Az igazi Macskajaj
2007. december 10. írta: Bozót.harcos

Az igazi Macskajaj

E poszt élesítésének pillanatában jár le a határidő, amelyet a nemzetközi közösség szabott a Koszovó státusáról folytatott albán–szerb tárgyalások befejeztéül. A tartomány függetlensége küszöbön áll. Kérdés, mi lesz ezután. Beindul-e a dominóeffektus? Lángba borul-e újra a Balkán? Fellázadnak-e újra a macedóniai, vagy a presevo-völgyi albánok? Szétesik-e Bosznia? Mi lesz a délvidéki magyarokkal? Bár a Kedves Olvasó a Papírreakció januári számában Nagyrabecsült Kollégánk tollából mélyreható áttekintést kap majd Európa hátsó udvaráról, nem álljuk meg, hogy a mai jeles dátumhoz érkezve ne fussunk át pár forgatókönyvet. Tessék csak, tessék, lehet tippelni.

 
Megegyezésre aligha kerülhetett sor, tudta ezt mindenki. Pristina már jó ideje hangoztatta, hogy röviddel december 10-e után kikiáltja a függetlenséget, Belgrád pedig kétségbeesetten ragaszkodott a nemzetközi jogi fikcióhoz, Szerbia területi integritásához. A mostani, meghosszabbított határidő kissé képmutató módon csak arra szolgált az EU-USA-orosz trojka részéről, hogy némileg elodázza az Elkerülhetetlen formális megállapítását. Nyolc éve tart ez az elodázás. Hiszen aki 1999. június 12-én hajnalban a tévéképernyők előtt követte a NATO-erőknek a helyi albánok által üdvrivallgással fogadott koszovói bevonulását, az tudta, hogy történelmet lát, méghozzá élőben: nyolcvanhat esztendővel az Oszmán Birodalomtól történő visszaszerzése után Szerbia ismét elbukta Koszovót, s az de facto függetlenné vált.
 
Paradox módon – pusztán pszichikailag – talán a szerbek is jobban jártak volna, ha akkor a nemzetközi közösség gyorsan pontot tesz az ügy végére. Ez esetben egyértelműen Milosevicsnél marad a vödör kaki, s a magát kicsit eltaktikázó öreg machinátort Koszovó elvesztéséért felhúzhatták volna az első lámpavasra. Nem így történt, aminek nyomós okai vannak. A nyugat-európai országok a lehetséges balkáni következményektől és a saját szeparatista mozgalmaiktól félve visszariadtak egy autonóm tartomány függetlenségének azonnali elismerésétől. Meg aztán ott volt Oroszország is, amely szintén a precedenstől tarva és balkáni befolyásának maradványait összerakosgatva azokban a kritikus napokban még egy lövészszázadot is átdobott Boszniából Pristinába bohóckodni. (Az éppen heves pakolásban lévő szegény szerb tisztviselők így pár óráig azt hihették, megszabadultak Amerika és az albánok karmaiból.) A nagyhatalmi boszorkánykonyha kifőzte az 1244-es ENSZ biztonsági tanácsi határozatot, amely felfüggesztette ugyan a szerb főhatalmat a tartományban, de azt egy ma már nem is létező ország, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság részének ismerte el. Az Igazság Pillanatának elkövetkeztét azonban maximum késleltetni lehetett, s az Ahtisaari-terv képében a Végzet immár itt kopogtat. A nagy orosz kardcsörtetés, ENSZ BT-határozat, közös EU-álláspont ide vagy oda, Koszovó függetlenségét egy idő után de iure is mindenki el fogja ismerni. Spanyolország, Románia, Szlovákia is. Egy idő után még Oroszország is. A kérdés csak az, mi lesz közben és utána?
 
Először is, mi lesz Koszovóval? A nemzetközi közösség most ugyanazt műveli, amit a kilencvenes években: az etnikai helyett a titói furfanggal megállapított belső közigazgatási határok államhatárokká avanzsálását. Hallani a soknemzetiségű Koszovóról szőtt különböző elképzeléseket, ami persze harsány röhögést vált ki a Balkánt csak egy kicsit is ismerők körében. S valljuk be, nehéz értelmes érvekkel megmagyarázni az Ibar folyótól északra homogén tömbben élő szerbeknek, hogy ha a folyótól délre élő albánok elszakadnak Szerbiától, akkor nekik miért kellene velük tartaniuk. Egyértelműbb viszont, hogy mi fog történni a szerb szórvánnyal. Egy részük valószínűleg már csomagol is.
 
Skopjéban hevesen rághatják a körmöket mostanában. Hiszen nagy kérdés, mi lesz ezután Macedóniával? Egyes becslések szerint egy manipuláció nélkül lebonyolított népszámlálás kiderítené, hogy az ország gyorsan növekvő albán népessége immár az összlakosság harminc százalékát is kiteheti. Az UCK helyi kistestvére a 2001-es minipolgárháborúban megmutatta, hogy ott van a szeren. Nem kell különösebb képzelőerő ahhoz, hogy a keményebb fiúk Koszovó példáján felbuzdulva már a második felvonásra készüljenek. Ilyesmiről nyilván odaát is gondolkodnak páran. S ami fontosabb, ugyanezek valószínűleg fegyvereket is csempésznek. Ismételten.
 
Mi fog történni Szerbiában? Mivel Miloseviccsel anno nem etették meg a saját produktumát, azt a bizonyos vödröt most Tadics és Kostunica tologatják egymás elé, s valószínűleg közösen kell elfogyasszák a tartalmát. Csak erre várnak a hatalom közelében a radikálisok, akikhez képest Ján Slotáék a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodájának munkatársai. Ráadásul legújabb rigómezei csatavesztésével Szerbia sem feltétlenül ér még a keserű menü végére. Desszertnek ott van a Presevo-völgy, a Koszovóhoz tapadó, albánok lakta három dél-szerbiai járás, ahol röviddel a szomszédos balhé után a helyi erők már szintén megtartották bemutatkozó toleranciatáborukat.
 
Nagy kérdés, hogy mi lesz Bosznia-Hercegovina sorsa? Az egyébként is minimális hatáskörű közös intézmények gyakorlatilag nem működnek, a szerbek Koszovóra pillantgatva vérszemet kaptak. Az 1995-ös daytoni rendezést ők amúgy is csak átmeneti állapotnak tekintették. Most elérkezni látszik a várva-várt pillanat: ha Koszovó leléphet, miért nem szakadhatnának ki ők is, később Szerbiához csatlakozva? Ha pedig Banja Lukában megnyomják a katapultgombot, akkor az együttélési potenciáljukért kevéssé dícsért hercegovinai horvátok sem akarnak majd túl sokáig a bosnyákokkal közösködni. Kérdés, utóbbiak mit szólnak majd a szerb–horvát búcsúszimfóniához.
 
