Elnöki székfoglaló á la Basescu
2007. május 22. írta: Szmöre

Elnöki székfoglaló á la Basescu

Ha egy liberális pályázat keretében felkérnének arra, hogy találjak ki egy államfőket és egyéb politikusokat felvonultató, rasszista veszélyre utaló elemeket sem nélkülöző tanmesét, akkor sem tudnék olyan mókás egyszersmind szánalmas sztorit kiagyalni, amilyen Basescu román államfővel történt a minap.

Keleti szomszédunk első embere miután leszavazott magára, elment a helyi madaras Tesco-ba, interjúkat adni ámbátor már nem igazán volt kedve. Így aztán a parkolóban az őt faggató riporternő kezéből kicsavarta annak mobiltelefonját, amellyel az éppen felvételt készített. A REC gomb kikapcsolására a kampányban megfáradt politikusnak azonban már nem volt ereje.  Épp ezért a később visszaszolgáltatott telefon felvételei nyomán ország-világ megtudhatta, miképp illeti Basescu barátunk "agresszív büdös cigányasszony" jelzőkkel a tévériportert. ("Cat era de agresiva tiganca asta imputita")

Külön felhívnám a figyelmet arra a mondatra, amit az elnök úr a telefon kicsavarása előtt vetett oda a Andreának: "Nincs jobb dolgod madárkám?". Sólyom Lászlónak mindenképpen javalljuk a hasonló gegeket mitugrász firkászok vasárnapi megregulázására.

Nem tudom hogy hívják Tamás Gáspár Miklós román megfelelőjét, de mindenesetre most az ő napjai következnek. Markó Béla így legalább kertek alatt osonva szép csendben lemondhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr785134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.22. 11:02:47

te szmöre, ez a komcsisajtó, a hálózat bosszúja. húzzanak a vérbe, mutassanak példát a kurvaországi elftársaknak)

Szmöre 2007.05.22. 11:08:03

Én nem tudom hibáztatni azért a sajtót, mert közzétesz egy alapvetően elég durva jelenetet. Nő kezéből akkor sem csavarjuk ki a telefont, ha történetesen nem vagyunk elnökök.

Bill Dauterive 2007.05.22. 11:13:20

Jaja, Antallek megmutattak Palffy G-vel, Orbanek a HirTV-vel, milyen tipusu sajtot hajlando toleralni a jobboldal Mo-on.

A sajtonak eszerint nem az a dolga, hogy esemenyeket kozvetitsen, hanem hogy sikertorteneteket mutasson be es nyiltan mocskolja a masik oldalt.

Az hatalmas volt, ahogy Kover szabadkozott, hogy hat szivuk szerint ok "rendet tettek volna a sajto korul", dehat nem tehettek, mert megiscsak szolasszabadsag es kapitalizmus van.

Eskuszom, nem ertik.

Kieran Hayes 2007.05.22. 11:43:04

Ja Bill, mer a balliberális média tényleg annyival jobb. Győzike. Való Világ. Big Brádör. Maunika. Balázs. Barátok közt. Jóban rosszban. Találkozások. Szuláksó. Liptaisó. Rémrendescsalád ezredszer.

Köztévé nézhetetlen.

Ezeken mégis mit kéne tolerálni?

doomhammer 2007.05.22. 11:44:53

Markónak éppenséggel nem kell lemondania, mert ők Basescu menesztése mellett voltak. Az más kérdés, hogy még Székelyföldön is nagy többséggel újraszavazták Basescu-t (igaz, valami 30%-os részvétellel).

A Fidesz viszont, ami a felfüggesztés ELLEN foglalt állást, vagyis Basescu mellett ...

Egyébként tökmindegy, egyik román politikus olyan, mint a másik, az RMDSZ pedig teljesen hasonult a környezethez. Hiába, minden lépés keletre egy ugrás lefelé a színvonalban. Gyurcsány lehet gyomorforgató Nyugat-Európában, de van lejjebb is. :-(

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.05.22. 11:45:24

Kieran, Győzike fideszes :-) a BigBrádör 2 győztese debreceni fidelitasos lány volt :-D a Barátok Közt sztárja, Németh Kristóf is fideszes stb.

