Egyszerű kérdésfölvetés
2008. január 24. írta: k|M

Egyszerű kérdésfölvetés

A bábjáték szerelmeseinek segítségét kérem.

Megérzéseink szerint az MDF szavazóbázisa az elmúlt pár évben jelentősen kicserélődött, módosult, így ma inkább egykori csalódott, de mindenképpen politikatudatos, korábban önmagukat inkább baloldali jelzővel illető egyének alkotják a szavazótábor jelentős részét. Más tények - nem pedig érzések - szerint soha nem volt még ennyire elutasított minden magyar Szocialista Pártja mint napjainkban.
A laikus politikai okoskodó arra következtet az első érzés, valamint a második tény egyidejű fennállása esetén, hogy a Magyar Demokrata Fórumnak óriási lehetősége lenne az elbizonytalanodott, egykoron baloldali tömegek megszólítása. Ám a laikus politikai okoskodó nem tud olyan MDF-kezdeményezést említeni az elmúlt egy évből, ami átszakította volna a média ingerküszöbét; és olyanra sem emlékszik, ami eljutott volna hozzá, mint MDF-kezdeményezés.

A segítségeteket kérem, hogy közösen keressünk lehetséges válaszokat:

a) az MDF vezetősége elfáradt, nem politizál és pihen, az MDF választási marketing-párttá vált, később, a kampány idejére éled fel;

b) kezdeményezéseik ugyan vannak, de elnyomja őket a nagypárti médiazaj, a reform- kontra deformdiskurzus;

c) az MDF vezetői azt a tanácsot kapják, hogy ne legyenek túl hangosak és kezdeményezők, inkább várják ki a csatazaj elmúltát;

d) ad absurdum lenne azt gondolni, hogy a másoknak is tanácsokat szállítók azt tanácsolják az MDF-nek, ne hajtson rá az MSZP egykori szavazói bázisára, mert kellenek még Ők a baloldal legnagyobb erejének?

Mit gondoltok? Miért van csöndben az MDF?
Nekem hiányzik a válasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr15299948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.24. 16:43:26

"az MDF választási marketing-párttá vált"

Valami olyasmi. Oszt kik is finanszírozták-"tanácsadták" a kampányukat?:)))) Költői kérdés volt:))

kukacka 2008.01.24. 16:45:45

Szerintem leginkább az, hogy az MDF-nek nincs elég nagy és hangos tömegbázisa és főleg: nincs elég embere a médiában.
Valóban, aféle csalódottak, harmadik utat keresők menedékpártja lett, éppen ezért nem ajánlatos túlságosan markáns politikai arculatot ölteni. Ebben a halk semmilyenségben mind a szoci, mind a jobbos szavazók felolvadhatnak, ha valamiért besokaltak saját táboruktól.

ergé 2008.01.24. 16:46:18

ez az okos kispárt nem foglal állást a köv. két hónap legnagyobb horderejű ügyében, a népszavazás kérdésében sem.

tkp erre az időre lehúzzák a rolót.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.24. 17:02:32

En nem tudom a valaszt az MDF-fel kapcsolatos kerdesre, azt viszont tudom, hogy a Petrasovits-fele szocdem partot a rendszervaltas kornyeken megkereste az MSZP, hogy kellene nekik egy veluk szovetseges kispart. Petrasovitsek akkor nemet mondtak - mondjuk nem ezert mentek a sullyesztobe, hanem sajat hulyeseguk miatt. Akkor azonban az MSZP ugy erezte, nem art, ha tobb fejet noveszt.

Ezt a trukkot a marketingesek egyebkent ugy ismerik, hogy "legy a sajat magad versenytarsa".

Szörny 2008.01.24. 17:06:08

Szerintem a radikális irányváltással a régi holdudvar lekopott, új meg (még?) nincsen. Magyarán hiányzik a szürkeállomány, a kritikus tömeg egy koherens program megalkotásához. Így aztán az MDF csak ötletel: haláladó, jobbkézszabály stb.
Mivel csak 5+ % a céljuk ennyi is elég...

Manyi Béci 2008.01.24. 17:14:25

Először is szögezzük le: egyáltalán nem biztos, hogy a választások közeledtével is ugyanilyenek lesznek a közvéleménykutatási adatok. Kormányból sok mindent meg lehet csinálni, és nem kétséges, hogy meg is fogják mindet. Ráadásul, ha Gyurcsányra már nem lesz szükség, menni fog.

Másodszor: baloldali szavazó nemigen fog soha az MDF-re szavazni, akármit is csinál a párt. Esetleg a fiatalokkal kezdhetne valamit, és akkor most mosolyogjunk együtt ezen a gondolaton.:)
Talán azért van csöndben az MDF, mert felmérte a lehetőségeit, és kivár.

Általában elmondanám ezen a blogon, ismételve magam, hogy alapjaiban téves a baloldali szavazókat orbitális barmoknak, ostoba, megvezetett seggfejeknek beállítani,és ezt indoklásul felhozni bármire is. Itt sokan rendkívül büszkén emlegetik polgári családjukat, kötődésüket bizonyos alapvetésekhez, és ez jó. A baloldalon ugyanígy emlékeznek, kötődnek, és ugyanilyen büszkék. Mint ahogy sokakkal valószínűleg sosem fordulhat elő e blog kommentelői közül, hogy baloldali pártra szavazzanak, ugyanolyan evidencia ez a másik oldalon: ha elmennek, baloldali pártra fognak szavazni.Több nemzedéknek kell felnőnie ahhoz, hogy ez megváltozzon, ha egyáltalán.
Itt ez a cikk:
index.hu/politika/belfold/nepszer9110/
Egyetértek vele.

Manyi Béci 2008.01.24. 17:22:02

"Ezt a trukkot a marketingesek egyebkent ugy ismerik, hogy "legy a sajat magad versenytarsa"."
Nos, miután az MDF alapból jobbos szavazatokból csipegethet, az is lehet egy jó marketing fogás, ha - ezt elkerülendő - folyamatosan olyan vádakkal illetjük, ami elbizonytalanítja a rá szavazókat, és megakadályozza v. csökkenti a szavazatvesztésünket.

Szörny 2008.01.24. 17:27:05

Manyi Béci: kihagyod a számításból, hogy nem csak bel- meg jobboldali szavazó van, hanem egy kb. 1/3-nyi meglehetősen apolitikus réteg, aki hol ide szavaz, hol oda nem túl racionális indokok alapján. Na, ők tartják a felszín fölött az MDF-et.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.24. 17:28:17

Manyi Béci 2008.01.24. 17:22:02:
"Nos, miután az MDF alapból jobbos szavazatokból csipegethet, az is lehet egy jó marketing fogás,"

Ez mar a 2006-os valasztason sem volt igaz. Most nincs idom elokeresni a felmereseket, akkor, ha jol emlekszem, 50-50%-ot mondtak a balos-jobbos tamogatokra az MDF taboraban. Ez azota az MSZP durva lecsuszasa es az MDF nepszerusegenek novekedese miatt nyilvan elcsuszott baloldali iranyba. Mashonnan nem johettek a szavazok, mert a Fidesztol nem partoltak el, az MSZP-tol viszont igen.

Egy centrumpart elete nagyon kellemes. Idonkent hangsulyozza, hogy milyen fuggetlen es dolnek hozza a szavazok. Kiveve kampanyidoszakban, amikor is egy nagyparttol alapvetoen elvarhato, hogy a sajat torzsszavazoit meg tudja szolitani. Az MSZP erre mindig kepes volt, most egy kicsit neccesnek tunik, de en azt gondolom, a torzsszavazoikat 2010-ben is urnakhoz fogjak tudni vinni.

Majd kieszelnek valamit, miert kell minden baj ellenere rajuk szavazni.

Bummer 2008.01.24. 17:31:09

Azt hiszem, Csapody ma megadta a választ:
"Fidesznek el kellene döntenie, hogy valójában milyen politikát képvisel: a jobboldali értékek mentén akar haladni, vagy felrúgva a versengő többpártrendszer demokratikus alapelvét, az egypárti kádári rendszer restaurálására törekszik"
Az MDF az SZDSZ édesgyermeke.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.24. 17:32:03

"Esetleg a fiatalokkal kezdhetne valamit, és akkor most mosolyogjunk együtt ezen a gondolaton.:)"

nem vagyok szagértő, de nekem úgy rémlik, a fiatalok túlnyomó többsége Fityisz-savazó. Oszt majd kijavítanak maximum.

Ardarich 2008.01.24. 17:45:05

Mi van, ha igazat mondanak, és egyszerűen álproblémának tartják a kérdésfelvetéseket, és nincs kedvük se mellettük, se ellenük exponálni magukat?
Naiv vagyok, tudom, de miért ne lehetne ez a véleményük?
A kampányban tett igéreteiket ŐK betartották ;-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.24. 17:48:04

Bummer 2008.01.24. 17:31:09
"Az MDF az SZDSZ édesgyermeke."

Nem, csak az erdekeik hasonlok. A "legy a sajat magad vetelytarsa" marketingtrukk azon a megfigyelesen alapszik, hogy amikor a nagyok osszecsapnak (mondjuk orias-reklamkampanyt kezdenek), meglepo modon a kicsik piaci reszesedese csokken.

Ugyanez fenyegeti az SZDSZ-t es az MDF-et is, kiveve, hogy az MSZP megertobb volt az SZDSZ iranyaban (mert megertette, hogy az SZDSZ nelkul nem tud valasztast nyerni). Idaig a Fidesz meg nem jutott el.

Manyi Béci 2008.01.24. 17:50:08

„Manyi Béci: kihagyod a számításból, hogy nem csak bel- meg jobboldali szavazó van, hanem egy kb. 1/3-nyi meglehetősen apolitikus réteg, aki hol ide szavaz, hol oda nem túl racionális indokok alapján. Na, ők tartják a felszín fölött az MDF-et.”

A poszt azt a kérdést boncolgatja, hogy baloldali szavazók átszavazhatnak-e az MDFre, erre válaszoltam.

Amúgy: nem igazán hiszek az 1/3 apolitikus rétegben.


"Ez mar a 2006-os valasztason sem volt igaz. Most nincs idom elokeresni a felmereseket, akkor, ha jol emlekszem, 50-50%-ot mondtak a balos-jobbos tamogatokra az MDF taboraban. Ez azota az MSZP durva lecsuszasa es az MDF nepszerusegenek novekedese miatt nyilvan elcsuszott baloldali iranyba.”

Ezt most nem értem.
MDF táboron belüli balos-jobbos érzületek felméréséről beszél? Készült ilyen? Vagy ez mi? Mi volt a felmérés tárgya?
Milyen volt az arány 2002-ben?
Hányan szavaztak rájuk 2002-ben és 2006-ban?
Stb.
Ok, ne nézzen utána, de így ez semmi, hiába a nyilván:)
És az általam említett marketing fogás attól még ugyanúgy marketing fogás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.24. 17:50:11

Manyi Béci 2008.01.24. 17:14:25:
"Kormányból sok mindent meg lehet csinálni, és nem kétséges, hogy meg is fogják mindet."

Es ki hisz nekik majd az oszodi beszed utan? :-)

lgom 2008.01.24. 17:51:12

"Jó ötlet volt az MDF-et feléleszteni!" horgyula elszólása

Manyi Béci 2008.01.24. 17:55:49

"Az MSZP erre mindig kepes volt, most egy kicsit neccesnek tunik, de en azt gondolom, a torzsszavazoikat 2010-ben is urnakhoz fogjak tudni vinni.

Majd kieszelnek valamit, miert kell minden baj ellenere rajuk szavazni."
Lehetséges:)
És akkor mi lesz, hm?

""Kormányból sok mindent meg lehet csinálni, és nem kétséges, hogy meg is fogják mindet."

Es ki hisz nekik majd az oszodi beszed utan?"

Majd nem Gyurcsány mondja.:)
Valamint: majd meglátja, milyen fejlődések lesznek hirtelen, és végre túl vagyunk a nehezén, megcsináltuk, mi csináltuk meg, és most már mennyivel jobb.
A kormánynál van a pénz. Ennyi.

exit · http://nubabel.blog.hu 2008.01.24. 18:05:27

szdszról beszélve:

index.hu/politika/belfold/vcs0124/

"Mondjunk nemet a szocializmusra".

érdekes, a partnerpártjuk fényében.

a szocializmusról beszélve:

www.grutoparkas.lt/index-en.htm

"The aim of this exposition is to provide
an opportunity for Lithuanian people, visitors
coming to our country as well as future gene-
rations to see the naked Soviet ideology which suppressed and hurt the spirit of our nation for many decades."

bárcsak itt tartanánk.

jbb 2008.01.24. 18:09:08

Éppen ettől félek én is. Majd az összes tv, rádió és újabban a t-mobile hírszolgálata is harsogja, hogy hála a töretlen reformelszántságnak, feri víziójának és a karteli hitnek 2010 január 1-én a kormány (mintha az övét osztaná, hahaha) megemelte a nyugdíjakat egészen 1999 Ft-tal átlagosan!!!! Kánaán. Elvégre a néhány százmilliárdos nyugdíjkassza hiány mellé mi az a 20-30 milliárd további hiány, csak nem maradiak vagytok?

Csak az már nem fér a tudosításokba, hogy ezért megemeli az adócsökkentés kormánya a vállalkozók járulékait, ők úgy is csalnak.

És ennyi éppen elég a pongyola hadtesttől rettegésben tartott amnéziás országnak, az istenadta nép felkerekedik és megszavaz. A cigányorbán pedig most már tényleg adja vissza a bányáját.

Bummer 2008.01.24. 18:09:43

az exit által linkelt anyagból látszik, hogy az SZDSZ meg az MDF ugyanaz az ideológia.
Úgy csinálnak, mintha az ingyenes egészségügy és oktatás valamint marxista vívmány lenne.
Holott éppen a nyugati jóléti társadalmak vívmánya volt. És kéne, hogy legyen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.24. 18:10:39

Manyi Béci 2008.01.24. 17:55:49
"A kormánynál van a pénz. Ennyi."

Nem, Beci, ez a vicc az egeszben.
A kormanynal nincsen penz.
2010-ig minden evre csokkeno hianyt igertek.
A gazdasagi novekedes kihuzhatna oket a bajbol,
de ennek nem sok nyoma van. Ilyen magas
adok mellett nem is fog megtortenni.

Lehetne szivatni a "modosakat", de hanyan vannak ok? Nagyon kevesen. Most mar csak a kozeposztalyt lehetne szivatni, de tudja, ki a kozeposztaly Magyarorszagon? 2-300000 brutto havonta, mondjuk ket szulotol osszesen az 5-600000 brutto, 3-400000 netto, ezeket lehet szivatni. Mashol minimalberre sem eleg.

