Park- és médiaismeret − a városligeti küzdelemről
2016. július 15. írta: Redakció

Park- és médiaismeret − a városligeti küzdelemről

ligetbp.jpg

Vendégszerzőnk, Lányi András egyetemi docens, környezetvédő aktivista írása

 

Niklas Luhmannak sajna, igaza van: a média olyan zárt rendszer, amelybe a külvilágból érkező értelmetlen zörej – a néhai valóság, ha tetszenek rá emlékezni – nem hatolhat be addig, amíg a rendszer át nem kódolta a műsor logikája szerint. Lenni annyi, mint közvetítve lenni, márpedig a hazai média számára ez idő szerint csak az létezik,
- ami „baloldaliként” vagy „jobboldaliként” besorolható,
- ami derék fickók (a mieink) vagy undorító férgek (a túloldaliak) történeteként eladható,
- és amivel már foglalkozott a média (hiszen a médiumok kizárólag egymásra reflektálnak).

Megértük tehát, hogy a Városliget szimbolikus politikai tér lett (György Péter) – bizony isten, eddig azt hittem, közpark. Megértettük, hogy Ligetvédők veszedelmes anarcho-kommunisták, akik titokban az osztályellenség elnyomására és a sajtosmetélt betiltására készülnek (Stumpf András). Szerencsére nemcsak hogy elzavarták őket, de már el is érték, amit akartak, mert a Zrt illetékese (Sághi Attila) közölte, egyetlen egészséges fát se vágnak ki többé. Bár igazság szerint nem lehet tudni, hogy mit akarnak, talán maguk se tudják, az elvakult Orbán-gyűlöleten kívül (Zsuppán András és mások).

Lebuktunk, minden kiderült, kár is tagadni. Semmi jelentősége annak, hogy hány cikkben, tanulmánykötetben, konferencián és tüntetésen mondtuk el, mit szeretnénk: a Liget felújítását parkként, a Kádár-kori romok helyére szánt épület-monstrumok nélkül. Mert a légszomjtól fuldokló főváros közepén erre volna szükség. Mert a magyar zenének van már háza elég. Mert a Nemzeti Galéria jó helyen van a Várban. Mert a kultúra pénzén nem új épületeket kellene felhúzni, s főleg nem egy közpark kellős közepén. Múzeumnak való műemlék-épület pedig akad a városban épp elég. Mert a Városligetet az elviselhetetlenségig túlterhelné az új létesítményekkel járó forgalom.

S hogy kiknek a nevében beszélünk: a megismételt közvélemény-kutatások tanúsága szerint a fővárosiak több mint 80%-a nevében. Az aláírási kampányokhoz csatlakozó tízezrek nevében. Elsősorban persze a saját magunk nevében: urbanisták, tájépítészek, művészettörténészek, környezetvédők s más egyebek, akik a maguk területén vitték valamire, és soha se voltak politikai pártok szekértolói. (Ismerjük, persze, az ilyeneket is: örök ellenzékiek, akiknek semmi se elég jó. Horn Gyula vízlépcsőire, Gyurcsány Ferenc bezárt kórházaira, kisiskoláira is csak nemet tudtak mondani. Igaz, akkoriban inkább a jobboldali sajtó rokonszenvezett velük.)

Tudom, hiába hajtogatjuk ezeket az unalmas dolgokat, mert „nem jön át” a médián, csak az, hogy melyik ellenzéki politikus fényképezkedett velünk, melyik balliberális megmondóember tolakodott oda a mikrofonhoz a demonstrációnkon. A képernyőikhez ragadt hírfogyasztók pedig az egészből azt jegyzik meg, amit naponta hallanak. A médiából „szakmai” érv gyanánt leginkább arról értesülnek, hogy hány fát vágnak ki, hányat ültetnek át.

Azért ha valaki idáig elolvassa, amit írok, azt emlékeztetném, hogy a Zrt. embere döbbenetesen alábecsüli az érintett fák számát (és az olvasó szellemi képességeit). Az átültetést pedig jó esetben is csak a fiatal egyedek szokták túlélni. A hatalmas földalatti építmények (mélyparkoló, Közlekedési Múzeum) ráadásul megváltoztatják a talajvíz-viszonyokat, ezért arrafelé idővel kiszáradnak a fák, és akkor már nem lesznek „egészségesek”. Egyébként az építkezések útjában álló fákról mindig kiderül, hogy betegek és életveszélyesek. Így lesz ezúttal is.

