Vuk a 4P csapdájában - Mozizóna I.
2008. május 23. írta: kytin

Vuk a 4P csapdájában - Mozizóna I.

 Gát György (rendező) és csapata megalkotta az univerzális, színtelen-szagtalan, uniszex moziterméket: A Kis Vukot.

 De ez így közel sem a Fekete István- és Dargay-féle Vuk, amely gyerekkorunkhoz tartozott, mint a vasárnap délutáni Walt Disney Donald kacsával. Nevezték volna el inkább Joenak, vagy Henrynek. Az egész nem más így, mint egy marketing mix:

 

 P, mint product: Az eredeti történetből kiindulva a „második rész” főszereplője Vuk és fia, Kis Vuk. Az agg róka békésen nevelgeti csemetéit a természetvédelmi területen, amíg áldozatul nem esik az orvvadászoknak, majd bekerül Arcadio cirkuszába, ahol a „Flying fox” szám talapzatának szánják. Fia, Kis Vuk, természetesen éppen olyan, mint ő: ravasz, és várhatóan nagyon rettegett is lesz majd. Ami életszerű, és élvezhető lehetne, az plágium az eredeti darabból. Kalandjai során Kis Vuknak is van egy tapasztalt, és bölcs kísérője, ezen kívül gyakran kergeti az unkákat, a simabőrű tehet anyja és testvérei haláláról, és persze reménytelenül beleszeret egy, a cirkuszban, rabságban tartott rókalányba. A folytatás és az újdonág között félúton megrekedtek valahol. Csupán felhígították a sztorit olyan szereplőkkel, mint a fogatlan oroszlán, a kleptomán csimpánz, a süket kutya (Kapitány), a féltékeny rókavőlegény, a gój motorosok, a mozgássérült kisgyerek és ARCCAL mutatott emberek. (A simabőrű csak térdig simabőrű, onnan felfelé kit érdekel?) A hatásvadász elemeknek emellett se szeri, se száma, a tetőpont, amikor Vuk a testvériségről szónokol az állatoknak a cirkuszban a szökés előtt - közvetlenül az erdei és a modernizált rókák vitáját követően - : „Testvéreim, mert mind azok vagyunk… Ízlelgessük a szót: testvériség…” Morálisan ingoványos*. Karak nyilván forgott a sírjában.

 

 P, mint price: Van egy szólás, miszerint jó munkához idő kell. Nos van olyan, amelyikhez még több, és nem is jó. Decemberi stúdiólátogatásunkkor megállapítottuk, hogy Gáték nem kispályások. A Feature Films For Families Hungary (FFH) háromszintes stúdiójában, több tucat alkalmazott elképesztő technikai háttérrel dolgozott az akkor már sokadszor be nem mutatott mese jelenetein. Lelkesesen áradoztak róla, hogy milyen szép és modern lesz, és persze hangsúlyozták az eredeti utánozhatatlanságát. Akkor még átéreztük egy kicsit lelkesedésüket.. Régóta foglakoznak ők egyébként rajzfilmekkel, főleg amerikai megrendelésre dolgoznak, itthon alig 1-2 munkájuk látható. Magyarul: egyik oldalon betöltik a sztorit, felülről dobálják a gépbe a lóvét, a másik oldalon aztán kiesik a mese. De, hogy másfélmilliárdból tényleg ennyit sikerült kihozni?!

 

 P, mint place: Sokat elárul a fogadtatásról, hogy az április tizenhetedikei bemutatót követően a fővárosi mozik közül már csak három vetíti a Kis Vukot, maximum napi három alkalommal. A jegyellenőrző fiúnak egy kérdése volt csak, amikor 10 perces késést követően az üres terem láttán kétségbeesetten kérdeztük, jó helyen vagyunk-e: „Biztos ezt szeretnétek megnézni?” (Már nem annyira…)

 

 P, mint promotion: Itthon egészen visszafogottra sikerült a Kis Vuk bevezető kampánya, a készítők hangsúlyozták is, hogy főként külföldön szeretnék majd eladni. A mozikban eddig ötezren látták. Gyanítom, hogy az IMDB 10 legrosszabb animációs filmjének első helyét, és az átlag 1.3/10-es értékelő szavatszámot nehéz lesz majd ellensúlyozni - ha lesznek egyáltalán - „gyönyörű” marchendise termékekkel..

