Millenáristól Millenárisig: a 2002-es nagy Fidesz-hajrá
2008. április 21. írta: TuRuL_2k2

Millenáristól Millenárisig: a 2002-es nagy Fidesz-hajrá

 Hat éve rendezték a 2002-es országgyűlési választások második fordulóját. Ahogy az az első forduló eredménye alapján várható volt, az MSZP és az SZDSZ szerezte meg a kormányzáshoz szükséges többséget. Viszont ez a többség jóval szűkebbre sikeredett, mint ahogy két héttel korábban kinézett: a Fidesz-MDF 188 megszerzett mandátuma azt jelentette, hogy a kormányváltó pártoknak csak ötszavazatos többségük lett az új Országgyűlésben.

 2002. április 21-én a Millenáris Parkban, a Fidesz választási központjában a t. közönség már számított a vereségre (nem is nagyon számíthatott másra) - nem úgy, mint az első forduló estéjén. 2002. április 7-én este a Millenárison igazi dráma játszódott le: az első, ígéretes részeredmények öröme után mind fagyosabbá vált a hangulat, ahogy jöttek be a nagyvárosok, majd a főváros adatai. Magyarország térképe egyre vörösödött. Többezer fiatal követte sokkos állapotban a kivetítőkön a fejleményeket. Máig előttem van a kép, a sápadt arcú, levert fiúk és a síró lányok (igen, Kéri László Hitlerjugendje). Az ünneplésre bekészített pezsgő és torta érintetlen maradt, láthatóan a Fidesz vezetőinek sem volt B terve. Aztán a park kiürült, a környező kocsmák pedig megteltek keserűséggel, indulattal. Emlékszem, sok olyan emberrel találkoztam akkor ott, akiket a zalaegerszegi gimnázium óta nem is láttam. Izzott a levegő a „nem lehet igaz!” hangulatától.

 Az agónia egy napig tartott, aztán beindult a két hetes, végkimerülésig pörgetett kampány. Április 9-én, kedden este Orbán Viktor TF-es beszéde adta meg az alaphangot, itt hangzott el először az azóta sokszor és sokféle kontextusban emlegetett „mindenki hozzon magával a következő választási fordulóra még egy embert!” fordulat. Az Alkotás utcán le kellett állítani a közlekedést, mert ellepte a tömeg. Orbán mindent egy lapra tett fel, nem tudom, valóban elhitte-e akkor, hogy olyan katasztrofális hatással lehet az MSZP-SZDSZ kormány az országra, mint ahogy mondta (igaz, akkor még magam sem gondoltam).

 Aztán jött Orbán non-stop országjárása és a Kossuth téri giga-happening, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb tömeget megmozgató politikai rendezvény volt - Rákay Philip érdeme, hogy az egyértelműen eltúlzott kétmilliózásának köszönhetően azóta sem nagyon lehet súlyának megfelelő helyen kezelni a rendezvényt. A kampányt lezáró, nem a párt stábja által szervezett fényhíd pedig a legjobb hangulatú politikai eseménynek sikeredett, amin valaha is jártam: a Duna két partját, a Lánchidat és a Margit-hidat bevilágító résztvevők olyan fiesztát csaptak, mintha nem is a biztos vereség várna pár nap múlva. Április 21-én este a Millenárison már nem volt sírás, nem volt katarzis, csak csendes belenyugvás a megváltoztathatatlanba.

 Furcsa így, hat év elteltével visszagondolni az akkori eseményekre. Nem tudom eldönteni, tényleg ennyi minden megváltozott azóta, vagy csak én látom másként? Kicserélődött, jóval idősebb lett a Fidesz-rendezvények törzsközönsége, s mintha maga Orbán és a pártja is meghasonlott volna azon a választáson: sok mindenben átvette az MSZP 2002-ben sikerre vitt szociális demagógiáját, a jövő- helyett a brutális jelenorientáltságot. Ahogy így visszagondolok, még inkább úgy érzem: kár érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr46434978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.05.21. 08:31:10

A Millenáris visszahódítása  A szép emlékű Fiatal Baloldal négy évvel ezelőtti rendezvénye óta nem volt jelentős ifjúsági-politikai esemény a Millenárison. A szünetnek vége. Mi sem bizonyítja jobban az új idők szelét, mint hogy az akkor színpadra lép…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.21. 17:37:15

"jóval idősebb lett a Fidesz-rendezvények törzsközönsége"
csak ti. én nem öregszem.

tréfás kedvű felhasználó 2008.04.21. 17:37:31

OFF: azt az amerikai ertelemben vett demokrata jatekot pedig nem kellett volna felrakjad, azota is ertekes perceket vesztegetek el az eletembol erre

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.21. 17:47:16

Turul, én úgy érzem 2002 óta, hogy idehaza igazsággan nem lehet választást nyerni. lehet itt aztán hörögni arról, hogy meranyuggerek, meg meraromák, meraprolik. igen, mert.

sajnos idehaza a csodavárás megy - az embereket meggyőzni nagyon körülményes a jól láthatóan fájdalmas jövőről.

most elég karakán a helyzet. de hagy dobjam fel a kérdést, te kockáztatnál most? be mernéd vállalni vakon az igazat? Illetőleg - feltennéd a lelked a biztos nyerésre ha közben a józan észre tudsz/akarsz csak hatni?

egy smúzos nyerés utáni szigor az lényegében Gyurcsány reloaded. vessük persze közbe, hogy irgalmatlanul lódítva még talán el lehetne adni azt, hogy "mi azt hittük, hogy csak térdig ér a szar, közben meg nyakig". És sajnáljuk a jóléti reformokat, de most érdeklődés hiányában elmaradnak.

bár lehet, hogy most a józan észérvekkel lehet nyerni. de nem 2/3-ot.

és akkor az ellenoldal kampánymódszereiről még nem is beszéltünk.

Emlékszem Orbán Viktorra, amikor kijelentette, permanens kampány lesz, 4 éven át. Azt biztonsan nem számolta bele, amit azóta a nyakába kapott a kormányoldaltól, mint permamens kampány.

fasiszta terrorista antiszemita államdöntők. gazdasági csődcsinálók. 23 milliós románvendlgmunkások.

Google 2008.04.21. 17:51:25

Ösztönösen érezték a zemberek, hogy most aztán nagyon rossz világ jön, valóban. És úgy is lett.

Azt mondják, ha egy kosár alma közé egy rohadtat teszel, az az összes többit elronthatja.
Ennek vagyunk tanúi ma.
Gonoszságaikat még nagyobb gonoszságokkal kénytelenek elfedni, s mindez nem fog nyomtalanul eltűnni az életünkből. Isszuk, inni fogjuk a levét.
Mindenkit magához húzott le a mélybe ez a társaság. Kár lenne tagadni.
A választások előtt 2002-ben valósággal szuggerálták a jónépet tenyérbemászó plakátjaikkal. Jelöltjeik képe ellepte a várost, buszokat, villamosokat, már-már nehezen tudta a zember kivonni magát a hatásuk alól. Ron Werber és elévülhetetlen érdemei.
De kellett ez a hat év, remélem, tanultunk belőle, mert ha ebből nem, akkor semmiből nem lehet tanulni.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.21. 17:53:10

mondom én! tilcsákbea politikai plakátokat és a tv/rádió spotokat.

dowNLoad 2008.04.21. 18:52:53

HAHAHAHAHA, CSAK A FASISZTÁKNAK, RASSZISTÁKNAK, MAGYAROKNAK és a NÁCIKNAK jött rossz világ, a többieknek nem. AZ ELSŐ NAGY ELQÚRÁS , az az volt, amikor hagyták, hogy a maszop lahajrázza a fityeszt. Ron Werbernek lesz szobra? Károlyi mellé lehetne tenni. VÖRÖSRÉZBŐL!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.04.21. 19:41:59

Turul, mikor volt a módszerváltáskor vagy utána nagyobb vagy akkora rendezvény mint 2002 áprilisában?

banza 2008.04.21. 19:45:18

dowNLoad a mszp sajna nem lehajrázta a fideszt, hanem utóbbiak rendesen elaludtak az első fordulóban.

