Novus Ordo Seclorum
2007. március 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Novus Ordo Seclorum

Az EU egy eljövendő új világrend modellje lehet - mondta Hans-Dietrich Genscher, a veterán német külpolitikus. Az európai egységesülés egyik nagy tekintélyű levezénylőjeként elismerjük Genscher érdemeit, de hadd vitatkozzak fenti kijelentésével.

Genscher szerint az új világrend alapja, hogy a nagyobb országok hajlandók voltak lemondani vezető hatalmi pozícióikról, s a tagországok ma már teljes egyenjogúságot élveznek az EU-n belül. Hehe.

Novus Ordo Seclorum - olvashatjuk a zöldhasú dollárbankókon, ha épp nem a megszámlálásukkal vagyunk elfoglalva (jellemzően nem). A jelszó és a szemes piramis szimbóluma az összeesküvés-elméletek híveinek régi célpontja, akik nagy számban tenyésznek az Egyesült Államokban (és nálunk).

Dan Brown, a neves lektűrszerző (Gyurcsány, a neves ideológus kedvenc írója!) jól jövedelmező regényt írt már erről a témáról Angels and Demons címmel.

Az elméletek szerint a szabadkőművesek titkos rendje ezekkel a jelszókkal és szimbólumokkal feni a fogát a nagyvilág feletti hatalom megszerzésére.

Vagyok annyira naív/cinikus, hogy nem hiszek az összeesküvéselméleteknek (kivéve a gáztározós ügynek, szmájli), maradjon ez a leegyszerűsített világképpel rendelkezők hobbija. Biztos megnyugtató érzés lehet választ kapni az örök kételyekre.

De nem hiszek az új világrend híveinek sem, akik szerint eljöve majd a liberális demokráciák szép új világa, ahol mindenki letészi a fegyvert, mint Arany János a lantot, és ahol kolbászból lesz a kerítés, az oroszlánnak nem lesz foga, és minden embernek ötöse lesz a lottón (copyright Burzsoá Nyugdíjasok).

A világ ugyanis nem halad sehova. Főleg nem egy végcél felé. Változás, az van. Más fegyverekkel öljük egymást, más eszközökkel kommunikálunk, más lehet a konfliktusok célja, mint ezer vagy kétezer éve.

De ettől nem módosul semmi. Továbbra is az erősebb kutya... harap, a gyengébbek örülhetnek, ha meghúzhatják magukat az árnyékában. Akiknek ez nem tetszik, azok majd, khm, összeesküdnek a nagyhatalom ellen, és lejátsszák egymást között a meccset. És lesz egy újabb nagyhatalom, ami majd másokat irritál.

Új rendet már sokan hirdettek a jakobinusoktól a fasisztákon át a kommunistákig. Tán jobb lett tőlük az élet?  

A cél nem az új világrend, hanem, mondjuk úgy: a küzdés maga. Egy kicsit jobb életért, egy kicsit élhetőbb körülményekért, egy kicsit józanabb nemzetért és békésebb nemzetközösségért. Ha ezt Európában elősegíti az unió, akkor örülünk. De az európai recept soha nem lesz alkalmazható Afrikában, Ázsiában, avagy Dél-Amerikában. Ők mások, és ez így van jól, éljen a Gorka-féle szerethető multikulturalizmus.

Megérteni kellene a különbségeket, nem pedig eltörölni azokat. Utóbbiba ugyanis több millióan pusztultak el a történelem során.

Épp az új világrend jelszava miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8049596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guild 2007.03.22. 14:04:24

Ha összehasonlítom a pár száz évvel ezelőtti állapotokat a maiakkal, szerintem van némi haladás.
Akkoriban a legtöbb helyen természetes volt a gyermekmunka, a rabszolgaság, emberek tömegei éheztek, nyomorogtak. Ezek a jelenségek persze nem tűntek el, de azért nem is a régi szinten vannak meg. Tudtommal mindenhol tilos a rabszolgaság, és a nyugati világban viszonylag működőképes szociális rendszer működik.
Vagy nézzük a háborúkat. Régen természetes volt, hogy egy megszálló sereg kifosztja a parasztokat, megerőszakolja a lányokat, és kardélre hány mindenkit aki veszélyesnek tűnik. Ma is vannak civil áldozatok, de legalább próbálnak valamit tenni a mérséklésük érdekében. Legalább felháborodás van, amikor kiderül valamilyen kegyetlenség.
Ha választanom lehetne, hogy mikor szülessek meg, most vagy valamikor a régmúltban, akkor habozás nélkül a mostot választanám.