 

 Mielőtt beültem a filmre, azt hittem, legalább azt el tudom mondani majd, hogy technikailag jó. Nos, a hátsó sorban, középen szédültem bizonyos jeleneteknél a kameramozgások koordinálatlansága miatt, a figurák mimikája nem elég, hogy akadozva változott, amikor változott, de még a debil cirkuszosok sem mozogtak folyamatosan. Emellett a mobilom több árnyékot különböztet meg, mint amennyit a vásznon megszámoltam. Kitaposták Vuk belét teljesen.

 (*: Üveg Tigris, Cingár)

Kedvenc jelenetek az igazi Vukból (szem nem maradhat szárazon):





 És ez lett belőle (szégyen, gyalázat):



A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82484336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: blogmavo 2008.05.25. 20:12:58

Gát György: a kurva anyád!A megtestesült no comment az eset, ez a szerencsétlen buzi kilóra el óhajtja adni Vukot. Eleve gázos ez a Vuk reloaded sztori az író fiával: az efféle folytatásokban valamiért nem bízom. De az a halivúdi háromdé iszonyat, amit a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.23. 17:40:44

(Remélem, most már lesz olyan jó a blog.hu, hogy enged kommentelni.)

Bambula 2008.05.23. 19:13:35

Jézusom, ez egy low budget 3D-s mesének elmegy a minimaxon délelőtt... de 1.5mrd-ből ha ennyit tudtak csinálni, hát, nem hiszem hogy hivatkoznak rá mint referencia filmre :D

tewton 2008.05.23. 19:24:27

vágjunk vissza Trianonért, írjuk bele a végén azt, hogy "made in Romania".

Tassadar 2008.05.23. 19:32:37

bambula hát kb bár még oda is kevés, ráadásul még Vuk nevével reklámozzák ami külön szégyen(de ez már csak nekünk, külföldön nem igen ismerik)
tewton hát az nyílt hadüzenet lenne:D

Arilian 2008.05.23. 19:35:41

igen ekkora kegyetlenséget nem követhetünk el semmilyen ország ellen sem..

irrelevant 2008.05.23. 19:49:17

Tassadar, Arilian, hát most nagyon jót röhögtem a kommentjeiteken, köszi :DDDD

sertésmájkrém 2008.05.23. 19:53:59

ez bizony made in hungary, el ne felejtsétek soha...
Itt tartunk. :)

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.05.23. 19:58:40

"Emellett a mobilom több árnyékot különböztet meg"

Talán ezt kereste: "árnyalatot".

inszeminátor 2008.05.23. 19:58:41

Nem láttam a filmet, csk néhány apró részletet, s a kritikákat olvastam...Fekete István szomszédságában lakván még láttam sétálni a szomorkás öregurat - ezt a bárgyúságot szerencsére nem érte meg.
Ha Gáték fehér papucsot húztak volna a róka lábára melyből dobpergés közepette kilép, talán jobban bejönne egyeseknek...mert akkor visiitva szabaditja meg a rókalányt és győz..Aztán még Babetta és heppi..Talán még egy lélegeztető gép is összejött volna.

gothmog 2008.05.23. 20:34:43

sertésmájkrém, ne ítéld meg az egész magyar animációs szakmát ez alapján a szar alapján. azért van még remény, bár épp nemrég tolták el ~egy évvel a premiert.
cine.hu/egill/site/

Chupa (törölt) 2008.05.23. 20:37:01

A világ első realtime renderelhető mozifilmje. A doom3 enginnel készült. Világujdonság, csak az egyszerű emberek nem értik meg.

blekem · http://posz.blog.hu 2008.05.23. 20:37:52

nono! nem úgy van az! mondjuk el a teljes igazságot! az összes film közül csak a 4. legrosszabb! Ott már dobogón sincs, juhéj!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.23. 20:38:16

Hogy lenne már színtelen-szagtalan? Rikító színű, mint a tüzelő pávián picsája, és hasonlóképpen is bűzlik...

