Vizitdíj: hatásos vagy nem?
2007. március 07. írta: politicus

Vizitdíj: hatásos vagy nem?

Vizitdíj: alig kevesebb a beteg vs. Hatásos a vizitdíj - A bevezetést követő két hétben mintegy húsz százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz

Molnár Lajos szerint viszont (Az Estében mondta) negyven százalékkal kevesebben keresik fel a rendelőket a vizitdíj február 15-i bevezetése óta.

Most akkor mi az igaz?

És egyáltalán lehet-e 3 hét után bármilyen következtetést levonni??

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1943899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.03.07. 11:49:29

Szerintem nem az az érdekes, hogy menyivel kevesebben, hanem az, hogy azért nem mennek, mert mondjuk nem tudják kifizetni, és otthon haldokolnak, vagy mert mondjuk ésszerűbben járnak ezentúl orvoshoz, vagy esetleg csak közben kitavaszodott és egyszerűen fogyni kezdett a téli megbetegedők száma.

politicus · http://ufi.blog.hu 2007.03.07. 11:58:02

Bizony az a lényeg, amit írsz: "azért nem mennek, mert mondjuk nem tudják kifizetni, és otthon haldokolnak, vagy mert mondjuk ésszerűbben járnak ezentúl orvoshoz"

Ez mikor fog kiderülni...?

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.03.07. 11:59:14

Én is ezt akartam fölvetni: vajon automatice kevesebb a beteg / nem tudja, nem akarja kifizetni / vagy valóban azért jártak az emberek orvoshoz, mert jókedvükben nem volt más szórakozásuk és a vizitdíj épp ezt akadályozza meg?

dejavubazz 2007.03.07. 12:05:49

_Egytelmuen_ csak evek mulva lathatunk tisztan - bizonyos betegsegek vagy halalozasi adatok idosoraibol.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2007.03.07. 13:35:41

A vizitdíj bevezetésétől függetlenül az tény, hogy azok az idősek, akiknek bár megvolt a természetes kommunikációs kényszerük, de nem tudták ezt kin/hol "levezetni" gyakran járnak orvoshoz, mert ott le tudják. Mondjuk az egy másik dolog, és már a vizitdíjjal kapcsolatos, hogy ha így kizárjuk őket, akkor viszont nem ártana olyan helyeket (pl. gerontopszichiátriai intézeteket) létrehozni, ahol tudják őket terápiásan kezelni. Netán azt a hálózatot is erősíteni, amely foglalkozik velük még akkor, amikor semmi bajuk nincsen.

Őrnagy Őrnagy 2007.03.07. 14:35:08

Ez a kommunikációs kényszer baromság, ők is utálnak orvoshoz járni ,a legtöbb helyen le se tudnak ülni pl. Orvoshoz járni senki se szeret. De most legalább fizetnek, úgyis a többség mszp szavazó.

zsua 2007.03.07. 14:43:14

Amikor a kezem ügyébe került a múlt szerdai Népszabadság, amelynek a címlapján a "Hatásos a vizitdíj" ténymegállapítás éktelenkedett, majdnem rosszul lettem. Szerintem felháborító ez a cinikus hozzáállás.

Bakura az okostojás · http://bakura.buzz.hu 2007.03.07. 15:08:09

Korainak tartom még, hogy erről ítéletet mondjunk. :)

Guild 2007.03.07. 17:39:40

Arra amire kitalálták (újabb állami bevétel + új piac az eü informatikában) jó.

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2007.03.07. 18:09:00

Őrnagy Őrnagy, az idősek kommunikációs kényszere meg az, hogy legtöbbjüket a kommunikáció hiánya dönti szellemileg mélyebb szintre nem baromság, hanem tény. Nem én találtam ki. Szóval erről vitatkozhatsz, meg lebaromkodhatsz mindent, csak éppen ezt nálunk sokkal okosabb meg tapasztaltabb kutatók állítják vita nélkül, ráadásul nem is a saját váróteremben tapasztalt élményeik alapján.

bugris 2007.03.07. 20:20:41

Valószínűleg egy tiltakozó happening, de nehéz eldönteni, sírjunk vagy nevessünk:

www.langlovagok.hu/html/galeria/335.shtml

Hozzátartozó hivatalos magyarázat: a tűzoltók nem tarthatnak maguknál értéktárgyakat, ezért egy autó viszi utánuk a vizitdíj összegét. Ez aztán a spórolás a közpénzzel!

Guild 2007.03.07. 22:35:22

A mostani csökkenés oka lehet az is, hogy a nyudíjasok jó része a vizitdíj előtt felkereste orvosát.
A beszélgetni járó mamikat meg nem tartja vissza a vizitdíj. Elég az első 20 alkalmat kifizetni, utána lehet panaszkodni menni korlátlanul.