Nincs varazsszer, Margit. Kifogytak a trukkokbol, mert az MSZP nepszerusege csak a joleti varakozasoktol fugg, azok pedig nem lesznek valami fenyesek.

A torzsszavazokat persze visszaszerzik, hiszen egysegfrontba kell majd valami ellen tomorulni - majd kitalaljak. Az viszont csak 30%.

sensei 2008.01.24. 18:52:30

Lehet, hogy rosszul ítélem meg, de nem látok mást az MDF politizálásában, mint az állandó zavarkeltést, amivel leginkább a szocialisták malmára hajtják a vizet. Az MDF az "egyik lábával" óvatosan piszkálja a koalíciót, a "másikkal" meg durván rugdossa a fideszt, ha van rá esetleg ok azért, ha nincs kreál, forgat, manipulál. Egyetlen alkalmat ki nem hagy, hogy Orbánba bele ne rúgjon. A fidesz bármely kezdeményezését addig forgatják, csűrik-csavarják magyarázzák, hogy az ingatag szavazókat eltérítsék, csorbítsák annak támogatottságát. Ha alaposan elemezzük e három fős "ellenzéki" párt három nyilatkozója nyilatkozatainak vonalvezetését, már kérdést sem szenvedhet, hogy kinek-minek az ellenzékei, s kinek a titkos, de titkolhatatlan szövetségesei ők.

irrelevant 2008.01.24. 19:43:24

(Tudtam, hogy az SZDSZ-től minden aljasság kitelik, de ezzel a vörös csillagos plakáttal sikerült magukat alulmúlniuk. Ennek a plakátnak az üzenete az a kérlelhetetlen vadliberalizmus, amit az SZDSZ megalakulása óta magáénak vall, az a szabadpiaci kizárólagosság, az a totálisan gátlástalan privatizáló/rabló hevület, amit szinte már megszokhattunk volna, ha ezt meg lehetne valaha is szokni. De az, hogy Kóka még le is tagadja, hogy ez ötágú csillag lenne, az valami olyan szintű pofátlanság, ami csak ettől a hétpróbás gazembertől telik ki. Ugyanakkor gyönyörűen jellemzi az SZDSZ állítólagos antikommunizmusát. Szavakban, propagandában óriásiak, de ha a gyakorlatról van szó, akkor a vöröscsillag nem vöröscsillag, ahogy az MSZP sem utódpárt, természetesen. Na ez most betett nekem.)

Az MDF-ről meg a véleményem: d válasz.

irrelevant 2008.01.24. 19:45:35

(Amúgy ez a vöröscsillagos plakát még vissza is üthet a liberális-utánzat pártra. Egy olyan országban vörös csillaggal riogatni a népet, ahol Kádár a legnépszerűbb XX. századi politikus? Érdekes...)

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.24. 19:57:39

"ha a gyakorlatról van szó, akkor a vöröscsillag nem vöröscsillag"

So-so, ha az szdsz célja ezzel a dologgal az antikommunista liberálisok észlelgetése és az antikommunista imázsépítés (bár nem hiszem, hogy ezalapján döntenének azok, akik régóta a fidesz-táborában vannak) még az szdsz-re nézvést jól is elsülhet (plusz két százalék) a dolog.

Gaben001 2008.01.24. 19:57:48

Az MDF úgy népszerű, mint az elnökasszonya, NAGYON nem utálja senki, ezért tud magához képest értékelhető támogatottságot felmutatni (5 százalék? Hehe...).

Őrnagy Őrnagy 2008.01.24. 20:05:21

Nálunk az antikommenizmus inkább mszp gyűlöletet jelent szerintem. Elvégre ők az utódpárt, legalábbis anyagilag mindenképpen. Én pl soha nem szavaznék az mszp-re.
Sok ismerősöm, meg én is pl először szdzs szavazók voltunk, mert szóban ők voltak a leginkább volt mszmp pártelit ellenesek. 94-ben kopp, azóta csak fidesz.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.24. 20:06:05

Az Mdf éppen azt a középen lévő, meglehetősen nagy és jelenleg töküres területet próbálja meg elfoglalni, aminek a létére már többen felhívták a figyelmet. Ehhez viszont az kell, hogy kb. egyforma távolságot tartsanak a nagypártoktól.
Viszont ez 2010-ben hatalmas bukta lehet a számukra (és feltéve, ha tényleg elérik a 2006-ban célként kitűzött 10%-ot), mert belőlük lehet a mérleg nyelve, viszont letették a nagyesküt, hogy kormányra sem Orbánnal, sem Gyurcsánnyal. (Ebben lehet majd a helyzet kulcsa, ha tényleg az Mdf-ből lesz a mérleg nyelve).
Egyébként szerintem szavazókat leginkább a szadesztől lopnak, az emeszpé szavazók inkább 'illegalitásba' vonulnak a közvéleménykutatók előtt, ez az attitűd amúgy is jellemző rájuk.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.24. 20:12:29

észlelgetése helyett élesztgetése

Ha nem is gyűlölet, inkább masszív elutasítottság az Őrnagy szerintem.

oblomov 2008.01.24. 20:22:24

Én MDF-szavazó vagyok 1990 óta folyamatosan. Nekem ők jobboldalinak tüntek akkor is, meg azoknak vélem őket - Csurkáék, Lezsákék, Salamon László nélkül - ma is. Azt se tartom tragédiának, ha Orbán akkorát nyer majd, hogy nem lesz szüksége az mdf-re. Ha viszont mégsem, akkor lehet, hogy nem lesz az mdf baloldalinak vádolt párt tovább. Mert miért is lenne az? Kis schmukkos csintalankodások mindenfelé vannak.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.24. 20:25:25

Nem baloldalisággal vádolom az MDF-et. Meg nem is vádolom, csupán nem értem miért úgy teszik a semmit, ahogyan.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.24. 20:26:35

Gyűlölet

oblomov 2008.01.24. 20:29:05

Parlamenti demokratikus ellenzék, nem utcai harcosok. Sokat nem lehet tőlük várni ebben a helyzetben. Lopni nem lopnak.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.24. 20:34:15

Baloldali szavazok masodik fordulokban minden tovabbi nelkul szavaznak az mdf-re. Az mdf-et pedig Leisztinger es a Tisztelet Tarsasag tamogatja, ok ugy tudom erosen szocialista erdekeltseguek.David Ibolya hallgat de akkor megszolal ha a fidesz ellen kell beszelni es az mszp-t tamogatni. Az mdf kepviselok az onkormanyzatokban legtobbszor a szocialistakkal szavaznak.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.24. 20:36:06

Őrnagy Őrnagy 2008.01.24. 20:26:35

:DD

irrelevant 2008.01.24. 20:37:08

Szerintem az MDF nem jobboldali. Meg baloldali sem. Egy ideológia nélküli párt, se ilyen, se olyan, se Fideszes, se MSZP-s. Egyetlen identitása ez. Egy, a hatalom megszerzéséért különösebb erőfeszítéseket nem tevő kispárt, amelyik jól elvan a két nagy közötti rés melegében. Van ezeknek programjuk? Vagy akár egy normális jelszavuk a "középosztályon" és a semmit sem jelentő "antalli örökségen" kívül?

Nincs hát.

tata86 2008.01.24. 20:42:43

otvospeter: a legnépszerűbb XX.-századi magyar politikus Horthy Miklós (a bombagyár 2 hónapja csinált egy ilyen közvélemény kutatást kb 2000es minta alapján az ország különböző pontjain, őket is meglepte az eredmény) :)
De amúgy teljesen egyetértek.

Az mdf meg élvezi a "szaros 500ezer forintot", ennyi. Lesznek olyanok akik már nem szavaznak az mszp-szdszre de OVt dogmatikusan elutasítják, szóval a 5%uk meg lesz 2010ben is(, vagy nem). Akkor meg minek hajtsanak?
A jobboldalnak meg jót is tesz. Fidesztől, Jobbiktól nem fog számottevő szavazatot szerezni...

oblomov 2008.01.24. 20:44:39

Debrecenben történetesen a fidesszel szoknak szavazni. A parlamentben is. Ha meg Dávidnak a fidesz ellen kell beszélnie, az nem automatikusan az mszp támogatása, legfeljebb a fideszből nézve az.

irrelevant 2008.01.24. 20:45:20

tata86

A Bombagyár felmérése nem volt reprezentatív. Ellenben az a felmérés, ahonnan bombagyárék az ötletet vették, az volt. És ott bizony Kádár győzött...

mithrandir 2008.01.24. 20:46:51

Miért tennének bármit is?

A küldetésüket betöltötték 2006-ban. Megakadályozták a konzervatív oldal kormányalakítását.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint amikor Orbán végső kétségbeesésében felajánlotta Dávidnak a kormányfői posztot. Nem kellett neki.

Akkor miről is beszélünk?

irrelevant 2008.01.24. 20:50:05

Nem akadályoztak meg ők semmit 2006-ban. A második forduló nem volt nyerhető a Fidesz számára, se Ibolykával, se nélküle. Felesleges hiszti volt az egész.

oblomov 2008.01.24. 20:51:49

"Van ezeknek programjuk? ... Nincs hát."

:)

Szokott lenni pedig. Olyan mint másoknak. Már ha ez számít egyáltalán. A KDNP-nél pl.

mithrandir 2008.01.24. 20:55:46

otvospeter

Ez a te véleményed. Tiszteletben tartom, de nem így gondolom.

Már nem emléxem a konkrét számokra, de akkor úgy tűnt, hogy nyerhető lett volna kellő mennyiségű visszalépéssel. Az egyéni körzetekben szokás szerint szépített a Fidesz, csak nem eléggé.

Feketedisznóvágás 2008.01.24. 20:56:59

Nálunk Székesfehérváron egyetlen egy mdf-es tagja van a városi közgyülésnek, a szintén hétpróbás gazember Viniczai Tibor, éshát hogyhogynem az MSZP-SZDSZ-es városvezetés alpolgármestert csinált belőle.

Hát így áll középen az mdf. kész röhej..

mithrandir 2008.01.24. 20:59:54

És ha nem is volt valószínű a győzelem, Dávidnak akkor sem lett volna szabad elutasítania.

Az első fordulóban ugyanis megkapta a parlamentbe jutáshoz szükséges százalékot, egyéniben viszont labdába se rúgott, sőt a kölcsönös visszaléptetéssel még több képviselője lenne ma.

Nem, egyszerűen nem volt érdekelt a konzervatív győzelemben.

Hogy miért, azt mindenki döntse el maga...

irrelevant 2008.01.24. 21:01:13

Na, a KDNP még egy igazán elbaszott képződmény. Az megszokott dolog a politikában, hogy egy parlamenten kívüli párt jelentős támogatottságot élvez, de olyat, hogy egy parlamenti párt permanensen 0%-os támogatottságot tudjon felmutatni már a ciklus legelejétől fogva, nem tudom, hogy pipált-e már a politikatörténet.

Utána kéne nézni. Lehet, hogy van valami kelet-timori precedens.

irrelevant 2008.01.24. 21:03:54

mithrandir

Ha jól emlékszem (ami egyáltalán nem biztos), a 2002-es helyzetnél sokkal gyászosabbak voltak a kilátások a Fidesz számára a 2006-os második forduló előtt. Megmondta az összes elemző (és nem kérilacira gondolok), hogy már 2002-ben sem sikerült, ez meg még szarabb helyzet, gyakorlatilag csak valami csoda segítheti győzelemre a Fideszt. Ibolyka meg - valljuk be őszintén - nem az.

oblomov 2008.01.24. 21:04:13

Marianna: "Baloldali szavazok masodik fordulokban minden tovabbi nelkul szavaznak az mdf-re."

Második fordulóban nincs pártlista. Egyéniben meg rendszerint inkább az mdf-es jelölt vérzik el, nem az mszp-s. Vagy a szadesz szavazó lenne a baloldali, aki mszp helyett a jobbos mdf-re szavaz? Hát...

mithrandir 2008.01.24. 21:06:39

Nem csoda kellett volna, hanem a 3. helyen csak azért is elindított MDF-es jelöltek támogatói.

irrelevant 2008.01.24. 21:09:54

Hát én úgy tudom, hogy az édeskevés lett volna. De lehet, hogy rosszul emlékszem és neked van igazad. Utána kellene nézni a pontos számoknak.

mithrandir 2008.01.24. 21:19:39

Majd ha ráérek, utánanézek, és utána kihívlak a hóra... :-)

sensei 2008.01.24. 21:20:18

"Ha meg Dávidnak a fidesz ellen kell beszélnie, az nem automatikusan az mszp támogatása, legfeljebb a fideszből nézve az."

Kell? Lehetséges. Mint ahogy a 2006-os választási kampányban is fejre állította a logikát egyik-másik nyilatkozatával.
Pl.: "Az MDF érdekelt a kormányváltásban, de nem támogatja Orbán Viktor hatalmi törekvéseit, sem Gyurcsány Ferencét..." egyenlő távolság stb, bla bla bla...
Ekkora ellentmondás egy mondaton belül ritkán hallható. S az ellentmondás azóta sem oldódott föl!

oblomov 2008.01.24. 21:53:09

mithrandir
"... a kölcsönös visszaléptetéssel még több képviselője lenne ma."

A kölcsönösség ugye min. két felet feltételez. És feltételezi, hogy vakondokokat nem telepítünk egymás frakciójába, mert úgy a több, az kevesebb.

sensei
Nem látok ott ellentmondást. Orbán demokratikus politikájába sem fért bele az önálló MDF, illetve a kölcsönösségen alapuló együttműködés. Ma sem fér bele, hisz neki a lakitelki mozgalmárok is megteszik, főleg így beolvasztva. Viktornak is előnyére válhat esetleg egy ahhoz hasonló, mint amit az szdsz tud partneri, és nem alattvalói helyzetből csinálni. Már most előnyére válna.

sensei 2008.01.24. 21:55:26

Mekkora hirig volt a 2. forduló előtt a vissza nem léptetések miatt. Nem egy megyei elnök nyíltan szembeszállt Ibolyával. Meg a "Bagó" kazetta, s más efféle lejárató húzások az MDF "kormányváltásban érdekelt" vezetőitől.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.24. 21:56:15

apropó szadeszes plakát:

basszus, ez a vöröscsillag mintha most esett volna le a rákosi címerről.
még a sávozott háttér is illik hozzá.

valaki világosítson fel. most ki miért is kampányol? kinek a pénzéből?
ha történetesen én átvernék az OVB-n egy referendumot a napi egy ingyen pálinkáról, akkor az én fénymásolós-tapétaragasztós gerillaplakátjaim versenyeznének a politikai pártok támogatásból fizetett óriásplakátjaival és tv spotjaival?

