2007-ben láttam
2008. január 02. írta: politicus

2007-ben láttam

Az évet szokás szerint Sólyom László nyitotta egy parádés, mindent elsöprő beszéddel. Igaz, ha az emlékeim nem csalnak, nem tudnék felidézni belőle semmit. Számba vettem azokat a jelenségeket, melyek Magyarország szellemi, gazdasági fejlődését a legsúlyosabb mértékben akadályozzák. Az Orbán-fóbiát, a konszenzusképtelenséget és a politikai ellenfelek egymás iránt érzett olthatatlan gyűlöletét. Ez ma legalább annyira aktuális mint volt egy évvel ezelőtt. Egy éve láttam egy embert (Salamon András) Friderikusznál, akit sem előtte sem azóta nem láttam a magyar televíziózás bugyraiban és aki egészen új távlatokat nyitott meg a gyűlölet kifejezésében. Senki nem találná ki, hogy kivel szemben. Egy egészen kivételes cikket olvashattunk Schiffer András jogásztól, a Védegylet alapítójától arról, hogy hol veszett el az SZDSZ kérlelhetetlen dogmatizmusa az emberi jogok iránt és hogy miért nem szabad a Szabad Demokratákra szavazni. Feledhető cikket tett közé az osztrák Der Standard Paul Lendvaitól, aki a régi kliséket leporolva vádolta antiszemitizmussal, rasszizmussal, szóval a szokásos hülyeségekkel a hazai konzi ellenzéket. Horváth Zsolttól megtudhattunk, hogy Orbán a KDNP-be tart. Január végén az Új Egyensúly program kapcsán arról elmélkedtem, hogy a reformokat mi különbözteti meg a szimpla megszorításoktól. Közben kiderült, hogy Járai Zsigmond lett Európa legjobb jegybankára a Banker Magazin (ja, ja, bankárkormány stb.) szerint. Közben kordont is bontottak fideszes néphergelőink a főpolgár segítségével és a rendőrség is aktivizálta magát a Kossuth-téri rendteremtésben. Blogot nyitott Fodor Gábor, hogy aztán júliusban be is zárhassa azt és február lezárásaként jutott még nekünk egy kis szélsőségességgel vádolgatás és az a bizonyos ázsiai dokumentum is.

Márciusban kísérletet tettem arra, hogy bemutassam néhány ország utcai politizálással kapcsolatos tapasztalatát nem túl sok sikerrel: még mindig vannak magukat demokratáknak vallók, akik szerint a politizálás helye nem az utca. Az utcai politizálás pejoratív értelmű bemutatását éppen csak megelőzi az antiszemitizmussal való állandó riogatás, főleg olyankor, ha a kormánypártok szarul állnak a közvélemény-kutatások tükrében. Azt is megértük, hogy a Kádár-kor főkommunikátorainak egyike Aczél Endre elismerte: „Magyarország a kilencvenes évek éllovasából sereghajtóvá vált. Március 15-e kapcsán felháborodásomnak adtam hangot a hőzöngő hülyék miatt, akik a tojást nem rántottának, hanem önvédelmi fegyvernek használták. Semmivel sem vetekedő érzéseket keltett bennem Kupper András bírósági győzelme 12 értelmiségivel szemben, akik egyszerűen lenácizták Kuppert, mert az 45-öt nem úgy értelmezte, ahogyan ők. Még ebben a hónapban Gyurcsány megdicsérte az orosz demokráciát (sic!) és a Népszabadság is átállt a posztfasiszta Északi Liga oldalára. A 2007-es év kísérőjelensége a Fidesz népszavazási kezdeményezésének folyamatos gáncsolása volt.