Ács Ferenc 2008.04.21. 19:57:07

banza: a téma nyilvánvalóan meghaladja a poszt kereteit, de itt nem lehajrázásról volt szó, a Fidesz kampánya profi volt a kampány mindkét szakaszában. A vereségnek több oka volt, csak néhány:
- A budapestiek haragja az Orbán-kormány ellen (Bp-n 32 választókerület van az országos 176-ból)az MSZP-re itt darabokra verte a Fideszt.
- Kövér kötelezés - és a ráépült szoci kampány.
- 2002 elejére érett be a szocik által addig suttogóban nyomott orsóscigányozás, illetve a szadesz fasisztázása, mind a kettő mobilizálta az erre vevő MSZP-SZDSZ szavazókat.

Ács Ferenc 2008.04.21. 20:03:06

Ezenkívül összeveszés Amerikával, Oroszországgal, önálló szövetséges nélküli indulás (mint 2006-ban és valszeg 2010-ben) de ezek már stratégiai baklövések, amelyek dogmákká kövültek.

smalladam 2008.04.21. 20:38:46

budapestet azt elkúrták azt hiszem. szerintem ennek is köszönhető, hogy a demszky még mindig polgármester.

Republikánus Péter 2008.04.21. 20:43:06

Ács Feri

Impozáns érvelés, viszont az is csak egy egyszerű tény, hogy a második fordulót a _Fidesz nyerte_.

Tehát két hét alatt elfelejtődött a "köteles beszéd", a "suttogó propaganda" eredménye, valamint gyorsan összebékéltünk Amerikával és Oroszországgal? Aligha.

Az első fordulós kampány _kivitelezése_ valóban profi volt. A _tartalmával_ volt baj. Azzal például, hogy az akkori miniszterelnök személyes kampánykörútján ki sem ejtetette az MSZP nevét. (Meg a Fideszét sem, egyébként.) Mint utóbb kiderült, a kormánypárti szavazók többen voltak, csak nem voltak megfelelően mozgósítva.

(Más: ha jól értem, Turul_2k2 [még választott nickje is erre utal!] a fiataloknak azon széles nemzedékhez tartozik, akik a 2002-es Fidesz-kampányban szocializálódtak politikailag; aranyos, lehet ezen nosztalgiázni jókat, ám nem bölcs dolog a jelenkori realitásokat az akkor keletkezett illúziókhoz mérni...)

among 2008.04.21. 21:10:26

"Az ifjúság kampány alatt tapasztalt mozgósítása három múltbéli jelenségre emlékezteti a politológust: a kommunizmus ifjúsági mozgalmaira, a Hitlerjugendre és talán leginkább a maoista modellre." ha szerinted a hitlerjugend nem is állja meg a helyét akkor a másik kettőt azért ugye elfogadod...

tevevanegypupu 2008.04.21. 21:25:26

Mindenesetre Medgyesy es Kovacs felejthetetlen latvany volt ahogy orvendeztek a gyozelmukhoz, amint az is, hogy ok irtak ala az Europai Uniohoz valo csatlakozast.
Az MSZMP regi elvtarsai halo porukbol egy pillanatra felulhetettek es megdozsolhettek a szemuket. Ennel szebb latvany csak 2006-ban a Gyurcsany-Hiller-Lendvai trio volt amint az Internacionalet eneklik az mszp kongresszusan. Es aztan mint antifasiszta demokratak megkezdtek mukodesuket.Szivukre tett kezzel. Persze senkit nem lehet hibaztatni, egyedul a Fidesz tehet rola.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2008.04.21. 21:30:12

Na ja, az a 2002-es döbbenet, majd a TF meg a Kossuth tér (ahol a "kétmillió" ellenére simán rátaláltam cimboráimra)... Aztán a Millenárisbeli végjátékon én (a szintén volt zegi gimnazista) és egyik jóbarátom (egy másik zegi volt gimis), majd utána az egyik krimóban elemeztük a valóságot, meg azt, ami annak látszik.
2006-ban már nem ért ekkora "csapás", inkább néztem a snooker vb-t az Eurosporton, ahogy teszem ezt a mai estén is.

mbarna 2008.04.21. 21:46:30

Teljesen egyetértek a poszttal: azóta is mindig a 2002-es fideszt és az akkori kormányzást kell erőszakkal felidéznem magamban, valahányszor (például népszavazáson) a fideszes kérésnek megfelelően szeretnék szavazni...

plastik02 2008.04.21. 21:47:29

szar időszak volt, kokárda kisajátítás, az emberek teljesen megőrültek, a gimikben verekedések, stb.
ma már legalább az emberek nagyobb többség szarik rá és nincs az fanatizmus egyik oldalon sem, legalább ennyi haszna van a kiábrándultságnak.

hcrules 2008.04.21. 21:56:50

Ahogy rokonságbeli gimnazistákon látom ma is van ahol megvan a fanatizmus, sőt! A 2006 ősz pedig valószínüleg túltett a 2002-n, öcséméknél pl az egész évfolyam ellógott a suliból a tandíj ellen tüntetni, stb.

Freetibet (törölt) 2008.04.21. 22:16:07

2002-ben Menyóék azzal kampányoltak, amivel most a Fidesz; "Magyarország többet érdemel" meg hogy lehet ennél jobban is kormányozni. (Aztán bebizonyították, hogy lehet sokkal rosszabbul is.) Ez nyerő pont volt, mert a 98-02-es korszak koránt sem volt tökéletes.
A Fidesz nem ment neki egyetlen egy ellátórendszernek sem; gyökér miniszterek (Gógl, Mikola, Pepó, Deutsch); papagájkommandó/vasököl-Szíjártó elődök (Rogán, Répássy); igen arrogáns, az ellenzék véleményét semmibevevő kormányzás (igen, ők kezdték); Viktor
a messiás, a spirituális vezető létrejötte - eltolódás a valóságtól és a valódi vitáktól eltávolodó, ált. saját közönség előtt játszó politikus felé. Saját klientúra építése (gazdasági & média) - hogy ez csak önvédelem volt-e, nem tudom, mindenesetre az ország megosztottságához nagymértékben hozzájárult.
A ballib média ugyanis túlontúl erős volt (és mérges a saját állami forrásainak elapasztása miatt), az apró hibákat könyörtelenül kihasználták, a fővezért démonizálták (HetiHetes, Kende Péter, ATV!).
Az is igaz, hogy míg 98-ban a Fidesz ígérte a legtöbbet (aztán felét sem tartotta be), 2002-ben már ellenzékből az MSZP.

Szerintem ezeken ment el az első forduló, a másodikban való fordításhoz pedig szinte csoda kellett volna.


De mit kesergünk itt a múlton, jó magyar szokás szerint?! Előre, nézzük azt hogy mit hozhat a jövő, és mi lehet a siker útja!

