Rózsás János - Példaképeim I.
2008. január 26. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Rózsás János - Példaképeim I.

  Lehet, hogy felfedeztem valakit, aki mindenki számára ismert, de nekem új volt, meglepően új. Olyannyira tiszteletre méltó ember és író, hogy nem nagyon tudnék hozzá hasonlót említeni.

 Karácsonykor apósom nyomta a kezembe Rózsás János: Keserű ifjúság című könyvét. Olvastam már több visszaemlékezét a Gulagról, de ez a könyv nem csak érdekes, hanem irodalmilag is kiemelkedő.

 Azt mondják Rózsásról, hogy ő a magyar Szolzsenyicin, de szerintem bizonyos szempontból több nála. Nem dolgozott fel annyi adatot, mint Szolzsenyicin, ugyanakkor olyan érzékletesen fogalmaz, hogy az olvasás közben szinte hallottam a kiéhezett gyomor hangját, éreztem a mínusz negyven fokos telet, a jeges gödörben egy kis tűz melegét, a hitet, ami nem hagyta el, az alkalmi, de mély sorstársi barátságot és az ápolónő gondoskodását. Mindig attól féltem, hogy meg fog halni, pedig tudhattam, hogy nem, hiszen megírta ezt a könyvet.

 Rózsás Jánost 18 évesen hurcolták el a szovjetek és kilenc évet töltött a Gulágon. Leventeként a szovjet csapatok mögé zavarták őket a németek, aztán egy csoport eltévedt és elaludtak egy fa alatt. Megadták magukat egy szovjet katonának és innentől kezdődött a hányattatásuk. Évekig azt hitte, hogy ez csak egy tévedés, és jön a várva várt szabadság, de nem. A fiatalsága legszebb éveit ellopták tőle és még boldog lehet, hogy élve hazatért.

 Nekem csak az a furcsa, hogy Rózsás János miért nem sztár? A google alig talál róla valamit, nem látom hogy állandó interjúalanya lenne a médiának. Pedig az a hozzáállás, amit ő képviselt,
- hogy nem gyűlölte meg az oroszokat, hanem megszerette az irodalmukat,
- hogy leírta a mise szövegét, a nehezen beszerezhető papírfecnikre,
- hogy miközben kínozták emberséges maradt és mindezt csodálatosan megírta - ezek mind-mind olyan tettek, amiért tisztelet és rajongás jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr74311611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2008.01.26. 09:17:17

Korán keltél, Lola.A múlttal foglalkozni nem trendi, hacsak nem valami aktuálpolitikai pecsenyét lehet vele sütögetni.

No meg, amit Rózsás János leír, az nem kellemes az újbaloldaliaknak. Persze ők nem, meg a "kommunizmus" az ugye nem az, ami megvalósult a Szovjetunióban, úgyhogy még mindig lehet hinni benne (ld. a Pákós topikot).

tistedur 2008.01.26. 10:01:15

nekem elég sok találatot dobott ki róla a google..van róla wikipédia szócikk is..:)
annyira azért nem ismeretlen valaki :)

Marianna · http://egerentyu 2008.01.26. 10:01:21

Az orosz irodalom nem azonos a szovjet irodalommal, fiatal ember leven nyilvan azt ismerte meg a Szovjetunioban, nem a szocialista realizmus alkotasait.. Es hogy mennyire gyuloli az ember a fogvatartoit vagy fiatalsaganak legszebb eveit tonkretevo birodalom katonait? Van amikor kevesbe - ha sikerul kiszabadulnia - van amikor soha nem tud megbocsajtani mert belehal. A megbocsajtas keresztenyi kotelessegunk lenne, de a halottak es fogvatartottak neveben nem lehet megbocsajtani.
Es akik megmenekultek mindettol es valamennyire kivulrekedtek az esemenyeken vagy olyan szerencsesek, hogy joval kesobb szulettek, talan nem is akarnak megbocsajtani. Mire fel kellene?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 10:31:21