Hogyne! 2008.05.23. 21:09:52

Nem lehetne valami komolyabb tüntetés/akció/flashmob/ostrom Gát Györgyék székháza vagy lakása ellen? (Állítólag arra is hitelt vett fel a Lelkem, annyira bízott a sikerben...)

peca1000 2008.05.23. 21:13:23

Letöltöm mert meg akarom nézni! Csak egyik warezoldalon sem találom. Lehet, nem véletlenül...

scsaba1 2008.05.23. 21:21:59

Én azt nem értem, hogy csak bólogató jánosok vették körül Gyurit, és senki nem szólt, hoyg te, ezt nem kéne...., te ez ultragáz..., te a FarCry lealázza?

silverwol 2008.05.23. 21:58:01

Basszuskulcs, eddig azt hittem, hogy csak a regi jo magyaros leszolas aldozata lett ez a film. Most a ket reszletet latva ezt teljesen elvetettem. Hat hol tanultak ezek embert animalni (vagy rajzolni)? Nem tellett renderfarmra? Vagy... az animatorok keszites kozben ismerkedtek a programokkal? En.. tenyleg nem ertem. Heti harom oraban, fel ev alatt tobbet lehet megtanitani, mint ami itt latszott. Ez nem rossz, ez bun. Fokepp ennyi penzert. Basszuskulcs... En nem hiszem el, hogy Mo.-n ne lennenek jo 3D animatorok.

silverwol 2008.05.23. 22:00:58

Jah... ajanlom az alkotoknak Egont es Doncit... valahogy ugy erzem fenyevek vannak a ket film minosege kozt (pedig az is magyar).

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.05.23. 22:01:52

Nem zavarna a dolog, ha nem közpénzből csinálnák.

Hogyan lehetne megoldani, hogy ne lehessen filmre közpénzt adni? Meg másra sem, ami alavetően arra szolgál, hogy valaki megvalósítsa önmagát.

kispufi 2008.05.23. 22:07:09

egyébként ajánlom mindenkinek, olvassa el eredetiben Vukot, nincsenek részeg libák, romantikus "lányszöktetés", stb., a szép és megható rajzfilmmel ellentétben Fekete a valóságot ábrázolja. bár sajnos a rajzfilmet mindenki előbb látja és nem nagyon lehet tőle elvonatkoztatni. a kis Vukra meg ezek uátn végképp nem vagyok kíváncsi, nem is voltam eddig se.
és tessék Feketét olvasni. a gyerek- és ifjúsági irodalommá degradált (?), magasztalt (?) irodalmát, hitéért és a harmóniáért. én minden évben egyszer-kétszer előveszem, hogy helyrerakjon lelkileg, még mindig van, ami újat adhat, de a régieket is szívesen. épp most fejeztem be a Tüskevár-Téli berek párost (a Tüskevár e vonatkozásban filmként nagyon ott van! tán jobb is, hogy nem készült el a reprodukció - igaz, nem állnám meg, ha kész lenne...).

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.05.23. 22:21:28

Bánhidi Laci bácsi nagyon ütős a Tüskevárban. Az a tájszólás rulez.

(A rulez meg talán internet tájszólás.)