Áprilisban is újra meg újra fellángolt a vita az árpádsávos zászlóról, és Fábry Sándornak is meg kellett küzdenie az inkvizíció mai nagymestereivel a közszolgálat legnagyobb dicsőségére. Ezenközben kiderült, hogy Mihancsik Zsófia még a Klubrádiónak is vállalhatatlan, műsora a kiegyensúlyozottság egyetlen tartalmi követelményét sem elégítette ki, pedig mi, a Reakció szerzői és olvasói mindent elkövettünk, hogy összekaparjunk 273 konzervatív gondolkodót, akiknek személye e kényes ízlésű szerkesztőnek is megfelelt volna, mindhiába. Közben Kósa bunkóságból jelesre vizsgázott és volt kénytelen elnézést kérni Dávid Ibolykától. Vulgár Györgynek is szembe kellett néznie az ORTT mardosó karmaival, miután műsora a kielégítetlen gyűlöletvágyaknak adott helyet és időt. A költségvetési tanács ellenzéki ötletét pedig felkarolta az azt addig masszívan elutasító kormánytöbbség is.

Májusban már láttuk, hogy a különgép igénybevétele nem csak Orbán privilégiuma, bár ez nem keltett már akkora felzúdulást, mint a korábbi kormányfő bostoni kiruccanása. És azt is megfigyelhettük, hogy a franciák egészen különösen értelmezik a demokráciát: kimennek az utcára tüntetni…Közben pedig szép csendben Orbán Viktor heroikus küzdelemben pártelnökké választódott. Nem az újságírók hónapjaként íródik be 2007. májusa a médiatörténetbe: előbb Bakács Osonkodó Tibor nevezte a közszolgálati Tv-n nélkülözhetetlennek a miniszterelnököt, majd Kóczián Péter rúgták ki a Szélesvásznú tv-ből.

Júniusban az AB jóvoltából sokan megtudták, akik addig még nem, hogy lehet majd valamikor népszavazni is és az MTV is befizette a maga szokásos büntijét az évek óta megtűrt Nap-Kelte újabb produkciója okán. Ezúttal Bánó András műsorvezetési eljárást nem tolerálta a hatóság. Igazi szakértői forrásból, adatolva, bizonyítva az is világossá vált, hogy Gyurcsány egyszerűen idegroncs, aki se a kezével, se a lábával nem tud mit kezdeni. Hogy másról már ne is beszéljünk.

Júliusban megismertük Kálmán László nyelvész nevét és azt is megtudhattuk – igaz néhány év késéssel, hogy ma már a kormánypártok is egyetértenek a Monetáris Tanács tagjai számának szűkítésével, holott azt korábban ők maguk bővítették ki. És mégis forog a Föld…

Augusztusban megalakult a Magyar Gárda. Még e hónapban a Lánchíd Rádió (az meg mi?) egyik szerkesztője ormótlan tréfát engedett meg magának Szetey Coming Out Gáborral szemben, amiért elnyerve méltó büntetését, távozott a rádiótól.

Szeptemberben Gyurcsány bejelentette 48 pontját. Ezzel és a korábbi programjaival összesen előre megnyerte az NBA következő 2 szezonját. A hónap talán legszebb próbálkozása a Klubrádió- Népszabadság tengelyhez köthető. Becsületükre legyen mondva megpróbálkoztak a lehetetlennel. Az internet korábban bizonyítani akarták, hogy Orbánt faképnél hagyta Nicola és hogy csak Gyurcsányt tekinti igazi partnernek a franciák frissen becsajozott elnöke. Hát mondanunk sem kell: nem így volt! Az is kiderült, hogy Orbán nem a piros csíkosat szereti és hogy Cúslág úrnak benn tágasabb.

Október úgy indult, mintha álmaink országában élnénk: van ez a nemzetbiztonságért felelős miniszter…valami Szilvásy, aki megpróbálta Topolánszkyt megszorongatni. Előtte azért konzultált Putyinnal is, aki ugyan radikálisabb megoldást javasolt, de ezt a mi Gyurink a körülményekre való tekintettel (értsd: már nincs diktatúra) elutasította.