Hogy a parlamenti pártok jövőképeiben a mai fiatalok érdekeit nem képviseli senki, azzal tökéletesen egyetértek - elég szomorú is vagyok miatta:(

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.21. 22:50:33

Republikánus:
"(Más: ha jól értem, Turul_2k2 [még választott nickje is erre utal!] a fiataloknak azon széles nemzedékhez tartozik, akik a 2002-es Fidesz-kampányban szocializálódtak politikailag; aranyos, lehet ezen nosztalgiázni jókat, ám nem bölcs dolog a jelenkori realitásokat az akkor keletkezett illúziókhoz mérni...)"

A nickem 2000-es vagy 2001-es, akkor még híre-hamva sem volt A jövő elkezdődöttnek. :) A politikai szocializációmban ugyan (ez a posztból is kiderül) komoly súlya volt 2002-nek, de jóval korábban kezdődött.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.21. 23:37:29

a posztban vannak korrekt részek, amikkel egyet tudok érteni, de az idealizmus halálának siratásával nem tudok együt érezni.
erre mondták más posztokon itt a blogban, hogy a konzervativizmus és a jobboldal úgy álatlában érzelmi viszonyulást feltételez.
turul: szerintem leírtad, hogy ez a fajta érzelmi viszonyulás miért is tud káros is lenni.

amit hiányolok: a 2002-es bukta legalább annyira Viktor (akire '98-ban szavaztam) érdeme volt, mint az MSZP-é.
"Miniszterelnök úr, mit tudna elmodnani az Ezüsthajó, a Happy End és más cégek kapcsolatáról a Fidesz és a kormány tagjaival?" - mosolyogva: "No comment."
nameg Torgyán, nameg a keresztény kurzus, nameg a nemzeti egység (ki nem velünk az ellenünk) - ezeket az MSZP sokkal tehetségesebben használta ki, mint a Fidesz valaha tette akár előtte, akár utána.

visszatérve az elejére: az én érzelmi kiábrándulásom és csalódottságom 2002-re már lecsengett. nem is szavaztam akkor rájuk.

azóta pedig ha nem is hitlerjugend, de kommunista ifjúság mindenképpen van, csak nem épp ifjak: középkorú ex-kommunisták, akik ugyanakkora vehemciával és kompromisszumkésséggel zsidóznak, cigányoznak, hazaárulóznak és kommunistáznak, mint amekkorával régen utemesen kibaláták, hogy éljen a párt - csak most más a párt, és más a litánia.

egy dologra kiválóak: elrettenteni. ha Orbán nem építi le a kórust, lehet, hogy visszaüt megint.
Gyurcsány letromfolja a reformot, lesz megint osztogatás, mindenki le lesz szedálva, kivéve az üvöltő kórus, akik inkább lesznek zavaróak a fenenagy benyugtatózott csendben, szieszta alatt, mint támogatandók.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.21. 23:44:51

kövér csúnya beszéde egy még csúnyább módon felfújt dolog volt (mínusz 30 ezer szavazat), de mikola szinglihordázása újabb mínusz 10-20 ezer, minimum. és csak pár tízezerrel vesztett a fidesz... ennyit o.v. káderpolitikájáról. :(
és ebben ma sincs fejlődés, khm.

CrL 2008.04.22. 00:01:47

Turul, téged nem zavart az, hogy brutálisan irracionális indokokkal érveltek már akkor is az MSZP-SZDSZ mellett?

Nagyon sokszor hagytam, hogy puffogjanak, akár saját haverjaim és családtagjaim is mert hatalmas parasztvakitásnak tartottam, hogy a Meggyesi & Kovács duó illetve az MSZP-SZDSZ a 'kisebbik rossz'. Jöttek a buta focidrukker szerű érvek gond és pauza nélkül. Aztán bukott MP, érvek elhalkultak voltak akik fellélegeztek, majd jött az Úr.

A matula szépen megírta mi lesz ha ő lesz a Miniszterelnök és rossz vicc, de valahol az is lett.

Invictus 2008.04.22. 00:10:35

Nekem mint budapestinek elég egyértelműnek tűnt 2002-ben, hogy veszíteni fog a Fidesz. 2006-ban is. Egyszerűen láttam, hallottam, hogy a nagy többség a ballib oldalon áll, a lejárató propaganda igen termékeny talajra hullott.
2010-ben sem lesz egyszerű, ha olyanokat olvasok, hogy 2/3-ad, akkor röhögnöm kell. Nem kéne elfelejteni, hogy igen széles tömegek vannak, akiknél ma is szitokszó a fidesz (nem csak Orbán, persze ő kiemelten, de egyáltalán nem venném biztosra, hogy Orbán esetleges visszavonulása (ami persze valószínűtlen) sokat változtatna ezen), nem kell lebecsülni a számukat. Ismerek néhány ún. "panelprolit" (nem csak "prolikat", kvalifikált, jómódú, de szoci családi indíttatású embereket is), a mentalitásukról annyit, hogy 6 év MSZP-kormány után is képesek a Fideszt hibáztatni mindenért. Bele lehet hallgatni a Klub rádióba is stb. Persze mondhatja valaki, hogy ezek a 15% harcore szoci. Hát szerintem meg mindegyikre jut legalább egy másik, aki most kussol, talán még utálja is Gyurcsányt, de nyugi Orbánt jobban (és nyugodtan fel lehet cserélni Orbánt mondjuk Kósára, akkor is ez lenne a helyzet). Sajna ezek visszaszerzésére tényleg elég lesz egy kis választási osztogatósdi, vagy csak "reformszünet".
Azt sem kell elfelejteni, hogy 2 év az átlag szavazó memóriáját figyelembe véve igen sok idő. Akkor elsősorban a kampány fog dönteni, abban pedig már 2x is leiskolázták a fideszt (illetve a fidesz csinált eszméletlen böszmeségeket, a 2006-os kampányra gondolva nem tudok mást elképzelni, mint hogy Rogán Tóni minden tőle telhetőt elkövetett a vereség érdekében, na persze a nemzet orvosa is sokat segített neki).

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.22. 00:28:03

bezony, szitokszó marad ov vagy a fidesz, míg ki nem halnak az agymosottak, a homo kádáricusok... de a törzstábor megéri a 2010-et...
s mindig lesznek mesterházyattilák és pásztortiborok, addig lesz akik átvegyék a khm, stafétát...

mert milyen ország az ahol a legnépszerűbb pszichomókus, popper p. is heveny orbánfóbiában szenved? lásd bármely írásának elejét vagy végét... vagy ahol a legnagyobb agymosó párt használ agymosós plakátot?

jaja, a jobbos kérharmadozás szánalmas. és mindent a fóbiák fognak eldönteni. az a söpredék, amelyik zsigerből "orbáncigányozik" - miközben ugyanez a szervezet másik oldalról nyeri a szavazatokat a műantifaszoskodásaival... téboly.

kojéve 2008.04.22. 01:01:54

Budapesten akkoriban igen lekicsinylő jelzőnek számított a "fideszes". Ha valakiröl kiderült, hogy a jobboldalt tekinti a "kissebbik rossznak", hamar elterjedt róla, hogy "fideszes". Nem mondom, hogy ez végleges kirekesztéssel és megbélyegzéssel járt, de tombolt a gúny és cinizmus a városi fiatalok körében, anélkül, hogy maguk tudták volna , hisz ez volt a természetes és "fiatalos".
A HVG boritói, a Magyar Narancs szerkesztői ajánlói pedig mintegy "magától értetődőnek" számítottak a beszélgetések során. Aki nem így gondolta: fideszes.

Részben ez a debil poénkodás sodorta válságba országot.