MDF: és azért is elnézést kérünk, hogy 2002 és 2004 között nem sikerült kinyírni az egész tehetségtelen társaságot a frakció végtelen+1 részre osztásával. röhely. Ultra Ibolya is elmehetne már inlább lekvárt főzni az unokáknak.

mithrandir 2008.01.24. 22:00:43

oblomov

Vakondokok???? Mint pl Lezsák, aki Lakitelken megalapította az MDF-et, amikor Ibolyka még egy senki közjegyző volt Tamásiban...?

Vicces vagy ma este.

mithrandir 2008.01.24. 22:02:07

Lakitelki mozgalmárok... Te beteg vagy , vazze...

mithrandir 2008.01.24. 22:06:44

"amit az szdsz tud partneri, és nem alattvalói helyzetből csinálni."

Gondolom, most arra célzol, hogy sikeresen tudja zsarolni az MSzP-t, aminek a támogatottsága éppen a mélyponton van a Szadesz áldásos működése miatt... :-D

Eszméletlen nagy előnyére válna Viktornak, valóban... :-)

oblomov 2008.01.24. 22:07:24

Ibolya elmehet lekvárt főzni, de Ibolya nem az MDF. Vagy a szavazóinak is el lehet menni, kérem?

És lehet úgy tenni, mintha a tehetségtelen MDF bukná el sorozatban a választásokat itten. Lehet, de minek?

oblomov 2008.01.24. 22:10:21

"Te beteg vagy , vazze..."

Nem, én befejeztem veled a vitát.

mithrandir 2008.01.24. 22:11:02

Valóban nem az MDF az oka a Fidesz sikertelenségének.

De ez egy cseppet sem enyhíti Ibolya felelősségét.
És igenis, a mai MDF gyakorlatilag egyenlő Dáviddal.

Aki másképp gondolkodott, már rég elmenekült, vagy eltávolították.

mithrandir 2008.01.24. 22:13:49

Oké, a jelzőért elnézést kérek.

De az alapítókat "lakitelki mozgalmároknak" nevezni, kissé tragikomikus.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.24. 22:31:25

oblomov,
te mit látsz elfogadható pályának a jelenlegi mdf esetében?
abszolut súlytalanok, az is csoda, hogy bejutottak.
per pillanat (vagy inkább 98 óta) megállás nélkül a mérleg nyelvének akarnak látszani. ha legalább egy 10% lenne bennük...
ha számottevő politikai erő akarnak lenni, akkor jó lenne összeborulniuk valakivel, és onnan lopni embereket. érdemes megnézni a tavalyi mdf tisztújítón az arcokat az indexes álriporton.
sic transit gloria mundi

Ibolyában van spiritusz, hogy ilyen felhozatal mellett is felvállalja a dolgot, de ez több mint esélytelen. de nálam ez akkor tette be a kiskaput, amikor minelnökasszony akart lenni.

sensei 2008.01.24. 22:37:09

Oblomov
"Viktornak is előnyére válhat esetleg egy ahhoz hasonló, mint amit az szdsz tud partneri, és nem alattvalói helyzetből csinálni. Már most előnyére válna."

Azért kívánhatnál ettől valami jobbat is.

sensei 2008.01.24. 22:40:34

Helyesebben:hozhatnál valami elfogadhatóbb példát is érvelésed megtámogatására.

oblomov 2008.01.24. 22:56:04

Nem önmagában nézem az Mdf-t, hanem a többiek, főleg a jobboldal relációjában. Önálló párt kell a fidesz mellé, akkor is, ha kicsi. És párt kell mellé, nem mozgalom, ami egy Lezsáknak, vagy egy Csurkának megtette, és megteszi. Valamint lehetőleg nem szélről.

Én egyébként nem keverném a szavazókat össze a "rettenetes tagsággal", a tagság nagy része mindenütt ilyen. Összeborulni sem kell senkivel, legalábbis nem egy (művelt) középosztályszerű jobboldali (választási) pártnak. Ugyanezért akciózásokra sincsen szükség, bár azzal lehet szervezetfejlesztést csinálni.

Viktor viszont csinál éppen elég riasztó hibát, és ha nem lesz a parlamenti számtan alapján előre láthatóan szoros élethalál küzdelem, akkor a középosztálybeli szavazók politikatudatosabb hányada átszavazhat az MDF-re. Jobberek is, esetleg ballibek is (főleg ha Kókáék ilyen zsenik maradnak). Természetesen nem az erős pártkötődésűek.

oblomov 2008.01.24. 23:05:08

sensei

Surján annak idején szervezetileg is partnere, támasza volt Antallnak. Jelentősebb támasza, mint akár Csurka, akár Lezsák.

Semmi bajom Semjénnel, de a demokraták jobban bíznak a szervezeti garanciákban, mert nehezebb eltévedni partnerek között, mint alatvalók gyűrűjében.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.24. 23:38:13

oblomov
David Ibolya miniszterelnok akar lenni, es ha ez a celja akkor vilagos, hogy nem all erdekeben barmiben is tamogatni Orbant es a fideszt sem, mivel mellettuk sok eselye nincs kielni ezt az ambicojat. Ez a hatalmi harc kettejuk kozott nyilvan akkor kezdodott mikor meg egyutt voltak latszolag, es valoszinuleg folytatodni is fog egeszen addig mig a politika porondjan maradnak.
Sokkal inkabb erdeke tamogatni az szdsz-t vagy az mszp-t mint Orbant meg akkor is, ha minden masodik mondataban benne van hogy az mdf konzervativ, a kereszteny ertekeket kepviselo modernt europai part. Lehet, hogy Debrecenben a fidesz mellett szavaznak, nagyon nem is tehetnek mast Debrecenben, de mas varosokban viszont ahol azert az onkormanyzatban egyenletesebben elosztottak a partok szinte mindig ellene "az orszag erdekeben blabla.." Tanu ra az Index, a Hirszerzo na es persze a Magyar Nemzet.
:)

mr.joshua 2008.01.24. 23:51:15

Persze hogy van programjuk.
A "normális Magyarországért" program!

Ilyet kérdezni...

oblomov 2008.01.24. 23:58:36

Dávid Ibolya minelnökasszony akart volna lenni? Legfeljebb úgy és annyira, mint Kuncze minelnök. (1990-ben az SZDSZ az összes ügyvivőjével, vagy kikkel kampányolt. Az nem bizonyult befutó ötletnek.) Nem ismerem persze személyesen a hölgyet, viszont nem tartom olyan butuskának, hogy személyes ellentétei legyenek Orbánnal ilyen téren. Ezek politikai ellentétek közöttük.

Egyébként a Dávid Ibolya féle MDF-politika azáltal karakteres, hogy nincsenek benne mostmár olyan ideologisztikus áthallások, amik populizmust, antiszemitizmust, piacellenességet, a jogállamiságra, parlamentarizmusra veszélyes elemeket hordoznának, vagy ilyenek belemagyarázhatók lennének. És egyértelmű a pragmatizmusa is, mert, ha költségvetésileg vágni kell, akkor vágni kell, nincs mese. (A fidesznél gőzöm sincs, mit akarnak, bár programjuk ugye van.) Ez azért megnyugtató lehet egy Leisztingernek is. Ahogy más tőkés csoportoknak, hazai és nem hazai befektetőknek, akik nélkül nehéz boldogulnia egy jobboldali formációnak. Aztán a magyar zsidóság sem született balliberális réteg, hiszen vannak körükben számosan fidesz szavazók is. De hova szavaznak mások majd, akik eddig a jelen koalícióra szavaztak. Esetleg egy önálló MDF-re?

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 00:20:54

David Ibolya szeretne miniszterelnok lenni. A partok altalaban azert alakulnak hogy kepviseljenek valamit, ha lehetseges nagy tobbseget allitsanak maguk melle, es ha mar ez megtortent, akkor nyilvan abbol a partbol kerul ki a miniszterelnok is. Davidnak a 2006-os valasztasoknal meg ilyen ambicioi nem lehettek, nyugodtan szorakozhatott a partokkal. 2010-re egy nagy jobboldali konzervativ, onallo partot kepzelt el, donto es meghatarozo befolyassal az orszag eletere. Mar elege van a merleg nyelvebol.:) Meg van hozza ket eve, de nagyon kell igyekeznie mert ugy tunik, hogy sem a tokes csoportok (bar ott van Leisztinger akinek enyhen ketes ugyei nem eppen felelnek meg egy keresztenyi alapokra epitkezo modern partnak) sem pedig a zsido szavazok nem nagyon tolonganak az mdf mogott.
Viszont valtozatlanul szamithat - ha logikusan gondolkodunk - az mszp es szdsz maradek szavazoira akik az ordog helyett inkabb Davidot valasztjak. A szemelyes ellentet nem feltetlenul butasag kerdese, a politikai ellentet altalaban gondolkodasmodbeli kulonbseget is jelent, ami legtobb esetben szemelyes ellentethez is vezethet.

Google 2008.01.25. 00:28:00

Na, kívánom a tőkés csoportoknak, nyugodjanak meg szépen a Dávid kebelén, jó lesz ott nekik!
Örök kérdés marad a számomra, hogyan, milyen teljesítmény alapján kerültek ők be az Országházba, de ők tudják, könnyű nem lehetett, még ma is nyögik az árát, magyarul rém lojálisak a Pártnak! Ahhoz képest, hogy valamikor kormányzó erő voltak, senki sem mondja róluk, még Gerő sem, hogy lúzerek, pedig ők '94 óta hány választást is nyertek, nem is tudom így hirtelen...
Még egy kérdés. Senkinek nem kellene büszkének lennie, mert mire is? De az azért mindig izgatott, hogy a baloldal mire oly büszke tulajdonképpen? Kun Béla, Rákosi, Kádár, Horn, Medgyessy, Gyurcsány? Melyik adott okot a büszkeségre?

dowNLoad 2008.01.25. 00:29:09

Ha már (nép)szavazás, akkor itt a JollyJoker
Stratégiájuk központi mondanivalóját Kóka János egy mondatban úgy foglalta össze: "Mondjunk nemet a szocializmusra". Véleménye szerint ugyanis az öngondoskodás, a felelősségvállalás, a verseny és a minőség kultúrája csap össze az ingyenesség hamis kádári illúziójával. Hozzátette, hogy ennek vizuális lényegét kampánynyitójuk meghívóján is megjelenítik.

Bárcsak anyádra mondott volna NEM-et apád, most mindenkinek jobb lenne, hahaha

oblomov 2008.01.25. 00:46:20

Lehet, hogy igazad van. Szerintem viszont a jelenlegi MDF (Dáviddal, vagy nélküle) nem akar tömegpárt lenni. Nem úgy politizál. (Ez benne van a posztban is.) Rétegpárt pedig (sajtó, akciózások, mifene nélkül) beágyazott "néppártok" között, azok ellenében nehezen adhat miniszterelnököt.

Keresztényi párt? Olyanok is vannak, talán éppen a fidesz is. Úgyhogy az a szegmens már bőven foglalt. A konzervativizmus viszont nincs felekezeti alapokhoz kötve, jól is nézne ki a mai Izrael.

oblomov 2008.01.25. 00:52:22

"ők '94 óta hány választást is nyertek, nem is tudom így hirtelen..."

Egyet. A fidesszel közösen.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 00:56:44

Nem en talaltam ki a keresztenyi alapokra hivatkozast, ezt David Ibolya szokta mondani, ezen kicsit mindig meg is utkoztem, mert minek ilyet mondani, arra ott van a KDNP. Nem tomegpart akar lenni hanem tobbsegi part ami iranyitani akar es beleszolni, de ebben nincs semmi elitelendo ez minden part celja. Hogy hogyan politizalnak es mire jutnak vele ez jelenleg eleg vilagos: minimalis tobbseggel bekerulni mindenhova es egy kicsit kavarni. Es meg kell mondani, hogy ezt nagyon ugyesen csinaljak.

Google 2008.01.25. 01:03:24

Mondjuk, úgy könnyű volt. De a saját arcukat mutatva? A saját nyugodt erejükkel?

Google 2008.01.25. 01:06:52

Ezt érthetjük úgy is, hogy Kóka nemet mond a szocialista pártra is, ha már a szocializmusra azt mondja, ho': nyet?

oblomov 2008.01.25. 01:17:09

Marianna

most irányítani, vagy beleszólni? Miért elítélendő, ha csak beleszólni akar? A modern társadalmak tagoltak. A sok-sok érdek konszenzusára törekedve tudnak hatékonyak és eredményesek lenni. Az érdekérvényesítés meg jobb, ha valódi pártok között - ahogy Google mondaná: a saját arcukat mutatva - történik, nem párton belül.

Google 2008.01.25. 01:24:34

Az a kis piroscsillag pedig, mintha a kartali -hiszek egy miniszterelnökben - jegyében fogant volna és jól aránylik a "dolgozó nép okos gyülekezetéhez" is. (Milyen szer hatása alatt lehetett a hölgy, aki EZT a modern, haladó szöveget kiírta magából?)
Most nézem az égen a csillagokat, hát azok nem pirosak, pirosat csak a földön, a porban találni. Jó éjt!

Zoltan 2008.01.25. 01:53:30

e) Az MDF a szokásos helyét keresi a két szék között.

OFF: Üdvözölném a reakciósokat első itteni hozzászólásom alkalmából! Nem csak a PDF-ben letöltött előző lapszámaitok jelentettek számomra egy kis felüdülést ebben a hazai média "cirkuszban", de az "M4 barátai" projektetekkel is több perces földön fetrengő röhögéssel ajándékoztatok meg. :) Köszönöm!

Krapulax 2008.01.25. 04:46:50

"Ne döljetek be a Navracsics féle ál-mérsékeltségnek!" A választások közeledtével ezzel a szöveggel ajánlják majd a kedves és kiábrándult baloldali szavazók figyelmébe Ibolykáékat egyes médiumok. Ez fel is hozhatja őket ismét. (Bár a választások után már magára hagyta őket a baloldali média)

De a Fidesz is kijöhet jól a dologból: biztos többséggel a Fidesz is kezelheti az MDF-et őfelsége ellenzékeként -- persze az MDF nem lesz olyan kezes, mint most - sőt intenzíven támadhatja majd Orbánékat, de ők meg épp ezért ignorálhatják majd az MSZP-t.

Nyilván állnak mögöttük MSZP-s, SZDSZ-es üzleti körök. így egy MDF-el való külső együttmüködés egyfajta kiegyezés is lehet az elitek között.

Amúgy a MDF-n még az segíthetne, ha neves celebek adnák vagy szakértelmiségiek adnák nevüket a párthoz, vagy akár be is lépnének...

