Hol vannak az oroszlánok?
2006. december 14. írta: Oli bácsi

Hol vannak az oroszlánok?

A minap oly hosszú (kérésre közlöm: ugyanakkor rendkívül tartalmas) bejegyzést eszközöltem az Árpád-sávos zászló történetéről, szimbolikájáról, hogy az időkorlát lejárt, elszállt az egész a francba és Turul kolléga  hangosan röhögött rajtam, joggal .

Most azonban váratlan segítséget kaptam, nem várt oldalról. Itt különösen figyelmet érdemel az a tény, hogy a Jobbikhoz köthető portál dicséretes nyitottságról tett tanúbizonyságot, akkor, amikor az egyébként az Index közelében irogató szerző National Geographic-ban megjelent, témába vágó írását is feltette honlapjára (Egyesült Államokban élő hungarista autószerelők izzó aktualitású alkotásai mellett). Ezúttal sajnos a Wikipédiában nem lehet megbízni, én a magam részéről inkább Bertényi professzornak hiszek (2003/2-es szám), amennyiben az első tuti jel a hétszer/kilencszer vágott (heraldice: sávozott) pajzsmező használatára 1202-ből származik: Imre királyunk villogni akart aragóniai neje előtt, és maga is használni kezdte a sávozást. XIII. századi ábrázolásokon a fehér (heraldice: ezüst) pólyákban még oroszlánok is felbukkantak. Azok időközben felszívódtak. Az Árpádok korábbi zászlaja vélhetően a vörös volt, benne hercig turullal. Jól nézne ki, ha ma azzal tüntetnénk.

Tehát összefoglalóan:

  • Az Árpád-ház, kihalásából kifolyólag alig száz évig használta a sávozott zászlót (lényegesen kevesebb ideig mint a vereset).
  • Későbbi használatának politikai okai voltak: vegyesházi királyaink szerettek utalgatni arra, hogy ők az Árpádok leszármazottai.
  • Szálasi Ferenc mozgalma nemcsak használta (kis módosítással) az Árpád-sávot, hanem állami lobogóvá is akarta tenni.
  • Ne legyünk naívak: akik Árpád-sávossal mászkálnak, cseszni akarják a liberálisok csőrét, ami önmagában üdvözlendő, de a jelkép talán nem jól megválasztott. (Miért nem hollós, sárkányos vagy labancosztó koronás sasos esetleg egyéb címerekre izgulnak?) Mások pedig komolyan hiszik, hogy ezzel a dicső magyar múltra utalnak (tévesen, de erről mindjárt), illetve egy töredék rész valóban hungi-bungi.

E szempontból baromira mindegy, hogy a nemzetvédelmi egyetem, az NBH, vagy Iváncsa község mit használ, ők nem lobogtatják a Kossuth téren (bár az NBH mongyuk...). A magyar lakosság egy részében ez rossz emlékeket idéz: ez szerintem elfogadható érv.

És sajnálom: Árpád-sávos zászló nem volt ott sem az isaszegi csatában, sem  a kiegyezéskor, sem Caporettónál, sem a Donnál, sem a falurombolás elleni tüntetésen, sem '56-ban, sem '89-ben (nagyon).

Nekem nem mond semmit. A nemzetiszín zászló ellenben igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7622533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2006.12.14. 10:50:03

most komolyan, tényleg még itt is megfelelési kényszer van, és az Árpád-sávost kell szapulni?!

Vegyük már észre, hogy ez az egész szerves folytatása a kokárda-ügynek, és az egész kiváltó oka a baloldalhoz köthető körök magyarsághoz való viszonya. Ti szídjátok a magyarokat - mi kitűzzük a kokárdát. Tovább szídjátok - nesze akkor Árpád-sávos.

Ez egy meccs. Sikerül-e rehabilitálni egy, az egész államiságunkat (hol jobban, hol kevésbé, de azért mindig)végigkísérő jelképet, vagy megint a nácit kiáltóknak lesz igaza? Lehet ide állni, csöndben maradni, meg oda. Csak utóbbit ne az UFI-n tegyük már!

