Kommentszűrés
’08 jan
30
23:44

György Péter kimondta

Írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Egyéni, perverz szórakozásként szerdán ismét Bolgár György műsorát hallgattam az autóban.  György Péterrel beszélgetett - szerintem egy hülyeségről, miszerint az Index egyik cikke szélsőjobboldali. Mármint ezt állította György Péter ( Szerinte azért szélsőjobb oldali ez az írás, mert az van benne, hogy félünk a muszlimoktól és ezért írtsuk ki őket. Szerinte ez a cikk meghaladja az iróniát és a kuruc.info-ra való).

De a lényeg ezután jött: az esztéta fogta magát és valami okfejtés közepette a következőt mondta (nem szószerinti idézet, hanem csak úgy emlékezetből írom): "Mondjuk ki, és fontos, hogy itt a Klub Rádióban mondjuk ki: a Fidesznek és az MDF-nek, a két hagyományos, nemzeti, konzervatív pártnak semmi köze a szélsőjobboldalhoz vagy a Magyar Gárdához. Orbán Viktornak semmi köze Tomcathez, mint, ahogy Dávid Ibolyának sincs semmi köze bármelyik szélsőjobboldali figurához". Bolgár György nem reagált, de nem is helyesbített. Hát, ezt is megéltük.

Címkék: györgy péter szélsőjobb bolgár györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr26318942

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2008.01.31. 15:29:44

Gonzo kurucokKicsit gondolkodtam, hogy hülyeség-e az a gondolat, ami a híres Pákó-video megtekintése után motoszkált bennem. György Péter nyilatkozata azonban határozottan megerősített. Ha valaki bele akarja olvasni, akkor a Matula magazin írói már-már ps…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noname 2008.02.03. 01:19:16

bocsanat, most latom, hogy tkp. olyasmit irtam mint a fenti okosabb emberek :)

De: egy másik probléma a PC-vel az, hogy tkp. a fejedbe rakja a cenzort. Megtanít arra, hogy hogyan írjál és olvassál a sorok közt (ld. Leo Strauss), miközben a hatalom által elvárt nyelven, az elvárt fogalmakkal operálsz. Újratermeli a kódolást.

És azért mégiscsak a hiperérzékeny liberális értelmiség az, aki ezt nyelvhasználatot elvárja és kialakítja, és megszabja azt is, hogy milyen tartalmakat szabad és nem szabad ezen a nyelven elmondani. És ezzel jön a gondolatbűn, a szóbűn, és persze ezek mind büntethetőek legyenek.

Lásd a "cigánybűnözés" vitatott fogalmát / tabuját, ami ugye pártállástól függően egyszerre "fasiszta-rasszista képtelenség" vagy létező és gyomorszorító jelenség. (Utóbbihoz még szélsőjobbernek se kell lenni, elég olyan lakóhely)

És itt van az a cinikus gyakorlat is, hogy politikai meg hasraütéses alapon bármi lehet anti-liberális (és itt a végtelenbe tágulunk: anti-szemita, anti-humanista, anti-emberi, anti-szép és anti-jó), nekik csak el kell dönteni, hogy "kódoltan" vagy nyíltan az-e.

de javítsatok ki, ha...

dowNLoad 2008.02.03. 01:25:11

Igazad van noname, a bölcsész-szociológus-politológus nyavajgások miatt tart itt a közbeszéd, (főleg azok miatt akiknek a nyelve a patkóbélig hatol a kormány hátulján) egy ÉPESZŰ JÓZAN ember már nem is érti, miről pampognak. Értelme az már régen nincs. EZ NEM ÉRTELMISÉG, hanem ÁL-értelmiség, semmilyen hasznosítható tudásuk nincs, azon kívűl, hogy ŐK képesek ebből megélni. (sajnos!!!)

Mao 2008.02.03. 01:43:41

közbeszédben tapasztalatom szerint azt érdemes használni amit az adott közösség nem tart sértőnek vagy elfogad. lehet ezt nyelvi illemnek is nevezni igen. ha a 'néger' nem zavarja az itt élő afrikait v afromagyart akkor azt. szlengben meg talán akkor már inkább 'csoki' mint 'feka'.

még taszáron dolgozó tolmácsismerős mesélte h egy afroamcsi katonát megkináltak negro cukorkával, az egyszerűen lefehéredett mert azthitte hogy ez egy ócska rasszista vicc. miután elmondták neki mivan akkor ő is tudott jól nevetni rajta, vitt is haza pár zacskót mutatóba hogy ilyen is van.

angliában pl nagy vita volt abból hogy egyik bbc rádiócsatorna 'black music'-al hirdeti magát, miközben a black mint kifejezés nem bántó és elfogadott de valahogy a rádió szlogenjében mégsem hangzik ugyanúgy. szóval talán örök vita ez.

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 03:01:21

Mao,

Addig rendben van a PC, amíg arra használod, hogy ne sérts meg szándékosan másokat. Ez esetben nem igazán különbözik az alapvető illemszabályoktól és a jó ízléstől.

Akkor lesz gáz, amikor arra akarod használni, hogy bizonyos gondolatok elgondolhatatlanok legyenek, mint Orwellnél. Ha mániákusan cenzúrázni akarsz, mint GyP. Ha nem elég, hogy nem utálod az afroafrikaiakat (vagy hogy kell mondani?), hanem elvárják, hogy rituális bűntudatot érezz csak azért, mert fehér vagy (extra adag bűntudatot, ha ráadásul férfi is vagy!). Ha nem mesélhetsz viccet (szinte minden vicc sértő egy csoport számára). Ha a bérgyilkos helyett humán ügyintézőt kell mondani, nehogy sértő legyen az érintett (és üldözött!) kisebbség számára :)

Amúgy Mao (a kínai diktátor, nem te) vezette be a kifejezést, persze már előtte Sztálinék is előírták, hogy például a nácikat mindig fasisztáknak kell nevezni, nehogy a nemzetiszocialista szó második tagja nemkívánatos asszociációkra vezessen (ez már nem a jó ízlésről szólt, hanem györgypéteres gondolatrendőrség akart lenni).

noname 2008.02.03. 03:56:16

Turbulencia, Mao, igen. A gond az, hogy

1) ezek a normák fájdalmasan importáltak és tájidegenek. Mért is kell NEKEM, az anyanyelvi beszélőnek ELŐRE kisakkoznom, hogy mi bánt(hat)ja meg őt, meg mi nem? Mért tegyek előre gesztust, ahelyett, hogy egyenlő alapról indulnánk? Jöhetnek a humanista mesék.

2) másrészt: a cenzúra tényleg betelepszik a fejedbe és meghülyít. Idomít. Paranoiássá tesz. Kapsz egy nagy Aput, ha nem vigyázol.

Pl. egyszer egy ilyen helyen le akartam írni egy jelzős szerkezetet. Arra gondoltam, hogy valaki totálisan liberális, tökre, kib***ul és teljesen, abszolút és k***ára liberális. Csak túl nagy a szókincsem és az lett belőle, hogy "vérbeli liberális".
Aztán kicsit leizzadtam, hogy ebből két lépésben ki fogják hozni, hogy "antiszemita". Érted, höhö. A vér, höhö. Meg liberááális, höhö. Na kire gondol, höhö. Eléggé paranoid?

Pedig piszkosul nem gondoltam senkikre, csak egy választékosabb határozót kerestem, csak nekem nincs meg a liberális tabuszótár.

Szóval meddig is kell mások esetleges asszociációit, lelki bajait, hasfájását figyelembe venni?
Meddig is morális ezt elvárni a másiktól?

Téglagyári Megálló 2008.02.03. 10:53:11

"Cigánybűnözés" - az a kérdés, mire jutunk azzal, ha ezt a politika zászlajára irjuk. Csökkenni fog a bűnözés? Kötve hiszem. Ellenben magunkra haragítunk egy csomó embert.

Más kérdés, hogy a rendőrségen belül, hangsúlyozom, belül, érdemes szociológiailag vizsgálni a dolgot. De ebből nem kell propagandát csinálni. Nem "cbűnözés" osztály létrehozásával, hanem ha mondjuk valaki színesfémlopási ügyeket vizsgál, akkor vizsgálhatja az ezt az elkövetést körülvevő kultúrát. Neadjisten megelőző intézkedéseket javasolhat, a kultúra ismerete alapján.

Annyit hozzá, hogy még Blair Tóni is egyszer odanyilatkozott, hogy bizony némely elkövetési módoknál szignifikáns az etnikai hovatartozás....

No, meg is találtam:

www.guardian.co.uk/frontpage/story/0,,2055148,00.html

dowNLoad 2008.02.03. 11:50:34

Kurv@ra egyszerű: MEGOLDANI akarják a problémákat, vagy felhasználni a saját céljaik érdekében???? Akkor NINCS cigánybűnözés/megélhetési erdőirtás, stb.. CSAK BŰNÖZÉS VAN, legyen szó akár Lákátosról, akár a pü-miniszter zsaroló fiairól. NEM látom a törekvést a MEGOLDÁSRA.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.03. 12:04:31


noname,

Ez egy tipikus Straw Man argument. Azt mondod, a liberálisoknak ezésez a váleménye, persze egy rendkivül hülye véleményt adsz a szájukba, majd nézel bele a világba, hogy húúú.

Ez kb. olyasmi mintha én azt mondanám, hogy konzervatívok meg akarják ölni azokat akik kritizálják az Egyházat. Konkrétan Joseph de Maistre főkonzervatív ezt szorgalmazta (kurva régen) és konkrétan Gabrilo őt választotta példaképül. Kész, mit kell ezen vitatkozni. Ilyenek a konzervatívok. Mind.
Persze ez is túl van spilázva, egyszerűbb ha azt írom hogy a konzervatívok szerint mindenfajta haladás rossz. Ez ugyan egy hihetetlen nagy faszság, de jól hangzik és lehet rajta csámcsogni. Na ezt csinálod te.
(akkor olvastam Burke-öt amikor Gabrilo még ágybavizelő volt, és azt gondolom, hogy elég konzervatív (is) vagyok)

György Péter (TGM, Vásárhelyi Mária, stb stb stb) valóban szomorú hülyeségeket szokott beszélni, de ő azért alapvetően egy marginális figura, és ha mondjuk nem beszélne szomorú hülyeségeket a nevét sem ismernénk. Magyarországon ugyanis hülyeségek beszélésével lehet nevet szerezni. És meg is éri, hiszen ma az a kiváló tudós, akinek ismerik a nevét, azért ismerik a nevét mert faszságokat beszél, ergo...

amúgy dánlód szegény soha az életben nem hallott volna Chomskyról ha Chomsky matematikai nyelvészeti munkásságát befejezvén nem lép a hülyeségbeszélés széles és vonzó mezejére.

tölgy 2008.02.03. 12:31:43

Jó Tündér,
téged rendre elragad a frazeológiád.
Csak a pontosság kedvéért: de Maistre idejében még nem létezett a konzervatív címke, így ő nem lehetett az.
Az, hogy másnál előbb olvastad Burke-t, mert öregebb vagy, mire érv? Arra, hogy talán már el is felejtetted, szenilisebb vagy, vagy mire? ÉS ha olvastad is, nem biztos, hogy értetted. Ez az a ki olvasott mit és előbb... nem elegáns érv.
Ismered Reagen bon mot-ját? "How do you tell a communist? Well, it's someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It's someone who understands Marx and Lenin."

