Botrrrány! Bolgárr Györrgy neonáci üzenete
2007. szeptember 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Botrrrány! Bolgárr Györrgy neonáci üzenete

A mérvadó értelmiségnek nem lehet elégszer elhatárolódnia a köztársaságot fenyegető ordas eszméktől. A sötétben terjedő obskurus nézetek erejét jól mutatja, hogy egy kipróbáltnak hitt régi elvtárs is a fasisztanáciterroristák hatása alá került. Egy jószándékú, ámde nem kellően tájékozott pártmunkás talán átsiklik Bolgár üzenete felett, de akinek van füle és van szeme rá, az leleplezi a kódolt neonáci szimbólumot. 88. 88! Nyolcvannyolc! Azaz HH vagyis Heil Hitler! Csendben, de határozottan arra kérünk minden hazáját és a demokráciát féltő értelmiségit, hogy határolódjon el az alig titkolt, reakciós nácifasiszta propagandától! Bolgár Györgynek ideje eldöntenie, hogy a Harmadik Köztársaságot avagy a Harmadik Birodalmat tekinti-e ideáljának.
88

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr34169059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2007.09.18. 09:41:09

Azért ez se rossz:

---
Sas József: Nekem nagyon tetszik az őszödi beszéd, és szerettem volna, ha én mondhatom el, csak hát nem vagyok olyan helyzetben. A legjobb beszéd, amit valaha hallottam, és örülnék, ha a saját köreimben ilyeneket mondhatnék. Úgy hallom, nem akarja elhinni, amit mondok.
---

Hát tényleg nem.

doWNload 2007.09.18. 09:59:01

További nyelvcsapásokat várunk, nem csak sasjózsi elvtárstól és bolgárgyuribácsi elvtárstól, a prosztata masszírozása nem gyerekjáték, ők is fáradnak már!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2007.09.18. 11:22:17

Ahogy az Indexet ismerem, jönni fog néhány hasonlóan nagyívű jobbos vélemény is...

sHelf 2007.09.18. 12:17:51

ez a 88 nekem is feltűnt.. kibújt a szög a zsákból :D

mildi 2007.09.18. 17:57:41

erre kell hazaérnem 12órás szolgálat után? így is fáradt vagyok, irigylem az energiádat ergé...:DDD

Bill Dauterive 2007.09.19. 11:49:20

Nacik marpedig akkor vannak es ott, ahol a jobboldal mondja, meg akkor is, ha a jobboldal szerint olyanok igazabol nincsenek, merthogy amik vannak azok nemcsak hogy jelentektelenek, de nekik az egadta vilagon semmi kozuk hozzajuk.

Merthogy a kifutyules-, megdobalas-, tuntetesmegzavaras-kultura a szolasszabadsag resze es felhaborito, ahogy ezek a budos komcsik nem ertik, hogy meg ker a nep, holnaptol kovetel, mert nincs mit ennie.

Azt gondolom, hogy tobb eszetek van annal, minthogy (ti, szemelyesen) resztvegyetek a helyzet eszkalalodasaban, de azt is gondolom, hogy nem kell _nektek_ reszt venni a dologban ahhoz, hogy elobb-utobb kifusson a tej.

Arrol viszont meg vagyok gyozodve, hogy ha lesz katalizalo pofon, akkor azt a pofont nem egy balos csurhe fogja adni a jobbos csurhenek, hanem egy fekevesztett, eredetileg kozepjobbrol fokozatosan szelsojobbra huzodo sopredek fogja kiosztani, mint ahogy kb masrol sem szolnak a megnyilvanulasaik ugy altalaban mar most is.

Lehet, hogy ti jol szorakoztok azon, hogy Mo-on az ismert csocselek mersekelt politikai hatszellel es indittatassal szepen felturbozta magat, de lassan ideje lenne felelosen foglalkozni veluk, nem?

Jamaikaban tudjatok hogy ment ez?

Guild 2007.09.19. 12:17:22

Bill
Ezt a kis szösszenetet Bolgár úr 88-ára reagálva sikerült összehoznod? Gratulálok.

Guild 2007.09.19. 12:19:38

Nem elég, hogy Bolgár György náci, Orbán Viktor meg kommunista:
index.hu/velemeny/glossza/bttnynmsmdvs/
(Ha jól értem azért, mert a "Battonyától Nemesmedvesig." szóösszetételt használta.)

Bill Dauterive 2007.09.19. 12:30:53

Te meg nem unod a mo-i jobboldal onmentegeteset a korabbi cselekedeteik eredmenyeivel valo szembenezes helyett? Csak mert jobbrol nevetsegesse tenni egy letezo (es meg Kover altal sem tagadott) jelenseget nem ennek a struccpolitikanak a resze szerinted, ezekszerint.

Gratulalni nincs miert ilyen teren a baloldalnak (nekem meg aztan meg kevesbe), leven ok (en meg kulonosen) igen kevesse tehetnek a "sajnalatos jelensegekrol".

Vagy most ez megint a regi "maguknak koszonhetik" ervrendszer?

Oszinten, mi kene hozza, ha mondjuk a masik szekhazanak a molotov-koktelozasa sem eleg?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.19. 12:45:46

Bill Dauterive 2007.09.19. 12:30:53:
"Vagy most ez megint a regi "maguknak koszonhetik" ervrendszer?"

