Palotanegyed - ahol redakciónk lakik
2007. november 08. írta: TuRuL_2k2

Palotanegyed - ahol redakciónk lakik

Lokálpatrióta ajánlónk következik. Útjára indult a Palotanegyed.hu, az egykori mágnásnegyedről, azaz a Józsefváros Nagykörúton belüli részéről szóló helyi érdekű blog.

Kis kommunánk egykori és mai szerkesztősége egyaránt a Palotanegyedben található: az UFi redakció a Baross utca 28. alatt székelt, a Reakció redakció pedig a József körút 31/b szám alatt lakik. A főváros egyik legjobb hangulatú közterületére, a Mikszáth térre járunk inni, az APAcukába pedig ebédelni.

A blog többek között olyan, a reakciós szívnek kedves témákkal foglalkozik, mint az utcai szemetelés elleni küzdelem, palota- & kapualj-túra, a Múzeumkert lehangoló állapota, vagy akár a gerilla-kertészet. Tartalom és forma.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr66222151

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keleti-nyugati nyitás: vissza Józsefvárosba, vissza a Palotanegyedbe 2015.07.14. 09:49:15

A Mandiner szerkesztősége júliustól – szinte napra pontosan hat év belvárosi kitérőt követően – visszatért a VIII. kerületbe. Az UFi szerkesztősége a Baross utca 28. alatt működött, aztán 2007 nyarán, amikor a CEMP lett az új kiadónk elköltözött a Jó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.11.08. 11:19:02

terveink szerint a gerilla-kertészekről is olvashattok majd, valamelyik későbbi Reakció-számban, a civil oldalon :)

Bitter Brunó · http://www.palotanegyed.hu 2007.11.08. 11:21:04

Köszönük! Reméljük, hogy abben a Reació számban már a *groundbréking* Palotanegyed akciókról is be tudtok számolni.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.08. 13:13:51

A mikszáth tér az a Zappát (ex-tilos az á) takarja)?:) én a darshanban, a prágában, a chachacha-ban meg a kotyogóban krúztam régen sokat, de az utóbbi időben a liberálbolsevik zsidófészek szimplakert lett a törzshelyem.

viszont (ifjúsági(és politikai)) kultúrák találkozásának ideális színhelye (tarsolylemezes töriszakosok vs. kopott bőrtáskás esztétika szakos belvár arcok a házban, szevasztok) a museum café, melyet csak a Gergényi-Budaházy duó tudott bezárásra kényszeríteni egy pár órára, hosszú évek után először tavaly okt 23-án.

Bitter Brunó · http://www.palotanegyed.hu 2007.11.08. 13:54:28

Igen, a Mikszáth téren volt a Tilos az Á, annak helyén van most a Zappa. Zappa fellépett anno az Á-ban, innen a név.. :)

A rendszerváltás után itt alakult ki az első igazi éjszakai kultúra: a Tilos (Mikszáth), a Totalcar (Lőrinc Pap tér) és a szomszédos EgoCentrum igazi alternatív bermudaháromszög volt.

ergé 2007.11.08. 14:00:06

tilcsákbeja zéjszakai kulltúrátt!!!

Bitter Brunó · http://www.palotanegyed.hu 2007.11.08. 14:13:34

Betiltották. Először a Totalcar állt odébb (a mai Bank diszkó helyére az Eiffel-épületbe), aztán az EgoCentrum szünt meg vegzálás miatt, végül 1995 szilveszterén lehúzta a redőnyt az Á is. Hol a környékbeliek hívtak rendőrt, hol maguktól jöttek, kalózkodó Tilos Rádiót vagy drogokat keresni. A Tilos az Á kb. olyan szerepet töltött be akkoriban a hazai "szimbolikus térben", mint ma a "Meleg Büszkeség Napja".

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.08. 14:32:55

ja, remélem az újpesti polgármesternek azt a zaljos mocskos sziget-fertőt is sikerül betiltania. elégvoltmár, hogyagyerekeink, minden alkalommal, hibavoltunkbennahivatalnál, és követeljük, és különbenis, "itt lakók laknak"

bitadani · http://tarsasjatek.blogspot.com 2007.11.08. 15:03:15

a mikszáth tér zsír, már csak a zappa pincéreinek stílusát lehetne csiszolni ott :)

gloire 2007.11.08. 15:43:42

"A Tilos az Á kb. olyan szerepet töltött be akkoriban a hazai "szimbolikus térben", mint ma a "Meleg Büszkeség Napja".

Ezt hogy érted?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.08. 15:56:04

klassz dolog,
mégis...
amelett, hogy a blog kerülettörténeti írása még szerk. alatt van, mégis, a L. pap teret úgy dícsérni, ahogy... hát érdekes :) Annál lepukkanatabb hely kevesebb van még a Balkánon is... -vagy nem?

és u.ott: a kerület oktatási intézményeinek listáján épp az a KGRE BTK maradt ki ,ami kb 3 köpésnyire van a "központi" Mixáth tértől... :)Amúgy sok sikert és (nem csak )olvasót.