Novemberben Gerő András doktori disszertációjában minden kétséget kizáróan igazolta, hogy az államfő beszari. A védés a Nap-Kelte és a Friderikusz Most című műsorok (sic!) irányítóiból álló bizottság előtt történt. A dolgozatot jelesre értékelték. Közben a kormány már elfelejtette, hogyan szidalmazta ellenzékként a Milleniumi Országjárót, ezért aztán ő maga is szép vastag, informatív sajtótermék előállítását kezdeményezte Új Magyarország címmel. Az SZDSZ-ről ill. annak kormányból való távozásáról kisebb, a politikai élet általános történéseiről egy kicsit nagyobb lélegzetű elemzést rottyantottam össze.

Decemberben pedig ombudsmanokat kerestek és szavaztak le, Orbán pert nyert az IRM-mel szemben, mert a bíróság szerint elmondhatta, amit az IRM szerint nem és elhatárolódásainak újabb állomásaként a Fidesz elnöke nemet mondott a Magyar Gárdára. Megverték Csintalan Sándort négyen, csuklyásan, gusztustalan módon. A műsorvezető néhány hetes kiesése elég is volt ahhoz, hogy Magyarország sereghajtóvá váljon. Karácsonyi ajándékként pedig közölték velünk, hogy nem lesz kormányzati negyed, nem szórunk ki az ablakon 80 milliárd forintot a nincsből. Vagy talán mégis?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr76281989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2008.01.02. 13:57:12

Fikázhatjátok a Lánchid Rádiót, de lehet, hogy nagyobb a befolyása pár nagyságrenddel, mint a Reakciónak...

Gabe 2008.01.02. 14:11:46

Ez megy EGY germanizmus!
(Újévi gecizés... :)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.02. 14:24:12

szép gyűjtemény, tetszettek a linkelt bejegyzések, meg az önpromo részét is jól nyomod:)

mondjuk annyi hozzáfűznivalóm, hogy nem lehet, hogy kicsit túl sokat foglalkozol a különféle oldali "megmondóemberekkel"? ez nem kritika, csak engem is sokat fogalkoztat, hogy ha nem adnánk annyit a szavukra, nem lenne akkora (torzító) hatásuk.

például ha nem mindig a napkeltés orbán-fóbiások véleménye lenne címlapon hangsúlyozva, akkor a "ballib" oldal és a róla alkotott konzi kép is árnyaltabb lehetne. vö. sólyom lászló évnyitó beszéde.

ergé 2008.01.02. 14:24:46

mennyi minden történt és mégse változott semmi...

ergé 2008.01.02. 14:29:44

Smalladam, minden reakciósnak megvan a maga perverziója, Politicus erre gerjed :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2008.01.02. 14:30:33

smalladam

A saját oldalamra akartam felrakni, csak a blogter motorja baszakszik és 25-szöri próbálkozás ellenére sem megy fel...:(

Ennyit az önpromo részről ::))

De igazad van, sokat foglalkozom velük, újévi fogadalmam: nem teszem! ::))

gloire 2008.01.02. 15:27:38

Csatlakozom, ideje volna a nevüket is elfelejteni.

Google 2008.01.02. 18:53:21

Valahogy kimaradt a felsorolásból, hogy a Mester, nevezett Tóta W. Árpád, elkezdte írni Népnevelő percek c. félóráját, pardon, opuszát. Ettől fog majd tótawéágast állni az ország, gondolom hogy.

Gabe 2008.01.02. 19:07:04

Gugli! A pontosság kedvéért: Magyar képmesék, kb. 2 perc, és 20 perc múlva kezdődik a mtv-n, a hÍradó előtt!
Ha vki nézi (pl. Doom kolega, neki hivatalból kötelező), akkor számoljon már be róla. Én csak a szenvedője vagyok a bolognai folyamatnak, nem akarom Tótától megtudni, hogy miért is jó, ami szar.