Huh, milyen finom összemosása ez az antiszemitizmusnak és a Gyurcsány-kormány elleni tiltakozásnak!

Maga a főblogger ehhez képest gyenge amatőr.

Neked ballib lapokba kellene írnod. Esetleg már meg is teszed?

Bill Dauterive 2007.09.19. 12:57:55

Tobbre tartom magam annal, minthogy ujsagironak szegodjek, nem tudnek reggelente jo lelkiismerettel a tukorbenezni.

A molotovkoktelozashoz mit szolsz dumi? Szimpatikus elojel, vagy ezt is a Gyurcsanyek rendeltek meg, hogy -affele regivagasu komcsikent- lecsukathassak a szegeny artatlan, pacifista fideszt?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.19. 13:24:19

Bill Dauterive 2007.09.19. 12:57:55:
"A molotovkoktelozashoz mit szolsz dumi?"

Nem tudom, ki molotovkoktélozott és miért. Nem ismerem a hírt. A jelenlegi helyzetben nem tartanám meglepőnek, ha bármelyik politikust hasonló atrocitás érne.

Ennyire van tele az emberek hócipője a politikusokkal általában, de különösen a kormánypártiakkal.

Nem válaszoltál a "maguknak köszönhetik" kitételeddel kapcsolatos megjegyzésemre.

Arra utaltál, amire gondoltam (miszerint a "zsidók maguknak köszönhetik", gyakori antiszemita tétel)?

Vagy netán túlreagáltam volna?

Mielőtt megkérdeznéd, igen, úgy gondolom, a Gyurcsány-kormány és bővítve a jelenlegi kormánypártok maguknak köszönhetik. Az inkompetenciának és a nagy pofának valami olyan elegyét mutatták fel, amivel direkt provokálták az ellenreakciókat.

Mégis, mire számítottak?

Bill Dauterive 2007.09.19. 13:32:40

Ugyanmar, te is nagyon jol tudod, hogy ez a dolog (a rendszervaltas utani demonstraciok radikalizalodasa) nem oszoddel kezdodott, ha kicsit megerolteted magad, tutira eszedbejut, mikor volt az elso alkalom '90 ota, amikor a rendorsegnek illegalis tuntetest kellett oszlatnia.

Antiszemitazmi meg akkor antiszemitazok, amikor valaki zsidozik, ennek ellenere nem gondolom, hogy Mecs vagy barmelyik '98 ota kifutyult politikus maganak koszonhetne.

Az ervrendszer itt is pont ugy santit, mint mondjuk egy etnikai kisebbseg, vagy Csurka hires beszolasa eseteben.

Az agresszor mindenkepp az agresszor, az aldozat meg tisztan az.

Nekem sincs jogom pofanbaszni a randalirozo tuntetoket, mert mondjuk nem jonnek miattuk a turistak es tonkremegy a csaladi vallalkozasom, barmennyire kedvem is lenne hozza es barhogy is megerdemelnek lassan akarmilyen ertekrendszer alapjan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.19. 13:41:05

Bill Dauterive 2007.09.19. 13:32:40:
"ha kicsit megerolteted magad, tutira eszedbejut, mikor volt az elso alkalom '90 ota, amikor a rendorsegnek illegalis tuntetest kellett oszlatnia."

Hogyne. 1997 novemberében Kuncze Gábor veretett szét egy tüntetést.
www.es.hu/pd/display.asp?channel=AGORA0307&article=2003-0217-0927-39PLRG
"Egyetlen jelentos esetre emlékszem, amikor a rendorség megtiltotta egy tüntetésnek "a bejelentésben megjelölt helyszínen vagy idoben való megtartását": az 1997 novemberében egyes jobboldali csoportok által a földtörvényre hivatkozva szervezett kormányellenes tüntetésre, amelynek során Budapest központjának szinte összes forgalmi csomópontján végig akartak vonulni a délutáni csúcsforgalomban. A tüntetés feloszlatásával 1998 januárjában parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozott, amelynek kormánypárti alelnöke voltam; a vizsgálóbizottság ellenzéki tagjai - Kövér László is köztük volt - nem kérdojelezték meg a tüntetés megtiltásának jogszeruségét, csupán az oszlatást módját és a felelosségre vonást kifogásolták."
A taxisblokádnál nem volt hasonló akció.

"Antiszemitazmi meg akkor antiszemitazok, amikor valaki zsidozik, ennek ellenere nem gondolom, hogy Mecs vagy barmelyik '98 ota kifutyult politikus maganak koszonhetne."

Megint összemosol. A politikusok ténykedésük során megsérthetnek érdekeket, ezért kifütyülik őket. A bírókat is kifütyülik, mégse siránkozik senki.

"Az ervrendszer itt is pont ugy santit, mint mondjuk egy etnikai kisebbseg, vagy Csurka hires beszolasa eseteben."

Milyen érvrendszer? Az, hogy a Gyurcsány-kormányra a tettei miatt haragszanak az emberek és ez a harag időnként erőszakba csap át?

Cáfold meg, ha tudod.

Bill Dauterive 2007.09.19. 14:28:08

Jol mondod kedves Dumi, a kifutyules valoban termeszetes, azt mar csak en teszem hozza, hogy csak egy bizonyos kulturaltsagi szint alatt. Nem veletlenul nem futyultek ki Orbanekat 98-02 kozott, pedig jopar csoportnak leptek a tyukszemere, erre remelem szinten emlekszel.

