Tőkés László vs. RMDSZ - a finálé
2007. november 24. írta: TuRuL_2k2

Tőkés László vs. RMDSZ - a finálé

Bozót.harcos kolléga témával foglalkozó posztja szép pályát futott be, de a végkifejlet és az eredményvárás bőven megér egy újabb bejegyzést. Ugyanis már csak egyet kell aludni, hogy kiderüljön, lesz-e képviselete a romániai magyarságnak az Európai Parlamentben (Gál Kingán kívül, persze). Az EP-választással egyidőben véleménynyilvánító népszavazás is zajlik a romániai választórendszer átalakításáról (az államfő által preferált egyéni választókerületi rendszerrel - meglepő módon - nem a magyarok járnának jól). A klasszikus iskolai szavazókörök mellett nyári konyhában, hétvégi házban és egykori sztriptízbárban járulhatnak az urnákhoz keleti szomszédunknál (igazán ügyfélbarát megoldás, hogy számos városban, többek között Kolozsváron, Aradon, Gyulafehérváron és Bukarestben szombaton és vasárnap reggeltől estig működnek majd a személyazonossági iratokat kibocsátó hivatalok, nehogy valaki egy késve elkészült irat miatt maradjon le a voksolásról).

A korábban sem éppen meghitt viszony a kampány végére tovább durvult. A t. versengő felek egymást románozzák, az RMDSZ-es polgármester lakattal és építési törmelékkel próbálja megakadályozni Tőkésék koszorúzását, Tőkésék az RMDSZ-t savazó sajtóközleményekkel bombázzák a szerkesztőségeket. Utóbbiból nekünk is kijutott, ezek közül személyes kedvencemből idéznék pár gondolatot:
"Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a többségében magyarok lakta településeken, ahol csak az RMDSZ állít urnabiztosokat, megkísérlik érvényteleníteni a Tőkés Lászlóra adott szavazatokat, illetve a távolmaradók nevében az RMDSZ-re pecsételnek, annak ellenére, hogy a törvény ezt szigorúan bünteti. (...) Nem a Tőkés László szavazatait, hanem a választókét lopják el. (...) Sokan vagyunk, akik Tőkés Lászlóra szavazunk, többen választjuk őt annál, mint amennyit el mernek ők csalni!" - írja Szilágyi Zsolt, Tőkés kampányfőnöke. Lesz demokrácia-vonal is, persze. Olyan, mintha kicsiben a hazai politikai őrület abszurditását szeretnék túlteljesíteni.

Itthonról meg adják alájuk a lovat. Bayer Zsolt távolságtartóan csak ennyit üzen: "Ha lustaságból nem mentek el szavazni, és nem Tőkés Lászlót támogatjátok, minderre igent mondtok. Igent mondtok Linder Bélára, Károlyi Mihályra, a posztkommunista hálózatokra, az ügynökökre, igent tizennyolc esztendő minden iszonyára, igent mondtok a becstelenségre és a nemzetárulásra." Ez a kisebbik baj, a nagyobb, hogy a Fidesz is egyértelműen Tőkés mellett tette le a garast, ami persze nem tett jót a (szintén az európai néppárthoz tartozó) RMDSZ-szel korábban rendeződni látszó viszonynak. Ahogy a Budapest Analyses elemzése is írja, az RMDSZ rendesen nekiugrott Orbán Viktornak. Velük ellentétben egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy Orbán jól jön ki ebből a dologból - határon innen és túl -, még Tőkés bejutása esetén sem. Sokkal inkább Király Rák konzervatóriumos véleményével értek egyet: a határozott állásfoglalás sokat árt a Fidesz renoméjának Erdélyben és a Partiumban.

A holnapi eredményt lehetetlen megjósolni (a közvéleménykutatások hibahatára nagyon nagy ahhoz képest, hogy itt tényleg néhány tizedszázalékon múlik minden), de sajnos az az érzésem, hogy a teljes nullázás a legvalószínűbb. Úgy tűnik, a durva konfliktus nem aktivizálja, inkább elriasztja a magyar választókat. A Na Persze blog tippversenyében a legtöbben a kettős buktára tesznek, Tőkés és az RMDSZ bejutását nagyjából ugyanannyian várják. Bármit is hozzon a választás (és a népszavazás, persze), az igazi tét nem Brüsszel, hanem Bukarest: a magyarság parlamenti képviselete. Holnap sok mindent megtudunk arról, hogyan alakulnak az erőviszonyok magyar szempontból a következő romániai választásokra. Lesz-e az RMDSZ-szel szemben induló Magyar Polgári Szövetség? Vagy megegyeznek-e a szembenálló felek, félretéve a korábbi sérelmeket, kicsinyes húzásokat? Ahogy Szlovákiában, úgy Romániában is csak akkor van esélye magyar politikai erőnek bejutni a törvényhozásba, ha gyakorlatilag a teljes kisebbségi tábort maga mögött tudhatja. Lehet fanyalogni az RMDSZ politikus-gárdáján és eredményein, az azonban biztos: paralamenti képviselet nélkül sokkal rosszabb helyzetbe kerülne a romániai magyarság.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2240227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 13:59:40

A legizgisebb fordulat az, ahogy a Basescu-féle DP és a Fidesz összemelegedett. Németh Zsolt baráti üzenetet küld a DP-nek, erre a DP-s Emil Boc másnap lealázza az RMDSZ-t.

Másik effektus: számítások szerint 2011-re 5% alá esik a magyarok részaránya Erdélyben, tehát érdemes román pártokba befurakodni, mert az RMDSZ-alapú képviselet így is, úgy is elvész.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.24. 14:01:44

Doomhammer:
Szerintem az esetleg 5% alatti népesség-arányt kompenzálhatja a magasabb választási részvételi.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.24. 14:18:37

Valóban, meg ha más népek is rájuk szavaznak ( pl . cigányok, szászok, bolgárok, szlovákok, stb)

És az autonómiáért harcolni kéne valóban erőteljesen, a nélkül elfogyunk Erdélyben, ebben igaza van Orbánnak. És a kormányban való szerep pedig csak legitimálja a "példás" román nemzetiségi helyzetet, politikát Nyugat felé. Ha már kormányra megy valaki, meg kell kérni az árát, kb. úgy, mint itthon az Szdsz.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.24. 14:23:00

Őrnagy Őrnagy:
Az RMDSZ szerintem így sokkal többet ért el, mint ha ellenzékben marad. Lehetne jóval rosszabb is a helyzet...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 14:24:16

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.11.24. 14:01:44:
"Szerintem az esetleg 5% alatti népesség-arányt kompenzálhatja a magasabb választási részvételi."

Ha hajlandók szavazni. Visszatérő téma az erről folytatott beszélgetéseimben, hogy egyik politikus/politikai erő sem érdemli meg a szavazatot.
Amint egy magasabb politikai összefüggéseket látni képtelen erdélyi szavazópolgár megfogalmazta:
"Az RMDSZ-esek túl gazdagok már ahhoz, hogy kiengedjék kezükből a pozíciót, a másik oldal pedig túl makacs ahhoz, hogy érezze: hol van az okos és a romániai magyar közösség számára hasznos kompromisszum határa” – hangzott a gyorselemzés."

Sajnos én a legrosszabbra számítok azok után, hogy a két oldal már el is kezdte egymásra kenni a kulimászt a bukta miatti felelősség miatt.

dolphin 2007.11.24. 14:31:37

Olvasnivalo az uncsi orakra:
lektur.transindex.ro/?cikk=6371

Egyebkent, az urnák zárásakor, a reszvetel ismereteben mar lehet sejteni, hogy kb mire van kilatas.

(Az autonomiaval kapcsolatban erdekes kishir, hogy a bejegyzesert kuzdo MPSZ, a vegtelenitett mellveres dacara, nemreg leadott statutumaban nem nevezi meg celkent az autonomiat, csak nagyvonalakban beszel decentralizaciorol... www.evz.ro/article.php?artid=331550)

dolphin 2007.11.24. 14:36:56

Doomhammer,

az igazsag az, es szvsz ezzel se Tokes se Markoek nem tudnak szembenezni, hogy veges szamu olyan ugy van, ami tenyleg egybe lehet terelni a magyarsagot. Es ahogy ezek fokozatosan megoldodnak (remelhetoleg) egyre inkabb eloterbe kerulnek "osszeuropai" problamak, ahol mar a vilagszemlelet lesz a fontos - vagyis megjelennek a klasszikus politikai toresvonalak. Ami persze bizonyos szempontbol normalis es udvozlendo, de hosszu tavon egy-egy nemzeti kepviseleti szervezetnek az alapoktol kell majd atgondolnia a funkciojat es mukodeset. Szerintem.

Bozót.harcos 2007.11.24. 15:37:56

Doomhammer, tudomásom szerint Németh Zsolt nem mostanában, hanem még nyáron, a tusnádfürdői tábor margóján találkozott Sorin Frunzaverdével, a PD alelnökével.

Másrészt nem hiszem, hogy épp Németh Zsoltnak illúziói lennének arról, hogy a PD "testvérpártisága" mit jelent az erdélyi magyarok szempontjából. A nagy büdös semmit. Ettől még úgy kell tenni, mintha, merthogy ők már most is, de főleg a jövő évi román parlamenti választások után végképp ők lesznek a janik Romániában, oszt kell hozzájuk kommunikációs csatorna.

Boc egyébként egy szerencsétlen barom, akivel még a saját tikárnője is üvöltözik. Egy bábu, Basescu szócsöve (a köztársasági elnök hivatalosan nem tehet pártpolitikai megjgyezéseket). Amit tehát mondott, azt Basescu üzente.

Krapulax 2007.11.24. 16:17:29

Dolphin,

közép-európában még sokáig nem lehet nyugat-európai ideológiák mentén gondolkodni... persze kérdés, hogy nemzetben lehet-e...

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2007.11.24. 17:15:44

a kampány - helyszíni tapasztalat - tényleg elég kicsinyesre sikerült. elég abszurd, ahogy az rmdsz-funkcik árulózzák tőkést, aki viszont összefüggéstelenül vádaskodik viszont, sértődötten. ahogy abszurd az is, hogy az idehaza egy a táborozó orbán odakint a választás szabadságáról + fontosságáról értkezik. persze abszurd az erdélyi egypártrendszer is, csak hát két magyar párt nem fér be a parlamentbe...
egyébként egyetértünk, turul, az EP-képviselet inkább szimbolikus dolog: attól nem lesz autonómia, hogy frunda és/vagy tőkés szónokol róla brüsszelben/strasbourgban, a kormányban viszont gyengülhet az rmdsz-pozíciója. ráadásul úgy tűnt, sokan attól félnek, kudarc esetén (és a 20 százalékos 'kormánytöbbség' mellett) nem lesz nehéz összehozni legalább alkalmanként egy magyarellenes koalíciót, mondjuk nyelvhasználat-ügyben :S

gloire 2007.11.24. 18:30:07


"Másik effektus: számítások szerint 2011-re 5% alá esik a magyarok részaránya Erdélyben"

Bocs, de ez csak a teljes román népességhez képest
történhet meg, Erdélyben ma 19-20% magyar él.
Ez nem változtat persze semmit, csak az elírás
miatt jegyzem meg.

gloire 2007.11.24. 18:35:18


Hivatalosan 1 430 000 ember, a népesség 6,5%-a.
Ahhoz, hogy mindkét fél sikeresen szerepelhessen,
nekik 15-20%-kal kéne aktívabban résztvenniük
a választáson (7.8%-ra volna ehhez szükség).
Ez nem valószínű, hogy így lesz..

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.24. 18:41:59

gloire:
Igen, 15-20%-kal, de ez 50% körüli országos részvételt feltételezve, csak 7,5-10 százalékpont. Azaz mondjuk 45% országos részvétel mellett 53%-os a magyarok körében - sajnos ez sem túl valószínű. Ráadásul még az is kéne, hogy optimális legyen a szavazatok eloszlása az RMDSZ és Tőkés között.

tomo 2007.11.24. 18:55:17

40%-s részvétel mellett Tőkésnek 207ezer szavazat kell. 3 hét alatt összeszedett 140ezret támogató aláírást. Reménykedjünk!

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.24. 19:21:58

Érzésem szerint kettős magyar bukta lesz, harsány román kacajjal, további inproduktív - itthonról tüzelt - belharccal, ami hosszabb távon a délvidéki modellt eredményezheti a politikai érdekképviselet szétverése, leépülése tekintetében.

medve 2007.11.24. 19:29:23

Ács Feri! A kettős kudarcnak olyan eredménye is lehet, hogy sokkal fontosabb választásokra mindkét félnek megjön az esze és magába száll.

ergé 2007.11.24. 19:30:26

eső után köpönyegforgatást?

tomo 2007.11.24. 19:37:20

Nem hiszem, hogy ez "eső után köpönyegforgatás" lenne.
Tőkéséknek más lehetősége nem volt, hogy alternatívát mutassanak be.
Az Rmdsz-n belül elnyomták őket, másik pártot pedig szintén az Rmdsz akna munkája miatt nem tudtak alapítani.
Most majd meglátjuk van e igény az Rmdsz-n kívüli alternatívának.

medve 2007.11.24. 19:42:07

Ergé! Ha nem lesz képviselet, azt jelenti, hogy az RMDSZ a parlamentbe se fog bejutni, ha nincs összefogás. Jelenleg Erdélyben az összefogás azt jelenti, hogy kiegyeznek Tőkésékkel vagy a jelölteket illetően, vagy előválasztást tartanak! Ha most az RMDSZ nyer, akkor minden marad ahogy idáig, és később szívják meg. Ha Tőkésék nyernek, elszáll velük a ló, és a következő (nagyobb téttel bíró választáson) ők is megszívják. Ezért a legjobb a dupla szivattyú, mert akkor rájönnek: később vagy összefogás, vagy szívás. Nem értesz egyet?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 19:57:48

dolphin 2007.11.24. 14:36:56:
"az igazsag az, es szvsz ezzel se Tokes se Markoek nem tudnak szembenezni, hogy veges szamu olyan ugy van, ami tenyleg egybe lehet terelni a magyarsagot. Es ahogy ezek fokozatosan megoldodnak (remelhetoleg) egyre inkabb eloterbe kerulnek "osszeuropai" problamak, "

Szerintem idézd csak bátran a forrást, nem kell átfogalmaznod.
maszol.ro/index.php?menu_id=55&cikk=12977
"Riporter: De hát a püspök úr az erdélyi magyarok képviseleténél is többre vállalkozott: reprezentálni kívánja az összmagyarság érdekeit. Mit gondol ön, mint külügyekben jártas politikus, nem teljesít jól a Szent-Iványi István, Tabajdi Csaba, Gál Kinga nevével fémjelzett brüsszeli magyar csapat?