Ha ez az egész borzadály megépül, a Városligetből alig marad valami, ez azonban nem a fák számán múlik. Harminc év múlva, az új múzeum-épületekkel, zeneházzal, biodómmal és a hozzájuk tartozó kiszolgáló épületekkel telizsúfolt, kisebb facsoportokra szabdalt egykori Városliget látogatói nemigen fogják érteni az előttük járt nemzedéket. Megkérdezik majd: hogy tűrhettétek a város zöld tüdejének megcsonkítását? Akkor mutassátok meg nekik az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent egykorú tudósításokat, a Városliget Zrt óriásplakátjait, a postaládáitokban elhelyezett színes reklámújságok képeit a megújult Ligetről, hogy megértsék. És inkább azon csodálkozzanak, hogy akadhattak egyáltalán ellenzői ennek a gyönyörű tervnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr558890914

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lányi András: Park- és médiaismeret − a városligeti küzdelemről 2016.07.15. 15:39:01

Ha ez az egész borzadály megépül, a Városligetből alig marad valami, ez azonban nem a fák számán múlik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.07.15. 15:17:27

(Posztunk megjelenését kivételesen nem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem Soros György finanszírozta)

annamanna 2016.07.15. 15:31:56

"Harminc év múlva" - lehet, hogy harminc év múlva a megmaradt pestiek a földalatti múzeumban és a metróalagutakban laknak majd, és hálát adnak az előrelátó és bölcs vezérnek, hogy kivezette őket a mátrixból.

2016.07.15. 15:42:03

@GNDL:

lányi rendszeres mandi szerző, neki nem fognak nemet mondani.

hogy mennyire tudott leszakadni a duna-körös atlantista ügynökhálózatról?, nem tudom, nem hiszem, különben nyugdíjban lenne.

viszont nagyon nem hiányzik hogy egy újabb netadós próbálkozás jöjjön, tényleg merre van a goodfriend?, nem találom, ez még furcsább.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 15:43:08

@GNDL: hátha hilleri maholnap fenékbe billenti a potrohos prófétát, kell pár jó pont eminnen is, amonnan is. kockázatmérséklő konzervatívizmus rulez.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 15:44:15

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

"tényleg merre van a goodfriend?"

vonal másik végén, kapcsoljam?

marko11 2016.07.15. 15:50:03

Ha a bölcs kormányunk Disneylandet akarna csinálni a Ligetből, a Mandiner hozzászólóinak nagy többsége azt is örömmel támogatná.
De hogy a bringásokat miért nem zavarja a Liget "felújítása", azt nem egészen értem.

GNDL 2016.07.15. 16:00:42

@marko11: „a bringásokat miért nem zavarja a Liget "felújítása", azt nem egészen értem”

Éppenséggel az is zavarhatná őket, mindamellett, hogy: 444.hu/2016/07/14/a-budapesti-kerekparos-kozlekedes-visszafejlesztese

aszekelyek 2016.07.15. 16:34:41

@marko11: Disneylandet nem lehet csak úgy, ahhoz kell a nagy testvérék beleegyezése is.....hatalmas biznisz. Csak a pontosság kedvéért. Vannak mutatványosok egyébként , időnkét. Még az is...., pfujj.. Szakállas nők inkább csak a tévében már... Sztem szántsuk fel az Andrássy utat is, mert akkor még több lesz a szép ződ gyep , meg a Stefániát is.Ujjé, a ligetbe nagyszerű...! György Péter megmondósága , hűdeszakértőé ,.. Láttam Hírtv-ben,.. A tervezővel is undokoskodni.., a Vár kapcsán kieszelt , " na de azt nem lehet , hogy erkélyt..." ügyben. Eszembe jutott, mit összehordott az akkor is ellenzék , nagyon független és hozzáértő értelmiség..., a Nemzeti Színház ellen és a MÜPA se volt nekik jó.. Leginkább semmi.

marko11 2016.07.15. 16:38:49

@aszekelyek:
Akkor most csak neked:
"A múzeumi negyednek rossz helyet találtak... Gigastruktúrát teremtenének egy pihenőpark közepébe. Nincs olyan formai eszköztár, amelynek felhasználásával a brutális méreteket el lehetne rejteni.
A győztes piramis hatalmas motívum, Közép-Ázsia olajországaiban hiteles építmény, itt nem."
(Zoboki Gábor, a MÜPA fidesz közelinek mondott építésze)
Ja, és a Ligetben mikor jártál?

apanna 2016.07.15. 16:41:27

"S hogy kiknek a nevében beszélünk: a megismételt közvélemény-kutatások tanúsága szerint a fővárosiak több mint 80%-a nevében." - A nagy lószart 80 %. Állandóan a közvélemény kutatásokra hivatkoztok amiről tudjátok, hogy nem igaz..Majd 40 évig laktam a fővárosban. Legutóbb tele volt hajléktalanokkal, rengeteg kocsival, kiszárad gyeppel, poshadt tóval, és sorolhatnám. A liget nem csak azoké, akik ott laknak, ez nagy tévedés. A liget mindenkié. Lehet ellenezni a felújítást, de halkan megkérdezem: Miért van ebben a szájbalökött országban ennyi megélhetési politikus? Ha az egyik oldal tenne valami jót a másik kikezdi, ellenzi, tüntet ellene, lógatna, gyilkolna. Egyik dilettánsabb mint a másik. Mindkét oldalon....Nincs olyan ember a közéletben, aki valóban nekünk állampolgároknak akarna jót cselekedni? Szolgálni. Mert ez szolgálat, ami alázatot követel. Aki erre nem képes az takarodjon végre a közélettől, és dolgozzon. A két kezével.......