A 97-es tuntetes tenyleg kiment a fejembol, mea culpa, de ezzel sem cafoltad, amit mondtam. Nevezetesen eleg nehez lenne folytonossagot felallitani akozott es a mostani esemenyek kozott, az Erzsebet hiddal kapcsolatban ez a feladat mar annyira nem lenne problema.

Sajnos ujra meg ujra a jolneveltsegi kvonciessel kapcsolatos problemakba utkozunk bele, nevezetesen mit szabad nekem azert, mert a masikat nem szeretem.

Futyulni, tojast dobalni, teveszekhazat, koztereket es rendoroket szetverni, molotov koktelt dobni valamelyik part irodajaba, vagy voroslofeju publicisztikat irni valamelyik marginalis ertelmisegi sznoblap agorarovataba?

Ezen a blogon valamiert rendre az utolsot tartjak a legnagyobb bunnek.

Ki-ki vermerseklete szerint.

UI: Csurka 2001-09-11.-en azt birta nyilatkozni, hogy az Egyesult Allamok csak maganak koszonheti azt, ami ma tortent, mert nezzuk csak meg, hogy mit csinal a kozel-keleten. Orban nem hatarolodott el tole, ezert hosszu ideig mosolyszunet volt koztuk es Washington kozott, egeszen Gyursany putyinozasaig. Ilyet sem mond kulturember, meg ha neha tenyleg elkepeszto hogy mit csinal az emlegetett helyeken az USA.

Guild 2007.09.19. 17:45:37

Arra utaltam, hogy egyre jobban kezd elborulni az agyad, ha már egy ilyen poénnak szánt bejegyzésre is így kommentelsz.
Egyébként óvakodnék attól, hogy komolyan reagáljak a hozzászólásaidra, mert eddigi tapasztalataim alapján esetedben (és még néhány más bal/jobb oldali hozzászóló esetében) ez teljesen felesleges időpocséklás.

VIII. Nagyapó 2007.09.19. 18:02:54

Bill

Az, hogy nácik igenis vannak, egyáltalán nem jelenti azt, hogy röhejes baloldali hisztériakeltés nincs. Legutóbb pl. Semjén esetében:

nagyapo.blog.hu/2007/09/12/semjen_beszede

Ami pedig tényleg árt a dolognak, mert ugye farkast sem kiálthatsz akárhányszor...

Ja, és a nácik meg a véleményüket szalonképes módon valami oknál fogva kifejezni nem tudó emberek (akiknek ettől még akár igazuk is lehet) nem azonosak.

Bill Dauterive 2007.09.19. 21:35:37

Gorgi, egy politikai blogra politizalni jarok es ja, meglehetosen rohejesnek tartom, ahogy ezt a temat itt kizarolag gunyos kornyezetben tudjak elovenni.

Mellesleg az index cikken valo hoborges (ami szerintem tenyleg vicces) semmivel sem jobb annal, amit en itt csinalok, bar belatom, nem is rosszabb.

Szoval, mikor latok vegre cikket a jobboldali sajtoban arrol, hogyan indult a jelenlegi csocselek az elcsalt valasztasos szinjatekra es hogy milyen kapcsolata volt a jelenseggel a megboldogul polgari koroknek es hogy milyen hibakat kovetett el a taglalt folyamat soran a Fidesz?

A Fidesznek nem zsanere az onkritika. En csak azt nem ertem, hogy lehet egy ilyen partnak akarmilyen elitje is?

Nem attol partrajongo valaki, hogy nyilvanvalo kerdeseket feszeget, hanem attol, hogy mas nyilvanvalokat viszont nem.

VIII. Nagyapó 2007.09.19. 22:03:37

Bill

Az elcsalást bedobni mindjárt a 2002-es választások után, minden bizonyíték nélkül tényleg elég durva volt (ki tette? sajtó? nem emlékszem...), és volt benne némi szerepe az újraszámlálás folytonos követelésének is (tegyük hozzá, a Nagy Demokrácia Demokratáinak jelöltje, Al Gore is élt az eszközzel...).

De a később kiderült illegális választó-nyilvántartósdiról amennyire én emlékszem, nem volt érdemi cáfolat... Oszt jónapot.

Másrészt viszont az, hogy a nép reagál-e a politikusok kirívó húzásaira, mutat valamit abból is, hogy uralkodójaként vagy képviselőjeként tekint-e a politikusokra. Társadalmi szerződés meg hasonlók, ugyebár...

Az, hogy ezt hogyan teszi, már az egyes emberek vérmérsékletétől és a szellemi színvonalától is függ - de ugye törvényszerűen vannak heves vérmérsékletű, nem túl okos állampolgárok is mindenütt.

volkov 2007.09.19. 22:22:35

bill,

"Szoval, mikor latok vegre cikket a jobboldali sajtoban arrol, hogyan indult a jelenlegi csocselek az elcsalt valasztasos szinjatekra es hogy milyen kapcsolata volt a jelenseggel a megboldogul polgari koroknek es hogy milyen hibakat kovetett el a taglalt folyamat soran a Fidesz?"

nyilvan, ha egy organum egy politikai part sajtoholdudvaraba tartozik (vagy a tobbivel szemben hatarozza meg magat) naivitas az epito szandeku kritikan tuli nagy leleplezeseket varni
(lehet persze habositani a nyalat, hogy miert nincsenek leleplezesek, de ha egy felvallaltan part/csoport kozeli mediumrol van szo, akkor ez komikusnak tunik). Ami feltetlen jogos elvaras, hogy targyilagosan kozelitsek meg a temaikat.
Szerintem mar az sem lenne lebecsulendo, ha ilyen megkozelitessel targyalnanak tobbi partokat es egyeb kerdeseket erinto ugyeket, az organumhoz kozel allo partra/csoportra vonatkozoakat pedig targyaljak a mas holdudvarba tartozo, vagy a (hipotetikusan legalabb letezo) fuggetlen organumok. Ha minden organum a temait targyilagosan kezeli, akkor mar eleg jol tudsz informalodni.

