Hasta la vista, Mr. Rasta!
2016. július 13. írta: Stumpf András

Hasta la vista, Mr. Rasta!

komaromy_gergely.jpg

Dermesztő írás jelent meg kedden a magyarnarancs.hu-n. A „ligetvédő” rasztafári, Komáromy Gergely (művésznevén Gregory G Ras, édesjóistenem) körbenyalogatásának dokumentuma több szempontból is fájdalmas. A műfajilag behatárolhatatlan betűhalmazban, amelyet a Narancs interjúnak titulál, ilyen „kérdések” vannak:

„Több eljárás is folyik ellened, dacára a sok jónak, amit tettél, teszel.”

Ez már csak azért is szomorú nagyon, mert éppen most olvasom a néhai Dénes József, azaz „Dönci” Szökésben című önéletírását, amely egyébként lenyűgöző olvasmány. (Uj Péter itt írt róla.) Átélhetővé válik a hetvenes-nyolcvanas évek magyar undergroundja az összes akkori antihős hőssel. A legendás Dixivel (Bereményi Géza Vadnai Bébi című könyve is róla szól, azt néhány hónapja olvastam, most meg ez.. nagyon jó, ahogy összeáll a kép), a korai punkkal és new wave-vel, Menyhárt Jenővel és persze Bárdos Deák Ágnessel. Utóbbiról tehát irodalmi színvonalú kötetben olvasok épp, ezzel egy időben meg kijön ez az átkozott interjú, amelyet ugyanez az ember, Bárdos Deák Ágnes jegyez, ez a nagy idők nagy tanúja és
alakítója – aki most erre képes.

A legsúlyosabb propagandára, interjú-karikatúrára. Ha kell valami cserébe, hogy többet ilyet ne tegyen, hát egye fene: megígérem, hogy én meg nem fogok Kontroll Csoport számokat játszani és énekelni. Csak ezt ne!

*

Mindezt persze csupán Bárdos Deák érdekében ígérem, olvasóként ugyanis hasznos volt ez a „szerelmes vagyok az ifjú rasztába és ezt el is mondom neki”-írás. A toronymászásban és Krisztus-pózba vágódásban örömét lelő Komáromy ugyanis feloldódik a kényeztetés közben, a hiánytalan bizalom és rajongás légkörében megnyílik és őszintén tárja fel mindazt, ami miatt az emberben már csak egy kérdés marad: mit tökölődött eddig a rendőrség?

Merthogy kiderül: ez az anarcho-komcsi kis „közösség” nem a ligetet védi, hanem szimplán önkényeskedik és törvényt sért, önmagán kívül senkit nem képvisel, legfeljebb valami zavaros ideológiát.

„magyarnarancs.hu: Három hete, mikor befoglaltátok ezt az épületet, amit aztán közösségi házként üzemeltettek, vegán területté nyilvánítottátok.

KG: Hogy az erőszakmentességet kiterjesszük minden élőlényre, s hogy ezt az elvet átültessük a gyakorlatba...”

Azon már fenn sem akadok, hogy épületet nem lazán-nyeglén-trendin „befoglalunk”, hanem elfoglalunk. Sokkal súlyosabb a tartalom.

Vegán. Területté. Nyilvánították.

magdi_keresztes.jpg

Hogy mi van? Nem az a szöveg, hogy ez közpark, hogy mindenkié, és éppen ezért védik azt ezek az aranyos emberek a gonosz, „önkényes” hatalom ellen? A népért, a népnek? De. A szöveg pont ez. Ahogy az már csak lenni szokott balos, anarchista és kommunista környezetben. (Mielőtt bárki lehülyézne: a fenti képen látható táblán az anarchisták zászlaját csodálhatjuk.)

A nép nevében cselekszünk, úgy, hogy a nép erre ugyan nem kért meg minket, de az mindegy. Lényeg, hogy „befoglaljuk”, azt mondjuk, hogy a népé, ami azt jelenti, hogy valójában a mi kis csoportunké. Szabályokat majd mi hozunk. Ha kicsiben tudunk foglalni, akkor ilyen szabályokat. Ha nagyban, akkor olyat, hogy ez meg ez osztályellenség, vagy hogy a lányok is járhatnak a fiúvécébe és fordítva. Lényeg, hogy valami elmebeteg ideológia legyen az alap, azt pedig mások számára is tegyük kötelezővé.

Pontosan ez történik itt is. Félreértés ne essék: semmi baj a vegasággal. A vegánsággal sincs. Írom ezt úgy, hogy a vegánsággal való találkozásom nem volt éppen harmonikusnak mondható. 

A Batthyány tértől kőhajításnyira, az Iskola utca felé, az Isolabellával átellenben van egy vegán étterem. Évekkel ezelőtt történt, hogy épp ott lettem nagyon éhes, hát betértem hirtelen. Sajnos nem tudtam még, mi az, hogy vegán. Azt hittem, vega. Az sem vagyok, de éhes meg voltam, amit nem csak hússal lehet csillapítani. Elég gyorsan kiderült aztán, mekkora hatalmas az én bűnöm és tévedésem. Kértem valami zöldséges tésztát, de szóltam: tegyenek már a tetejére egy kis sajtot. Azt a tekintetet! Jó, hogy le nem köpött a pultos némber. Olyan felsőbbséggel közölte, hogy ez vegán étterem, olyan mély megvetés áradt a szeméből, miközben kioktatott, amiért ki mertem ejteni a számon a sajt szót (hogy a sajtkészítés miért rossz bármilyen élőlénynek, ne tőlem kérdezze senki), hogy éreztem: nem étterem ez, hanem valami szekta temploma. Az igazhitűeké, akiknek szemében még a vegák is eretnekek, még ők is valami elmaradott, büdös lábú parasztok, akikkel szemben a progressziót nyilvánvalóan csak a valóban felvilágosult tökéletesek, a vegánok képviselik, akik nem csak hogy állatot nem esznek, de semmi állati eredetűt sem! A felém irányuló gyűlölettől mindenesetre elment az étvágyam − legolcsóbb éhségűzés evör , ki is fordultam a helyről azon nyomban.

Ennek ellenére sem következtetek minden vegánra egy élményből és eszem ágában sincs értékkérdést faragni abból, ki mit eszik. Én ugyan nem fogok beleszólni ebbe, sem ilyen magánjellegű döntése miatt megítélni bárkit. Szabadság van, és tényleg az van: nem csupán én, de a gonosz állam, meg a csúnya hatalom, a Zorbán meg a „pribékjei” – nos, ők sem írnak elő semmifélét táplálkozásilag. Ellentétben a szabadságharcos Komáromyval. Pedig Orbánéknak van territóriumuk, amelynek törvényeit egy megnyert választás után négy évig a nép felhatalmazásával alakíthatják. Komáromy Rasztának meg pont nincs ilyen területe, senki
semmire nem hatalmazta fel, de ő odamegy és máris nyilvánít. Területet. Vegánná.

Mégis hogyan? Miért? Ha az a terület a „népé”, és én például ugye a nép tagja vagyok, viszont kifejezetten imádom a hurkát, a kolbászt meg a cigánypecsenyét, milyen jogon írja nekem elő ez a jóember, hogy én azt ott nem ehetek?

Nos, semmilyen jogon. Csak. Mert ő tudja, mi a jó, mi a helyes. A progresszívok mindig tudnák és meg is mondanák másoknak. A szabadság valahogy nem kenyerük. S ha a nép nem ért egyet velük? Az akkor a nép hibája.

*

Nem viccelek, tényleg így gondolja a jó rasztafári. Itt is a bizonyíték:

„magyarnarancs.hu: Mit szóltál a legutóbbi megmozduláshoz?