Turbulencia (törölt) 2008.05.23. 22:36:36

Gát György védekezik az internezetők ellen:

www.origo.hu/filmklub/20080509-gat-gyorgy-megcsinaljuk-a-vuk-3at-chatinterju-a-kis.html

"Szerintem teljesen jó lett az animáció"

"Nem véletlenül az Indextől vagy? Gyanús nekem."

kytin 2008.05.23. 23:55:47

Bluebunny: árnyék vagy árnyalat- teljesen mindegy, mindekettőből nagyon gyenge:)

Before: nincs lelke, úgy értettem, hogy színtelen, szagtalan. Nem vált ki érzelmi reakciót- a haragon, és csalódottságon kívűl.

silverwol: ahogy mondod, az Egon és Dönci messze felülmúlja minden tekintetben. És akkor arról nem is beszéltünk még, hogy 12 hónap és nem négy év alatt készítették el Magyarék. Ja, és 120 millióból, nem másfél milliárdból.

ohmyFgod 2008.05.24. 00:44:37

Megnéztem a kedvcsinálót, hát tényleg hihetetlen. Az az érzésem, hogy évekkel le van maradva ez a film.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.24. 00:53:55

megnézve a két részletet, nade példáját követem: rókáznom kell...

Lichtenstein · http://terrormedia.blog.hu 2008.05.24. 01:01:30

Ne bántsátok a Gyurit! Elfelejtette a 486-osán benyomni a turbo gombot, azért lett ilyen szar a minőség.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.05.24. 06:51:26

Az interjúból:
"Nagy gyakorlatom van a mellényúlásban, az én bűnöm volt az adott időben a Linda, az Angyalbőrben, a Família Kft., ha láttad volna, hogy akkor mit kaptam, hideget, meleget, minden voltam, csak szép és okos nem, de valahogy az idő az én igazamat bizonyította."

Ja, akkor már értem. A pasasnak egyszerűen nincs önértékelése.

Dimebag Darrell (törölt) 2008.05.24. 07:24:54

A familia jó volt . Szerintem jobb mint a jóbanrosszban. De ezek egysem animációs filmek hanem emberesek ...

mirejmatyiő · http://www.antikkonyv.hu 2008.05.24. 08:04:47

Elég nagy lehúzás az eredeti műveknek (regény, film), hogy hasonló címmel megy. Ócska árukapcsolás. Az eredetieket én is tudom ajánlani gyereknek, felnőttnek egyaránt.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.24. 09:39:46

oda kell adni a pixarnak a jogokat, meg a pénzt, aztán hátha.
Már a Sorstalanságot és azt a Dobó Katás 56-os filmet is Spielbergnek kellett volna felajánlani. Lehet, hogy nem sok magyar ember szerepelt volna benne, de legalább az egész világ ismerné a sztorit. Mégha egy kicsit feldíszítve is.

Olyan az egész, mintha hutuk csinálnák a Hotel Rwanda 2-t. Önerőből, külföldi segítség nélkül. Az ilyet profikra kell bízni, azok meg nem igazán vannak a nagy magyar filmgyártásban. Persze mindezt csak nézőként mondom.

Czigler Zsolt 2008.05.24. 09:42:42

Ezek szerint még mindíg lehet állami pénzt bármire lenyúlni,csak neve kell legyen,amikor igénylem,a többi nem számít!
/pl. a nemsokára bekövetkező Nemzeti Vágta is/
Ötletelgettem 20 mp.-et és arra jutottam kérek 1,5 milliárdot középEu.-i hőlégballonparádéra.
Egy ballon csak kifutja belőle,és ez a lényeg,mert régóta ki akarom próbálni,a pénzt hazavisszük,a buli jó volt.
Ennyi.

kytin 2008.05.24. 10:39:56

pancho: Azért ez így kicsit erős. "Szép" lenne, ha minden értékes, jó sztorit nagy habos amerikai díszekbe öltöztetnénk. Olyan kb, mintha a McDonaldsra bíznánk a hortobágyi palacsintát.:)
Tény, hogy más a magyar filmgyártás, mint az amerikai. Attól még nem rossz. Vannak persze félresikerült alkotások- mint ez is- de szerintem a magyar film nagyon is életképes, és jó irányba halad. Tudod: "Kicsi, sárga, és savanyú is, de a miénk." :)
A Vuknak is az a fő baja, hogy nagyon amcsit, és nagyon eladhatót akartak csinálni. Hát ez lett, "két szék között"....