Ez az idétlen lárma csak az utóbbi egy évben kezdett csitulni.

tevevanegypupu 2008.04.22. 01:02:33

Popper akkor valt ellenszenves alakbol visszataszitova mikor egyszer a Napkelteben Zsanett ugyben nyilatkozott. Olyan sertoen beszelt arrol a lanyrol akkor, olyan ostoban, mondhatnam egy hulye ven kecske stilusaban vihoraszott, hogy ketsegeim tamadtak, vajon hogyan banhatott ez az ember a betegeivel? Nem tudom, hogy az idoskori szenilitas azon szakaszaba erkezett-e mar, hogy o maga nem veszi eszre, hogy viselkedese milyen visszatetszo, vagy szimplan erzeketlen es soteten buta, mindenesetre lelkibeteg (es egeszsges) embert sem szivesen biznek ra. Hogy pszichologus letere gyulolkodo az ugyis onmagaert beszel.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.22. 01:13:32

kojéve, hajjaj, tudnék én is mesélni... a legelkeserítőbb ezt a bezárkózott , kataton álliberáliskodást a fiataloknál látni...
de hát ne busongjunk hajnalig... :P
jóccak!

érdektelen 2008.04.22. 02:06:42

Egy kis optimizmus azért kéne.

Még ha ez majdnem ugyanaz a Fidesz, de már rég nem ugyanaz az MSZP. Az ő hőskoruk is elmúlt, egy kis idő eltelik, míg fel tudnak állni Gyurcsány örökségéből.

Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de nehezen hiszem el, hogy 2006-ban nem tudták volna Orbánék, hogy a Pannon Puma valójában rég megdöglött. Vagy überzseniális ötlet ez, hogy a szocialisták egyék meg, amit főztek, és ha buknak, bukjanak nagyot, vagy az egészben semmi rendkívüli sincs, és tényleg nagyon elrontották a szomorú nyudíjasnénis kampányt.

CSak mi szívunk mindent, akik végignézzük a cirkuszt.

Csörszike 2008.04.22. 02:19:26

szerintem jó a poszt, Turul kolléga pedig nem a 2002es választások politikai elemzését tartotta szerintem szem előtt, hanem az azóta eltelt 6 év változásainak személyes lenyomatát tárta elénk. az utolsó bekezdéssel pedig mélységesen egyetértek... tényleg nagy kár érte...

Zetek 2008.04.22. 08:27:46

Turul! Csak néhány megjegyzés. Egyrész OV elhitte, hogy lehet nyerni. S tényleg csak néhány szavazaton múlott jó néhány választókerület. Ráadásul, ő az utolsó, aki feladhatja, aki kapitulálhat.
Az pedig a demokrácia szigorú szabálya, hogy annak a csoportnak a szavát hallják a legjobban, amelyik elmegy voksolni.
Persze lehet azon feszengeni, hogy milyen szép lenne egy tiszta értékelvű észszerű kampány. De ilyen ellenféllel szemben?

Kieran Hayes 2008.04.22. 09:15:20

Jesszusom, most is görcsbe áll a gyomrom, ahogy visszaemlékezek. Mekkora sokk volt. És mennyi időt elvesztegettünk azóta. Mennyivel előrébb tarthatnánk. Akkor voltam elsős a főiskolán. Szerintem leszek vagy 35 éves mire megint arra a szintre jutunk. 15 év eltelik úgy az életemből, hogy nem történik semmi.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.22. 09:20:59

Kieran, ugyanez.
Egyidősek vagyunk. Jogon, elsőévesként számolgattuk a szünetekben, hogy a Fidesz, az MDF és a MIÉP hogyan tud kétharmadot szerezni 2002-ben, és hogy a Szadesz végre ki fog esni a parlamentből. Azóta is várok a pezsgőpukkanásra :)

Ja, és megállapodtunk abban, hogy OV mondjuk kormányozzon el 2010-ig 12 évet, utána egye fene, jöhet egy balos koalíció...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.22. 09:31:10

egyébként úgy általában évek óta nem történik semmi :I

Hattory Hanzo 2008.04.22. 09:53:47

1. "nem ártott volna némi szerénység, óvatosság és alázat" (Kövér László)

2. Széchenyi-terv: előző évben az ARC-on volt egy plakát: "Ha nyerünk, felezünk!". Az ingyen pénz egyrészt óhatatlanul korrupciót szül, másrészt beavatkozik a piaci folyamatokba. Ha az utcában ketten közértet nyitunk, a másik hitelt vesz fel a házára, amit vissza kell fizetni, én meg simán pályázok, nyerek, visszagurítok, és minimális haszonkulccsal dolgozva megvárom, amíg Ő tönkremegy, azért nekem az nem olyan rossz. Nincs rá normális magyarázat, hogy miért nem kellett visszafizetni a pénzt. Akár csak azért is, hogy abból másokat ismét lehessen segíteni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.04.22. 10:08:40

Undorító egy választás volt, akkor még tényleg nem hittem el, hogy tizenkilencezer forintokkal, Kende Péter és Kovács László gyűlöletteljes képével le lehet győzni egy alapvetően jól kormányzó pártot. De győzött a demagógia, és azóta is itt van; Turulhoz hasonlóan én is úgy érzem, mindannyian szegényebbek lettünk tőle. A Fidesz is nagyon sokat változott, a meglévő fiatalos vonalat egyre inkább felváltotta a gyűlölködő, sértett negyvenes-ötvenesek és meggárgyult, ki tudja honnan szerzett értelmiségiek köre. Talán újabban kezd javulni a helyzet, de most már csak kisebbik rosszként tudok rá gondolni, nem akként a pártként, ami tényleg képviselhetné egy fiatal, sikeres Magyarország érdekeit. Egy illúziók, de egyben ideálok nélküli párt lett, illúziók és ideálok nélküli cinikus hatalomtechnikusokkal.

Nagyon szomorú ügy ez az egész, és kamatostul megfizetjük még az árát. Medgyessy és Gyurcsány csak a törlesztés eleje volt, abban a bizonyos koporsóban tíz-tizenöttel nőtt az évek száma. Lehet, hogy többel.

Kieran Hayes 2008.04.22. 10:11:58

"Egy illúziók, de egyben ideálok nélküli párt lett, illúziók és ideálok nélküli cinikus hatalomtechnikusokkal."

Kulcsfontosságú megállapítás. Ezzel a fidesszel már nem tudok azonosulni. Kicsit úgy érzem, elárulták a fiatalokat.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.04.22. 10:14:24

ergé 09:31:10: Igen. Nem történt semmi. Emlékszünk arra, hogy 2002-ben még a kormány és az ellenzék is reálisnak tartotta az Euró 2008-2009-es bevezetését? Hogy az EU-csatlakozástól szinte mindenki egy közép-európai sikertörténetet várt, a gazdaság további felfutását és a társadalmi gondok lassú csökkenését? Mi a fene történt itt?

Kieran Hayes 2008.04.22. 10:15:32

Ja és nem is említettem a permanens programnélküliséget. A markáns, szakmailag megalapozott alternatíva felmutatásának hiányát.

Lehet azt mondani az ütőképes program hiányát firtató kérdésekre, hogy tessék megnézni a 98-02-es ciklus eredményeit, csak ez 2008-ban már kevés.

És nagyon díjaznám az őszinte beszédet. Meg kéne mondani, hogy kemény lesz. Hogy a nagy ellátórendszerekhez hozzá kell nyúlni. És annak lesznek vesztesei. Kik lesznek azok, és mennyit fognak veszteni. Stb...

Samott 2008.04.22. 10:42:10

Milyen fura a masik oldalrol olvasni ezeket az emlekeket... felenk megkonnyebbules volt. Nem mindenkinek volt olyan felhotlen idoszak az a 4 ev, en foiskolan tanultam, 4 even at nem emelkedett az osztondijunk.

