A Microsoft Bukarestet választotta
2007. február 05. írta: Ács Ferenc

A Microsoft Bukarestet választotta

Ha szerda este felnéztetek az égre, láthattátok, ahogy Bill Gates átrepült Magyarország felett, azon okból, hogy  Romániában épül a térség informatikai központja. A Hewlett-Packard és az Oracle után egy újabb kisvállalkozás, a Microsoft döntött úgy, hogy Romániában van a jövő. Ez a hír nem érte el a magyar közélet ingerküszöbét. A románok csak az utóbbi pár évben ilyen unalmasak, régen ők is klassz ügyekkel kerültek be a világsajtóba, de valahogy azokkal leálltak. Microsoft.ro? Nem baj, nekünk marad a  kossuthter.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4333749

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medve 2007.02.05. 15:26:24

Románia rohamosan fejlődik. Egy példa: hamarosan megnyílik egy amerikai katonai bázis Constanza mellett. Szerintetek ez mekkora haszonnal fog járni? Gazdaságilag és politikailag? Mi meg egyrészt a kormánynak hála a Gazprom öklébe hullunk, de ennek az orosz-párti Magyar Nemzet is örül, mert minden ami amerika, az gonosz (hogy másra ne utaljak). Nem a román diplomácia a zseni, mi vagyunk kutyaütők (ha valaki összehasonlítgatni akar).

Szmöre 2007.02.05. 16:06:28

Ha nem is hasonló volumenű a beruházás, de mindenesetre a Morgan Stanley nemrégiben Magyarországon létesített regionális központot...
Ez persze nem oszlatja el a viharfellegeket.

bugris 2007.02.05. 18:03:59

Az amerikai katonai bázis megnyitása valóban a fejlődés jele.
Prosperál is a harmadik világ Sam bácsival, ugye?

bugris 2007.02.05. 18:10:34

Amúgy meg nem értem ezt a sírást. Mi az a Microsoft, amikor jón hozzánk a Hankook?

Ács Ferenc 2007.02.05. 18:19:24

Kedves bugris!

Szerintem ideje belátni, hogy az Amerika-ellenességre nem lehet Magyarországon perspektivikus stratégiát és sikeres politikát alapozni. Nem kell Medgyessy-, vagy Gyurcsány-módra beleomlani a fenekükbe, nem kell tapsolni első látásra vesztes, rossz háborúkhoz, nem kell túlteljesíteni, sőt, bírálni is lehet, és szerintem kell is őket, de józanul, tárgyszerűen. Ez a hang nagyon hiányzik.

bugris 2007.02.05. 18:30:07

Messze nem vagyok amerikaellenes, csak viszolygok attól a szemlélettől, hogy azért működjünk együtt Amerikával, mert majd milyen jól járunk vele anyagilag.
Ezért tartom szégyenteljesnek az iraki részvétel módját is. Kimondhattuk volna, hogy egyetértünk az eszmével, esetleg azt, hogy fontos érdekek kötnek minket az USÁhoz. Ehelyett azzal a szöveggel jöttek, hogy majd jól járunk az újjáépítéssel, a magyar cégekhez dőlni fog a lé. Ezt a szemléletet a magam részéről szégyenlem.

Masters 2007.02.05. 19:19:03

Egyetértek, egy céges bizniszekért ácsingózó Amerika-barátság sosem fog annyit érni, mint egy érték alapra helyezett szövetségesi viszony. Utóbbit viszont sohasem lehetne az (egyébként érthetően, de akkor is betegesen) nagyhatalom-ellenes magyar lakosságnak elmagyarázni.

dejavubazz 2007.02.05. 19:55:14

Szerintem igenis jo lett volna ha a MS ide jon. Javitsatok ki, ha tevednek, de az IT ceg regionalis kozpontja altal folytatott tevekenyseg talan tobb hozzaadott erteket kepvisel, mint egy - mar bocs - gumigyar.

Meg amugy is: anno (nem sokkal Medgyessy utan) Koka es Gyurcsany kialltak es soroltak Magyarorszag - terveik szerinti - felemelkedesenek szegletkoveit. Es bizony koztuk volt volt az IT szektor. Meg is orultem, mert ugye volt/van a Graphisoft park, benne tobbek kozott az SAP-vel stb, gondoltam folyamat lesz belole.

Jo lenne tudni, mi volt az oka, hogy a MS egy pottyet delebbre ment. Olvastam nemreg arrol, hogy magyar cegek is dolgoztatnak mar roman programozokkal (berelony ugye), de ovatosak a kozeg kockazata miatt.
Na a MS meg bevallalta :) Persze, gondolom egyedi elbiralasban van/lesz resze.

