Naplótöredékek egy szavazókörből
2008. március 10. írta: Francois Pignon

Naplótöredékek egy szavazókörből

 Amikor vasárnap hajnali ötkor berreg a vekker, csak egy gondolatunk lehet. Na mész te a jó büdös francba! Kikívánkozik ez belőlünk, nem túl toleráns ilyenkor az ember. Pár héttel ezelőtti önmagunknak címezzük a gorombaságokat. Annak az önmagunknak, amelyik ismét arra adta a fejét, hogy a szavazás napját hajnaltól estig szavazatszámlálóként töltse. Az első kávé elhozza a lehiggadást is, minden kis korty mellé jár az önnyugtató magyarázat: a demokrácia szolgálatában állunk.

 Az első vidám pillanat, amikor látjuk, hogy spóroltak a kiadott szavazólapokkal, a körzet szavazásra jogosultjainak csak úgy 80%-ára futja. Értem én, hogy nem számítanak túl nagy részvételre, de mi van, ha mégis eljönne mindenki szavazni? Egyszer csak közöljük, az akció a készlet erejéig tartott?
 Ez kitűnő apropót ad szavazatszámláló bizottságunknak egy olyan, estig tartó diskurzusra, ahol a delegáló szervezettől függetlenül teljes az egyetértés. A régi kabarétréfa nyomán: Mi került ebben a szavazásban négy és fél milliárd forintba? Számolunk, és mindent összevetve és jóindulatú felfelé kerekítésekkelel sem jön ki az öszeg fele sem. Vagy mi hagytunk ki valamit a számításból, vagy a „közeli” cégek nem hagytak ki semmit, s némi extraprofittal oldották meg az egészet.

 Amikor eljön az idő, hogy a hajnalban félálomban összecsapott szendvicsből az elsőt betúrjuk, na akkor jut eszébe a kolléganőnek a múlt heti véres pisijét megemlíteni. A felvetés teljesen ontopik, két kérdés az egészségügyről szól. De a gyomor kellőképpen akaratos és öntudatos ahhoz, hogy az ezután következő össznépi egészségügyi félóra elől inkább kimeneküljünk a fél szendviccsel a szánkban. Irány az utca, szigorúan a portás érintésével.

 Az információt bizony szűken mérik a szavazókörben, az egyetlen hírforrás a portásfülkében található rádió.
 A portások ritkán keltik fel a figyelmet, ez az itteni azonban valahogy mégis megteszi. Öltönyben, nyakkendőben (lehet vagy 30 éves rajta a cucc) hallgatja a vasárnapi misét a rádióból. És csillogó szemmel kommentálja a részvételi eredményeket: „jól állunk”.
 Hogy miért éppen nekem? Úgy tűnik, él még a sztereotípia, a bizottságból nyilván a kölyök a fideszes. Nem tiltakozom, hallgatom egy kicsit vele a misét.

 A szocialisták által delegált tag bizalmasan megsúgja, ő azt az utasítást kapta a pártközpontból, ne is szavazzon. Az érdektelenségre játszanak. Aztán elkezd győzködni. Aztán egyre jobban felhúzza magát, már kiabál, teljesen elkapja a hév. Végül, pártutasítás ide, pártutasítás oda, csak leszavaz a három nemmel.

 A szavazatszámlóknak kiadott útmutató külön foglalkozik a szavazás közben történő halálesetek problematikájával. Nem véletlenül, minden választáson van egy-egy ilyen szomorú eset. Délután halljuk, már hárman haltak meg a szavazóhelyiségekben. Ezután különösen aggódó tekintettel nézünk minden fehér arccal bebotorkáló nénikére és bácsikára. Ahogy kilépnek az ajtón, egyöntetű sóhaj az egész bizottság részéről, ezt is megúsztuk.