Eörsi Mátyás: Üres duma, azt tudom mondani. Nagyon kevés területen lehet összmagyar fogalmakban gondolkozni. Én liberális politikus vagyok, nem szeretném, hogy a konzervatívok vagy a szocialisták képviseljenek bárhol is. Bizonyára tudja, hogy az Európa Tanács közgyűlésében dolgozom. Azon kívül, hogy sokkal több közös van egy dán vagy holland liberális és énköztem, mint nagyon sok magyar kollégával, megjegyzem, Frunda György például egy igazi demokrata. Vele nagyon jó a viszonyom, jól tudtunk együtt dolgozni.

Azt is elmondhatom, hogy adott esetben nem csak a párt meghatározottsága számít, mert azon túl is lehet lépni. Azt javaslom, hogy fogjunk szimatot, ha valaki egy nemzet teljes képviseletére törekszik. A modern nemzetek sokszínűek, sokszínű Magyarország, megjegyzem, sokszínű Erdély is. Az eddigi tapasztalataim és tudásom alapján azt tudom mondani, hogy akik a nemzet egészének képviseletét hangoztatják, azokból diktátorok lesznek. Most nem Orbánra és Tőkésre gondolok, csak ennek a mondatnak mindig van egy ilyen rossz szaga is."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 20:01:47

gloire 2007.11.24. 18:30:07:
"Bocs, de ez csak a teljes román népességhez képest
történhet meg, Erdélyben ma 19-20% magyar él."

Valóban, elírás volt, bocsánat.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.24. 20:18:47

Eörsi Mátyásnál nagyobb patkány nem sok van .

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 20:27:44

Bihari Napló, 2007 nov. 23
(regisztrációval elérhető a digital.inform.hu/bihn/ címről indulva)
"Kampányzáró sajtótájékoztatóján mondott véleményt egyes aktuális ügyekrôl tegnap Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselô.
...
Az EP-választásokra is kitért Lakatos, elôre bocsátva, hogy szerinte mondandója nem minôsül negatív kampánynak. Aztán kifejtette: "Az RMDSZ nem volt felkészülve arra, hogy a Fidesz ellen harcoljon, ezekben a napokban ugyanis számos fideszes képviselô és a pártelnök is kampányol Erdélyben."

Manyi Béci 2007.11.24. 21:16:23

Doom.

Helyes ez a Fidesztől?
Letenni valaki mellé a voksot ilyen ügyben?

Jó lépés volt Tőkéstől ez az indulás?
Növeli a képviselet esélyét??

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 21:23:36

Manyi Béci 2007.11.24. 21:16:23:
"Helyes ez a Fidesztől?
Letenni valaki mellé a voksot ilyen ügyben?"

Nem. Nagy hülyeség volt a Fidesztől.

"Jó lépés volt Tőkéstől ez az indulás?
Növeli a képviselet esélyét??"

Ez rossz kérdés. Indult, mert úgy gondolta,
az RMDSZ nem képviseli az erdélyi magyarok ügyét
megfelelően. Indult, mert nem indulhatott az
RMDSZ-ben, lévén, hogy onnan őt kidobták. És
végül indult, mert különösen Székelyföldön az
általa képviselt irányvonalnak erős
támogatottsága van, ezzel szemben az RMDSZ-szel
szemben nagy az elégedetlenség.

Joga tehát volt az indulásra, lévén a képviseleti
demokrácia erről szól. Inkább azt a kérdést
vetném fel, miért nem született meg a közös
lista dacára annak, hogy mindketten tudhatták,
hogy külön indulva az esélyeik nem jók.

Azért nem született meg, mert mindkét fél
hülye volt, megegyezésre képtelen.

medve 2007.11.24. 21:28:34

Jé, doomhammer, akkor azt mondodd, amit én. Jó, ha mindketten megszopják, mert lehet, hogy akkor megjön az eszük a jövőre nézve. Te, és jó volt, hogy a magyar-román kormányüléssel Fletó meg Markónak kampányolt? Vagy ez is része volt az általad meghatározónak tartott Németh-Frundeverde megbeszélés következtében kialakult összeesküvések egyikének?

medve 2007.11.24. 21:31:05

Turul! Az RMDSZ idáig egyedül a múlt ciklusban ért el komolyabb eredményeket, amikor nem volt kormányon. Lassan az RMDSZ eredményeivel. Mondok egy kulcsszót: autonómia. Na jó, ez túlzás. Akkor mondom ezt softosan: kisebbségi törvény. Hol az eredmény?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 21:31:47

medve 2007.11.24. 21:28:34:
"Jé, doomhammer, akkor azt mondodd, amit én. Jó, ha mindketten megszopják, mert lehet, hogy akkor megjön az eszük a jövőre nézve."

A politikusoknak jót tenne, ha megszopnák - nem csak Erdélyben. Sajnos ők nem tudják úgy megszopni, hogy a képviselt választópolgárok ne szopjanak nagyobbat. Ezért nem értek egyet azzal, hogy jó lenne, ha mindketten megszopnák.

Fletó egyszerűen lecsapta a magas labdát, amit a Fidesz adott fel neki.

medve 2007.11.24. 21:52:42

Te, az erdélyi magyarok olyan sokat nem veszítenének, ezt gondolom te is tudod. Az az Európai Parlament egy nagy 0. Fletó lecsapott egy magas labdát?

Őrnagy Őrnagy 2007.11.24. 22:04:51

Hát igem a Fidesz is megnyerte az EU választást, és mi lett? Semmi. Bár jó volt Friderikusz neg Baló nem túl örömteli fejét bámulni a tv-ben. TGM-enk igaza van, az egy kádertemető. Bár ő a Bizottságra mondta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.24. 22:07:12

medve 2007.11.24. 21:52:42:
"Te, az erdélyi magyarok olyan sokat nem veszítenének, ezt gondolom te is tudod."

Nem élek ott, nincs jogom elveszíteni a nevükben semmit.

"Az az Európai Parlament egy nagy 0."

Ha csak annyi történik ott, hogy vezető európai politikusokat lehet ott lobbizni, már egy nagyon fontos hely

"Fletó lecsapott egy magas labdát?"

Ja. Kiállt az egység mellett, ami eleve egy pozitív töltetű szó. Ha pedig tényleg bukik az RMDSZ és Tőkés is, akkor azt lehet mondani, hogy az egység hiánya volt a bukta okozója.

gloire 2007.11.24. 23:07:08

Azért egy ilyen nem túl nagy súlyú
választás talán mégis megér egy próbát:
át lehet e hangolni az erdélyi magyar képviseletet.

Ez pedig máshogy sehogy se mehet, ellenjelölt kell.
Kockázatos, de hogy mekkora ez a kockázat,
az most fog eldőlni.

medve 2007.11.25. 00:36:30

Doomi! Én tiszteletben tartom a véleményed, csak egy megjegyzés: lehet, hogy Tőkés bukik, mint a rittembiller, de hogy ennek semmi köze nem lesz a 23 millió románozó és kettős állampolgárság ellen kampányoló Fletónak, az tuti.

Bozót.harcos 2007.11.25. 01:33:57

Kedves medve!
Én nagyon örülök az optimizmusodnak, meg persze egyetértek abban is, hogy az RMDSZ vezetésének nagy része korrupt állat, csak szerinted Tőkés tényleg csodafegyver? Szerinted mire képes ő és az emberei, akiket nem nagyon látni sehol, szerencsétlen Szilágyi Zsoltot leszámítva, meg a dúvad Szász Jenőt, akit Basescu erre szakosított ügyészei tartanak sakkban a korrupciós aktáival?

Nekem valahogy az az érzésem, hogy jó-jó, az RMDSZ olyan amilyen, de leginkább ők a román rendszerhez vannak idomítva, és ismerik a játékszabályokat. Bukaresthez gyomor kell, hát az nekik van. Tőkés pedig maximum zsoltárokat tud énekelni, no meg jobboldali budapesti kormánytól pénzt kunyerálni. Másban nem látom a szellemi szárnyalását. Szóval az RMDSZ olyan amilyen, de az egyetlen szerveződés, amely jelenleg a román nemzetállami törekvéseknek útjában áll. Zsoltáréneklő Tőkést meg a haverjait a Blaga-féle demokraták és a társaik odalent reggelire eszik meg. Röhögőgörcsöm támad, amikor Tőkés azt nyilatkozz aegy román lapnak, hogy a "határváltoztatás alternatívája a területi autonómia". Ez kábé olyan, mint a klasszikus jelenet a Gyaloggaloppban a kéz- és lábnélküli lovag szájából: "egyezzünk ki egy döntetlenben".

Valljuk be egymásnak, hogy az RMDSZ-nek nem Tőkésék az alternatíva, hanem a robbantgatás. Akkor lesz autonómia, egyébként sehogy. Robbantgatni meg senki nem akar (én sem), úgyhogy bezárult a kör. Ennyit a nagy szájtépésről. Amit egyébként a Fidesz is produkál az ügyben.

Uff.

Manyi Béci 2007.11.25. 08:58:57

„Ez rossz kérdés”

Az egyetlen alapvető kérdés. A legfontosabb kérdés.

"Indult, mert nem indulhatott az
RMDSZ-ben, lévén, hogy onnan őt kidobták"

Nem dobták ki.
"A tiszteletbeli elnöki tisztség eltörlése és a belső választások megrendezése mellett döntött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kongresszusa Szatmárnémetiben a szervezet alapszabályzatának módosítása során. A tiszteletbeli elnöki posztot eddig Tőkés László református püspök látta el, de Tőkés egy nappal korábban bejelentette: tiltakozásképpen szünetelteti elnökségét a szövetségben."
""A tiszteletbeli elnöki funkció megszüntetése nem jelenti azt, hogy Tőkés László nem tagja továbbra is a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek""

Nem lehetett az a tényező, ami szeretett volna lenni.
Feljelentette az RMDSZt egy bukaresti bíróságon, azért ezt se hagyjuk ki a történetből.

" Indult, mert úgy gondolta,
az RMDSZ nem képviseli az erdélyi magyarok ügyét
megfelelően.”
Az a helyzet, ami most van, a megosztottság, segít az erdélyi magyarok ügyének?


„ Indult, mert nem indulhatott az
RMDSZ-ben, ……...indult, mert különösen Székelyföldön az
általa képviselt irányvonalnak erős
támogatottsága van,”

AZ autonómia törekvésre gondolsz?
Mennyire reális ez a törekvés?


„Joga tehát volt az indulásra, lévén a képviseleti
demokrácia erről szól.”
Ki vitatta a jogát?:)
A cselekedet helyessége a kérdés.


„Inkább azt a kérdést
vetném fel, miért nem született meg a közös
lista dacára annak, hogy mindketten tudhatták,
hogy külön indulva az esélyeik nem jók.”

Ez a rossz kérdés, hiszen a válasz egyértelmű:)P:
” Azért nem született meg, mert mindkét fél
hülye volt, megegyezésre képtelen.”

elGabor 2007.11.25. 09:00:31

\"Ha csak annyi történik ott, hogy vezető európai politikusokat lehet ott lobbizni, már egy nagyon fontos hely\"

Egyetértek. A nyugati országok számára csakugyan kádertemető, de az új tagok számára jó fórum az EU politikai életébe való beágyazódásra, meg talán hozzájárul ahhoz, hogy Franciaország, Németország, stb. közvéleménye több információt szerezzen országainkról, pont a kevés konkrét hatású, de jó médiajelenlétű ügyek miatt. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy (pl.) a magyar kisebbség elégedetlenkedő szeparatistákként jelenik meg, vagy a rendszerváltás óta jogaiért békés módszerekkel küzdő társaságként.

Ezért nem mindegy.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 09:37:33

"Az egyetlen alapvető kérdés. A legfontosabb kérdés."

Tehát hogy jó lépés volt-e Tőkéstől az indulás, maga szerint ez az alapvető kérdés.

Az igazság az, hogy ezt a kérdést én meg se értem. Azért nem értem meg, mert én úgy gondolom, hogy alapvető jog, hogy az induljon és olyan programmal, amilyennel akar. Ez nem Erdély vagy Magyarország kérdése, ez demokratikus alapelv.

Tőkés tehát indulhat. Azért indulhat, mert támogatottsága van. Támogatottsága pedig azért van, mert az általa képviselt nézetek széles körben egyetértésre találnak ott.

Tehát a maga kérdése nem kérdés.

A kérdés az, hogyan juthatott el az RMDSZ odáig, hogy a támogatottsága stabilan 3-4% környékére zuhant, hogy Székelyföldön az RMDSZ kampánya ellenére az ottaniak 80%-a megszavazta Basescu elnöki mandátumát a referendumon és hogy az RMDSZ támogatottsága Székelyföldön csupán 40%. Miért mondják azt Erdélyben, hogy például Frundához képtelenség közel kerülni és nem utolsósorban, miből gazdagodott meg az RMDSZ vezérkar olyan piszkosul.

Ezek a helyes kérdések.

Mert ha ez a helyzet, akkor nem csoda, hogy az RMDSZ-nek ellenfele támad, akár helyes ez taktikailag, akár nem. Ez nem döntés kérdése, a képviseleti demokrácia már csak ilyen.

A Fidesz részéről az óriási taktikai hiba az volt, hogy ennyire nyíltan belefolyt a kampányba. Ebből jól a Fidesz csak akkor tud kijönni, ha mindkét jelölt bejut, mert ekkor azt lehet mondani, hogy a Fidesz kampányolása segített az RMDSZ-nek is, ahogy Sógor Csaba mondja. Ennek az esélye azonban nagyon kicsi. Ha csak az RMDSZ jut be, az kisebb baj, de a Fidesz elásta magát Erdélyben. Ha csak Tőkés jut be, akkor két képviselő helyett csak egy lesz és ez a Fidesz hibája. Ha senki sem jut be, akkor a Fidesz megfosztotta az erdélyi magyarokat a képviselettől. Szigetvári Viktor, aki a minapi Népszabiban arról beszélt, hogy román pártoknak is dolgozik, csak erre vár és már ott tartja az ujját a propagandakütyüjének a nyomógombján.

Ismétlem: Tőkés indulása következménye annak, ahogy az RMDSZ politizált, ez legfeljebb az RMDSZ hibája. Ezt a hibát azonban szinte biztosan rákenik a Fideszre és ezt a Fidesz csak magának köszönheti.

"AZ autonómia törekvésre gondolsz?
Mennyire reális ez a törekvés?"

A politika olyan érdekes világ, amely magának teremt realitást. Az autonómia realitás, ha nagyon akarják. Márpedig nagyon akarják.