2016.07.15. 17:11:29

@marko11:

persze mert zoboki a dunapart beépítésze, savanyú a szőlő.
ha meghívják társtervezőnek a ligetbe, majd igent fog mondani.

maroz 2016.07.15. 17:22:06

"S hogy kiknek a nevében beszélünk: a megismételt közvélemény-kutatások tanúsága szerint a fővárosiak több mint 80%-a nevében."

Niklas Luhmannak akkor is igaza volt, amikor
úgy nagyon durván azt mondta, hogy érdemes ám az átkódolókra is picit jobban odafigyelni. Ebben az esetben például megnézni azt, hogy a szereplőkre milyen környezeti hatások hatnak, kulturálisak, ideologikusak, megélhetésiek, ésatöbbi, majd a szereplők megnyilatkozásait ezek tükrében érdemes újraelemezni.

Ha elvégeznénk egy ilyen másodlagos megfigyelést, akkor feltűnne nekünk, hogy itt nem is valamiféle Ligetről van szó, hanem ez egy szimbolikus kulturális csatározás, amelyikben az éppen aktuális hatalommal szemben az egyik elitfrakciónk megpróbál pozíciókat szerezni magának. Ennek a legfőbb motivációja az elitstátusz féltése, amit jól tükröz az is, hogy Lányi a nyolcvan százalékos támogatottságra hivatkozik egyik mondatában míg a másikban szinte deklarációszerűen elénk tárja az elit státuszukat, és még ki is hangsúlyozza, hogy ők "vitték valamire".

Ez az, ez a "vitték valamire" amit valójában védenek. Budapest nyolcvan százaléka hasraesik attól, hogy egy Lányi nevű kiafaszom ma itt valaki. Sőt, Valaki. Vitte valamire. A Kamionos Juci Dabason, a régi ötösön is vitte valamire, de ahogy a lányik vitték valamire, az az egyedüli igazi vivés! (Ajánlott irodalom: a negyven év csőgyári munka, mint meghatározó elem a szopás és az orális szex, mint tényállások megítélésében.)

Itt persze lazán letesszük a társadalomtudósi maskarát (ami úgy áll a lányikon, mint a Kamionos Jucin a smink egy nyári zápor után), és az ország legpitiánerebb publikus felületén leírjuk, hogy a nyolcvan százalék mögöttünk. Lányikáim, akkor ennek a tudatában jó ideig ne egyetek babot!

Én meg csak úgy elképzelem, hogy mit ikszeltek volna a budapestiek egy olyan kérdésre, hogy: Bisszen-basszon-e az ön nevében a Lányik a Liget-ügyben egy vonásnyit is akár?, nos, erre tömegesen és négyötödösen azt válaszolták volna, hogy akkor inkább a Kamionos Juci Dabasról!

Érthető, hogy nem ezt kérdezték, ugye? Pedig állítólag tudós emberek ők, akik "sokra vitték".

GNDL 2016.07.15. 17:36:01

@maroz: „szimbolikus kulturális csatározás”

Azt miért olyan nehéz elhinni, hogy sokan tényleg csak a Városliget, a környezet megújítását szeretnék (ha már mondjuk az egészségügy annyira dugig közpénzzel hogy egy fillér nem fér már belé ezért valahol el kell verni pár tök felesleges tízmilliárdot), ahelyett, hogy valami lázálomszerű beton- és kőkiállítást hozzanak ott létre Széll Kálmán téri elrohadt kórókkal?!

Egyébként meg milyen „kulturális csatározás”?! A fideszes kopasz hungaristákra gondolsz egyik oldalról, akiknek utoljára talán az Ablak Zsiráf vagy a Gőgös Gúnár Gedeon volt a kezükben?! :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 17:42:37

@GNDL: Csak szólok, most rossz lóra tettél :) Nem tudod abbahagyni, vagy sok pénz van benne? Na jó, neked is meg kell élned :)

GNDL 2016.07.15. 17:44:56

@Mihint: Nézd, ez is egy vélemény... elolvastam majd leszartam... :)

annamanna 2016.07.15. 17:45:17

@GNDL: Vagy inkább pénz beszél, kutya ugat, a karaván halad. „Navigare necesse est, vivere non est necesse, azaz hajózni szükséges, élni nem muszáj”. A Városliget nagy üzleti lehetőség annak, aki megkaparintja: k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/varosliget-beepitese

GNDL 2016.07.15. 17:50:45

@annamanna: Nem mondod, hogy ezzel a projekttel is csak a közpénzeket akarják fosztogatni és a korrupt holdudvart feltőkésíteni?! Neeeem... nem hiszem el... olyan becsületesek ezek a fideszesek, szerintem Rogán az alvilági vezérektől kapott több milliós kenőpénzek után is fizetett szja-t. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 17:55:40

@Mihint: gndl nekem ígérkezett egy közös orgiára rácsoskával. de kukkolhatsz, erre izgulunk.

annamanna 2016.07.15. 17:57:41

@GNDL: Nem, itt lételméleti, ontológiai alapvetésekről van szó, a kormány filozófusai ezen töprengenek:
Empty spaces - what are we living for?
Abandoned places - I guess we know the score..
On and on!
Does anybody know what we are looking for?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 18:03:25

@Herr Stacheldraht Leger: Javol. Tényleg, megkapta a sört a múltkor? (csodálkoznék, ha igen) A leskelődés nincsen távol tőlem, csinálják csak.

