Tőkés László vs. RMDSZ - a finálé
2007. november 24. írta: TuRuL_2k2

Tőkés László vs. RMDSZ - a finálé

Bozót.harcos kolléga témával foglalkozó posztja szép pályát futott be, de a végkifejlet és az eredményvárás bőven megér egy újabb bejegyzést. Ugyanis már csak egyet kell aludni, hogy kiderüljön, lesz-e képviselete a romániai magyarságnak az Európai Parlamentben (Gál Kingán kívül, persze). Az EP-választással egyidőben véleménynyilvánító népszavazás is zajlik a romániai választórendszer átalakításáról (az államfő által preferált egyéni választókerületi rendszerrel - meglepő módon - nem a magyarok járnának jól). A klasszikus iskolai szavazókörök mellett nyári konyhában, hétvégi házban és egykori sztriptízbárban járulhatnak az urnákhoz keleti szomszédunknál (igazán ügyfélbarát megoldás, hogy számos városban, többek között Kolozsváron, Aradon, Gyulafehérváron és Bukarestben szombaton és vasárnap reggeltől estig működnek majd a személyazonossági iratokat kibocsátó hivatalok, nehogy valaki egy késve elkészült irat miatt maradjon le a voksolásról).

A korábban sem éppen meghitt viszony a kampány végére tovább durvult. A t. versengő felek egymást románozzák, az RMDSZ-es polgármester lakattal és építési törmelékkel próbálja megakadályozni Tőkésék koszorúzását, Tőkésék az RMDSZ-t savazó sajtóközleményekkel bombázzák a szerkesztőségeket. Utóbbiból nekünk is kijutott, ezek közül személyes kedvencemből idéznék pár gondolatot:
"Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a többségében magyarok lakta településeken, ahol csak az RMDSZ állít urnabiztosokat, megkísérlik érvényteleníteni a Tőkés Lászlóra adott szavazatokat, illetve a távolmaradók nevében az RMDSZ-re pecsételnek, annak ellenére, hogy a törvény ezt szigorúan bünteti. (...) Nem a Tőkés László szavazatait, hanem a választókét lopják el. (...) Sokan vagyunk, akik Tőkés Lászlóra szavazunk, többen választjuk őt annál, mint amennyit el mernek ők csalni!" - írja Szilágyi Zsolt, Tőkés kampányfőnöke. Lesz demokrácia-vonal is, persze. Olyan, mintha kicsiben a hazai politikai őrület abszurditását szeretnék túlteljesíteni.

Itthonról meg adják alájuk a lovat. Bayer Zsolt távolságtartóan csak ennyit üzen: "Ha lustaságból nem mentek el szavazni, és nem Tőkés Lászlót támogatjátok, minderre igent mondtok. Igent mondtok Linder Bélára, Károlyi Mihályra, a posztkommunista hálózatokra, az ügynökökre, igent tizennyolc esztendő minden iszonyára, igent mondtok a becstelenségre és a nemzetárulásra." Ez a kisebbik baj, a nagyobb, hogy a Fidesz is egyértelműen Tőkés mellett tette le a garast, ami persze nem tett jót a (szintén az európai néppárthoz tartozó) RMDSZ-szel korábban rendeződni látszó viszonynak. Ahogy a Budapest Analyses elemzése is írja, az RMDSZ rendesen nekiugrott Orbán Viktornak. Velük ellentétben egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy Orbán jól jön ki ebből a dologból - határon innen és túl -, még Tőkés bejutása esetén sem. Sokkal inkább Király Rák konzervatóriumos véleményével értek egyet: a határozott állásfoglalás sokat árt a Fidesz renoméjának Erdélyben és a Partiumban.

A holnapi eredményt lehetetlen megjósolni (a közvéleménykutatások hibahatára nagyon nagy ahhoz képest, hogy itt tényleg néhány tizedszázalékon múlik minden), de sajnos az az érzésem, hogy a teljes nullázás a legvalószínűbb. Úgy tűnik, a durva konfliktus nem aktivizálja, inkább elriasztja a magyar választókat. A Na Persze blog tippversenyében a legtöbben a kettős buktára tesznek, Tőkés és az RMDSZ bejutását nagyjából ugyanannyian várják. Bármit is hozzon a választás (és a népszavazás, persze), az igazi tét nem Brüsszel, hanem Bukarest: a magyarság parlamenti képviselete. Holnap sok mindent megtudunk arról, hogyan alakulnak az erőviszonyok magyar szempontból a következő romániai választásokra. Lesz-e az RMDSZ-szel szemben induló Magyar Polgári Szövetség? Vagy megegyeznek-e a szembenálló felek, félretéve a korábbi sérelmeket, kicsinyes húzásokat? Ahogy Szlovákiában, úgy Romániában is csak akkor van esélye magyar politikai erőnek bejutni a törvényhozásba, ha gyakorlatilag a teljes kisebbségi tábort maga mögött tudhatja. Lehet fanyalogni az RMDSZ politikus-gárdáján és eredményein, az azonban biztos: paralamenti képviselet nélkül sokkal rosszabb helyzetbe kerülne a romániai magyarság.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr43240227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 21:15:07

"Győzelmi pillanatnak nevezte Eckstein Kovács Péter, az RMDSZ szenátora a 21 órakor közzétett exit-poll eredményeket, miszerint az RMDSZ első két EP-képviselőjelöltje és Tőkés László független jelölt egyaránt bejutott az Európai Parlamentbe.