Arról kétségünk se legyen, hogy a Koszovóból majdan útra kelő újabb szerb menekülthullámot Belgrád – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – a Vajdaságba, méghozzá jórészt magyar településekre fogja irányítani. Amikor majd az albánok által épp elüldözött s az üresen álló zentai polgárházba költöztetett koszovói szerb juhpásztor magyar szomszédján fogja leverni minden keservét, Göncz Kinga tárcsázhatja szerb kollégájának számát.
 
Kérdés, Belgrádban vajon felveszik-e majd a telefont. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr68258466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.10. 00:28:42

Defetista ellenpropaganda ez, bozót.harcos! Nyugat-Balkán EU-integrációja (a problémák ellenére) elemi érdekünk.
nol.hu/voks/cikk/425868/
"Magyarországnak kezdeményező, támogató szerepet kell vállalnia a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása előtt álló akadályok lebontásában - jelentette ki a kormányfő napirend előtti felszólalásában a parlamentben, miután a múlt héten látogatást tett Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Albániában.
"A Nyugat-Balkán nem jelenthet fehér foltot Európa és az Európai Unió testén, Nyugat-Balkán stabilitása és prosperitása nélkül nincsen hosszú távon békés, nyugodt Európa, Európának szüksége van ezekre az országokra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc."

AgentUngur 2007.12.10. 08:55:22

Lehet, hogy vlamit nem fogtam fel, vagy nem értem az iróniát, de bozót hol ellenzi a NYbalkán Eu integrációját? Csupán arról van szó, hogy Nybalkán egy nem túl kifinomult hely, ahol ma is lelkesen verik egymást lapáttal agyon emberek meert nemzetiségük más. Egyszóval primitív kis társadalmak, ahol ezsméletlen mennyiségű problémát kell megoldani. De a primitivitás nem akadályozza az EU csatlakozást, ezt Bulgária és Románia esetében már láttuk, persze a problémákat sem oldja meg, csak a lapát lesz aluminumnyelű a fanyél helyett.

Egy biztos, a következő pár hónapban nem lennék délvidéki magyar (egyébként sem, mert szeretek úgy beszélni magyarul a telefonomba az utcán, hogy nem azon gondolkozom, mikor vernek meg érte)

zoli27 2007.12.10. 09:35:28

Nem ide kapcsolódik, de: Mikor jelenik meg a decemberi Reakció, és mikor kapják kézhez az előfizetők?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 09:41:06

Elmondom mennyire érdekli a nyugat-európai közvéleményt és döntéshozókat a balkáni helyzet.
1. A párizsban élő Emil Kusturica csinál egy újabb filmet Kutyabaj címmel.
2. Kultuszfilmmé válik az alkotás, majd elhódítja a Cannes-i aranypálma díját.
3. A magyarországi fiatalok között is kultfilmmé válik a mozi és szállóigévé lesz a film zárómondata: "this is the beginning of a beautiful friendship"
4. Ezzel mindenki nyugtázza, hogy mennyire érti a balkáni helyzetet.
5. Az eu továbbra is úgy fog mozogni a Balkánon, mint az elefánt a porcelánboltban. És örüljünk annak, ha nem lesz még egy srebrenicai mészárlás holland békefenntartók passzív közreműködésével. (Esetleg a békefenntartók parancsnokát néhány év múlva kitüntetik.)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.10. 09:46:08

zoli27:
Holnapig kerül az újságárusokhoz és ma vagy holnap kell megkapnia az előfizetőknek is (ha a M.Kir.Posta is így látja jónak).

hiba 2007.12.10. 10:16:50

Nem vagyok nagyon járatos a bonyolult balkáni erőviszonyokban, de nemrég Belgrádban töltöttem néhány szorgos munkanapot, melyek rendre belvárosi kocsmalátogatásokkal értek véget néhány szerb kolléga társaságában. A magasan kvalifikált társaság jól mintázta asszem a szerb társadalmat. Volt köztük aki józanul is megveregette a vállam, hogy én milyen fasza gyerek vagyok, kár hogy NATO tagállamaban élek, de szívesen meghív a legközelebbi bombázásra, mert Koszovót nem adják az biztos. Volt aki csak azt mondta, őt nem érdekli ez az egész, csak hagyják már dolgozni. A birsalma pálinka elfogyasztása után azért Ő is elmondta, hogy eddig és ne tovább, Koszovót nem adják. Ezt egyébként feliratok is hirdetik szerte a városban. Szóval el tudom képzelni, hogy lesz egy újabb balkáni háború. Ha ezt hidegen és racionálisan nézem, nekünk ebben a szerbeknek kéne szurkolni. Egyrészt a már említett vajdasági bevándorlás miatt, másrészt nem biztos, hogy az ott élő egyszeri embereknek jó lesz a várható maffia állam működése.

zoli27 2007.12.10. 10:20:25

Köszi, turul!

AgentUngur 2007.12.10. 10:33:53

Hiba. Már elnézést: van 1 kisebbség, amely békésen, majd erőszakosan harcolt előbb autonómiáért, majd a függetlenségért. Az albánok megérik persze a pénzüket, maffiaállam, stb, de akkor is tény a brutális szerb elnyomás. Másrészt van az a Szerbia, amely felelős többek között a Dél-Baranyai, szlavóniai magyar falvak felégetéséért, többszáz magyar legyilkolásáért, a délvidéki magyarok helyzetének jelentős romlásáért, a betelepítésekért, kivándorlásért stb. Én 1 évvel a háború vége után voltam Vukováron, azt a sztálingrádot soha nem felejtem el. Szóval most akkor magyarként drukkoljunk egy aggrasszív többségi nemzetért, vagy egy szabadságáért küzdő kisebbségért? (még akkor is, ha akép messze nem fekete-fehér)

Ami meg a maffiaállamot illeti: Szerbia is az. Háború pedig nem lesz, mert a szerbek gyengék mint a harmat.