 Szavazókörben lenni jó, ha az ember mindenki előtt szeretné megtudni a végeredményt. Mert azt már abból is sejteni lehet, kik jönnek el szavazni. Sztereotípia bennünk is van. Hol maradtak a szomszédból a nyugdíjasok? Olyanok jönnek sorra, akiket eddig nem is láttam? Itt már látni, más lesz ez az eredmény, mint korábban.
 De a legbiztosabb jelet mindig a rátarti szavazók adják. Vannak, akik nem vonulnak be a szavazófülkébe, hanem lelkesen, a szavazóbizottság előtt ikszelnek. Ilyenkor mindig arra gondolok, remélem találkozunk holnap az utcán, és pajkosan rájuk kacsinthatok.
 Mert akik nyíltan, a szavazóbizottság orra előtt csórják be nagy lendülettel az ikszet, azok szoktak szopni általában.
 Most is így lett.

(Képeink illusztrációk, nem a történetben szereplő szavazókörnél készültek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45374108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2008.03.11. 16:02:02

A buktárólLehet beleharapni a bukta közepébe is, ahol a lekvár van. Az jó dolog, De a buktához hozzátartozik a két vége is, szárazon, töltelék nélkül. Hát most ez jutott a kormánypártoknak. A szimpla vereség akárhogy kimagyarázható. De a 3 millió bizony e…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.03.10. 15:17:17

Izé, a miheztartás kedvéért, 32 nickel dolgozunk, mint Ságvári Endre, de a régi ismerőseink kedvéért is leszögezem Francois Pignon = bugris, és fordítva.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.10. 15:30:14

nahát...

a következőnél előben nyomd a naplót :)

kzgy 2008.03.10. 15:31:02

Kétszer is voltam jegyzőkönyvvezető szavazáson, és be kell vallanom, az ott szerzett élmények eléggé elbizonytalanítottak a demokrácia fenntarthatóságát illetően.

1. Több olyan öregúr / idős asszony volt, akinek konkrétan a kezét fogták a szavazócédula kitöltésekor a családtagok. És nem azért, mert remegett a kezük.
2. Több olyan részeg arc volt, aki azt se tudta, minek van ott, de szavazott.
3. Volt, aki azt is kikérte magának, hogy Kovács úrnak mertem szólítani. Azt mondta, ilyet utoljára a mocskos Horthy mondott neki. Ő Kovács elvtárs. Kérem...
4. Azok vajon milyen lelkiállapotban vannak, akik képesek egy oldalt írni a szavazócédula hátuljára, teli káromkodással?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.10. 15:41:35

4.:
kár hogy ezeket megsemmisítik (ugye?)
szép fond lenne ezekből a levéltárakban...

Samott 2008.03.10. 16:17:16

Mindenkeppen erdemes egyszer elmenni szavazatszamlalonak, ha masert nem akkor azert, hogy atlasd hogy is mukodik a rendszer es nyugodt szivvel rohogj azokon, akik csalast emlegetnek. Ott vagy, te magad is atszamlalhatod az osszes cedulat, latod/alairod a jegyzokonyvet amit bekuldenek - ennek az eredmenyet pedig az interneten ellenorizheted. Es tudod, hogy a tobbi szavazokorben is ott voltak a hozzad hasonlok, akik ugyanigy tisztessegesen szamoltak es ellenoriztek. (ez termeszetesen a szaraztesztaval/konzervvel megvasarolt szavazatokra nem mukodik, de nem is ezt szoktak "valasztasi csalas" cimkevel emlegetni)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.10. 16:23:07

Samott:
Valóban érdemes kipróbálni, főleg a mozgóurnázás kemény.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.03.10. 16:55:32

Huh, a mozgournazas, az tenyleg de kemeny...
Amikor a nenike lekezdett gyozkodni minket, hogy olyan szavazocedulat adjunk neki, amelyen emeszpe van, mert a magyar szocialista part az nem jo neki. Ott voltak a listavezeto nevek, azok nem mondtak neki semmit, mert o emeszpet akart...

