Vörös Október haute-couture
2007. november 13. írta: szamárfül/pável

Vörös Október haute-couture

Van egy érdekes kiállítás a budai várban Divat a szocializmusban címmel: hogy milyen divatot követ(he)tett szüleink, nagyszüleink korosztálya, főleg a nők. Egyesek már csak a háromhatvanas dolgokra emlékeznek, közülünk sokan annyira sem, pedig… szépíthet a messzeségen a mini (kurta rokolya, cop. Virág et.), a hason lyukacsosnak hagyott kis nyáriruha, vagy perverz emlékezőknek ott van még az első modernkori patacipő is (a mai harmincasok még láthatták édesanyjuk gardóbjában!) És amit előszörre alig hinnénk: létezett a szocialista tömegkonfekció-ipar mellett, felett a haute-couture is.

„A szocialista divat kirakatként szolgált a világ felé. …Eszközként használta a politikai vezetés arra, hogy elhitesse, népgazdaságunk jól működik, fittyet hányva a panaszkönyvek bejegyzéseinek és a kóros áruhiányról beszámoló belkereskedelmi jelentéseknek” - olvasható a kiállítás honlapján. (Ahol számtalan fotó , plakát is látható).

A legtöbb haute-couture termék csak egy példányos volt: hazánk ugyan képviseltette magát a neves nyugati bemutatókon, de erős visszafogottsággal: sok ruhacsoda dobozban, kibontatlanul érkezett haza, gyönyörű modelljeinket óva intették, ne nagyon reklámozzák a hazai tervezéseket: –Ha ebből kint nagy tételben rendelnek, összedől a tervgazdaság! – idézte egy akkori szakmabeli félelmét a tárlatot rendező Simonovics Ildikó.

Az „államosított módi” idején két szalon határozta meg a rendszer kiválasztottjainak öltözködését. Az egyiket a szocialista fordulatot túlélő Rotschild Klára vezette, a másikat a pártelitből érkező, de a divatszakmához tényleg értő Arató Ferencné. (Az ő utóda lett Ökrös Zsuzsa ruhatervező, akinek az emlékére rendezték a kiállítást.)

Az elit divat és a népnek szánt egyenkonfekció közt pumaként (csendben) dübörgött egy egész szalonkonfekció-iparág is, exportra termelve. A VOR (Vörös Október Ruhagyár) nyugatra Elegant címkével exportált: jellemző, hogy Vitray Tamás New Yorkban járva hosszan keresgélt a boltokban egy bőrkabátot, majd amit végre megvett, azt egy Elegant címke díszítette... (De a szovjet export címkéje is érdekes: itt apró feltűnést keltett, hogy a zakók belső zsebére cirill betűkkel hímezték rá a VOR emblémát. Ez ugyanis oroszul annyit tesz: tolvaj.)

A rendszerváltás után a ruhaipar sorsa közismert. Az talán kevésbé, hogy az iparág keletre telepítését nem kis részben az itthon állástalanná vált könnyűipari mérnökök vezényelték le.

A neten szinte minden megtekinthető a kiállításból (még több is: pl. a konferencia előadásainak vázlata), a jegy talán mégis megéri a testközeli élményt: helyben pl. filmösszeállítások is nézhetők.

És akinek van még odahaza a padláson szocialista ruhaköltemény, annak az adományát megköszönnék. De online is gyűjtenek fotókat, történeteket.

Kultúrretro-félóránkat látták. 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr24227560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.13. 12:27:28

hehehe, én pár éve viseltem még családi hagyatékból reaktivált Elegant márkajelzésű bőrkabátot, de az nem VOR volt, hanem a másik mamut, a Május 1 ruhagyár.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.13. 12:36:28

:)
(vagy a múz. hölgy tévedett, v. mind2 gyár e néven nyomult? simán lehetett..)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.13. 12:46:34

nos én nem vonom kétségbe senki szavait, de amúgy szerintem simán lehet, hogy a szocialista tervgazdálkodás alapján mondjuk ugyanazzal a márkanévvel utaztak, hogy ne legyen egymásnak konkurencia, meg ilyenek.

gézé 2007.11.14. 09:25:28

Tönkrevágták a hazai könnyűipart. Most vehetsz ócska kínai cuccokat. Lehet örvendezni.
süti beállítások módosítása