Népszabadság és csúsztatásai
2006. július 29. írta: sHelf

Népszabadság és csúsztatásai

Érdemes elgondolkozi azon, hogy miért is fizetünk adót. Bár alapjában véve az adófizetés általános kötelezettségét törvények biztosítják, és az állam direkt módon nem köteles semmivel viszonozni azt, azért mégis úgy van ez elképzelve, hogy cserébe az állampolgárok kapnak normális oktatást, normális betegellátást, normális rendőrséget, normális nyugdíjat, és úgy általában normális életkörülményeket. (Figyelem: a kulcsszó a normális) Ugyan senki sem állítja (tudtommal), hogy Magyarország ma megfelel a jóléti állam fogalmának, mégis szép dolog volna legalább törekedni arra az állammodellre, amely mindenki számára élhető életet biztosít - és egy magát baloldalinak mondó kormánytól ez akár elvárható is lenne.

Most a fentiek közül kiemelem az oktatást, azon belül is az utóbbi napok slágertémáját, a felsőoktatást. Ha jól emlékszem, a keddi (július 25.-ei) Népszabadságban volt egy - némileg félrevezető - írás arról, hogy miért olyan jó az, ha fizetünk a felsőoktatásért. Meg kell ugye ideologizálni pártunk döntéseit, ez rendben is van. Elsőként persze az európai mintát hozták fel, jókora térképpel, mely bizonyította, hogy gyakorlatilag az összes európai államban fizetni kell az egyetemistáknak és főiskolásoknak (csak néhány újonnan felvett ország kivételével). Különböző színekkel voltak besatírozva az államok, zöld volt az ingyenes, vörös a fizetős felsőoktatás jele. Azonnal megakadt a szemem az északi országokon, a jóléti állam mintapéldáin, melyek halványpirossal voltak beszínezve, ennek köszönhetően persze tényleg egész Nyugat-Európa piros volt, és aki nem szeret olvasni az valószínűleg azzal lapozott tovább, hogy nalám, mindenhol fizetni kell.

Csakhogy a halványpiros szín magyarázata elég kiábrándító: 40-50 euró félévente! Na bumm! Ráadásul, ez a nagyjából 14 ezer forintnak megfelelő összeg igazából a kötelező diákszakszervezet tagdíja, vagy mi, tehát semmilyen értelemben nem tandíj. Azt viszont már nem tették hozzá, hogy szegény diákok mennyi ösztöndíjat kapnak, de megsúgom: többszörösét ennek a 40-50 eurónak. Ráadásul abszolút alanyi jogon, tehát tanulmányi átlagtól függetlenül. Mindenesetre szép húzás a jó öreg Népszabitól, hogy még az északi országokat is példának hozza fel a fizetős felsőoktatás létjogosultságának igazolására. Csak gratulálni tudok hozzá.

Visszatérve a kezdőmondat témájához: odafenn, északon valóban több adót fizetnek. A kötelezően befzetett pénzt azonban visszakapják normális betegellátás, oktatás, nyugdíj, stb. formájában. Kérdem én: ha Magyarországon nem állami támogatással működik majd az egészségügy, a felsőoktatás, és egyebek, akkor miért is kell még adót fizetnünk? Vagy miért ennyit? Válasz az olvasóra bízva.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7011866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

w 2006.08.02. 04:07:37

sracok, en lehet lemaradtam valamirol, de hova lett a print lap?
es az ufi.hu?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2006.08.13. 15:21:29

a print lap az újságárusoknál, hónapról hónapra. az ufi.hu továbbra is él, az offline tartalommal. a blog meg átköltözőben van ide.
süti beállítások módosítása