Ardarich 2007.12.10. 10:36:47

AgentUngur:A primitivitás valóban nem akadálya az EU-csatlakozásnak, itt van máris Magyarország. A románok és a bulgárok tíz-húsz-kétszáz éve sem primitívebbek voltak, mint mi, hanem szegényebbek és pechesebbek. Ha nálunk is a 19. században ér véget az oszmán uralom, elég érdekesen festett volna a magyar kultúrfölény... ami a parasztokat tízezrével karóbahúzó Román Királysággal szemben a boldog békeidőkben kétségtelenül létezett, de hogy ma létezne, abban kételkedek.
Különben is, a környéken az osztrákoktól kezdve a horvátokon és lengyeleken át a románokig és ukránokig mindenki megvan győződve róla, hogy az európai kultúra ippeg az Ő keleti határáig tart és attól kezdve tirpákok élnek. Hasonlóképp minden kelet-európai és balkáni nemzet a "kereszténység védőbástyája" (de mindig kizárólagosan csak Oroszország, csak Szerbia, csak Görögország, csak Magyarország stb.) aki feláldozta magát a gonosz mongolok/törökök/tatárok/oroszok elleni harcban és megmentette Európát, ám a gaz "nyugat" csak hálátlansággal és hátbatámadással fizette ki.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 10:40:42

"Ha ezt hidegen és racionálisan nézem, nekünk ebben a szerbeknek kéne szurkolni. Egyrészt a már említett vajdasági bevándorlás miatt, másrészt nem biztos, hogy az ott élő egyszeri embereknek jó lesz a várható maffia állam működése."
Szlovákia, Románia, Olaszország, Spanyolország és Oroszország már most tiltakozik a függtelen Koszovó miatt. Az első kettő kifejezetten azért, mert ez precedenst termethet az államaikon belül élő magyar kisebbségeknek.
www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20071208&cl=204146
Ha így nézzük a kérdést, nekünk igenis támogatnunk kell egy etnikai alapú önredelkezést. Ráadásul úgy látom, hogy az USA is hajlik efelé Koszovó kérdésében. És azt sajnos be kell látni, hogy az Eu a Balkánon (máshol is) béna kacsa, ezért nekünk az USA felé kell orientálódni. Márcsak azért is mert, ha nem tesszük, az orosz medve (hű mennyi állat) fogja diktálni az iramot, ami számunkra nem egy életbiztosítás.
Az persze egy másik kérdés, hogy hogyan lehetne a vajdasági betelepítéseket, a délvidéki magyarok katonai behívását megakadályozni.

dowNLoad 2007.12.10. 10:41:32

Követeljük SzB-megye és Dél-Baranya autonómiáját, az ott élő roma többség nevében, nevetséges arra hivatkozni, hogy az Magyarország része, és az ott élő 5%-os magyarságra hivatkozni. (aki túlszaporodja a másikat az győz? mi ez, a lemmingek csatája?)

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 10:50:48

dowNLoad
"(aki túlszaporodja a másikat az győz? mi ez, a lemmingek csatája?)"
Volt már ilyen a történelemben. Lásd. Nagy-Mo.
Sőt a történelem már csak ilyen. Ismered a mondást az erősebb kutyáról.

Csepi · http://www.ittasellato.hu 2007.12.10. 10:53:04

Szerintem támogatni kell a Koszovó függetlenedését meg az egész térség integrációját az EU-ba, de csak akkor ha hozzuk a törököket is, és velük megmutatni, hogy lehet ezt a muszlim dolgot normálisan is csinálni, hatékony állammal, nem radikálisan. mert ha ellökjuk az albánokat magunktól és ne adj Isten távolabbi muszlim testvéreikhez fordulnak, akkor megnézhetjük magunkat... a szerbek meg megérdemlik, miért nem csináltak több gyereket!

AgentUngur 2007.12.10. 11:07:15

Ardaich, ami a politika, viselkedés meg egyéb kultúrát illeti, igaz, mi is messze vagyunk Ausztiától. MO nem a világ közepe. De némi naivitást mutat a szerb, román, és egyéb balkáni társadalmakat illetően azt képzelni, hogy azon a fejlettségi szinten vannak, mint a közép európaiak. Az ok elsősorban tényleg a hosszabb oszmán uralom, de egyéb kultúrális elemek is szerepet játszanak amyelek miatt nem csökkentek a különbségek. Nyugatról nézve MO primitív, innen nézve a Balkán. De akkor is két lépcsőfok, amitől én nem élvezek el, csak kimondom a tényt. Instabil, erőszakos, beszűkülten nacionalista társadalmak ezek, amihez képest az egyébként nyomasztó magyar valóság is Európa. Eleget jártam , láttam a térségből, hogy érezzem a különbséget. Bozót rendkívül jól rámutat arra, mennyi baj várható még.

hiba 2007.12.10. 11:08:24

Szathmáry: Nagyon más pályán kell nekünk az EUn belüli magyarokért küzdeni és a szerbiában élőket védeni. A kettő nem összehasonlítható, vagy összeköthető szerintem. Ha túllépünk a sérelmeinken és mint EU tagállam a szerbeket támogatjuk (persze nem melldöngetve)akkor ebben a helyzetben akár olyan jogokat csikarhatunk ki tőlük a vajdaságnak amit máskor nem. Ehhez mondjuk külügyminiszter is kellene.
A történelmi trendek azt mutatják, hogy a hideg számítók nyernek (anglia), nem az érzelmi külpolitizálók.

AgentUngur 2007.12.10. 11:20:15

Hiba, neked elméletileg nagyon igazad van. Gyakorlatilag nem. A szerbeknek régóta érdekük lett volna, hogy egy mintauatonómiát csináljanak a Vajdaságban, pont Koszovó miatt. Nem tették. Ezután semmiféle ilyen érdekekük nem lesz, és úgy fognak gyanakodni minden kisebbségi kezdeményezésre, mint még soha. Ha Mo kiállna mellettük, akkor szembe menne az USA-val, az EU legfontosabb államaival cserébe a nagy semmiért, ráadásul még erkölcsileg is a rossz oldalon. A Moszkva-Bukarest-Athén-Madrid-Pozsony-Budapest tengely vicces lenne. Amit tehetünk az az, hogy nem provokáljuk Szerbiát ameddig csak lehet, magunkban pedig koccintunk, amikor Koszovó független lesz.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 11:23:10

Pont a cikkíró kollega mesélte, hogy a szerbiai NATO bombázások megindulásakor Sinaia-n volt egy nemzetközi konferencián. A CNN-t nézték, amely élőben közvetített. A román résztvevők döbbent csendben ültek és azon monfordíroztak, hogy Erdély miatt ők is így járhatnak. Sőt a román lapok hosszú ideig cikkeztek/nek arról, hogy Koszovó=Erdély.
Koszovó példája valóban vízválasztó, ha most az eu elfogadja a függetlenségét, eldőlhet a dominó. Nyugat-Európa 1945 óta nem csinál mást, mint tartani akarja a status quo-t. Nemrég olvastam egy írást arról, hogy nyugat-európai miniszterelnökök a rendszerváltás idején nem voltak elragadtatva attól, hogy a keleti blokk felbomlik. Azt, hogy ez megtörtént nagyrészt az USA-nak köszönhetjük.
Ha az Eu-n múlott volna, még ma is tartana a délszláv háború. Az EUnak külpolitikában egy alapelve van: "semmin ne változtassunk!"
Miért ne lehetne jogos egy 95%-ban albánok lakta tartományban kimondani az albán önrendelkezést? Ugyanígy miért ne lenne jogos egy 75%-ban magyarok lakta Székelyföldön kimondani az önrendelkezést?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.10. 11:30:39

Szathmáry 2007.12.10. 11:23:10:
"Az EUnak külpolitikában egy alapelve van: "semmin ne változtassunk!"