Kieran Hayes 2007.05.22. 11:47:17

Tőlem sose hallotál olyat, hogy a hülyeség pártállástól függ :)

doomhammer 2007.05.22. 11:48:51

Nocsak.
Basescu valóban maga pakolja a Tesco-ban vásárolt cuccot és ugyancsak maga vezeti a viszonylag kis Volkswagen-jét.

Cigányasszony ide vagy oda, kifejezetten szimpatikus a magyar pöffeszkedéshez képest.

Szmöre 2007.05.22. 11:55:11

Doomhammer,

Ha a Székelyföldön 30%-os részvétellel újraszavazták Basescut, akkor az RMDSZ rosszul tette a dolgát. Annak alapján legalábbis mindenképp, hogy az elnök be szeretné vezetni az egyéni körzeti rendszert, amely esetében vagy 3-4 magyar képviselő jutna be a törvényhozásba. A fenti arány valószínűleg annak köszönhető, hogy az RMDSZ nem kommunikálta kellő vehemenciával véleményét (ez is politikai hiba), illetve, hogy az erdélyi magyarság és az RMDSZ kellőképpen elszakadt egymástól.

Én nem hallottam az általad említett Fidesz-állásfoglalásról, de ebben az ügyben nem a honi pártok jelentik a zsinórmértéket.

doomhammer 2007.05.22. 12:01:19

"Én nem hallottam az általad említett Fidesz-állásfoglalásról, de ebben az ügyben nem a honi pártok jelentik a zsinórmértéket."

Höhö, maga nem nézi az OV TV-t? ;-)
A brüsszeli látogatás riportjában van, Orbán
magyarázgatja. Láthatóan neki se tetszenek az
alternatívák.
orbanviktor.hu/ov_tv.php?item=4
Sajnos most nincs időm kikeresni a pontos időpontot a klipben.

Az RMDSZ túlságosan elsodródott liberális irányba a szavazóihoz képest. Ezen kellene Markónak elgondolkoznia. Sürgetni semmi se sürgeti, mert az RMDSZ is átalakult, hasonlóan a nagy magyar pártokhoz. Alulról semmilyen kezdeményezés nem jut át.

doomhammer 2007.05.22. 12:02:39

Ja, és a zsinórmérték. Ez EU-szintű politikai játszma, így került bele a Fidesz is.

Guild 2007.05.22. 12:04:40

Milyen jó, hogy baloldali kormányok idején ilyen független és pártatlan a köztévé.
(A HírTV meg 2002 után indult.)

OFF
Kíváncsi vagyok Bill barátunk mikor fog kikopni. Kicsit kezd fárasztó lenni, ez a beszűkült látásmódból fakadó (ál)liberális felsőbbrendűség.
ON

Szmöre 2007.05.22. 12:11:34

...Ha még csak az volna a baj, hogy "az RMDSZ túlságosan elsodródott liberális irányba". Ezzel nekem nem túl sok bajom volna, ha legalább következetesen tenné.
A fő bűne a pártnak az én olvasatomban ott lakozik, hogy a konyhára önmagában semmit sem hozó kormányzati pozíciók megszerzése érdekében feladta a magyarság érdekeinek képviseletét, a pragmatizmus szükségességére hivatkozva. Lehet pragmatistának lenni, de annak általában valamilyen erdménye is van. Az RMDSZ kormányban való részvétele az elmúlt években viszont inkább hátráltató tényező volt. A magyar kisebbségek helyzetéről folytatott uniós és más szintű diskurzusok ugyanis általában a "de hiszen kormányon van a magyar párt, akkor helyben is megoldható a probléma" kijelentéssel érnek véget, még a kisebbségi kérdés iránt fogékony politikusok esetében is.

Gabe 2007.05.22. 12:13:48

De ergé (igen, szeretem a The Who-t, bár későn jutottam el hozzá), a VV 1 győztese, Szabi ma szoci cselekvőember, no meg ne feledjük a Timo--Ada párost a Viváról.
Na de Farkasházy má csak nem nem fideszos!!!