KG: Hogy idejött végre kétezer ember, az jó volt. De az, hogy tíz órával később, mikor kiengedtek minket a rendőrségi fogdából, és este 11 után már szinte senkit nem találtunk itt, hogy ennyi idő alatt megelégelték az emberek a szabadságharcot…

magyarnarancs.hu: Csalódtál?

KG: Meglepődtem, hogy ilyen hamar feladták. A Ligetvédők zászlóján ott van a Ligetvédők mottója: a belenyugvás a legnagyobb ellenségünk! Mindenkinek pontosan ugyanakkora, egyszemélyes felelőssége van abban, hogy milyenné válik a világ.

magyarnarancs.hu: Miért van ez máshogy például a franciáknál, akik akár hetekig kinn vannak tömegével az utcán?

KG: Most mondta valaki, hogy a franciák bármiben képesek meglátni a Bastille-t. Nekünk viszont most azzal kell szembenéznünk, hogy az, hogy kitették a Ligetvédők aktivistáit a táborból, hogy megindultak a munkagépek, az nem a kormány, nem is a rendőrség vagy a biztonságiak hibája. Az súlyosan a budapesti lakosok hibája. Hónapok óta több ezer embernek kinn kellene lennie. Ha az a pár száz rendőr, aki kijött ellenünk, háromezer embert talál itt és nem harmincat, akkor három hét alatt se tesznek ki, nem hogy három óra alatt.”

Annyira tehát nem sztondult be Komáromy sem, hogy ne vegye észre: harmincan nyomulásznak egy építési területen, nem háromezren. Vagy harmincezren. Ebből viszont nem azt a helyes következtetést vonja le, hogy nekik ott semmi keresnivalójuk, az emberek nem támogatják az akciójukat, tehát haza kellene ballagni, vagy vissza Jamaicába. Nem. A „budapesti lakosok”, a nép a hibás. Mert tunya.

Nos, nem. A nép nem azért nincs ott, mert lusta. Hanem azért, mert egyszerűen nem kér belőletek, Rasztakirály!

Én, mint születésemtől fogva budapesti lakos például azt akarom, hogy húzzatok el az építési területről. Remélem, mire ez a cikk az olvasó elő kerül, ez már megtörtént, már múlt idő. 

*

Sokáig nem tudtam egyébként, mit gondoljak a Liget-projektről. Magamtól eszembe nem jutott volna százmilliárdokat költeni a Ligetre és benne új múzeumokra, az biztos. A „Liget beépítése”, ahogy ti azt megfogalmaztátok ugye, az is szörnyen hangzott, úgy, mintha letarolnák és lebetonoznák a területet, amit nincs épeszű ember, aki támogatna. Csakhogy aztán elkészültek a tervek, a látványtervek, eredményt hirdettek az építészeti pályázatokon. S mi látszik most? Az, hogy kicsit nő a zöldfelület, egyáltalán nem lesz beépítve a Liget, csupán a régi, ocsmány szocreál épületek helyén lesznek újak. A Pecsa förmedvénye, meg az általatok annyira védett Hungexpo-patkánytanya helyén. Mégis, azon mi a retek védeni való van? Semmi.

Az is látszik, hogy van végre egy világszínvonalú, de egyedi, sajátosan magyar, zseniális építészeti tervünk: az új Néprajzi Múzeumé.

S hogy miért lett ilyenünk? Paradox módon épp Orbán Viktor az oka. Neki is éppen az a vonása, amely ijesztő is tud lenni és rosszul is elsülhet. Most viszont épp jól sült el.

Az történt ugyanis, hogy az eredeti tervpályázat jellegtelen kockákat hozott ki győztesnek. Amikor a miniszterelnök azokat meglátta, közölte, hogy ezt márpedig nem. Mielőtt diktátorozni kezdtek megint: nem kezdett el rajzolgatni, viszont kiadta parancsba az eredeti lefújását és nemzetközi tervpályázat kiírását. Megtörtént, jó tervek érkeztek, ráadásul a Néprajzi új épületénél magyar csapat vert rá a legnagyobb nemzetközi építészirodákra és tervezett baromi izgalmasat.

A terv annyira jó, hogy ma már kifejezetten akarom, hogy felépüljön. A Liget egészének terve persze lehetne némileg kompromisszumosabb szerintem is, nekem nagyjából ez a változat tetszene legjobban, azzal a kiegészítéssel, hogy én azért megépíteném a zeneházat: nem koncerthelyszínként, abból tényleg van már elég, de ha sikerül izgalmas, modern interaktív kiállítást összehozni, urambocsá'  meg a világ első számú Bartók-szentélyét is, abban azért lenne lehetőség.

A lényeg tehát, hogy lesztek kedvesek elballagni a ligetből, ha még nem tettétek meg.

Ezzel szolgálhatnátok egyébként az erőszakmentességet is. Azt én is szeretem. Az erőszakmentesség meg úgy valósul meg legkönnyebben, ha nem vagytok ott, ahol sem jogotok, sem morális alapotok nincs lenni. Ha viszont nem mentek szépen haza és ezért a rasztádnál fogva húz ki onnan a vagyonőr vagy a rendőr, olyan nagyon ne lepődj meg. Nem azért teszi majd, mert te képviseled az igazságot és a fényt a sötétség erőivel szemben. Engem is kiráncigáltatna bármilyen kivitelező a nagy darab, felbérelt kopasszal (vannak ilyen cégek, ez a szolgáltatásuk nekik), ha az építési területén akarnám megtartani az osztálytalálkozómat.

És ez így van jól.

Egyébként rengeteg jó tettre van ám lehetőség toronymászás és keresztbefekvés nélkül is. Az alábbi Orbán-ellenes csasztuska az Astoria aluljárójában is előadható. Odavaló. Több ember is hallaná. (Hogy Orbánnak ez inkább hozna-e, vagy vinne tőle, arról megoszlanak a vélemények a Mandiner üvegtornyában.)

Aztán: lehet például szemetet is szedni. Önkéntesen. Erőszakmentesen.

Azt például a Ligetben is. Ujjé. Az nagyszerű lenne. Tényleg szolgálná például a köz javát.

Már ha az tényleg olyan fontos, ugye.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr158882962

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gáz a behajtási költségátalány 2016.07.13. 18:13:14

Polgári engedetlenségi mozgalom indítását javasoljuk "behajtási költségátalány" ügyben. Polgári engedetlenséggel nem tudnak mit kezdeni. Gandhi azzal szabadította ki a gyarmati sorból Indiát. Pedig az egy aranytojó tyúk volt az angoloknak. Teendő mag...

Trackback: Gáz a behajtási költségátalány 2016.07.13. 18:11:36

Polgári engedetlenségi mozgalom indítását javasoljuk "behajtási költségátalány" ügyben. Polgári engedetlenséggel nem tudnak mit kezdeni. Gandhi azzal szabadította ki a gyarmati sorból Indiát. Pedig az egy aranytojó tyúk volt az angoloknak. Teendő mag...

Trackback: Stumpf András: Hasta la vista, Mr. Rasta! 2016.07.13. 09:13:01

A nép nem azért nincs ott, mert lusta. Hanem azért, mert egyszerűen nem kér belőletek, Rasztakirály!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 22:02:19

@Veridicus76:
"Logikus, hogy két ma álló, de ronda épület helyére új épüljön "

ez bizony komoly szakmai érv.

"Egyik sem lesz túlzottan magas."

csak magasabb, mint bármi más Budapesten, örülök a pontos adataidnak.

"Ez múzeumszakmai kérdés. De egy épület kevesebb, mint sok"

Múzeumszakmailag a muzeológusok tajtékzanak. Egyrészt a külön raktár miatt minden kiállításkor az utcán kell szállítani a műtárgyakat, másrészt egyetlen helyen lesz az összes (több múzeumé) műtárgy, ha bármi gebasz van, egyben semmisül meg minden. Tűzvédelmi okok miatt gyakorlatilag kutathatalan lesz minden gyűjtemény, mert az épületben csökkentett oxigéntartalmú kell legyen a levegő. És még egy sor indok, amiért ez így szar, de igazad van, örvendezzünk, megmondtad a szakmai tutit, egy épület kevesebb, mint több.