2007.02.05. 21:21:27

romániában sok jó programozó van, többen vannak külföldön, mint a magyarok, jobban ismerik őket

medve 2007.02.05. 21:26:33

Ó Istenem. Amerika-ellenesség vagy a seggükbe dőlni? Hogy jön ez ide. Van Fletó, aki nem számít már Amerikában, mert Gazpromozik. És van a Magyar Nemzet and Company, mely gyűlöli Amerikát (noi meg az EU-t is). Ha valamit el kell érni nemzetközileg például a határon túli magyarokért, azt ma vagy Washingtonban, vagy Brüsszelben tudod elérni. Mit gondolsz, milyen megfontolásból lesznek bázisok Romániában és Bulgáriában, radarok Csehországban meg Lengyelországban? Szerelemből, vagy netán elvekből. Sebaj, nálunk van virtus. Mi majd feldugjuk Sam Bácsinak a radarját més Irakját. Ja, hogy aztán azt kell tennünk, amit az UFI legutóbbi számában olvastam, hogy a román szerelmi aktushoz nem kell levetköznünk. elég, ha leguggolunk. No nem baj, azt is lehet nemzetiesen, úgyis mindig mindent elbasztunk a XX. Században..

amok 2007.02.06. 17:42:03

Az IT szektorban dolgozom, íme néhány infó a témához:

- Morgan Stanley - egyelőre kb 1 nagyságrenddel kisebb beruházás. Amúgy ők "csak" egy befektetési bank spec. szoftverfejlesztéseit végzik. Nem olyan IT név, mint a Microsoft.
- Magyar - román összehasonlításban a szoftverfejlesztőknél a bérkülönbségek: 20%-40%, de a felzárkozás folyamatos és gyors, nem hiszem hogy 4-5 év múlva lesz különbség, illetve ha lesz, talán a mi hátrányunkra
- Mo-n a legnagyobb gond az IT szektorban a szakemberhiány. A románok ebben talán jobbak, sok mérnököt képeznek.

Masters 2007.02.07. 13:13:45

Én is abban látom a fő különbséget egy Morgan- meg egy Microsoft-beruházás között, hogy előbbi nem hoz új know how-t Magyarországra, utóbbi talán igen. Márpedig ha specifikus komparatív előnyöket akarunk kifejleszteni a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességéhez, abban a különleges tudás behozatala, itt tartása, átvétele, fejlesztése jelent előrelépést.

Ács Ferenc 2007.02.07. 13:37:55

Talán fontos lenne tisztázni, hogy mitől változott meg Romániában a politikai klíma olyan gyökeresen, hiszen hét-nyolc éve még ott tartottak a közélet színvonalában, ahol most mi. Mi váltotta ki azt a katarzist, azt a mélyreható változást és boomot, aminek következményeképpen pár év múlva eurót kell váltanunk, ha Ártándot elhagyjuk?

Bozót.harcos 2007.02.07. 22:09:36

Sok szempont hangzott el, megpróbálok néhányra reflektálni.

Valóban, a hat-hét évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlítva feltűnő a változás Magyarország és Románia dinamikáját, térségbeli befolyását illetően.

Tárgyilagosan meg kell állapítsuk, hogy ez részben tőlünk független folyamatok eredménye. Romániában később indult a gazdasági-politikai felzárkózás. Ott most pezseg az a privatizációs és ingatlanboom, az új középosztály megerősödése, amely Magyarországon a 90es évek végén, ill az évtized elején forrott. Továbbra is le vannak maradva, de gyors ütemű a felzárkózás, és a piac is kétszer akkora, mint a miénk. Politikai értelemben a románoknak elképesztő mázlijuk volt 2001/09/11-el, mert az teljesen felforgatta az amerikai stratégiai prioritásokat, és ennek következtében az addig szinte esélytelen RO rövid úton bekerült a NATO-ba. Földrajzi értelemben Románia a Fekete-tenger partján "staging base" a Közel-kelet és Közép-Ázsia felé, míg a Balkán leértékelődése miatt az USA szemében Magyarország elvesztette a 90es években még élvezett bizonyos fokú stratégiai jelentőségét (pl. Taszár). A NATO-tagság megkönnyítette az EU-csatlakozást is, amelyet illetően azért is szerencséjük volt a románoknak, mert 2002 után meglódultak a fent már ecsetelt gazdasági folyamatok, és Romániát Brüsszelben politikai értelemben tulajdonképpen egyéként is még a "big bang" (azaz a tízes bővítés) keretében kezelték.