Pelso.. 2016.07.15. 18:05:51

@annamanna: Nem vagy inkább. Az beszél csak.
Persze lelkes (szelektív) idealisták ezt gyorsan cáfolják, meg elmondják egymás között, jó sokszor.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 18:06:23

@Mihint: megszokásból ellopta politicus, aki sajna elég pitiáner karakter ahhoz képest, hogy adja a nagy borsznobot

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 18:13:09

@Herr Stacheldraht Leger: Na, akkor ezt szabhatjuk. Még egy fogadás rulez? Például, hogy hogyan válik be az új angol külügyminiszter? Sármos, annyi biztos. gndl-el beszélgessenek róla, én majd figyelek.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 18:18:56

@annamanna: nem érted. ez a dacról szól. persze, hogy lehetne köztereket okosba fejleszteni káposztakecske kompromisszummal cseh módra, de ha a Magasságos két feles után aszondta, hogy Oda megy és Az megy, akkor bizony Oda megy és Az megy basssszájba kusss szolganép, csuhajj!!!

vizipipa 2016.07.15. 18:19:12

1. A Városligetet szeretem.
2. Az anarchistákat nem szeretem.
-----------------------------------------------------

Egyébként Lányi úr mit szól a bezárt(?) Kertem új helyéhez, úgy 350 méterre a korábbitól? Az ok?
Sétáljon már egyet arra, délután/este fele!

A Google Maps már ismeri, gyorsan bejegyezték. Meg az a pár száz ember is, aki rendre odajár.

Pelso.. 2016.07.15. 18:21:03

@annamanna: Az új park építése is lehet jó bolt, de nem ismerve a részleteket, nem karcolom ezért a cseheket. Valamint maradjunk határon belül, van itt szép sztori elég.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 18:30:35

@Mihint: az angol külügyér? arra van, hogy sulcival azonos szinten lehessen kommunikálni a kocsmában, ha az úri közönségnek verekedni támadna kedve, egyébként khm... a jelenlegi anarchy in the uk előadáshoz végül is a kiöregedett sex pistols sérója passzol nemde?

maroz 2016.07.15. 18:38:10

@GNDL: "Azt miért olyan nehéz elhinni"

Mert ismerem őket. Ha nem ismerném mondjuk például Lányit, akkor sokkal, de sokkal könnyebb lenne. Tudod hogy van ez, te sem szeretnéd a felvágottat, ha tényleg tudnád hogyan készül...

maroz 2016.07.15. 18:40:50

@Herr Stacheldraht Leger: Ha B&S-től kölcsönkérem a kurblis bádogtölcsért akkor mehetek én is?

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 18:51:15

@maroz: jó ízlésre valló eszközválasztás, ön beléphet a klubba

maroz 2016.07.15. 18:53:55

@Herr Stacheldraht Leger: örök és megbonthatatlan hála!

Veridicus76 2016.07.15. 19:00:14

"Ha ez az egész borzadály megépül, a Városligetből alig marad valami, "

Lányi András is elkezdett füvezni, vagy mi van???
Honnan a náthás francból szedi ezt a faszságot????
Elképesztő, hogy - elvileg - értelmes emberek ennyire távolra kerüljenek a valóság tényeitől.
Rögeszmés, holdkóros szekta.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.15. 19:00:50

ez a szardarab, hülye lányi mikor járt a ligetben? pihenőpark? kiknek? autókkal a gyepre felálló külvárosi tahóknak? faszszopó cigánykurváknak, és a tóba belefürdetett rühös kölykeiknek? és lehetne sorolni a ligeti alemberhordák alcsoportjait.
proli park helyett múzeumi negyed. persze minden magánautót ki kell tiltani.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:16:14

@marko11: én utálom a Liget projektet, de pont az ilyenekre nehéz adni. Zoboki a LóSimon embere, utálja Baánt, természetes, hogy borsot tör az orra alá, és csakazértis a Várba tervez egy múzeumot, nota bene az is ronda. Szóval maradjunk az emberek véleményénél, meg a kertészekénél, meg a muzeológusokénál, akiket nem kérdezett senki.