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.24. 11:23:11

szerintem a filmgyártás arról szól, hogy bemenj a moziba, megvedd a kukoricádat és nézd meg a filmet. Ami ezután jön (világhírnév, Oscar, IMDB top 250, rengeteg DVD értékesítés), az már mind extra. Természetesen a jó producer tudja előre a forgatókönyv és befektetett pénz függvényében (a rendező, szinészek, effektek ára), hogy körülbelül mit hoz majd a film.

Egyébként az a különbség, hogy Spielberg Sorstalanság témában (Schindler) és a Pixar rajzfilm témában (Toy Story) már alkotott maradandót, s nem gondolnám, hogy ezek a "McDonalds kultúrának" csúfolt valami elemei lennének. Viszont tényszerűen jók és azóta ki ne ismerné Oskar Schindler nevét, miközben például a mi 56 -unkról lófasz fingja nincs senkinek a világon.

Szerintem olyan szempontból van mélyponton a magyar filmgyártás, hogy nézhetetlen alkotások sorára rendezkedett be (Megy a Gőzös az élen) , és csak néha kerül elő belőle valami érdemes alkotás. Ez nem feltétlenül pénz kérdése, mert egy Junohoz, vagy egy Into the Wildhoz nem igazán dollárok kellenek, hanem sokkal inkább tehetség.

gothmog 2008.05.24. 12:29:40

pancho, a pixar nagyjából minden filmjével maradandót alkot, mellesleg összehozták a Renderman-t, illetve nem úgy állnak neki egy CG animációs filmnek, hogy ahhoz csak kattogtatni, meg az egeret tologatni kell, azt meg akárki tud. Amellett meg lehet nézni az első -25 évvel ezelötti- kísérleti(!) rövidfilmjeiket, a kis vuk technikailag és stílusban sem ér a nyomukba. Kezdve a Luxo Juniorral, aminek egy asztali lámpa(!) a főszereplője, mégis több szerethetőség szorult bele, mint ebbe a szar műanyagrókába.

banza 2008.05.24. 13:58:28

G. Gy. egy arogáns f@sz, akit semmi sem érdekel a pénzen kívül. Sajnos minden ellenkezésem ellenére 200 millióval vagyunk benne a filmben. Szvsz buktuk is. illetve bukták, mert pont az ilyen akciók miatt elegem lett a társaságból. A kisvuk meg egy bődületes szar. beleillik a linda-angyalbőrben-familia vonalba.

kytin 2008.05.24. 19:15:20

Dehogynem pénzkérdés is. Vagy szerinted az Into the wild ingyen volt?
Emellett minden filmnek két oldala van. Egyszer a bevételi, és befektetési- ez az anyagi rész. Másodszor az érték- rész. Hogy mit kapsz a moziban. Fájnak- e rekeszizmaid, vagy elfogyott- e a papírzsepid, esetleg elaludtál közben. Milyen a jó film, mi váltja ki ezt? Nincs recept a jó filmre. Minden film mástól jó.

A jó magyar filmeknek éppen az értékoldal az erőssége- ajánlom pl. a Deltát nagyon, most ujjongták körbe Cannesban is. A baj azzal van, hogy a produceri rendszer nálunk még gyerekcipős, viszont próbálnak minél több bőrt lenyúzni egy filmről. ( Igy születik a Kis Vuk, vagy pl a csomó Csányis- Fenyős film.) Viszont ha több pénz lenne, vagy ügyesebb producerek, akkor az elkészült filmek között is több lenne a jó.