Orban pont olyan gyulolt figura a baloldalon, mint Gyurcsany a jobboldalon... nincs ezen mit finomitani, nem erdemes okokat keresni, mindketten megdolgoztak ezert a pozicioert. De engem pl. nem erdekel Gyurcsany sorsa, megbukott, elobb-utobb megy, lesz helyette mas... ezert furcsallom, hogy a masik oldalon miert ragaszkodnak ahhoz a politikai hullahoz. Kolonc, konnyebb lenne nelkule. (meg persze Mikola, Kover, Semjen illetve Lendvai, Koka meg Szilvasy nelkul... a lista tetszes szerint bovitheto).

Ja, 2006 meg egyertelmuen Mikola doktoron es az o 5 millio szavazojan ment el. Igy arcul kopni egy fel orszagot, ment a hazudozas, hogy a kettos allampolgarsag nem errol szol, de a kampanyban csak kimutatta a foga feherjet es elkotyogta, hogy valojaban mit akarnak csinalni... a szociknak semmi mas dolguk nem volt, csak tudattak mindenkivel a jo doktor terveit. Meg a szar kampany elleneere is meglehetett volna a gyozelem, de ez mar tul sok volt. (disclaimer: magyar allampolgarsagot minden magyarnak, aki vallalja az azzal jaro terheket is: itt el, itt dolgozik, itt adozik)

mizie 2008.04.22. 11:13:16

nem akarok megint ugyanolyan köröket lefutni, de nekem már a 94-95-ös átváltozás is megrendítő volt.

azóta gondolom úgy hogy egyre inkább nem kár értük.
valahogy most már úgy érzem hogy nem az övéké a jövő és ne is legyen az.

és ugyanúgy nem lesz kár az szdsz-ért sem amikor
kipottyannak a parlamentből és szépen feloszlanak.

baromira sajnálom mindkettőt de amivé bő 10 év alatt váltak az nekem vállalhatatlan.

és ezt sajnálom.
de nagyon.

Tehéntőgy 2008.04.22. 11:16:50

"Persze lehet azon feszengeni, hogy milyen szép lenne egy tiszta értékelvű észszerű kampány. De ilyen ellenféllel szemben?"

Körülbelül 1990. óta ez valamennyi hazai párt válasza, ha a mocskos kampánytrükkjei kerülnek szóba. És a maga szempontjából még igaza is van mindenkinek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.22. 11:19:58

Samott:
Azért a felsőoktatásban tanulókra nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz-kormány vesztesei lettek volna. Tandíj megszüntetése, diákhitel bevezetése, whatever...

mizie 2008.04.22. 11:25:56

Én tényleg nem értem azokat akik azt hiszik hogy a "másik" oldalon csak agymosottak vannak. mert értelmes ember nem szavazhat az "másik" pártra...

amíg az egyik oldalon a nácizással a másikon a magyarellenessel lehet szavazatot szerezni.

szerintem itt senki sem tudná megmondani hogy miért szavaz egyik vagy másik pártra. mert hogy a programok miatt tuti nem az bizttos.
akkor meg miért?

szimpatikus mondatokért? szavakért? (aham)

azt meg hogy valaki hisz egy eszmében megint csak hagyjuk, mert amióta az mszp neoliberális a fidesz meg szocialista politikát használ annak sincs sok értelme.

és akkor most ki is az agymosott?

Google 2008.04.22. 11:30:12

Ja, hogy a Fidesz elárulta a fiatalokat. Aha.

De vajon a fiatalok kiálltak-e a Fidesz mellet? Vagy szívükre vették a Szili bonmot-ját: milyen szánalmasak a konzervatív fiatalok?
Szavaztak-e, vagy az öregekre hagyták azt is?
Bevették-e azt a maszlagot, hogy úgyis mindegy, nem lesz itt jó sohasem, ezért jöjjön/maradjon csak az MSZP, hisz ők már Isten tudja mióta itt teszik a dolgukat, és szigorúan csak azt, valamint újra és újra belehúznak... az ellenfélbe.

Lehet siránkozni azon, hogy milyen a világ, de teszünk azért valamit, hogy más legyen?

A nagyot 2002-ben veszítettük, (2006 már csak egy kis legyintés volt, lehet, simogatás? ) és talán nem elsősorban az ilyen-olyan megszólalások, hanem esetleg árulás okozhatta akkori vesztünket.

De ne adjuk fel, az MSZP-től tanulhatnánk kitartást, ahogy Debreczseni mondja: Gyurcsány még "félholtra verten is veszélyes".
Minket vertek valaha "félholtra"?

rocksztar 2008.04.22. 11:30:49

Miért nem nyer a Fidesz 2010-ben?

-ha Orbán lesz újra a min.elnök jelölt
-nem lesz kivel koalícióra lépni
-sokkal több pénzből tud az mszp kampányolni(vö. bush-kerry)
-ha Gyurcsányt lecserélik,az új miniszterelnök tiszta lappal indul(ezt fogják kommunikálni)
-újra osztogatás lesz
-kontraszelektív káderpoltika(Mikola)
-kevés a friss arc

Miért nyer a Fidesz 2010-ben?

-Gyurcsány marad
-Orbán pártelnök marad, az ő jelöltje ...(mondjuk Kósa) lesz a miniszterelnök jelölt
-önkormányzatokat uralja a fidesz, ez rengeteg ingyen sajtót(ingyenes kerületi lapok, városi újságok)+pénzosztást jelent
-az országos médiaviszonyok kiegyenlítettebbek most is, mint akár két éve
-óriási az előnyük, szinte behozhatatlan, ha ehhez bejön még egy világméretű élelmiszer-áremelés boom, akkor ez a körülményektől függetlenül csak nőni feg

hirtelen ennyi jutott most eszembe

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.22. 11:34:16

Google:
Kiállni a Fidesz mellett? Szerintem Wermer Andrásnak van igaza:
"UFi: A mai Fidesz mellett ki tudna állni?
W. A.: Nekem kell kiállnom a Fideszért? A kérdés is mutatja, hogy Magyarországon felfordult a világ, kizökkent az idő. Nálunk manapság nem a pártok képviselik az embereket, hanem az emberek képviselik a pártokat. Ahelyett, hogy azon vitatkoznának, hogy az én érdekeimért hogyan lehetne a legtöbbet tenni, arról van szó, hogy két ellentétes érdek hogyan tud egymásnak feszülni. Ezzel szemben a hétköznapokban az emberek kiállnak a pártválasztásukért. Kiállnak és összevesznek a családban, a barátok szétmennek, a cégeken belül nem állnak szóba egymással."
ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=1214

tevevanegypupu 2008.04.22. 11:35:50

Kulonben tenyleg furcsa lehet a masik oldalrol hallgatni azt az elutasitast amit ok viszont a jobboldallal kapcsolatban ereznek es megvaltoztathatatlanul. Sok mindenben igazuk van, a fidesz 2006-os kampanya a fent emlitett urakkal olyan ketsegbeejtoen ostoba volt, hogy kenytelen vagyok beismerni, megerdemeltek a vereseget. Ha Gyurcsany aztan nem mondja el az oszodi beszedet es nincs a 2OO6. szeptemberi rendori brutalitas es utana a szemet szdsz-es viselkedes, azt mondanam, hogy nagyon helyes, hogy Orban vesztett. Mert aki meg azt sem tudja felmerni, hogy kik azok az emberek akiket meg kell valasztania es el lehet kuldeni kampanyolni,aki hagyja, hogy olyan baromsagokat mondjon Mikola es nem cafolja rogton, arrol nehez elkepzelni, hogy megvalasztasa utan letre tud hozni olyan kormanyt amit ha nem is szeretnek de legalabb nem ad allando tamadasi feluletet a hulyesegeivel.Na persze aztan kapuk Gyurcsanyt..

