Közszolgálati könnyűzene
2007. május 29. írta: k|M

Közszolgálati könnyűzene

Mióta Such György a Magyar Rádió elnöke, átszervezések, racionalizálás és satöbbi van terítéken. Ennek kapcsán a nemzeti főadók műsorrendje június 1-jével változóban, és az új vezetés olyan szent tehenekre, mint a Szabó család is, egyszerűen ráhúzta a rolót. A legutóbbi hírek ennek az átszabási folyamatnak az újabb állomásáról szólnak, és az önpromó is erről harsog: a Petőfit „szinte non-stop könnyűzenei adóvá” alakítják át.


Aminek mi – a célzott csoport tagjai -, csak örülni tudunk; hiszen tudjuk: a bugyuta-slágerzenés, butuskán-szerelmes, érzelmes-pátoszos, vagyis egy szóval: - gagyi - mainstream kereskedelmi rádiós dalokon túl kezdődik a zene. Suchék szeme előtt nyugat-európai közszolgálati rádiók példái lebegnek, és ez jó. Mert hosszútávon mégsem járja, hogy a tunert tekergetve a magyar vidéken csakis kliséalapú gagyipopba lehet botlani.

Ha létezik adóforintokból finanszírozható és vállalható közszolgálati feladat ezen a Földön, akkor ez az: az 'álmomban már láttalak, ne felejts el' felütésű, minősíthetetlen gagyipopon kívül szórjunk az éterbe valami mást is.

Hajrá Petőfi: hallgatható zenéket a Budapest táblán túl is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4588752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svenjazz 2007.05.29. 14:24:27

Részemről Café, meg Jazzy. És nem bízok benne, h a petőfin ez működhetne.

ergé 2007.05.29. 14:44:44

Hmm, pár gondolat:

1. egy mai átlagos internethasználó fiatalnak a számítógépén nagyobb zenegyűjtemény van, mint egy Danubius Rádiónak (legalábbis a Danubius "választékából" erre következtetek.

2. ha ez a zenegyűjtemény nem elég, akkor fogja, és letölti az újabb kedvenceket, és akkor hallgatj aőket, amikor csak akrja.

3. az interneten tematikus, stílus-szerinti rádiók tömkelege van, bármit hallgathatsz, amit csak akarsz, már nem kell várni a "rendes" rádiók ízlésváltozására.

4. emellett a szélesebb tömegek igényét kielégíti a mostani rádiók kínálata

5. a vidéki rádiók között is vannak/voltak rendkívül jó adók, én pl. a Balaton Rádión nőttem fel, ahol már 1997-ben Morcheebát és hasonszőrű bandákat játszottak napközben.

6. Szintén akkoriban, pont a Petőfin ment Csiszár Jenő Apukám világa c. műsora, ritka jó zenékkel és ritka jó beszélgetésekkel.

Ahh, nosztalgia :-)

k|M 2007.05.29. 14:55:47

Az az átlagos fiatal ergé, akiről te beszélsz, az budapesti vagy nagyvárosi fiatal - eddig ért el az internetpenetráció nagyjából (ezidáig).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.05.29. 15:01:16

Szvsz a rádió-hallgatást nem helyettesíti a saját zenék hallgatása.

ergé 2007.05.29. 15:39:06

vannak Siófok-környéki "átlagos" falvakban "átlagos" ismerőseim, már az ezredforduló környékén töltötték a zenéket a netről :-)

az internetpenetráció elért a falvakig is - akinek van pénze és igénye rá, eléri

k|M 2007.05.29. 15:46:52

Mondom nagyjából ezidáig. ((((:

Dr. Minorka 2007.05.29. 15:47:09

Az esetleg érdekes, hogy a vidéken élők mit szeretnének hallgatni (mivel olyan, hogy "vidéken élő" nincsen, lehetőleg néhány fajta százalékos bontásban)?
Lehet azt tudni, hogy Such úr mit ért könnyűzenei adón (már tartalmilag)?
"az egyik legfontosabb változás, hogy este hatról fél órával előbbre kerül az Esti Krónika."
Vagyis csaknem késő délután kezdődik, amikor még a többség utazik, bevásárol?