"Miért ne lehetne? "

De miért kell?

"Ha épül az a baj, ha nem épül az a baj?"

A dolgok akkor jók, ha értelmük van. Épül sok múzeum, nyilván oka van. A Nemzeti Galériának például van épülete ma is a Várban, miért költözik le? Miért nem inkább az épület nélkül álló Építészeti Múzeum kap egy épületet? Ha gondolkozol és nem csak tapsikolsz, akkor erre is kell legyen válaszod. Ha jó dolog a Ligetben a múzeum, akkor miért nem jó dolog ott az építészeti?
Nem röhejes vagyok, hanem tesztelem azt, hogy hogyan gondolkozol. Az eredmény: sehogyan sem.
Annyit tudsz, hogy kuss annak akit nem szeretsz és gumibottal szétbaszni mindenkit. Ostoba fasz vagy, ez van.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 22:12:22

@gyalog.galopp: a Ligetet fel kell újítani, ez nem kérdés. Minden más viszont igen.

Nem tudom, milyen állapotban van a házad, de ha mondjuk már fel kéne újítani, nem hiszem, hogy örülnél, ha én mint fővállalkozó egyszerűen ráöntenék pár köbméter betont. Esetleg te másképp képzelted, de szerintem örülj, mert felújítom.

Te gondolkodó ember vagy, tudsz válaszokat a feltett kérdéseimre?

gyalog.galopp 2016.07.14. 22:30:38

@Jean Sol Partre:
A házam felújításában a tulajdonosoknak van döntési jogosultságuk, a többieknek, legfeljebb véleményadási lehetőségük van.
A tulajdonosok a tulajdoni hányadukkal szavaznak, a döntés többségi alapon.
Amennyiben a megbízott kivitelező nem odaönti a betont, ahová kell, saját költségén eltünteti még a nyomát is.

Liget ügyben szó nincs arról, hogy a kivitelező garázdálkodna, ő azt teszi, amit terv alapján előírtak neki.
Igazából nem értem mit kérdeztél.

Jean Sol Partre 2016.07.14. 22:39:48

@gyalog.galopp: a házad példáját nem a tulajdonviszonyokra hoztam, hanem hogy ne örüljünk pusztán annak, hogy "felújítunk valamit", nézzük meg azt is, mit takar a felújítás. Mert én nagyon szépen tudok betont önteni, de te meg nyilván lakni szeretnél a házadban.

A kérdéseim Veridicusnak tettem fel még korábban. Arról szólnak, miért kell a Liget felújítást összekötni egy hatalmas projekttel, miért kell múzeumokat odatelepíteni, olyanokat, amiknek amúgy van otthona (ok, a Néprajzi jól jár az újjal), és ha már, akkor miért nem kap épületet az építészeti múzeum, akik ma csak raktárban élnek, hogy miért kell minden gyűjteményt egy nagy központi raktárba rakni, messze a múzeumoktól, miért kell olyan magas épületeket építeni meg sokkal nagyobbakat mint az eredetileg lebontottak, és hasonlók.
Magyarán, mi indokolja, hogy ez jó megoldás és hogy ez jobb, mint más megoldások? Miért nem lehet csak a Ligetet felújítani, aztán valahol máshol, máshogyan megoldani a múzeumok problémáját?

sztd 2016.07.15. 01:33:43

@Bell & Sebastian: A jelenlegi technológia mellett a üagasépítésben nem az adottságok határozzák üeg a technológiát, hsnem az igények az adottságokkal összefüggésben. Ez tényleg pénzigényes, de középületeknél arányaiban nem nagy tételről beszélünk.
A metrónál drága hiba az adottságokat figyelmen kívül hagyni, de egy országos múzeumnál általában a műszaki adottságokhoz való alkalmazkodás tekinthet hibának (akármilyen hihetetlen is).

@annamanna:
Egy Városliget megújítása a mai világban építkezés nélkül nem képzelhető el. Korábban is voltak ott épületek, csak szépen lassan összedőltek (ma már egy részük zöldterület).
Építkezések jobb helyeken vannak, és ellentüntetések is szoktak lenni. Ez így működik. Amikor a Louvre-t átépítették (odakerült az üvegpiramis, stb.) az is így nézett ki csak Mitterrand volt a "Kárpátok géniusza" szerepében.

Az érzelmi megközelítés igaz, de szerintem itt a balhé a fontosabb. Most nem természetvédelmi területen építkeznek. Hol voltak a most tiltakozók, amikor Törökbálint Tópark torzója épült természetvédelmi területen? (Az magántőke volt. Nagyobb, értelmetlenebb és pusztítóbb.)

annamanna 2016.07.15. 01:44:19

@Veridicus76: "Sajnálatos, hogy a Vaskefét nem takarítják el."

Ebben egyetértünk. Kérdés - miért pont ezt az undorító okádék gyurcsányista szart hagyják meg?

"Remélem, a ballib tehetségtelenséget szimbolizáló nem működő időkerék megy a kukába."

Nanana, és vajon ki fogja kifizetni Hernernek azt, amit a saját vagyonából ráköltött? index.hu/belfold/2014/05/01/idokerek/

annamanna 2016.07.15. 02:39:13

@sztd: "Az érzelmi megközelítés igaz"

valasz.hu/gasztronomia/ujje-a-ligetben-62432 - mi volt korábban a Ligetben? Kávézók, sörözők, éttermek, ahová a pesti nép kijárt tereferélni. A múzeum nem ilyen közösségteremtő hely, oda senki sem korzózás közben tér be.

Ujjé, a Ligetben oly vidám (nem a múzeumokban szoktak vidámkodni),
Ujjé, hogy mulat a nép (nem a múzeumokban mulatnak),
Úgy várom, hogy nyáron,
ha megjön a párom,
majd mulatunk jó nagyokat.
Mivel kérem a vérem
oly lázas, ha mérem,
s már számolom a napokat.
Bár vélem, hogy télen is
törődnek vélem,
a kedvencem mégis a nyár.
Kirepülünk sietve
a Városligetbe,
hol annyi sok élvezet vár.
Ujjé, a Ligetben nagyszerű,
ujjé, a Ligetben jó,
Cirkusz, mozi és ringlispil,
Wampetics, Weingruber és a Gerbeaud,
Ujjé, a Ligetben oly vidám,
ujjé, hogy mulat a nép,
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
Kis kifli, nagy kifli,
szász stangli, sóskifli,
egészen frissen kapható,
és adhatsz is, kaphatsz is,
úszhatsz is, lophatsz is,
(Bodrogiék változatában:
és rúghatsz is, lökhetsz is,
úszhatsz is, nyomhatsz is)
mindez oly mulattató.
Hintában hintázhatsz,
fagylalttól megfázhatsz,
vagy ha még ez is kevés:
akár célba is lőhetsz,
mert az is egy főhecc,
s a tormás virsli mily mesés.
Ujjé, a Ligetben nagyszerű,
ujjé, a Ligetben jó,
Cirkusz, mozi és ringlispil,
Wampetics, Weingruber és a Gerbeaud,
Ujjé, a Ligetben oly vidám,
ujjé, hogy mulat a nép,
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
Egy strófa, két strófa,
három vagy négy strófa,
bármilyen kupléból elég.
Mert míg nótám bevégzem,
kedves közönségem,
tudja már e dallamot rég.
Tehát most se téved,
megyünk a Lizsébe,
de gondoljon ott majd reám.
Hogyha kint a Ligetben
fújják a fülükbe
az én kedvenc melódiám:
Ujjé, a Ligetben nagyszerű,
ujjé, a Ligetben jó,
Cirkusz, mozi és ringlispil,
Wampetics, Weingruber és a Gerbeaud,
Ujjé, a Ligetben oly vidám,
ujjé, hogy mulat a nép,
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
Ujjé, háhá!
Ujjé, hahaha!
Ujjé, hahaha!
Ujjé, haha!
Hogyha süt a nap, kedves,
de esőben nedves,
ujjé, a Ligetben szép!
www.youtube.com/watch?v=prMu5l_1C4Q

Képeken a száz évvel ezelőtti fővárosi bulinegyed: mult-kor.hu/ujje-a-ligetben-nagyszeru---ilyen-volt-a-varosliget-a-szazadelon-20160506

Ezt az életérzést nagyon nehéz összeegyeztetni egy rakás hatalmas múzeumhodállyal.