Mellesleg: a rendszerváltás óta az azóta izraelbe emigrált Szabó álnáci Albert bandája, és az eredetileg az ELTE Radnóti Miklós iskolába járt Bácsfi Boglárka (később Diána) csapata tette a legtöbbet azért, hogy bemocskolják a zászlót. Az összeesküvés-elméletet hadd ne gyártsam már le.

Guild 2006.12.14. 11:11:52

Nekem viszont sokat mond, és fáj, hogy náci jelképpé akarják silányítani.
Lehet, hogy nem volt ott Isaszegnél meg a Donnál, de ott volt II. András keresztes hadjáratán, halicsi hadjárataiban, Muhinál, a dürnkurti és hódtavi csatában. Ott van az Aranybulla pecsétjén is. Nem olyan kevés az a 100 év.
De ami fontosabb, az árpádsávos zászló és címer az Árpád ház és a középkori Magyarország jelképe lett. Egy olyan koré, amikor meg tudtuk őrizni függetlenségünket két Római Birodalom közé szorítva is.

Dr. Minorka 2006.12.14. 11:15:52

mborsik!
Nem az Árpád-sávost szapulta az írás. A kritika éle azok ellen fordult, akik nem elég jó a nemzetiszínű zászló. "... sajnálom: Árpád-sávos zászló nem volt ott sem az isaszegi csatában, sem a kiegyezéskor, sem Caporettónál, sem a Donnál, sem a falurombolás elleni tüntetésen, sem '56-ban, sem '89-ben (nagyon).
Nekem nem mond semmit. A nemzetiszín zászló ellenben igen."
Utolsó bekezdésed maga a paranoia.

Dr. Minorka 2006.12.14. 11:25:34

Az Árpádok zászlója történeti emlék, és persze része a nemzeti zászlónak is. Ez utóbbi viszont "mi vagyunk".
Náci jelképpé pedig nem akarják silányítani, hanem azzá alázták. Amiből egyáltalán nem következik az, hogy aki ma árpádsávos zászlót visz egy tüntetésre az a nyilasokkal rokonszenvezik. De akkor is felfoghatatlan (nekem), hogy valakinek Petőfi és Kossuth zászlója nem eléggé magyar.
Most arról nem beszélve, hogy ha valakinek a családját kiirtották származása miatt, akkor nem fogja számolni a sávokat. Ez csak arra jó, hogy egy olyan pillanatban, amikor az ország értelmes többségének össze kellene fognia (nem a poltikusoknak, az csak később jönne), akkor a jobboldali közönség továbbra is gettóba zárja magát.

ergé 2006.12.14. 12:25:20

Én nem lengetek árpádsávost, de szerintem aki akarja, lóbálja csak. Akiknek ez nem tetszik a túloldalon, azok pedig szokjanak hozzá. Nem hiszem, hogy bántódástól kellene félniük.

Az USA-ban is nagy divatja van a konföderációs zászlónak a déli végeken. Azt is kivagyiságból meg polgárpukkasztásként használják a keménylegények, de senki nem követeli/kéri a zászló betiltását.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2006.12.14. 13:45:40

Doktor úr, már megbocsáss, de emlékezhetnél, hogy amíg csak magyar zászlókat lobogtattak, akkor arra használták a "jobboldal gettóba zárja magát" típusú érvrendszert. Aztán idővel ez megkopott, akkor nosza essünk neki az Árpád-sávosnak. A jobboldal nem magát zárja gettóba. Ellenkezőleg! Az ellenoldal tesz meg mindent hogy saját szavazóit mondvacsinált indokokkal távol tartsa az jobboldaltól. Az Árpád-sávos feltűnésének gyakorisága ugyanolyan növekedést mutat, mint az az elleni támadások szaporodása, de fontos látni, hogy az utóbbi időben megelőzi az előbbit. Tehát azért kezdtek el egyre többen ÁS-t lobogtatni mert elegük lett abból hogy mások azt szapulják. Akció-reakció. És szerintem nem arról van szó hogy a p-f-z nem elég magyar nekik.

