Helyreigazítás a Zuhanórepülés kapcsán: Világosságot!
2007. szeptember 25. írta: k|M

Helyreigazítás a Zuhanórepülés kapcsán: Világosságot!

Kokómámor: tök szívás c. postunk a Zuhanórepülés c. film producerénél és rendezőjénél is kicsapta a biztosítékot. Szándékaink szerint nem provokálni, inkább csak élményeket megosztani szerettünk volna: milyen az, ha mást kapunk egy filmtől, mint amiért beültünk rá; továbbá milyen érzés, ha egy remek alapötletből nem az sül ki, mint amit – szerintünk - ki lehetett volna hozni belőle.

Helyreigazítás következik: az öveket kérem kapcsolják be.

Elkövettünk egy hibát, és ezt Novák Erik a bejegyzés 10. kommentjében szóvá is tette: a teljes filmkészítői csapatatot rossz hírbe kevertük, mert egy kérdésföltevésben burkoltan és feltételes módban valótlanságot sugalltunk.

Ezen helyen megkövetjük a film készítőit, szereplőit, stábját és ezzel a helyreigazítással vonjuk vissza kérdésfölvetésbe ágyazott, feltételes módban megfogalmazott sejtetésünket.

Azt azonban mintegy zárójeles részben a tök amatőr kritikusi énünk megjegyezné, hogy egy hangsúlyosan és vállaltan a narkotikumokra, ezek gyakorlati használatára, fölvásárlására, lepasszolására, terítésére fölfűzött film esetében az asszociációs mező bizony, khm…, szabad és igen tág teret biztosít ahhoz, hogy a teljességgel amatőr kritikus akár arra is gondolhasson (ami jelen esetben ugye nem pina).

Különösen azesetben szárnyalhatnak szabadon az asszociációs térben a gondolatok, ha maga a rendező – Novák Erik - is így nyilatkozik a filmről a díszbemutatót követően, mintegy virtuálisan összekacsintva az olvasóval, akiről tudja, hogy ő is tudja és ezért tökéletesen beavatott: „És hogy kik voltak a vastagnyakú gengszterek a színészek között?” - kérdeztük már Novák Eriket, a film rendezőjét. „Ezt igazából nem akarjátok tudni - válaszolta először, majd hozzátette: - Most színészek, azelőtt szakácsok voltak, és zsákokat hordtak a csarnokban, azért izmosodtak meg ennyire. Egyik reggel a hentesnél találkoztunk, és a barátaiktól hallották, milyen a börtönben.” És a vastag szájú fickó, aki az uszályon volt? „Ő volt az afgán háborúban is mint katona. Most biztonsági őr, és az Orosz Kultúra Házában van egy színjátszó kör, ott castingoltuk. Róla mondták a Törköly filmbeli testőrei, hogy csukott szemmel is készségszinten kezeli a Kalasnyikovot.” (Forrás: index.hu)

De még egyszer, hangsúlyosan: az eredeti bejegyzésben található sejtetés és súlyos vád megalapozatlan – elvégre is nincsenek, nem is lehetnek ismereteink a forgatásról, a gyártásról és az ezeket körülölelő szünetekről – ezért bizonyítatlan feltételezésekbe bocsátkoznunk kár volt és súlyos hiba.

A helyesbítés után vegyünk sorra állításokat és tényeket!

A magát a rendezőként (Novák Erik) azonosító, az eredeti bejegyzésben 3.-ként hozzászóló azt állítja: „Mmka támogatás nincs a filmben (sajnos), szponzorpénz nincs a filmben, tehát logóelhelyezés sincs…”. Később Novák 10. kommentjében erre az állításra lelünk: „a film szelektív gyártási pályázaton a kuratórium döntése alapján NEM részesült támogatásban”. Hogy a film „a film szelektív gyártási pályázaton nem részesült támogatásban azt megerősítjük, mert nem találtunk ezt cáfoló tényeket a nyilvánosan hozzáférhető MMKA-archívumban, ám arra közben ráleltünk, hogy a Zuhanórepülés „visszatérítendő játékfilmes támogatás”-ban viszont részesült, melynek összege 30.000.000 HUF.