Google 2008.01.02. 20:04:06

Gabe! Ennyire (és annyira sem) pontos soha nem voltam , és nem is leszek!
A perceket pedig tényleg csak azok nézzék, akiknek hivatalból kötelező. Azoknak készül. Hogy legyen mit habosítani!

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.01.02. 21:48:46

Salamon András az URH dobosa volt, aztán filmrendezőként lett ismert. Azt a Friderikusz-műsort én is láttam, szánalmasan és szerencsétlenül faszul viselkedett. Hárman próbálták elmagyarázni neki, hogy nem, nem hasznos adott véleményeket betiltani azért, mert neki nem tetszenek. Az egyik asszem Sajó András volt.

Istvan 2008.01.02. 22:12:13

Ilyen emberek meg elnek? Az URH nem ugy jott ossze, hogy a Salamont apoltak valami pszcihiatrian? Es volt ugy 27 eve?

Azon is meglepodtem, amikor egyszer a Gemes Dixivel osszefutottam a metron az uj evezredben...

dowNLoad 2008.01.02. 22:13:39

Óriási siker MINDEN EDDIGINÉL több köcsög a 2007-es évben, a tavalyi sikerre való tekintettel idén is várható sok új (köcsög)arc!

TOP 5(five) KÖCSÖGLISTA 2007

1.Horváth "mangalicafej" Ágnes
szinte még ő sem hiszi el magáról, hogy ő az egészségügy (milyenügyi) miniszter
2.Kókadt gumikóka AKA Dead Puma AKA The King of the OFFSHORE money AKA a legmagasabb köcsög (198cm)
3.A nyelvészzseni, akit Svájcban agyonvernének, az első ilyen húzásánál
4. Gerő (ernő?) fikusz rendszeres vendége, a beképzelt de, semmihez sem értő, de mindent jobban tudó űberköcsög
5.MAGA a király El Qúró Gy. Ferenc a buzibarát, akinek csakazértis sikerült bekerülnie a történelemkönyvekbe, a DAILY SHOW-ba (2X is) és a Colber Report-ba, a CNN interjúval pedig új kategóriát teremtett.

Istvan 2008.01.02. 22:23:42

Kedves dowNLoad!

Milyen gombaval volt toltve a karacsonyi ponty nalatok :)

Nem mintha a tartalommal nem ertenek egyet, na de a stilussal? En ma lattam napocskat (repultem...), fel a fejjel, Budapesten is vege lesz egyszer a kodos idonek...

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.01.02. 23:04:29

Istvan:

Az URH-nak annyi köze van a pszichiátriához, hogy az együttes a Kálvária téri (akkor Kulich Gyula tér) Pszichiátriai Klinika pincéjében próbált, majd ott is debütált az első koncerttel. A Dixivel való összeakadás lehetséges, bár Dixi 2002-ben meghalt.

gloire 2008.01.03. 02:51:18

Szellemjárás?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 09:48:12

"Gabe 2008.01.02. 19:07:04
Gugli! A pontosság kedvéért: Magyar képmesék, kb. 2 perc, és 20 perc múlva kezdődik a mtv-n, a hÍradó előtt!
Ha vki nézi (pl. Doom kolega, neki hivatalból kötelező), akkor számoljon már be róla. Én csak a szenvedője vagyok a bolognai folyamatnak, nem akarom Tótától megtudni, hogy miért is jó, ami szar. "
Már mennek a Tóta-mesék?! :)
ki látta?

Istvan 2008.01.03. 10:05:34

En '94-ben talalkoztam Dixivel eloben a szigeten, es az a meglepo, hogy 2002-ig kihuzta... Nyugodjek bekeben.

Bummer 2008.01.03. 10:55:44

Hahaha, ez nagyon jó, azért van tandíj, mert a célok "egyike a felsőoktatás kapuinak szélesebbre nyitása, vagyis az, hogy minél többek számára elérhetővé váljék a diploma. Ezen belül kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy az egyének szociális helyzete a mostaninál kevésbé akadályozza a továbbtanulást."