Azt meg kár lenne elfelejteni, hogy a legrosszabb amit a jobboldal tehet, ha a másik oldal elvárásaihoz igazítja politikáját és ideológiáját.

Személyesen pedig leszarom azokat, akiket az ÁS láttán félelem fog el. Én sokkal jobban félek a szar életszínvonaltól amit a vörös szegfűs logó alatt gyülekezőknek köszönhetünk.

Hogy most mennyire történelmi, hol volt ott, hol nem, az szinte mellékes. Ha turulos zászlókkal vonulnánk, azt szapulnák, ha izraeliekkel, akkor arra is kitalálnának valamit. (Bár egész jó médiahack lenne :)

Abban az országban pedig, ahol Gyurcsány "a vezető lapok publicistáit" felkészítteti, vagy ahol korábban Göncz kifütyüléséhez hamisítottak neonáci elkövetőket egy kazettán, nem kéne könnyelműen mindenre a paranoia jelzőt aggatni.

Ács Feri 2006.12.14. 15:22:26

Igen, a kokárdázás nagy ötlet volt, sikerült mobilizálni néhányszázezer passzív MSZP-SZDSZ szavazót, akiknél ez az agyament dolog úgy jött le, hogy "kétségbe vonják, hogy magyar vagyok." Szerintem dobogós a "Mindek idők legkontraproduktívabb magyar jobbos kampányfogásai" konteszten, bár a verseny nagyon erős.

Tribuszerné 2006.12.14. 15:24:29

Az árpád-sávok az emberek többségében egyértelműen negatív érzésket keltenek. Ezen lehet javítani, át lehet itatni más tartalommal,
láthatóan sokan akarnak is, de azt nem értem, hogy a jobboldalon miért ér ez meg pár embernek mínusz 5-10 százalékot.

Gorgiasz:
Igen, az én magyarságtudatomat is alapvetően meghatározza II. András keresztes hadjárata, meg a halicsi hódítás.

Továbbá, most árpád-sáv, vagy -sávok?
És kis, vagy nagy betű?

Guild 2006.12.14. 15:51:47

Az, hogy mi mit jelképez attól függ, hogy ki mit gondol róla. Számomra (és remélem vagyunk ezzel páran) az árpád-sávos zászló történelmi múltja a magyar középkor, és a magyar középkor igenis fontos része a magyarságtudatomnak.
Az, hogy egy szélsőséges párt ki akarta sajátítani, mit sem változtat ezen. Az, hogy emiatt sokakban fájdalmas emlékeket ébreszt nagyon sajnálatos, de ezen az alapon rengeteg nemzeti jelképet ki lehetne zárni. (Mondjam azt, hogy bennem meg a román zászló ébreszt fájdalmas érzéseket?)
Nekem ugyan még sosem volt ilyen zászlóm vagy címerem, és nem is tervezem beszerzését, de ha felmerül a kérdés, kész vagyok kiállni mellette. Még akkor is, ha a többség másképp gondolkodik, még akkor is ha a politikai érdek mást diktál.
(A baloldali propaganda meg egyébként is megtalálja a maga célpontjait, nem érdemes azon görcsölni, hogy nehogy támadási felületet nyújtsunk.)

Guild 2006.12.14. 15:55:12

De talán pont ez a jobboldali zászlólengetés - baloldali hiszti vezet el oda, hogy a felvilágosító cikkek miatt kissé jobb legyen az árpád-sávos zászló megítélése.

ergé 2006.12.14. 16:04:33

Tribuszerné, az árpádsávok NEM keltenek negatív érzéseket az emberek többségében. 9.990.000 ember leszarja nagy ívben, 5000 parázik, 5000 élvezi, hogy a parázókat szívathatja.