annamanna 2016.07.15. 19:21:25

@jose maria padilla: Egy vidéki városban egy lakótelep körbeépített egy temetőt, úgyhogy lezárták, az egyház nem gondozta, elgazosodott, bokrok nőtték be, beköltöztek a hajléktalanok. Kitalálták, hogy a temetőt eladják jó pénzért és lakóparkot építenek a helyére. (Akkor legalább a hajléktalanoktól is megszabadulnak). Voltam egy lakossági fórumon, egy ember kérte az egyházat, hogy a nagymamáját szeretné elvinni és újratemetni, az egyház lesz szíves állni a költségei felét (kiröhögték). Minden sírt kiástak, minden csontot összehajigáltak egy kupacba, a terület azóta is üresen áll és gazosodik. A problémát kitűnően megoldották. Elég lett volna csak kitakarítani a gazt és kivágni a bokrokat, na de abban mi az üzlet? Mégis hogy adjanak el egy hullákkal teli temetőt? Csakhogy a kiürített telek se kellett senkinek.
Mégis miféle emberek gondolkoznak úgy, hogy a saját nagyanyjukat (pontosabban mások nagyanyját) is képesek eladni, ha abból egy kis hasznot remélnek?

És pluszban: Prágában talán nincsenek cigányok?
index.hu/mindekozben/poszt/2016/07/15/normalisak_ezek_a_csehek_ahelyett_hogy_kivagnak_a_fakat_tobb_mint_200_uj_parkot_hoznak_letre_pragaban/

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 19:32:48

@Herr Stacheldraht Leger: Hmm, mond valamit. Esetleg:

www.youtube.com/watch?v=cYMCLz5PQVw

a leselkedést fenntartom. Nagyobb aktivitás, nagyobb orgazmus, maga sörtelen.

GNDL 2016.07.15. 19:50:28

@Mihint: Egészen biztosan nem ő lesz a leghitványabb külügyminiszter Európában, mert ez a megtisztelő cím 2014. szeptember 23-tól már foglalt... szóval innen indul, aztán majd meglátjuk. :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 19:56:53

@GNDL: Ehhehe :) ez már tényleg szórakoztat, ha unatkozom, azonban mostanában nem ;)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 19:58:42

@Mihint: leselkedéssel semmi gond, nagy divat állítólag a transzparencia úgyis. amúgy meg kisebb aktivitás, nagyobb orgazmus ( kérdezze csak a balaton soundos zenészeket, kiütött csajokkal divat a buli manapság )

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.15. 20:07:43

@Herr Stacheldraht Leger: Valóban, lemaradtam. A kiütött csajokat megkérdezte valaki az orgazmusról? nem hinném. Kisebb aktivitás, kisebb hímvessző, vagy öregebb, ezt nem tudom pontosan, de a szaladó dizsiktől sem ezt kérdezték. quien sabe.
A következő könyvét nagyon várjuk, ne faszakodjon ezekkel ennyit, írjon. Ha nincs kiadó, abban még tudok segíteni :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 20:15:18

@Mihint: következő könyv? volt előző? itt valamiről lemaradtam. a blogtrollkodás, mint sajátos művészi tevékenység lényege, hogy nem keverjük műfajidegen formátumokkal, ahogyan a graffitit sem illik keretezett vászonra fújni.

GNDL 2016.07.15. 21:30:50

Na mi van... vót könyv, nem vót, lesz esetleg vagy mi?! Teljesen kivagyok, mint egy cliffhanger a szezon végén. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 23:05:18

@GNDL: elkönyveljük a témát későbbre, pláne, hogy emitt úgyis dürrenmatti abszurdban lubickolhatunk napi bontásban.

ellenben BRÉKING NJÚZ törökországban puccs zajlik imént, asszem a túltolt illiberális bicikli kiverte a biztosítékot "valahol", mert ugye azt ne feltételezzük, hogy a nato egyik legerősebb hadserege csak úgy spontán hétvégi elfoglaltság keretében látott neki a kártyák újrakeverésébe... lehet egy kicsit aggódni a stadion VIP páholyában oopszi-ooooopszi...

pitcairn2 2016.07.15. 23:10:11

@Herr Stacheldraht Leger:

azért nem örömködnék ennyire azon, hogy a tömeggyilkos ifjútörök-kemalista hagyományokat felvállaló de facto fasiszta török hadvezetés újra megdönt egy demokratikusan választott kormányt...

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.15. 23:36:07

@pitcairn2: a török demokratikus hagyomány része, hogy a hadsereg a világi irányba mozdítja a csapásirányt, ha egy kissé elszáll a kurzus. ha jól számolom, ez az ötödik alkalom. a múltkori lightos lefutású volt, most nem annyira lesz az.

pitcairn2 2016.07.15. 23:45:01

@Herr Stacheldraht Leger:

ez nem demokratikus hanem fasiszta hagyomány

a "szekuláris" (ifjútörök-kemalista) fasiszták pedig 5 millió keresztény kiirtásával debütáltak

Greek genocide
en.wikipedia.org/wiki/Greek_genocide

Assyrian genocide
en.wikipedia.org/wiki/Assyrian_genocide

Armenian Genocide
en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide

pitcairn2 2016.07.15. 23:47:08

@Herr Stacheldraht Leger:

ilyen alapon Adolf Hitlert is demokrataként éltethetnéd itt...