MIndez azonban nem menti fel a magyar politikát, elsősorban egyébként az MSZP-SZDSZ-kormányt, amely gazdasági értelemben éppen akkor helyezte csúszdára az országot, amikor a térségbeli konkurencia (ld. "tátrai tigris" és társai)egyébként is kezdett "beleharapni" a magyar pozíciókba. Külpolitikai értelemben mindez egybeesett a kezdeményezőkészség elvesztésével, a sorozatos aláztatások szándékos elszenvedésével (pl. státustörvény kiherélése). A mostani belpolitikai patthelyzet pedig, amikor a két fél kordoncsatát vív a KOssuth téren, teljességel leértékeli Magyarországot, amelyet külföldön - jogosan - gyakorlatilag lebénult és megbízhatatlan, instabil partnernek könyvelnek el.

Bár természetesen a felelősség nem egyetelmleges azért, ahogyan ez így alakult - kb 80-20 a komcsik javára - nem mehetünk el szótlanul a Fidesz és a magyar jobboldal teljesen felesleges és szánalmas durcás-kurucos Amerika-frusztrációja mellett sem (ha már szóba került). Igen, Amerika nem az, aminek mondja magát: csúnyán visslkedik gyakran, és arrogáns, és igen, elcseszte Irakot (ahogy azt egyébként minden épeszű elemző megmondta előre), és igen, elképesztően egyoldalúan elfogult Izrael javára. Csakhogy az USA pusztán úgy viselkedik, mint bármely nagy- és szuperhatalom a világtörténelem során, csak éppen a technikai lehetőségei nagyobbak. Meg kéne érteni, hogy a Washingtonhoz fűződő viszony nem morális vagy értékbeli kérdés. És igen, a románok ezt felfogták. Lehet, hogy undorító, ahogyan odadörgölőznek, de sikereket érnek el vele. A Magyarnemzet- és Demokrata-fanclub tagjai pedig kapaszkodjanak meg: soha nem Magyarország fogja megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, mint ahogy az iraki problematikát sem (onnan egyébként már az amerikaiak is másznának el, a szopásból talán jobb belátásra térnek egy kicsit). Sőt, horrible dictu: engem pl. egyáltalán nem érdekel,
mi történik a palesztin gyerekekkel, mikor átmegy rajtuk az izraeli tank. Mint ahogy a felrobbantott izraeli buszok sem ríkatnak meg. Szomorú persze. De aki ezt helyezi bel- és külpolitikai gondolkodásának középpontjába, az egy perverz debil fallosz.

Engem az érdekel, hogy a magyar érdekeket ott érvényesítsük, ahol vannak: a szomszédban. S ha ehhez Amerika seggét kell nyaljuk, ám legyen. A románok is ezt csinálják: ha nem is vallják be, a NATO-tagságot legalábbis részben azért akarták, mert nem tudta elviselni a pici lelkük, hogy mi bent vagyunk, ők meg nem, és féltek ennek következményeitől. Lehet, hogy betegek. De ki tudják választani stratégiai prioritásaikat. Száz évvel ezelőtt is ki tudták, és száz évvel ezelőtt mi ugyanilyen hülyék voltunk. Tessék Bánffy Miklóst olvasni (Erdélyi trilógia, három kötet). Tanulságos. A szúró- és vágóeszközöket, valamint az altatókat viszont előtte távolítsuk el otthonról, nehogy kárt tegyünk magunkban.

Bocs, kicsit hosszú lettem.

medve 2007.02.07. 22:24:03

Kiegészítem bozótharcost: Románia 6 bázist biztosít az USA-nak és közben EU taggá válik. Vagyis egyszerre ér el sikereket transzatlanti és európai vonalon. Vagyis sok mindent elnéznek neki itt is ott is, és máris elfelejkezik mindenki a korrupcióról, a környezetvédelemről, a szegénységről, az infrastruktúráról, stb... A román politikai elit felismeri a nemzeti érdekeket, és a gyilkolászás más területeken folyik, ezért, igen, benyalnak oda, ahová kell. Van ilyen. Ennek a lehetősége nálunk a 23 millió románnal megszűnt, mármint a nemzeti érdek közös képviseletének. Talán ez Fletóék legnagyobb bűne. A Magyar Nemzet antiamerikanizmusa pedig valójában néhány újságíró antiszemita indíttatású örjöngése (persze ez nem azt jelenti, hogy az USA-t szídni antiszemitizmus, mert jogosan lehet szídni, de Hugo Chavezt imádni és Oroszországot támogatni gáz ügyekben egy jobboldalú lapnál ilyen ideológiai öntet nélkül már nehezen képzelhető el). Ilyen irracionális hozzállás esetén pedig nehezen tudsz észérveket felhozni, mert ez már az emberi primitívség.
süti beállítások módosítása