Faludy György emlékére
2006. szeptember 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Faludy György emlékére

"Észt, szellemet keress, ne adatot
Olvass, bolyongj, szeress. Nagyon kívánj
Boldognak lenni. Én is az vagyok."

Életének 96. évében elhunyt Faludy György. A XX. századot végigélt költő nagypolgári családból származott, a harmincas évek elején egyetemi tanulmányait félbehagyva költőnek állt. Első sikereit a Villon-versekkel érte el. Az elkötelezetten szabadságpárti poéta előbb a nácik, majd a kommunisták üldözöttje volt, előbbiek miatt Párizsba, majd Marokkóba, később az Egyesült Államokba emigrált (itt beállt önkéntesnek az amerikai hadseregbe); utóbbiak jóvoltából három évet töltött Recsken, majd 1956-ban újra emigrációba vonult, immár 32 évre. 1988-ban tért haza Magyarországra.

Faludy György egész életében a diktatúrák terrorja ellen küzdött, miközben soha nem adta fel életszeretetét, humanizmusát és magyarságát. A szellem embere volt, a szó klasszikus értelmében. Más értelmiségiekkel szemben soha nem tetszelgett önnön hírnevének dicsfényében, inkább életpályájával és művészetével mutatott szerényen példát a késői utódoknak. Az elmúlt években visszavonultan élt, a vele készült utolsó beszélgetésekben az elbutuló emberiség és a lélektelen tudomány veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A világ forog tovább, de üresebb lesz nélküle.

Faludy György
1910-2006

Nyugodjon békében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr414184

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2006.09.04. 12:54:33

Nagyon későn leltem rá Faludyra, így élőben sohasem találkozhattam vele. Pokolbéli víg napjaim és annak második kötete nagyon megragadott. Faltam. Számomra a zsidó polgár etalonja. Szeretném, ha műveltségben és "lazaságban" a mai magyar-, magát gondolkodó rétegnek valló százezrek lagalább közelítenének hozzá.

Könyveit egy polccal feljebb rakom otthon.

bardoczi 2006.09.11. 14:11:10

F.Gy. Úr temetése

Faludy Györgynek nemcsak az élete, de a temetése is rendhagyó volt. A rendhagyóság a búcsúbeszédek némelyikében is megnyilvánult - a sírással küszködő Fábry Sándor szívbemarkoló komédiázása, Orbán János Dénes irodalmi színvonalú nekrológja, Hobo "balladái" a Senki Fiáról, Kányádi Sándor egyszerűsége, a visszafogott, puritán sírhelyre ültetett fa, mint az új élet szimbóluma stb. De a rendhagyóság nemcsak ebben nyilvánult meg. Abban is, hogy botránytalan, mi több: közösségi volt a szertartás, ami a hazai légkörben már-már meghökkentő. Meghökkentő, hogy tudunk a szó legnemesebb értelmében európaiként, egyenlőként viselkedni egy olyan közérdeklődésre számot tevő eseményen, ahol együtt rója le tiszteletét a megkésett közönség egy nagy ember életútja előtt. A szónokok és hallgatók között nem egy közéleti személyiség volt az érem jobb és baloldaláról, de ebben az órában ők is átérezték, hogy ugyanannak az éremnek a részei. Ami 1956 ötvenedik évfordulóján vélhetően nem fog sikerülni: jelesül a közös ünneplés, amit a rendszerváltozás óta egyetlen egyszer sem sikerült éreznem: ott és akkor, a Nagy Mágus temetésén a maga szelíd módján, hivalkodástól mentesen sikerült. Tőkés László és Hiller István, Deutch Für Tamás és Demszky Gábor, Fábry Sándor és Hobo egyként ugyanannak az embernek a nagyszerűsége miatt volt ott, és türelmesen, figyelmesen hallgatta végig a másikat. Mindegy volt, hogy református szertartás, ateista búcsú vagy zsidó ima hangzik el. Nem volt "vallásháború". A temetés egy irodalmi szalon bensőséges nyugalmával zajlott le. Nem volt óriási tömeg: itt nem egy tűzijáték-cirkuszt löktek a népnek, "csak" egy igaz embertől búcsúztak. A Kerepesi temetőben a szertartás után lépegetve lenyűgözött ennek a helynek a szelleme, a genius loci, egyben eme szellemi erő elherdálásának tudata. Faludy fája felől Ady és Blaha Lujza síremlékei között lépkedve azon tűnődtem: miért nem tud ez az emlékhely legalább úgy működni, mint a párizsi Pére-Lachaise, ahol zarándok milliói keresik fel a lombok közt sétálva Oscar Wild, La Fontaine, Jim Morrison sírhelyeit. Továbbmegyek: miért nem jutott eszébe még egyetlen fesztiválszervezőnek sem, hogy a hely szellemét idéző felolvasóesteket, színházi estéket, hangversenyeket szervezzen a neves holtak nyughelyénél, az ő műveikből. Tudom, érzem F. Gy. Úr örülne a fizikai létet leradírozó Halál ilyetén módon való megcsúfolása láttán, és örvendene a szellemi létet örökké éltető Élet ilyetén győzelmén. Sírhelye mögött pedig egy nézőtérnyi füves tér várja a Költészet Napját...