„Együttműködést kell keresni azokkal a magyarokkal, akik nem az RMDSZ-re szavaztak” – vélekedett Eckstein.

Az RMDSZ kolozsvári szenátora azonban figyelmeztetett, valószínűleg a jövő évi parlamenti választások már nem hoznak ilyen széles erdélyi magyar választói részvételt. Eckstein emlékeztetett: a mostani több, mint 9 %-os magyar szavazatarány elsősorban a román választók éredektelenségének következménye. Az országos választási részvétel 29,27 %-os volt előzetes becslések szerint."

Bozót.harcos 2007.11.25. 21:15:23

Nem kell annyira örülni a PRM kiesésének, a gondolataik ott vannak a többi román pártban, csak azok nem merik kimondani, vagy legalább kicsit tompítják az "afara, afara cu ungurii din tara" üzenetet.

medve 2007.11.25. 21:19:50

Egyre inkább úgy gondolom, hogy Tőkés hatalmasat nyert, ha mindez beigazolódik. A lélektani hatás az övé. Remélem az RMDSZ-ben Ecksteint érteni fogják, mert jót mondott. Ja és uraim, van itt néhány fórumozó, akinek el kellene mondogatnia magában: Orbán nem volt barom, Orbán nem volt barom. Különösen egyre gondolok, aki sajnos reggel elutazik.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:22:18

Örülök, ha tényleg mind az RMDSZ, mind Tőkés bejut. Én az exit pollban kevésbé bízom, főként Tőkés esetében érzem veszélyesnek a hibahatárt. Mikor közölnek előzetes eredményt szavazatszámlálás alapján?

medve 2007.11.25. 21:23:37

Két jó nyilatkozat:

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az exit-poll adatok ismertetése után azt mondta: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.
Tőkés László az erdélyi magyarság közös győzelmének nevezte a választások eredményét. Közölte: javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására.

dolphin 2007.11.25. 21:23:50

Bozot ez igaz, de azok a partok, akik a legkevesbe titkolva mondogatjak ugyanezt (PC es PNG), szinten nem hegedultek valami fenyesen.
Az mas kerdes, hogy a PD-ben, PSD-ben is ott ulnek olyanok akik szerint a magyaroknak mar igy is tulsagosan kinyilt a csipajuk, de legalabb nem az o velemenyuk a mainstream.

dolphin 2007.11.25. 21:25:35

Turul,
a BEC oldalan holnap reggel 7 szerepel... :-/

medve 2007.11.25. 21:26:06

Hát, erre mondom, hogy a lélektani pillanat Tőkésé:

"Kedvezett a magyarság esélyeinek az a versenyhelyzet, amit tudatosan teremtettünk, győzött a demokrácia" – mondta rögtönzött sajtótájékoztatóján Tőkés László, aki most sorra nyilatkozik a romániai tévéadóknak. "Megfordult az erdélyi magyarság választási részvételének az évek óta ereszkedő trendje", hangsúlyozta Tőkés, aki az erdélyi magyarok közös győzelmének tartja az exit poll felmérések szerint kialakult eredményt.

"Lebecsülték a versenyhelyzetet azok, akik azt állították, hogy a totalitárius egységben van az erő", célzott az ellenfélre a független jelölt. Tőkés összefoglalója szerint a romániai magyarok értékelvűen szavaztak, sőt – tette hozzá – az RMDSZ lekoppintotta az ő legfontosabb választási üzeneteit, mint például a közösségi önrendelkezés fontosságának hangsúlyozását.

Beindult a rendszerváltozás az erdélyi magyar politikában – mondta a jelölt, de nem részletezte, pontosabban mit ért ezen a folyamaton. Szilágyi Zsolt kampányfőnök mindehhez azt tette hozzá, külön örömökre szolgál, hogy Hargita, Kovászna és Szilágy megyében ilyen nagy arányban mentek el választani a polgárok. (tudósítónktól)

Ezt úgy hívják, hogy tényező lett.

nénike · http://mandiner.hu 2007.11.25. 21:29:55

A bizottságban milyen területet felügyel majd román biztos?

irrelevant 2007.11.25. 21:30:27

"Ja és uraim, van itt néhány fórumozó, akinek el kellene mondogatnia magában: Orbán nem volt barom, Orbán nem volt barom."

Én most is azt gondolom, hogy Orbán orosz rulettet játszott a HT magyarok fejével, de végül mákja lett. De attól még egy barom marad.

Mindenesetre örülök a magyar sikernek!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:31:46

Szathmáry 2007.11.25. 21:13:25:
"Tudoréknak legalább nem lesz gondjuk azzal, hogy melyik frakcióba üljenek."

Nagyon szomorú, hogy a rendes románoknak nem jut hely a saját hazájukban, közben a magyarok akadálytalanul furkálhatják a román nemzetállamot. Ez azért van, mert a magyarok összetartóak, míg a románokat állandó marakodás osztja meg.