Manyi Béci 2008.01.25. 08:48:00

Doomhammer • tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/
2008.01.24. 18:10:39
Először is pénz mindig van, ill. lesz. Az Mszp bukása nem azért valószínű, mert nem fog tudni osztogatni, hanem azért, mert a „reformok” jó része ellentétes azokkal a baloldali érzelmekkel, amik miatt a baloldal egy pártra szavazna. Ráadásul kifejezetten rosszul kommunikálták az egészet, sőt, teljesen zavaros, kapkodós össznépi kavarodás kísérte az intézkedések bevezetését is. Azért bukik, ha bukik, mert büntiben lesz.
Szerintem, természetesen.:)

„az MSZP nepszerusege csak a joleti varakozasoktol fugg”
Nem egészen. Ez megint az a fajta gondolkodás, amire fentebb már utaltam. Itt nagyon sokan emlegetik a Fidesz regnálásának 4 évét úgy, mint a kiegyensúylozott, jó kormányzás, az egyenletes fejlődés időszakát. A szokásos választások előtti osztogatás sem maradt el. A választásokon mégis megbukott a párt. Bizony.

„A torzsszavazokat persze visszaszerzik, hiszen egysegfrontba kell majd valami ellen tomorulni - majd kitalaljak.”
Nem kell kitalálni, elég a varázsszó: Fidesz.:) A szocik egyetlen esélye a választási győzelemre maga az ellenzéki párt.

Félreértés ne essék: a győzelem érdekében nemcsak az MSZP, minden párt meglépi ugyanazt, skrupulusok nélkül, a rossz dumák sem külünböznek, ezen hőbörögni, csak az egyikre fújni emiatt bangaság.
Tény, hogy a szociknak több alkalmuk volt rá :)P

"A gazdasagi novekedes kihuzhatna oket a bajbol,"
Tényleg, akkor mi lesz? Mi lesz, ha mégis bekövetkezik ez a gazdasági növekedés?:)
Drukkol ennek valaki ezen a blogon?
(genya kérdéshez genya nézés:) )

Az MDFfel kapcsolatban pedig: nagyon szép példa arra, hogy milyen hülye tud lenni a Fidesz az, ahogy ezt a problémát még most is kezeli. Ahogy pl. itt sokan összeesküvés-elméleteket gyártanak ahhoz, hogy a két párt között fennálló ellentéteket megmagyarázzák.Holott egyszerűen csak az történt, hogy az MDF nem volt hajlandó betagozódni, ragaszkodott egyfajta saját identitáshoz, szeletkékhez a hatalmi játszmában. Elég nagy az a torta ehhez, meg kellett volna adni azt a szeletkét.
És ha DI elnök akar lenni? Vagy akármi? Miért hörrentenek fel sokan ezen még itt is?
Az MDF nagyon jól adja a kiegyensúlyozott, nyugodt erőt, hovatovább lassan már azt is elfelejtik az emberek, ahogy DI magából kivetkőzve rikácsolt egy választási műsorban 2002-ben, és kiemlékszik már arra, hogy nem ért a focihoz?:)
Az MDF szerepe a jövőre nézve leginkább a Fidesztől függ. A szocik magatartása az MDF-fel kapcsolatban szintén.
Szerintem.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 09:29:28

oblomov
ne hidd hogy ellentmodas van a beleszolni es iranyitani kozott! Beleszolni egy masik part altal javasolt otletbe - ellenezni vagy eppen tamogatni - es iranyitani, vagyis a sajat velemenyt megprobalni elfogadtatni. Lehet, hogy komplikalom.(: Egyelore az MDF nem hiszem, hogy onalloan tudna letezni sokaig, ugyanugy nem mint ahogy az SZDSZ sem a jelen pillanatban annak ellenere, hogy az otleteket o adja es eroszakolja ki meg akkor is, ha eppencsak - latszolag - fenn van a palettan. Igy lehet beleszolni es iranyitani ahogy ok teszik, ebbol lecket vehetnenek a partok toluk, nem mintha szimpatikus vagy politikailag nagyon korrekt lenne.

sensei 2008.01.25. 09:39:22

Marianna

"Baloldali szavazok masodik fordulokban minden tovabbi nelkul szavaznak az mdf-re."
Ez fordítva igaz, tehát az mdf szavazók egy része a 2. fordulóban inkább a fidesz ellen x-el, nehogy a zorbán nyerjen. Az mdf szimpatizánsi körében legalább olyan súlyos mérvű orbánfóbia érhető tetten, mint a ballib tábor jelentős részénél. Ezeknek az egyébként aktív szavazóknak akár "fát is hasogathat a hátán" a ballib koala, akkor sem szavaz a fideszre.

"Az mdf-et pedig Leisztinger es a Tisztelet Tarsasag tamogatja, ok ugy tudom erosen szocialista erdekeltseguek."

Illetve a szocialista érdekkörbe tartozó Leisztinger összegereblyéztetett strómanjaival egy csomó kiábrándult szoci szavazót, akik valószínű, hogy passzivitásukkal tüntettek volna. Ezáltal úgy segítette Ibolyát parlamenti székhez, hogy nem gyengítette a szocikat. Viszont elhappolt a fidesz orra elől néhány ezer, tízezer olyan szavazót,
aki elhitte az "mdf kormányvástásban való érdekeltsége" című Dávidi előadást. Ezt a szinházat sikerült eljátszani a főpolgármester választáson is. Eredményesen akadályozta meg az mdf Tarlóst abban, hogy nyerjen, de fogalmazhatunk úgy is, hogy Dávid a szavazótábora félrevezetésével, -akik jelentős része nem óhajtotta tovább Demszkyt főpolgármesternek tudni- ha orrhosszal is, de megnyerte Demszkynek az egyébként nyerésre teljesen esélytelen Katona versenyeztetésével.

"David Ibolya hallgat de akkor megszolal ha a fidesz ellen kell beszelni es az mszp-t tamogatni. Az mdf kepviselok az onkormanyzatokban legtobbszor a szocialistakkal szavaznak."

Dávid Ibolya nem hallgat, sőt minden lehetőséget megragad a szereplésre. Megszólalásaiban a lehető legrövidebb úton igyekszik eljutni a fidesz bírálatához, ezen túlmenően imád orbánviktorozni. Ehhez igen kiváló terep számára a Napkelte, ahol igen "kesztyüs" kézzel bánnak vele a kérdezők. Ha valamilyen okból nem tud elmenni, akkor sem kell szenvednünk hiányát a felnőtt politizálásnak, mert akkor jön a "Napkeltei Bölcs" Boross Péter, akinek a nevéhez fűződő teljesítmény egyike sem hatalmazza föl arra, hogy ekkora önbizalommal ossza az észt. Megörökölte a miniszterelnöki széket, melyet óriási elutasítással el is bukott. Ennek ellenére "profi" módon értékeli Orbán és a fidesz stratégiáját, megmondja a frankót,kinek mit, s hogyan kellene csinálni.
Ő már csak tudja:)

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 10:10:38

sensei
a Napkeltet regota nem nezem, minek idegesitsem magam feleslegesen. Minden heten ugyanazokat hivjak meg es ugyesen manipulalva adjak a kerdeseket szimpatia vagy antipatia szerint. Eppen ebbol is gondolom hogy az MDF kedves a szocialistak szivenek, mert David Ibolya es Boross Peter, Herenyi Karoly szinte allando szereplojuk es hagyjak oket beszelni, amit nem tesznek meg egy fidesz szimpatizanssal.Boross Peter elgondolkodo "a haza bolcse" stilusat eleg nehez elviselni. Rejtetten tamad, sajnalkozva tesz a fidesszel es Orbannal kapcsolatban megjegyzeseket es mond velemenyt ami minden csak nem joindulatu. Termeszetesen lehet kritizalni a fideszt es Orbant is, de akkor talan jobb lenne egyenesen es nem ilyen alattomosan. Ez egy jobboldali parttol nyilvan meg kevesbe szimpatikus, foleg ha az a "kormanyvalto" szerepben akar jatszani.

medve 2008.01.25. 10:22:50

A témával kapcsolatban itt egy tavalyi elemzés, sok minden ma is aktuális benne:

budapestanalyses.hu/docs/Hu/Elemzések_Archívum/analysys_157_hu.html

sensei 2008.01.25. 10:37:38

A Napkeltét én sem nézem. Háttártévézek, csak hallgatom az izzadtságszagú riportokat.(Jó kis képzavar) Érdekel a közvélemény-manipulás e jeles formája.
Visszatérve az mdf "felnőttjobboldalikonzervatív politizálására, (ja és nem demagógpopulista) nehéz kiigazodni rajta, mert a háttérben zajló kavarással kevesen vannak tisztában (természetesen én sem tartozom a kevesek közé, így a felszínen érzékelhető történések alapján ítélem meg jól, vagy rosszul, szerintem zavarkeltő ténykedésüket). Ami a felszín, az egy kártékony, -a kialakult helyzet megoldását/feloldását a legkevésbé sem szolgáló- úgy is mondhatjuk, láthatóan a patthelyzet fenntartásában érdekelt lavírozás. Csak tudnám, miért jó ez nekik. Talán azt hiszik jól kiszúrnak Orbánnal? Vele a legkevésbé, a társadalommal annál inkább, minden téren.

oblomov 2008.01.25. 10:48:31

Fecseg a felszín, hallgat a mély ... :)

sensei 2008.01.25. 11:04:44

Manyi Béci
"Az MDFfel kapcsolatban pedig: nagyon szép példa arra, hogy milyen hülye tud lenni a Fidesz az, ahogy ezt a problémát még most is kezeli. Ahogy pl. itt sokan összeesküvés-elméleteket gyártanak ahhoz, hogy a két párt között fennálló ellentéteket megmagyarázzák.Holott egyszerűen csak az történt, hogy az MDF nem volt hajlandó betagozódni, ragaszkodott egyfajta saját identitáshoz, szeletkékhez a hatalmi játszmában."
Érdekes, egyben bizonyos körökben a legnépszerűbb magyarázat. (Persze tudjuk, Orbán az Fkgp-t is...) A ballib megmondó emberek nem is operálnak mással, mint azzal, hogy a zorbán minden szövetségeséből csicskást csinált/akart csinálni. Eleddig hatékonyan. Azért csak nem adjuk föl abbéli reményünket, bizakodásunkat, hogy egyszer fordulópont következik, eljön a megvilágosodás azok számára is, akiknek ez az olcsó magyarázat az egyetlen és igaz oka az mdf -a helyzet megoldásának tekintetében- értelmezhetetlen politizálásának.

sensei 2008.01.25. 11:19:43

"Eleddig hatékonyan."
Mármint a ballib mantrát illettem dícsérő szavakkal:)

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 11:19:54

A melyben csak a politika urulogusai a politologusok ismerik ki magukat.(:

oblomov 2008.01.25. 11:32:40

"...az olcsó magyarázat az egyetlen és igaz oka az mdf ... politizálásának."

Nem az egyetlen oka. Ráadásul nem is igaz, csak példátlanul pofátlan ballib mantra.

:)

Manyi Béci 2008.01.25. 11:43:58

sensei 2008.01.25. 11:04:44

Mi sem egyszerűbb, mint könyökből lehülyézni azokat , akik nem a nekünk megfelelő magyarázatokat adják a kérdésekre. Egyszerű, de nem vezet sehova.

Az, hogy valami már sokszor elhangzott, az, hogy valami bizonyos, nekünk nem tetsző emberek szájából hangzott el, az, hogy esetleg sokak által elfogadott, népszerű magyarázat,nem jelenti azt, hogy nem igaz. Különösen akkor nem, ha nemcsak a ballib megmondók, hanem jelen esetben maga az MDF is ezzel magyarázza a történteket.

Mindenki más hülyeséget beszél, ugyebár, a mieink modnják egyedül a tutit ebben a gazemberektől hemzsegő, tisztességtelen, rohadék világban, ellenünkre törnek szakadatlan,a mieink ellen , akik soha, akik mindig, stb.stb.
Maradjon így akkor, őrizd a lángot, sensei:)

sensei 2008.01.25. 13:06:34

"Mi sem egyszerűbb, mint könyökből lehülyézni azokat ,"...

Valami bizonyára félreértelmeztél.
Senkit nem hülyéztem, megfogalmaztam a véleményem arról, hogy szerintem mi a "felnőtt politika" számomra látható tartalma. Véleményemmel vitába szállhatsz, de ne próbáld azt állítani, hogy hülyézek bárkit is. Megtévesztett támogatókról beszéltem, és én ezeket az embereket is úgy ítélem meg, hogy bizonyára a jobbítás reményében hagyták megcsalatni magukat. Egyébként az mdf politizálása nálam azzal verte ki a biztosítékot, hogy behajózta magát abba a pozícióba, melyben egyszerre próbálja eljátszani a kormány ellenzékének-, és az ellenzék ellenzékének a szerepét. Már csak az önmaga ellenzéke szerepének eljátszása hiányzik a repertoár kiteljesítéséhez.
Az aktív választók többségének szerintem szüksége van markáns meghatározásokra, irányokra.
A langymeleg ez sem jó, meg az sem jó, de nem mutatunk föl egyik helyett sem semmit, soha nem tolta még előbbre a szekereket. Szerintem ezért (is) nem kényeztetik el túlzottan a támogatásukkal az mdf-et a választópolgárok. Meg azért legyünk őszinték, tárgyilagosak és tömörek: túl sok pozitívum elkövetésével nem vádolhatók, így olcsóbb lenne, ha nem lennének a parlamentben. Kevesek veszítenének hiányukkal.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 13:46:44

Es ha mar az oszintesegnel tartunk akkor hozza kell tenni, hogy olyan lehetosege mint az MDF-nel volt a rendszervaltasnal egyetlen mas partnak sem adatott meg. Nagyon eljatszottak es azt hiszem nem kapnak meg egyszer ilyen sanszot. Tudom konnyu utolag azt mondani, hogy az akkori helyzetben kenyszerintekedesek sorat kellett hozni es Antall kezet megkotottek olyan hatteralkuk amig maig sem kerultek napvilagra. De azt hiszem az akkori lelkesedes olyan nagy volt, hogy vajmi keves felnivaloja lehetett egy olyan partnak akinel teljhatalom volt. Az mszmp-vel egyezkedni, bevonni a kormanyzasba tenyleg korszakalto hiba volt. Legalabb azokat a politikusokat kellett volna elkuldeni akik evtizedekig egyet jelentettek a magyar szocialista munkasparttal. De nem: vigyetek a vagyont es osszuk meg a hatalmat! Ennek a dontesnek a kovetkezmenyei eltetik a jelenlegi koaliciot, es enelkul a dontes nelkul nagy valoszinuseggel nem lenne ilyen megosztott az orszag, nem lenne ilyen tehetsegtelen politikus garda a hatalmon mar harmadszor.