Érzem én, hogy GYP, TGM, VM szok hülyeségeket beszélni, de nem olvasom sehol, hogy rendre elküldenék őket libsi barátaink. Sőt, mintha a hülyeséggel még teret is kapnak - ebből akár arra is következtethetnék, hogy sokan egyetértenek a véleményükkel ballib oldalon.

dowNLoad 2008.02.03. 13:37:32

Sajnos túl sok libsi könyvet olvastál tündér, ezért az agyadat károsították, én nem skatulyáznék be senkit, a legkorrektebb a PATRIOT fogalom lenne, de KI AZ AKI A SAJÁT HAZÁJA ELLENÉBEN tesz bármit is? Elmebeteg, vagy csak simán egy megfizetett pszichopata? Ha rajtam múlna, akkor RAB lenne. A többi fogalom csak a megosztást, és a degenerált elitet szolgálja. (és az ÚJ Világrendet, ami most úgy néz ki, hogy egy -szóban-szélsőségesen PC, komcsi-fasiszta ZÖLD-diktatúra lesz)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.03. 13:58:58


Kedves tolgy,

En nem erveltem, hanem ironizaltam. Magyarorszagon nagyon sokan beszelnek hulyesegeket, sok mindenrol. Kik lennenek azok a hires konzervativok akik nem beszelnek hulyeseget ?
:)) A feldebil Fricz Tamas is teret kap, most a Bayerlovastorkos fele egeszdebileket hagyjuk, mindenki teret kap, ez egy teretkapo's orszag. Az igaz, hogy GYP eleg aggressziven mondja a hulyesegeit, de meg ez is eleg tipikus kicsi hazankban. A magyar jobboldalisag konstrualt. Egy jegkorong meccs szuneteben konstrualta egy olyan fiatalember, akinek minden felmenoje komcsi volt, a liberalizmus kifejezetten idegesito modon konstrualt Magyarorszagon, a neobaloldalisagnak legalabb vannak gyokerei, csak nem tulsagosan kellemesek :)) Ez van, ezt kell szeretni. Nagy szajat itt nem nyithat senki.

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 14:17:07

noname,

"ezek a normák fájdalmasan importáltak és tájidegenek."

Hát például svábbogár helyett illendőbb csótányt mondani, és ez nem Amerikából jön.
Igaz, ez esetben nem a csótányok érzékenységéről, hanem a svábokéról van szó :)

Jo Tunder,

"Magyarországon ugyanis hülyeségek beszélésével lehet nevet szerezni."

Mondjuk úgy, hogy a hülyeségek beszélése egy jó alkalom az egyetemi-tudományos rang népszerűségre való váltásához. Chomsky is hasonló pályát futhatott be. Ugyanakkor a hülyeség is tartalmazhat egy hasznos fél-igazságot vagy század-igazságot...

szejler 2008.02.03. 14:35:55

Jo Tunder

"..jegkorong meccs szuneteben konstrualta egy olyan fiatalember, akinek minden felmenoje komcsi volt"

Ez azért több mint necces, ez már vicces. A kommentárban ennél kicsit szofisztikáltabb képet adnak a magyar konzervativizmus történetéről, fejlődéséről, de emlékeim szerint van egy érdekes beszélgetés Romsics és Hankiss között is a témáról.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.03. 14:58:22


Kedves szejler,

Magyarorszagon az a "konzervativizmus" amit ezen fiatalember baratai es uzletfelei annak neveznek, es nem az amit a Kommentar vagy a konzervatorium ifju konzijai gondolnak. Nem baro Kemeny, Kolnai Aurel, Thomas Molnar vagy mitomenki jelenti a magyar konzervativizmust, ezt te is tudod. Elhiszem, hogy Lanczi Andras komolyan gondolta a "Konzervativ Kialtvany"-t, de ennek semmi jelentosege sincs. Konyorgom, nepszavazunk eppen, a konzik hulyesegeket beszelnek, a libik gusztustalansagokat (azert lekadaristazni azt aki nem ert velunk egyet, eleg randa dolog), a szocik orulnek, hogy lyuk van a seggukon. Ez lathatoan nem egy ideologiai meccs, ez egy hatalmi meccs, es allitom, hogy mindennek a lenyegi gyokere az, hogy 1994-ben uresedes volt a jobboldalon.

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 15:07:45

Téglagyári Megálló,
""Cigánybűnözés" - az a kérdés, mire jutunk azzal, ha ezt a politika zászlajára irjuk. Csökkenni fog a bűnözés? Kötve hiszem. Ellenben magunkra haragítunk egy csomó embert."

A konfliktuskerülés jegyében javasolnám, hogy kerüljük az "ifjúkori/fiatalkorú bűnözés" kifejezést is, hiszen vannak becsületes fiatalok is :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.02.03. 15:24:52

Van egy luftie a Stádionban
Forrás:
uniformimagery.blogspot.com/2008/01/van-egy-luftie-stdionban.html

Van egy luftie a Stádionban.
Megjelent: Magyar Népnemzeti Szabadság Hírlap, 2008. jan. 19.

Minden kedves polgártársunk nagyképernyőn kivetítve kísérheti figyelemmel a Ferencvárosi TC – Ogyesszai Dinamó hosszabbításos zsebpiszokrúgó mérkőzés– + örökrangadót és örök visszavágót, amely egyben Világbajnoki és Világkupa döntő is. Jegyek örökké kaphatók, minthogy a tizenegyesekkel eldöntendő, parádés csata soha nem ér véget: hol amaz luftot rúg, hol a kapus hárít bravúrosan, hol mindkét fél betalál. A közvetítés prókátori színvonalú! Az eredmény jelen pillanatban 11012-11010 a Dinamó javára. A lelátón díszvendégként foglal helyet Orcsány Vikrenc és Gyurbán Fektor is, valamint a pápa kivételes "Gyurcsi et Orbi" áldását küldte Rómából a résztvevőknek, figyelmeztetve őket a testvéri szeretet és a szociális szív megdobogtatásának fontosságára napjainkban.

Tíz- és százezrek a lelátókon, valamint a nagyképernyők előtt! A "B" közép, a kemény mag hangos "Ria Ria Hungária" bíztatással csap a rakéták [? – szerk.] közé, míg az ogyesszai tábor "halpiac" feliratokkal bíztatja kedvenceit. A lelkes zűrzavart Iszaak Babel műveinek fennhangon történő felolvasása növeli a krímiek szurkolótáborában, mire válaszul fehér szalagok és Szabó Dezső-kötetek érkeznek a pályára a túloldalról. A rendőrség úgy próbál úrrá lenni az elvadulni készülő helyzeten, hogy Franz Kafka gumiból elkészített novelláival tüzel vissza a rendbontókra, akik a kerítésen átmászva fanatikus mutatványokba bocsátkoznak a stadion gyepén. A legutóbbi fiaskó egy kucsmás rendőrnő látványos kiborulása volt azon, hogy ukránnak nézték, holott ő világéletében a zöld-fehéreknek szurkolt. A rendőrnő több lapnak is leadott nyilatkozata szerint a "piros-fehér-zöld, ez a magyar föld" skandálása közben csak a "piros"-ig jutott el, s ekkor egy zöld-fehér rajongó "ruszkik haza" kiáltással üldözni kezdte, valószínűleg megtévesztő kinézete miatt. Az időközben elkapott szurkoló szerint azonban a rendőrnő homofób jelszavakat súgott a fülébe, s ő egyszerűen leteperte a kamerák szeme láttára, most pedig a hölgy csak a melegek részéről érkező esetleges inzultustól való félelmében nyilatkozik így, és hogy privátim mint tősgyökeres kárpátmedencei, különben is szereti a szláv nőket, különösen télvíz idején, tehát a kucsma nem zavarta, ellenkezőleg. Valamint, hogy alátámassza őszinteségét, idézte a nagymorva Szvatopluk fejedelmet is, mondván "országomat egy nőért".

Az ogyesszai vallásegylet közleményt adott ki, amelyben mélyen elítéli az olyan világi hívságokat, mint – idézzük – hangoskodás, gömbölyű tárgy féktelen és felhevült kergetése, valamint agresszív, sőt ésszerűtlenül notórius, ingerülten taktilis úton történő kontinuus-motorikus delokalizációja. A nyilatkozatot a labdavédők is támogatták. Valamint hozzátéve a számos halpiaci közéleti szereplő aláírásával megtámogatott tiltakozáshoz, a már világszőttesen is olvasható irat említést tesz a – szerinte a – ferencvárosi kultúra lényegét alkotó labdacshajhászat szánalmas és egyszersmind veszélyes voltáról.

A Ferencvárosi Puskás–Szabó Kör válaszában az ogyesszaiak fizikai felkészületlensége mellett a halpiacon terjengő orvosolhatatlan bűzről tesz sematikus és gyűlölködő hangnemű megjegyzéseket, majd kitér a vallásegylet tagjainak aktuális korrupciós ügyeire, amelytől már az egész világ undorodva húzogatja a száját. Nem hagyja ostorozatlanul az évtizedek óta dúló krími háborút sem, amelyért nyilvánvalóan a piac és ezzel együtt a halbűz sok méteres terjeszkedése, illetve az emiatti, több mint érthető felháborodás a felelős.

Közben, mivel a tizenegyesek már több hónapja nem hoztak eredményt, a csapatkapitányok kölcsönösen rituálisan megégetett zászlókat cserélnek, hogy elkezdődjön a 666. félidő. Vajon kié a kezdőrúgás és melyik fél helyezkedik el szemben a vakító napsütéssel? Ezt a már valamit jó szimattal sejtő sportítészek is csak óvatos és hangsúlyozottan pártatlan cikkekben latolgatják a Sportfogadás hasábjain. Például: "Beint a partjelző", "Achilles bokasérülése", "Lesben álló csatárok", vagy olyan főcímek, mint "Kapufák mindkét oldalon – nyilatkozik a ferencvárosból józsefvárosba költözött edző". Vajon mit szólnak majd ahhoz, ha megerősítést nyer a hír, hogy "Abrabanel" jövő évtől átigazol az Ogyesszától a Ferencvároshoz?

Nem tudjuk. De amíg ez kiderül, addig is jó szurkolást kíván a tudósító: Intellgencziay–Mucsa Alfonz ben Lévy-Röhm von Lumpen (Warrgghhaa Balázs)

noname 2008.02.03. 16:55:38

Köszönjük a novellát.
Jo Tunder, melyik a straw man szerinted?