Tribuszerné 2006.12.14. 16:15:17

Én nem vagyok ellenére, hogy pozitív képet alakítsanak ki az emberekben az árpádsávokról, hajrá Georgiasz.
De lássuk be, akik pár éve használni kezdték, nem a középkori múltba révedve tették.

És igen, ergé, rosszul fogalmaztam, akiknek véleményük van a kérdésről, azokra gondoltam
(és igazából még ez sem biztos).
De pár év elég lehet ahhoz is, hogy valóban az emberek többségében ellenérzést váltson ki, ha a mai tendenciák folytatódnak a médiában.
És akkor fáj, nem fáj, aki meglengeti egy pártkongresszuson, egy méretes balfék.
Meg az is, aki hagyja.

mildi 2006.12.14. 18:59:20

hát akkor hajrá, lengessék csak akik akarják az árpádsávost, majd szépen hozzászokunk, a lengetők meg szépen megszokják, hogy az emberek emiatt nácinak/nyilasnak titulálják őket (pavlovi reflex...)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.14. 19:27:05

mborsik, ne haragudj, de amit képviselsz, az pont az egyik dolog, ami miatt szarban vagyunk. nevezetesen az, hogy ebben az országban MINDIG, BAZMEG MINDIG, MINDEN a másik oldal hibája. ez igaz a médiafölény-elméletre, az utcai politizálásra, a választási kampány-egymásra ígérgetésekre, a nácizásra, mindenre.
Ezt lehet csinálni, csak akkor tényleg az lesz, nem csak a jobboldal esetében, hanem a többiben is hogy gettó, nem tárgyalunk.

Egy ilyen postnak pedig igenis helye van. Pontosan azért van helye, mert ha valaki olvas ilyeneket, meg látja az árpádsávos zászlót lobogtatókat, akkor talán kisebb eséllyel fogja azt mondani, hogy a jobboldalon mindenki ilyen vagy olyan. Ráadásul szerintem ha már itt tartunk, a jobboldalnak éppen azon kellene munkálkodnia, hogy ne egy "homogén balfaszok" képet adjon magáról. Ehhez mondjuk gobális szinten kétségtelen, hogy le kellene mondani pár szavazatról, könyörgöm tegye már meg valaki!

Én ráadásul azt sem gondolnám, hogy azért, mert valaki, mondjuk egy radikális jobbos közelebb áll hozzám, mint mondjuk egy balos, adott esetben ne mondhatnám neki, hogy ne haragudj, faszságot csinálsz éppen...

Aki meg árpád sávos zászlót akar lobogtatni, az lobogtassa, de akkor ne sírjon arról, hogy az árpád sáv használatának pusztán logikai szempontú két magyarázata alapján vagy hungaristának, vagy középkori királyos kardozós aranybullás obskurusnak fogják tartani.

Talán egyszer majd eljön az az áldott állapot is, mikor egy ilyen zászlólengető az emberek szemében nem az gész jobboldalt fogja jelenteni. Ez viszont a jobboldalon is múlik.

Pallos Levente 2006.12.14. 19:42:23

"... akik pár éve használni kezdték, nem a középkori múltba révedve tették"
Érdekes, ezek szerint ismered őket személyesen.

Ti szerintem nálam sokkal jobban tudjátok, hogy van egy része a jobboldalnak, amely a koppányos ellenállásban (akár szemben a kereszténységgel) meg középkori dicsőségünkben éli ki magát (a két, elméletileg antagonisztikus rész akár még keveredhet is). Van egy érzésem, hogy egyszerűen azért kezdték el használni ezt a zászlót, mert régi, jól mutat (legalábbis jobban, mint az eredeti vörös), és része a címernek, tehát ismerős valahonnan. A részletekről (halicsi hadjárat stb.) meg kevés fogalmuk van, de nem is a konkrétumok a lényegesek. Hanem az, hogy a középkori Magyarország jelképe (ahogy valaki megjegyezte fentebb), mai szóval az "életérzés".

kisgyerek 2006.12.14. 20:20:15

Egy gond van.