Decebál óta van ez a szörnyű átok a román népen.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:35:16

medve:
Ha mindenki bejut, akkor tényleg jó a vége & a versengés aktivizálta a magyar szavazókat. De ettől még igazi hazárdjáték volt, s Fidesz-RMDSZ relációban sem feltétlenül ígér fényes jövőt.

medve 2007.11.25. 21:35:22

Doomi! Azért önkrititkaként visszaszívhatnád, amit Orbánra írtál.

medve 2007.11.25. 21:36:27

Tururl! A Fidesznek, az RMDSZ-nek és Tőkjésnek is minden újra kell gondolnia.

medve 2007.11.25. 21:37:39

Itt egy igazi bunkó, Frunda. Bár a lélektani pillanatot ő is érzi:

Kettős eredménynek nevezte az RMDSZ EP-választási győzelmét Frunda György, a párt EP-listavezetője – egyrészt eredmény, hogy az RMDSZ két képviselőt küldhet Brüsszelbe, másrészt eredmény, hogy Tőkés Lászlónak nem sikerült fő célja, vagyis az RMDSZ kiütése az EP-képviseletből – nyilatkozta, közvetlenül az első exit-poll eredmények közzététele után.

„Ennek ellenére képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy örvendek Tőkés László EP-választási győzelmének, hiszen az RMDSZ ellen kampányolt” – mondta Frunda.

Az EP-listavezető emellett azt is sérelmezte, hogy a magyarországi televíziók megszegve a hétvégi kampánycsendet – mint mondta – Tőkést népszerűsítették. (tudósítónktól)

dolphin 2007.11.25. 21:37:51

nenike,

Romania Orban nevu ;-) biztosa jelenleg a ketnyelvusegert felel ....
ec.europa.eu/commission_barroso/orban/index_hu.htm

medve 2007.11.25. 21:38:43

Ja és Tururl! Ami az indítóban Orbán Viktorrol és a Budapest Analysesről írtatok, az se jött be:-)

dolphin 2007.11.25. 21:39:31

medve,

Frunda hozta Gazda Zoltan kijelentesenek tukorkepet. Legalabb oszintek, meg ha vegtelenul kicsinyesek es provincialisak is.
En Jenci mondokajat varom mar. ;-))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:41:42

medve 2007.11.25. 21:35:22:
"Doomi! Azért önkrititkaként visszaszívhatnád, amit Orbánra írtál."

Mit írtam? Azt, hogy az egyetlen mód, hogy a Fidesz ebből jól jöjjön ki, az úgy lehetséges, hogy mindkét jelölt bejut. Azt is írtam, hogy ennek kicsi az esélye.

Az esélyre vonatkozó kijelentésemet lehet, hogy vissza kell szívni (bár az esemény bekövetkezése után esélyről már nem lehet beszélni, bekövetkezett esemény valószínűsége 100% :-)), de a kijelentés első felét nem hiszem, hogy vissza kellene szívnom.

Orbán rizikózott és bejött neki.

medve 2007.11.25. 21:41:54

Mi van a hivatalos eredményekkel?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:43:02

medve 2007.11.25. 21:37:39:
"„Ennek ellenére képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy örvendek Tőkés László EP-választási győzelmének, hiszen az RMDSZ ellen kampányolt” – mondta Frunda."

Vajon meg fognak ezek állapodni?

medve 2007.11.25. 21:44:16

Biztos, hogy rizikózott? Biztos, hogy nem ő és Tőkés nem tudott volna elérni 2.83%-ot? Nem ez a legjobb az erdélyieknek, ami most lett? Nem volt jó húzás? Nem erről szól a polititka? És mi van Frundeverdevel?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:45:20

medve:
Mi nem jött be? Legyen igazad, de még hivatalos eredmény sincs. Azt meg pláne nem lehet még látni, hogyan hatott ez a kampány a Fidesz erdélyi megítélésére.

medve 2007.11.25. 21:45:54

Doomi! A kérdés helyesen így vetődik fel: mikor fognak ezek megállapodni. Frunda egy paraszt. Hazda Zoltán is. És Jenci is majd mond baromságokat. 2 tényező van: Markó és Tőkés. Rajtuk múlik.

dolphin 2007.11.25. 21:47:09

medve,

szvsz Orban ebbol csak ugy johetett volna ki jol, ha elintezi a kozos listat. Neki, akkor meg talan lett volna ehhez eleg befolyasa. Igy viszont sikeresen felpaprikazta az egesz RMDSZt, es valszleg inkabb vesztett, mint szerzett hiveket Erdelyorszagban.
Hogy lehetett volna (neki is) sokkal rosszabb, ha senki sem jut be? Az egy masik kerdes.

Bozót.harcos 2007.11.25. 21:47:14

Medve, Turul elmondta, amit akartam, úgyhogy nem ragozom. Ma reggel egy fabatkát sem adott volna senki ennek az eshetőségnek, és ennek tudatában vágott neki Orbán. Ez hazárdjáték, csak most bejött. OSzt majd meglátjuk, mire mennek vele.

medve 2007.11.25. 21:47:28

Tururl! Ha Tőkés bejut (OK, várjuk meg az eredményeket), akkor Orbán nem tud rosszul kijönni ebből. Nem ezt írtátok a bevezetőben.

tomo 2007.11.25. 21:48:16

Szerintem sok olyan szavazó van, akik inkább Tőkésre szavaztak volna, de nem hittek a sikerében és féltek , hogy elveszik a szavazatuk. Ezért szavaztak inkább az Rmdsz-re.
Mint ahogy sokan voltak itt is, akik inkább a biztos befutót akarták, noha nem értenek egyet a politikájukkal.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:48:32

Szerintem várjunk még egy kicsit az ünnepléssel, too close to call, ahogy a művelt francia mondja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:50:33

medve 2007.11.25. 21:44:16:
"Biztos, hogy rizikózott?"