Támogatásban részesültek    
Pályázó neve Pályázat tárgya Döntés
World Film Entertainment Kft Sas Tamás: 9 és fél randi 30 000 000
Megafilm Kft Novák Erik: Zuhanórepülés 30 000 000
Hunnia Stúdió Kft Sopsits Árpád: A Hangya 15 000 000
Uniofilm Kft Alföldi Róbert: Nyugalom 20 000 000


Mivel a támogatás „visszatérítendő”, ezért filmipari pályázatguru ismerősünk elmondása alapján csak átfordul a rendszeren, és – szerződésben vállaltak szerint - vissza kell majd csengetni. Az MMKA-s forrás ebben az excel-táblában.

Rövid böngészés után azonban azt is megtaláltuk az információs szupersztrádán, hogy: „A 220 milliós költségvetésű Zuhanórepülésben az MMKA egyelőre nem vesz részt, az RTL Klub azonban igen.” (2006. november 24. 14:06, forrás: magyar.film.hu). Vagyis nem vett részt még akkor (2006-ban) - visszatérítendő támogatással sem -, ám ez később (2007) módosult. És az idézetből az is kivehető, hogy az RTL Klub a kezdetektől fogva részt vállalt a finanszírozásból - ami persze szíve joga, nem vonjuk kétségbe, csupán reagálni kívánunk a Novák Erik által írottakra.

Novák azt írja, „logóelhelyezés sincs…” de a zuhanorepules.hu ’TÁMOGATÓK’ almenüjében és a film hivatalos plakátján egy sor logót fedezhet föl az arra járó delikvens, többek között az MMKA-ét, az RTL Klubét és a Oktatási Minisztériumét.

Valamint a film a moziban egy RTL Klub-promóval indít - de azt itt véssük a monitorra, járatlanságunkból fakadóan nem tudjuk, hogy ez logóelhelyezésnek minősül-e.
Amivel - mármint a logók kipakolásával - nekünk egyébként abszolúte semmi bajunk: a filmkészítés drága móka, a pénzt meg össze kell hordani rá; nem mellesleg senki zsebébe sem szeretnék belekönyökölni.


Tisztelt Novák Erik, következzék a személyes rész.


„Előre is köszönöm, biztos csak jó fej akartál lenni, de hidd el, hogy engem sem érdekel, hogy mit raksz a cigidbe, az orrodba, a poharadba, vagy akármelyik testnyílásodba mielőtt ilyen szellemeseket írogatsz.” írod a már idézett 10-es kommented másik részében. Ne haragudj, de egy valóságos életszakasz felturbózott filmadaptációjáról diskurálunk, ami annyiban személyes - és érdeklődést kiváltó -, hogy Nagy Viktor és az ő élményeibe ötletet látó stáb története e film kapcsán összefonódott – és engem is csak onnantól érdekelt ez, hogy értesültem a Zuhanórepülésről és a sztori alapjairól.

Igazán örömteli a testnyílásaim átvizslatásának mellőzése mielőtt szellemes sorokat hintek a képernyőre, de megjegyezném, 1. ez itt egy blog, a relevanciája és a nyilvánosságban betöltött szerepe – és most magamat is jócskán tökönszúrom, az ide író bajtársaktól pedig rögvest elnézést kérek: gyakorlatilag - akárcsak az index blogjaihoz képest is - szinte nulla -; és: 2. nem én léptem a nyilvánosság elé egy egykori díler „önéletrajzi ihletettségű” forgatókönyvéből készült filmmel, hanem ti.

Egyébiránt meg további filmeket kívánok nektek, meg magunknak (fogyasztóknak) is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr91176945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wh_old (törölt) 2007.09.25. 22:32:53

Mondjuk az már elég baj, hogy egy ilyen produkciónak egy ilyen blognak kell írnia ezügyben.... :))


Gratulálunk Erik, de sajnos akkor sem nézünk szart a moziban.

bugris 2007.09.25. 23:13:25

Ennyire kell a reklám a filmnek?
Jó kis álbalhé, persze a producerek sem kezdők. Olyan megható ahogy a rendező könnyeit potyogtatja a stáb megsértett jóhíre miatt, idáig hallom a szipogást.
Meg a laktóz szippantgatását persze, hiszen ők nem csinálnak olyat!