"Az érzelmi megközelítés igaz, de szerintem itt a balhé a fontosabb."

Ha pesti lennék, én is nagyon dühös lennék.

"Most nem természetvédelmi területen építkeznek."

Lehet, viszont egy kétmilliós városban, aminek a levegőminősége kritikán aluli.

"Hol voltak a most tiltakozók, amikor Törökbálint Tópark torzója épült természetvédelmi területen?"

Ugyanaz a válasz - most nagyon sok ember életkörülményeit befolyásoló döntésről van szó.

gyalog.galopp 2016.07.15. 04:57:08

@annamanna:

Ez mind szép , amit írtál, csak nem a mai ligetről szól.
Már régóta nincs ott semmiféle "ujjé", és tudod miért nincs, mert a vursli már rég kiment a divatból. A gyerekek nem bódéban lőnek plüss, meg műanyag babákat, hanem az interneten vívnak tankcsatákat, a cselédlányok se ott ismerkednek a bakákkal, mert már cselédlányok, meg bakák sincsenek, ismerkedésre pedig ott a net.

Ha él még ember, akinek személyes élménye van a vursligettel kapcsolatban, az legfeljebb kerekesszékből tudna nosztalgiázni.
Rasztagyerek legfeljebb a kedvenc bozótját tudja siratni, de ha már kiütötte magát, olyan mindegy melyik alá fekszik, keressen magának máshol másikat.

annamanna 2016.07.15. 05:29:25

@gyalog.galopp: Az alábbi "Minden ideköt" c. videócska a fidesz-kormány megrendelésére készült, az emigráló fiatalság itthontartásának céljából, persze teljesen fölöslegesen. Na de! Bár nem vagyok pesti, de nekem úgy tűnik, ennek több jelenete is a Városligethez kötődik, és most figyelj - egy sem játszódik múzeumban! Mivel próbál meghatni a videó? Az érzelmekkel, a nagybötűs szerelemmel. Oszt ezen emóció kibontatoztatása bemutatásának céljábúl mit találtak a legalkalmatosabb helyszínnek? Érdemes megfigyelni, miket (pl. romkocsma, romos kapulj, pisiszagú pályaudvar, bútorozatlan lakás, sátor, kutyamenhely), mindenesetre annyit elértek vele, hogy a kommentelőket kegyetlenül feldühítették ("Maradjunk itthon hányni!" és hasonló megjegyzések, pl. hogy mennyibe kerülhet egy ekkora belvárosi lakás albérlete, meg hogy milyen fancsali arcot vág a lány, amikor a srác a hazai munkahelyet választja).
Mindenesetre dizájner múzeum nincs az érzelmi kötődést kiváltó helyszínek között, a Városliget viszont vastagon szerepel.

annamanna 2016.07.15. 05:37:46

@annamanna: opp, a link lemaradt: www.youtube.com/watch?v=NDlXbfZ63ks

Na mindegy, akkor a turbósított változatát is melléklem: www.youtube.com/watch?v=rO3EqaZBhd8

Ez a következő évi változat, ebben már több a csöcsfaktor és jobb a dizájn, de a kommentelőket ha lehet, még inkább irritálta a fesztiválozó, "saját lábon álló" aranyifjak permanens bulikája: www.youtube.com/watch?v=jLptO_hUQ3w

Nos, ha savanyú is a magyar narancs, de legalább pár száz milliócskát el lehetett verni ezekre a filmecskékre is.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 09:48:55

@sztd: "Korábban is voltak ott épületek, csak szépen lassan összedőltek"

mi van?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 09:58:04

@gyalog.galopp: vurstli valóban nincs már, meg bakák se, de azért meglehetős bátorságra vall azt mondani, hogy ma már csak a kedvenc bokor lehet az egyetlen siratható.
Úgy, hogy te bevallottan máshol élsz, kicsit erős, hogy már többedszer simán a "keressen másikat" meg "menj akkor a Népligetbe" tanácsot adod. Erre igazából csak a "menj te az anyádba" az adekvát válasz, csak a neveltetésem tiltja, hogy ilyet mondjak.

Te miért ragaszkodsz amúgy ahhoz, hogy a Liget felújítása múzeumok betelepítésével és hatalmas építkezésekkel valósuljon meg?

gyalog.galopp 2016.07.15. 10:19:44

@Jean Sol Partre:
Azé, jó , hogy jónevelt vagy, mert a kutya séltáltatás, meg a bokor alatti ejtőzés nem azonos senki felmenőjével.

Vidéki létemre többször fordulok elő a Liget környékén , mint egy átlag budapesti. Egyszer valami kutyafuttató, kocogó mozgalomba szaladtam bele, ami tényleg nagyon aranyos volt, de a Népligetben ugyanúgy meg lehet rendezni, ha esetleg, de szerintem továbbra is.
Nem látom azt a veszélyt, amit te látsz, én funkció bővülést látok, vurslit emelt szinten.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 13:19:53

@gyalog.galopp: "Nem látom azt a veszélyt, amit te látsz"

és a szakmai ellenvetések? a muzeológusoké, az építészeké, a városrendezőké, a lakossági ellenállás?
Mind hülye komcsi akiket figyelmen kívül kell hagyni?

Mik az érvek mellette? Jó lesz egy funkcióbűvült vurstli?

gyalog.galopp 2016.07.15. 14:00:06

@Jean Sol Partre:
aki megtervezte, akik jóváhagyták, azoknak tetszett.
akik az egészből kimaradtak, azoknak nem tetszik.
vagyok én a kívülálló, nekem tetszik.

annamanna 2016.07.15. 14:03:24

@gyalog.galopp: "akik az egészből kimaradtak, azoknak nem tetszik."

Kik maradtak ki ebből az egészből? Csupán csekélyke tíz millió ember!
Hogy is volt tavaly? Egy törvényileg szigorúan tilosan beépíthető földterületre álmodtak meg országunk zseniális vezetői egy menekülttábort. Természetesen semmiféle közműhálózat nem volt kiépítve a helyszínen, a pici falu egyetlen utcájában kevesebben laktak, mint ahány migránst a táborba óhajtottak telepíteni ezek a drága (nekünk drága) országvezetők; és amikor a falu lakossága kivonult tiltakozni, akkor megjelent a rendőrség, hogy takarodjanak, mert ahol vannak, az magánterület! Oszt mindenki csak lesett, hogy WTF? Az állami föld mióta magánterület?
Most kiment a jónép a Városligetbe tiltakozni (egy közparkba); megjelent a kopasz zombisereg, és közölték mindenkivel, hogy takarodjanak, mert ahol vannak, az magánterület! Mégis mióta magánterület a Városliget?
Orbán szőke vejecskéje részegen bemászik egy taxiba, és ott ortájozik a dolgozóval, hogy "te nem tudod, hogy ki vagyok, kirúgatlak!" - mintha a taxis az após cselédje lenne, a kastélyhoz tartozó urasági kocsis.
A kamera elkapja Rubovszky képviselő úr motyogását: "Áder nem lesz államfő, mert a Viktor nem engedi!" Milyen törvény alapján?
És akkor még nem is került szóba a Vár, mint amihez az ország lakossága érzelmileg kötődik. Egy ország lakossága, nem egy ember.
Miről álmodoznak ilyen mentalitással? Ezeréves birodalomról?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 14:06:29

@gyalog.galopp: tényleg csak irigység lenne a tiltakozás miatt? Ennyire primitívnek gondolsz mindenkit, hogy nem tetszik nekik, mert _kimaradtak_ belőle?