Na, azért ne essünk át a ló túloldalára. Ma reggel még a legtöbben azt hitték, hogy egyik se jut be, te pedig azt mondtad, hogy csak az RMDSZ jut be. Amikor Sógor Csabát idéztem arról, hogy Orbán igazából az RMDSZ-nek is kampányol, akkor azt mondtad, ez túl bonyolult.

Orbán rizikózott, mint Nagy Imre újratemetésénél.

Frunda nekem egy rejtély. Több ismerősöm is van, akik csak miatta szavaznak az RMDSZ-re. Mások korrupt bunkónak tartják.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:51:28

medve:
Szerintem úgy is jöhet ki rosszul Orbán, ha bejut Tőkés. Abban igaz van, hogy sokkal kisebb a valószínűsége.

medve 2007.11.25. 21:52:26

Azért most álljatok le egy kicsit. Én elhiszem, hogy egy jobboldali underground tájékán divat kiosztani Orbánt, de ma Erdélyben, túl azon, hogy a magyar részvétel miatt mindenki nyert, a legfontosabb: 1990 óta előszőr lett valaki tényező az RMDSZ-en kívül polititkai értelemben. És ehhez neki van köze. És ráadásul ő beszélt egyedül a kettős bejutás lehetőségéről. Bozót, te röhögtél ki, amikor jeleztem: a felmérérsek szerint mindkettő bejut. Ami pedig a lélektani lehetőséget illeti: olvassátok el Tőkés,majd Markó és Frunda nyilatkoztatait. Holnaptól együtt kell élniük azzal, hogy egyre többen alternatívát is észlelnek.

medve 2007.11.25. 21:53:51

Igen doomhammer, én se hittem el. De ez mit bizonyít?

medve 2007.11.25. 21:55:03

Bizony Tomo, ez szűnhet most meg (ha Tőkés el nem cseszi, amire azért van hajlama).

dolphin 2007.11.25. 21:55:04

Mivel Frundat szemelyeben tamadtak Tokes rendezvenyein (pl. Kincses Elod), valszleg elszakadt turelmenek fonala. De milyen politikus, aki, kulonosen egy ilyen "win-win" szituacioban, nem bir ezen tullepni es annyit mondani, hogy "gratulalok, Brusszelben talalkozunk"...?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:56:15

medve 2007.11.25. 21:53:51:
"Igen doomhammer, én se hittem el. De ez mit bizonyít?"

Hogy szerinted is rizikózott. Mivel egyetértettél az "elemzésemmel" is, mit jelent az RMDSZ be, Tőkés ki változat a Fideszre nézve.

Szerintem hagyjuk ezt abba. Szerencsénk volt.

medve 2007.11.25. 21:56:23

Tomo! Milyen volt Eörsi?

tomo 2007.11.25. 21:57:09

Orbán mást nem tehetett.
Tőkés régóta segíti Orbánt, mindenhol ott van ahova Orbán meghívja. Csúnya lett volna ha Orbán saját politikai okai miatt most nem áll Tőkés mellé.
És ha egyszer csak suttogva is azt mondta volna, hogy szurkol Tőkésnek, azt másnap a sajtó hangszórókon dübörögte volna. Így meg inkább belecsapott a lecsóba, és biztos hogy hozott jó pár szavazatot. És az is az ő malmára hajtotta a vizet, ha az Rmdsz-nek is hozott szavazatokat Orbán. :) Hiszen így vádolni nem tudják semmivel.
Szóval az után, hogy Tőkés elindult Orbánnak 2 lehetősége volt. Halkan támogatja és magára hagyja Tőkést. Így talán ki tud mosakodni a vereség után, de minimális lesz Tőkés esélye. Valamint még itthoni szavazói előtt is magyarázkodnia kell, hogy miért nem segítette.
Vagy padló gáz.

medve 2007.11.25. 21:57:35

Nem Doomi! Ez azt is jelenthette, hogy együtt tévedhettünk.

Bozót.harcos 2007.11.25. 22:00:11

Majd amikor 2008 őszén egy RMDSZ és nem tudom kik (Tőkés? Szász? Valaki más?) szövetsége átütő eredményt érnek el a román parlamenti választáson, akkor azt mondom, ez jó mulatság, férfimunka volt. Az igazi kérdés egyébként is az volt, hogy mi lesz EZUTÁN. Lehet, hogy megegyeznek, lehet, hogy nem. Nem akarok károgni, szorítok nekik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 22:00:29

medve 2007.11.25. 21:57:35:
"Nem Doomi! Ez azt is jelenthette, hogy együtt tévedhettünk."