Nem, az európai politikának egy évezrede az erőegyensúly a vezető elve, ma is az. Amikor az felborul, háború van Európában.

Ezért idegesek minden változástól, ami az erőegyensúlyt piszkálja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.10. 11:36:44

Ardarich 2007.12.10. 10:36:47:
"Ha nálunk is a 19. században ér véget az oszmán uralom, elég érdekesen festett volna a magyar kultúrfölény... ami a parasztokat tízezrével karóbahúzó Román Királysággal szemben a boldog békeidőkben kétségtelenül létezett, de hogy ma létezne, abban kételkedek."

Az oszmán birodalommal kapcsolatban talán egyetértek (bár a középkori Magyarország is fejlettebb volt, mint mondjuk Moldva), de a kultúrfölény Romániával szemben egyértelműen létezik. Nem az "elitet" kell nézni, hanem azt, hogy mik az elvárásai, fogyasztási szokásai, viselkedési mintái mondjuk egy moldvai falu lakóinak vs. akár egy szabolcsi falu lakóival.

A "civilizáltsági fok", ami lemérhető mondjuk az angolvécék elterjedtségén és a bolhák számán előbb-utóbb valóban "civilizációvá" válik. Kell hozzá egy generáció, azért megy lassan.

Az emberi tőke gyűjtögetése lassú folyamat, szupermarketek építése nem oldja meg.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 11:37:20

1867-1914-ig Magyarországnak is ez volt az érdeke. Most meg Romániának, Szlovákiának, meg Szerbiának ez. Nekünk miért kellene fenntartani egy számunkra hátrányos erőegyensúlyt?
Mielőtt rám ugranátok, nem akarok háborúzni, csak azt szeretném, pl. hogy a többségi magyar területek autonómiát nyerjenek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.10. 11:38:05

AgentUngur 2007.12.10. 08:55:22:
"Lehet, hogy vlamit nem fogtam fel, vagy nem értem az iróniát, de bozót hol ellenzi a NYbalkán Eu integrációját?"

Nem tudom, mit gondol Bozót.harcos Nyugat-Balkán EU integrációjáról, azért dobtam fel a kérdést. Integrálhatók ezek?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.10. 11:41:02

Szathmáry 2007.12.10. 11:37:20:
"1867-1914-ig Magyarországnak is ez volt az érdeke. Most meg Romániának, Szlovákiának, meg Szerbiának ez. Nekünk miért kellene fenntartani egy számunkra hátrányos erőegyensúlyt?"

Románia, Szlovákia és Szerbia érdeke senkit sem érdekel, amint Magyarországé sem. Magyarország a német érdekszféra része (kultúrálisan meghatározott), míg Románia vagy Szerbia nem az (Szlovákiáról nem nyilatkoznék). Európai szinten ezeket a szatelitállamokat (minket beleértve) simán hozzáadják a gazdához és elkezdik kalkulálni az erőviszonyokat. Ha felborul, akció következik.

Erről szólt Trianon is pl.

AgentUngur 2007.12.10. 11:43:12

ja, a bozót kollégával akkor én is ott voltam. Döbbenetes élmény volt, a románok 1 másodperc alatt elhalkultak, amikor a zajos díszvacsorára ebhozták a hírt. Ennél már csak az volt jobb, amikor az egyik román partner, aki ma képviselő (nem konferencia volt, hanem egy Eu finanszírzta román-magyar barátkozási-megbékélési program része)átnyújtott egy szépen kidolgozott tanulmányt a magyar demográfiáról és felajánlotta a székelyeket a probléma megoldására. Bőrkötésben. Így gondolkoznak Románia vezető pártjai :-)

Arról pedig, hogy mi jogos, mi nem: a Balkánon a jog, igazság nem sokat számít, csak az, amit erővel, fenyegetéssel, zsarolással elértél. Józan kompromisszumokkal egyébként 91-előtt még lehetett volna megoldás. Csak senki, elsősorban Szerbia, nem volt kész józan kompromisszumokra.

AgentUngur 2007.12.10. 11:50:33

Doorhammer: ha Románia és Bulgária integrálható, és egyébként hosszú távon integrálható, akkor igen. De nem évtizedes távlatban.

AgentUngur 2007.12.10. 11:58:19

Sajna most mnnem kell, de egy dolgot kéretik a Szerbiát sajnálóknak megjegyezni. Jugoszláviát, ami egy előremutató modell volt, nem a horvát, hanem elsősorban a szerb nacionalizmus verte szét. A Milosevic rezsim pedig nem azért bukott el, mert 4 háborút indított a Balkánon, hanem mert elvesztette ezeket. A legtöbb szerb ellenzéki legalább annyira nacionalista beállítottságú volt, mint a hatalmon lévő Szocialista Párt, elég olyan személyeket felsorolni, mint Vojislav Kostunica, Vuk Draskovic és Zoran Djondic, akik hevesen támogatták a Nagy Szerbiáért fúló harcokat. Örömködtek Vukováron, meg Dubrovnik lövetésén, sok vitzes fotó meg nyilatkozat van.

irrelevant 2007.12.10. 12:30:51

Ha bejön, amit Bozót.harcos felvázolt a koszovói (koszovai) függetlenedés esetleges eredményeképp, akkor nagy gáz van. Ha a szerbek vérszemet kapnak Boszniában - márpedig már hónapok, ha nem évek óta mozgolódnak és fokozatosan ássák alá a kevés közös intézményt is - és kikiáltják a függetlenséget, akkor Boszniából egy kevert bosnyák-horvát középső rész marad, valamint egy északnyugati, zömében bosnyákok lakta enklávé.
És itt a baj, mert az egymással területileg nem kapcsolódó részekből álló államok elműködgettek a 15. században, de a 21.-ben ez már kifejezetten problémás.

Bosznia jelenlegi határát, ha jól emlékszem, még a berlini konferencia öltötte ki a 19. század végén. Nem tudom, akkoriban mennyire támaszkodott az etnikai viszonyokra, mindenesetre mára a határ és az etnikum sehol sem esik egybe.