Szárnyas 2007.09.25. 23:46:41

Ciki ez az egész történet.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.26. 01:12:56

Ez a Novák Erik az én hangsúlyozottan véleménynek minősülő értékelésem szerint egy nagy rakás szar, a mocsok filmjével együtt.

Srí 2007.09.26. 09:29:02

Még jó, hogy úgysem akartam megnézni a filmet. Kalap nulla lehet, ha így kényszerítik ki, hogy foglalkozzanak velük.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.09.26. 09:57:06

Kíváncsi vagyok hány gépet tett már tönkre a film illegális másolatával állítólagosan terjedő titokzatos vírus. :)

politicus · http://ufi.blog.hu 2007.09.26. 10:43:08

Én mondjuk ezt a filmet nem akartam megnézni, de most már aztán juszt sem...::))

crl 2007.09.26. 13:38:21

filmposzterek: nemtudom kinek van erre ideje de van közte pár vicces. losers haha

files-upload.com/files/523273/Vari%C3%A1ci%C3%B3kegyt%C3%A9m%C3%A1raIIresz.doc

Playmobil Soldat 2007.09.26. 17:48:20


Eddig sem volt szándékomban megnézni ezt a filmnek nevezett valamit, ezzel pedig sikerült elérni, hogy a jövőben sem én, sem a hozzátartozóim nem fogják megtekinteni Novák úr semmilyen "munkáját" a jövőben. Erre mindenesetre mindenképpen jó volt ez a kis közjáték. :)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.27. 02:50:00

Hát igen, terjed a szarházi népszerűsége. Nagyon helyes. Aki szart ken a filmvászonra, büdös marad az maga is...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.27. 09:30:14

Molnargoreny:
Ne szarházizz, ha kérhetem! A rendező úr meglehetősen ellenszenvesen viselkedett, maradjunk ennyiben.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.27. 10:20:34

Rendben. Lécci világosíts fel a mélységes undor PC megfogalmazása tárgyában, Turul! Előre is köszi.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.27. 10:26:10

Ez szerintem nem pc kérdése, hanem emberségé.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.09.27. 10:40:18

Én pl. se a filmtől, se Nováktól nem undorodom, attól függetlenül, hogy mi ketten találtunk egymásra.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.09.27. 12:31:59

Turul: én ahhoz túl sok gazemberséget láttam rendkívül közelről, hogy "emberséges" legyek. Gondolok itt a nagyon súlyos köztörvényes tettektől a narkózáson át a közpénz tömegben történő ellopására. Következésképp aki narkó táján ügyködik, azt embertelen módon, de kiirtandónak tartom, mert láttam e működés következményeit sorozatosan. Erős a gyanúm, hogy ha k/M helyre is igazította a dolgot, de facto nagyjából mégsem lehetett valótlan, talán csak bizonyíthatatlan... Megjegyzem, a kábítószeres életmód bármilyen népszerűsítését ugyanúgy elítélem, és a marihuána-legalizálókat is gazembernek tartom. Thaiföld, az igen: ott a neppert kivégzik - így kéne nálunk is!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.30. 00:20:52

Érdekesség: Novák Erik mellékesen könyvkiadó is, a Konkrét Könyvek kiadót jegyzi.
www.magyar.film.hu/object.8d24d079-2ca7-43c6-91bb-b839fe133e88.ivy
Ez adta ki Tóta W. nagyott bukott könyvét, az Eljövetelt.
www.sunbooks.hu/portal/content/view/547/38/
"A Konkrét kiadó vezetője, Novák Erik úgy nyilatkozott: "Tóta Árpád a magyar sajtó fekete báránya. Nostradamus és Rejtő Jenő keveréke."

"Tóta egyfajta váteszként nyilvánult meg" - tette hozzá, egyben reményét kifejezve: hogy a könyv botrányt fog "kelteni"."

Ehelyett tömény unalomba fulladt.

gloire 2007.09.30. 03:39:24


Tóta a politikai Csernus doktor.
süti beállítások módosítása