Hát az esélyeket tekintve mindenképpen, mivel én a kettős buktának adtam a legnagyobb esélyt.

tomo 2007.11.25. 22:02:29

" medve 2007.11.25. 21:56:23
Tomo! Milyen volt Eörsi? "

Mint mindig.
Nem a rom.-i szavazásról volt szó. Hanem a kormány egészségügyi törvényéről plussz a sztrájkokról.
Mondjuk vicces volt ahogy a 2 szadeszes (Eörsi, Kincses) és a két mszp-s(Veres és Kökény) kritizálta a fidesz eg.-i programját, úgy hogy fideszes nem volt jelen. 4 a 0 ellen.
Bocs az off-ért.

medve 2007.11.25. 22:03:29

OK! Ebben igazad van, a kérdés a hogyan tovább. De ha az eredmények beigazolódnak, akkor egy kicsit komikus ezétz is Orbánt szídni, ahogyan gyakran sportból teszitek.

tomo 2007.11.25. 22:05:21

- Bozót.harcos 2007.11.25. 22:00:11 -

Ez így van, az a kérdés, hogy mi lesz EZUTÁN!
De ha Tőkés nem kerül be, fel sem merül a kérdés, hanem minden marad a régiben.
Tőkésnek köszönhetjük, hogy előkerült a kérdés.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:12:25

Mint azt már egyszer leírtam: az ep parlamenti hely Tőkésnek csapdahelyzet. Lehet, hogy európai szinten ismert kisebbségi vezér lesz, de az erdélyi magyar közéletből el fog tűnni, mint Kovács László Magyarországról. Nem marad más tényező a jobb oldalon csak Szász Jenő. Őt Bozót már elemezte. Én nem mennék bele. Neki nem érdeke a megegyezés.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:15:58

"Az erdélyi magyarság győzelmeként értékelte a Fidesz a vasárnap esti romániai EP-választás exit poll eredményét. Az ellenzéki párt az MTI-nek küldött közleményében gratulált a megválasztott képviselőknek."
www.hirszerzo.hu/cikk.onallo_erdelyi_magyar_kulpolitikat_var_a_fidesz.50386.html

dolphin 2007.11.25. 22:21:02

Szathmary,

ha igazak a hirek, masfel ev mulva Tokes nem indulna ujra, hanem KRE alapszabalyanak egy kiskapujat kihasznalva ujbol visszaulne a puspoki szekbe. Vagyis max ideiglenesen nem lesz ua. intenzitassal jelen, mint eddig.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 22:22:38

medve: teljes tévedésben vagy, ha mi tényleg osztanánk őt, az nem így nézne ki.

A másik, hogy fenntartom: a magyarországi politikusok továbbra is az erdélyiek f...-val verik a csalánt. Az orosz rulett néha bejön presze, de jövőre újratekerik a pisztolyt.
Frunda pedig az erdélyi Eörsi Mátyás.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:26:31

Szerintem az a kérdés, hogy az UDMR-ben meg tud-e erősödni a kiegyezést keresők hangja és Tőkésék hajlandóak lesznek-e az együttműködésre.

Jellemző, hogy ki hogyan foglal állást:
Eckstein: "együttműködést kell keresni azokkal a magyar választókkal, akik nem az RMDSZ-re szavaztak.
Nagy Zsolt: "a jövőben mindenképp meg kell találni a módot az együttműködésre, és a mozgósításra, akár egy választási párt megalakításával. Hosszú távon az egyedüli lehetőség az együttműködés."
Frunda:
"Örülök, hogy Tőkés bejutott az Európai Parlementbe, annál is inkább, hogy nem ez volt a célja. A célja az RMDSZ kibuktatása volt – kommentálta a győzelmet Frunda György EP-listavezető. Kíváncsi vagyok, hány jelentést tesz majd Brüsszelben – mondta."

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 22:28:13

Medve, ja és Frunzăverde, nem Frundeverde.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:29:42

Dolphin

A romániai parlamenti választások 2008-ban lesznek. Az igazi meccs ott lesz. De Tőkés ekkor még Brüsszelben fog tanyázni.

medve 2007.11.25. 22:32:55

Ez megint baromság. És mi van, ha gyakran hzaza fog járniés nem ott fog tanyázni?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:36:32

Ács Feri!
Itt a szöveg:)
Van egy ország,
ahol álmomban jártam:
Románia,
ahol az arcodban láttam
a magam arcát.
Az ölelésben bőség,
az igaz ügyben hűség
voltál.
Én ezt az arcot már őrzöm,
Románia!
Hiszek az álmomban egy életen át...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:39:24

Ács Feri:
Zseniális. :) Megérne egy közös videopostot a Magyarországgal. A legjobb a videót feltöltő hozzáfűzése:
"About This Video
That's simply Romania,the most beautiful country in the world
Romania 4ever

Bozgor language(hungarian) isn't allowed here.Comments in hungarian will be deleted"

dolphin 2007.11.25. 22:39:28

Van itt egy kerdes, amit senki nem feszeget: a magyar reszveteli arany, csak a romanhoz kepest volt kiemelkedo. A szavazati joggal rendelkezo magyarok (tobb mint ?) fele nem ment el szavazni egy olyan helyzetben, amit mindenki hetek, honapok ota dramatizalt. Valoszinuleg ezek foleg olyan az RMDSZ-bol es/vagy a politikabol kiabrandult emberek tobbsegukben, akiket Tokesek nem tudtak sehogy sem megfogni.

Hogy lehet majd oket jovore az urnakhoz csalogatni? Lehet-e egyaltalan? Mert ha nem, az biztos, hogy hianyozni fognak...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:40:38

medve!