Young Turks and the Armenian Genocide
www.armenian-genocide.org/young_turks.html

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 00:29:30

@pitcairn2: sokadik sikertelen terelési kísérlet, prutty!

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 00:35:43

@pitcairn2: by the way adolf demokratikusan jutott hatalomra, majd kezdte azt leépíteni, szóval csak óvatosan pajti mert ez a hablatty a kemalisták helyett inkább erdogannal párhuzamosítható és a törökországi népírtások témájában mintha erdogan se lenne semmivel belátóbb, nemde? de csak kezd újra :)

pitcairn2 2016.07.16. 00:41:14

@Herr Stacheldraht Leger:

nemzetiségi kérdésekben nagy előrelépés volt az "iszlamisták" alatt:)

Women, ethnic, religious minorities change face of Turkish parliament
www.reuters.com/article/us-turkey-politics-diversity-idUSKBN0OP1ZZ20150609

pitcairn2 2016.07.16. 00:41:54

@Herr Stacheldraht Leger:

nem csípem az Orwelli-i újbeszélt:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 00:43:30

@pitcairn2: ha nem csíped, ne gyakorold. prutty!

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 00:46:10

@pitcairn2: tavalyi cikk, pubi. azóta megint pukkantgatják egymást a kurdokkal, semmiség.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 00:54:27

@pitcairn2: amúgy a spirtuális zanza helyett azon kellene agyalni, hogy vajon:

a) lendületből sikerül a puccs, mint eddig mindig
b) első alkalom lesz, hogy nem jön össze a puccs
c) polgárháborúba torkollik és egy házszámmal közelebb kerül a közel keleti káosz

na erre varrjál gombot a maszatolás helyett

pitcairn2 2016.07.16. 00:59:55

@Herr Stacheldraht Leger:

azt nagyon szépen illusztrálja, hogy a "szekuláris" fasisztákat rendkívül könnyű beelőzni az emberi jogok terén:)

pitcairn2 2016.07.16. 01:01:13

@Herr Stacheldraht Leger:

a "spirituális zanza" pl. amiatt kell mert egyes észkombájnok demokratikus hagyományokat emlegetnek egy csapat tőröl metszett fasiszta kapcsán...

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 01:11:58

@pitcairn2: sokadik irreleváns agitprop önismétlés

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 01:12:34

@pitcairn2: sokadik irreleváns agitprop önismétlés

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 01:15:19

@pitcairn2:

az érdemi kérdés továbbra is:

a) lendületből sikerül a puccs, mint eddig mindig
b) első alkalom lesz, hogy nem jön össze a puccs
c) polgárháborúba torkollik és egy házszámmal közelebb kerül a közel keleti káosz

na erre varrjál gombot a maszatolás helyett

pitcairn2 2016.07.16. 01:16:08

@Herr Stacheldraht Leger:

inkább éltesd a fasisztáid "demokratikus hagyományait":)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 01:18:48

@pitcairn2:

az érdemi kérdés továbbra is:

a) lendületből sikerül a puccs, mint eddig mindig
b) első alkalom lesz, hogy nem jön össze a puccs
c) polgárháborúba torkollik és egy házszámmal közelebb kerül a közel keleti káosz

na erre varrjál gombot a maszatolás helyett

pitcairn2 2016.07.16. 01:21:46

@Herr Stacheldraht Leger:

az első érdemi kérdés inkább az, hogy Törökországon kívülről ki támogatja a fasiszta puccsot...

mert hót ziher, hogy vannak külső támogatók...

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 01:27:05

@pitcairn2:

ezt meg pláne elemezd:

"Barack Obama amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására hívott fel - közölte a washingtoni Fehér Ház."

oopszi-oopszi az usa amely egyiptomban a puccsot támogatta, most a puccsot ellenzi, nééédaa, akkor most gonosz az usaobama, vagy nem gonosz az usaobama (kizárólag valami irreleváns sokszázéves példát fogadok el)

osssztán vajon mennyi szerepe volt ennél a döntésnél, hogy a fentebb megregélt c) opciót akarják pánikszerűen elkerülni?

na mondsza :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 01:30:10

@pitcairn2:

"mert hót ziher, hogy vannak külső támogatók..."

izé, ha obama erdogan támogatására szólít fel, akkor ki is a külső támogatója a puccsnak?

na mondsza? :DDDDDDDDDDDD

pitcairn2 2016.07.16. 09:21:14

@Herr Stacheldraht Leger:

inkább térjünk vissza az indító fasságodhoz:)

"a török demokratikus hagyomány része, hogy a hadsereg a világi irányba mozdítja a csapásirányt, ha egy kissé elszáll a kurzus"

ne sikkadjon el ez a remek gondolat:)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 10:28:34

@pitcairn2: nem sikkadt el bubus. annak rendje és módja szerint demokrácia meg zemberi jogokra hivatkozva kezdett a puccsita csapat a performanszba, oszt most ippeg nem jött össze. és übertuti, hogy majd a soron következő kísérlet (bevett rutin szerint kb. 10 év múlva) ugyanerre fog hivatkozni.