Láthatjuk a mostani európai tendenciákat: Belgium lassan de biztosan kettészakad, a katalánok függetlenséget akarnak, akárcsak a baszkok és a skótok; az írek lassan többségbe kerülnek Észak-Írországban, egyre közeledik egy újabb népszavazás arrafelé. Románia be akarja kebelezni Moldovát, Oroszország Belaruszt és Kelet-Ukrajnát, stb.

Európában nagyon sok helyen a határok felülbírálása és etnikai alapú kiigazítása felé mutatnak az események. Koszovó függetlenedése is ebbe az irányba mutat, de ebbe az irányba mutatna Bosznia szétesése is, ami szerintem több, mint valószínű. És az ottaniakat ismerve, valószínűleg háborús úton fog ez bekövetkezni. EU ide vagy oda.

irrelevant 2007.12.10. 12:32:11

Ja, és persze a legnagyobb baj az, hogy a Balkánon lehetetlen igazságos határokat húzni. Mint az közismert.

tomtom 2007.12.10. 12:41:55

Lehetne igazságos határokat húzni, de az egyik félnek sosem tetszene.

renegát 2007.12.10. 12:44:40

Példa erre Magyarország is.

hcrules 2007.12.10. 14:23:04

Ardarich:
Sonderweg-szindroma... Mindenki osszekoto kapocs, vagy Nyugat vedobastyaja.

Ja, es teljes megyozodessel allithatom, hogy a tirpakok konkretan H-B megye hataraitol eszakra elnek :P

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 15:03:50

Doomhammer
"Románia, Szlovákia és Szerbia érdeke senkit sem érdekel, amint Magyarországé sem."
Senki nem állította, hogy mi, vagy a játszópajtársaink tényezők lennének. Pont azt mondtam, hogy az Eu leszarja, hogy mi van a Balkánon. Ebből kifolyólag nem látom értelmét, hogy mink is beálljunk az Eu által rendszeresített kakakenegetésbe. Egyfelől..., másfelől...
Hanem nyíltan ki kell állni az Amik mellett és elismerni Koszovó függetlenségét. (Ezt várják tőlünk a határon túliak is). Mint már írtam Romániában és Szlovákiában másként merül fel Koszovó kérdése, mint nálunk.

hiba 2007.12.10. 15:27:28

Bár alapvetően nem a határok átrajzolásának, hanem jelentőségük csökkenésének vagyok híve (lásd Szlovákia: tényleg lessz valami ünnepség a szélsőjobbon a felvidék visszacsatolása alkalmából), de abban az önálló Koszovó híveinek valóban igaza van, hogy egy ilyen precedens belengetése, bármelyik magyar kissebbség tárgyalási pozícióit javíthatja.

AgentUngur 2007.12.10. 16:24:38

Szathmáry 2007.12.10. 15:03:50 Szivemből szóltál, bár a magam részéről jobban örülék, ha megvárnánk az EU többségét és nem az amerikaiakkal együtt ismernénk el a függetlenséget, mert még nagyobb verés lenne az eredmény a délvidéken. Ettől függetlenül józanul nem gondolhat senki sem arra, hogy MO ne ismerje el Koszovót.

AgentUngur 2007.12.10. 16:33:21

Hiba: Koszovó már 1999 óta javítja. Egyik oka volt, miért sikerült lenyomni egy csomó dolgot, bár messze nem eleget a szlovák és román tesók torkán. Metr önként nem adtak semmit.

medve 2007.12.10. 16:57:52

Kedves Otvospeter és még páran! Azért a precedens folyamatos említése előtt, illetve az összehasonlítások előtt vegyétek figyelembe: a koszovói rendezés előtt etnikai tisztogatás volt. Vagyis ebből a szempontból nem kezelik precedensnek.

medve 2007.12.10. 17:04:33

És még valami azoknak, akik Erdélyt vizionálnak Koszovóban. Az albánok, a születési ráta miatt kb. 2025-re a Balkán legnagyobb nemzetévé válnak. Illetve még egy szempont: 1981 után a koszovói albánság képes volt magát úgy megszervezni, hogy mára eljutottak a függetlenséghez. Etzt hasonlítsátok össze az erdélyi magyarság helyzetével: nincs anyaországuk (Orbán után szentségtörésnek számít, ha valaki keményen kiáll szomszédjaival szemben) és látva az RMDSZ-t, szervezettségről sem beszélhetünk.

medve 2007.12.10. 17:44:46

Jó, de szerintem itthon is jelen van ez a gondolat.

Invictus 2007.12.10. 20:39:43

medve, értem, szóval arról is az a nyavajás Orbán tehet, hogy a ballib nem áll ki keményen a határon túli magyarokért a szomszédokkal szemben... Amúgy tennék, csak hát ott a zorbán...

Invictus 2007.12.10. 20:42:06

Erdély természetesen nem Koszovó, ha 95%-ban magyar lenne, akkor lehetne az. Ahogy mi magyarok sem vagyunk albánok vagy örmények (Karabahra gondolok).

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.10. 22:02:05

Na ha már ennyien tisztáztuk, hogy Erdély nem Koszovó, akkor azért mondjuk el, hogy a Székelyföld lakossága 80%-ban magyar nemzteiségű. Koszovó lakossága 92%-ban albán nemzetiségű (2003-as népszámlálás). Székelyföld területe hozzávetőlegesen 11.000 km², Koszovó területe 10 887 km².
Hááát azért van némi hasonlóság.
Persze a székelyek nem albánok, örmények viszont vannak köztük, főleg Gyergyószentmiklóson. -:)

Invictus 2007.12.11. 00:31:14

Nem dolgom beleszólni a székelyek dolgába, de autonómiát csak kemény eszközökkel lehet esetleg kiharcolni. A románokkal, román politikusokkal való nagy összehaverkodással nem fog menni. Valamiféle passzív ellenállás, alternatív "állam" szervezése, végső esetben erőszak (nem feltétlenül arra gondolok, hogy lőjenek le egy-két román rendőrt vagy ilyesmi, lehet emberáldozat nélkül is robbantásokat elkövetni pl... dél-tirolban ezt csinálták az osztrákok). Persze ez nagyon rizikós, mert a román válasz még durvább lehet, de most hogy már EU tagok stb. ez visszafoghatja őket, szóval talán nem irtanának ki válaszul falvakat.... Persze az erőszakot a "szélsőségeseknek" kell elkövetniük, akiket a magyarok többsége sem támogat nyíltan (nyilvánosan elhatárolódik tőlük), de az ilyen akciók kikényszeríthetnek valami engedményt hosszú távon, felhívhatják a figyelmet külföldön stb. De érzésem szerint aligha kerül sor ilyesmire, nem ilyen a magyar mentalitás. Meg valóban eszméletlenül veszélyes dolog lenne, de talán azért valami erőszakmentes ellenállási akciókat megpróbálhatnának, ha meglenne rá az elszántság, de már ők is túl megosztottak.

dowNLoad 2007.12.11. 00:41:34

A békés megoldáshoz ügyes diplomaták kellenének, akik Brüsszelben kimennek a románok hátán. (béreljünk fel pár románt, ők képesek rá, gönckinga max. mosogatja majd a kávéscsészéket, ha képes rá)

ZöldszemM 2007.12.11. 09:48:58

Ezt érdemelte a 'dicső' szerbia !