Miért is baromság? Mondj egy olyan magyar politikust, aki kikerült az EP-be és tenyező maradt a honi politikai életben?
Kovács? Tabajdi? Kokoma?
Mindenki tudja, hogy az EP kádertemető.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:41:20

dolphin:
Szerintem egy EP-választáshoz képest kifejezetten magas volt a részvétel a magyarlakta vidékeken, hiszen itt egy elég nehezen megfogható, a mindennapi életre nem sok hatással bíró valamiről szavaztak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:42:51

Szathmáry:
Szerintem Kovács más eset, mivel ő biztos, nem képviselő. Képviselőként még csak-csak lehet valamit mozogni belpolitikában, biztosként kb. semmit.

dolphin 2007.11.25. 22:49:04

Van itt ket megjegyzes amit nem egeszen ertek:

"Egy Duna TV-s bejelentkezésben részrehajló interpretációnak nevezte Tőkés László Markó azon kijelentését, hogy egy egységes listaállítással 4-5 helyet is szerezhetett volna az EP-ben az erdélyi magyarság. A független jelölt figyelmeztetett arra, hogy az RMDSZ népszerűsége hosszú időn keresztöl 2-3% körül mozgott, és hogyha nem teremtettek volna versenyhelyzetet, az RMDSZ nem jutott volna be. "

Ezek szerint, Tokes ugy erzi, hogy a vele egyutt felallo kozos lista fele annyi szavazatot sem kapott volna, mint a ket fel osszesitett eredemenye. Ezt komolyan gondolja...?

"Toró értékelője szerint Orbán fellépése nélkül elképzelhető, hogy sem Tőkés László, sem az RMDSZ nem ér el sikert. "

Ez pedig azt jelentene, hogy Orban szemelyes kampanyolasa nemcsak Tokesnek hozott szavazatokat, hanem az RMDSZnek is; ergo egyesek direkt Orban ajanlasa elleneben voksoltak...

gloire 2007.11.25. 22:49:26


Dolphin, jó meglátás, de te is tudod, nálunk is,
és máshol is sokkal elmarad a részvételi arány
Ep-s választásoknál a rendes parlamentitől.

A video elég komoly:
stock foto, stock induló, stock ország...?

Gesztit mégis csak megkéne kérdezni
mégegyszer, hogy mikor is jutott neki
ez eszébe? Szegény Ibolyka...

medve 2007.11.25. 22:50:21

Valaki tud valami hivatalosat is?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:51:00

A Tőkés-stáb nem sokkal urnazárás előtt küldött egy levelet a demokrácia-vonalon bejelentett visszaélésekről. A kedvencem:
"Kali Jenő székesi lakos (a település Nagyernyéhez tartozik) bejelentése szerint olyan sötét volt a szavazófülkében, hogy alig látott. A bizottság elnöke, egyedül, este 7 óra után indult el a mozgóurnával az idősebb lakosokhoz. A bizottságban három RMDSZ-es, és egy Nagy Romániás képviselő volt."

dolphin 2007.11.25. 22:51:36

Turul,

de ez nem egy egyszeru EP valasztas volt, hanem legalabb annyira az RMDSZ es Tokes belso erofelmero meccse is, ezt szvsz kulonosen Tokes taboraban igy gondoltak. Marpedig akik nem mentek el, azokat egyik fel sem tudta megszolitani, egy felfokozott helyzetben. Hogyan fogjak jovore..?

medve 2007.11.25. 22:59:34

Jé, az Index egy keményen Tőlkjés-párti írást nyomott.

dolphin 2007.11.25. 23:00:43

Basescu:

"Érdekes, – jegyezte meg az elnök – hogy az RMDSZ és Tőkés támogatói kivételével, minden az EP választáson megjelent szavazó, függetlenül a párthovatartozástól, az egyéni választókerületes rendszert támogatja. Egy felelős politikus sem tekinthet el ettől a ténytől."

dolphin 2007.11.25. 23:05:08

medve,

szsvsz az iras nem Tokes parti, hanem a Tokes-kampanyrol szol. Ha majd a masik csapat is megirja a magaet, lesz egy olyan is, ami meg az RMDSZ kampanyrol szol.

Bozót.harcos 2007.11.25. 23:14:48

Most beszéltem egy politikaközeli román ismerősömmel (PD), és teljesen el vannak képedve a magyar részvételi aránytól. Persze csak a románhoz képes volt magas, de szerintem fontos volt, hogy a sok bénázás után olyan erőként tudták a magyarok megmutatni magukat, amivel számolni kell és akiket nem lehet leírni, pedig nagyon sokan szeretnék már végre kiikszelni ezt a problémát a Dambovita partján. Ez az alkupozíciót akár jelentősen növelheti a jövőben. Persze akkor, ha nem cseszerintik el az RMDSZ-nél és Tőkéséknél.

Bozót.harcos 2007.11.25. 23:16:21

Azt pedig logikusnak tartom, hogy a polarizáció nyomta fel a részvételt, Tőkésnak van valamennyi igaza ebben.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 23:18:11

Hát igen, most nem kéne elcseszni. Kiegyezés kell!!!

Bakk Miklós így vélekedik erről (transindex):

A mostani választási eredményből levonható első konklúzió, hogy a verseny és az alternativák közötti választás lehetősége mozgósitotta az erdélyi magyar választókat – e tekintetben tulajdonképpen az RMDSZ hálás lehet, hogy Tőkés személyében kihivóra lelt – kommentálta Bakk Miklós politológus a november 25.-i EP-választás kimenetelét. Hozzátette: Tőkés indulása nélkül a párt bizonyosan nem érte volna el a jelenleg teljesített százalékarányt.