Toma 2008.01.25. 14:05:16

Az MSZmP-vel nem az MDF, hanem az Ellenzéki Kerekasztal egyezkedett.
"Legalabb azokat a politikusokat kellett volna elkuldeni akik evtizedekig egyet jelentettek a magyar szocialista munkasparttal."
Nyers Rezsőn kívül mondj még egy olyan politikust, aki 90 után is az MSZP-ben maradt és évtizedekig egyet jelentett az MSZmP-vel.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.25. 14:30:12

Horn Gyula egymaga is eleg..Lendvai Ildiko, Medgyessy Peter, Kovacs Laszlo. Es akik a hatterbol iranyitanak, csak egyedul az Apro dinasztiat emlitenem.Elmaradt a szamonkeres, nem a forradalom hianyzott elsosorban, es ez bizony eleg nagy reszben az MDF-nek koszonheto. Persze lehet, hogy tevedek es ok nem voltak soha meggyozodeses kommunistak. A KISZ KB-bol is szabad emliteni? Mind megmaradtak szinte, akik pedig nem, azok eleg szepen elnek es konyveket irogatnak a demokraciarol, mint a regi ujsagirok legtobbje, akik most Orbant es a fideszt oktatgatjak belole Boross Peterrel es David Ibolyaval egyutt. Antall Jozsef nem volt tagja az Ellenzeki kerekasztalnak?

dowNLoad 2008.01.25. 14:34:14

Borossban NEM A VOLT MINISZTERELNÖKÖT TISZTELIK! hanem a befolyásos embert, aki még mindig ott van, próbál visszatérni, mint Junior Soprano, akit a feltörekvő, és szintén nem akármilyen VÉRVONALÚ új generáció szorított ki. De ezt Gyárfás is tudja, neki sem idegen ez a hatalmi mátrix, egyszerre több vasat is tart a tűzben. (Fenyő tudna mesélni, de már nem fog)
KIÍRHATNÁNK HegyeSHALOM helyett: SOPRANO-LAND, csak elqúrt változatban.

sensei 2008.01.26. 10:34:23

dowNLoad 2008.01.25. 14:34:14
"Borossban NEM A VOLT MINISZTERELNÖKÖT TISZTELIK! hanem a befolyásos embert, aki még mindig ott van,"...
Borossban nem tisztelnek semmit, -max Lakatté sűrű lihegés, és nyelvcsapások közepette- hanem futtatja a baloldal a nagyközönség szemében jobboldaliként. Szépen fölépítette a baloldal, egy mérsékelt jobboldali bölcs és mindentudó moralizőr szerepére, aki Orbánnal szemben mindíg tudja fogalmazni az "igazi" jobboldaliságot, és a szerinti politizálást. Ki emlékszik már arra, hogy mekkora bukovárija volt 1994-ben ennek a már jó ideje a "haza bölcse" szerepében futtatott embernek. Vagy, hogy gyártsunk egy kis összeesküvés elméletet is: netán 1993-1994-ben az a feladat volt rászabva, hogy alkotmányos keretbe csomagolva, szabad választásokon visszajátssza a hatalmat valódi/volt? pártjának? (Mondjuk nem volt egy embertpróbáló feladat, ha így esett is.)Számomra az nem kérdés, hogyan lehetett Orbán tanácsadója, hiszen jól leplezett hátsó szándékkal eredményesen lehet dörzsölőzni bárkihez, bármeddig. A bármeddig hosszát az szabja meg, hogy meddig tart a jól leplezettség. Szerintem itt az utóvéd-harcok levezénylése volt a feladata, melynek esetleges kiderülte (is) okozhatta a kegyvesztettséget. Az utóbbi (5-6) éves müködéséből ítélve- -paranoia nélkül is- akár ez a következtetés is leszűrhető, és rávetíthető az mdf viselkedésére, akár magyarázatot is adhat a nemritkán megmagyarázhatatlan lépéseikre.

dowNLoad 2008.01.26. 13:52:01

Valahogy BOROSS-ról a HÓBAGOLY jut eszembe, arról meg ez: (THE MOB)
mf.index.hu/playere_ng.swf?file=/belfold/nogradi/olajclip
"férfi volt, és a beceneve egy madárra utal"
VAJON KI LEHET AZ????

oblomov 2008.01.27. 10:06:41

dowNLoad

vigyázz a Madárra! Kaphatsz tőle egy pofontot.

:)

dowNLoad 2008.01.27. 18:32:37

Most még igen, de nemsokára jön a VADÁSZIDÉNY!!!! és a mai védett figurákra lehet majd bármivel, bárhogyan vadászni! Kenderkötél, bagolykilövő rpg már bekészítve.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.28. 11:59:33

Oblomov elmondta a nagyját, amíg én a múlt hét végén kerültem a netet. :)

Egyszerűen arról van szó, hogy többünk véleménye szerint jót tenne a jobboldalnak a többszólamúság, méghozzá pontosan egy olyan párt képében, amely megfékezi a Fidesz gyakran hisztérikus szólamait és képes a csalódottak valamint a nem elkötelezett rajongók megszólítására. Nekem személy szerint végtelenül elegem van a tizennegyedik havi nyugdíjra, filléres demagógiára és a rendíthetetlen, sehová sem vezető kultúrharcra felépített kampányokból. Csúnya dolog ezt itt kimondani, de halálosan unom a Fideszt; a belső ellenzék elleni Magyar Nemzetes piszkoskodástól pedig demokrataként undorodom. Én nem ezt a lovat akartam 98-ban és 2002-ben. Nem akarok többet undorodva ikszelni, csak azért, hogy a "mieink" győzzenek (miért, győztek? A fenét győztek ezek!). Nekem a polgári kormányzás kell, nem "csak" a jobboldali. Adócsökkentés, józanabb fiskális politika, kisebb állam (az állampolgárok sikereinek ösztönzésével és elismerésével), a tulajdonjogok tisztelete, kevesebb korrupció.

Ezért akarok a jobboldalra szavazni, és nem azért, hogy részesüljek a "nemzeti tábor" kulturális javaiból meg jól beolvassak a komcsiknak. Nem hiszek benne, hogy valaki akkor lesz jobboldali, ha jobboldali lapokat olvas, jobboldali könyvekből művelődik, jobboldali tévére kapcsol és jobboldali boltosoknál veszi a zsemlét. Ez az attitűd egyenesen vezet a belterjességhez, intellektuális középszerűséghez és a besavanyodáshoz. Ma a jobboldal színe-java leginkább hülyék gyülekezetének tűnik; méghozzá azért, mert évek óta jobban becsüljük a lojális senkiket, mint a vitázó, olykor nekünk ellentmondó tehetséges embereket. Közéletünk bólogatójánosok és kontraszelektált idióták kincsestára - és miért? Mert lelkesen nyalják a hátsónkat? Ennyi elég? No nem. Az az igazság, hogy gyalázatosan alacsony szellemi színvonalat produkáltunk. Elkúrtuk. Elveszítettünk két választást. Mi kell még ezután? Még egy nemzeti petíció?

(Le kell szögeznem, a baloldal és az SZDSZ-slepp egy fikarcnyival sem jobb, csak ők másként hülyék – lásd Tóta-blog és környéke. Ráadásul gyalázatos teljesítményt nyújtottak a kormányon, ami azért vitathatatlanul súlyosabb bűn, mint Wass Albertet tekinteni az alfának és ómegának.) Ennyit kiindulásul, oszt ha kinéznek emiatt a klubból, tegye aki akarja. :)

MDF: Az MDF problémás párt, mai teljesítményük igen harmatos. Populizmusellenes populizmus, demagógiaellenes demagógia, pártok-ellenes párt... Nem lehet kettő darab országosan ismert politikussal (Dávid + Herényi) csodát tenni, ami meg a szocik körében szerzett népszerűségüket illeti, ez a gyenge, Orbánt nem kedvelő csapatnak szól, és azonnal el fog illanni, mihelyst kenyértörésre kerül a sor (gy.k. a fórum veszélyezteti a ballib kormánypozícióit). Borossból is mindjárt darutollas Horthy-fasiszta pribék lesz, ha egyszer ismét rátalál Zorbán Viktorra. A kispártok lehetőségei is csekélyek. A választási rendszer ellenük dolgozik (ceterum censeo, el kellene már végre törölni az 5%-os küszöböt), és az MDF-nek nem tett jót az ellenük viselt jobboldali sajtóháború sem (azt miért kellett? Ennyire ostobák vagyunk, emberek?). Így érthető, ha erkölcsileg nem is elfogadható a Leisztinger-támogatás és a baloldali sajtó felől érkező simogatás elfogadása. Ma ez a reális stratégia a párt számára.

Ennek dacára vagyunk néhányan, akik jobb híján a Fórumot látjuk a legkisebb rossznak a sok nagyon rossz között. Jogunk van rá; ha valaki másnak kell a voksunk, hát dolgozzon meg érte. :) Emlékeztetnék rá, hogy nem mi hátráltunk ki a polgári oldal alól, hanem a polgári oldal alólunk (most plebejusnak nevezi magát és prolisan öltözködik, a cefet). Nekünk ma is a „Polgári Magyarország” képe lebeg a szemünk előtt, mert úgy gondoljuk, hogy az jó dolog, hovatovább elég jól csinálták 98 és 2002 között. Emlékeztetnék rá: az MDF részvételével.

És hogy véglegesen elássam magam a blog közönsége előtt [ ;) ]: szívesen látnám, ha a Reakció-szimpatizáns konzervatív ifjútörökök és a Hírszerző körüli libertariánus jobboldal (igen, jobboldal) közös erővel elfoglalnák a pártot és egy modern, józanul piacpárti, a kultúrharcos mocsarat elvető de karakteresen konzervatív középpárttá formálnák. Ez sajnos a mai hisztis viszonyok között csak ábránd, de stratégiai célként belefér a fantáziámba. :)

Lehet anyázni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.28. 12:03:49

Röviden összefoglalva, csak az MDF-ről: van benne lehetőség, de most túl sokat nyafog és túl keveset mond arról, hogy ő pontosan hogyan szeretné csinálni a dolgokat.

Toma 2008.01.28. 13:01:23

Marianna!
Félreértés ne essék. Nem örülök annak, hogy Horn, Medgyessy, Gyurcsány minelnök lett.
"Horn Gyula egymaga is eleg..Lendvai Ildiko, Medgyessy Peter, Kovacs Laszlo." Ők, "csak" a 80-as években kaptak pozíciót, nem évtizedekig fémjelezték az MSZMP-t. Ezek az emberek 2. vonalbeli MszMP-s v. állami tisztségben voltak. Szóval ne essünk túlzásba. Én már nyáron leírtam, cseh mintára, bizonyos meghatározott pártállami pozíciók betöltőit el kellett vona tiltani a választáson való indulástól. Ez nem történt meg, hiba volt. De! nem csak az MDF hibája. Ugyanis a választójogi törvényt kellett volna módosítani, ami 2/3-os. Volt egyébként egy Zétényi-Takács féle felelősségre vonási tervezett is - ne feletkezzünk el róla - az alkotmánybíróság elmeszelte.
Igazából én egyet nem szeretek. Amikor jobboldaliak azon sopánkodnak, hogy miket meg nem tett Antall. Fontos az önkritika, de ez nekem saját jobboldali múltunk leköpése.

Google 2008.01.28. 15:12:05

Most viszont már az is jól látszik, hogy mit tett '90-'94 között az MDF! Az igaz, hogy ez már a múlt század, de idáig ér és szorongat. Az, hogy az MDF a parlamentben van és kedvenc lett, a rendszer, birodalom-váltás, kinek hogy tetszik, szóval az MDF kormány munkájának a gyümölcse. Szemet hunytak, s az elvtársak majdnem mindent elprivatizéltek. De a jótett helyébe mai napig várják a jót! És ez látszik, nagyon látszik, egyre jobban látszik!

Bummer 2008.01.28. 15:13:19

Mindig kedvenc az, aki nem jelent veszélyt.

ÁrPi 2008.01.28. 17:04:19

ManyiBéci írod:
""
"A gazdasagi novekedes kihuzhatna oket a bajbol,"
Tényleg, akkor mi lesz? Mi lesz, ha mégis bekövetkezik ez a gazdasági növekedés?:)
Drukkol ennek valaki ezen a blogon?
(genya kérdéshez genya nézés:) )
""

Drukkolunk: Hajrá Magyarország! :-)

Egyébként Carlo Collodi: Pinokkió c.meséjének konkrét részlete idetartozik:

""
A Tündér nagy aggodalmában odakint várta a küszöbön.
Karjába vette a szegény bábut, bevitte egy gyöngyház falú kis szobába,
és elszalajtott a környék leghíresebb orvosaiért.
[...]
Pinokkió ágya köré gyultek, a Tündér pedig így szólt hozzájuk:
– Uraim, azt szeretném tudni az uraktól, vajon ez a szerencsétlen
bábu holt-e vagy eleven.

Eloször a Holló lépett elo, megtapogatta Pinokkió pulzusát, aztán
megtapogatta az orrát meg a lába kisujját; majd miután mindezt
alaposan megtapogatta, ünnepélyes képpel kijelentette:

– Szerintem halott; de ha netán mégse halt meg, akkor kétség-kívül él.

- Nem szívesen mondok ellent kiváló Holló kartársamnak és barátomnak – szólt másodikul a Bagoly –, de szerintem éppen ellenkezoleg,
a bábu igenis él, de ha netán mégsem élne, akkor
kétségkívül meghalt.


(A Bagoly szinkronhangja a mesejátékban Verebes volt :-))

sensei 2008.01.28. 18:58:43

elGabor
"MDF: Az MDF problémás párt, mai teljesítményük igen harmatos. Populizmusellenes populizmus, demagógiaellenes demagógia, pártok-ellenes párt..."
"Lehet anyázni."