A nem jobboldali mediumok kozul targyalta valamelyik az objektiv elemzes igenyevel az altalad felvetett kerdest?

Bill Dauterive 2007.09.20. 12:29:23

Ha barki a masik oldalrol ezt a kerdest feszegeti (ami meggyozodesem, hogy egy alapveto fontossagu es teljesen valos kerdes), akkor azonnal begyoposodott naciktol rettego borondonulo es nemcsak a Magyar Nemzetben es a HirTV-ben, de meg itt is. Nalam ez veri le a biztositekot.

Merthogy sokkal konnyebb szembenezni azokkal a tenyekkel, hogy a Fidesz gazdasaggal kapcsolatos retorikaja nyilvanvaloan elhibazott (ez egy kozhely, barki erettsegivel tisztaban kene hogy legyen ezzel), mint a tenyleg kenyelmetlen kerdesekkel.

Megkockaztatom, az MSZP batrabban nezett szembe az MSZMP-s orokseggel, mint amennyire a Fidesz a sotetebb arcaval valaha tette.

A masik oldalon ha van is ilyen elemzes, az a Fidesz baszogatasanak van beallitva, lasd ekes peldakent az itteni hoborgeseket minden ilyen tema akar megkarcolasa eseten is.

Ti miert nem varjatok a sajat taborotoktol ezeknek a kerdeseknek a bator felveteset? Tenyleg elhiszitek, hogy a Fidesznek semmi koze nincs a mostani es a tavalyi zavargasokhoz?

volkov 2007.09.20. 14:06:06

bill kommentje jelenj meg!

volkov 2007.09.20. 14:19:36

"Ti miert nem varjatok a sajat taborotoktol ezeknek a kerdeseknek a bator felveteset? Tenyleg elhiszitek, hogy a Fidesznek semmi koze nincs a mostani es a tavalyi zavargasokhoz?"

ahogy irtam, szerintem ez a dolog termeszetebol adodik. ha talalsz objektiv munkat (nemjobboldalrol) a teged erdeklo kerdesekrol, es a jobboldal erre nem ervek ervekkel valo utkoztetesevel (mert gondolom az ervekre alapulo vitaval nem lenne problemad) valaszol, az tenyleg bosszanto. Ezzel egyetertek. Viszont ez csak kicsit gatol teged a tisztanlatasban ugy gondolom (a gat az, hogy igy az "ellenoldali" tenyfeltaras nem kap objektiv kritikat amit kontrollkent/ megmeretteteskent lehetne kezelni).

Mindazonaltal, ami az ezt a forumot erinto megjegyzesedet illeti, szerencsesebb lett volna, ha konkret peldakra mutatsz ra.
Az en benyomasom eddig az (amennyire emlekszem/figyelem), hogy minimum azt el lehet mondani, hogy mikor itt ervekkel alatamasztott kritikat fogalmazol meg, akkor erveket kapsz cserebe is. Nem olyan rossz dolog ez.

volkov 2007.09.20. 14:27:35

"Merthogy sokkal konnyebb szembenezni azokkal a tenyekkel, hogy a Fidesz gazdasaggal kapcsolatos retorikaja nyilvanvaloan elhibazott (ez egy kozhely, barki erettsegivel tisztaban kene hogy legyen ezzel), mint a tenyleg kenyelmetlen kerdesekkel."

latod ez erdekes. nekem a Fidesz gazdasaggal kapcsolatos retorikaja sokkal kellemetlenebb. Egyreszt az aktualis habveresnel tan egy fokkal tovabbmutato kerdes, masreszt mert, ahogy irtad, ez tenyleg egyertelmu ciki. Harmadreszt az altalad felvetett kerdes meg amennyire en tudom nem egyertelmu, hogy a Fidesznek kellemetlen valasszal jar-e. Te tudod?

RP admin 2007.09.20. 20:11:37

OFF
nemrég mondottam volt:
"Az Indextől meg milyen kedves, hogy egy szerény hirdetéssel hálálják meg, amiért ingyen generáljátok nekik a forgalmat."

mire ergé:
"hát, nem hiszem, hogy az ufis törzsközönség létszáma befolyásolná az indexes forgalmat :)"

Mivel az a post (reakcio.blog.hu/2007/09/07/reakcios_visszaszamlalas) már nincs a címlapon sem, bocs, hogy ide válaszolok: az ufiblog (most már Reakció-) az Index Zrt.-s blog.hu alól szalad, vagyis az ő forgalmukat növelitek, rossz a logikám?
ON

bugris 2007.09.20. 20:42:27

Kedves RP Admin!