A "cigánybűnözés" szerintem egyetlen szó, ami egy jól leírható jelenségcsoportot ír le. Egy pragmatikus kifejezés, nem több. Nem következik belőle, hogy minden cigány bűnöző, de azért segít kezelni a valóságot.

A "magunkra haragítás" meg már amúgy is megvan, attól tartok.

"A fenyegetésekben a kis gyerekeket is a „gádzsók viszik el”, ha rosszak; a „gádzsók rabolják el”, ha elhagyva a telepet a faluba mennek; és a „gádzsók lövik le”, ha kimerészkednek a szõlõbe…"

www.mtaki.hu/docs/kisebbseg_es_kultura/horvath_kata_parasztkep.pdf

Erről az oldalról valahogy semmit se tudni, csak hogy milyen kiszolgáltatott, meg elesett, meg hogy micsodás kultúrája van (cinikusabb barátom szerint épp az a baj, hogy nem is áll meg a ceglédi kannánál meg a hagyományörzésnél.)

A Kuruc.info szintén haragszik, sokmindenért és összevissza és vitathatóan, de legalább látszik a neten és sejthető, hogy kb. mit gondol. És én, kirekesztő-rasszista, még egyetlen gárdabűncselekményt se láttam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.03. 17:29:49

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.03. 14:58:22:
"Magyarorszagon az a "konzervativizmus" amit ezen fiatalember baratai es uzletfelei annak neveznek, es nem az amit a Kommentar vagy a konzervatorium ifju konzijai gondolnak."

A konzervativizmus, mint politikai kategória változásra hajlamos a pillanatnyi érdekeknek megfelelően. Vegyünk egy mintaszerűen konzervatív pártot, mondjuk az angolt.
Ezek most éppen balfelé mozognak és mindezt a telivér konzervatív Cameron vezetésével. Úgy találták, hogy a Labour korábban azért verhette el őket nagyon, mert túl vonalasan adták a konzervatívot. Például nem segített, hogy a "töröljük el a tandíjat" javaslatukból ki lehetett számolni, hogy a szegényebbek rosszul járnak, mert rosszabb feltételekkel kapnak hitelt a tanulmányaikra.

Most ezért igencsak kereszténydemokraták újabban.

Hiába, aki nyerni akar, annak a centrumba kell igyekeznie, ez így van akár Obamának, akár Gyurcsánynak hívják az illetőt. A centrum pedig ott van, ahol az ország történelme meghatározta. Magyarországon például az enyhén bal, enyhén lib környékén.

Krapulax 2008.02.03. 17:52:30

Ez az új cikke viszont egész érdekes,
(mondjuk a cikk folyamán van egy olyan kiszólása, ami nem egészen összeegyeztethető a cikk címével szerintem.)
cikk itt:
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0805&article=2008-0131-1135-58WJST

dowNLoad 2008.02.03. 18:10:13

A centrum pedig ott van, ahol az ország történelme meghatározta. Magyarországon például az enyhén bal, enyhén lib környékén.

HA ESETLEG elfogadod, hogy az ország NEM csak Bp-ből áll, akkor ez nem igaz. A "vidékiek" nem liberálisok, a vidéki nagyvárosok is csak pár %-ban. Az ország történelme egy FKGP szerűséget kérne, persze nem egy olyat, amilyet nem kért, de kapott. (rózsadombi parasztok, haha)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.03. 18:24:59

dowNLoad 2008.02.03. 18:10:13:
"HA ESETLEG elfogadod, hogy az ország NEM csak Bp-ből áll, akkor ez nem igaz. A "vidékiek" nem liberálisok, a vidéki nagyvárosok is csak pár %-ban."

Dehogynem. Szerinted mire ikszelnének a vidékiek egy "támogatja vagy elutasítja-e, hogy Budapestre nem lehet traktorral behajtani?"

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.03. 18:44:34

Jó tündér,

gondolom te csak oldalazva férsz be az ajtón - mer' az arcod akkora. Ami egy hivatásos semlegestől monnyuk nem meglepő.
Ellenben nem tudom, miből gondolod, hogy de Maistre-t választottam példakép gyanánt. Mert kint van tőle egy idézet? Nemá. Két hónapja egy Oakeshott idézet volt, előtte meg Voegelin. Akkor most mi van? Messzemenő következtetéseket levonni egy idézetből, ahhoz is köll butaság:-((

Ellenben azt én sem tudom, mi a jelentősége annak, hogy te akkor olvastad Burke-öt, amikor én még ágybavizelő voltam. Ez a pisisezés ballibeknél bevett érvelési technika? Pont te akarod a kort mint tekintélyt hasnyálni?:))) Bocsi, ha ezt kicsit mulatságosnak tartom:))

De amúgy teljesen mindegy, hogy hol vagyok, vagy voltam külföldön, mert ezek a nagyon nemzetközi programok megmutatják a nyugati világ arcait: mert akár Svédországban is lehetek, de ismerek franciát, amerikait, olaszt, stb.-stb. És amit mondtam, az mindegyikükre áll (ezzel nem a jellemüket akarom lefitymálni, jó viszonyban vagyok nem eggyel, csak jelzem, hogy ez nem függ attól, hol vagyok). Svédet is ismerek amúgy, na őrá pont nem jellemző a PC számonkérése és tartása, leszarja. Mondjuk Monty Pythonon nőtt fel, annyira nem lep meg:))

De ezen kívül is ismerek jónéhány nyugati arcot, én sem burokban nőttem fel, még ha őméltóságos tündére úgy is gondolja.

De rájöttem, hogy neked az fáj, hogy vannak "pisisek", akik a magyar konzervatőrséget nem Bayerban vagy Lovasban lássák (az a könnyebbik pálya akkor, ugyi), hanem Láncziban, Molnár A.-ban, G. Fodorban, stb.
Szokj hozzá a gondolathoz:))))))

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.03. 18:53:18


Az FKGP tagjai talán korrektebbek voltak a szabaddemokratáknál?
Vannak vidékiek, akik legszívesebben egy megfelelő konzervatív gazdapártra szavaztak volna, ennek hiányában viszont épp a liberálisokra adták le a szavazatukat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.03. 19:08:00

aranyhaj.blogspot.com · aranyhaj.blogspot.com 2008.02.03. 18:53:18:
"Az FKGP tagjai talán korrektebbek voltak a szabaddemokratáknál?"

Nem, az FKGP tagjai egyszerűen hülyék voltak. Torgyán addig irtotta a második vonalat, amíg tönkrement bele a párt. Mire Torgyán kilépett, már senki se volt, aki a helyére álljon.

Nagy tanulság egyébként.

"ennek hiányában viszont épp a liberálisokra adták le a szavazatukat."

A statisztikák ismeretében nem lehettek sokan. Az SZDSZ gyakorlatilag megsemmisült vidéken. Nem is meglepő egy olyan párttal, amelynek egyik nagy arca Csepeli György.

Carnivora (törölt) 2008.02.03. 19:37:57

nekem eleve neccesen gyanús, hogy a kurucok, partizánok meg ez a györgy péter egy bagázs, és egymás szórakoztatására keverik a kakit ... -

szejler 2008.02.03. 19:57:53

Carnivora

Lehet hogy rátaláltál az atombomba nyomógombjára. Szépen elkezdjük összeboronálni TGM-et Bolgár urat a kurucokkal, mire pikkapakk olyan zavart keltünk a erőben, hogy a többi már Riói karnevál.

A poén ugye az, hogy ez sok tekintetben nem is annyira lehetetlen.

dowNLoad 2008.02.03. 20:02:43

Nem akarom előhúzni torgyánt a naftalinból, de amelyik pártnak ő vezére lehetett, azt hogy hívhatták FKGP-nek? A rózsadombi parasztvezér? Szerencsétlen vidék, szerencsétlen városlakók, mindenki megkapta a maga vég(bél)termékét.

dowNLoad 2008.02.03. 20:05:18

Szejler, ez egyszerűen kideríthető: kérnék tőlük egy-egy leírást, hogy MILYEN AZ ÁLTALUK ELKÉPZELT IDEÁLIS MAGYARORSZÁG? (összevetném, de nem valószínű , hogy hasonlítanának)

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 21:12:00

Krapulax,

Húha, GyP dicséri a Reakciót :D

Ugyanakkor kiderül, hogy a Született feleségek "morálfilozófiai tévésorozat"!!

Az indexet ezúttal nem szélsőjobbozza, csupán azt leplezi le, hogy "a csúnya szavak gyakori használatával fedi el a kapitalizmus iránti lelkesültségét". Micsoda remek álcázás!

Amúgy az egész cikk üzenete az, hogy kedves ballibák, egyedül én menthetlek meg benneteket a nyilas veszélyről, mert ezek a fasiszták már jobban értik nálatok a médiát, de szerencsére én még náluk is jobban értem.

noname 2008.02.03. 21:52:45

Tényleg ez van, de van ott más is:

megsimizi a Heti Válasz kis fejecskéjét is, plusz utálattal de elismeréssel néz a "Magyar Rádióra, a Hír TV-re vagy épp az Echo TV-re"

"a Magyar Gárda médiapolitikája fényévekkel a politikai rendszer által ismert előtt jár."

de ilyet is mond ám: "egyrészt a "másság" tolerálásának fetisizálása" -- hoppá hoppá!

A született feleségeknek az utolsó 2 perce a morálfilozofálás (recens divat amerikai importfilmeken). Na az a rész az, amikor olyanokat tanulsz a hangalámondásból, hogy pl. "Lucy-nek fájt a szakítás. De mindig ilyen ez, amikor el kell válnunk attól, akit szeretünk. Kinek könnyebb, kinek nehezebb, de egy biztos: nehezen feledhető."

Persze ezen at alapon az összes mostani amerikai importsorozat "morálfilozófiai," mert a háttérben fő témáik a szülő-gyerek, férfi-nő, egyén-törvény viszony (igen, pont mint a magyarnótákban.)

Mao 2008.02.03. 22:27:38


Turbulencia 2008.02.03. 03:01:21

A gondolatrendőrség az Internet miatt nem fog megvalósulni. Ha valahol van akkor a 'diktatúrákban' él meg jól, lásd Kina. Nyugati demokráciákban de akár nálunk is ahhoz képest szuperszabad a száj és a vélemény. Attól meg nem kell tartanunk, hogy ipari kamerával bemérjenek és elvigyenek amikor épp elejtesz egy kormányellenes v bármilyen közösséget sértő viccet mondjuk. Azt viszont tudom, hogy egy munkahelyen rosszkor buzizol, négerezel, cigányozol egyet akkor rövidtávon repülsz, ahogy itthon is volt már egy szinházban rá eset.

noname 2008.02.03. 03:56:16

Szóval meddig is kell mások esetleges asszociációit, lelki bajait, hasfájását figyelembe venni?
Meddig is morális ezt elvárni a másiktól?

Az a kontextustól függ. Rajtad múlik felismered vagy nem. Hibázni lehet, majd a reakcióból kiderül hogy sikerült.