Nem. Sőt! Egyetértek.
Annyi kiegészítéssel, hogy Dávid Ibolya önmaga és pártja politikai arculatának meghatározása Orbán Viktorral szemben teljesen elfogadható lenne, ha a fidesz és az mdf támogatottsága fej fej mellett lenne. De nem így van. A két párt nem versenytársai egymásnak. De még Ibolya sem Orbánnak. Ezt szerintem ő is tudja nagyon jól. Tehát az örökös Orbán Viktorozással nem nehéz eldönteni, hogy kinek a szekerét tolja. Valóban a mérleg nyelvévé vált 2006-ra, a látszólagos "felnőtt politizálás" szlogenje mögé bújva dúrva fidesz-ellenes kampányt folytatott hol burkoltabban, hol meg kevésbé. Az "eredménye meglett.
Persze neked szíved joga őket tekinteni a "többszólamúság" egyik szólamának, csakhogy Dávid Ibolya egy "másik zeneker karmesterének dirigálására" veti figyelő tekintetét, így hamis a játéka "ebben a zenekarban".

sensei 2008.01.28. 21:25:04

Bokros az MDF-et oktatta
FigyelőNet, MTI
Az adóreformmal kapcsolatos elképzelésekről tartott előadást Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter hétfőn este az MDF vezetőinek, akik Dávid Ibolya szerint, rendszeresen találkoznak olyan szakértőkkel, akiknek a világképe nem feltétlenül egyezik az MDF-ével.
"Nagyon nagy baj az, ha valaki csak a sajátjaival akarja magát körülvenni. Olyan filozófusokkal és társadalomkutatókkal ülök le - az elnökséggel együtt - rendszeresen, akiknek egészen más a világról alkotott képük, mint nekem, viszont nagyon sok érdekességgel tudunk egymásnak szolgálni a beszélgetés kapcsán. Sok ilyen volt az elmúlt néhány évben a házunk táján, és remélem, még több lesz az elkövetkezendő években" - mondta Dávid Ibolya.
www.fn.hu//cimoldal/20080128/bokros_mdf_et_oktatta/
Ha nem ismernénk az mdf "munkásságát", akkor akár elismerően is csettinthetnénk:ez igen, így kellene ezt csinálni a "nagyoknak" is.
De mivelhogy jócskán tettek már le az asztalra hasonló fogásokat, így nem tételezzük föl azt, hogy a hírben nem az a hír, ami le van írva, hanem az üzenete.
Az meg ugye megintcsak nem Gyurcsány Ferencnek szól!

sensei 2008.01.28. 21:31:57

"így nem tételezzük föl azt, hogy a hírben nem az a hír, ami le van írva,"
akartam írni, hogy:
így nem tételezzük föl azt, hogy a hírben az a hír, ami le van írva,

Bummer 2008.01.28. 22:09:37

Az MDF miatt maradt Demszky a főpolgármester, pedig az ő buktájával talán a koalíció is bukott volna.
Pokolra az MDF-fel.

Krapulax 2008.01.28. 22:21:34

ElGabor,

a Fidesz is felismerte az egyszólamúságban rejlő hátrányt és ezért építette fel nagyon óvatosan Navracsicsot a www.jovonk.hu-n keresztül. Ugyanakkor itt van Semjén, mint aki az ideológiai profilt viszi Orbán populizmusa, vagy ha ut. plebejizmusa mellett. De valóban platformosodni kellene a Fidesznek, aminek meg vannak az alapjai Vállalkozók pártja, Gazdák, Lungo Drom.

A Magyar Nemzetes kirohanás Schmidt Mari ellen bárki is a szerző, Schmidt Marinak tett jót - ezzel ugyanis "középre tolódik". A történésznő maga is felvetette, egy a Heteknek adott interjújában:

Hetek: Egy politikai elemző szerint Önt ellehetetlenítették.
Sch.M.: Vagy megnövelték a mozgásteremet. Ez a két lehetőség van.

(hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=64058)

Az MDF jobbközép politikája mögül a Fidesszel együtt sajnos a tartalom is kihátrált. Minden mondanivalójuk a pártok imázsharcáról szól, ahhoz képest pozicionálja magát. Önálló gondolat, szakpolitikai sejtelem: nulla.

A Fidesz politikai váltásában is lehet realitás: az honi állapotokat figyelve a polgári kormányzás egyre közelebb van, a polgári Magyarország viszont szinte már elérhetetlen távolságban.

Amúgy meg lehetséges, hogy 2oo2 után lehetett volna jobban csinálni... de Orbánnak és Fidesznek a célja az volt, hogy a mindenkori "közepet" képviseljék - nem lehetett tőlük középre párt. Nem tudom mi zajlott akkor az MDF-ben, de jobban járt volna mindenki, ha ők inkább visszanemzetiesednek, kereszténydemokratásodnak és így képeznek kis pártot.

Bummer 2008.01.28. 22:52:09

Vagy megalapíthatták volna a Kereszténydemokrata Uniót, CDU-CSU mintára. Csak ahhoz nem járt az MSZP-s pénz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.29. 08:17:13

Krapulax: ezek biztató lépések, mint ahogy a jobbklikk is az, de eddig még nem győztek meg, hogy nem csak taktika, hanem komolyan is gondolják. Praktikusan a Fidesz "néppártosodása" sem volt valami átütő erejű, a különféle tagozatoknak ugyanis láthatóan nincs döntési önállósága vagy igazi beleszólása a vezetőség és az irányvonal kiválasztásába, hanem nekik mondják meg, hogy most éppen masszírozzák egy kicsit a munkásokat vagy az aktív vallásosakat. Politika iránt érdeklődő szavazóként meg úgy néz ki az egész, mintha lenne előttem nyolc-tíz üzletportál, de ha a sajtboltba lépek, ha a virágboltba, hogy-hogynem mindig Klein úr diszkont cipőlerakatába kerülök. Nem mondom, szép az is, de ha nekem éppen sajt kellett volna, hát nem örülök olyan nagyon... ;) Hitelességi, tartalmi probléma. A fórumnak is van, de most őket éppen jobban elviselem. Nem zárom ki jövőbeli lehetőségként a Fideszt, de most köszönöm, nem. Ennyi.

A Schmidt Máriás elméletet én is ismerem, és tényleg a rokonszenvesebb variáns, de bevallom, az ilyen komplex gondolkodás nekem egy kicsit távoli. Mert mi van, ha az olvasó nem érti a komoly taktikai megfontolásokat, és csak annyit von le tanulságként, hogy Schmidt tőkés (fúj!), látens bolsi (fúj!), meg urambocsá valami gyanús zsidókkal kever (amindenita!)? De ha mégis, akkor lehessek már annyira türelmetlen, hogy ezután a lapot ne olvassam az eseti szörnyülködés, meg a kiváló Molnár-Bittera írások kivételével. :D

oblomov 2008.01.29. 08:56:48

elGabor

"...és az MDF-nek nem tett jót az ellenük viselt jobboldali sajtóháború sem (azt miért kellett? Ennyire ostobák vagyunk, emberek?)."

Nem ostobaság ez, hanem (konzervatívnak nem mondható) csúcsfideszes politikai stratégia: az utcai politizálás meghatározó eleme. Lassan Bayer, Rákai, Csermely, Tarlós, Lezsák a meghatározó pártkommunikátorok, nem Szíjártó, vagy Navracsics. Ha ez a sajtóháború (és az utcai harcos látszattematika) nem lenne, akkor feltünhetne, hogy a parlamenti szavazásoknál és a kormányellenes kommunikációban csaknem egyformán foglal állást a fidesz és az MDF. Mindez természetesen involválja és egyben generálja a "pártellenes párt" típusú politikát is az MDF részéről. Amit persze az MDF kommunikálni nem a HírTV-ben, az Echo-ban, vagy a Nemzetben tud, ahova nem hívják. Marad számára a közszolgálati média, aminek közszolgálatisága olyan, amilyen, köszönhetően a Nap-tv-nek, de a fidesz-bojkottnak is.

"Populizmusellenes populizmus, demagógiaellenes demagógia"? Tetszetős. De miért is? "A baloldali sajtó felől érkező simogatás elfogadása" okán talán? De akkor saját médiát kellene teremtenie magának ahhoz, hogy hitelesen hangozzon az, amit mond? (Aszondja ugyanis, hogy mindez nincs így jól, és nem vezethet/vezetett egy normális Mo-hoz, csak a megosztott gazdasági és politikai elit küzdelméhez és uralmához.)

"szívesen látnám, ha a Reakció-szimpatizáns konzervatív ifjútörökök és a Hírszerző körüli libertariánus jobboldal (igen, jobboldal) közös erővel elfoglalnák a pártot és egy modern, józanul piacpárti, a kultúrharcos mocsarat elvető de karakteresen konzervatív középpárttá formálnák."

Nincs tér ma egy középpártnak. Még a kisgazdák is elvetéltek, és Gyúrcsány davosi fellépése mutatja, hogy a ballib urbánusok irányából ugyanúgy nem várhatnak semmit, ahogy Orbántól sem várhatnak önálló politikai képviseletet.

Az ifjútörökök meg nem képesek ma már elfoglalni a fideszt. Értelmiségi helyzetüknél fogva egyébként is be vannak oltva a kulturharcra, ami politikai értelemben történelmileg tagolt urbánusra és népiesre. Ezért a Dávid-jelenség nem vonzó számukra. A lehetséges "harmadik út" viszont: a radikalizmus. Ezt az energiát csapolgatja meg az orbánizmus a parlamenten kívüli eljárásokkal, ami csak részben pártpolitika, részben viszont mozgalmárkodás, ami az ifjútörököket a párthoz kapcsolja, de távol is tartja a párton belüli fellépéstől.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.29. 11:53:49

oblomov: én a rövidtávú, de a tartós együttműködés intézményeit és bizalmi tőkéjét leromboló haszonszerzést az ostobaság legrosszab fajtájának tartom, pont úgy, mint az okos zöldségest, aki átver a rohadt gyümölccsel aztán csodálkozik hogy soha többé nem nézek felé. Stratégia vagy sem, rossz.

Igen, az MDF-nek talán többet kellene foglalkoznia intézményei kiépítésével, de bevallom, hogy nem tudom, ezt hogyan kellene megoldania pénz, emberek és média hiányában.

Nem látom olyan sötéten az ifjútörökök helyzetét, mint te (nem zárom ki a jellemfejlődés és egy másféle politizálás esélyét - talán pont az általános undor miatt), de ezt az ifjú kor és a remény mondatja velem, nem a történelmi tapasztalat. Vajon tényleg kizárt egy olyan harmadik út, amely kompromisszumra (nem konszenzusra) hozná az SZDSZ és a Fidesz csalódottjait közös céljaik érdekében? Miért igen, miért nem? Számomra nem egyértelmű, hogy az elődeinél vállaltabban konzervatívabb fiatal generáció egyetlen életképes politikai terméke a bambagyáros-kurucinfós szívtelen butaság lenne.

oblomov 2008.01.29. 13:52:51

A statégia mindig hosszútávú, a taktika az, ami rövidtávú. Az érintett vonatkozásban ez annyit tesz, hogy egyik nagy pártnak sem érdeke a többpártrendszer, ők platformosodásra törekszenek. (A társadalompolitikai tagozatot éppen most rámolta le egyikük. Nem a kínálatból, csak a kirakatból kapták ki őket. Szili Katiékat is jól nézzétek meg, esetleg nem sokáig lehet bennük gyögyörködni.)

Az ifjútörökök nemzetiek. Hogy jön ide az SZDSZ, akár kiábrándult formában is.

Aztán meg a politika is üzlet, az ide befektetőknek biztonság és garancia kell. Az ifjútörök vagy jól szakmázik, vagy ha ez önmagában nem megy, akkor idomul is. És senki nem saját maga egzisztenciális ellensége. A Rejakcijósok ezt végiggondolhatták már, bizonyos határokat nem lép át senki. Most nem a jobbklikkre céloztam, ők nyilván pártmédia felé tartanak, vonalasabbak is. Ennek nem sok köze van a jellemfejlődéshez.

Az MDF-nek (mint szerintem választási pártnak) szakértőkre (meg közszolgálati médiára) van szüksége, nem helyi szervezetfejlesztésre, vagy utcai politizálásra. A szakértőket nyilván meg tudja fizetni, ill. szakpolitikai kabinetjeibe be tudja vonni. A kirakatba viszont nehezebben talál embert. (Ejtőernyősök máshol is vannak, de űrhajósa csak az MDF-nek:D). A választójog meg titkos, ami miatt égnek is olykor a közvéleménykutatók.

Krapulax 2008.01.29. 15:40:15

Oblomov, az azért erős állítás, hogy Tarlós, Bayer veszi át Navracsics helyét. Navracsics az a politikus, akibe Orbán után a Fidesz a legtöbbet beleteszi! Programalkotó honlap! Külön blog!!!

Tarlóst Bayerrel egynapon legfeljebb Seres László említheti! Az utóbbi kifejezetten úszító, míg az előbbi békítő-konszenzusos karakter, igaz nem az akadémiai elit tagja...

ElGabor, találó a sajtboltos metafóra - ugyanakkor nem egészen értem, hogy te mit értesz "komoly" alatt... éppen a fent említettek miatt gondolom, hogy a Navracsics féle vonal meglehetősen "komoly", ellenben az MDF, amely meglehetősen komolytalan, hiszen csak az ideológiai arcélét polírozza, mégpedig a balliberális közhelyszótárból vett eszközökkel.

A "taktika" szót szintén nem értem - főleg nem az MDF-el való összevetésben... Megkockáztatom: egy újságcikkekben és oriásplakátokon felépített imázst valóban könnyü félredobni - kevésbé egy a Fideszbe évek óta beágyazott programalkotó menedzselte alaprogramot.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.29. 16:44:52

Krapulax: mennyit ér Navracsics, ha adminisztratív úton seperc alatt eltávolítható, hogy aztán legközelebb már egy teljesen más arc vigye a teljesen más prímet? Annyi irányváltás volt az elmúlt években, hogy nem tudom elhinni, hogy csak azért, mert ma Navracsics az "igazi", holnap is ő lesz az (és pl. eddigi támogatóiról nem derül ki, hogy ők mostantól nem jobbosok, sőt, soha nem is voltak azok - v.ö. Schmidt Mária, Áder, stb.). Ettől látszik taktikázásnak.

Jobban hinnék a dologban, ha a változások mögött követhető, nyíltan vállalt érdekek lennének, és nem a pártegység retorikája mögé bújó homályos kamarillapolitika. Nem hiszem el, hogy Navracsics éppen azért játszik vezető szerepet, mert az őt támogató belső csoportok megerősödtek, hanem kitalálták, mert ebben a pár pillanatban ez tűnik hasznosnak, és mert a sajtboltba betérők szívesen vesznek cipőt a napi betevő Saint Agur mellé. Aztán jön Klein úr és a sajtboltja helyén nyit egy százforintos boltot. Neki a cipők fontosak. :)

Szóval szerintem nincs évek óta tartó beágyazottság, csak pillanatnyi taktikai megfontolások. Ismét szerintem: a Fidesz jelenlegi döntési mechanizmusaihoz mérten túlnőtte magát, és olyan érdekeket próbál meg összefogni, amelyek nem férnek el egymás mellett a belső ellenzék rendszeres leverése és a pártban működő érdekcsoportok egymás ellen való kijátszása nélkül. Az utóbbiért viszont súlyos árat kell fizetni a szervezetet átható bizalmatlanság, rosszízű piszkoskodások, elidegenedett választói csoportok, és a lapítók meg a nyaloncok képviselte, belül sikeres középszer formájában.