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 10:56:36

ó köszi! majd otthonról.
(jobb, mint a Kopátsy-Hankiss féle adóügyes, ördögös rajzfilm?)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 10:59:22

bocs. ez az első epizód.

www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=251753

summa 2 perc, ebből 1 perc a főcím és a stáblista.
forgatókönyvíró: W

én úgy emlékeztem, hogy liberális barátunk azt nyilatkozta, hogy a reformokat és a mögöttük álló dolgokat fogják magyarázni.
ezzel szemben a második epizód a szelektív hulladékgyűjtésről szól majd. reform a hulladékgazdálkodásban, érted.

na megyek vissza a sajtgyárba mérnökösködni.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 11:00:23

hol lehet elérni az ördögös adóügyes mesét?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 11:01:43

hja, azt nem tom, valszeg sehol, jó pár éve ment a köztévén... a harmincasok még emlékezhetnek rá... :P

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 11:05:30

sajtgyárba? :)
ha csak viccelsz is, eszembe jutott Lázár E. naplója: tegye fel a kezét, aki elképzelze volna a Mikkamakka íróját, amint az dühös levelet fogalmaz egy tejgyárnak, miért rontják el a pálpusztait, és ha csak így sikerül, inkább ne is gyártsák... aztán leblattyog az utcára és postára adja...
:D

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 11:14:22

ha megnézed az első epizódot, érteni fogod a sajtgyárat.
btw: Lázár Ervin a király, nagyot alkotott. kár érte. Isten nyugosztalja.

eN 2008.01.03. 11:25:36

Tóta-mesékről youtube link esetleg valakinek?

eN 2008.01.03. 11:26:25

most látom denever gyorsabb volt...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.03. 11:41:34

denever:
Szerintem Worluk pont azt mondta, hogy _nem_ a reformokat magyarázzák, hanem ilyen-olyan alapvető dolgok értelmét.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 11:46:32

bassszus. 80 ilyen képmese lesz. ez 80 percnyi információ, ha levonjuk a főcímet.
van rá 163 millió állami támogatás ÉS az mtv saját kerete. merthogy 100%ig állami támogatásból nem készülhet, ugyebár. igaz, technikailag az mtv költségvetése is állami támogatás, de más zsebből. mindensetre X forintból okul a nép, ahol X > 163.000.000. (a magam részéről min +80 mft összeget saccolok, az ugye 1 guriga per epizód. alaposan alábecsülve)

namármost, a grafikai színvonal véleményem szerint egy flash animációé. aranyos, ötletes. de ettől még nagyon erősen hajaz egy flash-projektre. azért a minőségi magyar webdesignerek ezt karcsúbban összehozták volna.

Antal Nimród 180ból csinálta a kontrollt, ami még bevételt is generált. és ott a színészeknek, statisztáknak, kateringeseknek, meg az apám faszának is fizetni kellett. csak összevetésképpen mondom.

ergé 2008.01.03. 11:50:59

Tóta W. megmagyarázza az alapvető dolgok értelmét?

Dehát azt már rég tudjuk: 42!

:-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 12:02:43

remélem, Tóta a beígért 'megmagyarázom az elkúrt világot, gyerekszemmel' könyvét is írja..
Amit papírra ír, azt szeretem. (más is látja kiadás előtt, és csiszolnak rajta, lenyesik a kirohanásokat? talán ezért.)

Istvan 2008.01.03. 14:48:06

Kedves TotaW, ha erre jarsz!
Csak azt szeretnem kerdezni, hogy lesz-e olyan rajzfilm, amelyben szepen elmagyarazod, hogy a bolognai folyamat neveben azert kellett a kozepiskolas tanarkepzest szetverni, hogy a Magyar Balint es Hiller Istvan felesegei altal osszegrundolt ELTE Pedagogiai Pszcihologia Kar is teljes jogu kar legyen, hiszen nem csak a BSc, hanem az MSc kepzesben is reszt vesznek.