Tőkés politikai irányvonala, amelynek támogatottsága jelentős, azonban nem ez. Tőkés politikai irányvonala az, hogy stratégiai kérdéseket, pl. az egyetem ügyét vagy az autonómiát nem áldozzuk fel a mindennapi taktikázgatás oltárán.

medve 2007.11.25. 09:52:42

Bozót! Ebben a kérdésben nem vagyok optimista, és számokmra Tőkés sem csodafegyver. Szerintem az RMDSZ be fog jutni, Tőkés meg nem. Ettől még az RMDSZ-nek kellene egy pofon, mert korrupt. És baj lesz előbb-utóbb.

medve 2007.11.25. 09:57:00

Kedves ElGabor! Mondj egy olyan fontos ügyet, amit az Európai Parlamentben kell elintézni, nem pedig a bizottságban vagy a tanácsban.

medve 2007.11.25. 10:05:26

Kedves Doomhammer!

Hol nyilatkozta Szigetvári, hogy román pártoknak is dolgozik?

Elemzéseddel egyébkén nagyjából egyetértek, egyet kivéve: lehet retorikailag Orbánra kenni a be nem jutást, csak nem lesz igaz. És a kettős szopást vagy megoldja az RMDSZ de gyorsan, mert jönnek új választások, melyek sokkal fontosabbak lesznek, vagy maradunk a kommunikációs játékoknál és később megszívják. Szigetvári agyalhat, de kedden Volán sztrájk lehet, szerdán meghírdethetik az általános sztrájkot. Tudod, a 23 millió román országában az RMDSZ belső gondjai nem számítanak, lesz 1-2 cikk a Népszabadságban. Ráadásul Tőkésék is kommunikálni fognak, és nekik is lesz mit. A Fidesz számára egy dolog ciki. RMDSZ be, Tőkés ki. Erre szerintem nagyon köomoly esély van. De most nagyon cinikus leszek: ez a Fidesz számára csak Erdélyben lesz ciki. Sajnos.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 10:07:41

medve 2007.11.25. 10:05:26:
"Kedves Doomhammer!
Hol nyilatkozta Szigetvári, hogy román pártoknak is dolgozik?"

Itt.
www.nol.hu/cikk/471393/
Köszi Ács Ferinek a linkért.

medve 2007.11.25. 10:10:16

Köszönöm!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 10:12:19

medve 2007.11.25. 10:05:26:
"Elemzéseddel egyébkén nagyjából egyetértek, egyet kivéve: lehet retorikailag Orbánra kenni a be nem jutást, csak nem lesz igaz."

Így van, én is ezt írtam. Sőt, én még azt is megkockáztatom, hogy a médiaperpatvar miatt az RMDSZ-nek javultak az esélyei a bejutásra, ahhoz képest, mintha Tőkés nem is indult volna. Ha nem történt volna semmi, akkor simán elbukták volna ezt a választást.

szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/1913;jsessionid=0BF8F65F9C120BB1F6FDEA6CA91B5583
"Riporter: Ebből a szempontból az Orbán Viktor jelenlétét az erdélyi kampányrendezvényeken hogyan értékeli?

Sógor Csaba: Orbán azt mondta, nemcsak észre, szívre is szükség van. Itt már a sajtó is mosolygott, mert mindenki tudja, hogy nekem rengeteg városban, faluban vannak rokonaim, ismerőseim, akik engemet ismernek, s én is ismerem az ő gondjaikat. Az Orbán Viktor kampányolását úgy értékelem, hogy az nekünk is segít. Nyilvánvaló, hogy ő a független jelöltet kíséri el a kampányban, s ez valószínűleg a független jelöltnek hoz majd több szavazatot."

medve 2007.11.25. 10:22:32

Doomhammer! Ez egy kicsit nyakatekertnek tűnik, meglátjuk. Mindegy, meglátjuk. Szerintem RMDSZ be, Tőkés ki lesz.

Manyi Béci 2007.11.25. 10:37:14



"Tehát hogy jó lépés volt-e Tőkéstől az indulás, maga szerint ez az alapvető kérdés.

Az igazság az, hogy ezt a kérdést én meg se értem. Azért nem értem meg, mert én úgy gondolom, hogy alapvető jog, hogy az induljon és olyan programmal, amilyennel akar. Ez nem Erdély vagy Magyarország kérdése, ez demokratikus alapelv."

Komolyan csodálkozom, hogy hirtelen hiányzik Önből a morális kérdések iránti fogékonyság.:) Ez eddig egyáltalán nem volt jellemző .
De ha így van, így van.
Akkor közelítsük meg hasznossági oldalról a kérdést.
Mennyiben hasznos az erdélyi magyarság számára, hogy Tőkés úr egyrészt az EMNT megalapításával, a folyamatos konfrontálódással, majd a mostani indulásával két részre osztotta/osztja az odáig egységes magyar szavazatokat?

„Támogatottsága pedig azért van, mert az általa képviselt nézetek széles körben egyetértésre találnak ott.”

Igen, 2-3 %
Az RMDSZ 4-5 %
Széles kör az egyik is, másik is.
Utóbbié kissé szélesebb.

"Tehát a maga kérdése nem kérdés."
Az egyetlen fontos kérdés:)

"A kérdés az, hogyan juthatott el az RMDSZ odáig, hogy a támogatottsága stabilan 3-4% környékére zuhant"

Lásd fent, kedves Doom.
Úgyhogy, ismételten, ez a rossz kérdés:)

,"hogy Székelyföldön az RMDSZ kampánya ellenére az ottaniak 80%-a megszavazta Basescu elnöki mandátumát a referendumon"
Támogatta-é valaki ezt a magyarok közül?:)

"és hogy az RMDSZ támogatottsága Székelyföldön csupán 40%. Miért mondják azt Erdélyben, hogy például Frundához képtelenség közel kerülni és nem utolsósorban, miből gazdagodott meg az RMDSZ vezérkar olyan piszkosul."
Doom, hagyjuk ezt. Méltatlan.:)
Tőkésről is nagyon kedves dolgokat mondanak.
Lapozzunk:)

"Ezek a helyes kérdések."

Egy túrót:D
AZ ÉN KÉRDÉSEIM A HELYES KÉRDÉSEK!
(fenyegető testtartás, felemelt mutatóujj előre-hátra mozgatása)


"Mert ha ez a helyzet, akkor nem csoda, hogy az RMDSZ-nek ellenfele támad, akár helyes ez taktikailag, akár nem. Ez nem döntés kérdése, a képviseleti demokrácia már csak ilyen."

Időrendi tévedésen alapuló, ezért téves okfejtés.


„A Fidesz részéről az óriási taktikai hiba az volt”
Ó, igen, taktikai.:) Előfordult már máskor is ugyanez a taktikai hiba?:)
Kis moralizálás ide akkor, jó szokásomhoz híven:
A Fidesz kormányzása idején alakult ki az a gyakorlat, hogy a külhoni magyarok támogatásában egyes szervezeteket előbbre soroltak másoknál, ellehetetlenítve a nem preferáltak működését.
(Kárpátalja, Horvátország, pl.)
Mindössze taktikai hiba volt ez? Vagy tudatos politikai lépés?


"Ismétlem: Tőkés indulása következménye annak, ahogy az RMDSZ politizált, ez legfeljebb az RMDSZ hibája."

Na,itt akkor egy kis elvi alapvetés:
Az RMDSZ politikája olyan, amilyen. Minden bizonnyal jogos kritikákkal illethető.
Tőkés elképzelései olyanok, amilyenek,
Minden bizonnyal jogos kritikákkal illethetők.
Vita egy közösségen belül, mely közösség amúgy csak egységes fellépéssel tud eredményeket elérni.
Az előbbi többségben van az utóbbival szemben. Ma is.
A kisebbsgben lévő felrúgja ezt az egységet, veszélyeztetve ezzel az elérhető eredményeket,.
Morálisan, politikailag is elítélendő lépés.


"A politika olyan érdekes világ, amely magának teremt realitást. Az autonómia realitás, ha nagyon akarják. Márpedig nagyon akarják."

Nem, nem az.
Te is tudod, én is tudom, mi több, Tőkés is tudja.

„Tőkés politikai irányvonala az, hogy stratégiai kérdéseket, pl. az egyetem ügyét vagy az autonómiát nem áldozzuk fel a mindennapi taktikázgatás oltárán.”
Ez csak szöveg, semmi más. Lila köd.
Válasz rá:
Ok, rendben van, nem áldozzuk fel.
De igen, feláldozzátok
Nem, nem igaz, nem áldoztuk fel.
De, mert ezt csináltátok.
Nem nem azt csináltuk. Ezt csináltuk
Mert feláldoztátok.
Nem, nem áldoztuk fel.
De, feláldoztátok.
Nem
De

cé veres lajos 2007.11.25. 10:38:23

Teljesen irreleváns lesz-e a magyaroknak érdekképviselete az EU-ban vagy a román parlamentben. A magyar kisebbséget magasról leszarják az EU-ban, sőt még Mo-n is sokan (lásd: népszavazás).

Ez csak már csak egy vergődés. Nem baj, mert húsz év múlva úgyse lesz probléma az erdélyi magyar érdekképviselettel.
Még pár évig lehet erőlködni, néhány politikus biztos még jó megszedi magát. Aztán a vége úgyis a "székely-rezervátum" lesz. A fiatalok addigra már átköltöznek Mo-ra, vagy elmennek Ny-Európába.

15-20 év, aztán már csak öreg székely nénik maradnak Erdélyben. Lehet görcsölni, de megállítani nem lehet a folyamatot.

dolphin 2007.11.25. 10:42:11

Doomhammer,

"Szerintem idézd csak bátran a forrást, nem kell átfogalmaznod."

Most ha azt mondom, hogy abszolut Eorsitol fuggetlenul jutottam erre a kovetkeztetesre, elhinned? ;-)))
Es igy:
nagyzsolt.egologo.transindex.ro/?p=55#comment-3525

;-))))

dolphin 2007.11.25. 10:48:19

medve 2007.11.24. 21:31:05
"Turul! Az RMDSZ idáig egyedül a múlt ciklusban ért el komolyabb eredményeket, amikor nem volt kormányon."

Ez igy egy feligazsag. Ui. a mult ciklusban a PSD kisebbsegi kormanyzasban nyomta, az RMDSZ kulso tamogatasaval, egy evente megujulo protokollum alapjan. Vagyis, ha a PSD nagyon akart valamit, ahhoz eloszor engedmenyeket kellett tennie az RMDSZ-nek. Technikailag ez persze ellenzekiseg, de azert nem sokban kulonbozik a kormanyon levestol - olyannyira, hogy pl. az Economistban rendre ossze is kevertek a kettot.

Marianna · http://egerentyu 2007.11.25. 10:52:41

Nem csak a magyar kisebbseget szjak le az EU-ban hanem nagyjabol Magyarorszagot is.
Az utolag csatlakozott orszagok nem sokat szamitanak csak ha valamilyen strategiai szempontnak megfelelnek. Magyarorszag annyiban erdekes, hogy ha lehet, akkor a szocialliberalis kormany maradjon meg nyolcvan evig, ezert viszont mindent megtettek es tesznek is. Erdelyben vannak magyarok..nahat??? De azert Tokesnek drukkolok tisztan moralis alapon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 11:10:24

Manyi Béci 2007.11.25. 10:37:14:
Egy darabig szűrögettem a hozzászólását és végül ez maradt meg:
"Akkor közelítsük meg hasznossági oldalról a kérdést."

Vagyis maga azt mondja, hogy nem érdekli a többi szempont, vagyis hogy joga volt-e jelentős támogatottsággal indulni Tőkésnek, hanem tekintsük a hasznossági szempontokat.

Tekintsük.

Az RMDSZ 3-4%-ra küzdötte le magát. Most, hogy kampányol, most áll 4%-on. Vagyis elveszítette a választói nagy részének bizalmát. Ne 4-5%-oljon itt, az utolsó közvéleménykutatás 4.1%-on mérte őket.

Ahhoz, hogy nyerjen, vissza kell csábítani az elpártolt szavazókat, akikről mondjuk azt az egyszerűség kedvéért, hogy Tőkés mellett állnak (ami nem igaz, de ne bonyolítsuk).

Vagyis az egyetlen racionális viselkedés, hogy megegyezik Tőkéssel és együtt indulnak.

Ezt képtelenek tető alá hozni.

Innen indulhatunk, kizárólag hasznossági szempontból.

dolphin 2007.11.25. 11:19:04

\"Ne 4-5%-oljon itt, az utolsó közvéleménykutatás 4.1%-on mérte őket.\"

A legutolso (CSOP) felmeres 4.6%-ot mert:
www.realitatea.net/index.php?domeniu=1&stire=116491

Mas:

10 oraig a valasztok 3.79%-a szavazott, a legnagyobb reszvetel a kovetkezo megyekben volt:
Teleorman 5,48 %, Tulcea 5 %, 37 %, Harghita 5, 25 %, Vrancea 5,08 %, Vaslui 4,35 %

href.hu/x/40zx

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 11:22:19

Szerdai hír, de nekem új volt:
Kivizsgálják az RMDSZ választási kampányát
www.figyelo.ro/belfold/kivizsgaljak-az-rmdsz-valasztasi-kampanyat.html

Manyi Béci 2007.11.25. 11:25:50


"Vagyis maga azt mondja, hogy nem érdekli a többi szempont, vagyis hogy joga volt-e jelentős támogatottsággal indulni Tőkésnek, hanem tekintsük a hasznossági szempontokat"

A vad szűrögetésben óriási tévedés, vagy csúsztatás.:)
Én azt mondom, hogy Önt nem érdeklik a morális felvetések, ezért közelítettem meg hasznossági oldalról a kérdést.
- senki nem vonta kétségbe Tőkés jogát az indulásra, mint már mondtam fentebb
- jelentős a támogatottsága mindkét félnek.
Az utóbbinak kissé jelentősebb. Már ezt is írtam.

Kicsit túl szűrt, Doom.
Kicsit kerüli a válaszokat bizonyos kérdésekre.:)
Mindegy.

Kis csavarintás a szövegén:

Ahhoz, hogy nyerjen, szavazatokat kell szereznie, mondjuk azt az egyszerűség kedvéért, hogy azoktól, akik az RMDSZ mellett állnak (ami nem igaz, de ne bonyolítsuk).

Vagyis az egyetlen racionális viselkedés, hogy megegyezik az RMDSZ-szel és együtt indulnak.

Ezt képtelenek tető alá hozni.