A standup komedisták és a vigjáték sorozatok -főleg az agyonPCfikált USA-ban - épp ezeket a mesterséges határokat - tabukat döntögetik Chris Rocktól South Parkon át a napi sorozatokig, szóval viccelni lehet a témával simán, csak érzékkel. Erre most az irónikus rasszizmus nevet találták ki, a matula.hu is folyamatosan ezt csinálta. Lásd IZSDB. Van akit az sértett és sok volt, van aki értette az iróniát. A gond akkor kezdődik, hogy sokan ezzel a nagy szabadságfelültettel úgy élnek vissza, hogy akkor mostmár mindent lehet, hiszen az csak jó 'hecc' (bombagyár - Pákó ügy)

dowNLoad 2008.02.03. 22:59:19

EZ a PC hozzáállás AZNAP fog megszűnni, ahogy itt (is) komolyan érezhető lesz a gazdasági bukta. Az előszele a Housing Bubble kidurranása, amit próbálnak befoltozni a TE pénzedből is. (a magyar tőzsde azért esik, mert amerikaiak pilótajátékot játsznak)

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 23:27:57

Mao,

Amikor Orwellt emlegettem, nem az ipari kamerákra gondoltam (bár azokból is egyre több van, és a leghátborzongatóbb, hogy HASZNOSAK is a bűnözés visszaszorításában - szívesebben élnék egy olyan világban, amely kamerák nélkül is működik), hanem az "újbeszélre".

Az is relatív, hogy mi ironikus. GyP a rádióban például "leleplezte" Bedét, hogy szándékosan úgy ír, hogy ironikusan is lehessen értelmezni, de közben a "szélsőjobboldali" üzenet is átmenjen.
Mondjuk szerintem is van "üzenet" benne az irónián túl is, bár az egyszerűen csak realista.

dowNLoad 2008.02.04. 01:26:05

Érzi gyp is, hogy ha jön a recesszió/bukta időszak, akkor nagyon esélyes egy (szélső)jobboldali vezetés, csak hogy az ország működőképes maradjon, annál csak a szétesés lenne rosszabb. (a libsik meg majd elmenekülnek, hasznuk úgysem volt)
Problémás időszakból egy baloldali vezetés nem tudná ki-max. belevezetni az országot.

Krapulax 2008.02.04. 01:57:43

A konzervativizmus helyzetére röviden visszatérve .-- kétségtelenül igaz, hogy a ballib megmondók amelyek anti-fideszes álláspontjukat különböző ideológiai felhangokkal cifrázzák (TGM, Kis János) a politika felöl érkeztek.

Molnár Attila és Lánczi és társaik ezekre létrejött értelmiségi reakció. Sosem voltak olyan közel a a politikához, mint a liberális ideológus társaik. Tehát részben igazat kell adnom Jo Tundernek, noha én is ezeket reklámozom, mint a "jobboldal mérvadó hangjáit" (Bár most itt van ez az új kezdeményezés is, aminek némi köze lehet köreikhez: kommentar.info.hu/a_kozjo.pdf


A fideszes konzervativizmust eddig inkább Martonyi, Matolcsy és a Batthyányi Kör jelentette, másodsorban a "Fidesz rejtőzködő liberálisa" (c. hirszerzo) Cséfalvay. De ugyanennyire az előbbitől legtávolabb álló Bogár László....

És azért azért ne feledkezzünk meg a fő spirituális vezetőről sem, akinek azért lead néha figyelemreméltó gondolatokat.

De az is igaz, hogy Navracsics személyében bekerült egy új hang, aki tényleg vállalja azt a z intellektuáls konzervativizmust, amit Gabrilo dícsér (előadás: fidesz.hu/index.php?Cikk=106537)

No, ezzel zárul a kis ideológiai körkép.:)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.02.04. 11:35:27

Krapulax, mi a véleményed Szájerről?

Téglagyári Megálló 2008.02.04. 12:17:08

"A konfliktuskerülés jegyében javasolnám, hogy kerüljük az "ifjúkori/fiatalkorú bűnözés" kifejezést is, hiszen vannak becsületes fiatalok is :)"

Turbulencia,

te ha hazafelé mész, akkor a "Szevasztok, cigánybűnözők!" felkiáltással üdvözlöd roma honfitársainkat? Vagy ilyenkor te se vagy konfliktuskereső? :-)

noname 2008.02.04. 13:07:13

Megálló,
ez úgy van inkább felénk, hogy ők köszönnek rád elsőnek, valahogy így:
"Há álljál má meg, lécci álljál má meg, hé hallod ájjámámeg"
Már amennyiben nem szó nélkül lopózik utánam éjszaka.

Persze ebből még sok minden kijöhet... nem feltétlen bűnözés. És nem is kell kimondani a Titkos Szót. De én azért veszek egy paprikasprét.

dowNLoad 2008.02.04. 13:10:25

DE rasszista vagy:) én nikkelezett GLOCK-ot vennék, azt elég megmutatni, és ha sokan vannak, akkor max. egyet a levegőbe, és szétrebbennek.

Google 2008.02.04. 13:18:52

Nem azt mondtam, hogy egy tudósnak (ez lenne GyP)ajtókat kellene nyitogatnia jobbra-balra. Azt mondtam, úgy tűnik, GyP nyitna, csak aztán valami (félelem, gyávaság, bizonytalanság) megállítja. Az ő dolga.
De az, hogy hall egy fiatal, friss, egyéni hangot, és máris a Klubrádióban terem, hát...hát tudósra vall-e?
Akkora feneket kerítettek egyébként az ügynek, mintha Bede valami világrengető gyufát húzott volna ki! Hát ennyire fájnak az új idők, új dalai? Ennyire fáj, ha a régi kottákat semmibe veszik? Ennyire fáj a korszerűség? Ennyire fáj egy Uj Péter?

noname 2008.02.04. 13:19:12

:) kicsiben kezdem, aztán radikalizálódom

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 13:24:46


Kedves Krapulax,

A Batthyany korben van par okos ember. Ez az amit nem tudnek elmagyarazni Mihancsik Zsofianak, ha megfeszulok, akkor sem. De pl. a Mellar Tamas, vagy a Matolcsy olyan buta mint egy segg, es a Bod Peter Akos is. A Lanczi nem buta, sot o egy joakaratu, es korrekt figura, de azert o nem egy nemzetkozi szinten jegyzett ember. (A PBK-ban tobb ilyen ember van). Van egy olyan fogalom, hogy okos, ez egyebkent egy roppant konzervativ fogalom, az okossag egy nagyon gyakorlatias dolog, akkoris ha elmeleti okossagrol van szo. Es sokfele okossag van persze, de nem adjak ingyen, es a tarsadalomtudomanyi kontraszelekcio miatt, bizonyos teruleteken gyakorlatilag csak kozepszeru intellektusok lehetnek. Ez NEM ideologiai kerdes.

tölgy 2008.02.04. 14:42:38

Jó Tündér,
mond, honnan vagy ilyen jól értesült? Honnan tudod ki jegyzett nemzetközi szinten?
Ilyen kis országból nemzetközi hírű, divatos szociológus, filozófus és hasonló nem szok lenni - hacsak nem költözik az US-ba. (89 elött még könnyebb volt nyugaton villognak, bármi infonak örültek, ami a vasfüggöny mögül jött. Meg volt egy kis CIA szponzorációi is biztosan - az persz ma is lehet.)
Így Kiss János sem az, vagy TG? sem, legfeljebb a libsi vagy marcista szervezetekben ismert. Ismered a konzi szervezeteket és hálózatokat? Tudod, melyikben hogy és mennyire jegyzenek valamely magyarit?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 14:53:36


Kozgazdasz siman lehetne nemzetkozileg jegyzett, meg szociologus is, politikatudos nem nagyon. Az, hogy valaki nem az, nem feltetlenul jelenti azt, hogy rossz, de azt igen, hogy egy kontraszelektalt kozegben eleg nehezen fogjak szetvalasztani a politikailag gerjesztett tekintelyt a valosagostol.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.04. 14:57:19

Jo Tunder,

Sajna tévedel:-(( Ezeknek a nagy részét "jegyzik" külföldön is. Annyira biztosan, mint az említett Kis Jánost és TGM-et. Csak az említettek szakmai életrajzát megtekintetted már? Mondjuk a Lánczi-MAK-Körösényi tengelyen mozogva? Lesz lepetés.

Vagy monnyuk egy vendégtanítás a LSE-on smafu példának okáért?

volkov 2008.02.04. 15:05:57

Kedves Tunder,

"De pl. a Mellar Tamas, vagy a Matolcsy olyan buta mint egy segg, es a Bod Peter Akos is."

No, ez jol kifroccsent. Ha mar igy kint van azt is elarulod, hogy mire alapozod?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 15:11:36


Iszonyuan butak. A Hamecz Istvan az okos, de a Matolcsy vagy BPA buta.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 15:22:37


Gabrilo,

Lancziek a tranzitologiai hullamot tudtak meglovagolni, ahogy par kozgazdasz is. Valojaban a Schopflin Gyorgy az ismert ember, ha mar FIDESZ-kornyeke. Mondjuk o meg nem nagyon volt konzervativ amikor publikalt. A PBK-sok nemzetkozi beagyazottsagahoz kepest ez nem nagyon eros, hidd el. En azt tartom nemzetkozileg ismert tudosnak egy nemzetkozi teruleten, aki a terulet igen jol jegyzet ujsagjaiban rendszeresen publikalt. Es hat persze van par igazi nemzetkozi klasszis is Magyarorszagon, nem sok de van.

A liberalis onfenyezes szerintem durvabb mint a konzi, legalabbis Magyarorszagon biztosan. Ezt nekem nem kell mondanod, ezt en eleg jol latom.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.04. 15:23:52

Szó ami szó, a Professzorok Batthyány Köre által szerkesztett jövőkép riasztóan perspektívátlannak és középszerűnek bizonyult, pedig a jegyzői között több valódi természettudományos tekintély is van (akár Solymosi pl.). Ajándékba kaptam, becsületesen végigolvastam, nem győzött meg: a saját szakterületükön elért eredmény nem látszott egy elsősorban társadalomtudományi szemléletű anyagban. Lánczit és tanítványait én sokkal többre becsülöm náluk.

Matolcsyt még nem tudtam elhelyezni; a dogmatikát szajkózó közgazdászoknál többnek tűnik, de nem tudom, ebből mennyi az igazi tudás és mennyi a szómágia. Inkább tűnik politikusnak, mint hozzáértőnek. Inkább ő, mint a piacot működtető társadalmi háttérintézmények, attitűdök és bizalom teljes negligálása a szlogendobálás mellett(mainstream magyar közgazdaságtan - az az egy Kornai). De ha tényleg választani lehet, akkor lehetőleg egyik se.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 15:31:46


elGabor,

Az mondjuk eleg nagy csoda lenne, ha egy szerveskemikusnak vagy egy reszecskefizikusnak hirtelen fontos otletei lennenek tarsadalomtudomany kerdesekkel kapcsolatban. Nem tudtak azt mondani, hogy "gyerekek hagyjatok minket beken, majd szepen mosolygunk legyen ennyi eleg". Nem, okvetlenul okoskodni kellett valamit. Apro emberi gyengeseg, nincs sok jelentosege valojaban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 15:56:42

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 15:31:46:
"Az mondjuk eleg nagy csoda lenne, ha egy szerveskemikusnak vagy egy reszecskefizikusnak hirtelen fontos otletei lennenek tarsadalomtudomany kerdesekkel kapcsolatban."