A „kettős győzelem” távlatibb kérdésének nevezte Bakk, hogy az "erdélyi rendszerváltás", vagyis a kiegyezéssel kialakítható új politikai szerkezet a döntések elodázását is jelentheti. Ha az EP-be jutott képviselők nem tudnak együttműködni, megtörténhet, hogy az itthoni ellentét Brüsszelbe is „exportálódhat” – ecsetelte Bakk. A politológus szerint az európai fórumra esetleg kivitelezett ellentét zavarólag hathat a magyar jobb-és baloldal együttműködésére, amely tapasztalhatóan mély ellentéteken nyugszik.

„A legfontosabb az lenne, ha az RMDSZ és az erdélyi jobboldal immár az eredményre alapozva, azaz a szavazótáborok nagysága ismeretében – újrakezdené a tárgyalásokat. Csakis ez lehet a kiindulópont – sommázott a szakértő.

dolphin 2007.11.25. 23:20:38

Bozót.harcos 2007.11.25. 23:16:21
"Azt pedig logikusnak tartom, hogy a polarizáció nyomta fel a részvételt, Tőkésnak van valamennyi igaza ebben."

Ezzel azonban Tokes onkent ismerte el, hogy eselye se lett volna a kampanyaban hirdetett "osszmagyar" kepviseletet megvalositani Brusszelben, hiszen szemelye meg szukebb partiajaban is kemenyen polarizal...

hülyeállat 2007.11.25. 23:21:46

van itt is elég: hogyan szopatják egymást, ahelyett, hogy örülnének, vagy vmi hasonló: maszol.ro/porta/antena3_exitpoll_eredmenyei_2007_11_25.html

ergé 2007.11.25. 23:36:50

summa summarum: az RMDSZ és Tőkés bejutásáról is a Zorbánviktor tehet!

:)

hülyeállat 2007.11.25. 23:39:40

na meg XVI benedekpápa, meg az édesjóanyám, meg a McDonalds

Az ügy 2007.11.26. 00:11:10

Az összmagyarságot képviselni nem annyit tesz, mint kifejezni azt amit két hamburger és egy koka kóla között gondol.

Az összmagyarság érdeke nem egyszer szorult már kisebbségbe a homályos agyakban.

Az is lehet, hogy összmagyarság képviselete ezen a világon sose valosulhat meg... mert az egy eszme, egy idea, egy ügy... ami nem győzhet,

de fenn kell tartani!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 07:26:35

Még mindig nincs eredmény, pedig már másfél órája lennie kéne. :(

Elpet 2007.11.26. 07:51:46

Az MNO meg a nol szerint bejutott Tőkés is, meg az RMDSZ lista is, bár úgy tűnik, ez exit poll még csak. Mindenesetre ez azért elég jól hangzik. Nem vagyok egy okvetlen RMDSZ-ellenes, de most talán Markóék visszafogják egy kicsit az arcoskodást. Meg főként jó lenne, ha meg tudnánk feledkezni arról, hogy a hazai politikát vetítsük ki a romániai magyarságra. Bár azért úgy tűnik, hogy az életben egyszerűek és imétlődőek a dolgok, van mindenütt egy komprádor elit, amely az általa képviselt emberek számlájára készséggel köt mindenféle kompromisszumokat a játszmák erősebb résztvevőivel, meg van mindenütt, akiknek ez nemigen tetszik. (Nevezhetném kurucos mentalitású honjainknak őket, ám nem szívesen teszem. Tessék, megint egy szavunk, ami úgy meg lett terhelve járulékos jelentésekkel, hogy eredeti értelmében használhatatlan lett)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:00:43

Elpet:
Ők is csak a már tegnap este is ismert exit poll alapján írják.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:16:40

Na, megvan: 95,5%-os feldolgozottságnál RMDSZ 5,84%, Tőkés László 3,76%.

Elpet 2007.11.26. 08:18:16

Akkor bejutott mindkettő?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:20:38

Be, az RMDSZ valószínűleg 2 mandátumot szerzett és nem 3-at.

Elpet 2007.11.26. 08:50:41

Világos. Mindegy, elég jó ez így, bár több jobb lett volna. Most aztán majd kiderül, mennyire tudunk majd közös magyar ügyekért mindannyian együttműködni.

medve 2007.11.26. 08:53:03

Vagyis az exit poll-hoz képest javított Tőkés.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:54:36

Igen, ahogy számolom, 2 mandátuma lesz az RMDSZ-nek, a PNL-től pedig bejut Csibi Magor.

táltos 2007.11.26. 09:01:41

Köszönjük meg a sok otthon maradó román választónak és a nagy számban elmenő magyar (székely) választónak, hogy mindkét induló magyar jelöltet(ket) bejuttaták az Eu parlamentjébe!
Azért én titkon reméltem, hogy így lesz. Leginkább csak azon ment a lamentálás, hogy melyik induló üti ki a másikat.
Akkor ez most Orbánnak is siker?

dolphin 2007.11.26. 09:40:33

A vesszoparipam:

"260 ezer szavazatot kapott az RMDSZ, 135 ezret körülbelül Tőkés. Ez összeadva is legalább 200 ezerrel kevesebb, mint amennyit a legutóbbi parlamenti választáson az egyedül induló RMDSZ kapott."