Minden, amit az RMDSZ ellen felhoz, felróható Tőkésnek is.
Amit én Tőkés ellen felhozok, nem róható fel az RMDSZnek.

Manyi Béci 2007.11.25. 11:26:50

Előre közlöm, hogy most el kell mennem,majd jövök.

Bozót.harcos 2007.11.25. 11:38:29

Bukarestben és az agglomerációs Ilfov megyében egyelőre országos átlag alatti a részvétel, ami magyar szemmel nézve ugyebár kicsit furcsa, bár kedvező részadat. Hogy Teleormanban és a Tulceában mi a halálért ennyire aktívak a népek, azt viszont a jóég tudja.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 11:43:00

Bozót.harcos:
Itthon is hasonló a választási részvétel időbeli lefutása: a főváros a korai órákban átlag alatti, csak utána erősít. Tavaly az első fordulóban pl. 9 óráig országosan 11,39% volt a részvétel, Budapesten meg csak 10,86%:
www.valasztas.hu/parval2006/outroot/vdin1/hu/napo2.htm

dolphin 2007.11.25. 11:43:45

11-kor:

Orszagos atlag 5,43% (varosokban 4,56%, falvakban 6,63% - koran keles?).

A jobban allok: Tulcea 8,01 %, Vaslui 7, 57 %, Covasna 7, 38 %, Botoşani 7, 20 %, iar redusă - Bucureşti 4, 11 %, Ilfov 4, 15 %, Prahova 4, 38 % şi Maramureş 4, 53 %.

dolphin 2007.11.25. 11:44:48

Ize, Bukarest & co. a sereghajtok.

medve 2007.11.25. 11:51:10

Ha itthon lenne a választás, már most kijelenteném, hogy döbbenetes alacsony a részvétel. Romániában ez lehet, hogy máshogy lesz. A falu-város arány nem meglepő, a világon mindenütt a nagyaobb városakban később szavaz a többség.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 11:53:09

dolphin:
Meg lehet valahol nézni a korábbi román választások részvételi részeredményeit? Azok alapján gyakorlatilag néhány százalékpontos eltéréssel most meg lehet mondani a végső részvételt (legalábbis hazai tapasztalatim szerint).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 12:07:27

Csak megtaláltam nagy nehezen. :)
Itt vannak a májusi részvételi mutatók:
www.becreferendum2007.ro/statistici.html

dolphin 2007.11.25. 12:11:05

Itt pedig a 2004-es parlamenti valasztas:
www.bec2004.ro/statistici.htm

Akkor 11-kor 10,70%-nal jart a reszvetel, este 8-ra pedig 57,13% lett.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 12:13:22

Ehhh, véletlenül sem ugyanazokban az órákban közölnek részeredményt. :) dolphin, a 11-es részeredményed honnan van?
Itt csak 10 órásat látok:
www.bec2007pe.ro/statistici.html

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 12:42:20

Szerintem 29-33%-os lesz a részvétel. Egyelőre úgy tűnik, pl. Kovászna megyében jóval magasabb, 38-40% várható.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 12:42:53

Majd a 14 órás, megyénkénti bontás alapján többet lehet látni.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.25. 12:43:59

Pedig jobb lenne, ha az RMDSZ és Tőkés összefogniuk bohóckodás helyett, vagy legalább nem egymás (maguk) alatt vágnák a fát, mert különben előfordulhat, hogy az erdélyi magyarok két szék között a földre esnek.

medve 2007.11.25. 12:49:36

Tururl! Kovászna és Hargita lakosságának nagyobb része falvakban él, ezért nem jelenthető ki a nagyobb részvétel most.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 12:51:10

medve:
Mivel idén májusban és 3 éve is falvakban élt, ezért az időbeli eloszlásokból valószínűsíthető. Fogadunk? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 12:58:21

Manyi Béci 2007.11.25. 11:25:50:
"A vad szűrögetésben óriási tévedés, vagy csúsztatás.:)"

Fejtse ki.

"Én azt mondom, hogy Önt nem érdeklik a morális felvetések, ezért közelítettem meg hasznossági oldalról a kérdést."

Szerintem az én érvelésem morális alapon áll. Ez az alap az, hogy a romániai magyarok jókora része úgy érzi, hogy az RMDSZ nem képviseli az érdekeiket. Erre a válasz sokféle lehet, de ezt a panaszt sok éve megfogalmazzák és semmi sem történt. Hát alternatíva után kezdtek kutatni.

Tehát Tőkés indulása éppen morális okokból időszerű.

"Az utóbbinak kissé jelentősebb. Már ezt is írtam."

Helyes. És akkor maga szerint az a válasz, hogy Tőkés, akit az RMDSZ évek óta ekéz, félreáll és azt mondja: minthogy ti vagytok többen, tegyük félre az én véleményemet és vigyétek továbbra is ti a dolgokat, azon a módon, amit a szavazóitok jelentős része már nem fogad el?

Ez morálisan is helytelen lenne.

A taktikai megfontolások ezek után következnek. Ezeknek közös listán kellett volna indulniuk és akkor nem izgulnánk itt.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.25. 13:13:08

Ahogy mondtam, ha az erdélyi magyarok egy része az RMDSZ-hez húz, másik része Tőkéshez - akkor a végén egyik se éri el a szükséges támogatottságot, aztán marad minden a régiben.

aranyhaj.blogspot.com

medve 2007.11.25. 13:20:14

OK Tururl! Amúgy ez nem olyan rossz előjel, ha a 14 órás adat is az élbolyban mutatja a székely megyéket.

Bozót.harcos 2007.11.25. 13:43:04

Zúznak a székely megyék, itt vannak a 13 órás adatok:

www.bec2007pe.ro/documente/PREZ_PERT_ORA13.pdf

Bozót.harcos 2007.11.25. 13:46:21

És ami érdekes még: Bukarest, Ilfov, Temes hátul kullog. Mindjárt kirakják a részletes mellékletet a teljes megyei statisztikával.

Bozót.harcos 2007.11.25. 13:51:51

Jelenleg a Székelyföld 5-6 százalékkal vezet az országos átlag előtt, a főváros nemigen látszik felzárkózni. Most vagy az RMDSZ mozgósít ezerrel, vagy Tőkésékre is mennek szavazni mint állat. Most kéne megnézni a korábbi választások időarányos adatait a két székely megyére.

medve 2007.11.25. 13:52:43

Tururl! N em akarom azt mondani, hogy most azt nézd meg, hogy a székely megyék a korábbi választásokokn vezettek-e 6%-kal a részvételt illetően és megtartották-e előnyüket bármikor.

medve 2007.11.25. 13:53:56

Vagy véget értek a misék és az istentiszteletek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 13:55:17

Bozót.harcos:
A fenébe, hogy nem képesek egyforma időbeli bontásban közölni a részvételi részeredményeket. Három választás, három különböző felosztás... :(

dolphin 2007.11.25. 15:46:43

Ha Bihar, Maros, Kolozs megye ill Szatmar nem lesz jocskan az atlag felett, akkor azert meg lesz min izgulni.

elGabor 2007.11.25. 15:48:36

Kedves medve!
"Kedves ElGabor! Mondj egy olyan fontos ügyet, amit az Európai Parlamentben kell elintézni, nem pedig a bizottságban vagy a tanácsban."
Nem is azt írtam, hogy "elintézni". Képviselni, közvéleményt formálni, vagy legalább megakadályozni hogy mások formálják azt a közvéleményt. Ez nem hoz rövidtávon nagy hozamot, de hosszútávon igencsak lényeges.

Mondok egy rusnya példát: "Uhorsko". Szlovák történelemhamisítás, de mivel régóta és sok fórumon terjesztik, kezd átmenni a nemzetközi történészek fogalomtárába; állítólag a lenygel történelemtankönyvekben már szerepel.

dolphin 2007.11.25. 15:50:17

Turul,

bocs csak most lattam a kerdesedet. A Realitatea TV honlapjan orankent mutatjak a reszvetelt:
www.realitatea.net/

hargita 2007.11.25. 16:12:46

Orbán lépése történelmi megközelítésben:

11-re 5% alatt... hosszú távon pedig 0.1% alatt. Vegye már észre mindenki, hogy autonómia nélkül nincs megmaradás!!!
Mit ért el ez az erdélyi posztkommunista oligarchikus korrupt szektariánis párt az elmúlt években: SEMMIT. A k. egyetemen nem lehet egy ki.ba. magyar táblát kitenni, vagy az út mellett egy székelyföld feliratot... Le kell számolni azokkal a tévképzetekkel, hogy a jelenlegi határon túli magyar politizálás képes bármit is elérni, ami történelmi távon stabilizáló vagy növekedést eredményező lehet.
A VMSZ és az RMDSZ jelenlegi tevékenysége csak egy szűk és gyáva klikk anyagi jólétét mozdítja elő.
A határon túl hiteles emberekre és forradalmi erejű alulról építkező mozgalmakra van szükség -- miközben Budapestről nagyon helyesen marginizálnák a vadhajtásokat és a korrupt csoportokat.

medve 2007.11.25. 16:29:45

Az RMDSZ óvására Szatmár megyében is kizárták azokat a választási megfigyelőket, akik magyarok és nem RMDSZ-sek. Biharban is ez történt.

Bozót.harcos 2007.11.25. 16:36:18

16 órás adatok: Hargita megye 29 %-on az országos 19 %-hoz képest, második helyre feljött Szilágy, Kovászna a harmadik 25 %-kal:
www.bec2007pe.ro/documente/REZPARTI_ORA16.pdf

tomo 2007.11.25. 16:36:47

16 óra eredmények:
-részvétel 19.61
-város/vidék: 16.1/24.45
-Legnagyobb szavazókedv: - Hargita 29%
- Szilágy 26.8%
- Kovászna 25.35%

tomo 2007.11.25. 16:41:35

Biharban is 22.2%

Bozót.harcos 2007.11.25. 16:56:18

A szórvány fekete ló, mert a szórványban más a magyar választói magatartás, mint tömbben, és nem tudjuk, hogy pl. Biharban mi annak a 22 %-nak az összetétele: a vaskohsziklási románok, vagy az érmihályfalvi magyarok mentek el nagyobb arányban. Szilágy meg aztán teljes rejtély, ott a magyarok aránya kb. egynegyed.

Bozót.harcos 2007.11.25. 16:58:10

A 40 %-ban magyarok lakta Szatmárban pl. átlag alatti a részvételi arány. Lehet, hogy a magyarok nagyon elmentek, a románok meg nagyon nem, de az is lehet, hogy a magyarok nem mentek el olyan nagy arányban. Szóval ehhez látni kéne a települési adatokat.

dolphin 2007.11.25. 17:05:14

medve 2007.11.25. 16:29:45
"Az RMDSZ óvására Szatmár megyében is kizárták azokat a választási megfigyelőket, akik magyarok és nem RMDSZ-sek. Biharban is ez történt."

Ez (pontosabban a masodik resze a kijelentesnek) nehezen hiheto ebben a formaban, reven a roman valasztasi torveny szerint megfigyelo nem lehet olyan szemely, amely valamilyen part tagja.

Manyi Béci 2007.11.25. 17:20:31

"A vad szűrögetésben óriási tévedés, vagy csúsztatás.:)"

Fejtse ki.

Megtettem.:)


„Szerintem az én érvelésem morális alapon áll. Ez az alap az, hogy a romániai magyarok jókora része úgy érzi, hogy az RMDSZ nem képviseli az érdekeiket. Erre a válasz sokféle lehet, de ezt a panaszt sok éve megfogalmazzák és semmi sem történt. Hát alternatíva után kezdtek kutatni.”

Most nem erről a kérdésről beszéltünk. Jókora, jókorább:) része úgy érzi, hogy képviseli. El lehet moralizálni persze azon, hogy a kisebbség meghajoljon-é a többség akarata előtt, különösen akkor, ha az egység az egyetlen esélye a kívánt eredmények eléréséhez
Szerintem igen. De, ismétlem, most nem erről beszéltünk.
Felteszem még egyszer az eredeti kérdést:
Mennyiben helyes döntés az, hogy Tőkés függetlenként indul ezen a választáson, tudván, ezzel veszélybe sodorja magát a képviseleti lehetőséget?


„Helyes. És akkor maga szerint az a válasz, hogy Tőkés, akit az RMDSZ évek óta ekéz, félreáll és azt mondja: minthogy ti vagytok többen …..és vigyétek továbbra is ti a dolgokat”

Igen, szerintem ez a helyes válasz.
Ez a helyes válasz akkor is, ha az Ön által írottak igazak. Ám ennek a történetnek több olvasata van, de legalább kettő.
A magam részéről nem teszek igazságot a Tőkés-RMDSZ vitában.
A többség az RMDSZ-t választja.

„, tegyük félre az én véleményemet”

Természetesen senki sem kívánta Tőkéstől, hogy félretegye a véleményét.
Leszavazták. Nem fogadták el.
Előfordul.

" , azon a módon, amit a szavazóitok jelentős része már nem fogad el?”

Ám a nagyobb része elfogadja.

„Ez morálisan is helytelen lenne.”
Az egyetlen elfogadható magatartás lenne.
Szerintem:)

„A taktikai megfontolások ezek után következnek. Ezeknek közös listán kellett volna indulniuk és akkor nem izgulnánk itt. "
Minden szavak legszomorúbbika a volna:)

Theo 2007.11.25. 18:24:15

Akkor ez lenne az a boldogító jövő:
Ha még nem olvastad volna, íme alább egy hír Jenőkéről és bejegyzett pártjáról.
Szerintem több, mint érdekes, hogy az alapító okiratban az \"autonomia locala\",
sőt odébb pontosítva: \"autonomie acordata comunitatilor locale\" szerepel.
Mint tudjuk, mindkettő közigazgatási terminus, jelenleg is használatos a román jogszabályokban és
nem sok köze van az erdélyi magyar autonómiák egyikéhez sem.

erdély.ma

Magyar Polgári Párt – benne benne van... az autonómia?
[ 2007. november 25., 10:10 ]


Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke alaptalannak tartja Demeter János Kovászna megyei tanácselnök azon állítását, miszerint az újonnan bejegyzett Magyar Polgári Párt politikai programjában nem szerepel az autonómia. Az elnök szerint a Magyar Polgári Párt olyan célokat tűzött ki magának, amelyek a romániai magyar közösséget szolgálják.

A Magyar Polgári Szövetség néhány nappal ezelőtt nyújtotta be a Magyar Polgári Párt bejegyzésére vonatkozó kérvényét a bukaresti bíróságon. A romániai választási törvény szerint a párt bejegyzéséhez 25 ezer aláírást kellett összegyűjtenie a szervezetnek úgy, hogy megyénként legalább 700 kézjegyet kellett felmutatni. Demeter János kovászna megyei tanácselnök állítását, miszerint a párt politikai programjában nem szerepel az autonómia, Szász Jenő, az MPSZ elnöke megalapozatlan kijelentésnek tartja.