Téglagyár,
én nem tudok 5-kor felkelni :) Akkor került ki.
A Gulágot egész egyszerűen nem értem, azért olvasok róla. Nem tudom, hogy miért érte meg Sztálinnak megölni az embereket? Nem termeltek annyit, hiszen le voltak gyengülve. Szerintem kb. az örzésük, szállításuk, ellátásuk költségét termeték ki. Másrészt az sem igaz, hogy az ellenállókat vitték el. Legtöbben munkaképes, fiatal férfiak voltak, akik nem servezkedtek, nem csináltak semmit. Ezek nem munkatáborok, hanem haláltáborok voltak, ahol rádásul lassú, kínzó halált kellett elszenvedjenek az áldozatok. Egy történész barátom azt mondta, hogy Sztálin egész egyszerűen elhatározta, hogy megöli a nép egyharmadát. A munkatáborben még lenne logika, a háborúban még van logika, az ellenség lemészárolásában is van logika, de ebben nem volt. Egy diktátornak is kell legyen logikája, de Sztálinnál ezt nem látom. Ha meg akarta félemlíteni a népet, akkor is tized ennyi emberrel is megtehette volna.

tistedur,

Van pár találat - egy Demokrata cikk, HírTV interjú, de szerintem legalább annyira ismert kellene legyen, mint Wittner vagy Kertész.

Marianna,

Félreérthető volt, amit írtam. Nem a fogva tartóinak bocsátott meg, hanem nem gyűlölte meg az oroszt, mint népet. Hiszen a rabtársai között is sokan voltak. Másrészt a rabságának idejét arra használta fel, hogy megtanult oroszul és olvasott. Már később, amikor kaptak könyvat - úgy öt év rabság után. Én azt tisztelem, hogy megpróbált ilyen lehetetlen körülmények között is tanulni. Sokan ollyan ellenérzéssel voltak az oroszok iránt, hogy direkt nem tanulták meg a nyelvet. Ez is érthető, de nekem tetszik Rózsás hozzáállása.
A kommunista bűnözőknek szerintem nem kell megbocsátani, sőt, amíg nem lesz igazság szolgáltatás, addig nem is szabad.

tistedur 2008.01.26. 10:46:34

lola!
a google 130 000 találatot dob ki a névre..ennek csak egy része fogalkozik vele,de benne vannak a könyvei,róla szóló cikkek stb. kanizsán sokat foglalkoznak a személyével,több cikk is megjelent vele a zalai hírlapban..tudom,az csak egy megyei napilap-nem mérhető sem a hír tévéhez,sem pedig a demokratához..:P
nem lehet őt sem wittnerrel,sem kertésszel összehasonlítani-nem politikus mint wittner és nem hős ellenálló..
kertésszel is nehéz összevetni:kertész nem klasszikus önéletírást írt,mint ő-rózsás művei sokkal,de sokkal személyesebbek..

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 10:53:37

tistedur,
Nem nézem le, fontos egy megyei napilap, de akkor is csak három médiumról van szó. Nem csak a médiáról beszélve: az ismerőseim közül eddig akiket kérdeztem, még senki sem olvasta a könyvét, legfeljebb hallott róla. Ez nem azért van, mert nem olvasnak a barátaim, hanem azért, mert elég régen adták ki Rózsás könyvét, másrészt nincs eléggé sztárolva.
Te honnan ismered a könyveit?
Őt is ismered személyesen?

tistedur 2008.01.26. 11:06:12

nem ismerem személyesen,de van dedikált könyvem tőle:a duszja nővér :)
én nagykanizsai vagyok:természetes,hogy ismerem a műveit és a munkásságát..:)

Marianna · http://egerentyu 2008.01.26. 11:36:30

lelkylola
ugy van ahogy irod, vannak dolgok amiket nem szabad elfelejteni es meg kevesbe megbocsajtani. De tisztelem azokat akik tudnak harag nelkul visszanezni, es a tragediakban az igazsagtalansag es a fajdalom mellett megtalaljak a szepet es a jot. Mert ha pillanatokra is, de ott van mindenutt az emberek lelkeben.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.26. 13:24:52

Én is olvastam, csak csatlakozni tudok Lolához. Nem tudja valaki, hogy hol lehet a második részt beszerezni? Az első részt otthon találtam a szüleim könyvespolcán már jó pár éve,de sajna a másodikat nem vették meg ( vagy köcsönben maradt valahol).