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.22. 12:14:18

az rmdsz mára elszakadt a válaszók tömegeitől. ahogy a felvidéki mkp belefáradt a nyolcévi kormányzásba, úgy az rmdsz is morálisan veszítette a legtöbbet. markónak mennie kell, de a hogyan továbbra sztem nincs jó válasz. ami basescut illeti nekem szimpatikus az igyekezete, de nem nevezném magyarbarátnak, nagyon nem.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.22. 12:17:52

a liberális bélyeg rá lett tűzve a bugárra is. ez is hozzájárult ahhoz, hogy leváltsák. pedig télleg szót tudott érteni az emberformájú szlovák értelmiséggel. markót viszont inkább elvtelenséggel lehet vádolni, mint liberalizussal.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.05.22. 12:32:12

közeli ismeretségben vagyok egy felvidéki lánnyal :-) az ő családja és ismerőseik sajnálják Bugár távozását, aki sikeres kormánypárttá tette az MKP-t. Sőt, az MKP nagyobb arányban kapott szavazatokat legutóbb, mint amennyi magyar van a Felvidéken.

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.22. 12:38:57

gellért abszolút számokban folyamatosan csökken az mkp támogatottsága. százalékosan persze faszák a skacok egyre alacsonyabb részvételnél.
amúgy nőügyben én is így jártam. igaz már repatriáltunk, mindketten)

abuhasz 2007.05.22. 13:34:42

Nem ertem a problemat. Ha egyszer agressziv budos cigany, akkor mi ezzel a gond? Diszkriminacio ellenes tanacs kerdore vonja... na ezzel mar van problema! Egyebkent meg szerintem maganbeszelgetesben azt mond, amit akar. A nyilvanossagra hozatal pedig az ujsagiro felelossege. Ennyi.
Arrol pedig, hogy sajatkezuleg pakolja a madarasteszko cumokat... hat eleg nagy baj. Hogy ezzel foglalkozik, es nem azzal, ami a dolga lenne. Es szerintem ez nem jo pont.
Kicsavarni egy no kezebol... ezt ugy kepzelem el, ahogy a Vandam szokta a kest kicsavarni a gonosz markabol ugy, hogy az inszalagok is elszakadnak...
Na es ha csak ugy kikapta a kezebol, mert az orraba nyomta az agressziv, raadasul budos ciganyasszony?

exit 2007.05.22. 15:07:41

miért, az téged nem zavarna ha büdös bunkónak hivnának? vagy mondjuk a basescut ha valaki büdös tapló románnak? és igy tovább.

abuhasz 2007.05.22. 16:39:05

ha büdös is lennék és bunkó is, akkor miért zavarna?