Maskeppen fogalmazva: ugye a bolognai folyamat (bf) neveben nem kotelezo minden kepzest BSc-MSc szintre szetdobni, mint ahogy nem kepzunk BSc orvosokat, hiszen bf ide, bf oda, kutya sem fog keresni BSc diplomas orvosokat. Eleg nyilvanvaloan ez a helyzet a tanaraknal is, de ugye azt a felesegek kedveert szet kellett szedni. (Mint ahogy az sem veletlen, hogy a 2006-os koalicios targyalasoknak az volt az alapja, hogy ha mar elveszik Magyar Balinttol a tarcat, akkor Hiller Haver jojjon helyette, hisz kozos az erdek. A masik alku meg ugye az volt, hogy az NKTH keruljon at az oktatasi tarcatol a gazdasagihoz, a gazdasagi tarcat viszont kapja meg az SZDSZ).

dowNLoad 2008.01.03. 14:57:34

IDE rajzfilm??? Az egész ország egy SOUTHPARK hús vér figurákkal, csak Kennyék vannak sokkal többen, Token helyett mag Lákátosék vannak, szintén sokkal többen, Kyle szülei meg sokkal pénz és hataloméhesebb kormánypárti talpnyalók, DE a Southparkiak MÉGISCSAK egy működő ország része, mi meg nem.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 14:58:43

nem, nem lesz ilyen rajzfilm, de felnőtt film se! :)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.03. 15:09:03

már nem azért a 10 fillérért, de ez most akkor hogy is lesz, bolognaiul?
van egséges szint, hogy mit tudjon az agrármérnök?
mert ha csak arról van szó, hogy a főiskolai diploma az bachelors degree, az egyetemi diploma meg masters degree, akkor egy kicsit nagy a porverés.
azt remélem senki nem gondolja komolyan, hogy a miskolci egyetem jogi karának hallgatói egypályásak lesznek az oxfordban végzettekkel.
tartalmilag, felkészültségileg, meg minőségileg úgysem lehetséges a standardizálás.
eddig honosítani kellett a diplomát/nyelvvizsgát. ezek után sem lesz minden hawaii. nem fogják az agrármérnökött porszívóval berántani a holland sajtgyárba, csak mert az van a papírján az Egyetemi diploma helyett, hogy MSc.

egyébként is wtf? mennyire realisztikus egy felsőoktatási propagandafilm? kevés az ember a felsőoktatásban, és ennek az az oka, hogy félnek, nem tudnak külföldön elhelyezkendi?!
ha valaki arra adja a fejét, hogy kimegy ebből a pöcegödörből külföldre dolgozni, azt nem ez az egy tény motiválja, hogy dejó, mert elismerik a papíromat. egyébként menne is gimi helyett lakatosnak.
ki itt a célcsoport? azt hittem, hogy a főiskolások/egyetemisták már olvasnak, és nem a tv az elsőszámú tájékozódási csatorna.
ez az információ a BFről tökéletesen elvan egy weboldalon.
ezzel szemben az egyperces debilrajzfilm miféle infót ad át?
És ha csórikám lemarad róla? sose tudja meg, hogy mehetne a sajtgyárba mérnöknek.

egyébként az is jó, hogy a terjedelem 60 sec. több infó már megterhelné a gyermeki agyakat. egy állandó url alulra el se fért volna, neadjisten a sorozat weboldalára - bár se jutott neki már hely - hogy bővebben itt meg itt olvashatsz róla taplókám.

mi jöhet még?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 15:14:11

kormánybrosura mangában.
Edit. prof. Bakura

Istvan 2008.01.03. 15:46:34

A bolognai folyamat elott tokre lehetett ELTE-s diplomaval elhelyezkedni, ma meg egyre kevesbe. Az egesz nagyjabol ugy baromsag, ahogy van.