és most házi feladat hétvégére:

a) erdogan tanul az esetből és visszavesz a tempóból, valamint értékelve a mellé álló, csak békés hatalomváltást elfogadó mérsékelt és kemény ellenzéke gesztusát hasonlóképpen gesztusokat tesz feléjük
b) erdogan nem tanul és nem felejt, ürügyként használja fel a befuccsolt puccsot további tisztogatásokra, további cenzúrára és egyéb illib finomságok kimaxolására, amivel kedvet csinál a következő puccshoz és tovább rontja az amúgy sem túl jó eu csatlakozási esélyeit

bónusz: ha sikerül a levezetésedbe belecsempészni a középkori isztambuli bazárban előforduló európai műbútor asztalos termékek ciklikus behatását, vendégem vagy egy virtuális iszkander pizzára

pitcairn2 2016.07.16. 10:44:11

@Herr Stacheldraht Leger:

a történelmi példálózás tőled indult én mindössze arra próbáltalak rávezetni, hogy bullshit propagandát ismételgetsz

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 11:21:14

@pitcairn2:

bullshit? tény:

en.wikipedia.org/wiki/Turkish_coup_d%27%C3%A9tat

majd ha a következő 60 évben a törökök sikeres/sikertelen puccsok nélkül is elintézik a hatalomváltást, akkor nem lesz ez a része a demokratikus hagyományaiknak (ugyanis nem illik elfeledni azt az apróságot, hogy a rutin puccsok sorozata soha sem vezetett az államforma módosulásához, sosem rendszerváltás jellegűek voltak)

pitcairn2 2016.07.16. 11:46:50

@Herr Stacheldraht Leger:

a demokratikus hagyományok és a katonai puccsok közé egyenlőségjelet tenni max. az Orwell-i újbeszélben lehet...

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 14:32:26

@pitcairn2: hiába pampogsz. fasiszta puccs az, amikor hadsereg/miegymás megszerzi és megtartja a hatalmat. amikor a hadsereg a köztársaságra hivatkozva avatkozik be, majd adja vissza dolgavégezettül a hatalmat, az meg nem az. nyilván nem brüsszeli mérce, de nem ellentétes a helyi hagyománnyal, bármennyit rugózol rajta álszentül. a török alkotmány számos passzusa is a régebbi puccsok nyomán került be: en.wikipedia.org/wiki/Kemalism#Kemalism_and_Turkey.27s_constitutional_law

most épp megszakadni látszik ez a gyakorlat, van ez így.

pitcairn2 2016.07.16. 14:36:18

@Herr Stacheldraht Leger:

a fasiszta puccs kb. arról ismerszik meg, hogy egy csapat fasiszta erőszakkal megdönti a demokratikusan megválasztott kormányt

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 15:13:09

@pitcairn2: öööö... akkor az egyiptomi kormány fasiszta? ugye megdöntötték a demokratikusan választott iszlamista kormányt. most jól összezavartál :)

2016.07.16. 15:20:03

mostanra kb tisztább a kép.

szóval a katonai puccs a szír bevonulást próbálta volna megállítani, nato segítséggel verték le, a 2. 3. és 4. cikkely a belső stabilitásról erre lehetőséget ad.
www.nato.int/cps/en/natolive/official_texts_17120.htm

erdogan végleg elszabadult, most már semmilyen belső ellenzék nem maradt, a szükségállapot és statáriális bíróság bevezetése lehetővé vált, a szír háború kiszélesedik.

@pitcairn2:
törökországban a katonaság a (liberális)progresszió, eddig féken tartották az iszlamistákat, de most jól jön a sok hülye fanatikus, valakinek a puskát is vinnie kell. (majd nézd meg nálunk az új területvédelmi egységek eszmei hátterét, az is hasonló lesz)

pitcairn2 2016.07.16. 15:20:09

@Herr Stacheldraht Leger:

ja, az is csak egy csapat külföldről finanszírozott fasiszta

pitcairn2 2016.07.16. 15:24:44

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

az általad citált verzió valahogy nem tűnik meggyőzőnek

a vahabitákhoz kötődő fanatizmus elterjedése (ami sohasem volt domináns Törökországban) egyébként sokak szerint leginkább a brit oszd meg és uralkodj politikának köszönhető...

rossznyelvek szerint az oszmán állam ellen találták ki a brit Foreign Office-ban:)

youtu.be/-dcPTeRv5rI?t=185

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 15:33:00

@pitcairn2: mondok valami egyszerűbbet: mindössze annyi az egész, hogy a történelmet a győztesek írják. az egyiptomi puccs mögé beállt a nép jelentős része, a mostani török mögé meg nem, az egyiptomi iszlamisták dilettáns gazdaságpolitikájával ellentétben erdoganék jelentős sikereket tudhatnak maguk mögött, nem kell bármi áron változás. és bármennyire is morgott erdoganra az usa/eu/putyin, de szükségük van egy stabil törökországra a közel-keleti káosz határában, nekik szintén nem éri meg erdogan elmozdítása bármi áron, pláne mostanság.