Magyarorszag olyan hely, hogy alapveto, a vilagon mindenhol ismert tetelek leirasaval az ember mar vitat robbanthat ki, amelyben altalaban tul is orditjak a "nemzetkozileg ismert szakemberek".

En meg jol emlekszem 2002-re, amikor a nemzetkozileg ismert szakemberek azt talaltak mondani, hogy a magasabb inflacio es hiany tulajdonkeppen jot is tesz, az euro bevezetesevel pedig nem kell sietni. Bokros Lajos is ebbe a taborba tartozott (es tartozik a mai napig is). Vegrehajtottak es lass csudat, a gazdasagi novekedes befulladt az inflacio es a magas hitelkamatok miatt.

En nem publikalok nemzetkozi kozgazdasagi lapokban, de ezt en 2002-ben is megmondtam. Ez nem az en zsenialitasom, barmely alapszintu vegzettsegu kozgazdasz megmondta volna.

Kiveve a hazai zsenik.

Ilyen kozegben atertekelodik az, hogy ki az okos es ki a buta.

Itt jart a minap Kornai es elmondta a tudatlan magyar birkaknak, hogy a kapitalizmusnak a munkanelkuliseg elkerulhetetlen velejaroja.

index.hu/gazdasag/magyar/kor080128/

Ami persze minden tarsadalmi rendszerre igaz, csak Kornai (nemzetkozileg ismert kozgazdasz) azt felejtette el elmondani, hogy Magyarorszagon nem azert van munkanelkuliseg, mert az emberek lustak es nem szeretnek dolgozni, hanem azert, mert a dilettans gazdasagpolitika kifejezetten a vallalkozasok ellen dolgozik.

Bocs, de ilyen nemzetkozi tekintelyre nincs szuksegunk.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 16:11:24


Doomhammer,

Magyarorszagon gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsag volt 89 elott, most meg nincs. Ezzel kapcsolatban jelezte Kornai, hogy a piacgazdasagnak egy kellemetlen velejaroja a munkanelkuliseg. Nem azt mondta, hogy Magyarorszagon a foglalkoztatottsagnak tisztan elmeleti okai vannak, hanem egy eloadasban elmondott valamit, aminek a magyarazatat mindenfele gorbek balra illetve jobbra tologatasaval elso (vagy masodevben) szoktak tanulni makrobol. Nem, nem mondta senki, hogy jo dolog a hiany, hanem egyes cuclibek szordinoba kapcsoltak hiany ugyben, es maradtak is jo ideig. Azt, hogy az jo, azt speciel nem mondtak. Az inflacioval kapcsolatban mondtak, hogy van neki bizonyos pozitiv hatasa akkor amikor nagyon magas strukturalis deficitet akarnak csokkenteni. Ez 1995-ben tortent nem 2002-ben. Szegeny Doomhammer, borzasztoan frusztralt vagy, lasd meg tirpakbokretas performance :))

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.04. 16:16:05

Doomhammer: Kornait nagyon igazságtalan összemosni a magyar közgazdász-átlaggal. A tervgazdaságokról írt kritikája zseniális és közérthető volt, lényegesen meghaladta a többi reformközgazdász teljesítményét. A rendszerváltás utáni gazdaságról is értelmesen írt (pl. Útkeresés című könyvében).

Újabban szerintem ott követi el a hibát, amikor a piacgazdaság ideáltípusából kiindulva érvel valami mellett vagy ellen, és nem veszi figyelebe azokat a társadalmi vagy politikai diszfunkciókat, amelyek nálunk torzítják a piac hatékony, jótékony és kreatív működését (pl. a piaci siker összefüggése a kapcsolati tőkével, az alacsony bizalmi tőke és a gyors, átlátható jogérvényesítés sérülése, mint a gazdasági tranzakciókat gátoló költség, stb.). Ezt egy kicsit furcsállom is, mert korábbi értékét pont az adta, hogy formalizálva leírta a diszfunkcionális rendszerek hibás működését.

De ő nem az átlagos buta kurzusközgazdász. Nem ő Fekete János. Hiba leszólni csak azért, mert a születésnapján ott csápol a fél MSZP, hogy sütkérezzen a hírnevében.

szejler 2008.02.04. 16:39:13

doom

Kornait én is védeném. Az EÜ rendszerről írt munkái a legkorrektebbek közé tartoznak, ami itthon komoly fegyvertény a rettenetes ködösítésben.(nem zseniális munka csak korrekt).

A gazdasagi novekedes befulladásának pedig az inflacio es a magas hitelkamatok sokkal kevésbé okai, mint a rettenetesen szar gazd/adó szerkezet.

- nálunk sajnos jóval lazább a kapcsolat a kamatszint és a tőkebefektetések között, mint az USA-ban, ráadásul a cégek már jó ideje devizahitelekekkel finanszíroznak (lásd: deviza eladósodás a magánszektorban).

Jo Tunder

Nem ismerem mind személyesen az általad lehülyézetteket, csak BPÁ-t. Nem zseni, ez kétségtelen, de jól képzett, korrekt!! szakember, ami sok kollegájáról nem mondható el. Én óvatosabban bánnék a minősítésekkel!

(Egy kivétel: Mihályi Péter, brrrrrrr, hogy aza..)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 16:47:01

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 16:11:24:
"Nem, nem mondta senki, hogy jo dolog a hiany, hanem egyes cuclibek szordinoba kapcsoltak hiany ugyben,"

Ez sajnos nincs igy. Az ideologia ugy szol, hogy a lemaradasunkat azaltal lehet behozni, hogy nagy mennyisegu kulfoldi forrast vonunk be. Ez szuksegkeppen felnyomja a hianyt. A gazdasagi fejlodesre pedig a legjobb modszer az inflacio, mert az leertekeli a hazai munkaero es a szocialis ellatasokra forditott penz erteket es versenykepesebbek leszunk. Emiatt persze nem lehet az eurot bevezetni, de a gazdagsagnak ara van. Az eurot egyebkent is fejlett orszagokra talaltak ki, nem fejlodokre, mint mi.

Ezt a maszlagot eloszor Laszlo Csaba penzugyminisztertol hallottam 2002-ben es vegigfutott a hideg a hatamon. Azota az elemeit sok helyrol hallottam, peldaul Bokros szokott ilyeneket mondani. A nagyobb baj, hogy meg is valositottak.

Vudu kozgazdasagtan. Na ezekhez kepest penzugyi zseni Jarai. Nagyon alacsonyan van a lec.

dowNLoad 2008.02.04. 16:49:14

Magyarorszagon gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsag volt 89 elott, most meg nincs. Ezzel kapcsolatban jelezte Kornai, hogy a piacgazdasagnak egy kellemetlen velejaroja a munkanelkuliseg.

MICSODA?????? Ennyit tudott a kádári közgazdász elit, 89-re 20milliárd$ adóssággal. A MAI elit még ENNYIT SEM tud, 110Milliárd$ adóssággal, és munkanélküliséggel, és teljesen ELADOTT(?) termelőkapacitással, tönkretett mg-gal, stb... MIRŐL BESZÉLÜNK?
Egyelőre Kádárjani sokkal fényesebben csillog, és akkor még a MADE IN HUNGARY felirat is létezett. Ma már az a 20MILLIÁRD USD egészen baráti összegnek tűnik, haha.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 16:53:58

szejler 2008.02.04. 16:39:13:
"Kornait én is védeném. Az EÜ rendszerről írt munkái a legkorrektebbek közé tartoznak,"

Kornai nemzetkozi kaliberu kozgazdasz. Tudom, hogy irt az egeszsegugyi reformrol es azt is, hogy nem valtotta meg a vilagot. Mondhatni, kozhelyeket irt le.

Viszont itt van ez a kis szepseg.
content.healthaffairs.org/cgi/content/full/20/6/299?ck=nck
"They have shown us the importance of going beyond purely technical deliberations by focusing most of their analysis on the facilitating environment for reform. This is particularly important for transition economies in the context of high expectations, economic decline, low institutional capacity, and often corrupt public service. In earlier publications Kornai demonstrated to his readers how, even after the collapse of socialism, some fragments of it have survived in the public sector. It is this evidence that reminds us that any successful reformer must have, in addition to his technical tool kit, an understanding of the idiosyncrasies of the country and the political mapping of stakeholders. "

Mintha a tulelo szocializmus felszamolasa lenne a masodik Gyurcsany-kormany politikajanak egyik alapkove. Kulonos tekintettel a mostani SZDSZ-kampanyra.

Sajnalom, de en nagyon pragmatikus ember vagyok. 2-300 ember dolgozik Gyurcsanynak, azokat mind meg kell talalni, plane, ha kozirok.

Utana a Gyurcsanyhoz kell kotni oket es szetrombolni a hitelesseguket. Ez a minimum, amit Magyarorszag megerdemel.

szejler 2008.02.04. 17:31:47

Doom

Alapvetően óriási különbség van a fogyasztás és a befektetés generálta mérleghiány között. Az előbbit megessszük, megisszuk, feléljük, utóbbi legtöbbször csak átmeneti hiányt jelent, hiszen nagy része export termelő beruházás. Ami nem az (pl Tesco, ami infláció leszorításán keresztül hat pozitívan a gazdaságra) , a roppant alacsony hazai befektetési rátának, a jövő gazdasági növekedésének életbevágóan fontos.

A jövedelmek elinflálása nem szoci találmány, és bár nem szerencsés, olykor az egyetlen eszköz az elszabaduló bérek korrigálására. Ez a lehetőség egyébként éppen Járai és az inflációkövető monetáris politika megjelenésével szűkült be (ellentétbe kerülne a fiskális és a monetáris politika). Az euro bevezétésének optimális időpontja, a kritériumok teljesítése mellett, több dologtól is függ (közgáz szemlén vannak jó tanulmányok a témában)

A tulelo szocializmus (Kádár örökségének) felszamolasa alapvető érdekünk, éppenséggel a jobboldalnak leginkább, akármit is kampányol a Fidesz. Nézd meg a pártok támogatóinak társadalmi, kor szerinti eloszlását: A középrétegek túlnyomó része a Fidesz felé hajlik, a leszakadó rétegek és a nyugdíjasok maradtak a szocik egyetlen bástyái. Előbbiek ugyan jelentős számban az egzisztenciális félelem miatt húzódtak a jobboldal felé, de szvsz, a Fidesz félreérti a szoclibekkel szembeni elégedetlenség fő okát. Az elsősorban a töketlenül kapkodó, de kapzsi és hiteltelen politikájuk miatt következett be. Nem a reformok perspektívája, hanem a reformok kétségbeejtő megvalósításának perspektívája nyomaszt.