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.26. 19:30:50

gyönyörű-borzalmas alapirodalom a Gulágról még:
Varlam Salamov, ill. akit még kevesebben ismernek: a lengyel G. Herling-Grudziński
az ő memoárjáról:
szamarful.blogter.hu/?post_id=14147

irrelevant 2008.01.26. 19:43:02

Köszi a posztot és egyben a könyvajánlót, lola, felkerül a várólistámra :) Nagyon érdekes téma.

irrelevant 2008.01.26. 19:53:04

Egyébként lola, rosszul teszed, ha logikát keresel egy totalitárius diktatúrában vagy egy Sztálin-kaliberű diktátor gondolkodásmódjában. A totális diktatúrák lételeme, fűtőanyaga a logikátlanság és abszurditás, gyakorlatilag ez tartja fenn magát a diktatúrát. A terror épp azért fontos eszköz a rendszer fenntartásában, mert totálisan l'art pour l'art, céltalan, vagy ha van deklarált célja, azt sohasem érheti el.

Azért van szükség az irracionalitás fenntartására egy totális diktatúrában, mert ha a rendszer elkezd racionalizálódni, akkor megszűnik, vagy legalábbis felpuhul maga a diktatúra, vele együtt gyengül a totális hatalom. Az irracionalitás egy külön világot teremt a világban, a diktátor saját kis világát, ahol a terror demonstrálja, hogy bármi, bárhol, bármikor, bárkivel megtörténhet, az atomizált társadalom pedig elfogadja ezt az alternatív valóságot, ezt a minden elképzelhetőnél nagyobb és közvetlenebb totális uralmat.

gloire 2008.01.26. 20:03:45

Nagymamám öccse is megjárta. Ő 5 év után került haza,
és sokáig nem mesélt róla semmit. Oroszul is megtanult egy
kicsit. Csonttá soványodva, de haza került.

A hetvenes években ismerkedett meg anyai ági nagyapámmal,
aki orosz származású volt (1920-ban kerültek Magyarországra).
Amikor kiderült, hogy _ugyanabban_ a pici városban született
nagyfater, ahol ő is volt, na akkor beindult a két öreg.
(egy olyan rohadt nagy országban!)
Nagyon jó barátok lettek, de a sztorikat, a múltat
csak egymás közt beszélték meg.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 20:17:24

gloire,
Köszi, hogy megosztottad velünk ezt a személyes történetet :)
Miket mesélt? Hol volt a nagymamád öccse?
Te hogyan viszonyulsz a történtekhez?

otvospeter,

én is valami ilyesmire jutottam, hogy nincs benne logika. Másrészt az is nagyon érdekes éppen Rózsás könyvében, hogy amikor teljesen el voltak nyomva, minusz negyven fokban fát termeltek ki, akkor nem volt semmi ellenállás - nyílván nem is volt rá kapacitása a kiéheztetett, teljesen legyengült raboknak. Amikor később átkerültek egy "elviselhetőbb" táborba (Ekibasztuzba), ahol várost építettek, ott volt az első összehangolt éhségsztrájk és leszámolás a szadista brigádvezetőkkel. Tehát nekem is úgy tűnik, ha kicsit csökken a terror, akkor lehetséges az ellenállás, amíg teljes a terror, akkor képtelenek tenni ellene az emberek. Bár az is igaz, hogy az éhségsztrájkot nagyon ügyes ukrán ellenállók szervezték, akik már elötte is lázadtak. És a fakitermelős helyen lehet, hogy nem volt ilyen szervező tipus.

oblomov 2008.01.26. 21:14:36

Ha nem is logika, de némi racionalitás azért volt a terrorban. A SU annyira kivérzett ugyanis a háborúban, hogy terror nélkül elpusztult volna nemcsak a szovjet rendszer, de a soknemzetiségű állam maga is cakk-pakk. 30 millió halott (amiből Sztálin hetet vallott be) komoly érvágás. Az 1959-es (!) népszámlálási adatok tükrében: 31 millió férfi, 52 millió nő élt a SU-ban. Túlélők között is rengeteg rokkant. Az Európából hazatért hadsereg min. reformokat követel(hetet)t volna terror nélkül. A helyreállításba meg újabb serdülőkorú korosztályokat vontak be, meg málenkíj robotosokat. Így is a dolgozók 50-60 százaléka nő volt.