Anita 2006.09.13. 12:28:49

Nagyon igaz.Köszönöm szépen.

nénike · http://mandiner.hu 2009.10.12. 16:40:38

Csupán a jegyzőkönyv számára, hogy neve legyen a mocsoknak: Kocziha Tünde - Jobbik.

Ő az, aki ún. Népfőiskolát indít, szervez Békéscsabán. "A képzés tematikájában egyebek közt magyar történelem, magyar kultúra és keresztény erkölcstan is szerepel" - írja a korabeli tudósítás.

Ez pedig Kocziha olvasatában azt jelenti, hogy Faludy "cionista és magyarellenes" költő, akinek verse az Október 6. kicenzúrázandó az ünnepi megemlékezések programjából.

Isten mentsen a műveletlen tahóság pajzsra emelésétől!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.12. 16:59:38

@nénike: ez a kocziha asszonyság tán erre gondolhatott?

Volt, aki bírta; más kivénhedt;
olyik megőrült, de az élet
sodrából mind-mind kiesett.
Kinn szöszke osztrák hadnagyoktól
gömbölyödtek a hitvesek.
S az ország rothadt. A rabságot
mindjárt megszokta s elfeküdt
a földön, mint télvízkor vágott,
rózsás rügyekkel tele bükk.

pedig milyen igaz. és 56.-ra is.
hogy ez a jóasszony és a jobbik tudósai mit szerveznek, teljesen mindegy. lényegtelen.

itt egy szép, mai poszt, faludy kapcsán:
iusmurmurandi.blog.hu/2009/10/10/ma_tre_fran_ois#more1438195

tevevanegypupu 2009.10.12. 17:09:52

Az elet dolgaiban is abszolut mertek a velemenye.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.12. 17:12:46

@tevevanegypupu:
ezt nem mondanám, de az irodalomból kidobni? na ne.

Google 2009.10.12. 17:12:59

@Grift:

Kocziha asszonyság elmondta, nem tudja, Faludy melyik verséről van szó. Ő egyszerűen felolvasott egy neki írott otromba szöveget. Mert olvasni tud.

Adjon az Isten ennél okosabb jövőt!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.12. 17:15:55

@Google:
hát, a jövőt nem ez az asszonyság fogja meghatározni. de a pártja sem.

Alfőmérnök 2009.10.12. 17:27:08

Vona Gábor a napkelte utódjában beszélt erről:

www.youtube.com/watch?v=33NkVxE19mE&feature=player_embedded

"nem vagyok művészettörténész"
"aki Prohászka Ottokár szobrát felrobbantja az én értékrendemben a legalsó szinten foglal helyet"
Mondjuk tényleg nem szép dolog (bár azért mondjuk egy szobrot ledönteni az én értékrendemben nem akkora bűn, mint embert ölni pl.), de sajnos Faludy ettől még jó és fontos író (költő). Jobb, mint Wass Albert. Nem kell ehhez művészettörténésznek lenni (egyébként azok inkább képzőművészettel fogalkoznak, de mindegy), elég olvasni (szvsz. a középiskolai kötelezőket is elég ehhez elolvasni).
Elég gyengus volt Vona.

tevevanegypupu 2009.10.12. 17:33:33

@Grift:
Ugy fogadta el az embereket, ahogy vannak. Humanista volt akkor is, mikor nem volt egyszeru. A tobbi maganugy..de nagyon jopofan elmeselve, zsenialisan megirva.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.12. 17:34:46

@tevevanegypupu:
az embert nem lehet úgy elfogadni ahogy van. a humanizmus meg hát olyan izé. :)

tevevanegypupu 2009.10.12. 17:45:07

@Grift:
Ha nem fogadnank el egymast ugy altalanossagban, akkor nem leteznenk mar.
Az kulonben biztos, hogy Faludy eleg sokat es sokfele izelt. ((:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.10.12. 17:46:56

@tevevanegypupu:
hát, a történelem, a háborúk történelme egy kicsit mást mond erről, de legyen kegyed humanista, elfogadom! :)

tevevanegypupu 2009.10.12. 18:03:29

@Grift:
na vegre valaki velem is humanista.(((:
süti beállítások módosítása