ÁrPi 2008.04.22. 11:39:22

Invictus 2008.04.22. 00:10:35

" Azt sem kell elfelejteni, hogy 2 év az átlag szavazó memóriáját figyelembe véve igen sok idő. Akkor elsősorban a kampány fog dönteni, abban pedig már 2x is leiskolázták a fideszt "

Noshát Turul írja és töpreng fenn,, hogy a Fidesz 2002.óta
"sok mindenben átvette az MSZP 2002-ben sikerre vitt szociális demagógiáját, a jövő- helyett a brutális jelenorientáltságot. Ahogy így visszagondolok, még inkább úgy érzem: kár érte."


Szerintem is krr..krr..kár.
Ez a szociális demagógiával jellemezhető kommunikációs(???) attitüd szerintem a Fidesz-nél egy nagyon erős aggodalomból is táplálkozik,
attól félnek félhetnek, amit itten Invictus is leírt : A permanens(?) szociális demagógiával való újra-és-újra-leiskolázottságot élték meg a parlamenti válsztásokon, ami ellen nem találnak tán más hatékony ellenszert.

Mikor lesz választás, mikor lesz tehát a kampány?

Vajon a Fidesz-jobboldal jövőorientáltsági hitelessége a porba omlana -É ha:

(kisebb-nagyobb) részben ezzel a
--kampányjellemzővel-- szociális demagógiával is vívnának kampányban, de nyerés után úgy és olyan irányba váltanának (tudniillik kormányzati-irányvonalat), amilyenbe helyesebb menni, illetve hogyha a kormányzati-cselekvéseik NEM szociális-demagóg kommunikációban merülnének ki.

Naszóval KÉRDEMén : Porba omlana a "jövőorientáció"-s hitelességük?
(Értsd:Végletesen , véglegesen jelenorientáltak-e már?)

Értem ezt a kérdést bárki szereplőhöz viszonyítva (Akár régi önmagukhoz) is.

Szvsz egy váltás utáni kormányzati irányvonal hitelesebb lehetne, egy "ma müködö alternativa"-nál (( nevezetesen a 2006-tól már továbbkormányzást szimulálók bármely kúrmányzati-cselekvésénél, reformjainál)).

dowNLoad 2008.04.22. 11:39:54

Miért vesztetthez még hozzátenném POLT PÉTERT is, akkora köcsögöt ritkán lát az ember.
Azóta kiderült, hogy VERESJANI még nagyobb köcsög, és SOKKAL TÖBB kárt is okoz az országnak, de ez nem von le sokat Polt köcsögségéből, mert ő és a hasonlók (Mikola, aki lehet , hogy SZAKEMBER, de ha megszólal, akkor kész, PEPÓ brothers, akiknek egy ÚJ ÉPÜLET ÉPÜLT a Debreceni Agráron, Kövér, mert hosszú a haja és bajusza,az átlagember eleve ellenszenvesnek látja, stb..)
meg közvetve szintén az egész ORSZÁGNAK OKOZTAK KÁRT, az mszp-szdsz kormányrakerülésével.

Ombudsmanyus 2008.04.22. 11:41:39

"mizie: szerintem itt senki sem tudná megmondani hogy miért szavaz egyik vagy másik pártra"
Én megmondom. Azért szavazok mindig jobbra, mert szerintem a baloldalnak nincs erkölcsi alapja az ország vezetésére. A rendszerváltást megelőző negyven év és az azóta eltelt időszak is ezt a vélekedést támasztja alá számomra. Akkor sem szavaznék rájuk, ha Fletó minden évben leadná nekem a teljes osztalékjövedelmét, és akkor sem, ha nagy ritkán hitelesnek tűnő politikusokat (Bokros, Gráf) tudnak felmutatni.
Kár, hogy a Fidesz is csak abból profitál, hogy ezek töketlenek, és nem tudnak épkézláb kormányzati munkát felmutatni.

Invictus 2008.04.22. 11:41:42

Samott, nekem úgy tűnik, az Orbán iránti lelkesedés azért már erősen alábbhagyott 2002-höz vagy akár 2006-hoz képest is a Fidesz-szavazók körében is. Azért sokan gondolják már úgy, hogy jobb lenne, ha hátrébb lépne, bár még nem a többség. És ma már a Fidesz-szavazók jelentős része is csak kisebb rosszként tekint a pártjára, illetve a másik oldal utálata vezérli. Csak hát a Fidesz nagyon Orbán személyére épült fel, kétséges, hogy egyáltalán túlélné-e a párt a hiányát, akármennyire megkopott, elfáradt mostanra. A baloldal eltúlzott Orbán-fóbiája pedig a saját oldalán csak erősíti őt, hiszen kritizálni őt az ellenséggel való egyetértésbe bocsátkozásnak számít. :] (Mondjuk ez az effekt Gyurcsányt is segíti)

Invictus 2008.04.22. 11:54:35

ÁrPi 2008.04.22. 11:39:22

Szerintem az a baj, hogy a Fidesz egy ideje az MSZP törzsszavazóinak ("nyuggereknek, panelproliknak") akar udvarolni a szociális demagógiával, miközben a kormányzása alatt szerintem épp a korábban megcélzott "polgárság" (középrétegek) körében elveszített több százezer embert (főleg Budapesten), akik 98-ban még rájuk szavaztak. Egyrészt azért, mert hatékony volt az MSZP-SZDSZ lejárató kampánya, de azt sem kellene elfelejteni, hogy a Fidesz is sáros abban, hogy a szimbolikus politizálásban túlságosan elmentek jobbra (túl sok volt a kereszténykedés és a magyarkodás az átlag ízlésének sajnos, nem tudom hogy ebben mekkora volt a szerepe OV személyes meggyőződésének (esetleges őszinte megtérésének), és mennyi a hagyományos jobboldali szavazótábor megtartására való törekvésnek, a 94 előtti liberális vonal görcsös túlkompenzálásának, illetve a MIÉP-szavazók tudatos átcsábításának), másrészt túl sok korrupciós és korrupciógyanús ügy, pozícióba tett alkalmatlan káder rombolta a hitelüket).

LEPEDÁK 2008.04.22. 12:12:29

A 2002-es választás első fordulója még a hardcore balosokat is meglepte. Emlékszem, hogy pont abban az évben szigorlatoztunk az egyetemen 20. századi töriből. Január végén volt. A kérdezőtanárok a felkészülés alatt azt elemezték (az egyikük Krausz Tamás volt)hogy mi lesz itt ha a MIÉP(!) 10 százalék feletti eredmény ér el. Két és fél hónappal a választás előtt!
Utólag visszagondolva azt mondom, hogy nem feltétlenül a kampányban elkövetett hibák vezettek a FIDESZ vereséghez, hanem a +70%-os részvétel. Egyetlen párt, demokratikus körülmények között, nem tud 2,5-3 millió embert mozgósítani. Ráadásul mo-on amolyan lappangó baloldaliság van. Az emberek jórésze bizonytalan, vagy könnyen elbizonytalanodó, de tét helyzetben jól mozgósítható az MSZP mellett.
Ezért nem dől még el a következő választás sem, bármikor legyen is!

mizie 2008.04.22. 12:12:37

Ombudsmanyus: erről beszéltem.
azért szavazol az egyikre hogy nehogy a másik.
szerinted ennek így kéne működnie?

azt meg hogy miért szavazol (vagy miért nem) nem kritizálom, hiszen a te döntésed. max ha egy sör mellett találkozunk vhol és úgy adódik :)

én azt sajnálom nagyon hogy itthon szociális demagógiával mindegyik párt fel tud emelkedni.

az öszödi beszéd után azt reméltem hogy az embereknek leesik a tantusz és nem ugranak
bele megint az osztogatós, "mindenkinek jó lesz
a semmiből" amivel az mszp akkor nyerni tudott,
és lám most a fidesz futja ugyanazokat a köröket...