És a lakosság 80%-a aki nem akarja? Azok is csak a jattot várnák, vagy mi?

És neked miért tetszik? Mik a mellette szóló érvek? És az ellene szóló érvek cáfolatai?

gyalog.galopp 2016.07.15. 14:29:03

@Jean Sol Partre: @annamanna:

csekélyke tízmillió embert véleményét nem lehet meghallgatni, erre találták ki a képviseleti demokráciát. Tessettek volna jobban szavazni, mosmá így tetszettek járni, majd jövőre, talán.

mi a baj ezzel?
www.ligetbudapest.org/

gyalog.galopp 2016.07.15. 14:30:54

@Jean Sol Partre:

a fenét gondolom, hogy mind csupán irigységből, de ezt hagyjuk

annamanna 2016.07.15. 15:24:30

@gyalog.galopp: hagyjuk már a választók hibáztatását. Ha valaki romlott kaját vesz a boltban és belebetegszik, arra sem mondhatod, hogy tetszett volna jobban vásárolni.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 15:37:29

@gyalog.galopp: szóval ne járjon a szánk semmilyen ügyben, ezeket választottuk, nekünk 4 évig kuss?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 15:38:36

@gyalog.galopp: én már sok mindent mondtam, mi a baj vele, te meg semmit, hogy miért lenne jó.

gyalog.galopp 2016.07.15. 15:59:26

@annamanna:

ez hülyeség, ha romlott kaját kapsz visszaviszed, kártérítés, nemá

@Jean Sol Partre:

mert, szerinted mit lehet csinálni, ha 5 percenként változik a véleményed , 5 percenként szavaztatni?
Én elmondtam, hogy tetszik a múzeum koncepció, hogy a vártól a Ligetig lehet vinni a látnivaló mellett a programot is. Kifejezettem jó ötletnek tartom.

Azt mondod, hogy sokmindent mondtál , hát semmit nem mondtál arról , mért nem tetszik, mert az, hogy nem marad liget , ez egyszerűen nem igaz, ezt te is tudod.

annamanna 2016.07.15. 16:31:47

@gyalog.galopp: Ha belebetegszel vagy neadjisten kinyiffansz a romlott ételtől, azt mivel térítik meg neked? De még ha csupán cipőről is volna szó, aminek öt perc után leválik a sarka, akkor sem te vagy a hibás, mert megvetted, hanem az, aki a pocsék cuccot rádsózta, nemde? Nem Bényi Ildikó lánya a hibás, amiért ginával elkábították (és talán meg is erőszakolták), hanem azok, akik átverték. Vagy itt www.borsonline.hu/celeb/a-ledobott-baba-anyja-volt-szalaiek-rettegett-alberloje/115634 nem a színész házaspár volt a hibás, amiért megpróbáltak segíteni egy látszólag elesett, gyönge, rászoruló nőn. Vagy nem azok az emberek voltak a hibásak, akik kimentek megnézni a nizzai tűzijátékot, és nem tudták előre, hogy el fogják őket gázolni, pedig igazán gondolniuk kellett volna rá. Persze lehet, hogy téged soha nem lehet becsapni, de fogadd el, hogy nem mindenki olyan dörzsölt, mint te, és aki a tudatlan, jóhiszemű, naiv embert becsapja, az nem háríthatja el a felelősséget azzal, hogy az áldozatnak tudnia kellett volna, hogy hazudik.
Nézzük a bűneset sztoriját, mint a manipuláció mestertervét. Ott valóban tudnia kellett volna Ádáméknak, hogy a kígyó hazudik. Meg is kapták a büntetésüket érte. De ez nem mentette fel a kígyót a felelősség alól, és nem azzal zárult az ítélet, hogy "ők a hibásak, minek dőltek be".

annamanna 2016.07.15. 17:37:40

@gyalog.galopp: Nézzük a múzeumokat, mint látványosságot, turisztikai célpontot. A Közlekedési Múzeumot már bontják, és egy föld alatti katakombát hoznak létre helyette, amin tényleg nem lesz semmi látnivaló. Az Építészfórum szerint erre nincs racionális ok: epiteszforum.hu/valoban-mi-a-baj-a-kozlekedesi-muzeummal1

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:43:05

@gyalog.galopp: felsoroltam neked is egy csomó kérdést, amikben egyszer sem szerepel, hogy "nem marad liget". Ezek a kérdések mind problémák és nem kicsik.
Te viszont csak hajtogatod, hogy neked tetszik az ötlet, de se a kifogásokra nem mondasz semmit, se arra, mitől jobb a ligetben a múzeum, mint mondjuk a Nyugati mögött. Az elég sovány, hogy "lehet vinni a programot". Merthogy lehet azt vinni máshová is, ahogyan azt te is előszeretettel ajánlgatod. Mondd, miért pont a Ligetbe?

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:44:57

@gyalog.galopp: "mit lehet csinálni, ha 5 percenként változik a véleményed"

bizony ez is egy probléma, hogy a fákat már vágják, de a vélemény meg a program meg a terv még mindig 5 percenként más. De nehogy már azt mondd, hogy ez normális, és azért nem lehet megkérdezni az emberek véleményét, mert még azt se tudják, mit kérdezzenek.

Jean Sol Partre 2016.07.15. 19:50:54

@gyalog.galopp: "az, hogy nem marad liget , ez egyszerűen nem igaz"

a sok fejtörés eredménye a Ligettől nem messze: 444.hu/2015/07/16/mind-egy-szalig-kivagtak-a-dagaly-furdo-pompas-jegenyeit

Persze tuti, hogy a Ligetben ilyen nem történhetne meg, ahogy az Orczy kertben sem, a Kossuth téren se, meg Szigetváron se, meg a Rómain se... És a Széll Kálmán téren is milyen klasszul zöldítettek.

Sima valószínűségszámítás meglévő statisztikák alapján, hm?

annamanna 2016.07.15. 20:42:14

@sztd: "Amennyiben tényleg tőzeges, a tőzeg mindenestül kitermelhető az épület alól, a helye homokos kaviccsal kitölthető, ami olcsóbb a tőzegnél, tiszta nyereség az egész."

Ezen elgondolkoztam, mert ha mondjuk igaz (nem tudom), akkor ki termeli ki a tőzeget? Ez persze költői kérdés volt, mert ha valóban tőzeg van a földben, akkor lehet tudni, ki fogja kiszedni. Közérdekből, persze. Ha mondjuk ez igaz (tényleg nem tudom), akkor le a kalappal, ez nagyon ügyes húzás.

gyalog.galopp 2016.07.15. 21:21:51

@annamanna:
Imádlak, egyelek meg tökfőzelékbe!

gyalog.galopp 2016.07.16. 05:38:52

@Jean Sol Partre:

Normálisnak egyáltalán nem normális, de találkoztál már normális emberrel?
Én igen, bődületesen unalmas volt.:)

Jean Sol Partre 2016.07.18. 09:42:26

@gyalog.galopp: egz kormánynak nem szórakoztatónak kell(ene) lennie.

hunyuan 2016.07.23. 14:17:54

strumf az apád faszát..
Pakson ott gitároztál mellettem..
kurva nagy szerencséd, hogy akkor még nem vágtam a fizimiskádból ki a fasz vagy, mert kibaszottul pofán vertelek volna.., hogy miért? csak bazdmeg..
egy jó tanács: ne gyere többet Paksra vagy ha leesz a fene számolhatsz egy jó kis elpicsázással ha meglátlak
pffejj bazdmeg

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.07.23. 16:09:22

@hunyuan:
ne emberkedjen itten ezzel a negyeremégegyszerpaksrabazmeg gombáspicsa dumával, hanem szedje a sátorfáját és itten pesten bassza pofán a gecit! :)

hunyuan 2016.07.23. 17:33:54

@jose maria padilla: majd én eldöntöm, hogy hol és mikor.. sok közöd nincs hozzá

Jean Sol Partre 2016.07.25. 13:53:22

@gyalog.galopp: nyilván teljesen rendben van, hogy hazudnak a Liget projektről, ettől függetlenül garantálható, hogy az amúgy is csodálatos tervek megvalósítása még a legoptimistább reményeket is felülmúlja majd.