doomhammer 2007.05.22. 17:45:44

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30056

Tévedések végjátéka

Információink szerint a magyarság többségének véleménye egybeesik az RMDSZ álláspontjával jelentette ki igen határozottan Markó Béla csütörtökön délután, a kampánycsend küszöbén Sepsiszentgyörgyön.
Értesüléseik tévesnek bizonyultak, és az RMDSZ tizenhét éves történelme során eloször szembesül azzal, hogy szavazótábora nem hallgat rá, a nagyarányú távolmaradás és a NEM szavaztok elsöpro többsége jelzi: ma már a romániai magyarság sem terelheto csordaként néhány vezeto politikus elképzelése szerint. Pedig a kampány során minden eddig bevált fordulatot bedobott az RMDSZ, az elmúlt hét nyilatkozatai másról sem szóltak, mint Basescu magyarellenességérol, a közösségért tevékenykedo politikusok üldözésérol, a diktatúra veszélyérol, a titkosszolgálatok megerosödésérol, a demokrácia védelmében biztatták szavazásra eddig huségesnek hitt választóikat. Ezúttal sikertelenül.
Egyértelmu kudarcról van szó, és a Basescu-ellenes koalíció román pártjai el is kezdték vezetoik számonkérését. Az RMDSZ-nél jele sem mutatkozik az önvizsgálatnak, az elso reakciók kínos magyarázkodásnak hatottak, arról igyekezett Markó Béla meggyozni a világot, hogy a magyarság számára nem volt tétje a népszavazásnak, az igen alacsony részvételi arányt próbálta maguk igazolására fordítani. Az RMDSZ-közeli sajtóban számok egész sora próbálja bizonyítani, hogy a Basescura leadott magyar szavazatok aránya olyan kicsi, hogy nem is érdemes törodni vele. Fel sem merül, hogy a szövetség éppúgy választói akarata ellenében cselekedett, mint a román pártok, és az sem, hogy tulajdonképpen megkérdojelezodött, mennyire képviseli azokat, akik bársonyszékbe ültették oket.
A csütörtöki találkozón Markónak volt egy érdekes kijelentése: ,,Mi (romániai magyarság — szerk. megj.) vesztes helyzetben csak akkor leszünk, ha a magyarság az álláspontját nem tudja szolidárisan felmutatni.” Ezen a népszavazáson, akik leadták voksukat, egyértelmu álláspontot mutattak fel, még akkor is, ha ez ellentétben áll a hivatalosan meghirdetett irányvonallal. S lévén, hogy a népet nem lehet leváltani, ideje lenne az RMDSZ vezetoinek is elgondolkodniuk a hogyan továbbról. Választások egész sora várható a következo két évben, és a referendum eredménye, bárhogy szépítik, sok jót nem ígér számukra.

Farkas Réka

:-S 2007.05.22. 22:42:28

" OFF
Kíváncsi vagyok Bill barátunk mikor fog kikopni. Kicsit kezd fárasztó lenni, ez a beszűkült látásmódból fakadó (ál)liberális felsőbbrendűség.
ON "


Ezt neee!

Ne üldözd el, jót tesz a blognak, ha van kivel gyepálni egymást. Aki jó érveket hoz, azzal intellektuális kihívás miatt izgalmas beszélgetni, aki csak kicsit hülye, azt élvezet tanítgatni, aki meg nagyon, azt jó nézni, ahogy égeti magát :-DDD

Éljen a sokszínűség!

Kieran Hayes 2007.05.23. 08:23:00

Vajon mi értelme van vitatkozni, ha úgyse győzzük meg egymást?

Ettől fügetlenül mindenki ott blogol meg kommentel, ahol jólesik neki.

ergé 2007.05.23. 08:57:10

Kieran "Vajon mi értelme van vitatkozni, ha úgyse győzzük meg egymást?"

Küzdj és bízva bízzál.

Ez a demokrácija.

Kieran Hayes 2007.05.23. 09:16:40

Jah, néha túl negatív vagyok

Guild 2007.05.23. 09:59:09

Én szeretek vitatkozni (akár értelmetlenül is), ha a másiknak vannak jó érvei. Ez afféle szellemi torna.
Az adott oldal sajtójának mondatait továbbadó, érvelést nélkülöző hozzászólások csak annyiban zavarnak, hogy erős késztetést érzek a válaszra, pedig tudom, hogy nem kéne.
Egyébként nem akarok elüldözni senkit, csak megfigyelésem alapján az idetévedő balos hittérítők egy ideig írogatják a kommenteket, aztán egy idő után rájönnek, hogy ez nem az a hely, ahol sikereket érhetnének el.

Kieran Hayes 2007.05.23. 10:07:04

Látod Gorgiasz, a kulcsszó a jó érv. De mi van akkor ha alapvető fogalmakban nem tudunk megegyezni? Ha egyikünk állít egy tényt amit a másik nem fogad el tényként?

Konkrétan az államháztartási adatokra gondolok. Tavaly a választások előtt még ugye pannon puma meg ragyogó sarokszámok, ezért hiába mondtuk sokan, hogy az államháztartás és általában a gazdaság robog a szakadék felé nem hittek nekünk hiszen ott voltak a hivatalos statisztikák. Melyekről utóbb kiderült, hogy kozmetikázottak voltak. De akkor még lepánikkeltőztek meg huhogóztak.

