Magyarország államformája: utópia
2008. február 15. írta: szamárfül/pável

Magyarország államformája: utópia

 Hazánk egy olyan kísérleti műhelyhez kezd hasonlatossá válni, ahol faragják, faragják a gerendát, ám végül kapanyél, majd fogpiszkáló lesz belőle. A reform varázsszóvá lett, amit hiába mormolnak, mint az abrakadabrát, és hiába trükkök százai, a pénzt nem sokszorozzák meg. Előkapják a mandzsettából, mint talált pénzt, de aztán a következő produkcióhoz újra vissza kell tenni. Kellék.

 Utópiát az utópiatankönyvek szerint látszatreformokkal kell építeni (vö. légvár és f*spumpa). Régi elvtársaink tankönyveiben az utópiáról külön fejezet szólt, és fura, de szerepelt benne az etika címszó is (bizonyára mint elvont fogalom). Ehhez egy szemléltető példa: a nyolcvanas évek elején, mikorra már csődbe vitték az országot és látszatreformokkal menekültek előre (Horn és Kovács pedig titkos ellenállók és NATO-szálláscsinálók voltak), a Helsingin Sanomatban Kádárnak már arra a – valószínűleg provokatív – kérdésre kellett válaszolnia, hogy nem kapitalizmus-e, ami itt kialakulóban van? Naná, hogy nem, de inkább a módszer figyelemreméltó az „Öreg” szavaiban, aki válaszul (mint utolsó esély?) az őszinteség politikáját hirdette meg: „a nyíltság (…) jól kamatozó politikai tőke” – mondogatta ekkoriban –, „becsületesen, nyíltan, őszintén kell tovább politizálni”.

 Hááát, azt tették, emlékezhetünk… Ezt kommentálandó, inkább átadom a szót Lánczi Andrásnak, akinek, Kádárt (meg)idézve, eddig is felhasználtam a Haladás és tiszta erkölcs c. előadását a Mit kezdjünk vele? Kádár János c. konferenciakötetből (XX. Század Intézet, 2007, szerk. Vargyas Zoltán). Ezt a - kommunista dimenziókban korántsem hazug - hozzáállást így kommentálja Lánczi: „A kommunista haladó erkölcsben valószínűleg őszinte az a mozzanat, hogy ha hazudnak, ebben nem erkölcsi problémát látnak, hanem tudásbeli hiányosságot: amikor a haladást szolgálja valaki, akkor senki sem hazudhat, legfeljebb rosszul mérte fel a valóságot, túl gyorsan akart haladni, (…) az utópikus gondolkodában nincs erkölcs, mert nincs rá szükség, mert egyszerűen funkciótlan.”

 Mindezt csak azért, hogy tisztán lássuk, kik is Kádár igazi – és méltó – utódai. És hogy pl. miért tűnt el nemrég Draskovics múltjá(nak foltja) az ORFK honlapjáról…

ps.: Ez egy fedett könyvajánló volt...
 A csak nemrégiben megjelent könyv, az „Öreg” mint központi téma mellett azért is érdekes, mert minden irányból körbelövik Kádárt: a tavaly nyári konferecián előadott Schmidt Mária, M. Kiss Sándor, de Gerő András, Kornis Mihály, sőt a volt szovjet nagykövet is (ld. a fenti link mellett még ezeket a kötetről: terrorháza.hu , Schmidt Mária (megnyitó)beszéde: Mit kezdjünk vele?).

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62338798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.15. 10:33:36

most fedeztem fel, a legtöbb tanulmány a neten is olvasható: a terrorháza linken át.

kispufi 2008.02.15. 10:36:51

Hátborzongató, mennyire ugyanazon reflexek alapján működik minden. Hiába, hát mégiscsak itt van annak a köpönyeg gazdája - mindjárt a címlapon -, ahonnan előbújtak a "srácok".

simonmondja... 2008.02.15. 12:03:37

Hát ennyi időm nincs. Milyen múltak foltját kell nézni? '93 előtti beosztásával egy történész sem reklámozta magát ezen a XX.sz.akármin.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.15. 12:08:18

simon, az neked csak egy szokásos vakfolt, lendülj tovább rajta.. :)

Devil Inside 2008.02.15. 12:32:50

Lánczi nagyon jól fogalmazott.