444.hu/2016/07/24/igy-trukkoznek-a-varosligettel-a-liget-projekt-boszorkanykonyhajaban

272_1 (törölt) 2016.07.25. 14:22:20

@Jean Sol Partre:

minden nagy embernek nyomot kell hagynia, a sztárépítésznek a duna part beépítésével, a személyi kultusz vezetőjének önmagát ábrázoló monumentális szobrokkal, nekünk a máshonnan már jól ismert múzeumi negyed jutott.

www.counter-currents.com/wp-content/uploads/2016/06/LinzModel.jpg

te vagy tűz körül, rákérdezhetnél hogy hol lesz az új sorsok háza? marad ott messze a turistáktól elzárva?, vagy sikerül becsempészni egy exponáltabb helyre? (én nem tudok semmiről, ne nézz így rám!!!)

Jean Sol Partre 2016.07.26. 10:47:27

@majd integetek: Mariskáról egyelőre nem tudni semmit. Nekem mondjuk nem hiányzik a Sorsok Háza, nem szeretem, mikor múzeumként akarnak eladni egy bazári panoptikumot.

annamanna 2016.07.27. 23:02:08

@Jean Sol Partre: azt álmodtam, hogy egy erdőben sétálok, fölfelé egy hegyoldalon, és egyszer csak egy hatalmas, fából épült templom tárul a szemem elé. Leginkább talán oroszos stílusú, óriási és nagyon szép. Azon gondolkozom álmomban, hogy minek építettek az erdő közepébe egy ilyen hatalmas templomot; és akkor veszem észre, hogy az egész erdő egy még sokkal óriásibb épület belsejében van. Egyszerűen körbevették falakkal az erdőt, tetőt tettek rá, valami iszonyat gigantikus könnyűszerkezetes épület belsejében járok; látom, hogy a távolabbi fák már halottak, azok tartják az épület oldalát; a többi fának pedig csak idő kérdése, hogy kipusztuljon. Nem vágták ki az erdőt, magától is el fog halni. Álmomban azt is tudom, hogy ez a hatalmas építmény is valamilyen spirituális célból épült (mondjuk szcientológia vagy ilyesmi, nyilván azért álmodtam erről, mert olvastam, hogy építettek egy székházat Angyalföldön). Aztán az egyetem ajtajában állok, és látom, hogy az is le van zárva, már annak a területét is bekebelezte ez az elképesztő monstrum épület, azt is kisajátították, magánterületté nyilvánították.
Nem szoktam emlékezni az álmaimra, de ha folyton ilyen ökörségeket álmodok, akkor jobb is őket elfelejteni. A valóság mégiscsak racionálisabb és vidámabb..... ilyen nálunk nem fordulhat elő. www.youtube.com/watch?v=lwI8sa9lhTo

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.27. 23:19:31

@annamanna:
Kénytelen vagyok halivudi elmélkedésnek tartani az ilyen "gondolatokat", amíg legalább egy kis szelídítés nincsen rajta.
Annamanna, ne haragudj nagyon meg rám, de nem bízom benned, hogy igazat mondasz. A kismajmokért meg elnézést, de hát ők evolucionisták, nem?

annamanna 2016.07.27. 23:47:23

@Mihint: Ezt nem értem. Se a hazugságot, se a kismajmokat. Akkor álmodtam ezt, amikor vihar volt, én meg közben legjobb időtöltésnek az alvást találtam. Talán nem aludtam elég mélyen, és előtte Szily cikkét olvastam a szcientológusok székházmegnyitójáról. Ezt: 444.hu/2016/07/25/tenyleg-leontottek-egy-vodor-szarral-a-szcientologusok-amerikai-papajat-budapesten
Ómolnár Miklós ébren is sokkal színesebb tintákról álmodik, mint amiről én valaha is álmodni tudnék.
Kicsit tényleg csodálkoztam az álmomon, szerintem ötödikes korom óta nem álmodok közéleti témákról, akkor azt álmodtam, hogy felrobbant egy atombomba, aztán meg mindenkit sorba állítanak és lefejeznek. Ott befejeztem a politikai indíttatású álmokat.

annamanna 2016.07.27. 23:58:11

@Mihint: és a szóismétlést is befejezem, végül is nem ártana tartani egy színvonalat, ha már le lettem halivuduzva.

Jean Sol Partre 2016.07.28. 10:46:28

@annamanna: hát, ez egy rémálom, még ha szép is van benne

annamanna 2016.07.30. 05:00:31

@Jean Sol Partre: Már korábban is eszembe jutott a Gilgames, de most megtaláltam az idevonatkozó részt:

„Nem szabadott volna ennyire messzire menni!
Mindent akarni, mindent tudni-vágyni,
az istenekét embernek elzabrálni.
Nem szabadott volna e kettőnek eddig jutni,
a cédrus erdő sarkát felsebezni,
Enkidunak e szent helyet felfedni.”

„Megsértettétek a cédrus erdőt, jöttettek
hogy elvegyétek azt mi tietek nem lehet,
emberként ostromoljátok az isteneket.
Enkidu, elárultál, elárultad ezt a szent ligetet,
átkot ezért szórtam rád, de térdre esek,
ha Gilgamessel az erdőnek kegyelmeztek.”
drot.eu/article/gilgames-cedrus-erdo-jegyzet-es-magyar-forditas

Bár lehet, hogy inkább ebből merítenek ihletet www.youtube.com/watch?v=cktx5NnBVwU

"Édes Istenem, add meg énnekem,
Puszta föld legyen a főváros helyén!
Margit híd alá plasztikbomba kell,
A Szabadságszoborral együtt tűnjön el,
A Parlament nekem nem sokat jelent,
Még ma éjjel én romba dönteném!
A vidék jófele parlagon hever,
Bunkó pestiek, bunkó pestiek!
Vízfejű az ország, vízfejű az ország, vízfejű az ország...
Bunkó pestiek, bunkó pestiek, bunkó pestiek!
Tetves népliget, SzájHősök tere,
Nem mondom tovább, felrobbantanám!"

Jean Sol Partre 2016.07.30. 21:20:46

@annamanna: hogy te milyen zenéket ismersz!!! köszönöm, beleszerettem :)

gyalog.galopp 2016.08.05. 12:46:27

@Jean Sol Partre:

Ismered a Rozsdatemetőt, meg Hábetleréket, na ez a Liget is egy rozsdatemető, a szélén a rozsdás vaskefével, mint szimbólummal.
A kicsinyes, rövidlátó, provinciális szervilizmus...

gyalog.galopp 2016.08.05. 16:20:23

@Jean Sol Partre:

bevallom, csak átfutottam.
Nem a cikkre reagáltam, hanem az egész liget vitára.
Ebben a vitában két dolgot érzékeltem, mint laikus, a merjünk kicsik lenni, és a nehogymá ő kapja a lóvét típusú zsigeri irigység.

A szakmaiság az kb a 2.-3. körben kezdett előtűnni.
Mint mondtam, maga a koncepció szerintem nagyon jó, de tönkreteszi a kicsinyes szarakodás.
Prágát nem véletlenül hoztam fel, Prága ebből a szempontból egy skanzen, nem fejlődőképes, Budapestnek fejlődőképesnek kell lennie.