Köszönjük, hogy kommentároddal tovább növelted a blog.hu forgalmát.

Index Zrt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.20. 20:50:01

.off
RP admin:

De, ebben a formában igazad van. Túl sok bevételt azért nem hoz az Indexnek, hogy egy ingyenes szolgáltatásukat használjuk. :)

.on

Bill Dauterive 2007.09.22. 09:38:12

www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=9833313

Tessek, ez egy egeszen objektiv elemzes a temaban, szerintem.

Nem veletlenul olyan rossz Orban sajtoja nyugaton, amilyen es nem azert, mert a mo-i baloldal rendelne a cikkeket. Egyszeruen ez is egy relevans politikai tema mo-on, ami onmagaban egy hatalmas szegyenfolt es eleg arra, hogy minden alkalommal megakadolyozzon abban, hogy akarcsak megfontoljam, hogy a Fideszre szavazzak-e.

Az ember nem a szolasszabadsagot emlegeti ugyanis eloszor, amikor kifutyulnek valakit, nem a gyulekezesi szabadsagot emlegeti, amikor nacik masiroznak a varban es nem a sajtoszabadsaggal kapcsolatos az elso megjegyzese, amikor azon egy Bencsik fejtegeti, hogy a nacizmus miert szitokszo, vagy egy Bayer lampavasazik.

Gabe 2007.09.22. 10:46:24

Bill, ezt a cikket olvashatnám a népszabiban is. Nem tudom, rendelik-e (sztem nem), csak az újságíró forrásai valszeg megegyeznek azokkal, akik itthon ugyanezeket írják le.

Bill Dauterive 2007.09.22. 10:57:58

Ugye, pont amirol beszeltem. Mintha az egesz temat a cinikus baloldal talalna ki, hogy lejarassa a fideszt.

Aki eztet elhiszi, szamarabb a lonal.

kukacka 2007.09.22. 11:02:22

Bill Dauterive 2007.09.22. 09:38:12

Nos, szerintem meg pontosan ezért ordibál olyan hangosan a ballib oldal, hogy a nyugati ballib sajtó is egyértelműen mögéjük sorakozzon fel, dacára a gyalázatos gazdasági teljesítménynek.
Modjuk az milyen volt, amikor a 90-es évek elején Tom Lantost rádumálták, hogy szólaljon fel az amerikai kongresszusban, hogy Mo-n mekkora nagy antiszemitizmus van. Pedig akkor még töredéke se volt a mainak. Gyurcsányéknak pánikszerű szüksége van a nyugati támogatásra és arra, hogy csakis egyedül őt és cimbijeit tartsák elfogadható politikai vezetőnek.

VIII. Nagyapó 2007.09.22. 11:03:15

Először: miért, mi lenne a helyes válasz? Mert a "jujnáci, ticcsákbe, csukjákle" tipusú hisztériakeltésnél pusztán jelentéstartalmát tekintve sokkal közelebb áll a liberalizmushoz, amit Orbán mondott (ugye "nem értek egyet, de az életemet adnám...")

Másodszor: tanulmányozd kérlek kicsit Sarkozy kampányának, illetve Le Pen eredményének a viszonyát!

Harmadszor: társadalmi csoportok radikalizálódását néhány politikus megszólalásaira visszavezetni sztem ostobaság, ezek max. rövid távon hatásosak, de a jelenségnek alapvetően ennek ennél jóval mélyebben fekvő okai vannak (Nyugaton pl. többnyire a bevándorlásból fakadó problémák és hogy a politika elmulasztott rá értelmes válaszokat adni, nálunk talán a rendszerváltás félresikerült volta, beleértve az elitátmentés és a vagyon elerdálásának körülményeit, de ha nem csinálnak rendes cigányság-stratégiát, rövid úton az is azzá válhat.) Ezek a csoportok jelen voltak már akkor is, amikor OV még nem volt sehol; a kérdés számomra sokkal inkább, hogy kit tekintenek vezetőjüknek: Orbán Viktort-e vagy mondjuk Vona Gábort. Az előbbiről tudjuk, hogy népszavazással próbálja levezetni a feszültségeket, az utóbbi lehet (nem tudom), mégis inkább lámpavassal tenné szíve szerint. Mondd, Te kit választanál?

VIII. Nagyapó 2007.09.22. 11:16:19

* Tévedés ne essék, a vagyon elherdálása alatt nem azt értem, hogy "jaj, eladták a nemzeti vagyont", az eladás módja viszont hagy kívánni valót maga után. A téma nyilván kényes és összetett, de ha mindenkit, aki ezt szóvá tenné, lepecsételnek azzal, hogy "populista vagy és lúzer, fogd be a szád", az hosszabb távon nem szül jó vért.

Bill Dauterive 2007.09.22. 11:19:21

Szoval szavazzak Orbanra, mert ugyan nem mer beszolni a csocseleknek, hogy kifutyulni a masikat (ami jelenseg mellesleg abszolut ismeretlen volt itthon 2002 elott, az egyszem Goncz skinheades kifutyulesetol eltekintve, amit szinten felhaborito modon mentegetett az akkori parlamenti jobboldal) csunya dolog, sot elkezdik vedegetni, hogy hat ugye nekik szabad futyulni, mert demokraciaban elunk.