Bummer 2008.01.03. 15:48:47

A bolognai folyamat azért kell, mert a liberálbolsi elvtársak minden magyarországi hagyományt irtanak, cserélnek, passzióból, csak úgy.

Téglagyári Megálló 2008.01.03. 19:56:09

denever, a bolognai folyamat csak szarkeverés.

Először a nem-kutató oktatókat kéne kivágni. Ha lusta a tanár, nem is lesz színvonal. A doktori képzésnél pedig nem arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy újabb unalmas tárgyakat hallgassanak a doktoranduszok, hanem arra, hogy ismerkedjenek meg a világszínvonallal. Lehetne színvonalat csinálni, csak az a langyosvízhez szokott oktatóknak nem érdeke.

dowNLoad 2008.01.03. 21:13:08

Ha az oktatóknak is kellene vizsgázni, hogy mennyire naprakészek a SAJÁT tantárgyukban, NAGY GONDBAN LENNÉNEK! Selejtezni kellene ott is, mert még a fizetős helyeken is elavult, de viszont soha nem is alkalmazott baromságokat oktatnak, és még fizetsz is érte. De aki kritizálni meri , az nem végzi el ezeket az iskolákat. (elgáncsolják)

Istvan 2008.01.03. 21:16:22

Tokeletesen egyetertek.

Az egyetemen belenkvernek egy csomo lexikalis tudast, ami alapvetoen nem baj. Pl. tobb, kulfoldi egyetemen tanulo egykori diakom van, es nagyon pozitiv visszajelzeseket kapok, hogy mennyit tudnak.

Viszont a doktori kepzest mar nem egy 'kitokositett egyetem'-kent kellene megszervezni. Kutatni kellene megtanulni.

Csakhat a langyosviz effekt. Csak egy pelda, par posttal ezelott szoba kerult ugye a modern genetika. Amikor eloszor hallottam a Kingman fele koaleszcensrol es a Bayesi geneoligai vizsgalatokrol, megkerdeztem valakit az ELTE-n, hogy olyat miert nem tanatianak. Volt ez vagy a '90-es evek vegen, Kingman meg ugye '83-ban publikalta a koaleszcenst. Azt a valaszt kaptam, hogy hat meg van emlitve a Maynard-Smith konyvben, de nem tanitjak, mert nem ertenek hozza. Ha jol tudom, azota sem. Es ugye az ELTE eros az elmeleti genetikabol, Szeged meg Debrecen inkabb gyakorlatias.

Es persze iszonyatos lobbi megy a status quo fenntartasaert.

dowNLoad 2008.01.03. 22:07:06

NA EZ A GÁZ, hogy mindenhol ilyen piramis-struktúrájú szervezetek vannak, erős lobbikkal (klánokkal), ez a maffiában még elmegy, de itt az egyetemektől a bíróságokon át a politikusokig mindenhol ez van. Ezt nem lehet szép szóval megváltoztatni, csak szétrobbantani.

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 06:14:13

Istvan,

amikor doktoranduszként kritizáltam a gazdálkodást, hogy ti. a tanszéki számlára érkező támogatásomat nem arra fordították, hogy nekem számítógépet meg könyvet vegyenek, akkor - mint a "legszebb" nyolcvanas években - odajött hozzám egy tőlem nem is sokkal idősebb oktató, és abban a legundorítóbb behízelgő stílusban megkérdezte, hogy "ugye tudod, hogy magad alatt vágod a fát?". Nos, nem magam alatt vágtam a fát, hanem elvágtam egy szálat, amit el kellett.

Most az ipari fizetésemből meg tudtam venni pár könyvet, amihez anno esélyem sem volt hozzájutnom. Lassan, de _haladni_ fogok.

Az pedig, hogy ezen az egyetemen most, 2007-ben egy professzor nem beszél nyilvánosan az egyetem falain belül, mert "a falnak is füle van", nos, azt hiszem, magáért beszél.