A mai politikai közbeszédben az árpádsávos zászlóhoz kapcsolódó agonizálásnak figyelem elterelő szerepe van. Azaz egyesek (nevezetesen az szdsz) rövidtávú politikai céljaik érdekében rájátszanak mások árpádsávval kapcsolatos félelmeire és a közbeszéd addig se a megszorításokról szó. Nem esik szó a jelenlegi gazdasági-fiskális válság valódi okairól (elavult gazdaság szerkezet), nem esik szó a politikai-morális válság okairól (liar PM).

Mindazonáltal nem tudom megérteni azoknak a lelkivilágát sem, akikben az árpádsávos zászló lengetése rossz érzést/félelmet/rettegést ébreszt. Azt remélem senki nem gondolja komolyan, hogy 2006-ban van bármiféle realitása annak, hogy embereket a származásuk alapján a Dunapartra hurcoljanak.

Egyetértek Gorgiasszal abban, hogy nekem meg a román zászló böki a csőrömet, de erre az egészséges reakció nem az, hogy követelem hogy ezentúl tiltsák be a román zászló lengetését, hanem alkalom adtán alaposan meglengetem a saját szívemhez közelálló zászlót.

Smalladam: alapvetően egyetértek veled, azzal kapcsolatban amit a mindíg a másik oldal a hibás jelenségről írtál. Ehhez kapcsolható szerintem amit Oli bácsi írt a mai papír Ufiban a fészekről.

De.

Éppen Ti publikáltátok a következő cikket:

www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=24962#founded

Azért linkeltem ezt most ide, mert szerintem elsősorban a baloldalban (nemzetközi szinten is) domináns a mi kutyánk kölyke sosem hibázhat bármit is tesz az jó és üdvös mentalitás. Ha szocialista vagy, egyszerűen nem tudsz hibázni. (Vö mi lett volna, ha Orbántól hallasz egy elqrtuk performanszt)

Egyébként az Ufiblog kiváló példa arra, hogy mi itt frankón tárgyalunk egymással. :)

Tribuszerné 2006.12.14. 20:29:34

kisgyerek
Te még tényleg elég kis gyerek lehetsz, ha az szdsz esetében az árpádsávval kapcsolatban "rövidtávú" politikai célokat látsz. Vagy talán 1992 okt. 23-án még nem is éltél? :)

kisgyerek 2006.12.14. 20:34:32

Hát igen, a koromat egy másik postban már fejtegettem ('81) :)

Fogalmazzunk úgy, hogy az én politikai eszmélésem a Bokros csomaghoz köthető.

Egyébként igazad van, a szadesz gyakorlatilag stratégiát épített a kérdésre.

nénike · http://www.ufi.hu 2006.12.14. 21:20:05

a szadesz gyakorlatilag stratégiát épített a kérdésre.

Hát igen, de ezt is a decemberi UFi-ban olvastad nem? (Napok romjai)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.15. 00:01:56

Kisgyerek, igazad van, de ha előbújhat belőlem egy kicsit demagóg idealista katolikus, akkor azt mondom, hogy ha a másik oldal genya, neked még nem kell azzá válnod. Mellesleg igen, ez elég idegesítő, ha csak "Kádár apánk"ra gondolunk.... és ha már erről a balos témáról szó esett, ajánom Krausz Tamás legújabb könyvét:)

kisgyerek 2006.12.15. 07:49:54

nénike: nem

kommenteltem, aztán lefekvás előtt olvastam át az Ufit, és akkor döbbentem rá, hogy megírtátok azt amire gondoltam.

Mese nincs, állandóan kitaláljátok a gondolataimat :)

kisgyerek 2006.12.15. 07:54:36

Félreérthető voltam: ergé nyitányát, meg Oli bácsit elolvastam még a metrón, a maradékot este.