Kornaitól a szocialista gazd. szervezés legelismertebb szakértőjétől egy. nem meglepő a szoc. rendszer maradványainak kritikája, és lássuk be, nem is alaptalan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 18:00:06

szejler 2008.02.04. 17:31:47:
"Alapvetően óriási különbség van a fogyasztás és a befektetés generálta mérleghiány között. Az előbbit megessszük, megisszuk, feléljük, utóbbi legtöbbször csak átmeneti hiányt jelent, hiszen nagy része export termelő beruházás."

Jo szoveg, meg igaz is. Kiveve, hogy a koltekezes politikai erdek volt es a fentihez hasonlo szoveggel legitimaltak. Amit most latsz, az az "exportvezerelt novekedesi palyat" tamogato gazdasagpolitika eredmenye. Legalabbis ezt mondtak a kozgazdaszoknak. Valojaban pedig a Kadar-modszert hasznaltak, hogy a bearamlo penzbol mindenkit megvegyenek.

Most eppen az EU-tamogatasokkal tortenik ugyanez. Az ideologia ugy szol, hogy az adok nem csokkenthetok, mert most arra van szukseg, hogy az eroforrasokat nehany kiemelt, az orszag jovojet meghatarozo projektre koltsek. Valojaban a magas adokbol jol meghatarozott, az MSZP es az SZDSZ klienturajaba tartozo csoportokat vesznek meg. A rendszer fenntarthato, ha az allami elosztas kelloen nagy, mert akkor mindenki ugy erzi, hogy kap (pedig valojaban elvesznek tole).

"A jövedelmek elinflálása nem szoci találmány, és bár nem szerencsés, olykor az egyetlen eszköz az elszabaduló bérek korrigálására. "

Mi az, hogy elszabadulo berek? Piacgazdasag van, vagy mi a turo. Kereslet-kinalat, nemdebar? Milyen jogon tur ebbe bele az allam monetaris eszkozokkel? Tudvan, hogy a magas inflacio az egyik legrosszabb, ami a gazdasaggal tortenhet es szinte mindig gazdasagi visszaesest hoz magaval.

"A tulelo szocializmus (Kádár örökségének) felszamolasa alapvető érdekünk, éppenséggel a jobboldalnak leginkább, akármit is kampányol a Fidesz. Nézd meg a pártok támogatóinak társadalmi, kor szerinti eloszlását: A középrétegek túlnyomó része a Fidesz felé hajlik, a leszakadó rétegek és a nyugdíjasok maradtak a szocik egyetlen bástyái."

Naivitas, mar megbocsass, szejler. Mar leirtam egy parszor, az elosztas szempontjabol a politikai paletta olyan egyszeru, mint egy pofon. Pont a tarsadalom fele el atlagjovedelem alatt es pont a fele folotte. Kiveve, ha mindenki szukseglete szerint, de az a kommunizmus. :-) Aki az atlagjovedelem felett el, annak az az erdeke, hogy az ujraelosztas csokkenjen, aki alatta, annak az, hogy nojon. Kepviseleti demokraciaban oket jobb- es baloldali partok kepviselik. Ez sose valtozik meg, sehol a vilagon. Az USA-ban a demokratak peldaul hagymanyosan az "adoztato-eloszto" part, a republikanusok pedig az ujraelosztast csokkento part (ld. Bush-fele adocsokkentes a gazdagoknak).

Ennek az eg egyadta vilagon semmi koze a reformokhoz. Kiveve, hogy Magyarorszagon szeles nepretegek buliztak ki, hogy rajuk az altalanos ujraelosztasi szabalyok ne vonatkozzanak. Ok az MSZP-SZDSZ hatalom potlolagos kliensei az atlag alatti jovedelmu tarsadalmi fel mellett. Igy jon ki a magyar baloldal 50%-ot meghalado tamogatottsaga.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 18:11:42


" Pont a tarsadalom fele el atlagjovedelem alatt es pont a fele folotte. "

Doomhammer,

1,2,3,4,5,6,7,8,9, es 10000 forintot keresnek egy tiz tagu tarsadalom polgarai. Fele el az atlagjovedelem felett es fele alatta ? :)) Ha ezt a Totawe latna.

tölgy 2008.02.04. 18:20:07

Dúmi mediánt akart írni, csak az meg szadeszes banda. Fúj, köpködők!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 18:30:04

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 18:11:42:
"1,2,3,4,5,6,7,8,9, es 10000 forintot keresnek egy tiz tagu tarsadalom polgarai."

Ezt akkor ures kotozkodesnek tekintem toled, ugy is mint a nemzetkozi kitekintessel rendelkezo szakembertol. Te pontosan erted, mire gondolok.

Igen, ahogy Tolgy irja, medianrol van szo, ha pontosak akarunk lenni. Ha azonban sok ember jovedelmerol van szo valami realis eloszlassal, mondjuk normalis eloszlassal, akkor a median es az atlag egybeesik.

szejler 2008.02.04. 18:40:17

Doom

"Amit most latsz, az az "exportvezerelt novekedesi palyat" tamogato gazdasagpolitika eredmenye."

Ennek tényszerűen az ellenkezője igaz. (ellenőrizd!)

"..a magas adokbol jol meghatarozott, az MSZP es az SZDSZ klienturajaba tartozo csoportokat vesznek meg. A rendszer fenntarthato, ha az allami elosztas kelloen nagy, mert akkor mindenki ugy erzi, hogy kap (pedig valojaban elvesznek tole)."

Egyetértünk, szörnyű, többek között éppen emiatt a pazarló mutyi miatt nem segít az országon a beáramló EU támogatás, amennyit tudna. A bürokratikus úton szétosztott EU támogatásokat viszot ne keverd a magánbefektetésekkel.

"Mi az, hogy elszabadulo berek? Piacgazdasag van, vagy mi a turo. Kereslet-kinalat, nemdebar? Milyen jogon tur ebbe bele az allam monetaris eszkozokkel?"

Egy: nem az állam, a Nemzeti Bank folytat monetáris politikát. Az állam (kormány) fiskális politikát folytat. (így olvasd újra, amit írtam!)

Piacgazdaság van: is. A közalkalmazottak és állami tul. lévő vállalatok (MÁV) bérmegállapodásai jel. befolyásolják a magánszféra bérszintjét is. Az előbbi pedig függ a kormány gyávaságától, választási engedékenységétől (lásd. Megyó, Fleto).

elosztas: egyszerűmatematikailag így van. De!
Az állami újraelosztásnak költségei is vannak, ergo az újraelosztás csökkentésével a megmaradó pénz is nő a polgárok zsebében. Csakhogy itt nem egyszerűen az ujraelosztás mértékéről beszélünk, sőt leginkább nem arról. Sokkal inkább a közigazgatás és az államhoz kapcsolódó pazarlások leépítéséről (ismét: MÁV). Ennek átgondolt, rendszeszerű ésszerüsítése (nem ami most megy) minden polgárnak (az átlagjöv. alattiak is), + pénz, amit aztán az állam vagy eloszt, vagy adócsökkentés formájában az állampolgárokra hagyja az elosztást. Összekevered a fogalmakat.

Doom, van olyan érzésem, te autodidakta közgazdász vagy :)

Google 2008.02.04. 18:56:42

Csoda, ha valaki politikát, gazdaságpolitikát vél felfedezni a jelen kormány intézkedéseiben. Ahogy Hagyó mondja a MN-beli interjúban: nem az a lényeg, hogy szoc, vagy lib lesz a koalíció jelöltje 2010-ben, hanem az, hogy ne a Fidesz nyerjen! És ezt mondja Juhász és Gyurcsány és mindegyikük. És a közgazdászaik is ebben a szellemiségben mozognak, ehhez szabják az elméleteket. Kornai is. Bocs, hogy így látom.
A Tesco tényleg pozítivan hat a magyar gazdaságra (az infláció leszorításán keresztül)?
Ezt soha nem gondoltam volna! Ausztriában, Németországban is építhetnének párat! Több Tescot az emberiségnek! A piszkos tojásaikkal, a hazudott akcióikkal, amint tönkreteszik a hazai kiskereskedőket. Ez a jövő?

szejler 2008.02.04. 19:02:27

Google

Egyszerű kérdés! Hol vásárolsz és miért ott?

kemotox 2008.02.04. 19:10:44

Hát belőletek se lesz gyújtó hangú népszónok, én úgy látom!

Egyszerűen arról van szó, hogy a privatizációból, adóbevételekből, hitelfelvételekből származő pénzt nem a gazdaságba forgatják vissza, hanem elkúrják.
Szavazatserző segélyekre, luxusautókra, villákra
vagy egyszerően kimenekítik az országból.

Miután ezekből a lehetőségekből mára gyakorlatilag már csak az adóprés marad, így most ezt nyomják.
Persze ez csak tovább ront a helyzeten, de a jövö hetet még túlélhetik vele. Aztán meg csak lesz valahogy...

tölgy 2008.02.04. 19:17:42

Szejler,
mielött leoltasz, nem vagyok közgizda.
De nem úgy van, hogy a szocialista iparban eltartott képzetlen és butácska, lustácska nemzedék kimenekült a munakerőpiacről, bele elöbb a segélyek és rokkant nyugdíjak, majd az öregségi nyugdíjak világába. És 2006-ig világosan látta, hogy a szocializmus folytatása számára ez az állami újraelosztás (nem is "újra", hiszen jó részét hitelekből osztogatják) és az MSZP?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 19:40:21


Doomhammer, értsd meg, a jövedelemeloszlás mocskosul nem hasonlít egy normális eloszlásra. Komolyan gondolod, hogy a nagyon gazdagok és a nagyon szegények valamiért azonosan oszlanak el egy társadalomban ? Miről beszélsz ?? Ha minden hónapban, p valószínűséggel kapna ugyanakkora fizetést a társadalom minden tagja, akkor igen, akkor normális jellegű lenne a jövedelem eloszlás hosszú távon. Csak ez nagyon nem hasonlít a valóságos társadalmakra. Huhh.. tirpákbokrétás, az... tuti kommunikációszakos Taktaharkányból, de nekem feltétlenül egy ilyen fasznak kell osztanom az észt. Én sem vagyok komplett. :(((

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 19:51:51

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 19:40:21:
"Doomhammer, értsd meg, a jövedelemeloszlás mocskosul nem hasonlít egy normális eloszlásra."

Mit is hangsulyozol te itt, hogy nemzetkozi kitekintesu profikra van szukseg?
www.statistics.gov.uk/STATBASE/ssdataset.asp?vlnk=7751
Egyesult Kiralysag, 2001.

szejler 2008.02.04. 20:00:57

Nono Jo Tunder

Ez tunderhez igencsak méltatlan minősítgetés volt. Te sem kaptál ilyet..

tölgy

Ez igaz, azzal a kitétellel, hogy nem korlátozódik egy nemzedékre, és az állami gondoskodás iránti vágy nem csak rájuk jellemző (az igaz, hogy rájuk messze a leginkább).

