Személyi szabadság megsértése – Ilyen ország pedig nincs LXXVII.
2008. március 05. írta: TuRuL_2k2

Személyi szabadság megsértése – Ilyen ország pedig nincs LXXVII.

 Jelentkezzen az, akinek középiskolás korában az osztálytársai közül senkit sem zártak be a szekrénybe/ágyneműtartóba/öltözőbe! Kinek jutott eszébe, hogy éppen egy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetője/tanúja? Legalábbis Szentesen egy ilyen diákcsíny miatt személyi szabadság megsértése ügyében nyomoz a rendőrség. Agyrém.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr48366199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regnak 2008.03.05. 09:30:25

Nem agyrém, valóban bűncselekmény. Az más kérdés, mire jutnak az eljárás során és meszüntetik-e a nyomozást társadalomra veszélyesség csekély foka vagy más miatt illetve megrovás lesz az ügyésztől vagy a bíró mérlegl a büntetés kiszabása során.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.05. 09:34:39

Az ellenőrzőben a diák által jegyzett szülői aláírás pedig okirathamisítás? :]

grupi 2008.03.05. 09:44:25

Csak a rendőrség zárhat be jogellenesen.
Erre van több példa, és milliós kártérítések, közpénzből. lásd Gesztenyés-kert, Kvassai-híd, és legutóbb Hanuka balhé a Skála teraszon a Nyugati réren.
Szerintem csak rendőrösdit játszottak a gyerekek.
Abba a játékba belefér a testi kényszer alkalmazása, a személyes zabadság korlátozása, a falhoz, vagy a szekrénybe állítás, és némi megrugdosás, a szemekbe történő könnycsalás, némi elgázosítás, vagy nemzeti lobogóval való folytogatás.
Aztán majd a nyomozás során megállapítást nyer, hogy mindez szabályos játék volt, a társak közreműködésével. És mint majd kiderül, akkora a gyerekekben, mint diákokban az összetartás és az egymás iránti szolidarítás, a közösségi érzés, hogy nem fog előkerülni terhelő vallommás, valamint bűncselekmény megállapítására bizonyíték.
Példák a testület, és a szemünk elött.

Most ezek mennek, meg a bárány felhők.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.03.05. 09:47:02

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2008.03.05. 09:34:39
A fogócskázás pedig nyilvánvalóan zaklatás. Az összes szerepjáték (papás-mamás, orvosos, zorrós, indiános, és hasonlók) mind csalás.
A súgás bármiféle szankcionálása pedig a szólásszabadság korlátozása!

Francois Pignon 2008.03.05. 09:52:38

Nyilván ott fogják letölteni a börtönbüntetésüket, ahol most a kapottegybulibanegyfüvescigit szívó tinédzserek ülnek.
(Aki meg a telefonjára veszi hogy recskázik, semmin se csodálkozzon.)

2008.03.05. 09:54:39

regnak 2008.03.05. 09:30:25

a társadalomra való veszélyesség csekély foka szakasz törölve lett a btk-ből.

regnak 2008.03.05. 10:10:44

Turul-2k2

Ha jogilag nézed a dolgot akkor mindenképpen bűncselekmény. Amit te hozol példának az magánokirat hamisítás vétsége.
Attól, hogy jogilag megáll a dolog,még nem biztos, hogy helyes, de nem ismerjük a konkrét történteket kellő mélységben még.

Szóval, ha gondolog megküldöm neked a BTK Kommentár vonatkozó részét, ami kifejti miért bűncselekmény. Az egyik legfontosabb emberi jog korlátozás atörtént meg, amire csak az államnak és neki is csak jogerős ítélet utjá van lehetősége. Az előállítás, az őrizetbevétel nyomoztai cslekmények, amelyek a büntetőjogi igény érvényesítését segítik elő.

Széna Tomi 2008.03.05. 10:51:34

Szomorú látni, ahogy a józan emberi belátás helyett a nagy liberalizmusban mindent a törvényekre akarnak bízni.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.05. 11:12:09

regnak, régi a Btk-d, ma már a társadalomra veszélyesség csekély foka nem játszik már, 2006. közepétől hatálytalanították az erre vonatkozó paragrafust.