És smalladam: igen, igazad van. Nem kell azzá válni.

Dr. Minorka 2006.12.15. 10:14:37

"A mai politikai közbeszédben az árpádsávos zászlóhoz kapcsolódó agonizálásnak figyelem elterelő szerepe van." Pontosan! Na, most a népszavazáskor csak a jobboldali szavazókra számítotok, vagy mégis csak jó lenne, ha azok a baloldali szavazók akik torkig vannak a Cégvezetők ámokfutásával, racionálisan szavaznának?
"Mindazonáltal nem tudom megérteni azoknak a lelkivilágát sem, akikben az árpádsávos zászló lengetése rossz érzést/félelmet/rettegést ébreszt. Azt remélem senki nem gondolja komolyan, hogy 2006-ban van bármiféle realitása annak, hogy embereket a származásuk alapján a Dunapartra hurcoljanak". Érved racionális, de hibás. Ha valakinek a családja felét kiirtották, akkor nem nem tud úgy tekinteni erre a dologra, mint te, vagy én. Különösen akkor nem, ha az árpádsávos zászló egy erőszakos esemény kapcsán "kerül bele a közfigyelembe".
Az uniós jobboldal pontosan ugyanúgy kritikátlan a Fidesszel szemben, mint ahogy az uniós szocialisták az MSZP-vel (vagy más tapártjukkal szemben)szemben. Azért egy adalék a szocialistákhoz:
www.opendemocracy.net/democracy-europefuture/EU_romania_3943.jsp

Seress úrra nem hivatkoznék, egyrészt a cikke hatalmas nyalás GYF-nek, másrészt rendes szokása szerint külön meccset vív a józan ésszel és a tényekkel.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2006.12.15. 14:07:03

hohohohó, relax! Nehogymár nekem, aki fél éve saját blogján a jobboldalt szapulja, rójátok fel, hogy mindig a másik oldalt hibáztatom mindenért. Azt meg végképp nem állítottam, hogy a kokárdázás jó ötlet volt. Ha szigorúan azt vesszük, hogy minden cselekedetet csak az alapján ítélünk meg, hogy mekkora a haszna, akkor ez abban az időpontban és helyzetben nem volt jó ötlet. Ez nem változtat azon, hogy egyébként a kokárdázóknak igaza van/volt/lesz.

Azt pedig fenntartom, hogy a baloldal felé gesztusokat tenni sehová sem vezet. Az egész 2006-os kampány, 14. havi nyugdíj, ígérgetések, Orbán posztkádári stílusa erről szólt, az eredmény nemhogy nulla, de inkább negatív. Az mondjuk megint csak igaz, hogy az év minden harmadik szerdáján tenni egy csurka-kompatibilis nyilatkozatot, majd utána úgy csinálni mintha nem is mondtunk volna semmit, vagy éppen a mondottak szellemével ellentétesen cselekedni sehová sem vezet. És akkor megint eljutottam a gumicsontomhoz, a rossz kommunikáció és a hibás szövetségesi stratégia kérdésköréhez. És valóban: olyan pártot én sem tudnék csinálni, amire Smalladam és én is meggyőződésből szavaznánk, nem pedig kényszerszavazó lenne valamelyikünk.

Az Árpád-sávost meg szerintem kitárgyaltuk. Hurrá, nem tűnünk többé Kovács Potenciális-de-most-mdf-szavazó János szemében homogén balfaszok gyülekezetének. Már ha olvassa az UFI-t, és nem a Tényeket bámulja minden este.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2006.12.15. 14:52:11

mborsik: ez már több, mint kommunikációs hiba, ez tartalmi kérdés. A Kádár-projekt valóban óriási bukta, a Fidesz ennek ellenére nehezen akar leszakadni róla.