A "szervező típus" hiányában ott a háborúban elpusztult érett, de még nem apolitikus férfigeneráció hiánya is. Állítólag tíz nőre jutott 6 férfi lakos.

oblomov 2008.01.26. 21:18:36

Állítólag tíz nőre jutott 6 férfi lakos. Mármint 1945-ben, a háború végén (Isaac Deutscher).

irrelevant 2008.01.26. 21:20:48

Ja, oblomov, ez is benne van.
Nem véletlen, hogy a nyugatról hazatérő Vörös Hadsereg állományának egy jelentős része azzal a lendülettel ment is a gulágra, nehogy el tudja mesélni, hogy arrafelé nem akolban laknak az emberek, ahogy a propaganda tanítja.

De terrorra a háború nélkül is szükség lett volna, csupán Sztálin totális uralmának fenntartása érdekében.

oblomov 2008.01.26. 21:31:38

Salamov-tól a Kolima megvan magyarul (Szabad Tér-Európa, 1989).

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 22:30:31

Tudom, hogy melléktéma, de ez a férfi-nő kérdés is érdekes. A könyv alapján az első öt évben vegyes táborok voltak. Születtek is gyerekek, akikkel az anya az első pár évben együtt lehetett, aztán állami gondozásba adták és amikor szabadult visszakaphatta. Egyébként ezt sem értem: a vegyes táborokat.
Ezek szerint a nők kellett volna ellenálljanak. egymillió fekete ruhás, síró nő, akik közé lövetnek. Lehet, hogy most is ez lenne a megoldás...

szubjektív 2008.01.26. 23:04:23

"Nekem csak az a furcsa, hogy Rózsás János miért nem sztár?" Köszönet, hogy írtál erről az emberről,mégha butuska is az irományod. off: Egyre több az olyan írás, ami szinvonalában egy indexes fórumos hozzászólás szintjét nem haladja meg. (Se füle se farka, mondanivalója 0.)Kár lenne értetek.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 23:19:59

pöfögünk kedves szubjektív?
Nem kérünk pacsit se jobbról se balról és kokit se a fejünkre.
Szerintem is fontos téme, azért írtam róla amúgy butuskán, indexesen.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 23:21:45

Mennyi elírás az elöbbi
kommentemben. Nyílván a megosztott figyelmemnek köszönhető.

szubjektív 2008.01.26. 23:32:45

Az eddigi írásaid sem nyerték el tetszésemet. Unalmasak és szellemtelenek, de legtöbbször a téma is fáradt volt. Hogy jön ide a jobb és bal? Paranoia? Elnézést, de nagyon drukkolok a Reakciónak. És nemcsak te vagy az, aki egy érdekes írást nem tudott összedobni, legyen a téma amúgy bármilyen figyelemreméltó. De ez csak az én véleményem. Bocs.

irrelevant 2008.01.26. 23:43:37

Kinek mi az érdekes, kedves szubjektív.

tribonianus 2008.01.27. 07:15:25

Én akkor ismertem meg Rózsás János nevét, amikor a Hírtv-n Csermely Péter Portré című műsőorában mesélt az életéről, a könyvéről, Szolzsenyicinről, aki jó barátja lett. (Mellesleg tőle kapott órákat az orosz irodalomról. Annak idején azért lett ismert társai közt a Gulágon, mert megtanult oroszul,ol-vasott ott is, amit lehetett és a társainak levelet írt, amikor már lehetett.Szolzsenyicin a társaktól hallott egy olvasó magyarról a Gulágon és felkeltette érdeklődését ez a különös külföldi.)
Öröm volt hallgatni, látni ezt az embert.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.27. 11:03:37

Hát azért már jóval a háború előtt működött a terror, pl Kun Béla elvtárs is megjárta.

Nekem van egy ismerősöm, őt civilként kapták el az utcán, (hiány volt a hadifogolytranszportban), 5 év gulág...borzalmas dolgokat mesélt, de az orosz néppel neki sincs baja. Nagyon jó humora van, azt mondja ha ez nincs, belehal.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.27. 12:26:06


Kedves szubjektív,

Posztot írni valakiről aki több helyen szerepel az Archipelagoban, egy Nobel-díjas regényben, valakiről aki a Kertész Imre-i történetet éli meg egy másik pokolban, az igenis jó témaválasztás.