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 06:15:34

download, és ha szétrobbantod, akkor mi marad? Majd jönnek a kurucinfós oktatók? Okosabban kell ehhez hozzáállni

Árpi 2008.01.04. 08:41:42

Pedig ezt bizony csak szétrobbantani lehet. Alapvető változásokra van szükség. Egyedüli megoldás az erőszak. Ez van, gyerekek.

cccc 2008.01.04. 08:44:46

Aki manapság a fideszben látja a kivezető utat, az egy nagy f@sz.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.04. 08:47:31

szerintem download a palyazati ill kutato kvazimaffiara gondol. a leosztott lapokra. a fantaziatlan programokra.

az a baj, hogy legtobb helyen a bena/fasz/lehuto oktato is pont annyit keres, mint a jo/lelkes. de egyikuk sem sokat. e.g. a minosegi munkat nem all modunkban minosegileg dijazni.
egy professzor sem a fizetesebol lesz gazdag, ha egyaltalan az lesz.

a nagy zse a palyazatokban van. meg abban, ha x-y ceg az evi kotelezo K+F koltseget kulsossel (egyetemmel) kolti el. ker valami hangzatos tanulmanyt a borokavesszo es a halozati torlodas korrelaciojarol.
az egyetem meg kikutatja. jo esetben van eredmenye, de akkor sem a dr.anduszok kapjak a penzt, vagy a tanszek ugy en bloc, hanem elvesz utkozben.
maskor meg az egyetem dolgoztat kulsosokkel, tudom, voltam mar resztvevo ilyenben. megkeresnek, elmondjak mirol kell irni, mgegyezunk az osszegben (neha jo, neha baromi jo) es leszallitom a kert anyagot. ekkor az egyetem hozzaadott erteke a fejleces papir, semmi mas. viszont az osztozkodasi arany 1:9, es nem a kulsos javara. pedig a munka dandarja ott volt.

igazan rossz esetben pedig a kulsos meg bevonja a professzor evas bt-jet a munkaba alvallalkozonak. ezt gondolom nem kell melyebben ecsetelni.

egy szo 100 helyett: olyan ez, mint a korhazi alapitvanyok tamogatasa. ha adsz penzt, az jo. de ha lelegeztetogepet vagy inkubatort akarsz vetetni belole, hat jobb ha magad vasarolsz, es a gepet adomanyozod. kulonben baszhatod a penzt amit adtal.

Árpi 2008.01.04. 08:50:31

Ahelyett, hogy mindenki csak nyalogatja a sebeit, és otthon, a karosszékéből szídja az illegitim kormányt, igazán felemelhetné a teszkó gazdaságos szarokon megzsírosodott seggét és tehetne a rendszer ellen. Összefogást!

cccc 2008.01.04. 08:53:45

A fenti képeken Magyarország árulói és gyilkosai láthatók.

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 09:29:28

Árpi, fegyveres felkelést szeretnél?

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 09:36:01

Ja és nem szoktam a Teszkóban vásárolni.

Árpi 2008.01.04. 12:43:08

A szép szavak már nem használnak, muszáj más eszközt keresni. Sajnos.

Árpi 2008.01.04. 12:44:37

De itt annyi a birka, hogy erre alig van esély.

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 13:22:35

Magad persze sasnak gondolod...

dowNLoad 2008.01.04. 14:40:38

TÉGLAGYÁRI
ÉS ha nem akarod szétrobbantani,hanem "reformálni" AKKOR MEGIN SZARBÓL LESZ VÁRÉPÍTÉS????
MOST is ez van, látjuk hova vezetett, átláthatatlan, nem nyilvános, ez a tuti, HA A ZAVAROSBAN akarsz halászni. ELŐSZÖR Robbantás, utána pedig olyan szabályok, hogy SOHA TÖBBÉ ne épülhessen fel egy ilyen FOSHALOM mégegyszer!
süti beállítások módosítása