Bitter Brunó · http://www.palotanegyed.hu 2007.11.08. 16:21:01

bitadani: egyetértek, a zappa pincérek nagyon flegmák. A kaja sem jó, de jóidőben kiülni egy sörre vagy egy kávéra verhetetlen.

gloire: a Tilos az Á volt a 90-es évek elején a "másság", a "deviáns szubkultúra" jelképe, ami sokakban egyfajta "morális pánikot" okozott :) - ahogyan ma a Meleg Büszkeség Napja.

Szamárfül: Szerintem rég jártál ott, a tér fel van újítva elég szépen. :) De nem csak a tér, hanem a téren álló "Jézus Szíve" templom is fel van újítva (ez a magyarországi jezsuiták központi temploma). A "dzsentrifikáció" nem állt meg ezzel: a Krúdy-Mária sarkon épp új négycsillagos boutique-hotel épül..

Végül, egy kis 2007-es zene Palotaitól, aki ugye a Tilos az Á-ból indult:

www.palotai.hu/mix/palotai-jovozene_071027.mp3

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.08. 16:32:45

akkor csak az lehet, h. kómában éltem egy évet.. tényleg eltelt pár hónap a legutóbbi , környéken tett vizitem óta... :)
vagy csak nagyon belémégett az a szörnyű kép, ami ott fogadott mindig. pardon.

Playmobil Soldat 2007.11.08. 19:16:52

Hát nem tudom... Nekem a Lőrinc pap térről nem a Totalcar jut eszembe, de ízlések és pofonok... Bár Bitter Brunó megelőzött.

"az utóbbi időben a liberálbolsevik zsidófészek szimplakert lett a törzshelyem"

Ezek szerint igaz az, hogy összenő, ami összetartozik. :) Magas labda volt.

Dercét meg tudom egyébként érteni, az újpestieknek nem leányálom az augusztusi nonstop hét minden évben. Újra és újra előjövő probléma. Ha ez a(z éjszakai) kultúra, akkor eléggé rossz irányba megyünk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.09. 09:23:08

bocsi hogy kötöm az ebet, de visszatérve a L. pap térre: tegnap arra jártam és bezony olyan mint egy 90 fokban kinyizott műemlékvédelmi album: egyik oldalt "iylen volt", másik oldalt "ilyen lett", képekkel... a tér egyik oldalán még mindig le lehetne forgatni egy kemény kis világháborús jelenetet, olyan romos... csak mert lebeteonoztak pár padot, nem neveznék parkrekontruáltnak :)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.09. 11:00:53

Playmobil, én nem értem meg dercét. előszöris a felmérések a lakosság körében nem őt igazolták, másodszor, miért most jön ezzel, haramdszor miért olyan irreális kérésekkel jön, amivel tudja, hogy tönkrevágná az egész fesztivált, negyedszer, nem igaz ebben az országban, hogy nyamvadt 10 napot senki nem tud kibírni, inkább dögöljön meg a szomszéd tehene.

európa legnagyobb fesztiválja? az egyetlen igazán sikeres magyar kultúrtermék 17 év óta? milliárdos bevételek a magyar gazdaságnak? turistaözön? szarjunk rá, tilcsákbe!

szamárfül, épp tegnap akartam postolni, hogy több világháború idején játszódó magyar filmet is a Lőrinc pap téren forgattak, lásd Sorstalanság nyitó jelenete.

Sosem felejtem el, egyszer a Darshanból kijőve egy forgatócsoporttal találtam szembe magam, akikről azt hittem reklámot forgatnak, egészen addig, míg a Lőrinc pap térre érve meg nem láttam egy Wehrmacht Kübelwagent benne és mellette várakozó, cigarettázó német katonákkal, a tér közepén meg egy nagyméretű korabeli német propaganda-feliratot. Az a furcsa érzésem támadt, mintha éppen megint elqrtuk volna a kiugrást:)

Playmobil Soldat 2007.11.09. 11:06:24

A két szélsőséges megoldás közötti utat kell megtalálni. Az újpestieknek, de ha már Pesten vagyunk, az angyalföldieknek sem egy leányálom a panelok 8-10. emeletén az augusztusi 30 fokos éjszakában csukott ablakkal készülni a következő munkanapra. Akkor vigyék ki a városon kívülre, ha más lehetőség nincs. Nem hinném, hogy egy ilyen nonstop ereszdelahajamat a városban kell tartani. Ráadásul vízparton, ami még a hangot is vezeti.

Playmobil Soldat 2007.11.09. 11:12:10

Szamárfül, melyik részt tartod romosnak? Én ma is sétáltam arrafelé, de nem tudom, mire gondolsz. A padokat kicserélném, az tény, de annyira nem vészes a helyzet.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.09. 11:14:54

jesszus ne már.
a temlpmmal szemben állva, balra.
de hagyjuk inkább :)
még átmegyünk Rádayba! :)

Adam: "Az a furcsa érzésem támadt, mintha éppen megint elqrtuk volna a kiugrást:) "
:))))

Playmobil Soldat 2007.11.09. 12:17:51

Mások is hagyták, lehet, hogy azért olyan, amilyen.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.01.06. 14:05:53

nu, láccik, hogy a nyóc ezen része most is értelmiség általl lakot - jaó kis csapat tójja itt a zigét :)
süti beállítások módosítása