Ettől függetlenül (jó konzervatívként) károsnak tartom az ideális világrend megvalósításáért folytatott harcot, és a fejlődés lassú, spontán módját preferálom.

bugris 2007.03.22. 16:32:02

Gorgiasz, nyilván az én hibám, de nem tudom eldönteni, hogy most ez amolyan szarkasztikus komment volt-e.

Guild 2007.03.22. 17:54:27

Komolyan gondolom. Nem vagyok teljesen biztos magamban, meg lehet győzni arról, hogy marhaság amit írtam, de per pillanat ez a véleményem.
Nekem a mai nyugati demokráciák által elkövetett rémtettek súlyossága (pl. iraki fogolykínzások, bombázások ártatlan áldozatai, rendőrségi túlkapások, stb.) több fokozattal kisebbnek tűnik mint teszem azt a középkori hadjáratok / éhinségek / járványok.
Persze, ma is vannak komoly problémák, de ha választani lehet, inkább a szmogot nyelem, mint hogy az országba be-be törő ellenség, a gyógyíthatatlan betegségek vagy egy rossz év utáni éhezés reális kockázatával kelljen szembesülnöm.

Hozzáteszem, csak a külső feltételek javulását látom. Az emberek ettől még ugyanolyan könnyen találhatnak okot a szenvedésre mint régen.

bugris 2007.03.22. 18:29:24

Gorgiasz, nem szeretnék belemenni a részletekbe, de a gyógyíthatatlan betegségek nem a társadalmi fejlődés eredményeképpen vannak kevesebben. Nem is ez a lényeg, hanem: Európán kívül is van élet, méghozzá sok helyen borzalmas. És nem dicsősége a kontinensnek jóléte, ha némely kínos esetekben nem vesz tudomást a környező világról. És bizony van gyermekmunka, rabszolgaság, nyomor, sőt, háborús kegyetlenkedések és nemi erőszak Európában is.

Guild 2007.03.22. 22:39:33

- OK, én általában néztem a helyzet javulását, nem a társadalmi fejlődésre szűkítve. De a háború, rabszolgaság témakörök ebbe beleférnek.
- Én nem Európáról, hanem a nyugati demokráciákról írtam amibe Japántól kezdve Ausztrálián át az Egyesült Államokig sok minden belefér, de pl. Koszovó nem.
- Ahol borzalmas az élet, ott vélhetőleg régen sem volt jobb, és mivel a fejlett demokráciákban jobb a helyzet, ezért nagy átlagban a világban is javult valamit. Avagy szívesen szűkítem álláspontomat a fejlett demokráciákra (nem feledkezve a világ többi részének borzalmairól).
- Ami az európai rabszolgaságot, nyomort, stb. illeti, csak idézni tudom magam: "Ezek a jelenségek persze nem tűntek el, de azért nem is a régi szinten vannak meg."

bugris 2007.03.23. 00:26:49

Gorgiasz, én értelek, de ne magyarázzuk át a dolgokat, hogy akkor Koszovó nem tartozik a kultúránkba, mert olyanok, Japán meg igen. Éppen az a gáz, erről is beszéltem, hogy simán lesöpörjük Boszniát, mert úgymond nem fér a világképünkbe, ahelyett, hogy észrevennénk, mi történik itt, a szomszédban is akár.
Ami a többi dolgot illeti, nem látom, hogy mindenben alapvető változások történtek volna az általad említett párszáz évben. A középkor sem épített jobban a rabszolgaságra, mint a mai. És nem csak a durva, néhol ma is röghözkötő kapitalizmusra gondolok. Tudod például, hogy a fejlett és felvilágosult nyugati nagyvárosokban tízezerszámra rabszolgaként dolgoztat harmadikvilágbeli meg keleteurópai nőket a prostitúcióipar?

bugris 2007.03.23. 00:54:06

És még

"Ahol borzalmas az élet, ott vélhetőleg régen sem volt jobb, és mivel a fejlett demokráciákban jobb a helyzet, ezért nagy átlagban a világban is javult valamit."