Google 2008.04.22. 12:23:09

"Akkor sem szavaznék rájuk, ha a Fletó minden évben leadná nekem a teljes osztalékjövedelmét."

A szívemből szóltál, Ombuds, bárcsak általánosabb lenne ez a felfogás. Mert ők, a túlsók, szigorúan csak a pénzzel operálnak, amiből tudjuk, nekik több van.
Medgyessy is a választások után megvette az emberek szeretetét, mondjuk, nem nagyon hosszú időre.
Újból és újból osztogatni kell, a gyereket is el lehet kapatni, ha nem magyarázod meg neki, hogy ennek az ajándékozásnak lehetnek esetleg pénzügyi akadályai (is), akkor se vége, se hossza az üzletelésnek, kérni mindig lehet.
Az jó, hogy Gyurcsány most majd elkezd újból többeknek osztogatni, mondjuk kedvezményes részvényeket, de kibírja-e a gazdaság? Ez-e a megfelelő út?

Turul,
úgy gondolom, hogy ez egy kétirányú folyamat. Az ideális az, ha a párt is kiáll a zemberek, a választói mellett, és a választók is a választott pártjuk mellett.
Ha pedig az illető párt nyert, akkor még többek érdekeit kell képviselnie, és ez így van jól.
Lehet, nekem fals tapasztalataim vannak, de én a vérmesebb, vehemensebb felet, az ellenfélben ismertem meg.
Sokszor előfordult, hogy a békesség kedvéért beadtam a derekam, a másik pedig elment a falig.
Ha csak ezeket a fórumokat is nézem, ahogy a miniszterelnökük mondja: hetykén, visszavágnak ők, és a kételkedésnek még csak jelét sem adják.
Megváltozni csak a Fidesznek kell, náluk ez axióma. Felszívódásra gondolnak, vagy feladásra.

Azért a helyzet sokat javult.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.22. 12:41:33

Google 2008.04.22. 12:23:09
"szigorúan csak a pénzzel operálnak" - ez így nem teljesen igaz. Kartal Zsuzsát nem kell megvenni, és az aláíró 40, 100, 200-t sem. Van egy eszmei-érzelmi kötődés is, ami miatt 10% alá még 1990-ben sem mentek, és most sem fognak. (És ezért nem fog eltűnni s Szadesz, még ha szarul is állnak. Legfeljebb belépnek egy másik pártba.)

ÁrPi 2008.04.22. 12:57:16

Invictus 2008.04.22. 11:54:35

"Szerintem az a baj, hogy a Fidesz egy ideje az MSZP törzsszavazóinak ("nyuggereknek, panelproliknak") akar udvarolni a szociális demagógiával,"

Én úgy vélekedek, hogy ők (("nyuggerek, panelprolik")) egy illetve "a" "torta" olyan új szeletei akiket az úgynevezett "szociális népszavazás" hosszúra
(hiszen 2006.október 23-tól 2008.március 9-ig tartott) nyúlt, és sikeresnek bizonyult kampányidőszaka

nyomán lehetne (szociális-demagóg népszavazás) után szépen megtartaniuk.
(DE nem érzékelhető szerintem, hogy bázis-szavazókká válnának.)

Ők ("nyuggerek, panelprolik") tehát vélekedésem szerint NEM ""a korábban megcélzott "polgárság" (középrétegek) körének""

hiányának pótlását jelenthetik, NEM az említett középrétegeknek, a "polgárságnak" a végleges és visszavonhatatlan elvesztése van napirenden.

Ha valamikor a ballib média és kommunikáció szerint a fidesz szélsőjobbal kokettál, akkor már rögtön nincs is "polgár"-ság meg liberális-jobboldali a szavazóik között, ha pedig
egy népszavazási kampányban szociális és demagóg
kampányelemekkel meglepően magasra (kb. millióval magasabbra) tornázta az IGEN-ek számát, akkor pedig a ballib oldal és még tán más aggódó értelmiségiek szerint is

szoci sőt komcsi lett a fidesz (polgári párt)
("jobboldali néppárt").

Holott a népszavazás kampánya és a (márc.9-i) népszavazás értelmezhető a gyurcsány-kormányt értékelő protest-szavazásnak is.

Samott 2008.04.22. 13:38:45

TuRuL_2k2: "Azért a felsőoktatásban tanulókra nem lehet azt mondani, hogy a Fidesz-kormány vesztesei lettek volna. Tandíj megszüntetése, diákhitel bevezetése, whatever..."

Felenk ugy volt tandij, hogy aki elerte az evfolyam atlagot az nem fizetett, aki nem, az duplan fizetett. A diakhitel helyett meg inkabb dolgoztam delutan/este meg nyaron... eszembe se jutott elzalogositani a jovomet. Szoval nekem speciel (meg azoknak akik tanulni jartak oda, nem bulizni) sok hasznom nem volt az intezkedeseikbol. Viszont a hallgatoi normativat (amitol az osztondijak es a szocialis segelyek fuggtek) ha jol emlekszem nem nagyon emeltek 4 even at...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.22. 13:48:23

Az ideális megoldás a samott-féle lenne: ha átmenet lenne az ösztöndíj és a tandíj között. Mondjuk évente és szakonként újra kalibrálva a határokat, és csak azt kéne meghúzni előre, hogy a leggyengébb 20-25% mennyit fizessen.
Persze az ördög a részletekben is lehet.

Google 2008.04.22. 14:09:22

Tölgy,

Kartall Zsuzsát és az aláíró 41, 100, 200 embert nem kell megvenni, mondod.
Én már erre sem vennék mérget. Ezek egyrészt már megvett emberek, másrészt nem szeretnék kiváltságaikat elveszteni. Ilyenkor tudják, honnan jön a pénz, ha a Fidesz van hatalmon, akkor nekik nehezebb. Sírniuk kell, és "oknyomozniuk" napkeltétől-napnyugtáig.
Ma vettem észre, hogyha el akarok olvasni egy értékes Mészáros-, Bolgár-, vagy Debreczseni teljes cikket a Népszavából, akkor fizetnem kell!
Hát nekik is jó napot!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.22. 14:40:41

a tandíj kontra ösztöndíj témához:
és az milyen lenne, ha követelmények lennének a felvételin?
nem pedig pontgyűjtővadászat a középiskola 3. és 4. évében?

RoFä 2008.04.22. 17:54:35

Turul!

Valóban kár érte, mármint a meghasonlásért. (A mi lett volna,ha - fényes sikerek, Euro 2009-ben, hárommillió milliomos országa stb :D) azt hagyjuk, mert a történelemben nincs mi lett volna, ha.

Azonban szerintem aki 20 évesen azért sír, mert nem nyert a kedvenc pártja, és nem azért, mert nem szereti az Eszti vagy a Gábor, azzal valami alapvetően nem stimmel. Nem szabadna ennyire komolyan venni ezeket a dolgokat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.22. 17:58:36

off
egy bárgyű ballib blog-hu-s hekk esete, még finom meleg:
ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2008/04/22/miert_utalom_jobban_az_antifasisztakat_mint_a_nacikat
egy bakurába oltott kündü írogatott be többünk nevével... és Android blogger még mindig nem állított a szűrőn...
de jól tette Turul, hogy ide már csak belépve lehet írogatni...