- A Magyar Polgári Párt egy teljesen európai pártnak megfelelő programmal rendelkezik. Tehát gyakorlatilag a decentralizáció, a szubszidialitás, mondhatnám azt is, hogy az autonómának megannyi formáját elképzelhetőnek tartjuk, ami az európai unió keretein belül megtalálható. Tehát egy európai párt kívánunk lenni. Első számú célkitűzésünk a magyar közösség szolgálata – hangsúlyozta Szász Jenő a Magyar Polgári Párt elnöke.

Félrevezették az embereket, amikor az autonómia ügyének látszólagos felvállalásával aláírásokat gyűjtöttek a Magyar Polgári Párt bejegyzéséért - állítják az RMDSZ vezetői.

- A párt politikai programjában nem szerepel az autonómia, semmiféle formában, mint ahogy az RMDSZ programjába évek óta szerepel, és amiért dolgozik is az RMDSZ a maga eszközeivel.

Demeter úgy véli: a pártalapítást kezdeményező Magyar Polgári Szövetség az RMDSZ ellen nyíltan fellépő Traian Basescu köztársasági elnök eszközévé vált. Az új párt tevékenységének nem lehet más eredménye, mint az, hogy megosztja az erdélyi magyarságot, amely a vajdasági magyarok sorsára juthat: egységes, erős közösségből jelentéktelen kispártok gyülekezetévé válik – vélte Demeter János a Kovászna megyei RMDSZ megyei tanácselnöke.

Bozót.harcos 2007.11.25. 18:36:30

Theo, Te áskálódsz itten. Mindannyian tudjuk, hogy Jenő maga az új Csaba királyfi, aki a csillagösvényen győzelemre vezeti a népét a románokkal és a kommunistákkal szemben. Jenő ezt ígérte a Fidesznek, és biz' Isten meg is csinálja. A Fidesz nem szokott rossz lóra tenni, és köztudottan nagyon megválogatja szövetségeseit.

Theo 2007.11.25. 18:39:41

Bozót.
Pardon!
Mea culpa!

dolphin 2007.11.25. 18:43:08

18:00 : 22,79%

elol: Covasna 29,07 %, Vrancea 29,02%, Vaslui 28,6 %, Neamţ 27,54 %, Teleorman 27,05 %.

hatul: Bucureşti 15,9%, Prahova 18,9%, Timiş 19,52 %, Ilfov 19,57 %, Argeş 20,15 %.

Theo 2007.11.25. 18:45:48

Kelemen Hunor, az a notórius hazudós, az alábbiakat írta a minap:

"Toró T. Tibor képviselő kollégám saját magával tárgyalt, azzal az RMDSZ-szel, amelynek képviselője. Igaz:


végig kínlódott, kereste a megegyezéshez vezető utat,

mint mi. Nem rajta múlott. Az utolsó pillanatban is csak ismételgette: László, nézd ez is benne van, az is benne van, esetleg még itt lehetne árnyalni, javítani, de vállalható dokumentum ez. Hallgatom a felvételt és ismét megdöbbenek, amikor az udvarhelyi polgármester durván rászól: hagyd abba, Tibor, ne erőltesd, itt most hagyd abba, nem lesz megegyezés. Toró belepirulva hagyja abba az érvelést, Szász ismét ledarálta."

Borzalmas, hogy teli van az internet az UDMR nyilvánvaló hazugságaival.

medve 2007.11.25. 18:54:42

Dolfin! És hova tűnt Hargita? Valamit tévedtél.

dolphin 2007.11.25. 18:56:28

Hmm, ize, a fenti adatok a nepszavazasra vonatkoznak; gondolom az EP valasztas picit magassabb.

Bozót.harcos 2007.11.25. 18:56:36

Dolphin, ezek a referendum adatai, a magyar szavazók pedig arra magasról tesznek a megyei részvételi adatok alapján.

Teho, miféle hangfelvétel ez?

Theo 2007.11.25. 19:02:35

T-h-e-o, kedves Bozót, szegény embernek csak a neve van... :)

Ez arról az emlékezetes utolsó tárgyalásról való hangfelvétel, ahol kiderült, hogy nem lesz megegyezés Tőkés és az RMDSZ között. Ekkor sétált be, hívás nélkül, a tárgyalásra minden magyarok polgármestere és mondta, többek között, a fentieket. Mondott még mást is. Úgy hallom, fontolgatják a teljes anyag nyilvánosságra hozatalát.

Bozót.harcos 2007.11.25. 19:08:44

Bocs a félregépelésért:)
Arra rájöttem, hogy mely eseményt írja le, csak azt nem tudtam, hogy készült hangfelvétel. Pikáns lenne, valszeg a nyilvánosságra hozatala az esetleges bukásért való felelősség megállapításában játszik majd nagy szerepet a kommunikációs kampányban...:)

Theo 2007.11.25. 19:12:38

Ugyanaz a megbízhatatlan Kelemen ugyanerről:

"Közben hallgatom az utolsó találkozón készült hangfelvételt: az lesz az igazi meglepetés, amikor ezeket papírra vetjük és kiadjuk. Lehet, hogy késő lesz, lehet, hogy már szeptemberben meg kellett volna tenni. Jóhiszeműek voltunk. "

medve 2007.11.25. 19:25:23

DSolfin! Nemes egyszerűséggel lefelejtzetted Hargitát, az ugyanis 17-kor 29%-on állt.

tomo 2007.11.25. 19:27:31

22,3 %-os országos részvételt jelentett az EP-választásokon 17 óráig a CSOP TNS piackutatással foglalkozó cég.Regionális bontásban az EP-választási részvétel Havasalföldön, Dobrudzsában és Bukarestben volt a legnagyobb – 43%-al – követi őket Erdély 35,4 %-os részvétellel.

tomo 2007.11.25. 19:30:34

Megvannak a 19órás eredmények.
A magyar területek jól állnak!

Bozót.harcos 2007.11.25. 19:31:34

Itt vannak a 19 órás adatok, erősödtek az eddigi trendek: Hargita 42 %-kal az első, követi Szilágy, majd Kovászna (36%). A két székely megye 9-15 százalékponttal halad az országos részvételi arány előtt.
www.bec2007pe.ro/documente/PREZPART_ORA19.pdf

medve 2007.11.25. 19:32:01

Hol? Link?

tomo 2007.11.25. 19:32:21

országos 27.29%
Hargita 42.62%
Szilágy 36.89%
Kovászna 36.48%

tomo 2007.11.25. 19:33:11

Izgalmas a mai este! :)

medve 2007.11.25. 19:33:57

Hű! Hargita durva, el fogjál érni az 50%-ot. Mi van Marosban, Biharban, Szatmárban és Kolozsban?

medve 2007.11.25. 19:35:20

Az a kérdés, hogy az RMDSZ hajtotta ki a szavazóit, vagy a papok.

Bozót.harcos 2007.11.25. 19:38:35

HR nem lesz 50 %, szerintem 46-47 körül áll meg. Maros és Bihar stabilan átlag felett, Szatmár és Kolozs mélyen alatta. Egyébként is, a felsőházban a magyar jellegű megyék kivételével inkább regátiak tanyáznak, ami Iliescuék feuduma. Úgyhogy lehet, hogy még a PD is szívni fog.

ergé 2007.11.25. 19:40:35

őszintén szólva megható, ahogy a székelyek (a románokhoz képest) szinte tömött sorokban vonulnak szavazni, hogy csakazértis legyen magyar képviselő az EP-ben... Le a kalappal - előttük, és nem a politikusaik előtt.

Bozót.harcos 2007.11.25. 19:40:52

Székelyföldön annyira durva a részvétel, hogy szerintem mindenki hajtja, RMDSZ és Tőkés is. Amiről fogalmunk nincs, az Belső-Erdély és Partium.

Bozót.harcos 2007.11.25. 19:43:37

Lehet, hogy már én vagyok a kiégett cinikus állat, de a nagy meghatódottság mellett én azt is el tudom képzelni, hogy az RMDSZ nem kis energiát feccöl a fizikai mozgósításba. Kevésbé patetikusan fogalmazva: Verestóy hajcsárai lasszóval viszik a székelyeket az urnákhoz voksolni. Sok múlik a mai meccsen, és nem az EP-ben.

medve 2007.11.25. 19:46:16

Sok Tőkés hajcsár nincs.

tomo 2007.11.25. 19:50:33

35%-s országos részvétel mellett 83ezer szavazat kell Tőkésre.
Reméljük meglesz, ha ennyivel magasabb marad a magyar területek szavazókedve.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 19:52:53

A Transindex írja:
"Ez jó nekünk? – ez a visszatérő kérdés Tőkés László kampányközpontjában

Megérkezett a román nyelvű média első három tudósítója Tőkés László nagyváradi kampányközpontjába. (…) Az előtérben elhelyezett tévén a Realitatea megy – a lassan meg-megjelenő szimpatizánsok rendre azzal a kérdéssel fogadják a Kovászna megye elsőségét mutató részvételi adatokat, hogy ez jó nekünk?." (tudósítónktól)

Hüp-hüp, mintha a Fidesz 2002-es választási központjában lennénk: "Ez jó nekünk?"

Egyébként kérdezném, hogy a népszavazáshoz 50%+1 fő kell? És akkor mi van, ha ez nincs meg? Van valami következménye, ha az igenek győznek, de a részvétel nem éri el a feles határ?

medve 2007.11.25. 19:56:11

Csak 83 000 kell?

Bozót.harcos 2007.11.25. 19:58:01

A népszavazásnak semmi jelentősége nincs, mert csak véleménnyilvánító, és azért szervezte rá Basescu, hogy kampányolhasson köztársasági elnökként. Az új választási rendszerről szóló törvényt már elfogadta a parlament (egyfordulós egyéni kerületi + kompenzációs lista). Basescu a kétfordulós tiszta egyéni rendszer mellett kampányolt "a politika osztály lecserélésének" dumájával, de igazából neki sem érdeke, hogy ez megvalósuljon. Ha eredményes lenne a népszavazás (50%+1), akkor rá tudná húzni a kormányra, hogy azok ellenállnak a nép akaratának. Így viszont elég ciki lesz számára, hogy a 30%-ot is alig fogja elérni.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 19:59:39

Most olvasom a pénteki Népszabóságban, hogy Tőkés szerint "a határmódosítás alternatíváját a háromszintű autonómia jelenti." Na most ha ezt mondta, akkor olyan jó a helyzet, hogy már a határmódosítás alternatíváját kereshetjük? Mert akkor én inkább mégis erősen a határmódosítást szorgalmaznám, szerintem kellene egy ilyen tárgyalás, egy igazi magyar-román nemzeti konzultáció Turnu Severinben (Szörénytornyán)az jó ómen szokott lenni. Tehát meg kell hívni Basescut, Tariceanut, az RMDSZ-t, Szászt, Tőkést, meg Orbánt, és nekilátni. Kiindulópont: 1940-es határok.

A másik pedig ugyanebben a cikkben idézik OV-t, hogy (Tőkésen kívül) "nincs még egy olyan ember a Kárpát-medencében - beleértve Kis-Magyarországot is -, aki e térség magyarságának egységét tudná képviselni." Hát ez pedig nyilván így is van, nemsokára pontos adataink is lesznek ennek alátámasztására.

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:00:40

35%-os részvételnél 180,000 szavazat kell Tőkésnek: 18,000,000 * 0,35 / 35 = 180,000

medve 2007.11.25. 20:02:02

A baj, hogy az exit pollok a magyarokranézve megbízhatatlanok lesznek.

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:02:47

Szathmáry, kifelejtetted a 2006-os Fidesz-eredményvárót az előbbi felsorolásból!:))))

medve 2007.11.25. 20:03:06

Ez máshogy hangzik.

dolphin 2007.11.25. 20:03:44

PD 31, 5 %

PSD 21, 1 %

PNL 15, 6 %

PLD 6,9 %

UDMR 6, 2 %

PNG 4, 6

Tokesnek is megvan, ha mindez igaz.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 20:05:37

Bozót: Meg a 2002 őszit is. :)

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:05:46

Breaking News: Bukarestből származó, meg nem erősített infomáció szerint az RMDSZ-nek megvan a mandátuma. Nem tudtok utánajárni, ne keressétek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 20:07:38

Bozót! Igen, de 2006-ban már rutinosabbak voltunk. Sejtettük, hogy a mi Teleorman megyénkben, Csepelen lévő 88%-os részvétel nem a Fidesznek kedvez.

Poldi bácsitok 2007.11.25. 20:09:19

Narkó Béla nyilván extázisban.

nénike · http://mandiner.hu 2007.11.25. 20:16:48

Adevarul: Laszlo Tokes - 3,3%.

medve 2007.11.25. 20:23:05

Ha ez a felállás, az alapkérdés ugyanaz: ki fognak-e egyezni olyan választásokra, amikor nem lesz 30%-os a románok részvétele. És még valami eldőlt: nem fogják basztatni Orbánt idehaza. Megismétlem, ha mindez igaz.

tomo 2007.11.25. 20:23:52

A CSOP szerint Tőkés 3.7%

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 20:25:12

Ha ez valóban így marad (mert láttunk mi már karón Hahn Endrét) akkor revideálnom kell pesszimista nézeteimet. Tőkés és az RMDSZ sem nyomot gombot a Póker Arc döntőjében, de mindkettőnek bejött. Gratulálok mindkettőjüknek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 20:27:34

Jól sejtem, hogy az RMDSZ listáról 2 ember kerül be? Gigi vissza fog lépni így Sógor Csaba és Winkler Gyula a két képviselő.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 20:29:01

Az orosz rulett néha bejön. De erre azért nemzetstratégiát alapozni necces. Ezt fenntartom, ha mindkét fel bejut, akkor is.