k|M 2007.05.29. 18:06:17

Dr. M, ebben az 'azt nyújtjuk, amit a közönség kíván' teóriában spec. nem hiszek, mert persze, hogy Orgonás Dzsonit és Kifacsart Szíveket kérnek a kívánságműsorokban, ha addig sem kaptak mást. Nem azért van ultragagyi műsör a kereskedelmieken, mert az úri közönség nem megnézne mást is jókedvében, hanem azért, mert ezeknek a kliséi adottak és egyenlőre - míg a netes new age atomjaira nem repeszti a tévébirodalmakat -, hozzák a maguk nézettségét; szerintem egyébként mi magyarok ebben nem vagyunk kellőképpen innovatívak. Lsd. Sváby és az összes kereskedelmitévés teniszpálya méretű arcot növesztett, kokainon élő arc egész jól eléldegél egymás tökének vakarászásából, de ha ráunnak a branírra, akkor gyorsan külföldi licenc után nyúlnak és elégedetten hátradőlnek: döbbenet okosak vagyunk, egy nap még OV-t is megfingatjuk.

És amit ebből ki akartam hozni: ha Középkorú Istvánné csak a Romanticot hallja, akkor sosem lesz igénye fogyasztóbarát Kispálra (csak hogy emészthető példánál maradjunk).

Médiumok esetében nem értelmezhető a kereslet-kínálat dogma; ott igenis arra teremtődik kereslet, ami a kínálat.

Munkásőr Dalárda 2007.05.29. 19:01:15

Azért erre a témára térjünk majd vissza, ha az első "színvonalas" zenei műsorok lementek. Emlékeim szerint a Petőfin volt már ilyen elképzelés, aztán a magyar nótától a Pa-Dö-Dő-ig minden volt. Én itt a nyugati határszélen az osztrák FM4-t hallgatom, ha nem a Bartókot, tehát vidéken is van igény az "igényes" zenére.

Dr. Minorka 2007.05.29. 20:33:39

Ne legyen nekem igazam, de nekem Such úr működését más tűnik vezérelni. A reklámkasszát elköltő hölgyek/urak által fizetőképesnek ítélt réteg vélelmezett igénye. Ez egy másik gagyi lesz. Miközben a Bartók adó a mostohagyerek lesz. stb.
de egyébként tényleg várjuk meg a Petőfi új műsorát. Mi volt egyébként az indoklás a Szabó-család megszüntetésénél?

g 2007.05.29. 23:02:39

Remélem ebből:
www.radio.hu/rovat/77
nemsokára ez:
www.bbc.co.uk/radio1/

lesz!

gondolom nem kell részletezni...

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.05.29. 23:08:56

És az megvan, hogy a Lánchíd Rádión este műsorzárás után Kalipunk megy, ráadásul moderálatlanul? Egész a Himnuszig. :)

Dr. Minorka 2007.05.29. 23:18:50

Nem nagyon szoktam rádiót hallgatni, de mintha ehhez
www.bbc.co.uk/radio1 hasonló azért lenne, az ehhez www.radio.hu/rovat/77 hasonló viszont egyre kevésbé.

g 2007.05.30. 09:46:26

"Nem nagyon szoktam rádiót hallgatni"... hát ha 'szoknál', akkor tudnád, hogy nincs ehhez hasonló Magyarországon... ;)

neten lehet hallgatni mind2t, uh. az összehasonlításnak is meg van a lehetősége!

hdv 2007.05.30. 11:07:08

drschuch alatt végül is csak szétverik a RÁDIÓT. A Reggeli Krónika hallgathatatlan, a Déliben már az estés Rábai Balázs, hmmm...mondja az összekötő szöveget, műsorvezetésnek talán túlzás, szépen sorban kiüresítenek mindent, eltűnt a Új Zenei Újság, helyette szombaton Ghymes lemezt adtak egy órában. A Reggeli Krónika hallgathatlan FARKASERIKÁSTÓL, ZORÁNOSTÓL, ANTIRÁDIÓ. Sajnálom azokat, akiknek ez az élete volt és most tönkreteszik. Nem tudom mi a megoldás, de szomorú, hogy most már inkább átkapcsolok az Infóra és a Lánchídra. Sikerült, elvtársak ez is.

bugris 2007.05.30. 11:14:09

Lánchidat nem szoktam hallgatni, de talán kellene. Most éppen Szilvásy Péter beszél arról, hogy kérte, egy órával halasszák el a kormányalakítást, mert akkor jobb lesz a csillagállás. :DD

Pallos Levente 2007.05.30. 15:39:09

A Lánchíd teljesen rendben van, hallgatható a műsora.