Ugyanez megy most is. Mindkét oldalon hiszünk a saját igazunkban. Hitekkel nem lehet vitatkozni. Engem se győz meg soha senki, hogy a kormány tevékenysége hasznos.

:-S 2007.05.23. 11:48:55

"Vajon mi értelme van vitatkozni, ha úgyse győzzük meg egymást?"

Hát lelkes Gyurcsányista a büdös életben nem leszek, az egyszer biztos, de vannak kérdések (pl. szakpolitikák, de talán még erkölcsi kérdések is), amiben alakult, forrott az álláspontom az elmúlt évek során, sőt kellően színvonalas érvekkel még akár be is ismerhetem, hogy meggyőztek.

Másrészt, egy színvonalas vitapartnertől az ember tanul is - pl. elolvasgathatja, amikre hivatkozik, aztán keresi rá a választ, amihez szintén olvasgat egy csomót.

Harmadrészt, SZVSZ csak akkor lehet felelősen lehülyézni valakit, ha alaposan ismered a gondolkodásmódját, és pontosan tudod, miben téved. Egyrészt nem mindig igazak a sztereotípiák, másrészt még a legzsigeribb beírások szerzőinél is fel lehet deríteni (vagy ki lehet kényszeríteni?) olykor egy gondolatrendszert, ha sikerül higgadtan, de kíméletlenül rákérdezgetni egyes állításaira ahelyett, hogy szimplán lehülyéznéd - a z ilyen rendszerrel pedig már lehet érvekkel vitatkozni.

Negyedrészt pedig az agytorna- és gyakorlás része engem is vonz a dolognak.

:-S 2007.05.23. 11:50:51

(kellően színvonalas érvekkel) szemben (még akár) nyíltan (be is stb.)

Kieran Hayes 2007.05.23. 12:09:33

Hajlamos vagyok igazat adni neked, de ehhez jókora türelem kell. Ebben sajnos én gyenge vagyok.

bugris 2007.05.23. 12:29:00

Te, ergé, mégis, milyen üzenetet hordoz az, hogy "a Barátok Közt sztárja, Németh Kristóf is fideszes"? Most ez hol oszt-szoroz? Én meg megbízható forrásból tudom, hogy Gyurcsányék bejárónője is fideszes.
És az honnan jött, hogy Győzike fideszes?
Mert ha ez tuti, akkor Vizi E. Szilveszter is kezdhet aggódni.
www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=35936


ergé 2007.05.23. 12:32:49

azért írtam, hogy kifejezzem véleményemet, miszerint a Fideszen kívüli médiavilág nem egy balliberális összeesküvés. A bulvár sem az. Más törvényszerűségek szerint működik.

Mitől lenne balliberális a Barátok közt? Hallott valaki tíz év alatt akár csak egyetlen politikai utalást is a sorozatban?

Guild 2007.05.23. 12:36:01

1.
Persze kellenek kellően hiteles források. Egy párt közeli közkazdász véleménye nem elég, de pl. a nemzetközi hitelminősítő intézetek, az EU jelentései, vagy az öszödi beszéd kijelentései nehezen kérdőjelezhetőek meg.
2.
A beszűkült látásmód és az (ál)liberalizmus részemről nem egyenlő a hülyeséggel. Mindezekkel együtt Bill biztosan a népesség értelmes 10%-ba tartozik.
3.
A legtöbb vitában valóban kicsi az esélye a másik meggyőzésének, de a dolognak mégis csak lehet haszna, mert ha őt nem is, de más kívülálló olvasókat meggyőzhetsz a magad igazáról.

bugris 2007.05.23. 12:45:04

Egyébként a hetihetest leszámítva az egész rtlklub inkább fideszes, mint ballib. Az őszi sajnálatos események tudósításakor eléggé szemet szúrhatott Bálint Antóniáék empátiája a tüntetők iránt.

bugris 2007.05.23. 12:49:03

Erős Antóniáék, persze. Jaj, jaj, mi mozoghatott a tudatalattimban?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.05.23. 13:04:16