Nem arrol beszeltem (meg Gyurcsany sem arrol beszelt, az SZDSZ meg plane), hogy betiltsuk-e a MG-t, vagy ha megis, akkor mindig a torvenyi keretekrol volt szo. Termeszetesen en sem tamogatom a gyulekezesi vagy egyesulesi szabadsag korlatozasat, meg az MG miatt sem. A liberalizmus szerint viszont elesen szetvalik hogy mit szabad (torvenyileg) es hogy szemelyesen mit vedunk vagy gondolunk. Szo sem volt rola, hogy puhitsunk a szabadsagjogainkon, hogy ilyesmi ne forduljon elo.

Arrol viszont szo van, hogy milyen normat mutatunk a minket koveto tomegeknek. Ha azt mondjuk (mondanank, vegre), hogy futyulni bunkosag, Wittner Maria kizarva, legyen fuggetlen kepviselo, ha nagyon akar, es latjuk am hogy ti pont ugy neztek ki a karszalagotokkal, mint a hungaristak es hogy egyaltalan nem tartjuk jo otletnek a felkatonai szervezeteket a nyilvanvaloan fasiszta gyulekezesek korul, lehet hogy elveszitenenek egy csomo szavazot, de sokkal tisztabb viszonyok teremtodnenek.

Amig ugyanis nem teszi, teljes joggal lehet mutogatni a Fideszre, mint a csocselek egyik nagy mozgatojara. Amig ugyanis cinikusan kacsintgat, addig pont az.

Vona meg keruljon be a parlamentbe (mint anno a MIEP), ha a partja be tud kerulni onmagatol, de ne legyen ketseges, amikor a szavazatomat fontolgatom, hogy most egy balkani, szeljobb partra szavazok-e vagy sem.

Nem tudom Sarko ezt hogy csinalta, nem nagyon kovetem a Francia belpolitikat. Itt, NB-ban ez teljesseggel elkepzelhetetlen, a politika tenyleg uriemberek sportja.

Bill Dauterive 2007.09.22. 11:20:21

.

Oli bácsi 2007.09.22. 11:44:26

Oh, ha csak tájékoztatásról van szó, szolgálunk és védünk.
Adalék a Sarkozy-Le Pen viszonyhoz:
href.hu/x/3k83

És hát Bill, belátva, hogy gondolataid egy koherens eszmerendszeren belül mozognak, (míg a mieink nem, bár rien n'est plus sur) ez az "akkor majd megfontolom, hogy a Fideszre szavazzak" - jellegzetes ballib érv, hiszen sohasem szavaztál a Fityuszra (oder?), és hatását akkor veszti el, amikor tíz éve (tizenöt) hallgatja az ember. Pető Iván már 1997-ban elmondta a Fideszről a Mozgóban, hogy sunyi populista és inkább a kisgazdákkal képzelhető el politikai együttműködés, mert ők legalább nyíltan azok. ("Se kiköpni, se lenyelni" - Rádai Eszter interjúja. Mozgó világ. 23. 1997. 4. 3-15.) Miközben ma már - horribile dictu - Gyurcsány Ferenc is aszongya, hogy az első két év Fidesz-kormányzás nem is volt olyan rossz, fiskalice, de aztán jött a csúnya Matolcsy meg az osztogatás. Én személyesen már marhára unom, hogy a baloldal - ugye nem baj, ha idesorollak? - tizenöt éve nyomja, hogy miért hülyékre szavazok, miért vagyok korszerűtlen és HOGYAN is kéne ezt rendes európaian, még a végén ezt is kénytelenek lesznek ők megcsinálni (ld. az egyébként általam tisztelt Kis János 1994-es megjegyzését arról, hogy majd ők lesznek az MSZP jobboldali váltópártja). Közben a szakmámban meg az életemben és a barátaim között (a Reakciónál is) pontosan és jól látom (szerintem), hogy éppenséggel a magánszektorban vagy abszolút high-tech területen mozgó emberek vallanak jobboldali nézeteket, szavaznak a Fideszre (nem jó szívvel), csak mert idegesíti őket az állandó oktatás, és nem szeretik, ha volt KISZ-apparatcsikok, meg az őket nyalogató, állami csöcsön lógó ballib értelmiség oktatja őket a piacra meg a demokráciára. A könyörtelen aufklérizmus, az zavar, miközben hirdetői számos esetben lényegesen provinciálisabbak az általuk lefikázott jobbosoknál.

Egyébként az Economist cikke szerintem nem olyan vészes, Gabe-bel (vagy - val?) ebben nem értek egyet, mint ahogy a minapi Le Monde-interjú sem volt az, nyugat-európai szemmel sem, hiába hápogott rajta Friderikusz S. egy fél estét. Rávilágít egy valós dilemmára, és még Vásárhelyi Máriát sem idéz, amiért külön hálás vagyok.

VIII. Nagyapó 2007.09.22. 11:46:47



- És mit csinálsz egy olyan helyzetben, ha Vona lesz a mérleg nyelve? Nagykoalíciót? Mert én olyat nem látnék épp szívesen...

- Wittner Máriát kizárni pedig igen kényes dolog volna; ő épp a személyében szimbolizálja azt, ami a fent említett csoportok radikalizálódásához vezet. Ő az, akivel az előző rendszer igencsak kitolt, most pedig azt kell látnia, hogy a korábbi halálra ítélői közül sokan nemhogy büntetlenül, de kigömbölyödve, egy fél ország szavazataival megtámogatva osztják az észt 17 évvel a rendszerváltás után, magukazt a köztársaság oltalmazóiként feltűntetve. Nyilván frusztrált egy kissé... Ezek után jobbközépről azt üzenni neki (és még számos embernek rajta keresztül), hogy nincs helye a demokráciában - hát nem hiszem, hogy a sebek begyógyítását szolgálja.