Ja, már Kepler megírta - most már hagyom, ha egyszer bepörgettem a DVD-t...

Egyszerűen nevetséges, siralmas, bazmegos az egész. Ugyanakkor az óra közepén a társuknak nekieső cigány suhancokat (közismert a videó) érdekes módon nem vitték el egyből a börtönbe, holott azoknak ott lett volna a helyük. Kétféle büntetőjog kezd ma kifejlődni: egy a kisebbségnek, egy a nem kisebbségnek. Ez pedig rendkívül veszélyes.

Mindannyian bűncselekmények tucatjait követtük el életünkben. Ti, ha találtok egy százast, zsebreteszitek, avagy leadjátok a rendőrségen vagy az önkormányzatnál? Mert ha zsebreteszitek, megáll a jogtalan elsajátítás. Mindenki, aki dolgozik (különösen, ha fizikai munkát végez), sokszoros tettese a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek, mert olyan ember nincs, aki mindig, minden munkavédelmi szabályt betartott volna. És még sorolhatnám.

A hatalmas baj az, amikor az állam elkezdi a jogot kettős mércével mérni. Itt, a Reakción is annak idején tiltakoztatok (respect), amikor Tomcatet két hónapra előzetesbe vágták cukorért meg műtrágyáért, ráadásul hamis szakvéleménnyel. Ugyanő kapott immár jogerős szabálysértési büntetést "gondatlanságból elkövetett garázdaságért", amikor a Lánchídról fényképezte az Erzsébet-hidat. Fok Balázs esetében (ő volt az, aki a március 15-i gyűlésen letépte egy kislány kokárdáját és véresre pofozta) a garázdaság fel sem merült, maradt az ügy magánvádas (könnyű testi sértés), és így bocsánatkéréssel megúszta.

Hatalmas nagy baj van az igazságszolgáltatással, ha a Lánchídról fényképezés garázdaság, a tömegben történő gyerekpofozás (nem is a saját gyereké) pedig nem az.

Kenguru 2008.03.05. 11:15:54

Ennek semmi koze a liberlizmushoz, ez netto hulyeseg.

tewton 2008.03.05. 13:47:12

nyenyenye.

látatlanba azért azt mondanám, hogy
1. persze, diákcsíny, móka, játékból + 2. mégha tényleg rossz is az érintettnek, aki kiszolgáltatott, védje csak meg a jog

DE

3. azért van egy ilyen trend is ma már, hogy a szaros kiskölkek egyre kegyetlenebbek és egyre erőszakosabbak és egyre primitivebbek. Még a Ranschburg doktor is ezt mondja. És mindezt büntetés nélkül tehetik.

hiba 2008.03.05. 14:23:03

Bár egyetértek tewton-nal, hogy mérlegelni kell a gyerekek erőszakosságának növekedését is az eset megítélésénél, azért szar világ lesz ha a gyerekeinket joggal akarjuk regulázni nem pedig neveléssel.
Off: BTW Molnárgöri, azt tudjuk, hogy Tomcat milyen diákcsínyt akart elkövetni a cukorral és műtrágyával, vagy egyszerűen csak palántázni akart és befőzni?
On

tewton 2008.03.05. 14:28:15

A posztból talán elsikkadt a másik linkelt eset:

A fiú önkielégítést végzett a fürdőszobában.
Lefilmezte, és a felvétel benne maradt a telefonban.
A készüléket kölcsönadta egy barátjának.
A barát több diáktársának is elküldte a szexuális tartalmú felvételt.

nettó balfasz, visszaeső.

tewton 2008.03.05. 14:33:03

hiba, egyetértek, a jog mindig utólagos, mint halottnak a napszemüveg.

ja és a 4. pont: a technicizálódás.

Namost ha teszemazt 1986-ban filmre akartam volna venni a saját önkielégítésem, akkor vagy egy tekercs 36-os feketefehér kellett volna a Szmena 8-ba, vagy valahonnan egy szupernyolcas kamera. Filmhivatás az áruházban. Zárt vetítés a haverokkal? Bizarr.

zoli27 2008.03.05. 20:25:45

turul,
Komolyan gondoltad ezt a post-ot??
Az, hogy valakit bezárnak a szekrénybe, meg hogy tudta nélkül pornó-videót tesznek fel róla a youtube-ra, ugyanaz a kategória lenne? Utóbbit te tényleg egyszerű "diákcsínynek" tartod??