Francois Pignon 2008.03.10. 19:21:59

Szamárfül · murci.freeblog.hu/ 2008.03.10. 15:30:14

Hát, nem lehet ám adatrögzítésre alkalmas eszközöket is bevinni, így is furán néztek, hogy mit írogatok (tőszavakban ezt a posztot írogattam).

Viszont jó poén volt, hogy este az önkormányzatnál, ahol a jegyzőkönyveket le kellett adni, az e-pont számítógépénél egy srác a traviant nyomta. Függőség, mi? Utána megittunk egy sört az UFiklán egészségére. ;)

svonk 2008.03.10. 19:22:32

En 2004-ben voltam szamlalo es nagyon nagy elmeny. Tele volt a korzet irastudatlanokkal, akiknek fogalma se volt, hogy kire lehet szavazni, csak ontudatos demokratakent eljottek. Nekik eleg nagy kihivas volt elmagyarazni, hogy mi van a lapon. Mindig ket bizottsagi tagnak kellett bemenni, meghozza egynek jobbrol, egynek balrol, hogy nehogy befolyasoljuk a szavazot. Egy neni arra volt kivancsi, melyik a fiatalabb, mert annak biztos nagyobb a "cenzura"-ja es akkor arra fog szavazni. Szerencsere a Fideszes volt... Az udvaron meg kiabalta a jelolt nevet a cimborainak, hogy arra kell szavazni, meg ki is fejtette, hogy miert. A mozgournazasnak koszonhetoen pedig vegre bementem a helyi ciganytelepre, ami nem is volt olyan rossz hely.

Francois Pignon 2008.03.10. 19:54:14

Hát, svonk barátunk nem sok szavazatot számol mostanában Detroitban. ;)
De tényleg én is ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a politika iránt, vegyen részt így is a demokráciában, kicsit fárasztó egy ilyen vasárnap, de belülről tényleg nagy élmény.

Oblomov 2008.03.10. 20:08:04

Az első három (90-94-98) volt a fénykor. Még csupa (tóthzoltános) hivatalból független VB-elnökkel, post-tanácsi jkv. vezetővel, akik profizmust demonstrálva már 9-re kész voltak az esti jegyzőkönyv vezetésével, és nem győztek szörnyülködni, ha azt egy "polgári" delegált nem akarta bianco még délben sem szignálni. Nem viccelek, még 98-ban is feszültség volt emiatt.

Szörny 2008.03.11. 14:13:30

Legjobb szavazatszámlálós sztorim:
'97 NATO népszavazás: szokásos szavazólap, alján figyelmeztetés: "Szavazni a megfelelő karikába tett x-szel, vagy +-tel lehet"
Középkorú értelmiségi szavazó érkezik, szavazólappal fülkébe be, majd kis idő múlva zavartan ki és a következő kérdéssel fordul a T. bizottsághoz:
"Most akkor az x vagy a + az igen?"

Sajnos kevés ilyen eset van, viszont rámegy az egész vasárnap, úgyhogy már jó régen nem is voltam...

hiba 2008.03.11. 14:46:54

Én az első szabad választáson vettem részt szavazóköri bizottságban, mert hozzá akartam járulni a rendszerváltáshoz. Egyik oldalamon az exmunkásőr MSZMP küldött ült a másikon egy mindentjobbantudó MSZPs. Persze amikor épp nem volt bent senki egyfolytában vitatkoztunk, de alapjában békés és felemelő élmény volt.

Corry 2008.03.11. 20:50:45

A szavazás maga még hagyján, a számlálás is, de ahogy az a szerencsétlen eredmény a "központba" eljut... Azért még vannak állapotok az államigazgatásban.
Van a számítógép, mindent már azon jelentenek kérem. Meg faxon, ami nem mindig működik, sőt az a rossz benne, hogy a faxoláshoz két készülék kell és ráadásul a faxolás pillanatában mindkettőnek üzemképesnek kell lennie.
Emellett, miután számítógépen elment az eredmény, le is faxoltuk, irány a központ ahol személyesen is át kell adni a jegyzőkönyvet. Átnézik "számszakilag" (amikor gépbe pötyögték, lásd elébb, akkor a gép nem nézte meg??) na de rend a lelke mindennek megnézik még egyszer, biztos ami biztos.