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:29:37

Bukiból úgy értesültem, hogyx talán három is lesz az újraelosztás miatt - Bíró Rozika, Nagyvárad alpolgármestere a lista4.

ergé 2007.11.25. 20:32:56

Na és Csibi Magor, a liberók jelöltje is bent lesz?

medve 2007.11.25. 20:34:53

Mondjatok egy linket, ahonnan lehet nézni az eredményeket.

medve 2007.11.25. 20:36:25

Mondom, a kérdés egyszerű: mindkét fél elszáll, vagy megyeznek.

tomo 2007.11.25. 20:37:47

Exit-poll-t pl. innen: www.realitatea.net/

dolphin 2007.11.25. 20:38:25

Kivancsi vagyok, hogy ebbol sikerul-e egy even belul valasztasi pofaraesest produkalni, megnemegyezes miatt... (Ez lehet az este egyetlen negativ hozadeka, ha mindket felnek a sajat sikere csak a makacssagat noveli.)

krasnyi 2007.11.25. 20:39:49

Megint Orbán Viktornak lett igaza (erdéliy mgyarság van annyira erős, hogy több képviselőt is küldjön Brüsszelbe)..

orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=184

dolphin 2007.11.25. 20:41:11

erge,

Csibi lista hatodik, de hogy a 14% mire eleg, nem 'tom. Sanszos, hogy bent lesz. Talan.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 20:41:43

Igen, az egy másik kérdés, hogy mi lesz ezután. Tőkés elmegy Brüsszelbe, valószínű megy vele Sziszi is. Én úgy látom, hogy aki elmegy az EP-be az a későbbiekben belpolitikában szinte egyáltalán nem tud részt venni. Ergó marad Sz. Jenő fő-polgármester és Markó. Ebből arra következtetek, hogy nem lesz megegyezés. Megy tovább az iszapbirkózás.

tomo 2007.11.25. 20:43:13

Van az EP-ben független képviselő?

dolphin 2007.11.25. 20:45:44

A Realitatea TV szerint valami ilyesmi varhato lebontasban:

PD - 11 kepviselo
PSD - 7
PNL - 7
PLD - 2
RMDSZ - 2
+Tokes

A PLD a PD PNL-n alkalmazott szalamitechnikajanak eredmenye.

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:46:45

A PLD T. Stolojan pártja, a PNL volt Basescu-párti szárnya, amelyik tavaly kiszakadt a liberális pártból. Ők a PD KDNP-je:))

tomo 2007.11.25. 20:47:36

Olyanra gondoltam, aki nem pártlistán került be. Mint Tőkés.

medve 2007.11.25. 20:47:43

Azért ha így jobban belegondolok, Tőkés egy lélektani határt lépett át, tehát nagyszerű az eredménye.

ergé 2007.11.25. 20:48:02

Van független képviselő az EP-ben, az osztrák Hans-Peter Martin, igazi médipolitikus

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:48:03

Dolphin, ezt láttam én is, de ez csak 30 képviselő, és hát 35-nek kéne lennie. Lesz még újraelosztás is, UDMR esélyes egy harmadik mandátumra.

dolphin 2007.11.25. 20:50:20

Bozot
"Ők a PD KDNP-je:))"

En inkabb ugy mondanam, hogy Stolojan a romaniai Lezsak.

medve 2007.11.25. 20:50:35

Kösz, Bozót! Tőkés a Néppárti frakcióban fog ülni, az RMDSZ-sekkel együtt. Amúgy a PD 11-12 helye kevésnek tűnik az előzeteshez képest. Ez a Stolojan párt hol fog ülni?

Bozót.harcos 2007.11.25. 20:51:54

Dolphin: Igen, először én is Nemzeti Fórumot akartam írni:)))

tomo 2007.11.25. 20:52:19

Tudor lemondott.

dolphin 2007.11.25. 20:52:36

Vadim Tudor, kilepos hangulatban, aszongya, hogy szerinte tuti elcsaltak a valasztasokat es a PRM-nek ki kell lepnie a parlamentbol. ;-)))

"Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare, a declarat că va demisiona din Parlament, ca urmare a rezultatelor obţinute la alegerile pentru Parlamentul European. Liderul PRM consideră că alegerile au fost fraudate, motiv pentru care doreşte ca tot PRM-ul să părăsească Parlamentul."

medve 2007.11.25. 20:55:01

Nem mondom, hogy olyannyira mellékes a PRM leszereplése.

Bozót! Nem lehet KDNP, ha egyszer magától átlépi a küszöböt.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 20:59:02

Csibi Magor is bent van. Lenyilatkozta: örül, hogy nem ő lesz az egyetlen romániai magyar az EP-ben.

tomo 2007.11.25. 21:01:52

Megyek, megnézem a szólás szabadságában Eörsi kitépte-e a maradék haját. :)

medve 2007.11.25. 21:01:57

Azért maradjunk a nap hírénél:

"Koller Dániel, a Fidesz, a KDNP, a Lajosmizsei Gazdakör és a Lungo Drom közös jelöltje nyerte a lemondás miatt vasárnap megtartott időközi képviselő-választást a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén - közölte vasárnap a helyi választási bizottság elnöke.

Lajosmizse 5. számú egyéni választókerületében az 1072 szavazásra jogosult közül 197-en jelentek meg és 193-an adtak le érvényes szavazatot - mondta Kollár András. A választási bizottság elnöke hozzátette: a győztes Koller Dániel 47 szavazatot kapott, majd három független jelölt után Sikár József, az MSZP jelöltje lett az ötödik, 25 szavazattal."

:-)

gloire 2007.11.25. 21:02:19

Kishitű voltam, nemlett igazam: gratulálok!
www.youtube.com/watch?v=OKsepKiuXEc

medve 2007.11.25. 21:02:50

Kivel fog vitázni Eörsi?

dolphin 2007.11.25. 21:06:47


"A sepsiszentgyörgyi Magyar Polgári Szövetség elnöke, Gazda Zoltán szerint nem kedvezne számukra, ha mind Tőkés, mind az RMDSZ bejutnának az Európai Parlamentbe.

„Ha bejut az RMDSZ, úgy érzi majd, lovat adtak alája, és már nem is gondol többé elhibázott politikájára” – nyilatkozta Gazda. A Székelyföldön tapasztalható magas szavazási jelenlétet Gazda Zoltán azzal magyarázta, hogy a magyarok komolyan vették a választási kampányt, és Tőkés választói az RMDSZ-re szavazókat is mozgósították.

A jövőben az RMDSZ-szel hatékonyabb közreműködésre van szükség a román parlamenti jelenlétet illetően, mivel a román parlamenti választásokon nagyobb lesz majd a románok szavazáson való részvételi aránya."

Bozót.harcos 2007.11.25. 21:07:53

Mekkora mázli volt ez. Te jó ég. Köszönjük az ismeretlen Ionoknak, Ralucáknak, Sorinoknak és Adrianáknak, akik otthon maradtak ma!

Va multumim frumos!!!:))))

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.11.25. 21:12:17

B'meg megcsinálta mind a kettő! Beszarás, a magyarok beszavazták magukéit Európába. Így kellett

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 21:13:25

Tudoréknak legalább nem lesz gondjuk azzal, hogy melyik frakcióba üljenek.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 21:15:07

"Győzelmi pillanatnak nevezte Eckstein Kovács Péter, az RMDSZ szenátora a 21 órakor közzétett exit-poll eredményeket, miszerint az RMDSZ első két EP-képviselőjelöltje és Tőkés László független jelölt egyaránt bejutott az Európai Parlamentbe.

„Együttműködést kell keresni azokkal a magyarokkal, akik nem az RMDSZ-re szavaztak” – vélekedett Eckstein.

Az RMDSZ kolozsvári szenátora azonban figyelmeztetett, valószínűleg a jövő évi parlamenti választások már nem hoznak ilyen széles erdélyi magyar választói részvételt. Eckstein emlékeztetett: a mostani több, mint 9 %-os magyar szavazatarány elsősorban a román választók éredektelenségének következménye. Az országos választási részvétel 29,27 %-os volt előzetes becslések szerint."

Bozót.harcos 2007.11.25. 21:15:23

Nem kell annyira örülni a PRM kiesésének, a gondolataik ott vannak a többi román pártban, csak azok nem merik kimondani, vagy legalább kicsit tompítják az "afara, afara cu ungurii din tara" üzenetet.

medve 2007.11.25. 21:19:50

Egyre inkább úgy gondolom, hogy Tőkés hatalmasat nyert, ha mindez beigazolódik. A lélektani hatás az övé. Remélem az RMDSZ-ben Ecksteint érteni fogják, mert jót mondott. Ja és uraim, van itt néhány fórumozó, akinek el kellene mondogatnia magában: Orbán nem volt barom, Orbán nem volt barom. Különösen egyre gondolok, aki sajnos reggel elutazik.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:22:18

Örülök, ha tényleg mind az RMDSZ, mind Tőkés bejut. Én az exit pollban kevésbé bízom, főként Tőkés esetében érzem veszélyesnek a hibahatárt. Mikor közölnek előzetes eredményt szavazatszámlálás alapján?

medve 2007.11.25. 21:23:37

Két jó nyilatkozat:

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az exit-poll adatok ismertetése után azt mondta: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.
Tőkés László az erdélyi magyarság közös győzelmének nevezte a választások eredményét. Közölte: javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására.

dolphin 2007.11.25. 21:23:50

Bozot ez igaz, de azok a partok, akik a legkevesbe titkolva mondogatjak ugyanezt (PC es PNG), szinten nem hegedultek valami fenyesen.
Az mas kerdes, hogy a PD-ben, PSD-ben is ott ulnek olyanok akik szerint a magyaroknak mar igy is tulsagosan kinyilt a csipajuk, de legalabb nem az o velemenyuk a mainstream.

dolphin 2007.11.25. 21:25:35

Turul,
a BEC oldalan holnap reggel 7 szerepel... :-/

medve 2007.11.25. 21:26:06

Hát, erre mondom, hogy a lélektani pillanat Tőkésé:

"Kedvezett a magyarság esélyeinek az a versenyhelyzet, amit tudatosan teremtettünk, győzött a demokrácia" – mondta rögtönzött sajtótájékoztatóján Tőkés László, aki most sorra nyilatkozik a romániai tévéadóknak. "Megfordult az erdélyi magyarság választási részvételének az évek óta ereszkedő trendje", hangsúlyozta Tőkés, aki az erdélyi magyarok közös győzelmének tartja az exit poll felmérések szerint kialakult eredményt.

"Lebecsülték a versenyhelyzetet azok, akik azt állították, hogy a totalitárius egységben van az erő", célzott az ellenfélre a független jelölt. Tőkés összefoglalója szerint a romániai magyarok értékelvűen szavaztak, sőt – tette hozzá – az RMDSZ lekoppintotta az ő legfontosabb választási üzeneteit, mint például a közösségi önrendelkezés fontosságának hangsúlyozását.

Beindult a rendszerváltozás az erdélyi magyar politikában – mondta a jelölt, de nem részletezte, pontosabban mit ért ezen a folyamaton. Szilágyi Zsolt kampányfőnök mindehhez azt tette hozzá, külön örömökre szolgál, hogy Hargita, Kovászna és Szilágy megyében ilyen nagy arányban mentek el választani a polgárok. (tudósítónktól)

Ezt úgy hívják, hogy tényező lett.

nénike · http://mandiner.hu 2007.11.25. 21:29:55

A bizottságban milyen területet felügyel majd román biztos?

irrelevant 2007.11.25. 21:30:27

"Ja és uraim, van itt néhány fórumozó, akinek el kellene mondogatnia magában: Orbán nem volt barom, Orbán nem volt barom."

Én most is azt gondolom, hogy Orbán orosz rulettet játszott a HT magyarok fejével, de végül mákja lett. De attól még egy barom marad.

Mindenesetre örülök a magyar sikernek!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:31:46

Szathmáry 2007.11.25. 21:13:25:
"Tudoréknak legalább nem lesz gondjuk azzal, hogy melyik frakcióba üljenek."

Nagyon szomorú, hogy a rendes románoknak nem jut hely a saját hazájukban, közben a magyarok akadálytalanul furkálhatják a román nemzetállamot. Ez azért van, mert a magyarok összetartóak, míg a románokat állandó marakodás osztja meg.

Decebál óta van ez a szörnyű átok a román népen.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:35:16

medve:
Ha mindenki bejut, akkor tényleg jó a vége & a versengés aktivizálta a magyar szavazókat. De ettől még igazi hazárdjáték volt, s Fidesz-RMDSZ relációban sem feltétlenül ígér fényes jövőt.

medve 2007.11.25. 21:35:22

Doomi! Azért önkrititkaként visszaszívhatnád, amit Orbánra írtál.

medve 2007.11.25. 21:36:27

Tururl! A Fidesznek, az RMDSZ-nek és Tőkjésnek is minden újra kell gondolnia.

medve 2007.11.25. 21:37:39

Itt egy igazi bunkó, Frunda. Bár a lélektani pillanatot ő is érzi:

Kettős eredménynek nevezte az RMDSZ EP-választási győzelmét Frunda György, a párt EP-listavezetője – egyrészt eredmény, hogy az RMDSZ két képviselőt küldhet Brüsszelbe, másrészt eredmény, hogy Tőkés Lászlónak nem sikerült fő célja, vagyis az RMDSZ kiütése az EP-képviseletből – nyilatkozta, közvetlenül az első exit-poll eredmények közzététele után.

„Ennek ellenére képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy örvendek Tőkés László EP-választási győzelmének, hiszen az RMDSZ ellen kampányolt” – mondta Frunda.

Az EP-listavezető emellett azt is sérelmezte, hogy a magyarországi televíziók megszegve a hétvégi kampánycsendet – mint mondta – Tőkést népszerűsítették. (tudósítónktól)

dolphin 2007.11.25. 21:37:51

nenike,

Romania Orban nevu ;-) biztosa jelenleg a ketnyelvusegert felel ....
ec.europa.eu/commission_barroso/orban/index_hu.htm

medve 2007.11.25. 21:38:43

Ja és Tururl! Ami az indítóban Orbán Viktorrol és a Budapest Analysesről írtatok, az se jött be:-)

dolphin 2007.11.25. 21:39:31

medve,

Frunda hozta Gazda Zoltan kijelentesenek tukorkepet. Legalabb oszintek, meg ha vegtelenul kicsinyesek es provincialisak is.
En Jenci mondokajat varom mar. ;-))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:41:42

medve 2007.11.25. 21:35:22:
"Doomi! Azért önkrititkaként visszaszívhatnád, amit Orbánra írtál."

Mit írtam? Azt, hogy az egyetlen mód, hogy a Fidesz ebből jól jöjjön ki, az úgy lehetséges, hogy mindkét jelölt bejut. Azt is írtam, hogy ennek kicsi az esélye.

Az esélyre vonatkozó kijelentésemet lehet, hogy vissza kell szívni (bár az esemény bekövetkezése után esélyről már nem lehet beszélni, bekövetkezett esemény valószínűsége 100% :-)), de a kijelentés első felét nem hiszem, hogy vissza kellene szívnom.