Mondjuk ha tovább gondolja a történetet és leírja hogyan lesz Szolzsenyicinből (és Jevgenyij Jevtusenkóból) Putyin elnök őszinte híve, na az sem lenne érdektelen. lelkylola szeret jókora piros farkincákat írni az írásaiba, de ez mindkét oldalon kötelező, és én elhiszem neki, hogy nem karrierizmusból hanem elkötelezettségből írja. (Bayer Zsoltnak pl. nem hiszem el, de lelkylolának azt hiszem igen)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.27. 15:54:53

Jó tündér, a piros farok az ömlengés a végén?
Miért lenne karrierizmus?
Bevallom nem kicsit vagyok tájékozatlan: Szolzsenyicin Putyin rajongó lett?
Rózsás egyébként melyik párthoz húz? Annyit találtam róla, hogy aláírta a márciusi chartát, mást nem.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.27. 16:20:47


Kedves lelkylola,

A posztban nincs farkinca, de ha valaki a jelenlegi magyar állapotok és az 1951-es szovjet helyzet között párhuzamot von (egymillió feketeruhás nő) az elég vicces. De ez csak egy bohókás megjegyzés volt részemről.

Szolzsenyicin pánszláv nacionalista lett, és gyakorlatilag belső száműzetésbe vonult. (az egyik legnagyobb élő matematikus évek óta illegalitásban él valahol Franciaországban, ő speciel ősbaloldali, van ilyen)

Putyin nemrég kitüntette és személyesen adta át neki a medált. Jevtusenko ugyanezt amerikai rezidensként Tulsából csinálja ami még érdekesebb. Szegény Viszockij, gondolom ma is ellenzéki lenne, bár ki tudja. Engem nem zavar ha valaki aláírja a márciusi, áprilisi, vagy májusi chartát, nem zavar ha aláír a háromigen mellett, vagy ha aláír a háromnem mellett, hétbiztosító mellett, kilencbiztosító ellen. Van ami zavar, de az odébb van.

P.S Szolzsenyicin Szerbia bombázása idején Hitlerhez hasonlította a NATO-t :)) Tagja a szerb tudományos és művészeti akadémiának.
www.sentex.net/~xwing/kosovo/
itt olvasható tőle is, meg Jevtusenkótól is pár érdekes mondat.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.27. 16:58:29

Kedves Tündér!

Most már értem. Egyébként nem összehasonlítottam az ötvenes éveket a mostanival, csak azon gondolkodtam, hogy milyen nehéz hatásosan ellenállni, tüntetni. Szerintem akkor is és most is annak lenne a legnagyobb hatása, ha nők tüntetnének. 56-ban volt valami ilyesmi.
Persze, hogy nem baj, hogy Rózsás aláírta a chartát. De ő nem vállal jelentős politikai szerepet - nem tudom, hogy nem akar, vagy nem hívják. Végülis mindegy, bár örülnék, ha az ilyen hiteles emberek több szerepet kapnának.
Köszi a Szolzsenyicin infókat. Érdekes.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.27. 21:33:27

Megszerzem a könyvet, felkeltettétek az érdeklődésemet.

én korábbab (95 körül) egy tök egyszerű, kvázi önéleteajzot olvastam a gulágról. nem is, olyan egyoldalú interjú volt, ahol a riportert nem hallod, de tudod, hogy a mesélő neki (neked) mondja.

asszem az volt a címe, hogy M.Lajos, 42 éves.
nyers dolog, de ütős.
és nem ér véget a szu-ban Szálin halálával. Jön utána Berija és a többiek, meg a hazatoloncolás, meg az itthoni meghurcolások.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.28. 10:22:48

Szolzsenyicin Putyin iránti rajongásában bőven benne van az orosz "rendszerváltók" iránti féktelen, nagyon sok tekintetben jogos undora és ellenszenve is. Nem csak a szláv elkötelezettség munkál benne. Kíváncsi vagyok, hogyan értékelik ma őt az átlagos oroszok.

szubjektív 2008.01.28. 20:36:02

Jo Tunder, én is díjaztam a témaválasztást.
Vannak lolának is érdekes témái, de nemcsak miatta érzem úgy, hogy nagyon egyenetlen a reakció színvonala. De az is igaz, hogy magas a mérce, volt az ufiban néhány olyan írás amire a mai napig is emlékszem.
Rémlik egy magyar ember gulágról írt könyve, amiben sokkoló rajzok is voltak. Ez volna az?

irrelevant 2008.02.24. 20:01:51

Lola!

Rózsás János az Echo TV-n a Mélymagyarban MOST!

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.16. 15:37:49

Figyusztok! Rózsás János volt a Fábry showban. Én nem láttam, valaki nem tudja hol lehet letölteni?
süti beállítások módosítása