És jó zenéket is hallani csak úgy, a műsorszámok közé keverve. Szerda este edzésről hazafelé meg mindig belebotlok a rockműsorba.

hcrules 2007.05.30. 18:18:21

Azért a sportműsorok remélem megmaradnak, összehasonlíthatatlan egy rádiós és egy, teszem azt, Lédereres közvetítés.

Az viszont jó lenne, ha nem ugyanazt a 20 számot kellene hallgatni, ami a kereskedelmi rádiókban megy - tisztelet a kivételnek... Nem igaz, hogy Magyarországon a rockzene mint olyan nem létezik a rádiókban (szintén tisztelet a kivételnek, pl debreceni Friss Rádió)!

Törzsmókus 2007.06.03. 13:38:03

amikor a Bartókon eljött az "átalakítás napja", összeszorult a szívem a sajnálattól, amint a szép igényes beszédet tanult (!) bemondók próbáltak "trendi", "kereskedelmirádiós", "közérthető" stílusban műsorvezetni...
nem értik, h aki Bartókot hallgat, az pont h NEM erre vevő?
(vagy nagyon is értik...)

attól tartok, Petőfivel u.ez lesz, sőt még ugyanezebb: a közszolg. rádió kettes számú adója helyett egy lesz a sok kereskedelmi nyál közül.

ne legyen igazam.

Dr. Minorka 2007.06.23. 02:03:50

"Megszűnik a Stúdió 11 zenekar
A hatvanegy éve működő, profi zenészeket foglalkoztató Stúdió 11 együttes a Magyar Rádió létszámleépítési programjának áldozatává válik. A Magyar Jazz szövetség sajnálatosnak tartja, hogy a rádió jelen vezetősége nem hajlandó megtalálni a módot az együttes további működésére. "
index.hu/kultur/media/studio0622/
Kérelem az ezután megválasztandó első normális magyar miniszterelnökhöz (akárki is lesz az, akármelyik pártban): Such urat (és a hasonló kártékony sz*háziakat), egy páros lábbal kivetelezett akció keretében szíveskedjék galaktikus röppályára állítani, a magyar haza érdekében. Köszönettel!

Gabe 2007.06.23. 17:59:26

Gyerekek, ki nem szarik a kultúrára? Van abból haszon? Néhányaknak igan, azok továbbra is ott vannak a topon, a többiek meg ezután sem érdekelnek senkit.
Mindent, ami eddig érték volt, VÁLOGATÁS nélkül kiirtani, na ez kicsiny hazánk. Persze helyében lesz vmi mindig...
Amúgy a Petőfi bejön.

Dr. Minorka 2007.06.29. 20:58:05

A kártevők újabb húzása: Nem szól a rádió
www.nol.hu/cikk/452147/
NOL • Léderer Pál • 2007. június 29.
Rövid kommünikét adott ki a minap a Magyar Rádió kommunikációs részlege arról a döntéséről, hogy június 30-án beszünteti orosz, angol, német és spanyol nyelvű adásait. Azokon a hullámhosszokon, amelyeken eddig ezeket az adásokat sugározták, magyar programok lesznek ezután hallhatók. A változások a Magyar Rádió programszerkezete átalakításának részét képezik és a költséghatékonyabb tevékenységet szolgálják.
Köszönjük eddigi figyelmüket – áll a közleményben.

Dr. Minorka 2007.07.01. 14:31:06

1. Megszünt a rádió nyíregyházi részlege is - 54 év után.
2. Próbálnak leválni a rádióról
www.nol.hu/cikk/452263/
Mondjuk szegény Váradi Júlia benevezhetne a Hű Szolgáló Díjra...
Hogy is van az, hogy, amikor a történetesen valami jobboldali kormány alatt, VJ-t és másokat kirúgták, akkor a mi ballilb médiánk a plafonon volt, most meg kussolnak?
3. Ami Suchot illeti, őt páros lábbal, mihamarabb... de ezt már írtam.
süti beállítások módosítása