Orbán rizikózott és bejött neki.

medve 2007.11.25. 21:41:54

Mi van a hivatalos eredményekkel?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:43:02

medve 2007.11.25. 21:37:39:
"„Ennek ellenére képmutató lennék, ha azt mondanám, hogy örvendek Tőkés László EP-választási győzelmének, hiszen az RMDSZ ellen kampányolt” – mondta Frunda."

Vajon meg fognak ezek állapodni?

medve 2007.11.25. 21:44:16

Biztos, hogy rizikózott? Biztos, hogy nem ő és Tőkés nem tudott volna elérni 2.83%-ot? Nem ez a legjobb az erdélyieknek, ami most lett? Nem volt jó húzás? Nem erről szól a polititka? És mi van Frundeverdevel?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:45:20

medve:
Mi nem jött be? Legyen igazad, de még hivatalos eredmény sincs. Azt meg pláne nem lehet még látni, hogyan hatott ez a kampány a Fidesz erdélyi megítélésére.

medve 2007.11.25. 21:45:54

Doomi! A kérdés helyesen így vetődik fel: mikor fognak ezek megállapodni. Frunda egy paraszt. Hazda Zoltán is. És Jenci is majd mond baromságokat. 2 tényező van: Markó és Tőkés. Rajtuk múlik.

dolphin 2007.11.25. 21:47:09

medve,

szvsz Orban ebbol csak ugy johetett volna ki jol, ha elintezi a kozos listat. Neki, akkor meg talan lett volna ehhez eleg befolyasa. Igy viszont sikeresen felpaprikazta az egesz RMDSZt, es valszleg inkabb vesztett, mint szerzett hiveket Erdelyorszagban.
Hogy lehetett volna (neki is) sokkal rosszabb, ha senki sem jut be? Az egy masik kerdes.

Bozót.harcos 2007.11.25. 21:47:14

Medve, Turul elmondta, amit akartam, úgyhogy nem ragozom. Ma reggel egy fabatkát sem adott volna senki ennek az eshetőségnek, és ennek tudatában vágott neki Orbán. Ez hazárdjáték, csak most bejött. OSzt majd meglátjuk, mire mennek vele.

medve 2007.11.25. 21:47:28

Tururl! Ha Tőkés bejut (OK, várjuk meg az eredményeket), akkor Orbán nem tud rosszul kijönni ebből. Nem ezt írtátok a bevezetőben.

tomo 2007.11.25. 21:48:16

Szerintem sok olyan szavazó van, akik inkább Tőkésre szavaztak volna, de nem hittek a sikerében és féltek , hogy elveszik a szavazatuk. Ezért szavaztak inkább az Rmdsz-re.
Mint ahogy sokan voltak itt is, akik inkább a biztos befutót akarták, noha nem értenek egyet a politikájukkal.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:48:32

Szerintem várjunk még egy kicsit az ünnepléssel, too close to call, ahogy a művelt francia mondja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:50:33

medve 2007.11.25. 21:44:16:
"Biztos, hogy rizikózott?"

Na, azért ne essünk át a ló túloldalára. Ma reggel még a legtöbben azt hitték, hogy egyik se jut be, te pedig azt mondtad, hogy csak az RMDSZ jut be. Amikor Sógor Csabát idéztem arról, hogy Orbán igazából az RMDSZ-nek is kampányol, akkor azt mondtad, ez túl bonyolult.

Orbán rizikózott, mint Nagy Imre újratemetésénél.

Frunda nekem egy rejtély. Több ismerősöm is van, akik csak miatta szavaznak az RMDSZ-re. Mások korrupt bunkónak tartják.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 21:51:28

medve:
Szerintem úgy is jöhet ki rosszul Orbán, ha bejut Tőkés. Abban igaz van, hogy sokkal kisebb a valószínűsége.

medve 2007.11.25. 21:52:26

Azért most álljatok le egy kicsit. Én elhiszem, hogy egy jobboldali underground tájékán divat kiosztani Orbánt, de ma Erdélyben, túl azon, hogy a magyar részvétel miatt mindenki nyert, a legfontosabb: 1990 óta előszőr lett valaki tényező az RMDSZ-en kívül polititkai értelemben. És ehhez neki van köze. És ráadásul ő beszélt egyedül a kettős bejutás lehetőségéről. Bozót, te röhögtél ki, amikor jeleztem: a felmérérsek szerint mindkettő bejut. Ami pedig a lélektani lehetőséget illeti: olvassátok el Tőkés,majd Markó és Frunda nyilatkoztatait. Holnaptól együtt kell élniük azzal, hogy egyre többen alternatívát is észlelnek.

medve 2007.11.25. 21:53:51

Igen doomhammer, én se hittem el. De ez mit bizonyít?

medve 2007.11.25. 21:55:03

Bizony Tomo, ez szűnhet most meg (ha Tőkés el nem cseszi, amire azért van hajlama).

dolphin 2007.11.25. 21:55:04

Mivel Frundat szemelyeben tamadtak Tokes rendezvenyein (pl. Kincses Elod), valszleg elszakadt turelmenek fonala. De milyen politikus, aki, kulonosen egy ilyen "win-win" szituacioban, nem bir ezen tullepni es annyit mondani, hogy "gratulalok, Brusszelben talalkozunk"...?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 21:56:15

medve 2007.11.25. 21:53:51:
"Igen doomhammer, én se hittem el. De ez mit bizonyít?"

Hogy szerinted is rizikózott. Mivel egyetértettél az "elemzésemmel" is, mit jelent az RMDSZ be, Tőkés ki változat a Fideszre nézve.

Szerintem hagyjuk ezt abba. Szerencsénk volt.

medve 2007.11.25. 21:56:23

Tomo! Milyen volt Eörsi?

tomo 2007.11.25. 21:57:09

Orbán mást nem tehetett.
Tőkés régóta segíti Orbánt, mindenhol ott van ahova Orbán meghívja. Csúnya lett volna ha Orbán saját politikai okai miatt most nem áll Tőkés mellé.
És ha egyszer csak suttogva is azt mondta volna, hogy szurkol Tőkésnek, azt másnap a sajtó hangszórókon dübörögte volna. Így meg inkább belecsapott a lecsóba, és biztos hogy hozott jó pár szavazatot. És az is az ő malmára hajtotta a vizet, ha az Rmdsz-nek is hozott szavazatokat Orbán. :) Hiszen így vádolni nem tudják semmivel.
Szóval az után, hogy Tőkés elindult Orbánnak 2 lehetősége volt. Halkan támogatja és magára hagyja Tőkést. Így talán ki tud mosakodni a vereség után, de minimális lesz Tőkés esélye. Valamint még itthoni szavazói előtt is magyarázkodnia kell, hogy miért nem segítette.
Vagy padló gáz.

medve 2007.11.25. 21:57:35

Nem Doomi! Ez azt is jelenthette, hogy együtt tévedhettünk.

Bozót.harcos 2007.11.25. 22:00:11

Majd amikor 2008 őszén egy RMDSZ és nem tudom kik (Tőkés? Szász? Valaki más?) szövetsége átütő eredményt érnek el a román parlamenti választáson, akkor azt mondom, ez jó mulatság, férfimunka volt. Az igazi kérdés egyébként is az volt, hogy mi lesz EZUTÁN. Lehet, hogy megegyeznek, lehet, hogy nem. Nem akarok károgni, szorítok nekik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.25. 22:00:29

medve 2007.11.25. 21:57:35:
"Nem Doomi! Ez azt is jelenthette, hogy együtt tévedhettünk."

Hát az esélyeket tekintve mindenképpen, mivel én a kettős buktának adtam a legnagyobb esélyt.

tomo 2007.11.25. 22:02:29

" medve 2007.11.25. 21:56:23
Tomo! Milyen volt Eörsi? "

Mint mindig.
Nem a rom.-i szavazásról volt szó. Hanem a kormány egészségügyi törvényéről plussz a sztrájkokról.
Mondjuk vicces volt ahogy a 2 szadeszes (Eörsi, Kincses) és a két mszp-s(Veres és Kökény) kritizálta a fidesz eg.-i programját, úgy hogy fideszes nem volt jelen. 4 a 0 ellen.
Bocs az off-ért.

medve 2007.11.25. 22:03:29

OK! Ebben igazad van, a kérdés a hogyan tovább. De ha az eredmények beigazolódnak, akkor egy kicsit komikus ezétz is Orbánt szídni, ahogyan gyakran sportból teszitek.

tomo 2007.11.25. 22:05:21

- Bozót.harcos 2007.11.25. 22:00:11 -

Ez így van, az a kérdés, hogy mi lesz EZUTÁN!
De ha Tőkés nem kerül be, fel sem merül a kérdés, hanem minden marad a régiben.
Tőkésnek köszönhetjük, hogy előkerült a kérdés.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:12:25

Mint azt már egyszer leírtam: az ep parlamenti hely Tőkésnek csapdahelyzet. Lehet, hogy európai szinten ismert kisebbségi vezér lesz, de az erdélyi magyar közéletből el fog tűnni, mint Kovács László Magyarországról. Nem marad más tényező a jobb oldalon csak Szász Jenő. Őt Bozót már elemezte. Én nem mennék bele. Neki nem érdeke a megegyezés.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:15:58

"Az erdélyi magyarság győzelmeként értékelte a Fidesz a vasárnap esti romániai EP-választás exit poll eredményét. Az ellenzéki párt az MTI-nek küldött közleményében gratulált a megválasztott képviselőknek."
www.hirszerzo.hu/cikk.onallo_erdelyi_magyar_kulpolitikat_var_a_fidesz.50386.html

dolphin 2007.11.25. 22:21:02

Szathmary,

ha igazak a hirek, masfel ev mulva Tokes nem indulna ujra, hanem KRE alapszabalyanak egy kiskapujat kihasznalva ujbol visszaulne a puspoki szekbe. Vagyis max ideiglenesen nem lesz ua. intenzitassal jelen, mint eddig.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 22:22:38

medve: teljes tévedésben vagy, ha mi tényleg osztanánk őt, az nem így nézne ki.

A másik, hogy fenntartom: a magyarországi politikusok továbbra is az erdélyiek f...-val verik a csalánt. Az orosz rulett néha bejön presze, de jövőre újratekerik a pisztolyt.
Frunda pedig az erdélyi Eörsi Mátyás.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:26:31

Szerintem az a kérdés, hogy az UDMR-ben meg tud-e erősödni a kiegyezést keresők hangja és Tőkésék hajlandóak lesznek-e az együttműködésre.

Jellemző, hogy ki hogyan foglal állást:
Eckstein: "együttműködést kell keresni azokkal a magyar választókkal, akik nem az RMDSZ-re szavaztak.
Nagy Zsolt: "a jövőben mindenképp meg kell találni a módot az együttműködésre, és a mozgósításra, akár egy választási párt megalakításával. Hosszú távon az egyedüli lehetőség az együttműködés."
Frunda:
"Örülök, hogy Tőkés bejutott az Európai Parlementbe, annál is inkább, hogy nem ez volt a célja. A célja az RMDSZ kibuktatása volt – kommentálta a győzelmet Frunda György EP-listavezető. Kíváncsi vagyok, hány jelentést tesz majd Brüsszelben – mondta."

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.25. 22:28:13

Medve, ja és Frunzăverde, nem Frundeverde.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:29:42

Dolphin

A romániai parlamenti választások 2008-ban lesznek. Az igazi meccs ott lesz. De Tőkés ekkor még Brüsszelben fog tanyázni.

medve 2007.11.25. 22:32:55

Ez megint baromság. És mi van, ha gyakran hzaza fog járniés nem ott fog tanyázni?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:36:32

Ács Feri!
Itt a szöveg:)
Van egy ország,
ahol álmomban jártam:
Románia,
ahol az arcodban láttam
a magam arcát.
Az ölelésben bőség,
az igaz ügyben hűség
voltál.
Én ezt az arcot már őrzöm,
Románia!
Hiszek az álmomban egy életen át...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:39:24

Ács Feri:
Zseniális. :) Megérne egy közös videopostot a Magyarországgal. A legjobb a videót feltöltő hozzáfűzése:
"About This Video
That's simply Romania,the most beautiful country in the world
Romania 4ever

Bozgor language(hungarian) isn't allowed here.Comments in hungarian will be deleted"

dolphin 2007.11.25. 22:39:28

Van itt egy kerdes, amit senki nem feszeget: a magyar reszveteli arany, csak a romanhoz kepest volt kiemelkedo. A szavazati joggal rendelkezo magyarok (tobb mint ?) fele nem ment el szavazni egy olyan helyzetben, amit mindenki hetek, honapok ota dramatizalt. Valoszinuleg ezek foleg olyan az RMDSZ-bol es/vagy a politikabol kiabrandult emberek tobbsegukben, akiket Tokesek nem tudtak sehogy sem megfogni.

Hogy lehet majd oket jovore az urnakhoz csalogatni? Lehet-e egyaltalan? Mert ha nem, az biztos, hogy hianyozni fognak...

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 22:40:38

medve!

Miért is baromság? Mondj egy olyan magyar politikust, aki kikerült az EP-be és tenyező maradt a honi politikai életben?
Kovács? Tabajdi? Kokoma?
Mindenki tudja, hogy az EP kádertemető.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:41:20

dolphin:
Szerintem egy EP-választáshoz képest kifejezetten magas volt a részvétel a magyarlakta vidékeken, hiszen itt egy elég nehezen megfogható, a mindennapi életre nem sok hatással bíró valamiről szavaztak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:42:51

Szathmáry:
Szerintem Kovács más eset, mivel ő biztos, nem képviselő. Képviselőként még csak-csak lehet valamit mozogni belpolitikában, biztosként kb. semmit.

dolphin 2007.11.25. 22:49:04

Van itt ket megjegyzes amit nem egeszen ertek:

"Egy Duna TV-s bejelentkezésben részrehajló interpretációnak nevezte Tőkés László Markó azon kijelentését, hogy egy egységes listaállítással 4-5 helyet is szerezhetett volna az EP-ben az erdélyi magyarság. A független jelölt figyelmeztetett arra, hogy az RMDSZ népszerűsége hosszú időn keresztöl 2-3% körül mozgott, és hogyha nem teremtettek volna versenyhelyzetet, az RMDSZ nem jutott volna be. "

Ezek szerint, Tokes ugy erzi, hogy a vele egyutt felallo kozos lista fele annyi szavazatot sem kapott volna, mint a ket fel osszesitett eredemenye. Ezt komolyan gondolja...?