Jean Sol Partre 2016.08.05. 16:30:37

@gyalog.galopp: "Mint mondtam, maga a koncepció szerintem nagyon jó"

Melyik koncepció? Olvasd el a cikket, abból kiderül, hogy nincs is igazi koncepció (se). Mármint néhány fix pont van ugyan, de azoknak semmi köze se a Ligethez, se a múzeumokhoz, és nem koncepció.

gyalog.galopp 2016.08.05. 17:25:19

@Jean Sol Partre:

Nézd, már nem érdekel, ki , mit ír róla. Volt egy ötlet, amit a primitív, alagsori házmester lelkületű, magát szakmai elitnek, mifaszomnak nevező kis stílű irigység megfúrt.
Ennyi.

Jean Sol Partre 2016.08.05. 17:31:09

@gyalog.galopp: elég egyszerű világlátás, remélem, nem baj, ha leostobafaszozlak, agy azt feltételezem, hogy lecsúsztál valami jó zsíros falatról. Kicsit sajnálom, hogy ennyi energiát pazaroltam rád, mondhattad volna előre, hogy lófaszt nem tudsz az egészről és csak az előítéleteid alapján alkotsz véleményt.

gyalog.galopp 2016.08.05. 18:14:10

@Jean Sol Partre:

Ismerem Budapestet, ismerem a saját fatornyos kisfalumat, ami nem különb, ismerem az embereket.
Nincs itt fidesz, meg, meg má nem is tudom ki, vagy mi van a másik oldalon, emberek vannak kicsinyes pitiáner lelkülettel.

Jean Sol Partre 2016.08.05. 18:51:40

@gyalog.galopp: én meg most már téged ismerlek.

annamanna 2016.08.06. 08:34:49

@gyalog.galopp: "kis stílű irigység megfúrt."

"mindenki minket bámul.
- Irigykednek.
- Egészen ki van dülledve a szemük.
- Mert látják, hogy legszebb álmaink is megvalósíthatók."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/legmereszebb-almaink-is-megvalosithatok.html

"az ember azt hinné, hogy egy normális kutya jobban és kitartóbban húz.
- Ezt nem vitatom. Én azonban vérbeli városlakó vagyok. Mit kezdjek tizenkét négylábú kutyával?
- Csak nem fél tőlük, Feri?
- Én a szúnyogcsípéstől is félek. A természet erőivel csínján kell bánni. Mondjuk, hogy ezek a kutyák négylábúak. Mondjuk, hogy megbolondulnak valamitől. Mondjuk, hogy kitépik a gyeplőt a kezemből... Jobb erre nem is gondolni, Ilonkám!"

"Mint mondtam, maga a koncepció szerintem nagyon jó, de tönkreteszi a kicsinyes szarakodás."

"- Mostanáig - mondta aztán - az emberek nagy házakat építettek, és minden szobában raktak egy kályhát. Nem lehetne fordítva csinálni, Kreibich bácsi?
- Hogy fordítva? - kérdezte a kályhás.
- Nagy kályhákat kéne építeni - mondta ábrándozva Gróh -, s a nagy kályhákba kicsi házakat... Mit szól hozzá, Kreibich bácsi?
- Így első hallásra kissé szokatlanul hangzik - mondta némi gondolkodás után a kályhás. Hiába marasztalta az orvos, nemsokára elköszönt és hazament.
Másnap Gróh doktort a kórház sebészetéről szép csendben átvitték az elmeosztályra. Azóta ott él. Nem bánt senkit, és őt sem bántja semmi. Hátát a falnak veti, és szelíd mosollyal néz a sem­mibe."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/az-ember-melegsegre-vagyik.html

"Budapestnek fejlődőképesnek kell lennie."

"Körülbelüli száztíz-száztizenöt év múlva, egy szép nyári napon, soron kívül megkondítják majd az ország összes harangjait. Sokan rá se hederítenek, pedig az a csengés-bongás nagy változások hírnöke lesz!
Addigra Visegrádon újjáépül az egykori királyi palota, sosem látott pompával, óriási termek­kel, függőkertekkel. Az avatási ünnepségen - azt jelzi majd a harangkongás - néhány aggas­tyánnak könnybe lábad a szeme. Valóban, az lesz az a perc, az a nagy és régen esedékes perc, amikor véget ér az ezeréves pechszéria.
Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. „Dunainak” azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársa­ság­gal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet."
"Így fogunk élni. Addig, ezt a pár évet, ki kell bírni."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/nezzunk-bizakodva-jovobe.html

"A kicsinyes, rövidlátó, provinciális szervilizmus..."

"Egy hét múlva dolgozatot írtak: „Mit láttam a budapesti tanulmányi kiránduláson?” Az ifjúságot csak látványos dolgok lelkesítik; oldalakat írtak a Mátyás-templomról, egy önkiszolgáló büféről, az Országzászlóról... A Hubauer Sándor Emlékkiállításról alig valamit. Ilyenek ezek a mai fiatalok.
De nem baj. Majd egyszer. Majd húsz, harminc év múlva. Majd negyven év múlva. Akkor majd eszükbe jut Hubauer!"
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/magyar-panteon.html

"Egyszer azt mondta Sipos:
- Kéne valami emléket hagynunk magunk után.
- Mi a csodának? - kérdezte az egyik, aki rendőri felügyelet alatt állt.
- Hogy arra az időre, amikor már nem leszünk, maradjon utánunk valami.
- Ki lesz akkor mireánk kíváncsi? - kérdezte a negyedik magyar, akit se Siposnak nem hívtak, se rendőri felügyelet alatt nem állt.
Sipos azonban ragaszkodott a tervéhez, mely a másik kettőnek is megtetszett. Csak ő, a negye­dik hajtogatta a magáét, hogy ennél butább ötletet még nem termett a föld. Zokon is vették a többiek.
- Mi az? - szóltak rá. - Hogy beszélsz? Te talán nem is vagy igazi magyar."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2011/12/az-utolso-meggymag.html

annamanna 2016.08.06. 08:56:25

@gyalog.galopp: "A kicsinyes, rövidlátó, provinciális szervilizmus..."

"Elsőrendű, teljesen friss, zamatos ananász."
"Este meghámoztuk és megettük. Semmi íze sem volt. Alig valamivel volt rosszabb, mint a tök. Nyersen is, cukorral is, rummal is. Nagy nehezen legyűrtük, ittunk rá egy pohár vizet. Harmadnap szembetalálkoztunk az angol lánnyal a folyosón. „Hogy ízlett?” - érdeklődött. „Nagyon” - feleltem. Felsóhajtott. „Hiába - mondta -, az ananász, ananász.” Azóta lopva meg-megállok a gyümölcsárus standja előtt, és vágyakozva nézem az ananászokat."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/presztizs.html

"Nincs itt fidesz, meg, meg má nem is tudom ki, vagy mi van a másik oldalon"

"Egy parafa dugó, mely semmiben sem különbözött a többi parafa dugótól (Hirt G. Sándornak mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent), beleesett a vízbe.
Egy ideig, amint az várható volt, úszott a víz színén, aztán különös dolog történt. Lassan merülni kezdett, lesüllyedt a fenékre, és nem jött föl többé.
Magyarázat nincs."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/jelenseg.html

"maga a koncepció szerintem nagyon jó, de tönkreteszi a kicsinyes szarakodás."

"Itt ez a szép Budapest, mondta az ifjú férj, van itt színház, mozi, hangverseny, látnivaló elég.
Otthon maradtak. Szépen, szerelmesen teltek mézesheteik.
Egy délután azonban, úgy fél hét felé, fölakadtak a lámpáról lelógó légypapíron."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2011/12/naszutasok-legypapiron.html

@Jean Sol Partre: "Kicsit sajnálom, hogy ennyi energiát pazaroltam rád, mondhattad volna előre, hogy lófaszt nem tudsz az egészről és csak az előítéleteid alapján alkotsz véleményt."