AgentUngur 2007.12.11. 09:54:17

Medve, Koszovóban azért volt etnikai tisztogatás, mert 98-ban az albánok fegyveresen fellázadtak. 17 évig békésen küzdöttek, utána 1 év harc, utána függetlenség. Előtte csak elnyomás volt, de kifejezett etnikai tisztogatás nem.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez egy követendő út, mert iszonyú-iszonyú ára lehet, én abszolúte el tudom képzelni hogy Erdélyben a magyar szórványt a saját román szomszédaik vernék agyon lapáttal - vajdaság dettó, de aki bevállalta, eddig még mindelhol bevált. Macedónia, Karabah, Dél-Oszétia, Transnistria, Abházia,Bosznia, Észak-Ciprus - még Horvátország is, mert a szerbeknek olyan autonómiát ígértek a horvátok 91 után, ami kvázi függetlenség, csak nem fogadták el a barmai. Hogy nyugatra menjünk: Dél Tirol, Baszkföld, vagy éppen Észak-Írország, ahol ma az IRA a kormányban ül. Sajnos a világ olyan, hogy csak arra figyelnek, aki harcol. Ez Koszovó tanúsága.

medve 2007.12.11. 10:37:34

Nem Invictus, rosszul érted. Orbán vállalt konfliktust a határon túli magyarokért, a szocik nem.

medve 2007.12.11. 10:40:19

AgentUngur! Azért egy szervezett erdélyi magyar közösséggel, egy faszsa anyaországgal is lehetne eredményeket elérni.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.11. 10:41:00

"A koszovói tartomány státusának rendezéséhez vezető folyamatban Szerbiára is legalább akkora figyelmet kell fordítani, mint Koszovóra - hangoztatta Göncz Kinga külügyminiszter hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az európai uniós tagországok külügyminiszteri ülését követően nyilatkozva Göncz megerősítette annak fontosságát: az EU-nak egységesnek kell maradnia a nemzetközi státustárgyalások immár bejelentett kudarcát követően is, de hogy "pontosan miben maradjon egységes, az további munkát és megbeszélést igényel".
(…)Az unió emellett egyértelművé kívánja tenni azt is, hogy Koszovó esetleges függetlensége nem tekinthető precedensnek. Egyes tagállamok, de unión kívüli államok is, mint például Oroszország, elsősorban azért ellenzik a tartomány függetlenségét, mert félnek, hogy az ösztönző hatással lehet más országok elszakadni vágyó közösségeire." (MTI)

Úgy látom Göncz Kinga már megfőzte az első adag kávét.
Quod licet Iovi, non licet bovi. Nem értem miért kell deklarálni, hogy nem lesz precedens értékű Koszovó függetlensége?

medve 2007.12.11. 10:48:11

Normális esetben azért kedves Szathmáry, mert tanulnunk kell a Balkántól: azt mondod ártatlan szemekkel, hogy nem precedens, oszt úgyis az. Persze ezt nem nézem ki Kingából. Soha egyetlen albániai albán vagy macedónia albán polititkus sem beszélt Koszovó függetlenségéről...nyilváűnosan.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.11. 11:04:15

medve!

Igazad lehet, de Kingácskából nem nézek ki ilyesfajta rafinériát.

Más. Hirszerző Hitetlen Tamáska hihetetlen gondolatai:
hitetlentamaska.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=6436

Ha ezt az egyet elmagyarázná:
"1. Az uj állam születése precedens teremtő, és megfelel a Trianon utáni irredenta várakozásoknak"

medve 2007.12.11. 11:12:50

Kedves Szathmáry! November 28-án a Külügyi Bizottság tartott egy zárt ülést Koszovóról, azt követően Pásztor István (VMSZ elnök) és Németh Zsolt nyilatkozott. Az ülésen jelen volt a KÜM is. Kinga mostani nyilatkozata visszhangzik az arra elhangzottakra. Szóval: mintha Koszovó ügyében lenne egyeztetés.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.11. 11:17:15

medve!
Na jól van, akkor kezdem elhinni, hogy mégis vannak pártok felett álló nemzeti érdekek.

AgentUngur 2007.12.11. 11:31:29

bayer zuzu szösszenete a témáról. nagy egy idióta gyógyegér általában, de ez most fogyasztható
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=140091

Ha Hashim Thaqi (ő nem más, mint a Koszovó függetlenségének azonnali kikiáltását szorgalmazó albán párt elnöke) Markó Béla lenne, akkor a belgrádi parlamentben ülne, és nagyon bölcs, nagyon higgadt, nagyon "egyrészt-másrészt" nyilatkozatokat adna arról, hogy miért nem lehet Koszovó független, és miért van szükség konszenzusra, no meg az apró lépések politikájára.

Ha Hashim Thaqi Markó Béla lenne, akkor már régen a szerb politikai elit tagja lenne, és az Európa Tanács 2002-es ajánlásának lábjegyzeteit böngészgetné. Ha Hashim Thaqi Markó Béla lenne, igen jó kapcsolatokat ápolna a szerb titkosszolgálattal. (Hogy még régről erednének ezek a jó kapcsolatok? Nagyon is!)

De Hashim Thaqi nem Markó Béla, így aztán Koszovó pillanatokon belül független lesz.

Mielőtt minden port Markó Bélán vernénk el, nézzünk szembe a ténnyel: az albánok nem magyarok. Trianon után a Szerb Királyságban pontosan annyi albán élt, mint magyar. Nagyjából négyszázötven-négyszáznyolcvanezer.

Ma Szerbiában él kétmillió albán, és él még kétszázezer magyar. Ez már első pillantásra is elég nagy különbség albánok és magyarok között. De ez csak az első, bár nyilván a legfontosabb különbség.

A másik, hogy az albánok már a nyolcvanas években megszervezték például a teljes anyanyelvi oktatást saját maguknak – a föld alatt. Mi magyarok a mai napig álmodozunk az önálló magyar egyetemről Erdélyben – ez az álom egy magától értetődő, el nem idegeníthető, el nem lopható jogról szól ám! –, az albánok pedig magánházakban, lakásokban, pincékben albán óvodákat, általános és középiskolákat, továbbá egyetemeket működtettek, saját fiaik és leányaik azokban tanultak, vagy a hivatalos jugoszláv iskolarendszer mellett, vagy ahelyett. (Ibrahim Rugova is egy ilyen föld alatti egyetem tanára volt valaha.)