Lacafaca 2007.03.07. 22:36:52

Georgiasz eltaláltad, szerintem is pont erről van szó. Ez egy hatalmas üzlet valakiknek és nem is nagyon sokáig kell találgatni, hogy kiknek. Ezért mindenképp megéri az a kis morgolódás, ellenkezés az elején, később úgyis megnyugszik " a népek tengere " és nyugodtan dőlhet a léééé...

gallicus 2007.03.08. 12:15:30

Azt amit Kökény elvtárs és Molnár doktor fegyvergyáros vizionál,hogy zökkenőmentes a vizitdij bevezetése,az igazságnak még a közelében sincs!Tegnap voltam időpontra berendelt vizsgálaton az orvosnál,ugy fizettem mint a katonatiszt a 3OO FT-ot,pedig a hirdetésben sok milliót feleslegesen kidobva,az szerepelt hogy az is többek közt dijmentes!A koaliciót,Gyurcsányt,Molnárt és a felmenőit,ugy szidták válogatott kifejezésekkel mint a bokrot,egyik sem birja el a nyomdafestéket igy nem irom le!Kétségtelen a beteg kevesebb lett!Alig lézengtek ott ahol mindig zsufi volt!Hejába nincs az emberek többségének még 3OO Ft-ja se!Az ellátás az orvosnál nem jobb,ugyanugy le van kezelve az ember mintha semmit sem fizetett volna!A modor mint a dörzspapir a kiszolgáló egészségügyi személyzet részéről!Rejtélyes betegeket is láttam,rejtélyes célból bizonyos orvosokat keresve,más orvos nem is foglalkozott vele!A beteg csak az illető orvost akarta,bizonyára nem véletlenül!Ez a fietős beteg-orvos viszony továbbélése!Hol van itt a paraszolvencia megszüntetése,magyarok?Sehol!Vagy fizetsz vagy megdöglesz ha pénzed nincs!Semmi sem lett jobb a vizitdij által,csak a felháborodás óriási,az gyűrűzik tovább!Az orvosok szerintem még örülnek is a vizitdijnak,mert igy most már az is kap lóvét aki semmitsem kapott eddig!A vizitdij hivatalosan ma a hálapénzt helyettesiti!Amelyik doki jól belehuz az havonta százezreket kaszálhat belőle,mert annyi a lehetőség a beteg fizettetésére,ez többször 3OO Ft-ot jelent!Ehhez kell ám olyan finesz mint ami a hitközséges pártnak van!Kohn bácsi is azt mondaná a vizitdij bevezetésére hogy:"Ügyes!"

tudatlan 2007.03.08. 13:21:47

gallicus:
szerintem az tobbek kozt pont a dorzspapirsag miatt lenne kivanatos, hogy akar te is megvalaszthasd melyik orvoshoz akarsz menni. Megfelelo szabalyozas eseten mas hozzaallast, vagy szelekciot vonna maga utan. Ebbol a szempontbol pl. jo lenne a verseny (ami ebben az esetben nem jelent feltetlen privatizaciot szerintem). No az orvosok reszerol meg meg kene ezt tamogatni egy korrekt betegszamfuggo fizetessel.

OFF
az milyen pofatlan volt mikor Mihalyi Peter Obersovszkynal azt mondta, hogy az legenda, hogy az orvosok keveset keresnek. Erv: nyugaton nem csak az orvosok keresnek jobban, hanem pl. az ujsagirok is... Talan inkabb ezugyben az orvosber/ujsagirober aranyt lenne relevans osszehasonlitani.


kapcsolodo tema: a hirtvben hallottam tegnap, hogy van megye, amelyik az agyszamleepites utan maga finanszirozna tovabb az aktiv ellatast, mire Molnar garantalta, hogy akkor meg jobban megvonjak a forrasokat, hogy ez ne sikerulhessen. errol hallott valaki?/tud valaki linket?/korrekt dolog ez, ha igaz?
ON

mildi 2007.03.08. 15:16:58

tsabee,
tkp igazad van, saját bőrömön érezhettem gimis koromban, hogy mennyi nyugger jár csak a társaság miatt orvoshoz (meg télen a fűtés miatt :( ), és emiatt nekem mennyit kellett várnom, hogy kihazudhassak a dokitól egy újabb igazolást..:D
nagynéném viszont üzeni, hogy menj a fenébe, kikéri magának a "gerontopszichiátriát"-nem szenilis vén hülye, csak unatkozik otthon egyedül

tudatlan 2007.03.09. 12:14:26

a biztositasi rendszerekrol jelent meg egy
eleg vehemens iras a hirszerzon egy jovobiztositasi szakerto tollabol.
www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=30668
noha hihetetlen lelkesedessel agital a tobb biztositos rendszer mellett, konkretan egyetlen, azt tamogato ervet nem hoz fel. (vagy csak en vagyok vak?)

Nektek vannak erveitek pro vagy kontra?

Maddness69 2007.03.09. 15:27:21

Emeljék először 3 eF-re. Következmény kevesebb beteg. Utána emeljék 30 eFt-re, még kevesebb beteg. Majd legyen 300 eFt, szinte csak egészséges emberek vannak MO-n! S majd végül emeljék fel 3 mFt-re és kiderül, hogy MO-n egyetlen beteg ember sincs.:)

Maddness69 2007.03.09. 15:28:20

"dejavubazz 2007.03.07. 12:05:49
_Egytelmuen_ csak evek mulva lathatunk tisztan - bizonyos betegsegek vagy halalozasi adatok idosoraibol."

Úgy érted, embereken végrehajtott kísérlet. Nanemá! Ezt azonnal vond vissza!

dejavubazz 2007.03.09. 17:07:17

Mtz,

olvasd at (ujra) az idezett kommentem felettieket. Azokra szantam valaszul.

NitroCsig@ 2008.08.23. 16:56:50

Ez az egész vizitdi csak arra volt jó,hogy még több pénzt húzzanak ki az emberek zsebéből.Ennél mélyebbre már nem is tudna sülyedni ez az ország.
süti beállítások módosítása