Az MDF *ebben az esetben* azért kerül a képbe, mert aki szintén így gondolja, az láthat benne fantáziát. Emellett számos más oka lehet a támogatásának, amelyek egy része racionális, másik része tisztán érzelmi vagy véletlenszerű (mondjuk tehetetlenség mozgatta).

Marianna · http://egerentyu 2008.01.29. 17:05:06

Toma
legtobbszor par ev vagy evtized tavlatabol jobban latja az ember a dolgokat. Vagy legalabbis azt hiszi. Antall Jozsef nem tudott semmit befejezni, nagyon hamar halt meg ahhoz, hogy tudni lehessen mit tett volna kesobb, hogyan alakul az MDF sorsa ha o marad az iranyito. Nem biztos, hogy jobban allnanak ma vele mint David Ibolyaval.

Nem leszolni akartam azt amit sikerult megcsinalnia, abban a helyzetben es sokszor rossz tanacsadokkal, szemelyes serelmekkel es nyilvan zsarolasi kiserletek fenyegetettsegevel naponta eleg nehez helyesen donteni, objektivnek maradni. Neki sem sikerult.

Nem hiszem, hogy jobboldali multunkat utnenk meg ha elmondjuk, hogy nem jol inditottunk es ugy latszik nem is nagyon sikerul valami kiutat talalni, a jobboldal politikaja - legyen MDF, KDNP, FIDESZ nem meggyozo. Annyira nem, hogy hosszabb ideig kormanyra keruljenek. A kozvelemenykutatas nem nagyon szamit, egfeljebb az eppen kivalasztottnak lesz par jobb napja es kesz.

Ugy gondolom igaza van Orbannak - legalabbis eddigi tortenesek azt latszanak igazolni - hogy valoban egy ideig meg az "egy a zaszlo" alatt kellene egy jobboldali partot alakitani olyan mersekelt programmal, ami ossze tudna tartani a jobboldali szavazokat.

Lehet latni, mire vezet az MDF onallo utkeresese: alig kerulnek be a parlamentbe (raadasul szocialista segitseggel ujabban) es szavazatokat vesznek el a fidesztol.

Tul egyszeru ez igy tudom, de a tenyek megis ezt igazoljak. Raadasul a MDF vezerkaranak rendszeres fellepesei a Nap-kelteben es a baloldali ujsagokban nem nagyon segitik elo azt a meggyozodest a konzervativ szavazoretegben, hogy pont az MDF lesz az akire szavazni kellene.

Minel tobbet latjak ott oket annal inkabb ellenszenvesebbe valnak.

Krapulax 2008.01.29. 17:15:56

ElGabor,

én megértem kételyeidet, de attól tartok, hogy több érv szól az általam felvetettek mellet, sőt mi több ezeket az érveket már elsoroltam.

De még egyszer az érvek: Navracsics vezette a Fidesz Kormányzás 2006 munkacsoportját - de akkor csak nagyon kevéssé léptek a nyilvánosság elé (hiába sürgették ezt olyan jobbközép, Fidesztől eltávolodott elemzők, mint Stumpf). Az indok: nagyfokú bizalmatlanság a véleményformáló elittel szemben ill. félelem attól a szociális demagógiától, amivel az ellenfél választásokat nyert ("Több pénzt az embereknek!") aztán pedig törvényhozási szintre emelt.

Lehetséges, hogy ez rossz taktika volt - de már akkor voltak Navracsics interjúk, igaz a háttérben. Tehát kis utánaolvasással nyilvánvaló, hogy Navracs. már évek óta a Fidesz meghatározó háttérfigurája.

Továbbá, alapos kutatás után nyilvánvalóvá válik, hogy nagyon sok energia van benne a Jövönk programban, (ami nem más mint a már müködő munkacsoport óvatos (!) nyilvánosság elé lépése) - egy év alatt két meghatározó kiadványt tett le az asztalra (Jövőnk vitairat, és Erős Magyarország alapprogram) - egy ilyet nem lehet csak úgy félredobni -- és súlyában valóban összevethetetlen pár ideológiai profilt tisztító újságcikkel.

De mégis, mire lehetne leváltani? A Fidesz szándékosan Orbántól távolra pozicionálja Navracsicsot és csapatát - de alapvető dolgokban nincs ellentmondás Orbán nyilatkozatai és a Navracsics között - már amennyiben hajlandóak vagyunk a magyar választási győzelmek keserü tapasztalaiból (ti. szociális demagógia) építkező retorika mögé tekintve tartalmi kérdésekre koncentrálni.

Tehát attól tartok nem helytálló a véleményed a "be nem ágyazottságot" illetően.

Viszont én is kiváncsi lennék, hogy miböl szüröd le, hogy belső bizalmatlanság jellemzi a pártot és milyen belső ellentéteket látsz?

Továbbá (függetlenül az előző kérdéstől: az MDF-ben nem tekintetted aggályosnak a belső ellenzék egyáltalán nem elegáns eltávolitását? Vagy ebben az esetben én értelmezem rosszhiszemüen az ott történteket?

irrelevant 2008.01.29. 17:42:11

Kedves szerkesztők!

Nem lesz valami poszt, ahol a népszavazási kampány ocsmányságait lehet majd megbeszélni? Mondjuk az SZDSZ-vöröscsillagot, amiről épp ebben a percben mondja el a szélsőséges Horn Gábor, hogy az valójában nem is az, mert narancssárgás árnyalatú.

irrelevant 2008.01.29. 17:42:42

(Ja, a Szélsőközépben fejtegeti, a Rádiócafén.)

Krapulax 2008.01.29. 18:46:31

És miért van csöndben az MDF?

oblomov 2008.01.29. 19:03:40

"És miért van csöndben az MDF?" Ez én volnék? :) Semmi szerves kötődésem, csak elméleti. Egyébként elidőztem MG blogjában. De lássuk.

"Lassan Bayer, Rákai, Csermely, Tarlós, Lezsák a meghatározó pártkommunikátorok, nem Szíjártó, vagy Navracsics." Szóval ezt mondtam, nem azt, hogy "Tarlós, Bayer veszi át Navracsics helyét."

Navracsicsot meg kedvelem, és hiányolom a Napkeltéből, amit már csak innen a netről szemelgetek időnként. De annó néztem, amikor még ott pártkommunikátorkodott ő is, és Szíjártó is. Ha azt hiszik a fideszben, hogy Bayer, Rákai, Csermely, Tarlós, Lezsák ma és így többekhez eljut, akkor úgy legyen. Ha meg csak a jobboldalhoz kívánnak szólni, akkor tegyenek bátran úgy, hogy az MDF ha létezik is, csak történelemként. Nekem mondjuk az eszem megáll, in memoriam Rényi Péter.

oblomov 2008.01.29. 19:11:34

Marianna: "Lehet latni, mire vezet az MDF onallo utkeresese: alig kerulnek be a parlamentbe (raadasul szocialista segitseggel ujabban) es szavazatokat vesznek el a fidesztol."

A közszolgálatból ne tiltsuk már ki a teljes ellenzéket. A fidesz-szavazók aztat úgyse nézik. Meg aztán Te mondod: "Minel tobbet latjak ott oket annal inkabb ellenszenvesebbe valnak."

oblomov 2008.01.29. 19:26:11

elGabor: "Jobban hinnék a dologban, ha a változások mögött követhető, nyíltan vállalt érdekek lennének, és nem a pártegység retorikája mögé bújó homályos kamarillapolitika." Ez jó. Ilyesre céloztam az MSZP társ.pol-i tagozatát érintve. De a fidesznél súlyosabb kényszer(képzet)ek vannak: vállalkozók, kisgazdák, romák politikai képviseletét nem oly egyszerű párton belül tartani. Persze egyszerűbb kezelni "zsaroló" potenciált kamarillapolitikaként, mint kormányzó pártkoalíció politikai konszenzusával. Egy kormány ne csak a bizalmatlansági szabályokkal legyen bebetonozva, hanem pártpolitikailag is, ugye. Ezt szeretjük Gyurcsány MSZP-jében is.

Krapulax 2008.01.29. 19:28:41

Omblomov,
nehéz erre mit mondani... Miért lennének az álatalad említettek a párt fő kommunikátorai? Legfeljebb Tarlós lépett előtérbe, Szijjártó most is fő kommunikátor, amúgy meg szakterület szerint oszlanak meg. A többire te fixálódtál rá... Bayer helyett éppúgy mondhatnád Lánczi Andrást, vagy Martonyi Jánost fő kommunikátornak ha arra lennél ráfixálódva...

oblomov 2008.01.29. 19:40:11

Krapulax

Ebben igazad van, párt TV-ben a politikai műsorvezetők bármelyike megteszi. Martonyi azért más.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.29. 19:59:17

oblomov
sokaig neztem a Nap-keltet, nem azert hagytam abba mert fo celjuk a fideszt cikizni, hanem mert unalmasakka valtak. Allandoan ugyanazokkal a szereplokkel ugyanazt ismetelni az csak egy ideig megy. Figyelembe veve Oszodot kisse mulatsagos es nagyon idegesito mikor becstelensegrol, megalkuvasrol es erkolcsi folenyrol tartanak eloadast eminens kormanytagok. Kulonben ha a fidesznek lennek visszamennek neha-neha es (remelem van nekik es elokapjak ha szukseges) meggyozo ervekkel, elkepzelesekkel, statisztikai adatokkal es szamokkal harcolnek a voros rem ellen:))
Az mdf-nek tobbet kellene szerepelnie elitelendoen jobboldali sajtoorganumokban is, Hir teve, Echo teve, Magyar Nemzet (miert ne?) Magyar Hirlap. Nehezen tudom elkepzelni, hogy az MDF vezeto politikusait kitiltottak ezekrol a helyekrol es David Ilonanak mindig a Nepszabadsagban kell megfogalmaznia konzervativ gondolatait.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.29. 20:46:03

"Jobban hinnék a dologban, ha a változások mögött követhető, nyíltan vállalt érdekek lennének, és nem a pártegység retorikája mögé bújó homályos kamarillapolitika."

Ez meg szerintem naiv ábránd.

A jelentős és fontos, személyi ügyeket is magában viselő dolgok mindenhol, minden demokráciában, még a legnagyobb nyilvánosság mellett is a háttérben, a színfalak mögött dőlnek el - ennek mértéke különbözik, de a metodika nagyjából ugyanaz. Különösen ebben a napi többszöri döntést igénylő, mediatizált világban, ami kellően gyors ahhoz, hogy 5-10 híradást generáljon egyetlen szervezetről is akár. Tetszik, nem tetszik, ez így van, és amíg nem vagyunk tudatosabbak az élet minden területén, így a közügyeink tekintetében is, addig egyetlen párt, városi közgyűlés, civil szervezet, vagy gazdasági szerveződés sem fogja magát azért gyötörni, hogy döntéseit átláthatóbbá és kevésbé kuszává gombolyítsa. Szerintem.

Ide kapcsolódik az a két találó amerikai mondás, miszerint a hír nem az, amit olvasol az újság címlapján, hanem az, amit valaki el akar titkolni, és a politikai az ipar szórakoztató üzletága.

oblomov 2008.01.29. 22:33:41

Marianna: "Nehezen tudom elkepzelni, hogy az MDF vezeto politikusait kitiltottak ezekrol a helyekrol ...".

Akkor lehet, hogy bojkottálják? Ne légy ennyire naíva! :)

k|M: "A jelentős és fontos, személyi ügyeket is magában viselő dolgok mindenhol, minden demokráciában, még a legnagyobb nyilvánosság mellett is a háttérben, a színfalak mögött dőlnek el - ennek mértéke különbözik, de a metodika nagyjából ugyanaz."

Mindez asszem a diktatúrában se történik másként, de adott esetekben vannak intézményesített egyeztetési eljárások. "Személyi ügyeket is magában viselő dolgok" esetében sincsen ez feltétlen másként, Antall több miniszterének személyéről egyeztetett a mindenkori kisgazda vezetőkkel is.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.29. 23:47:36

oblomov
nem naiva vagyok, hanem meg vagyok rokonyodve:)

Krapulax 2008.01.30. 01:00:11

Kedves k|M, miután ilyen szépen kiveséztük "egyszerü kérdésfölvetésedet" szerintem nem csak én lennék kiváncsi a további tanulságokra, amiket a hozzászólásokból levontál. :)

Toma 2008.01.30. 08:46:37

Marianna!

Nekem sokáig szimpatikus volt az MDF, de 2006 márciusában rájöttem, hogy nincs programjuk, és elbizakodottság a Dávid Ibolyát minelnöknek jelszó. Így aztán a Fideszre szavaztam. Igen, a mostani MDF-fel sok baj van, de arról, hogy olyan a viszonya a Fidesszel amilyen, a Fidesz 2002 utáni lépései nagyon sokat tehetnek. Politikában is vannak érzelmek, hiába hisszük hogy nincsenek, vannak.
A múlthoz visszatérve. "Rosszul indítottak" és "a jobboldal politikája nem meggyőző" Ezt most középről nézve írod, vagy radikális nézőpontból?

Marianna · http://egerentyu 2008.01.30. 10:48:59

Toma
akar anarchista szempontbol is irhatnam, mert sokszor van nekem is olyan erzesem, hogy az egesz politikai elit eltunhetne de rogton..:)
Latja az ember, hogy akarmilyen rossz is a mostani kormany, mert tenyleg rossz, tehetsegtelen, szocialis erzeke egyenlo a nullaval, rombolasra is hajlamos, nem sikerul sem az Mdf-nek sem a Fidesznek meggyozni baloldali szavazokat a programjukkal. Pedig mar szamokkal, ervekkel es magyarazatokkal eleg vilagosan bebizonyosodott, hogy a mostani "reformok" nem jok.Nem az erzelembol baloldalra szavazokra gondolok, ott az ervek nem jatszanak szerepet, hanem a bizonytalanokra. A kozvelemenykutatasoknak nem hiszek, donto pillanatokban mindig kiderult hogy tevesek.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.30. 10:49:32

Krapulax 2008.01.30. 01:00:11

Ez igazán kedves beszúrás, de hogy teljesen őszintén írom, lövésem sincs, miért hallgat az MDF.

Nem találok rá racionális magyarázatot. Különösen abban az értelemben nem, hogy a technikai lehetőségek adottak ahhoz, hogy mondjuk "nekik hangzó" hírszájtot, videoszájtot, web2.0-ás dolgot teremtsenek, és mégsem teszik ezt.