az viszont elgondolkodtató, hogy a mezei faxbukos vicceket is nagy hévvel figyelő/cenzúrázó hatalom figyelmét hogy kerülhette el a hadsereg főhadiszállásán előkészülő puccs projekt

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.16. 15:34:50

@pitcairn2: a vahabita terjedés inkább az alábbi buli miatti előre menekülés szaudi részről: en.wikipedia.org/wiki/Grand_Mosque_seizure

2016.07.16. 15:48:24

@pitcairn2:

igyekeztem leszűrni az ilyenkor szokásos disinfókat, és csak arra koncentrálni mi illeszkedik az eddigiek alapján kialakuló mintába.

ez nem wahabizmus, nem a vallást terjesztik hanem a vallás felhasználása mint motivációs fanatizáló tényező.

a török nacionalizmus max csak aleppóig elég, a tervek pedig izraeli-török határt vizionálnak, messze a türk területeken túl.

sztrelnyikov 2016.07.18. 12:33:17

A cikk felütésében azt hittem, hogy ez a ligetvédő végre rájött arra, hogy a média hazudik. De nagyon hamar kiderült, hogy természetesen emberünk szerint csak a gonosz konzi média hazudik és a libber média mindig igazat mond. Ennyire hiteles a többi is, amit kiszart a száján.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.18. 19:58:07

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

hát a napi friss konteohírek szerint meg ippeghogy reichstag öngyújtásos mintára rendezett/kiprovokált puccs volt, megalapozandó egy kis sztálini tisztogatást

szakvélemény?

2016.07.18. 20:11:36

@Herr Stacheldraht Leger:

lehet. miért ne.

(pénzt azért nem tennék rá, amire hivatkoznak nem jelent semmit, a listák évek óta készülhetnek, a tisztogatások évek óta tartanak, volt valami régebben hogy az erdogan pártja összerúgta a port a parlamenttel meg a bíróságokkal, és még le is váltották. (és ez természetesen egyáltalán nem hasonlít az orbáni történetre, pedig mindkettő usa segítséggel mászott vissza, hogy aztán hazamegmentőként árulja ki a nemzetet.)

maroz 2016.07.19. 06:16:35

@Herr Stacheldraht Leger: Az egész egy konferenciát kísérő bemutató volt:

www.facebook.com/events/1629261800736436/

"Múlt hét pénteken két szövetkezeti társunk, Zsófi és Dávid Isztambulba utazott egy konferenciára, ami az európai régió délkeleti perifériáin (a Balkánon) szerveződő populáris mozgalmak kutatóit és aktivistáit kívánta összehozni, és az "Erőszak és szolidaritás - találkozó Isztambulban" nevet viselte. Nyugi, jól vannak."

A mai szóhasználat szerint szélsőbalosok, anarchisták és egyéb dekadens elemek konferenciáztak, osztán úgy gondolták, hogy nem igazi konferencia az, amelyikhez nincs valami jó kis ütős prezentáció a pogácsa és az ásványvíz mellé.

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.19. 17:59:47

@maroz: óóó, az ilyen luxusballer ché pólós trenditrotlik nyugodtan mehetnek venezuelába a létező coccalizmus popularitását szimatolni, ha pár tonna kerozin elégetése után letudták a seychelles szigeteken rendezett tengerszint emelkedési konferenciát.

maroz 2016.07.19. 19:33:13

@Herr Stacheldraht Leger: Mondom én, hogy ma baloldalinak lenni vagy nem lehet vagy élvezet, középút nincs. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.07.20. 00:45:12

@maroz:

elvek helyett élvezetekért szokás bármilyen oldalhoz szegődni manapság. én maradok az egyetlen hiteles oldalasnál: www.mindmegette.hu/images/9/O/16612_sult-oldalas_n-201510170354.jpg

nyammmm

maroz 2016.07.20. 05:19:24

@Herr Stacheldraht Leger: Ránézésre kóser, mehet, egészségedre!

Imrebá 2016.07.21. 00:43:32

Szerintem nem ezzel kéne most foglalkozni kéremszépen.
Sokkal nagyobb problémák várnak itt megoldásra.
Minap a Kodály köröndnél jártam, találkoztam Zrínyivel és Balassival is, de Kodállyal meg egyel sem.
Ez engem lelkileg úgy megrázott, hogy azóta se tértem napirendre.
Hogy építenék tele azt is mélygarázzsal.
Vagy vinnék el õket az ország-liget védõk.

Imrebá 2016.07.21. 00:57:35

@Herr Stacheldraht Leger:

Hogy jön a ligethez Obama?
Fütyülõs Barack liget?
süti beállítások módosítása