Mire akarsz ezzel kilyukadni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 20:02:20

szejler 2008.02.04. 18:40:17:
"Ennek tényszerűen az ellenkezője igaz. (ellenőrizd!)"

En a dumarol beszelek, nem a valodi folyamatokrol. Ne feledd, hogy minden fordulonal eladtak a gazdasagpolitikajukat elvileg kepzett kozgazdaszoknak, azok pedig kisereglettek es elmondtak a nepnek, hogy milyen jol megy minden. Az ehhez felhasznalt ervek koszono viszonyban sem voltak a valosaggal.

"A bürokratikus úton szétosztott EU támogatásokat viszot ne keverd a magánbefektetésekkel."

Ha meglokod a hianyt es a hitelbol bearamlo penzt pl. nyugdijak, allami befektetesek es kozalkalmazotti berek formajaban szetosztogatod, az micsoda?

"Piacgazdaság van: is. A közalkalmazottak és állami tul. lévő vállalatok (MÁV) bérmegállapodásai jel. befolyásolják a magánszféra bérszintjét is."

Vegyunk egy peldat. X gyar cipot gyart es ciponkent 100 Ft nyeresegre tesz szert. Egy nap 1000 cipot gyartanak, ehhez 10 dolgozora van szukseguk (bocs a cipeszektol, ezek teljesen fiktiv szamok). Mindezek a szamok nem valtoznak. A vasutasok hirtelen kapnak 30% fizetesemelest. Hogyan hat ez a cipogyarban dolgozo cipeszek berere?

Google 2008.02.04. 20:03:26

Szejler,
azt hiszem, nem vagyok egy anglomán, és egyébként is a köztársaság híve, barátja vagyok, ezért nem Tesco, mert oda a királyok járnak, úgy hallottam. Vagy ez csak egy urbanreklama?
Ha már multi, akkor Cora, vagy Kaisers. Más kérdés?

szejler 2008.02.04. 20:29:53

Google

Misunderstood, én sem vagyok anglomán :)
(a TUSKO-t meg különösen rühellem)

Első kérdésre válasz: multi, de a második: MIÉRT itt a lényeges.

Nem akarom helyetted konkrétan megválaszolnia Kaiserst, Corát, bár nagyjából kiszámítható lenne. A lényeg: a multinaci áruházláncok a méretgazdaságosság miatt képesek a kis boltoknál olcsóbban adnia termékeket (tudom, hogy vallóságban nem felt. van így, de annak is van logikus magyarázata).

Nagy tételben beszerzés, egységes kínálat, jobb alkupozíció a beszerzőkkel> olcsóbb ár. (lásd: CBA, amelyik ugye nem multi, csak úgy működik).

Doomhammer

Csaba László hol mondott pl ilyeneket?

A hitelfelvétel és a működőtőke megint két külön dolog. Eddig tudtommal az utóbbiról beszéltünk.
A hitelért a hiteladót hibáztatni meg abszurd logika. Ha a hitelt veszel fel kifizetni a fűtésszámlát , mert eljátékgépezted a havit, miért a bank hülye, ha pénzt ad? Amúgy, Ha nem ad pénzt, megfagysz.

bérmegállapodás: ha állambácsi (100 napos program) drasztikusan emeli a béreket a közszférában, magánszektornak előbb utóbb követnie kell, különben dolgozó elmegy közsszférába. Éppen a szabad munkapiac miatt.

tölgy 2008.02.04. 21:35:09

szejler,
nagyon nem akarok kilyukadni sehá'. CSak "hangosan" gondolkodom Magyarország mai politikai gazdaságtanán (ezt a tantárgyat érdemtelenül kiirtotta a rendszerváltás, és ma a mikor és makro maradt csak, ha jól sejtem).
Az egykori politikai elit a hatalomból politikai kapitalizmust csinál, de ezt csak úgy tudja fenntartani, ha elég sok ember számára fenntartja a szocializmust, az állami járadékos helyzetet.

megjegyzo 2008.02.04. 22:22:23

szejler
"Piacgazdaság van: is. A közalkalmazottak és állami tul. lévő vállalatok (MÁV) bérmegállapodásai jel. befolyásolják a magánszféra bérszintjét is. Az előbbi pedig függ a kormány gyávaságától, választási engedékenységétől (lásd. Megyó, Fleto)."

de éppen ezért találták ki az inflációkövető rendszert, hogy a kormány inkább attól féljen, hogy nem tudja elinflálni a (többek között a béremelés miatt) megnőtt hiányt. amíg ugyanis az elinflálás ott van, mint végső eszköz, addig a béremelés és a hiány növelése mindig a könnyebb út lesz. monetáris eszközökkel strukturális problémákat nem illik orvosolni.

szejler 2008.02.04. 22:27:33

megjegyzo

Igen, erre már én is utaltam.

dowNLoad 2008.02.04. 22:31:51

látom itt mindenki közgázzseni, akkor még1X: hogy van ez?

Magyarorszagon gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsag volt 89 elott, most meg nincs. Ezzel kapcsolatban jelezte Kornai, hogy a piacgazdasagnak egy kellemetlen velejaroja a munkanelkuliseg.

MICSODA?????? Ennyit tudott a kádári közgazdász elit, 89-re 20milliárd$ adóssággal. A MAI elit még ENNYIT SEM tud, 110Milliárd$ adóssággal, és munkanélküliséggel, és teljesen ELADOTT(?) termelőkapacitással, tönkretett mg-gal, stb... MIRŐL BESZÉLÜNK?
Egyelőre Kádárjani sokkal fényesebben csillog, és akkor még a MADE IN HUNGARY felirat is létezett. Ma már az a 20MILLIÁRD USD egészen baráti összegnek tűnik, haha.
Na ennyit a NEMZETKÖZI nagytudású szakemberekről. egy közepesen beszámítható parasztember, aki 100-ig el tud számolni, a PORBA alázná ezeket a köcsögöket, ha rábíznák a kasszát. Bokros, mint szakember? hahahaha Adjunk el mindent! Ez a verzió már egyszer megbukott, így lett 110 a 20milliárdból. Ja , hogy a mi kárunkon nem tanulnak, mert nekik ez NEM kár volt, hanem sikerdíj?

megjegyzo 2008.02.04. 22:42:05

szejler, ok, valójában arra írtam volna, hogy az elinflálás nem szoci találmány, amiben valóban igazad van. viszont abban meg Doomhammernak van igaza, hogy nálunk a szocik fedezték fel ismét ezt az eszközt, szembemenve gyakorlatilag az egész EMU monetáris alapelveivel. és ebben a ballib kötődésű közgazdászoknak igenis komoly felelőssége van, nem beszélve az egész elbaszott gazdaságpolitika aktív/passzív támogatásáról.

szejler 2008.02.04. 23:01:37

megjegyzo

Nézd. Nem vagyok makroközgazdász, hiteles szakmai véleményt a 95-ös tudatos inflációgerjesztő politika hasznáról/káráról nem tudok mondani.

Tény, hogy akkor az egyensúlyhiánynak ez volt az egyik általuk alkalmazott ellenszere, tény hogy Surányi közismerten nem kedveli az inflációkövető monetáris politikát. Az is tény, hogy az inflációnak évekbe telt visszatérni az eredeti pályára (bár ki tudja, mi lett volna anélkül, az átmeneti növekedés azért benne volt a számokban)

Valószínűleg emellett a politikai motivációk is komoly szerepet játszottak , kevésbé egyértelmű és kisebb konfliktusokkal jár a megszorítás ha elinflálod, mint ha direktben megemeled az adókat + annyival. Nem beszélve az adóteher növekedés egyéb káros hatásairól.

Szerintem nehéz megítélni, mivel buktunk volna nagyobbat. Az egy elég loose-loose szituáció volt, nyerő alternatívák nélkül.

megjegyzo 2008.02.04. 23:33:26

szejler, én nem a 95-ös kiigazításra gondoltam. valószínűnek tartom, hogy akkor bármilyen kormány kerül hatalomra, hasonló lépéseket tett volna.
én arról beszélek, hogy azóta megalakult az EMU, méghozzá arra a már széleskörben elfogadott elvre építve, hogy a monetáris politika felhasználása nem monetáris célokra sokkal több kárt okoz, mint hasznot. az inflációs célkitűzés bevezetése nálunk ehhez az elvhez való igazodást jelentette, konkrétan azt, hogy a fiskális problémákat fiskális eszközökkel kell megoldani. 2002 után pedig a ballib kormány ezeket az elveket rúgta fel azért, mert a mértéktelen osztogatást ők mégiscsak monetáris eszközökkel akarták ellensúlyozni. mivel az MNB erre nem volt hajlandó, elkezdődött Járai ekézése a balos közgazdászok aktív közreműködésével (ebben pl. Surányi élharcos volt), a függetlenség megnyirbálása és a monetáris politika totális lejáratása. és így állt elő az a faramuci helyzet, hogy a felelőtlen ktgvetési politika következményeiért a baloldalon még most is sokan Járait teszik felelőssé, és úgy tekintenek a monetáris politikára, mint aminek a kormányzati gazdaságpolitika támogatása a célja.

szejler 2008.02.04. 23:46:04

Ebben egyetértünk. Surányi mondjuk szakmai alapon támadta a monetáris politikát(akkor is, ha ezzel ma már a szakma többsége nem ért egyet).

Az infl. köv. monpol már az EMU előtt is terjedő népszokás volt jegybanki körökben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 00:56:53

szejler 2008.02.04. 20:29:53
"Csaba László hol mondott pl ilyeneket?"

László Csabát, Medgyessy első pénzügyminiszterét említettem. Ő mondta még 2002-ben, hogy a magas hiány, magas infláció nem baj és az euró várhat.

Forrást most nem keresek.

Manyi Béci 2008.02.05. 08:36:21

Jó Tündér,

Maga nagyon szimpatikus nekem. Szerintem mi rokon lelkek vagyunk! Ugye maga is gyakran érzi úgy, hogy ostoba barmokkal van körülvéve, akik egyáltalán nem méltányolják az erőfeszítéseit, a szellemi fölényét? Már a blogja miatt gondolom. És nagyon sajnálom, hogy már nem ír oda, miért pont akkor hagyta abba, mikor megjelent az első lelkes kommentelője?? Igazán meghívhatna egy kávéra, és ezt az e.g.-t is, jól kidumálhatnánk a sok hülyét itt körülöttünk a szánalmas kis erőlködéseikkel, ez a doomhammer például...tudnék mesélni! Hát még arra sem volt képes, hogy reagáljon a maga színvonalas megjegyzéseire, gyáva, gyenge alak, háromszor bukott meg alkalmazott differenciálfizikából, jobb helyeken az ilyet le se köpik.
Mennyire ismerős Taktaharkányban egyébként?

tölgy 2008.02.05. 08:59:45

Manyi úr, Ön csúnyán ironizál!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 10:23:56

tölgy 2008.02.05. 08:59:45:
"Manyi úr, Ön csúnyán ironizál!"