Holott látszik, erre van reális politikai igény (igaz más vonalon, de nagyon hasonló értelemben a jobbklikk és a konzervatórium, vagy a reakció sikere ezt mutatja).

Úgyhogy passz.

Nekem a kommentekből az jött át, hogy aki itt fidesz-szavazónak vallja magát, az nehezen tántorítható el akár az MDF, akár más irányba.

oblomov 2008.01.30. 12:15:28

k|M: "Nekem a kommentekből az jött át, hogy aki itt fidesz-szavazónak vallja magát, az nehezen tántorítható el akár az MDF, akár más irányba."

Lehet azt sejtetni, hogy ügynökölni próbáltam "akár az MDF, akár más irányba". A "nekik hangzó" besorolás sem a "magunk fajtára" hajaz, úgyhogy értem én, mire van "reális politikai igény".

Bummer 2008.01.30. 12:21:47

A megdöbbentő az, hogy a közvéleménykutatások szerint "reális politikai igény" van egy új harmadik erőre, a választópolgárok 30%-a támogatna szavazatával egy újként feltűnt pártot: tapasztalat, eredmények, program híján is.
Ez aztán a racionális választói magatartás.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.30. 12:23:53

Nem, bocsánat, ezesetben félreérthető voltam, nekem föláll a hátamon a szőr a "magunkfajtázástól", a kuruc.info-tól, meg úgy általában az aránytévesztéstől.

Nem sejtettem én semmit sem, hogy "ügynökölni akarnál", és nem is sugalmaztam.

Jó volt egy olyan MDF-szavazó véleményét olvasni, aki '90 óta kitart, úgyhogy maradj velünk, ha lehet.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.30. 13:05:57

Bummer: nincs ebben semmi megdöbbentő, a tapasztalt piszkos kezek után sokan vágynak tisztára, még akkor is, ha az nem olyan tapasztalt. Van ilyen mindenhol, Hollandiától (Pym Fortuyn) Amerikáig (talán Ron Paul; inkább állam és alacsonyabb szinteken, mint szövetségin).

Ugyanezek a szavazók persze csak nagyon ritkán mennek is el voksolni a tiszta kezű új erőre, főleg 5%-os küszöb mellett (ha nálunk alacsonyabb, akkor ma talán a Centrum is ott ülne a Parlamentben).

Toma 2008.01.30. 13:14:07

"sokszor van nekem is olyan erzesem, hogy az egesz politikai elit eltunhetne de rogton..:)"
Ezzel az érzésünkkel nem vagyunk egyedül.
"nem sikerul sem az Mdf-nek sem a Fidesznek meggyozni baloldali szavazokat a programjukkal."
Azért várjuk meg 2010-et. "Nem az erzelembol baloldalra szavazokra gondolok, ott az ervek nem jatszanak szerepet, hanem a bizonytalanokra." Vannak-e ma még bizonytalanok? Ha vannak, akkor olyan a kulturális beágyazottságuk, hogy a jobboldal mondanivalója - és itt elsősorban társadalmi, kulturális mondanivalóra gondolok - "ne jön be" nekik. Valahogy el kellene hitetni a FIDESZ vezetőinek a bizonytalanokkal, hogy 2010 után majd kevesebb fölösleges dologban fognak "izmozni".

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.30. 13:21:27

Krapulax: a Fidesz belső bizalmatlanságáról legközvetlenebbül helyi szervezetben aktív, mostanában egyre kiábrándultabb tagoktól hallottam. Reprezentatív mintám természetesen nincs.

K/m: még egy zárt belső döntéshozatalú párt esetén is szembetűnőek a durva, leszámolásszerű módszerek. Ismét meg kell lobogtatnom a nevenincs egyetemisták írta vezércikkeket, mint a belső viták lerendezésének riasztó, végtelenül ellenszenves példáit. Megjelenésük előtt szkeptikus voltam, azóta undorodom is; ha naiv, ha nem (mostanában a szocik is csinálják, és nekik sem fog jót tenni).

Újságokban lefolytatott vitákra van szükség, ha a párt olyan komolyan gondolja a nemzeti konzultációkat.

oblomov 2008.01.30. 13:27:23

Nem az a fő specifikációm, hogy MDF-szavazó vagyok. Beálltam persze ebbe a pozícióba (nem esik nehezemre persze) de látom az MDF (itt is nagyrészt megjelenített) nehézségeit is. Ezen keresztül pedig rendesen rá tudok csodálkozni a fidesz politikájára. Nem tetszenek ezek a folyamatok (sem), és feltételezem, hogy a fideszesek némelyikét is aggasztja, hisz a fideszt is, a demokratizmust is gyengíti. Nyilván Orbánon múlik ez a viszony is, márpedig Orbán nélkül (gondolhatni) a fidesz inkább meggyengül, mint megerősödik. Patt. Ez nekem sem mindegy, mármint állampolgárként. Mint ahogy az sem mindegy, mi lesz, ha ez a két fronton is harcoló fidesz ezekkel a latens mai törekvéseivel együtt nyer.

A vitának olyan vonulatai, amik a fidesznek kincstári ráfogásai az MDF-re, Dávidra, vagy szavazóira, azok nem igazán érdekelnek, miközben óhatatlanul mindig előjönnek. Meg lehet azoknál is ragadni, csak az szimpla propaganda, más site-kre való.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.30. 13:30:12

"Ismét meg kell lobogtatnom a nevenincs egyetemisták írta vezércikkeket"

Teljesen igazad van, ám lehet, hogy nem belül, hanem kapcsolódó szervezetben kell a paranoia okát keresni. És megint csak nem a relativizálás miatt, de Barack Obamáról egy pasas azt állítja egy videón, hogy orális segítségnyújtást szolgáltatot egy kis kokainért cserébe.

A hatalomért és a befolyásért való küzdelem nem csipkerózsika-mese sehol a világon - és nem csak az állam vezetésében, de egy gazdasági társaságnál is: van olyan ember, aki a pozíció kínálta eszközrendszert és a később jelentkező előnyöket szeretne élvezni, és ezért ma erkölcsi korlátokat is képes átlépni; nem vagyunk egyformák ebben a tekintetben sem.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.30. 13:30:14

Újságokban *is* lefolytatott.

+ még: nem újságok által lefojttatott. ;)

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.30. 13:31:42

"Nem az a fő specifikációm, hogy MDF-szavazó vagyok."

:DD

Jó-jó, tudom, csak egyszerűsítettem.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.30. 16:06:55

Nem kell rafogni semmit David Ibolyara sem az MDF-re. Eleg figyelni oket, par eves tevekenyseguket 2002 utan. Teny, hogy Orban is megtett mindent azert hogy vegleg kulonvaljanak, nyilvan hibazott de abban nem vagyok biztos, hogy csak o tett azert hogy igy, majdnem ellenlabaskent politizaljanak tovabb.
De vajon az MDF mit tett, hogy eppen az alapito tagok, Antall barati kore, tamogatoi valtak ki es hagytak ott David Ibolyat? Jeszenszky peldaul MDF tag meg?
Vagy a tobbiek, a volt Antall kormany tagjai, az MDF regi kepviseloi hol vannak? Es mi lett az MDF szavazokbol? Tenyleg Orban miatt bukdacsolnak egyik valasztastol a masikig? Nem Boross vagy David Ibolya tehet rola? Na ezekre a szonoki kerdesekre nem kell valaszolni..csak ugy feltettem oket. A valaszt lehet, csak a szel ismeri.:)

Bummer 2008.01.30. 16:20:57

Nos, a helyzet az, hogy 2002-ben az MDF Vitéz Báró Gróf Csapody Miklós vezetésével a választási vereség láttán úgy értékelte a helyzetet, hogy az MDF juttatta kormányzati pozícióba a "fiúkat" és ők eltékozolták a lehetőséget. És már ebben a pillanatban úgy döntött az MDF Vitéz Báró Gróf Csapody és Dávid magyarország-legnépszerűbb-politikusa-aki-valahogy-sose-tudja-szavazatra-váltani-a-népszerűségét Ibolya és elvtelen társaik, hogy átpozicionálják a pártot.
Akár az MDF-esek holttestein át!
Sose felejtsük el, hogy Herényi mit csinált a frakcióval, miután!!! az őt leváltotta. Szili Katalin pedig segédkezett benne.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.30. 16:33:46

Bummer 2008.01.30. 16:20:57:
"És már ebben a pillanatban úgy döntött az MDF Vitéz Báró Gróf Csapody és Dávid magyarország-legnépszerűbb-politikusa-aki-valahogy-sose-tudja-szavazatra-váltani-a-népszerűségét Ibolya és elvtelen társaik, hogy átpozicionálják a pártot."

Erdekes modon az MSZP meg tudja erteni, hogy szuksege van egy "fuggetlen" csatlosra, ami elkapdossa azokat a szavazokat, akiket a nagy neppart, az MSZP nem tud befogni. Ez a csatlos az SZDSZ.

Az MDF is ezt csinalja, de csak agyalast kap tole a jobboldalon.

Bummer 2008.01.30. 17:12:09

Doomhammer, szerintem az MDF nem ezt csinálja. Pontosabban több szavazót visz el a Fidesztől, mint amennyit megszerez magának.

gloire 2008.01.30. 17:18:02

Ezt én is így gondolom. Sőt...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.30. 17:42:13

Bummer 2008.01.30. 17:12:09:
"Doomhammer, szerintem az MDF nem ezt csinálja. Pontosabban több szavazót visz el a Fidesztől, mint amennyit megszerez magának."

Az MDF-fel kapcsolatban szerintem meg senki nem szamolta a Fidesz oldali elonyt/hatranyt vegig, de nezzuk, hogy megy ez MSZP-SZDSZ viszonyban.

Az SZDSZ-re kabe 3-400 ezren szavaznak. Ebbol maximum 200 ezret kapna meg az MSZP, ha az SZDSZ valahogy letunne a porondrol (feloszlana vagy beolvadna az MSZP-be). Tehat az MSZP nagyjabol 100-200 ezer szavazatot veszitene ezzel.

Most erdekes kerdes, hogy a rendkivul szorakoztato MSZP-SZDSZ mediautalkozas mennyit visz el a ket parttol. Szerintem semennyit, hiszen ez segiti, hogy a ket part kulon kepzodmenykent tunjon fel es ne annak, ami: egy hatalmi szervezet ket markajanak, brand-jenek. Mint az Omo es a Persil, ami a "legy a sajat magad versenytarsa" strategia egy szep peldaja.

A Fidesz-MDF viszonylatot meg senki sem szamolta vegig, de David eredeti otlete az volt, hogy az MDF visz magaval kabe 200 ezer jobboldali szavazot, ehhez gyujt masik 2-300 ezret maga, merthogy ok marhara fuggetlenek es szerez ezzel 5-6%-ot, amivel legalabbis ellensulyozza az SZDSZ hasonlo akcioit. A lenyeg, hogy az egyesitett jobboldali szavazoszam tobb lesz kabe 2-300 ezerrel, mert ezek a nepek sose szavaznanak a Fideszre.

David Ibolyanak ezt az otletet verte szet a Fidesz azzal, hogy verig sertette a mimozalelku MDF-es vezetoket (Magyarorszagon vagyunk, a 10 millio szuperego birodalmaban).

Ezzel kapcsolatban egy fideszes mondast ideznek a 2006-os valasztasi kampany idoszakabol: akarhogy rakjuk a szekeret, ugyanannyi lepotyog. Vagyis: akarmennyi uj, kis szavazoreteget gyujtunk a zaszlo ala, annyi el is megy. Nagy nyilvanossagot kapott pelda a szelsojobbos szavazok begyujtese, amely legalabb annyi szavazot vitt el a Fidesz balliberalis kozepebol, mint amennyi uj szavazot szerzett. Vagy emlithetnem a gazdaszervezetet, amely legalabb annyi falusi szegenyt vitt el, mint amennyi gazdalkodot hozott (mivel ezek utaljak egymast).

Nem tudom, hogy kijavithato-e a dolog, de az MSZP oriasi elonyben van azzal, hogy van nekik az SZDSZ-es brand. Most rohejesnek tunnek mind a ketten, de az SZDSZ barmikor megszolitja a 3-400 ezer szavazojat, ha jon a szukseg es tamadnak a fasisztak. A nepszavazason ez lehet (biztos), hogy nem fog latszani, de 2010 az mas teszta.

Google 2008.01.30. 17:52:00

Az MDF már nem magáért, hanem az MSZP-ért, és főleg a Fidesz ellen van, él, létezik. Gyurcsány a blogján dicshimnuszt zengett Dávidról, gondolom, nem azért, mert megcsípte a cecelégy! Rokonlelkek lennének? Egyikük sem ért a focihoz? Sem? Lehet, hogy a foci nem elég fennkölt nekik?

gloire 2008.01.30. 17:59:28

Biztos ez? Én úgy látom, hogy Dávid a fidesz megrázó
elgyengülését várta a választások után, a második szoci
ciklus végére, ezzel párhuzamosan pedig saját maguk
megerősödését egy "nagykoalícióképes" jobbos párttá.

Ez ugye nem fog összejönni, ezért kussolnak,
mert erre most jöttek rá.

gloire 2008.01.30. 18:06:28

Ja, Google, nagyjából akkor te is így látod.
Doom, Dávid és Orbán között még köszönő
viszony sincsen ma már, nem hogy leülnének
stratégiai kérdéseket megbeszélni, vagy bármit.

A baloldalon meg egymás seggéből lógnak ki,
nem is látszik néha mi történik, a szadi például
kapott egy ajándék pártelnököt nem is olyan rég.
Szóval, én semmilyen hasonlóságot nem látok itt.

oblomov 2008.01.30. 19:00:54

Lehet így-úgy látni, meg amúgy. De nem olyan Pettkó András féle kispályások ezek mind, hanem profik, önálló elemzői háttérrel. Ahogy van ilyesmijük a nagyoknak is. Pl. ez nem friss, de azért valami:

www.aja.hu/data/upload/PE_ogy.pdf

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.31. 07:43:03

gloire: hogy a baloldalon mit csinálnak egymással, az érdekes, de a legérdekesebb mégis az, hogy ők nyerték meg a választásokat. Ezzel nehéz vitatkozni, te is beláthatod.

gloire 2008.01.31. 14:37:02

Nem vitatkozik ezen senki. Pont arról szól a post is,
hogy hasonló összefogásra miért nincs esély a jobb oldalon.
Azért mert erre a szerepre az mdf alkalmatlanná vált. Vagy ami
még rosszabb egyszerűen fizetett "férfimanökenek", tehát: d)
süti beállítások módosítása