Hol voltak ok? Ha az RMDSZ es Tokesek most csak azzal lesznek elfoglalva, hogy egymassal megegyezzenek, es nem probaljak felmerni, hogy ez emberek hol voltak, akkor az egy szorosabb parlamenti valasztason a bejutasba kerulhet.

medve 2007.11.26. 09:51:13

Táltos! Igen.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 10:12:24

Még egyszer gartulálok a győzteseknek. Ha jól számolom így mindösszesen 30 magyar (magyarországi és határon túli magyar) képviselő lesz az EP-ben. (24 Mo.+ 2 Felvidék + 4 Erdély)
Ez így elég tekintélyes szám.
A 30-ból 18-an a Néppárti képviselőcsoportban ülnek majd.
Kiváncsi vagyok azért, hogy a magyar néppárti delegációs üléseken részt vesz-e Tőkés és Frunda is?

Bummer 2007.11.26. 10:29:57

Nem, most az a propagandairány, hogy ha Tőkés nem indul, akkor most 6 RMDSZ-es bekerült volna.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 10:38:14

grat és puszi és ölelés Erdélybe
(amiért nem maradtak otthon)

Brátiszlává · http://napersze.blog.hu 2007.11.26. 10:39:13

hát komoly eredmények születtek. ekkora mázli nincs is.

táltos 2007.11.26. 11:07:20

Bummer.
ezt hallottam én is,de még tegnap azt mondta valamelyik rmdsz-es, hogy ha közös listán indultak volna...
szerintem éppen, hogy így mentek el többen mert mindkét fél hívei úgy gondolhatták, ha nem mennek el a másik bejut, ők meg nem. Ez a verseny.:)

Téglagyári Megálló 2007.11.26. 11:12:28

Tegnap ott voltam a román követségnél, elég nagy sor várakozott a bejutásra. Köszönet a pesti székely deszkásoknak és csángó brékeseknek is!

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 11:23:23

Mint azt már a magyarországi választásokon is megszokhattuk, Erdélyben is nagyüzemben folyt az SMS-kampány. Íme néhány gyöngyszem:

"Amszterdamban jártam,
Marihuánát láttam,
Sógor Csaba beadta,
Tőkés László megszívja."

"Az Orbán-koncert lejárt,
Összeveszett a család,
Vasárnap szavazz az egységre,
Küldjük az RMDSZ-t Brüsszelbe!"

"Meg akarsz szabadulni az RMDSZ-től? Küldd el Brüsszelbe!"

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.26. 11:28:14

Bummer: ha csak úgy nem. Magyarázkodás, egymás további anyázása... Pedig éppen most lenne szükség azokra az okos kompromisszumokra, amelyekről az RMDSZ állítólag (saját maga szerint legalábbis) híres.

Mindenestre nagy kő esett le a szívemről, gratulálok mindenkinek! :)

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 11:43:19

Turul!

"Na, megvan: 95,5%-os feldolgozottságnál RMDSZ 5,84%, Tőkés László 3,76%."

Honnan vetted a 95%-os feldolgozottságot? Én a legfrisebbként is csak 82%-osat találtam. Abban egyébként valamelyest csökkentek a magyar eredmények:
RMDSZ - 5,82%
Tőkés László - 3,63%

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 12:01:15

Szathmáry:
Lebuktam, kicsit hiányos a román-tudásom. Amit én feldolgozottságnak hittem, az az érvényes szavazatok aránya volt. :)

dolphin 2007.12.12. 10:36:05

Alakulamolekula:

"A Demokrata Párt (PD) színeiben az Európai Parlamentbe (EP) bejutott képviselők kedden úgy szavaztak, hogy nem fogadnák be a Néppártba a független jelöltként EP-mandátumot szerzett Tőkés Lászlót. [...] Szájer már kedden megbeszélést folytatott Sorin Frunzaverdével, a párt EP-delegációjának vezetőjével, kérve őt Tőkés támogatására. Szájer közlése szerint azonban nem jutottak közös álláspontra."

belpol.transindex.ro/?hir=16443

Ne feledjuk, hogy tortenik mindez ez utan:
"Tőkés rámutatott: "meglepően és jólesően pozitív" volt Băsescu részéről a fogadtatás. [...] Băsescutól pedig azt kérte, hogy segítse elő ezt az együttműködést. Kérését azzal indokolta, hogy tudomást szerzett arról: az államfőt támogató Demokrata Párt (PD) két képviselője meg akarja akadályozni Tőkés felvételét az Európai Néppárt (EPP) frakciójába. A püspök szerint Traian Băsescu már kapcsolatba is lépett Wilfried Martensszel, az EPP elnökével."

A legszebb az, hogy Basescu bizalmi indexe a rommagyarsag koreben 56%-on figyel, es egy allamelnok szavazason 44% ra szavazna...

dolphin 2007.12.13. 13:19:09

Esmeg (avagy, hogy kavar a kapitany):

www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=1&what=17371
"Arra a kérdésre, hogy miként magyarázható, hogy éppen a Traian Băsescu államfő pártjaként emlegetett PD támadja – főképp annak tükrében, hogy az elnök támogatásáról biztosította a püspököt –, Tőkés László nem tudott érdemben válaszolni. Számára érthetetlen, hiszen nemcsak ígéretet kapott az államfővel való találkozója során, hanem maga Băsescu hozta szóba, hogy az EPP-frakció tagja legyen, sőt hétfőn személyesen felhívta és megerősítette, hogy továbbra is támogatja. „Érthetetlen, mi folyik az elnök és a PD között” – vélekedett Tőkés, hozzátéve: elképzelhető, hogy kettős kommunikációról van szó, neki jót mond az elnök, a demokrata pártiakkal pedig „összeszűri a levet” ellene."
süti beállítások módosítása