"Toró értékelője szerint Orbán fellépése nélkül elképzelhető, hogy sem Tőkés László, sem az RMDSZ nem ér el sikert. "

Ez pedig azt jelentene, hogy Orban szemelyes kampanyolasa nemcsak Tokesnek hozott szavazatokat, hanem az RMDSZnek is; ergo egyesek direkt Orban ajanlasa elleneben voksoltak...

gloire 2007.11.25. 22:49:26


Dolphin, jó meglátás, de te is tudod, nálunk is,
és máshol is sokkal elmarad a részvételi arány
Ep-s választásoknál a rendes parlamentitől.

A video elég komoly:
stock foto, stock induló, stock ország...?

Gesztit mégis csak megkéne kérdezni
mégegyszer, hogy mikor is jutott neki
ez eszébe? Szegény Ibolyka...

medve 2007.11.25. 22:50:21

Valaki tud valami hivatalosat is?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.25. 22:51:00

A Tőkés-stáb nem sokkal urnazárás előtt küldött egy levelet a demokrácia-vonalon bejelentett visszaélésekről. A kedvencem:
"Kali Jenő székesi lakos (a település Nagyernyéhez tartozik) bejelentése szerint olyan sötét volt a szavazófülkében, hogy alig látott. A bizottság elnöke, egyedül, este 7 óra után indult el a mozgóurnával az idősebb lakosokhoz. A bizottságban három RMDSZ-es, és egy Nagy Romániás képviselő volt."

dolphin 2007.11.25. 22:51:36

Turul,

de ez nem egy egyszeru EP valasztas volt, hanem legalabb annyira az RMDSZ es Tokes belso erofelmero meccse is, ezt szvsz kulonosen Tokes taboraban igy gondoltak. Marpedig akik nem mentek el, azokat egyik fel sem tudta megszolitani, egy felfokozott helyzetben. Hogyan fogjak jovore..?

medve 2007.11.25. 22:59:34

Jé, az Index egy keményen Tőlkjés-párti írást nyomott.

dolphin 2007.11.25. 23:00:43

Basescu:

"Érdekes, – jegyezte meg az elnök – hogy az RMDSZ és Tőkés támogatói kivételével, minden az EP választáson megjelent szavazó, függetlenül a párthovatartozástól, az egyéni választókerületes rendszert támogatja. Egy felelős politikus sem tekinthet el ettől a ténytől."

dolphin 2007.11.25. 23:05:08

medve,

szsvsz az iras nem Tokes parti, hanem a Tokes-kampanyrol szol. Ha majd a masik csapat is megirja a magaet, lesz egy olyan is, ami meg az RMDSZ kampanyrol szol.

Bozót.harcos 2007.11.25. 23:14:48

Most beszéltem egy politikaközeli román ismerősömmel (PD), és teljesen el vannak képedve a magyar részvételi aránytól. Persze csak a románhoz képes volt magas, de szerintem fontos volt, hogy a sok bénázás után olyan erőként tudták a magyarok megmutatni magukat, amivel számolni kell és akiket nem lehet leírni, pedig nagyon sokan szeretnék már végre kiikszelni ezt a problémát a Dambovita partján. Ez az alkupozíciót akár jelentősen növelheti a jövőben. Persze akkor, ha nem cseszerintik el az RMDSZ-nél és Tőkéséknél.

Bozót.harcos 2007.11.25. 23:16:21

Azt pedig logikusnak tartom, hogy a polarizáció nyomta fel a részvételt, Tőkésnak van valamennyi igaza ebben.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.25. 23:18:11

Hát igen, most nem kéne elcseszni. Kiegyezés kell!!!

Bakk Miklós így vélekedik erről (transindex):

A mostani választási eredményből levonható első konklúzió, hogy a verseny és az alternativák közötti választás lehetősége mozgósitotta az erdélyi magyar választókat – e tekintetben tulajdonképpen az RMDSZ hálás lehet, hogy Tőkés személyében kihivóra lelt – kommentálta Bakk Miklós politológus a november 25.-i EP-választás kimenetelét. Hozzátette: Tőkés indulása nélkül a párt bizonyosan nem érte volna el a jelenleg teljesített százalékarányt.


A „kettős győzelem” távlatibb kérdésének nevezte Bakk, hogy az "erdélyi rendszerváltás", vagyis a kiegyezéssel kialakítható új politikai szerkezet a döntések elodázását is jelentheti. Ha az EP-be jutott képviselők nem tudnak együttműködni, megtörténhet, hogy az itthoni ellentét Brüsszelbe is „exportálódhat” – ecsetelte Bakk. A politológus szerint az európai fórumra esetleg kivitelezett ellentét zavarólag hathat a magyar jobb-és baloldal együttműködésére, amely tapasztalhatóan mély ellentéteken nyugszik.

„A legfontosabb az lenne, ha az RMDSZ és az erdélyi jobboldal immár az eredményre alapozva, azaz a szavazótáborok nagysága ismeretében – újrakezdené a tárgyalásokat. Csakis ez lehet a kiindulópont – sommázott a szakértő.

dolphin 2007.11.25. 23:20:38

Bozót.harcos 2007.11.25. 23:16:21
"Azt pedig logikusnak tartom, hogy a polarizáció nyomta fel a részvételt, Tőkésnak van valamennyi igaza ebben."

Ezzel azonban Tokes onkent ismerte el, hogy eselye se lett volna a kampanyaban hirdetett "osszmagyar" kepviseletet megvalositani Brusszelben, hiszen szemelye meg szukebb partiajaban is kemenyen polarizal...

hülyeállat 2007.11.25. 23:21:46

van itt is elég: hogyan szopatják egymást, ahelyett, hogy örülnének, vagy vmi hasonló: maszol.ro/porta/antena3_exitpoll_eredmenyei_2007_11_25.html

ergé 2007.11.25. 23:36:50

summa summarum: az RMDSZ és Tőkés bejutásáról is a Zorbánviktor tehet!

:)

hülyeállat 2007.11.25. 23:39:40

na meg XVI benedekpápa, meg az édesjóanyám, meg a McDonalds

Az ügy 2007.11.26. 00:11:10

Az összmagyarságot képviselni nem annyit tesz, mint kifejezni azt amit két hamburger és egy koka kóla között gondol.

Az összmagyarság érdeke nem egyszer szorult már kisebbségbe a homályos agyakban.

Az is lehet, hogy összmagyarság képviselete ezen a világon sose valosulhat meg... mert az egy eszme, egy idea, egy ügy... ami nem győzhet,

de fenn kell tartani!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 07:26:35

Még mindig nincs eredmény, pedig már másfél órája lennie kéne. :(

Elpet 2007.11.26. 07:51:46

Az MNO meg a nol szerint bejutott Tőkés is, meg az RMDSZ lista is, bár úgy tűnik, ez exit poll még csak. Mindenesetre ez azért elég jól hangzik. Nem vagyok egy okvetlen RMDSZ-ellenes, de most talán Markóék visszafogják egy kicsit az arcoskodást. Meg főként jó lenne, ha meg tudnánk feledkezni arról, hogy a hazai politikát vetítsük ki a romániai magyarságra. Bár azért úgy tűnik, hogy az életben egyszerűek és imétlődőek a dolgok, van mindenütt egy komprádor elit, amely az általa képviselt emberek számlájára készséggel köt mindenféle kompromisszumokat a játszmák erősebb résztvevőivel, meg van mindenütt, akiknek ez nemigen tetszik. (Nevezhetném kurucos mentalitású honjainknak őket, ám nem szívesen teszem. Tessék, megint egy szavunk, ami úgy meg lett terhelve járulékos jelentésekkel, hogy eredeti értelmében használhatatlan lett)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:00:43

Elpet:
Ők is csak a már tegnap este is ismert exit poll alapján írják.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:16:40

Na, megvan: 95,5%-os feldolgozottságnál RMDSZ 5,84%, Tőkés László 3,76%.

Elpet 2007.11.26. 08:18:16

Akkor bejutott mindkettő?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:20:38

Be, az RMDSZ valószínűleg 2 mandátumot szerzett és nem 3-at.

Elpet 2007.11.26. 08:50:41

Világos. Mindegy, elég jó ez így, bár több jobb lett volna. Most aztán majd kiderül, mennyire tudunk majd közös magyar ügyekért mindannyian együttműködni.

medve 2007.11.26. 08:53:03

Vagyis az exit poll-hoz képest javított Tőkés.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 08:54:36

Igen, ahogy számolom, 2 mandátuma lesz az RMDSZ-nek, a PNL-től pedig bejut Csibi Magor.

táltos 2007.11.26. 09:01:41

Köszönjük meg a sok otthon maradó román választónak és a nagy számban elmenő magyar (székely) választónak, hogy mindkét induló magyar jelöltet(ket) bejuttaták az Eu parlamentjébe!
Azért én titkon reméltem, hogy így lesz. Leginkább csak azon ment a lamentálás, hogy melyik induló üti ki a másikat.
Akkor ez most Orbánnak is siker?

dolphin 2007.11.26. 09:40:33

A vesszoparipam:

"260 ezer szavazatot kapott az RMDSZ, 135 ezret körülbelül Tőkés. Ez összeadva is legalább 200 ezerrel kevesebb, mint amennyit a legutóbbi parlamenti választáson az egyedül induló RMDSZ kapott."

Hol voltak ok? Ha az RMDSZ es Tokesek most csak azzal lesznek elfoglalva, hogy egymassal megegyezzenek, es nem probaljak felmerni, hogy ez emberek hol voltak, akkor az egy szorosabb parlamenti valasztason a bejutasba kerulhet.

medve 2007.11.26. 09:51:13

Táltos! Igen.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 10:12:24

Még egyszer gartulálok a győzteseknek. Ha jól számolom így mindösszesen 30 magyar (magyarországi és határon túli magyar) képviselő lesz az EP-ben. (24 Mo.+ 2 Felvidék + 4 Erdély)
Ez így elég tekintélyes szám.
A 30-ból 18-an a Néppárti képviselőcsoportban ülnek majd.
Kiváncsi vagyok azért, hogy a magyar néppárti delegációs üléseken részt vesz-e Tőkés és Frunda is?

Bummer 2007.11.26. 10:29:57

Nem, most az a propagandairány, hogy ha Tőkés nem indul, akkor most 6 RMDSZ-es bekerült volna.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 10:38:14

grat és puszi és ölelés Erdélybe
(amiért nem maradtak otthon)

Brátiszlává · http://napersze.blog.hu 2007.11.26. 10:39:13

hát komoly eredmények születtek. ekkora mázli nincs is.

táltos 2007.11.26. 11:07:20

Bummer.
ezt hallottam én is,de még tegnap azt mondta valamelyik rmdsz-es, hogy ha közös listán indultak volna...
szerintem éppen, hogy így mentek el többen mert mindkét fél hívei úgy gondolhatták, ha nem mennek el a másik bejut, ők meg nem. Ez a verseny.:)

Téglagyári Megálló 2007.11.26. 11:12:28

Tegnap ott voltam a román követségnél, elég nagy sor várakozott a bejutásra. Köszönet a pesti székely deszkásoknak és csángó brékeseknek is!

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 11:23:23

Mint azt már a magyarországi választásokon is megszokhattuk, Erdélyben is nagyüzemben folyt az SMS-kampány. Íme néhány gyöngyszem:

"Amszterdamban jártam,
Marihuánát láttam,
Sógor Csaba beadta,
Tőkés László megszívja."

"Az Orbán-koncert lejárt,
Összeveszett a család,
Vasárnap szavazz az egységre,
Küldjük az RMDSZ-t Brüsszelbe!"

"Meg akarsz szabadulni az RMDSZ-től? Küldd el Brüsszelbe!"

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.26. 11:28:14

Bummer: ha csak úgy nem. Magyarázkodás, egymás további anyázása... Pedig éppen most lenne szükség azokra az okos kompromisszumokra, amelyekről az RMDSZ állítólag (saját maga szerint legalábbis) híres.

Mindenestre nagy kő esett le a szívemről, gratulálok mindenkinek! :)

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 11:43:19

Turul!

"Na, megvan: 95,5%-os feldolgozottságnál RMDSZ 5,84%, Tőkés László 3,76%."

Honnan vetted a 95%-os feldolgozottságot? Én a legfrisebbként is csak 82%-osat találtam. Abban egyébként valamelyest csökkentek a magyar eredmények:
RMDSZ - 5,82%
Tőkés László - 3,63%

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 12:01:15

Szathmáry:
Lebuktam, kicsit hiányos a román-tudásom. Amit én feldolgozottságnak hittem, az az érvényes szavazatok aránya volt. :)

dolphin 2007.12.12. 10:36:05

Alakulamolekula:

"A Demokrata Párt (PD) színeiben az Európai Parlamentbe (EP) bejutott képviselők kedden úgy szavaztak, hogy nem fogadnák be a Néppártba a független jelöltként EP-mandátumot szerzett Tőkés Lászlót. [...] Szájer már kedden megbeszélést folytatott Sorin Frunzaverdével, a párt EP-delegációjának vezetőjével, kérve őt Tőkés támogatására. Szájer közlése szerint azonban nem jutottak közös álláspontra."

belpol.transindex.ro/?hir=16443

Ne feledjuk, hogy tortenik mindez ez utan:
"Tőkés rámutatott: "meglepően és jólesően pozitív" volt Băsescu részéről a fogadtatás. [...] Băsescutól pedig azt kérte, hogy segítse elő ezt az együttműködést. Kérését azzal indokolta, hogy tudomást szerzett arról: az államfőt támogató Demokrata Párt (PD) két képviselője meg akarja akadályozni Tőkés felvételét az Európai Néppárt (EPP) frakciójába. A püspök szerint Traian Băsescu már kapcsolatba is lépett Wilfried Martensszel, az EPP elnökével."

A legszebb az, hogy Basescu bizalmi indexe a rommagyarsag koreben 56%-on figyel, es egy allamelnok szavazason 44% ra szavazna...

dolphin 2007.12.13. 13:19:09

Esmeg (avagy, hogy kavar a kapitany):

www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=1&what=17371
"Arra a kérdésre, hogy miként magyarázható, hogy éppen a Traian Băsescu államfő pártjaként emlegetett PD támadja – főképp annak tükrében, hogy az elnök támogatásáról biztosította a püspököt –, Tőkés László nem tudott érdemben válaszolni. Számára érthetetlen, hiszen nemcsak ígéretet kapott az államfővel való találkozója során, hanem maga Băsescu hozta szóba, hogy az EPP-frakció tagja legyen, sőt hétfőn személyesen felhívta és megerősítette, hogy továbbra is támogatja. „Érthetetlen, mi folyik az elnök és a PD között” – vélekedett Tőkés, hozzátéve: elképzelhető, hogy kettős kommunikációról van szó, neki jót mond az elnök, a demokrata pártiakkal pedig „összeszűri a levet” ellene."
süti beállítások módosítása