Tribuszerné 2006.12.15. 15:08:01

Egyetértek, ne válasszuk szét a kommunikációs lépéseket a politikától.
A baloldal évek óta eteti az embereket ezzel,
"jó a politika, csak az a fránya kommunikáció."
Komoly politikus semmit nem mond véletlenül. Pláne hetente.
Gesztusokat meg igenis kell tenni a baloldal felé, én persze a gesztus alatt politikai
udvariasságot értek, nem olyan kádárias ígéreteket, mint a 14. havi nyugdíj, ami miatt a mai napig még az én képem is ég.

Dr. Minorka 2006.12.15. 16:14:59

Nem a gesztus a lényeg, bár az is fontos lehet.
A politika nem olimpiai sportág, itt a győzelem a fontos. Lehet-e olyan értelmes kompromisszumot kialakítani, ami elfogadható mind a baloldali (MSZP), mind a jobboldali (FIDESZ/KDNP) szavazók zömének? Nagykoalíció, nemzeti közmegyegyezés, ahogy tetszik. Tévedés azt hinni, hogy ebből a válságból ki lehet mászni úgy, hogy zérus összegű játékot játszunk. Nem mellékesen 2005 elején vezetett a legjobban a Fidesz, amikor munka alapú társadalomról, keresztényszocializmusról, Bajorországról beszélt.

Tribuszerné 2006.12.15. 17:24:10

A politika nem lehet zérus összegű játék, sajnos a politikusok és a fanok ezt így látják.
Ez ugyanis azt jelenti, a győztesek nyernek, a vesztesek szívnak. Most a nyuggereket nem lehet bántani, a fiatalokat, meg a munkavállalókat meg basszák rendesen. Nem kívánom akkor sem, hogy egy kormányváltás után ez fordítva legyen.
A "politika nem olimpiai sportág" eszméje meg sajnos a "vae victis" gyakorlatához vezet.
És gesztusokat természetesen először a győztesektől várunk, dehát hol lakozik az erkölcs mostanában...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2006.12.15. 18:02:49

én is azt gondolom (csak ez erről másfél órája írt kommentem elveszett a blog.hu karbantartása miatt) hogy a nem olimpiai sportág elv nem kellene, hogy a Mortal Kombat 2-elvbe menjen át...
Gesztusokról pedig annyit, hogy az is lehet gesztus, hogy ha betámadnak, kurvaanyázás helyett megpróbálod hidegvérrel és udvriasan kifingatni, mint Orbán Svábyt.

Dr. Minorka 2006.12.15. 18:57:38

Drága Tribuszerné!
Szerinted a receptdíj és az ápolási díj beveztése, a kórházak megszüntetése, stb., vagyis ez az egész ultraliberális ámokfutás nem a nyujdíjasokat fogja sújtani a legjobban (a kisgyerekes családok mellet)?
-----
Azt, hogy a politika ma zérus összegű játék leírólag mondtam, detto a sporthasonlat. De ez akkor is tény, és ebben egyforma gyakorlatot követ mindkét oldal

Tribuszerné 2006.12.15. 20:10:28

Dr. Minorka
Nem!
Ha odafigyelsz, kik kapnak felmentést, meglátod.

dolphin 2007.03.04. 12:14:50

Ezexerint nem lesz komment ennek az apropóján...?
hvg.hu/itthon/20070227_orban_petretei.aspx

Tgr 2007.03.14. 17:09:41

"A mai politikai közbeszédben az árpádsávos zászlóhoz kapcsolódó agonizálásnak figyelem elterelő szerepe van. Azaz egyesek (nevezetesen az szdsz) rövidtávú politikai céljaik érdekében rájátszanak mások árpádsávval kapcsolatos félelmeire és a közbeszéd addig se a megszorításokról szól."

Azért vegyük észre, hogy az árpádsávos zászlókat nem az SZDSZ lengeti.
www.science.uva.nl/~mes/jargon/d/dontdothatthen.html

Más: ha valaki blogot ír, vegye már a fáradságot, és linkelje be a cikkeket rendesen, ne csak a kezdőlapot. Neki csak egyszer kell megcsinálni, az olvasóknak viszont minden egyes alkalommal, amikor meg szeretnék nézni, mire hivatkozott...