RoFä 2008.04.22. 17:59:37

"Gyurcsány letromfolja a reformot, lesz megint osztogatás, mindenki le lesz szedálva, kivéve az üvöltő kórus, akik inkább lesznek zavaróak a fenenagy benyugtatózott csendben, szieszta alatt, mint támogatandók."

Inkább a halál. Vagy 2/3 Viktor. Csak ezt ne.
Én hazafi vagyok, ugyanis még nem léptem le külföldre. Ámde ha ez következik be, akkor megfontolom.

RoFä 2008.04.22. 18:01:32

Szamárfül

a hekker hülye, de attól még az android is elég kétbites kis cikket hozott össze.

RoFä 2008.04.22. 18:03:45

Invictus 2008.04.22. 11:54:35

Nem annnyira a kereszténykedés a sok, mint inkább a koherens gondolat és a hiteles politikai "áru", ami kevés.

Teljes joggal kérnék számon a hiteltelenséget a kormányon. Csak nem nagyon van mire.

Előbb vagy utóbb persze meglátjuk, szerény meglátásom szerint csak az a kérdés, hogy mennyire nyernek. Akár 2010 akár két hónap múlva...

Invictus 2008.04.22. 23:01:41

"szerintem aki 20 évesen azért sír, mert nem nyert a kedvenc pártja, és nem azért, mert nem szereti az Eszti vagy a Gábor, azzal valami alapvetően nem stimmel. Nem szabadna ennyire komolyan venni ezeket a dolgokat."

Hát izé... értem én, mert a magyar polelit egyik felét sem szabad nagyon komolyan venni. Na de hogy a politika nem lenne komoly dolog? A 20 évesek meg úgyis hülyék hozzá, ne akarjanak beleszólni, csak keféljenek mint a nyulak? Tipikus ballib középkorú vélemény, vagy mi :)
Vannak akik sírnak, ha kedvenc csapatuk kikap pl. az ugye komolyabb dolog?
Persze értem én, szerintem sem érdemli meg ez a hazai polelit egyik oldalon sem, hogy ennyire komolyan vegyék.

pbgi 2008.04.23. 00:58:40

A fejemet verem a falba, ha 2002-re és az azóta történtekre gondolok.
Ha ott csak egy picivel vagyunk többen, valszeg most az EU elsői között lennék, szívesen bíznának ránk bármit.

Áhh, ne is beszéljünk róla. Ennek így kellett történnie. A magyar népnek át kellett élnie még egy Mohácsot (ennek vagyunk most a közepén), hogy megtisztuljon, leváltsa rosszakaróit.

Bizakodó vagyok, mert elindult egy folyamat. Egyre többen állnak a szövetség mellé, és megkezdődött az erjedés a másik oldalon. (Csak a baj az, hogy ez nagyon sokba került.)

A cikkíróval pedig abban nem értek egyet, amit a legvégén írt. Igenis, a Fidesznek ez volt a feladata. Meg kellett tanulnia a demagógiát, a populista szólamok helyes használatát. Ez kezd jól menni. (Amíg nem közelíti meg az MSZP-t e téren, sansztalan, hogy választást tudjon nyerni...)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.04.23. 02:22:57

rofa: azért írtam, mert szerintem egyszer se az mszp nyert, hanem a fidesz vesztett.
a fideszre '98-'02-'06-os választásokon egyre többen és többen szavaztak, a legtöbben pont '06-ban.

invictus: az a fajta érzelmi viszonyulás, amit a konzervativizmus vagy a jobboldal emlegetésekor felhoznak, az veszélyes, mert igen könnyen fordulhat a kívánttal ellentétes irányba, illetve, mert az érzelmi reakció okai és céljai más okokkal és célokkal csereszabatosak.

dowNLoad 2008.04.23. 16:28:57

Akarja a halál komolyan venni a politikai elitet!!!!!
CSAK SAJNOS KIHAT a mindennapi életre a tevékenységük.
Kenyér ára, benzin ára, kaja árak, árfolyamok, stb..
Az egyéb mesterségesen előidézett baromságokat nem is említem, pl. lincselések a vidéki "rómaiak" körében, állandó holokamuzás a fővárosi kajmánok körében, és amúgy az egész ország halálba szopatása. Ebből nem fog jól kijönni senki.

grupi 2008.04.23. 21:24:03

Az a gyanús, ha valakit nem fasisztáznak le. Ne magyarázkodjunk, ne védekezzünk, ne mondjuk azt amit ők akarnak! Mi "azok vagyunk” - főleg ha ők mondják... Támadjuk az elpofátlanodott cionistákat - pártjaikat, médiájukat, karhatalmukat, embereiket tényekkel, magyarellenességük bebizonyításával és a kendőzetlen igazság kimondásával, mert ez fáj nekik a legjobban!

zoli27 2008.04.23. 22:45:21

grupi,

"Mi "azok vagyunk” - főleg ha ők mondják"

Nem, grupi, én nem "vagyok az", pedig gyűlölöm ezt a kormányt.
Ha magukat jobboldalinak meg nemzeti érzelműnek nevező emberek nem "zsidóznának" kórusban, és nem neveznének mindenkit, aki velük nem ért egyet, cionistának, akkor hiába fasisztázna a ballib oldal, senki sem hinne nekik.
Az olyanok miatt, mint te, érzi úgy a kormány, hogy az egész jobboldalt összemoshatja a fasizmussal, de én, bár a jobboldalra sorolom magam, nem vállalok közösséget a nézeteiddel.


Hogy jön ide a cionizmus???

Szibarita 2008.04.24. 00:52:17

Az erdekes modszer, ahogy egy adott politikus iranti ellenszenvet patologias alapokra helyeznek egyesek.

Ha mindenkepp pszichologiai talajrol probaljatok megitelni a vilagot, javaslom a "dehumanizacio" kifejezes kikereseset egy lexikonbol.

Orban pedig menjen a picsaba, mielott ujra a Fideszre szavazok.

Google 2008.04.24. 12:44:48

Hát Horn Gábor nem éppen így mondta!
De azért neked is jó utat!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.25. 10:35:27

grupi,
mi lenne, ha a cionista helyére egy másik szót keresnél? Mondjuk komancs? Akkor még egyet is lehetne érteni veled.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 12:24:55

nem megy neki. A középpontba helyezte a "zsidók" és a "cionizmus" szavakat, majd aköré fölépítette saját valóságát. Ez nem baj, ezeket mind lehet kezelni, csak szakértő kell hozzá.

dowNLoad 2008.04.25. 18:49:06

NEM TUDOD MILYEN A CIONISTA VEZETÉS??? Kapcsold be a TV2-t, a híradóból 1perc alatt kiderül.
Az az elit, aki úgy kezeli az országot (ezt) mintha Ő nem itt született volna, és csak mintegy LEERESZKEDNE ide, az alsóbbrendűek közé, (hűbérúr, hűbéres) mert ők mindent jobban tudnak, tévedhetetlenek, és KRITIKA NEM ÉRHETI ŐKET!!! Ha hazugságon, lopáson kapják őket, akkor jön a PAJZS!
Kedvenceik is vannak, a rájuk szavazó kisebbségek, főleg ha azokkal szivathatják a többséget, ezeket nagyon szeretik pajzsként maguk elé tartani. Bővebben itt, egy csomó történelmi adattal, hogyan képzelik el a világot:
www.prothink.org/

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 18:49:58

lódi,

a "szocionisták"? Ne fikázzad őket, hisz savazójuk vagyol:(((
süti beállítások módosítása