Nem ironizal, csak csusztat. Az igazsag ennel sokkal rettenetesebb. A vilagon mindenki megorult, csak nehany elitben pislakol meg az ertelem lampasa. Nehez ugy elni, hogy megkulonboztetett valaki. Ugy kell ezt viselni, mint valami nehez szolgalatot, aminem sotetsegeben csak neha villan fel egy masik ertelmes szellemi tars szikraja.

Szornyu vilag ez, de eppen ezert a k u l d e t e s u n k is komoly. Vigyaznunk kell a bolondokra, nehogy kart tegyenek magukban, szellemileg.

Ezen a blogon en vagyok az Ertelem Ore. En es a Jo Tunder.

Téglagyári Megálló 2008.02.05. 11:07:36

Végzet Kalapácsa, de jó, hogy ti vagytok nekünk, szellemi sötétségben tévelygőknek. Igazán hálásak vagyunk itt Taktaharkányban.

Google 2008.02.05. 11:11:41

Miért a Cora, miért a Cora?
Talán azért, mert az enyém. Legalábbis, ha levelet kapok tőlük, azzal zárják soraikat, hogy xy , az Ön árúházának igazgatója. Mondjuk, ezt én sem hiszem el, de jó ha-ha-hallani!
A viccet félre, de nem eltéve, a Corában, Kaisersban a mínőséget keresném. Mert nem minden a mennyiség, nem bizony!
Jobban meg is értem ezeket az üzleteket, ahogy egy francia, vagy németek embört is. Egy angolnál értem amit mond (legjobb esetben), de azt nem, miért mondja.
Úgy vagyok velük, mint az SZDSZ KREATÍV CUCCAIVAL, MIRE MEGÉRTENÉM, MÁR MÁST JELENT, VAGY TALÁN MINDIG MÁST IS JELENTETT!
(Nem volt szándékos a nagybötű, de már késő!)

dowNLoad 2008.02.05. 11:25:32

Úgy látszik a közgázegyetem is torzítja ám keményen az agyakat. Kiigazítás 95-ben, elinflálás, miről beszéltek? Az átlagember megszivatásáról, tartalékainak lenullázásáról, VAGY VALAMI megoldásról? Az adósságot VISSZA KELL FIZETNI, és lehetőleg nem belekeveredni egy ilyen kétes sz@rkavarásba. A többi csak forró levegő, kamu, hanta, okoskodás.
AZT HOL OKTATJÁK, hogy 20egység adósságból és 100egység vagyonból HOGYAN CSINÁLJ 110egység adósságot és 10egység vagyont????????????? A BLACK (jack) Johnny egyetemen, vagy Bokros University-n ??? Egy szennyvíz-vezetéket sem neveznék el róluk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 11:40:52

dowNLoad 2008.02.05. 11:25:32:
"Úgy látszik a közgázegyetem is torzítja ám keményen az agyakat. Kiigazítás 95-ben, elinflálás, miről beszéltek? Az átlagember megszivatásáról, tartalékainak lenullázásáról, VAGY VALAMI megoldásról?"

Download, van itt egy kis tevedes. A penznek nincs erteke, csak annyi, amennyi a tarsadalmi megallapodas. A rendszervaltas kornyeken megtort a tarsadalmi megallapodas es uj megallapodas jott letre, tehat a penz erteke megvaltozott. Magat a megallapodast lehet kritizalni, azt a tenyt, hogy a penznek nincs erteke, doreseg vitatni.

Ugyanez vonatkozik a nyugdijadra is peldaul, fuggetlenul attol, miben tartod.

Ha ez nem tetszik, tartsd a tartalekaidat valami olyasmiben, aminek mindig erteke lesz. Kiveve, hogy ilyen nincs. Veszel egy nagy hazat, aztan holnap a te hazadat jelolik ki aktualis feszultseglevezeto ovezetnek es rahullik egy bomba. Tartalekaidnak annyi.

Az elet nem habostorta, Download.

dowNLoad 2008.02.05. 12:22:31

A rendszervaltas kornyeken megtort a tarsadalmi megallapodas es uj megallapodas jott letre, tehat a penz erteke megvaltozott
????????????????
ERRŐL MOST HALLOK ELŐSZÖR.
VELEM senki nem állapodott meg, semmit nem írtam alá, semmi ilyenről nem kérdeztek, MIRŐL BESZÉLÜNK???
Csak nem az a kerekasztal valami, amit a fidesz+szdsz nem írt alá, és akkor az több mint 50%-ot jelentett????
Ez olyan megállapodás, mint amikor a PÁSZTOROK elveszik az üveggolyókat a kisebbektől?

Téglagyári Megálló 2008.02.05. 12:28:17

dowNLoad,

nem, ez olyan, hogy valaki azt mondja, az üveggolyó értéktelen, ma már a gitt és annak rágása a menő

szejler 2008.02.05. 20:15:36

Doomhammer

Kiigazítás, bocs: A pénz értéke nem társadalmi közmegegyezés, hanem az ország teljesítményének piaci megítélésén alapszik. (+- monetáris, jegybanki beavatkozások: inkl. kamatszint, közvetlen jegybanki intervenciók)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 22:27:27

szejler 2008.02.05. 20:15:36:
"Kiigazítás, bocs: A pénz értéke nem társadalmi közmegegyezés, hanem az ország teljesítményének piaci megítélésén alapszik."

Nyilván ez határozza meg, hány kiló szabolcsi almát vehetek a fizetésemből. Vagy ha már itt tartunk, hány kiló lengyel almát.

Nem, a szabolcsi almatermelővel én kötöm az üzletet (a lengyellel is), mi egymás között alkudjuk ki az árat (ez még a nagyáruházak jelenlétében is így van: ha drága, nem veszem meg). Ebbe belekavarhat egy jegybank, ha össze-vissza rángatja az árfolyamot, de előbb-utóbb beáll az egyensúly.

A piacok az országot nem ítélik meg (legfeljebb az államadósságot), csak engem, valamint az almatermelőket, úgy a szabolcsit, mint a lengyelt. Az állam erőszakmonopóliumával él és elvesz tőlem (és tőlük) pénzt, azt pedig elkölti. Így piaci szereplő lesz belőle és az ő teljesítményét is megítélik a pénzpiacok, ez pedig kihat arra, mennyi pénzt kell elvennie tőlem. Ha tehetségtelen balfékek irányították az államot, csak több pénzből tudják ellátni ugyanazokat a feladatokat, többet kell tehát az államnak elvennie. Ez történik most. De az én teljesítményemre, továbbá az almatermelők teljesítményének megítélésére ez nem hat, minket az államtól függetlenül bírál el a piac.

szejler 2008.02.05. 22:49:56

Doom

"A piacok az országot nem ítélik meg"
Ne hülyéskedj!

Akkor szerinted mit csinálnak a devizapiacokon, a kötvényaukciókon, mit mutat pl a jegybanki kamatszint. A forintot, annak értékét, ezen keresztül az ország teljesítményét nagyon konkrétan értékeli a piac.

A piac te és az almatermelő teljesítményét is értékeli, közvetve és közvetlenül is.

PL: Almatermelő virágzik, tonnaszámra exportálja a Jonagoldot, mire a piac válasza az, hogy ha ilyen jól megy nektek almatermelőknek, akkor a forint értékesebb a jelenlegi szintjénél. Ha a felértékelődött forint miatt viszont már kevesebb almát tud a termelő exportálni, csökken forint értéke.
(a fennti példa term. országos szinten érvényesül. Kicsit mikro-makro összevetés, ami nem teljesen, de nagyjából korrekt).

Arra kérlek, szerezz be egy Pénzügy, vagy Makro könyvet, így nem az igazi a vita. Részemről ki is szálltam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 23:05:16

szejler 2008.02.05. 22:49:56:
"PL: Almatermelő virágzik, tonnaszámra exportálja a Jonagoldot, mire a piac válasza az, hogy ha ilyen jól megy nektek almatermelőknek, akkor a forint értékesebb a jelenlegi szintjénél."

Alkalmazd ezt a gondolatmenetet olyan helyzetre, ahol az árfolyamok fixek. Például ha mindenki euróban kereskedik. Akkor ki itél meg mit és hogyan?

A jelenlegi helyzetben egyvalaki ítél meg akármit is: minthogy a forint kibocsátási monopóliuma a jegybank kezében van, a jegybank befolyásolhatja a forintbőséget vagy hiányt. Minthogy az állam egy 800 fontos gorillaként ül a magyar gazdaságon, az ő piaci szerepléséhez kénytelen alkalmazkodni.

"Arra kérlek, szerezz be egy Pénzügy, vagy Makro könyvet, így nem az igazi a vita. Részemről ki is szálltam."

Nézd, azokat a tankönyveket még olyanok írták, akik akkor tanulták a szakmát, amikor az államtól elvárták, hogy szabályozza az életszínvonalat. Így ment a tervgazdaságban. Nehéz róla leszokni. Nemsokára nem lesz jegybank és akkor át kell írni majd azokat a tankönyveket.

szejler 2008.02.05. 23:18:13

Doom

Annál jobban respektállak, hogy ideírjam a véleményem, cserébe arra kérlek te is respektáld jobban a közgazdaságtudományt picit!
(te szakmádhoz ilyen vakmerően nem szólnék hozzá, az bizonyos)

Vagy visszafogottsággal a témában, vagy kiváncsisággal (lásd: előző ajánlat), szerintem utóbbival jobban jársz.

üdv

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 23:38:08

szejler 2008.02.05. 23:18:13:
"Annál jobban respektállak, hogy ideírjam a véleményem, cserébe arra kérlek te is respektáld jobban a közgazdaságtudományt picit!"

Nincs szükség respektusra.
Mi történik az almatermesztőkkel, ha az árfolyamok fixek?

Visszafogottság az teljesen van. Ez az internet, az én huszonvalahány szónyi hozzászólásomba beleolvashatsz érzelmeket, de felesleges. :-)

Invictus 2008.02.05. 23:53:04

Őszintén szólva nem értek a közgazdaságtanhoz (sem), sok mindent nem értek, pl. hogy a mai globalizálódó világban miért van olyan mágikus fontossága az olyan dolgoknak, mint a GDP, vagy az export-import egyensúly stb.
Ha betelepül ide egy multi, adómentességet kap 10 évre (vagyis az EU tagság óta elvileg nem kaphat már, ha jól tudom), felvesz pár ezer dolgozót, exportálja a cuccait, akkor javul a fizetési mérleg, meg a GDP, vagy mi a fene? Miért? A multi nyeresége miatt? Amit simán ki is visz az országból? Az euró bevezetése után (ha bekövetkezik) van-e értelme a "nemzetgazdaságokat" külön vizsgálni, csak mert van saját állami költségvetésük? Elvégre az önkormányzatokra sem szokás import-export egyensúlyt számítani, meg GDP-t.
Persze nyilván utánaolvashatnék ezeknek, csak lusta vagyok... :)