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.14. 18:24:43

Aki az árpádsávot fikázza, azért mert szerinte szálasi kisajátította, ugyanolyan buta, mint aki szerint a kokárdát az Orbán kisajátította.

Lelki szemmeimel látom, ahogy X év múlva a nemzeti jelképeinket felosszuk. Ez fideszes, ez mszp-s, ezt a jobbszélső, ezt meg a balszélső használja.

Oli bácsi 2007.03.14. 20:34:27

Mi nincs rendesen belinkelve?
A Históriát sajnos nem lehet, nekem legalábbis nem sikerült, de ha átküldöd a linket, készséggel javítom.
üdv

2007.03.14. 20:46:52

Nem lesz mit felosztani, addigra nem lesznek nemzeti jelképek. Mindegyik be lesz sározva valakik által. Majd importálunk valamit újat. :[

medve 2007.03.14. 20:50:14

Nekem annyi a bajom a zászlóval,hogy sokakat sért. Márpedig ha ez így van, el kéne hagyni. Empátia. Az egész arra jó, hogy el lehessen terelni a figyelmet a valós gondokról meg a megmozdulások jogosságáról.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.14. 21:20:09

Ja igen, aztán majd ha ezzel nem lesz bajuk, majd a címeres zászlóval is. [Fúj ott a korona rajta].

Mizantróp 2007.03.14. 21:42:33

sajnos a koronát épp mostanában kezdi lejáratni egy maroknyi szittya-Szűzmáriás-sámános-Szentkoronatanos-Atlantiszos hibbant.
na, azokat a józan ész és az ízlés elleni bűnökért örökös könyvtárfogságra kellen ítélni.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.14. 21:52:56

Arról én nem tehetek, hogy a Szentkorona javára táltosjárás müvelettel lefoglalják a makói gázmezőt.

Mindig lesz néhány ember, akire lehet mutogatni.

Mizantróp 2007.03.14. 21:57:51

nem is téged hibáztattalak, csak a koronáról jutott eszembe.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.14. 22:15:25

értelek, kissé szubjektíve magamraértve fogalmaztam, de azért érthető amire akarok gondolni [legallábis remélem] :o).

Tgr 2007.03.15. 08:24:48

Oli bácsi: www.historia.hu/archivum/2003/0302bertenyi.htm
(jobb gomb a cikkre az adott szám tartalomjegyzékében, hivatkozás címének másolása...)

Tgr 2007.03.15. 08:26:52

Ez amúgy a shareware változat, vagy a papír eredeti is ilyen kipontozott?

Abraham lincoln 2007.03.15. 11:35:10

Az Árpádsávos zászló ugye magyar zászló nem értem miért vonják kétségbe a legalitását.a horog kresztet indiában is használják csak vallási jelképként,egyáltalán nem zavarja őket hogy annak idején egy fanatikus mire használta. Ebből kiindulva ne használjuk a három szinű zászlót sem mert hát az meg a francia forradalom jelképe eredetileg vagy nem? Azt javaslom használjuk nyugottan a magyar jelkepeket mert hát ez is a mgyarság része, és ne azt nézzük hogy kik és mikor forgaták ki a valós jelentéséből. ha nacionalisták használják el kel határolódni tőlük,de nem a jelképeinktől. ezzel az erővel 40 -50 évente lecserélhetnénk mindent.

Oli bácsi 2007.03.15. 16:37:41

Kedves Tgr!
Félisten vagy. Javítottam.
A többi? Mert hogy "cikkeket" említettél.
Üdv:
Ob

Tgr 2007.03.16. 10:20:33

Több nincs, ez viszont még mindig nem jó, belecsúszott egy szóköz.
süti beállítások módosítása