Ezt a mentalitásbeli különbséget szem előtt tartva megfogalmazhatjuk, miben is áll az albán és a magyar mentalitás lényege. Az albánoknak létkérdés, soha fel nem adható és soha fel nem adott cél a függetlenség. Az albánság. Mi magyarok pedig… Nos, az én drága székelyeim például leölik mostanság a disznót, eltesznek tíz üveg zakuszkát, és várják az autonómiát. Megtanulták a románoktól, hogy nem csak a puliszka, de a jó paszulyos zakuszka sem robban. Sajnos csak ezt tanulták el…

S míg az albán politikai vezetők egyetlen törvénye a függetlenség elérése, addig az erdélyi magyar vezetők eleddig egyetlen törvénynek szereztek érvényt, nevezetesen Murphy törvényének: "A probléma soha nem oldódik meg, csak egy idő után aktualitását veszti."

Mindezeken túl muszáj szót ejteni persze a nemzetközi helyzetről is, amely – mint Virág elvtárstól tudjuk – egyfolytában fokozódik, továbbá valahogy mindig nekünk, magyaroknak kedvezőtlen.

Mert azért csak furcsa, ugye, hogy Koszovó függetlenségét maga az Egyesült Államok támogatja, az az Egyesült Államok, amely egy árva kis önálló magyar egyetemet sem képes támogatni Erdélyben. De mi lehet ennek az oka? A turáni átok? Egy frászt, drága felebarátaim! A válasz – mint mindig – teljesen prózai, hogy ne mondjam, anyagi természetű.

Ugyanis Koszovóban található Európa egyik legnagyobb színesérctartaléka. A Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erők parancsnokai pedig hosszú évek óta azzal vannak elfoglalva, hogy a koszovói bányákat privatizálják – magyarán eladják a New York-i befektetői köröknek. Innentől fogva pedig a New York-iak első számú érdeke Koszovó függetlensége, mert majd a független Koszovónak ők fogják elhozni a gazdasági fellendülést, a fogyasztói társadalom minden áldását.

No hát ezért támogatja Amerika az albánok függetlenségét.

És acélos tekintettel nézzünk szemébe a szikár valóságnak: ha a nagyjából 1,7 millió erdélyi magyar mindegyike eltesz tíz üveg zakuszkát, az még mindig csak tizenhétmillió (17 000 000) üveg zakuszka. És 17 000 000 üveg zakuszka nem éri meg a New York-i befektetői köröknek.

Akkor pedig mást kell kitalálni. De valamit ki kell találni. Mert azért 1,7 millió magyar Erdélyben mégiscsak majdnem annyi, mint kétmillió albán. És annak az 1,7 milliónak is jár, ami minden embernek jár: az autonómia. Ezért különösen nagy most Tőkés László felelőssége. Neki kell Brüsszelben megmutatnia, hogy nem csak Markó Bélák élnek Erdélyben. És óriási annak az 1,7 milliónak is a felelőssége: mert őnekik meg kell mutatniuk, hogy nem csak zakuszkát tudnak eltenni, hanem ki tudnak állni a saját jogaikért is, méghozzá egységesen, határozottan, kérlelhetetlenül.

Első leckének ajánlom mindjárt az egyik legcsodálatosabb magyar sportolónak, a magyar női kézilabda-válogatott kapusának, Pálinger Katalinnak a szavait. A románok elleni vasárnapi győzelem után megkérdezték tőle, csapatkapitányként mit mondott a szünetben társainak, hiszen akkor a románok még vezettek. Ez a nagyszerű ember pedig ezt mondta nekik: csak el kell hinnünk, hogy meg tudjuk verni őket. Hinnünk kell a győzelemben…

Drága véreim! Most az egyszer, a változatosság kedvéért, higgyünk ebben! Ugyanis hit nélkül még soha semmi nem sikerült ebben a megátkozott világban.

medve 2007.12.11. 11:39:56

Bayer erdélyi írásaival egy baj van: nem létező álomvilágot lát. Lehet, ha Markó Bélának nem az lenne az anyaországa, ami, akkor ő is másként cselekedne. De Bayer előszőr váltsa le a magyar kormányt, aztán kérjen számon bármit is a határokon túl. Igaz, az előbbire 2002 óta alkalmatlannak bizonyul.

AgentUngur 2007.12.11. 11:56:24

Nem mindenben értek vele egyet, csak azt mondtam fogyasztható. Megjegyzem, az is baromság, hogy a koszovói ásványkincsek játszanák a főszerepet. Ez világpolitikai szinten nem tétel.

Nekem igazából Bazsó utolsó mondtata tetszett iagzán, mert ez hiányzik ebből az önfikázásba, önsajnálatba merült nemzetből: Most az egyszer, a változatosság kedvéért, higgyünk ebben! Ugyanis hit nélkül még soha semmi nem sikerült ebben a megátkozott világban.

medve 2007.12.11. 12:01:35

Akkor AgentUngur megállapítható, hogy nagyon egyformán látjuk. Az USA nem az ásványkincsekért, hanem az erős albán lobby és Ibrahim Rugova féllemetes teljesítményéért lett albán barát.

AgentUngur 2007.12.11. 16:05:44

medve: Törökország mekmonta a frankót DC-nek már 91-ben, ha legyalulják a szerb Tesók Koszovót, akkor ők legyalulják a szerbeket, még ha ezért pár országon át is kell mönni. Öreg Bush erre nyomott egy ultimátumot még 91-ben Milo-nak, hogy akkor az USA legyalulja Belgrádot ha fennforgás van. Ennyi: görög-török NATO egysége+az amcsikban ha hiszed, ha nem, van némi idealizmus.

gloire 2007.12.11. 18:21:01

Van itt még néhány apró különbség:

1.Székelyföld Romániának majdnem a közepén van.
Majdnem, mert közelebb van Bukarest mint Budapest,
és körbezárható.

2.Koszovó az albánok legfejlettebb "országrésze",
az ott élők nem vágynak Albániába, az nem szívja el
az aktív fiatalokat és az értelmiséget. Az életszinvonal
itt magasabb jóval mint az anyaországban.

3.Koszovó az ázsiában megtermelt, és törökországi
laborokban tisztított, európába ömlő heroin ellátás
logisztikai központja. Bármikor felfegyverzik magukat
néhány hét alatt (ahogy ez egyszer már meg is történt).

4.Az igazhitűek 100 millióinak támogatását élvezik.
Ez komoly zsarolási potenciál, pénz, ember, fegyver
azonnal indul ha kell.