A legjobb az volt, amikor a Pest megyei városka (ide tartozunk) Városházára vittük a jegyzőkönyvet, onnan egy kisbuszos futár vitte át az Okmányirodába, mert ott volt számítógép...
Persze ez még 2006-ban volt, azóta már a Városházán is tartanak gépet.

Francois Pignon 2008.03.11. 20:57:42

Jaja, most is az okmányirodás számítógépből küldték az adatokat a választási központba. Pedig a négy és fél milliárdból futotta volna akár három számítógépre is minden szavazókörbe. Ezért írtam, számolgattuk mi, mi került ezen a szavazáson négy és fél milliárd forintba...

Corry 2008.03.11. 21:02:48

Magáról a szavazásról: bennem is felmerült néha a kétely, hogy minden polgártársunk tisztában van -é a szavazás tárgyával. Nem mindig tűnt így a dolog, ezért lehetett itt-ott olvasni a szavazás előtti iq tesztről meg hasonlókról. Ez tényleg nem lenne túl szerencsés, de egy ártatlan csavart azért be lehetne dobni, törvényileg:

minden kérdést ponált és negált formában is meg kellene fogalmaztatni a beadókkal (az ötlet a nyelvész úré, aki be is adta a vizitdijas, stb. kérdéseket fordítva)
Tehát így gondoltam: "Egyetért -e Ön azzal, hogy visszaállítsuk a királyságot?" illetve "Egyetért -e Ön azzal, hogy ne állítsuk vissza a királyságot?"

Nyilván az egyik kérdésre adott nemleges válasz azonos a másikra adott igen válasszal.

Ezek utána a köztársasági elnök kiírja a népszavazást, az OVB pedig eldönti, hogy a kérdések ponált, vagy negált formáját használják fel, de vegyesen.

Ekkor legalább el kell az illetőnek olvasnia a kérdést, és legalább ezen a szinten tisztában kell lennie az adandó válasszal és nem a zombiszavazó szerű igen avagy nem a válasz mindegyik kérdésre.

Igy a demokrácia is megmaradna, sőt erősödne is, mert el kellene olvasni a kérdést és úgy válaszolni rá.

Francois Pignon 2008.03.11. 21:14:25

Én a 2004 december 5-i szavazás óta nem tartom a választókat teljesen hülyének. Mert a két kérdésre nagy részben eltérő választ adtak, vagyis elolvasták és úgy döntöttek. Önzőek, haszonelvűek, szemetek, megtéveszthetőek sokan, de mégis olvasnitudónak bizonyultak.

OftF 2008.03.12. 09:48:37

Én ne akarok ünneprontó lenni, de most akkor nem az van, hogy az eredeti 7 kérdésből csak 3-at hozott el a fidesz?
Én vagyok alultájékozott ez ügyben, csak ezért kérdezem. Van itt vhol egy cikk, hogy miért lett 3 a 7-ből? Erről annó lemaradtam.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.03.12. 09:52:47

OftF, lemaradtál? :)

erről szólt a tavalyi év. OVB-AB-OVB-Fidesz-OVB-Fidesz-OVB stb adok-kapok után, a választási bizottság végtelenített tökölődésének befejeztével három kérdést engedett át a szűrőn.

OftF 2008.03.12. 10:12:30

Megmondom őszintén, az első kör után feladtam, mert a tököm tele volt vele.
Ez alapján akkor a kérdésem inkább ez: miben más ez a három kérdés, amitől ezek átmentek, a többi meg nem?
süti beállítások módosítása