(Képviselőnek bevenni, az viszont tényleg elég nagy hiba volt.)

volkov 2007.09.22. 12:33:16

Elore elnezest, hogy nem tudom folvenni a gondolatfolyamotok tempojat, lemaradtam. Bill altal felvetett kerdes:
"Szoval, mikor latok vegre cikket a jobboldali sajtoban arrol, hogyan indult a jelenlegi csocselek az elcsalt valasztasos szinjatekra es hogy milyen kapcsolata volt a jelenseggel a megboldogul polgari koroknek es hogy milyen hibakat kovetett el a taglalt folyamat soran a Fidesz?"

amit en kerdeztem tole:
"A nem jobboldali mediumok kozul targyalta valamelyik az objektiv elemzes igenyevel az altalad felvetett kerdest?"

lehet, hogy nekem vannak ertelmezesi problemaim:
1) jol ertem-e, hogy a "jelenlegi csocselek" kb a "teveszekhazrombolok", "ujalkotmanyozok" "magyargarda" stb. csoportok gyujtofogalma?
2) ha jol ertem az en kerdesemre jott az economist cikk valaszkent
2) ha jol ertem az economist cikk egy szerintem mar az ufin is (a kommentek szintjen mindenkepp) korabban szamtalanszor fejtegetett, letezeset tekintve nyilvanvalo es itthon is kozismert problemat ismertet, a Bill altal felvetett kerdest azonban nem targyalja.

volkov 2007.09.22. 12:59:11

meg par megjegyzes/kerdes a cikkel kapcsolatban
"Fidesz's initial response was to defend the Garda's right of free association"
fidesz.hu/index.php?CikkID=82107

az economist mondatat olvasva nem erre a kozlemenyre szamitottam
(a defend szo harcosabb allaspontot sejtet)

bocs, ma hulyebb vagyok, mint altalaban, de ez mi?
"Direct support for the far right remains small, at only 2-3%."
az MDF, az SZDSZ? vagy valami komplex, partokhoz nem direkt kotheto (a Jobbik, a Fidesz valamint a kiabrandultak kozt megoszlo) szelsosegesseg aranya? Honnan ez a szam?
(az erre a mondatra kovetkezok kicsit komikusak lennenek, ha ez a szam mondjuk 0.8% lenne)

"Activists in Hungary are newly confident. Masked skinheads disrupted a recent Budapest Gay Pride parade. Protesters dog Mr Gyurcsany, screaming abuse at him."
ez nem mossa kicsit ossze a Gyurcsany ellen tunteto (csunya dolog az ordibalas, nade...) a skinheadekkel hangulatilag? Milyen aktivistak?

Gabe 2007.09.22. 13:01:48

Olibá! Vészes? Miért? 1) nem írtam ezt 2) csak annyit állapítottam meg, hogy az érvkészlet minden elemét nagyon is ismerem, és ismerősnek találom.
A többi következtetést meg valósnak tartom, de persze én csak tudatlan vagyok, de mi van ha nem?
(a fekete egyenruha kifejezés pl. nem a tökéletes tájékozottságot jelenti by the way)

Bill Dauterive 2007.09.22. 13:15:06

Oli:

Ki mit lat. En -szemely szerint- nem nagyon ismerek jobbra szavazot, igazabol balra szavazot is alig, akiket ismerek jellemzoen vagy duzzogva az SZDSZ-re, vagy senkire sem szavaznak.

Termeszetesen elfogadom, hogy nem vagyok tipikus magyar szavazo, abban a kozegben amiben felnottem, ilyen emberek vettek korul.

Mellesleg rettento szomoru (amolyan 168 oras), ahogy megprobalod kisajatitani a szellemi elit vilaglatasat a sajat taborodra. Te tenyleg nem latod az onellentmondast abban a ket gondolatban, hogy:

- a szellemi elit utalja a baloldalt, mert az oktatja oket
- a baloldal undorito, mert megprobalja kisajatitani a szellemi elit szerepet

A Fideszre pedig tortenelmi okokbol nem szavaztam soha, mas partra a jobboldalon mar igen. '98-ban nem birtam megemeszteni azt a cinizmust amivel hirtelen pálfordultak, 2002-tol pedig elsosorban a mar fent vazolt okokbol szavaztam tudatosan ellenuk.

Nagyapo:

Inkabb a nagykoalicio, mint egy 40%-os, ketseges onmeghatarozasu oriaspart. Ha majd nagykoalicio van, akkor majd legkozelebb nem szavazok rajuk valoszinuleg, bar ez attol fugg nyilvan, hogy kozben mit csinalnak. Termeszetesen nem vagyom ra, hogy Vona kepviselo legyen, de elfogadom, ha ez kell ahhoz, hogy a főcsapás tisztuljon.

Wittner Maria pedig lehet, hogy erkolcsi dilemma, de ha mar kepviselot csinalt belole a Fidesz, akkor a kerdes ugy vetodik fel, hogy felaldozza-e a valasztasi szerepleset a Fidesz egy ilyen allasfoglalassal vagy inkabb pragmatikusan viselkedik es csendben felreallitjak valami felfelebuktatassal.