5.Románia ma minden tekintetben
erősebb mint szerbia

Zetek 2007.12.11. 19:27:08

Nehez eldönteni ki a szimpatikusabb kettejük közül. Ha igaz, hogy az ellenseg ellensege a barat, akkor az albanok. De ök a veszelyesebbek, a szerbeknek annyi. Amugy lassan ideje lenne az Szekelyföld helyett - a villamos demografiai ertelemben elment - immar Magyarorszag miatt aggodni.

gloire 2007.12.11. 19:46:37


Goszpogyi: Szerbia.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.11. 21:43:11

1. Az erdélyi Szászföld 2000 km-re volt az anyaországtól. Mégis 800 évig egyedülálló autonómiát élveztek a szászok Erdélyben.

2. Mind a nemrég függetlenedett Montenegró (14 ezer km², 650 ezer lakos), mind a nemsoká függetlenné váló Koszovó (10,5 ezer km², 2,5 millió lakos) területileg, népességben nagyon hasonlít a Székelyföldhöz. Ezért állítom én azt, hogy ha nem is a függetlenség, de egy erős autonómia igenis járna már. Csak küzdeni kell érte.

3. Mostanában nem vagyok olyan nagy OV fan, de ma megnéztem az OV Tv-n készült összeállítást az erdélyi kampány-körútjáról. Azt kell, hogy mondjam le a kalappal. Nem tudom, hogy komolyan gondolja-e, de engem teljesen meggyőzött.
orbanviktor.hu/ov_tv.php?item=15
A kenyeres hasonlat különösen tetszett.

4. A fejlettebb régió címről lassan lemondhatunk. Nekem az elmúlt időben több olyan ismerősöm is volt, aki visszaköltözött Erdélybe. + Számtalan hír van arról, hogy lassan több magyar munkás dolgozik odaát, mint amennyi erdélyi nálunk.

5. "Amugy lassan ideje lenne az Szekelyföld helyett - a villamos demografiai ertelemben elment - immar Magyarorszag miatt aggodni."
Ha így gondolkodnánk az első középkori pestisjárvány után le kellett volna kapcsolnunk a villanyt. De ha akkor nem, hát a török kor végén mindenképp. Sőt a magyar népesség annak ellenére lett az 1700-as évek elejétől 1910-re ismét többségben a Kárpát-medencében, hogy ebből a 210 évből csak 43 év volt, amit saját magunk igazgathattunk. Az osztrákok mindent megtettek, hogy ne a magyar legyen a domonáns a medencében. (pl. gör.kat. egyház létrehozása, német betelepítések, román, szlovák, szerb betelepítések stb.)

6. Nem vagyok Bayer fan sem, de teljes mértékben igazat adok most neki: "Ugyanis hit nélkül még soha semmi nem sikerült ebben a megátkozott világban."
Hit nélkül csak a villanyleó sikerülhet.

gloire 2007.12.11. 23:16:16

A Székelyföld autonómiája akkor is jogos követelés, ha Koszovó
nincs is a világon, ebben megegyezhetünk.

gloire 2007.12.12. 03:47:01

Hozzá tartozik, hogy ha esetleg néhány év múlva,
(és az évek meg röpülnek, mint a percek) a két független,
és szabad "albán ország" egyesülne saját akaratából, az már
tök úgy néz ki, ahogy a románok csinálták. És onnantól kezdve,
a szerb kissebbség a paralel a székelyekkel. Ráadásul a szerbek a szomszédaink, és azok is maradnak még egy darabig.

hiba 2007.12.12. 08:24:08

AgentU:: Hát szerintem meg ez a Bayer cikk sem fogyasztható hányinger nélkül. Két össze nem hasonlító helyzetet okoskodva kavar, úgy hogy be is szól az ottani magyaroknak. Ahhoz, hogy Erdélyben egy Hashim Thaqi szerű egykori gerilla legyen a vezető, ugyanazon kellett volna átmenniük a magyaroknak mint a koszovói albánoknak. Etnikai tisztogatáson, gerillaháborún. Ezt egy takonygerincű budapesti ujságirónak innen óhajtani, minimum gusztustalan.

AgentUngur 2007.12.12. 09:05:32

A nagy különbség Erdély és Koszovó között nem az elnyomás - mert az a nyolcvanas években legalább olyan brutális volt Erdélyben, mint koszovóban - emlékezzünk az államilag szervezett marosvásárhelyi pogromra 90-ben. Tehát ugyanazon átmentek kezdetekben - (sőt, a magyarok esetében jóval korábban kezdődött, az albánoknak valós és komoly autonómiája volt Tito haláláig), hanem a reakció. Nem az én tisztem meghatározni, hogy ár-eredmény arányban melyik a sikeresebb, az albán vagy a magyar, de kérdés mindenképpen felvethető, akár Budapestről is. Teljesen elfogadhatatlan az a tétel, hogy Erdélyről csak erdélyinek lehet véleménye. A nemzet ugyanis egységes, mindenkinek meg lehet a véleménye egy erdélyi, kárpátaljai stb kérdésről. Ennyiben meg kell hogy védjem Bayert, teljesen mindegy, mi a véleményem újságírói, emberi kvalitásairól (általában nem jó)

AgentUngur 2007.12.12. 09:20:27

A beszólás részéről meg annyit, hogy bumfordi, de hát zuzu alapvetően egy nagypofájú bunkó. A kérdés, amit feszeget, akkor is releváns.

Egyébként régi kérdés már ez. Olvasd el Illyéstól a Szellem és erőszak -ot, bayernál vagy nálunk jóval magasabb szinten latolgatja a dilemmát:

„A szabadságért harcolni kell. Minden harcnak, a hadjáratoknak főképp, megvan a stratégiája. A szabadságjogokért küzdve sem lehet fejjel a falnak menni
válasz:
„…noha fejjel falnak menni valóban káros hiábavalóság, ám rengeteg fal omlott össze attól, hogy jó fejek feszültek neki.”

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.12.12. 11:08:21

AgentUngur

"A nemzet ugyanis egységes" Teljesen egyetértek veled. És ugyanezen okokból nem lehet azt sem mondani, hogy mondjuk le a ht magyarokról (mert az a hajó már elment) és most már figyeljünk inkább az anyaországra. A ht magyarok is a nemzet részei, ugyanúgy, mint a csepeli nyugdíjas vagy a jászszentlászlói földműves. Róluk sem mondunk le.

Az Illyés Gyula idézet nagyon jó. Nem csoda, hogy a Szellem és erőszakot Kádárék betiltották. 1978-ban nyomták ki a könyvet, de a könyvterjesztők csak 10 év múlva juthattak hozzá.
süti beállítások módosítása