Gorgiasz, mivel ide javában elég értelmes kommenteket küldesz, nem csapom le gonoszan az igen tetemes felkínált magas labdákat. Nekem egy jópár hónapos Sebeők cikk jutott eszembe, aki kis Remarqeu-s utánérzéssel írt egyszer valami ilyesmit: Jó a statisztika a fronton, minden rendben, egy ember halt meg csupán. Én.

Guild 2007.03.23. 09:59:05

- Ki beszélt itt európai kultúráról? Hogy jön ez ide egyáltalán?
- Nem akarok lesöpörni semmit, de az, hogy pl. Boszniában háború volt, nem csökkenti annak a jelentőségét, hogy Európa nyugati felében ma esélye nincs háborúnak, amit én fejlődésnek értékelek.
- A középkori Magyarországon a parasztok gyakorlatilag szolga sorban éltek, az uruk tulajdonát képezték, és ők adták a népesség nagy részét. A mai kényszer prostitúció komoly probléma, ami ellen küzdeni kell, de arányaiban ez nem olyan nagy mint a régi szolgaság. Nem beszélve arról, hogy régen és ma milyen egy prostituált helyzete.
- Ha van egy betegség, amibe évente 100 ember hal bele, és kifejlesztenek egy gyógyszert, ami 90% gyógyulást eredményez, akkor ez egy siker, még akkor is, ha az a 10 élet is fontos, akiknél nem hatott a szer.

De mint jeleztem, nem kötődök érzelmileg a "van fejlődés" állásponthoz, csak nem tudok elmenni bizonyos tények mellett.
Nyugodtan csapd le a magaslabdákat, nem fogom rosszul érezni magam, ha kikapok. :)

Őrnagy Őrnagy 2007.03.23. 11:23:31

Nem változott semmi, csak mások lettek a módszerek.
Pl Morvai Krisztinát most nem végzi ki az Inkvizíció, csak a sajtó. De a lényeg ugyanaz.

___________________________ (törölt) 2007.03.25. 01:36:32

Nincs igazad, Ergé, pontosan ott van az EU nagy baja, hogy az USA-t próbálja másolni, annak valódi megértése nélkül.

Az USA jelszava: e pluribus unum, azaz: "sokBÓL, egy". Az EU jelszava: in varietate concordia, azaz, "egység a sokféleségBEN".

Amíg nem jutunk el oda, hogy egységet hozzunk létre a sokféleségből, igazi birodalmat, a szó spirituális értelmében, vagy ha ez így szarul hangzik, akkor, mondjuk így, igazi föderációt, addig nincs sok teteje az egésznek. Abban egyeértek persze, hogy az nem jó, ahogy a Prodi-típusú komcsik bürökratikus úton próbálják ezt megteremteni, nyilván először a spirituális és érzelmi alapjait kell.

dowNLoad 2007.03.28. 20:54:06

Egy kis érdekesség:
szabadkőműves szimbólumok(!!!) a Denveri Nemzetközi reptéren(?!): (angol)
video.google.com/videoplay?docid=-2640053169768807392
Szabadkőművességről magyarul:
mek.oszk.hu/01500/01558/01558.htm

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.03.28. 21:23:52

Érdekesség? Ez a videó halál unalmas.
New World Order, az. :)

Papszi 2008.10.05. 23:29:53

"Akiknek ez nem tetszik, azok majd, khm, összeesküdnek a nagyhatalom ellen, és lejátsszák egymást között a meccset."

A forradalmi megközelítés jó, csak nem polgári forradalom kéne, hanem kormánydöntő, ami nagyobb mint 56-ban volt, csak ahhoz meg ti vagytok kevesen összetartásban. Szidni a kormányt egyszerűbb, mint tenni ellene igaz? S most nem a szavazásokon múlik már régen a dolog.
Nem csak jobb meg bal oldala van a világnak! És a gigantposzter sem monokróm.

Let's go! Tegyük színessé magyarország életét, persze lehetőleg ne Mária Terka mószszerével, no igaz magyar kevés van az országban, és hát a célnak szentesítenie kéne őket.
süti beállítások módosítása