RTLKlub fideszes? Na... Nem mondom, hogy emeszpés vagy eszdéeszes, de biztosan nem fideszes. Azt tudom, hogy adott esetben pillanatok (értsd: percek) alatt kint van tőlük az infó a szociknál.

bugris 2007.05.23. 13:09:33

Felhívnám figyelmedet az általam használt inkább-mint kifejezésekre. És igen, a földi sugárzású adók közül az ő híradásaik a legkritikusabbak. (Pláne, hogy a két vetélytárs nyelve ismerten a fenékben van.) A Házon kívül pedig kertv-től szokatlanul magas színvonalú, nem véletlen, hogy a többi hasonló próbálkozással ellentétben nem bukott meg.

:-S 2007.05.23. 13:30:25

"Hajlamos vagyok igazat adni neked"

Na, valamiben már volt is értelme vitatkozgatni egy kicsit :-P

"Egyébként a hetihetest leszámítva az egész rtlklub inkább fideszes, mint ballib."

Isten tartsa meg ezt a jó szokásukat 2010-ig :-)))

doomhammer 2007.05.23. 17:44:30

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30066

Szavazás után: Ki tudja, merre?

Még le sem csillapodtak a kedélyek Traian Basescu gyozelme után, máris aggasztó hangok hallatszottak a Románia ügyeiben tájékozott német európai parlamenti képviselok részérol. Miután Markus Ferber két napja azt fejtegette, hogy a jelenlegi román parlamenti erotér távolról sem tükrözi a népakaratot, s elorehozott választásokra lenne szükség, errol beszélt tegnap a befolyásos Elmar Brok is, szerinte csak ez teremthetné meg az unió által aggódva várt romániai belpolitikai stabilitást.
Mindez nyilván a visszaválasztott elnöktol sem idegen, csakhogy o a The Times tekintélyes brit napilapnak adott interjújában kissé másképp gondolja. Az agilis elnök máris a tettek mezejére lépett, s megfenyegette a parlamentet, ha június 30-ig nem szavazzák meg az egyéni szavazókörzetes választási rendszert, ha nem legalizálják az átvilágítási rendszert, s ennek érdekében nem vizsgálják felül az alkotmányt, újra a nép(é)hez fordul. Nyilván, a tét nagy, azt kellene eldönteni, nagyjából még az elkerülhetetlennek látszó elorehozott választások elott, hogy milyen fajta köztársaság legyen Románia: parlamentáris vagy elnöki?! Hogy Basescunak és pártjának a szívéhez melyik áll közelebb, elárulta Emil Boc demokrata pártelnök is, aki a képviselok számának radikális csökkentését helyezte kilátásba. Mindent összevetve éppen ez az, ami miatt Basescut felfüggesztették, és éppen ezért fordultak ellene a pártok, de nem tudták megbuktatni (mintha nem lennének tisztában szimpatizánsaik akaratával), s ez most váratlan, új helyzetet eredményez. A szociáldemokraták is, a liberálisok is egymásra mutogatnak, noha Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, aki világossá tette, hogy önszántából nem hajlandó lemondani, már az urnák lezárása után békülékeny hangot megütve úgy nyilatkozott, hogy politikai konfliktusok mindig is léteztek, s ezeket a nézeteltéréseket rendezni kell. De hogyan? A demokraták ugyanis világossá tették, hogy a jelenlegi zurzavaros helyzetben nem vállalják a kormányzást, csupán az esetleges elorehozott vagy a megszabott idoszakos választások után. De mi lesz addig? Ki fogja kormányozni Romániát, hiszen Basescu egyáltalán nem csinál titkot abból, hogy le akar számolni politikai ellenfeleivel. Már­pedig Voiculescunak is, Vadim Tudornak is, a liberálisok s a szociáldemokraták bizonyos meghatározó személyiségeinek is éppen elég vaj van a fején. Márpedig jön a nyár, veszélyes kiállni a napra.

Bogdán László
süti beállítások módosítása