"Érdekes" felfogás...

zoli27 2008.03.05. 20:30:01

Attól függően, hogy hány éves volt, aki tette, szerintem is vitatható, hogy ezt a büntetőjog eszközeivel kell-e kezelni.
Azzal nem értek egyet, hogy a post a tett súlyosságát próbálja bagatellizálni.

tewton 2008.03.05. 21:19:15

zoli27,
ne viccelj. Nyilvánvaló, hogy Turul (TURUL, HELLO!) összekeverte a linkeket. Végig bezárásról beszél, pornóvideót meg se említ.

meg azt se feledd el, hogy a balfasz kiskorú saját magáról csinált pornóvideót.

Na most akkor az micsoda?
gondolod, maga akarta nézegetni? gondolom, inkább csinálná, mint nézné (rossz minőségben merugye a mobil felbontása...).

Úgyhogy kicsit nagyobb nyilvánosságot kapott, mint eredetileg gondolta. Ennyi.

Meg nem válogatta meg a barátait. Gondolom, akinek ilyen barátai vannak, az maga is felrakta volna az ő anyagaikat a netre. Mer az oan vicces :)

null-null.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.03.06. 00:08:20

Nem kevertem össze a linkeket (mivel nem volt külön hír a szekrényesdiről), de a bejegyzésből talán kiderül, hogy a szekrénybe zárási ügy büntetőeljárással rendezésén akadtam ki. A másik húzás durvább, de ott sem vagyok meggyőződve arról, hogy a rendőrség bevonása a legjobb megoldás.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.06. 00:40:28

hiba: nem tudjuk, csak azt, hogy amit a rendőrség talált, azzal csakis füstölni lehet, robbantani nem. Namármost az én kertemben is van egy gazkupac, aminek ha alágyújtanék, füstölne veszettül. Terrorista-e vagyok?

zoli27 2008.03.06. 00:42:16

tewton,
Teljesen mindegy, hogy balfasz-e a gyerek, vagy sem, és teljesen mindegy, hogy milyen céllal készítette a felvételt.

Tudta nélkül tették fel a netre, amiért a gyereket, aki ezt tette, komolyan meg kell büntetni (nem mondom, hogy büntetőjogi eszközökkel - ezt vitassák meg a szociológusok, pszichológusok, jogászok).

Az a szöveg meg, hogy nem jól válogatta meg a barátait, egyszerűen demagóg...

tewton 2008.03.06. 01:13:26

bocs mindenki, én voltam figyelmetlen, ott a cikkben mindkettő.
Talán az lenne a jó, ha lenne ilyen alacsonyabb instancia az effélékre, mint Angliában, amelyik as ASBO-kat kiadja.

zoli,
igazad van, meg kell büntetni, és nem feltétlen így. Én a közösség elötti megszégyenítő eszközöket mértékkel behoznám a közoktatásba. És demagóg is vagyok, meg cinikus is időnként.

Azt gondolom, hogy mi itt felnőttként gondolkodunk olyan gyerekekről, akiknek a világa már egyáltalán nem olyan, mint a mienké volt. Ott vannak azok a technikai lehetőségek, amelyeknek mind van jogi vonzata, amit át se tudnak gondolni. Ami nekünk személyiségi jogi per, az nekik egy jó poén.

Nem tudom, a hülyegyerek még hülyébb haverjain kívül kik nézték és töltötték le a videót. Azt gondolom, ez a bizarr téma igen kevés embert vonz, és "akkora" kár nem érte.
Igen, a kis hülye létrehozott egy kompromittáló digitális tartalmat, amivel 20 év múlva zsarolható lesz. Magának kereste.

És mondom, én demagóg: ha már lefilmezem a farkam, mért ne tenném fel a netre? 13 éves vagyok de faszagyerek, unatkozom, van net meg cset meg haverok meg digitális gépem is.

igen, meg kell büntetni őket. A hülyék meg magukat büntetik pluszban.
süti beállítások módosítása