Az pedig, hogy 56, és egyéb értékes, megmutatandó témáink amerikai kézbe kerüljenek, vagy más idegenébe, azért is rossz ötlet, mert Nekik mást jelent. (Ebből a szempontból mondjuk Wajna is kétes.) Ők nem azt látják, és nem is azt mutatnák meg, amit nekünk jelent.

Paranoid Android2 2008.05.25. 07:53:16

A végtermék szép példája annak, hogy mi jön ki bármiből, ha a költségvetés 90%-át megdurranttják.
Lehet, hogy csak 70%, mert nem értek az animációhoz, de az is lehet, hogy egy minimálbéres gyakornok csinálta 1 év alatt egy öt éves csúcsgépen és akkor 99%.:)

Francois Pignon 2008.05.25. 09:20:36

Miért van az, hogy a magyar filmiparban az államot nem nevezik rossz gazdának? Egy rossz vicc, hogy mire szórják el a pénzt. Szerintem elég olcsó már a digitális technika, ha Bódy Gábornak nem derogált videóra dolgozni, a mostaniak se finnyáskodjanak vele. Aztán aki bizonyít, azt eltartja majd a piac, és tényleg a legjobbak kaphatnak állami támogatást is.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.05.25. 09:34:22

Persze, hogy az Into the Wild pénzkérdés, de alapvetően nem a CGI-re, meg a trükkökre ment el a lóvé, hanem a Sean Pennre, meg a filmesítés jogára.

Viszont, ha a "magyar film" tehetséges, akkor, bármikor leakaszt egy jó forgatókönyvet itthon is. Sőt király rendezőt talál hozzá, innentől fogva meg kell egy kamera, meg 10 szinész, akik megint csak nagyon tehetségesek. Innentől fogva a kérdés az, hogy van-e 10 jó szinészünk,1 jó rendezőnk és 1 jó forgatókönyvírónk, akik meg tudnak csinálni egy pénztermelő produkciót, ami emellett még értékes is?

Nem azt reklamálom, hogy nem csinálunk Jurassic Parkot meg Star Wars-t, de hogy a Széchenyis film, az 56-os film, a "Vuk-os" film ötlete is egy nézhetetlen szar lett a "magyar film" oltárán feláldozva... Na ez már zavar.

Nem értek hozzá, mert tényleg csak nézem a filmeket (imdb-n 1041-nél járok), de engem zavar, hogy magyar filmet még letölteni sincs kedvem.

plastik02 2008.05.25. 09:41:36

1984 - The Advetures of Adre & Wally B

www.youtube.com/watch?v=UOCL3hgKdkA&feature=related

ennyit erről...

Turbulencia (törölt) 2008.05.25. 20:27:14

Francois Pignon,

Egy film nem lesz olcsóbb a "digitális technikától", mert a költségek túlnyomó nem az "anyagra" megy el (a kisvukot sem celluloidra forgatták).
Például csak a megvilágítás egy külön stáb feladata (számítógépes animáció esetén is!)
A digitális technika önmagában csak arra jó, hogy bemutatkozó amatőr filmet készítsen valaki, hogy mégse kelljen egy elsőfilmesnek milliókat adni csak a megmérettetéshez.

Az állami támogatásról: mivel csak a költségek egy kis (16% ?) részét fizették az adófizetők, most az derült ki, hogy nem csak az állam rossz gazda. Valakik most nagyot buktak. (ami persze sovány vigasz a Vuk meggyalázásáért meg a magyar filmgyártás nevetségessé tételéért)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.05.27. 13:34:56

Lécci szánjatok rám 2 percet! Szavazás, vagy pár szó! THX. Plíííííííííííííííííííz!:-))))

malacnews.freeblog.hu/archives/2008/05/26/GRATULALUNK/
süti beállítások módosítása