Valamikor belefutottam egy rövid dokumentum filmbe az egyik tévén, ami a régi Nemzeti lerombolásáról szólt - mert metrót kellett építeni, kísérteties a hasonlóság az akkori kommunisták (pl. Gerő - persze nem az, aki a cikkben is szerepel :-) eltökéltsége és propagandája és a mai kormánypártok vagy pl. Demszky mostani tevékenysége között.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.15. 13:01:11

A cím rossz. A mai tényleges államformánk nem utópia, hanem korruptokrácia.

Hogy mit kezdjünk Kádárral? Már semmit se kell kezdeni vele: valaki elvégezte a teendőket, amikor kiásta és elvitte (gondolom, trágyadombra dobta) a maradványait. Nem tetszik, nem emberséges? Nem bizony. De a tett méltó volt ahhoz a gazemberhez, aki összedrótozott kézzel, koporsó nélkül, jellelen temetőárkokba kapartatta be azokat, akiket a hatalom érdekében meggyilkoltatott. Amiért sosem kellett megbűnhődnie. Tehát vele, mint személlyel megtörtént az igazságtétel.

A rendszerével? Azt le kéne végre bontani. A belinkelt Schmidt-beszéd pontosan fogalmaz: Kádár egy gyáva szar volt világéletében. Nem akart ő jót, nem akart ő élhető országot: egyszerűen azért tartotta fenn "a legvidámabb barakkot", mert így vélte a hatalmat megőrizhetőnek veszélyes konfliktusok nélkül.

Aljas gazember volt, az is maradt. Nem kéne relativizálni a bűneit annak fényében, hogy kellő erő nélkül a hetvenes-nyolcvanas években nem merte már azokat megismételni...

Szilu Bácsi 2008.02.15. 14:24:36

Molnargoreny
Nagyon jól összefoglaltad.

Freetibet (törölt) 2008.02.15. 18:21:40

offtopic: #Devil Inside - Bizony a régi Nemzeti Színház. Mikor először megláttam hogy nézett ki, el nem tudtam képzelni hogyan lehettek valakik olyan buta/elvetemült emberek, hogy képesek voltak lerombolni. Ha le is volt romolva az állapota, az ilyen patinás épületeket felújítani illik, nem pedig felrobbantani! (Legalább lenne egy megmaradt belvárosi parkunk az Erzsébet téren, és az Expó-telken sem éktelenkedne az a kicsinyes kis doboz)
Különben meg egy világváros főutcája így néz ki:
hampage.hu/trams/rakoczi/1310.jpg
Dem-sky-land pedig így:
hampage.hu/trams/rakoczi/uj3127.jpg
Corvin áruház akkor:
hampage.hu/trams/sinek4/pic906869.jpg
És ma:
hampage.hu/trams/rakoczi/uj12.jpg
És végül a régi nemzeti:
hampage.hu/trams/rakoczi/blt2.jpg

Na' mára jól kinosztalgiáztam-kikonzervatívkodtam magamat.

dowNLoad 2008.02.16. 18:47:32

AZ utópia nem az, ami egy megvalósíthatatlan, DE valami JÓ?
Tökéletes emberekkel talán. Mint Kalifornia lehetett a 40-50-es években, amikor a szervezett bűnözést a határon lelőtték? haha (L.A. Confidential)
OTT sem sikerült, pedig jobb volt az emberanyag, megvolt az akarat, a lehetőség is. Egyetértek a genetikai alapon történő kiválasztással, azzal lehetne egy GATTACA szerű minta-országot létrehozni. Az ellenpélda lehetne ez a környék, ahol a legaljasabb, legmocskosabb, legkorruptabb férgek jutnak a legmagasabbra.
süti beállítások módosítása