Volkov:

A cikk tenyleg valasz volt a te felvetesedre, pont kapora jott, nagyon nehez olyan ujsagot talalni, ami nyilvanvaloan nem tartozik semmilyen szekertaborhoz.

Azt viszont vagy en nem vettem eszre, vagy nincs benne igazad, hogy az UFI-n ezt batran kitargyaltak volna (mmint a Fidesz kapcsolatat az ujcsocselekkel, amit kb en is ugy hatarozok meg, mint ahogy te fent a szamba adtad).

A cikk viszont mast sem csinal, mint azt targyalja, hogyan probal a Fidesz ketertelmu uzeneteket kuldozgetni a szavazoi fele a kulonfele szeljobbos megnyilvanulasok kapcsan.

Az en felvetesem veleje pedig pontosan ez.

volkov 2007.09.22. 13:43:07

Bill,
ertem, a kerdesed valami melyebbet, valami nagy leleplezesre valo varakozast sugallt szamomra(a valaszaimat is ennek a szellemeben irtam, ugy latszik azokat meg te ertetted felre:) ). A kerdesed az en ertelmezesemben: van-e, es ha van hogy mukodik az utasitas/ertesites rendszer a Fidesz-polgari korok-"spontan demonstralok"
viszonylatban. Na latod, ennek erdekes lenne utanajarni, ezt tenyfeltarasnak/nagy leleplezesnek hivnam.
(pl: hogy kerultek oda a tuntetok a szigoruan titkos kordonbontas utan par perccel a Kossuth terre)

A Fidesz kettos beszede ennel egy sokkal nyilvanvalobb jelenseg. Az altalam tamasztott kriterium egyebkent nem a oldalsemlegesseg volt, hanem az objektivitas. Na most az economist bar a nem elvart oldalsemlegessegnek nyilvan megfelel (a biztonsag kedveert persze azert jo lenne latni a szerzo nevet:) ), az objektivitast tekintve azert vannak velemenyes megfogalmazasok ill. szamok stb. lasd fentebb. (ezek ugyeben a velemenyes szo a csusztato helyett annak lehetoseget hangsulyozza, hogy ezen meglatasaim szubjektivek, a szamokat illetoen pedig komolyabb utanajaras eseten tevesnek bizonyulhatnak).
Az eredeti beszelgetesunkre visszaterve, en azt tartanam egeszsegesnek, ha belfoldi, akar baloldali organum elemezne az economistbeli cikk temajat. Viszont tegye ezt targyilagosan, hangulatkelto elemek nelkul.
Egyebkent ez az economistos tema szerintem siman beleferne a HV-ba is. A kerdesed altalam vett ertelmezese viszont valoszinuleg mar nem.

Oli bácsi 2007.09.22. 13:59:37

Kedves Bill!
Folyamatosan azzal küszködök/m a megszólalásaiddal kapcsolatban, hogy te Nagy Globális Őszinte Leszámolós Beismerést vársz tőlünk, ab ovo fideszesektől, sőt mit fideszesektől, mi lennénk maga Fidesz. Térdrehullva bevallanánk, hogy hát igen: csúnyaságok sorát csináltunk, tapsoltunk minden szarnak és ezért szégyelljük magunkat. Ebben sajnos nem tudok segíteni. Szerintem a blogkommuna többi tagja sem.

Azt mindenesetre jelezd, ha más jobbos/náci/etnobolsevik portálon látsz majd ennyi jobboldalt/nácikat/etnobolsevikeket ekéző írást, mint itt. Tudom, soha nem lehet elég, de nekünk ennyire telik, igyekszünk felnőni és minden napra berakni egy nácizós posztot, de az sokára lesz. Én történetesen ismerek polgári körösöket, igen meglepne, ha dobálnának meg verekednének, lévén ügyvédek meg régészek meg üvegművesek köztük.

Nem vagyok a Fidesz, a többiek sem azok, ez nem a fidesz.hu, ott tessék reklamálni. Az ismeretségi körömről beszéltem, ahogy te a tiedről, hát ha te ezt ellentmondásnak érzed, azon sajnos nem tudok segíteni.

Mármostan kíváncsi lennék, ki volt az a jobbos párt, akire szavaztál. Marad MIÉP meg az MDNP.

Kérem a téteket.

Oli bácsi 2007.09.22. 14:03:26

Gabe: jójó a vészest visszavonom : ) Én azért örülnék, ha Csuhaj Ildikó pl. ebben a tónusban tudna írni témafelelsőként a Fideszről és nem azzal a fehéren izzó gyűlölettel, ami átüt még a tudósításain is, ami - hát kit is mondjak - olyan sesztákágnesi objektivitás.

Hogy Billnek is jó legyen.

volkov 2007.09.22. 14:33:06

neg mindig Billnek,
"Azt viszont vagy en nem vettem eszre, vagy nincs benne igazad, hogy az UFI-n ezt batran kitargyaltak volna (mmint a Fidesz kapcsolatat az ujcsocselekkel, amit kb en is ugy hatarozok meg, mint ahogy te fent a szamba adtad)."

Keresgeltem egy darabig, de en sem talaltam, lehet, hogy megcsalt az emlekezetem, ez esetben bocs.
süti beállítások módosítása