"- Hát meséljenek már valamit! - nézett rájuk a föltámadott.
- Mit meséljünk? - mondta az öreg nénike. - Nincs nekünk annyi mesélnivalónk.
- Nem történt a szabadságharc óta semmi?
- Mindig történik valami - legyintett a kisiparos. - De ahogy a német mondja: Selten kommt etwas Besseres nach.
- Ez van! - tette hozzá a taxisofőr, és minthogy csak fuvart szeretett volna fogni, csalódottan visszasétált az autójához.
Hallgattak. A föltámadott lenézett a gödörbe, mely fölött nem zárult össze a föld. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt a körülállóktól.
- A viszontlátásra - mondta, és leereszkedett a gödörbe.
A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne csússzon a sáros agyagon, előzékenyen a kezét nyújtotta neki.
- Minden jót! - szólt le a fiatalasszonynak.
- Mi történt? - kérdezte tőlük a bejáratnál a taxisofőr. - Csak nem mászott vissza a sírba?
- De visszamászott - csóválta a fejét a nénike. - Pedig milyen jól eldiskuráltunk."
orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/nincs-semmi-ujsag.html

"A tüzet egy német férfi okozta, aki a sziget egyik barlangjában élt. A 27 éves illető szokása szerint az erdőben ürített, majd a használt WC-papírt megpróbálta elégetni. A száraz aljnövényzet azonban lángra kapott, és a szél gyorsan tovább vitte a tüzet, mostanra már kétezer hektárnyi erdő lángol."
444.hu/2016/08/05/halalos-erdotuz-lett-a-meggondolatlan-szekelesbol

annamanna 2016.08.06. 10:39:43

@Jean Sol Partre: Vicces, hogy a valódi hír mennyire nem lóg ki a groteszk novellák közül.
Amúgy ez különösen érdekes novella: orkeny-egypercesek.blogspot.hu/2012/01/nezzunk-bizakodva-jovobe.html
És ami leginkább furcsa benne, hogy kifejezetten jiddisre hajazó kifejezéseket tartalmaz, tehát mintha a pesti zsidóság ábrándozna: pechszéria, kabalából, Yehudi Menuhin. Mármint ábrándozna benne egy visegrádi birodalomról: "Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. „Dunainak” azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársa­ság­gal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet."
Ami azt illeti, ez a novella csak félig vicces, félig borzongató.

Jean Sol Partre 2016.08.06. 15:37:01

@annamanna: " félig vicces, félig borzongató."

mint szinte mindegyik Örkény. Ettől (is) zseniális

annamanna 2016.08.06. 15:51:03

@Jean Sol Partre: Na persze, csakhogy ez már nem is irodalom, hanem jóslat (vagy régóta dédelgetett tervecske, amiről neki is tudomása volt). A visegrádi birodalom! Aminek négy vagy öt tenger mossa a partjait! Kardos is sokat írt itt a visegrádi országok egységesítésének szükségességéről, és a visegrádizmus mögött ma már tényleg egyre jobban kirajzolódó politikai szándék van.
Ezt Örkény vagy a kisujjából szopta, vagy nem.

272_1 (törölt) 2016.08.06. 16:43:57

amikor átadták a duna-rajna-majna csatornát az alnémet érdeklődés elfordult a duna szövetségtől, tőlünk és a szerbektől meg végképp, nálunk abszolút használhatatlan a duna gazdaságilag, a szerbek meg a sekély merülésű uszályaikkal ennek fentartásában érdekeltek.

örkény idejében még élt a duna szövetség terve, de azóta kukába került.

Jean Sol Partre 2016.08.06. 17:06:02

@annamanna: nem a kisujjából szopta, és nem is ő találta ki, ez akkoriban még menő volt.

annamanna 2016.08.06. 22:08:26

@Jean Sol Partre: Csakhogy Örkény groteszk novellákat írt. Ő nem Wass "adjátok vissza a hegyeimet" Albert. És ez a szöveg rám is pontosan úgy hat, ahogy egy groteszk novella hat: egyszerre röhejes és hátborzongató. Pláne, mivel úgy tűnik, mintha komolyan ebbe az irányba fordulna a politikai elit. Számomra semmi értelme a Visegrádozásnak, ha már egyszer van EU. És mégis, mintha pontosan ilyen erővonalak mentén igyekeznének leszakadni a nyugati világról. Mindent vissza, csakhogy ezen a mindenen mintha a vasfüggönyt kéne érteni.....újra azt a megosztottságot, amiből még alig keveredtünk ki.

annamanna 2016.08.07. 00:19:00

@Jean Sol Partre: visegrádi országok és a fák: index.hu/mindekozben/poszt/2016/08/06/250_ezer_fat_vagtak_ki_a_sinek_mellett_most_majd_hangfalakat_epitenek_a_helyukre/

index.hu/mindekozben/poszt/2016/08/06/a_debreceni_muzeum_utcaban_nincsenek_ligetvedok_ki_is_vagtak_a_fakat_mint_a_huzat/

Hej, mostan puszta ám igazán a puszta!
Mert az az ősz olyan gondatlan rosz gazda;
Amit a kikelet
És a nyár gyüjtöget,
Ez nagy könnyelmüen mind elfecséreli,
A sok kincsnek a tél csak hült helyét leli.

Azért Prága, a fejlődésképtelen skanzen üdítő kivétel travelo.hu/tavol/2016/07/15/200_park_epul_pragaban/

Jean Sol Partre 2016.08.07. 00:50:38

@annamanna: hát, erről már nem Örkény tehet, a hatalomvágy, a kapzsiság, a hülyeség örök.

Jean Sol Partre 2016.08.07. 00:52:38

@annamanna: nem értenek ezek ehhez Prágában, most a beton a menő, nem a fák, gyalog galopp is megmondta, a fa pitiánerség.

annamanna 2016.08.07. 01:41:00

@Jean Sol Partre: vannak, akik mernek nagyot álmodni, mocsárba várat www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4 faluba stadiont, pusztába kisvasutat, Pestre olimpiát.
Eközben José Mujica termeszti a gerberát. magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/kertesz.htm
Ez is egy piti alak: rejtelyekszigete.com/megvette-az-esoerdot-a-milliardos-nehogy-kivagjak/

annamanna 2016.08.07. 04:07:11

@Jean Sol Partre: "Egy chicagói kutatás szerint pedig még a legszegényebb területek lakói között sem egységes a kép: a fákkal övezett területeken élők körében kisebb arányú a bűnelkövetés mint az ugyancsak szegény, de zöldövezettől menetes betondzsungelek lakói körében."
"Korábban már voltak hasonló kutatások: ezek során bebizonyították, hogy a természetközeli életet élők jobban alszanak, a zöldövezetben lakók 7 évvel fiatalabbnak érezhetik magukat és körükben kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés mint azok körében, akik a belvárosban laknak."
"azok, akik több időt töltenek a szabadban, sokkal inkább távol tudják tartani magukat a társadalmi nyomástól és az olyan sztereotípiáktól, mely szerint például a nőknek karcsúnak, a férfiaknak izmosnak kell lenniük – mondta Viren Swami."
"Ha pedig felismerjük, hogy egy nagyobb ökoszisztéma részei vagyunk, akkor talán a saját egészségünk megóvására is nagyobb gondot fordítunk, távol tartjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól”"
"azok, akik nem szeretik a testüket, javíthatnak önképükön olyan terápiás hatású programokkal, mint a túrázás, kempingezés."
divany.hu/eletmod/2016/08/06/a_friss_levego_jot_tesz_az_onbecsulesunknek/

"évente 90 ezer facsemetével lehetne gazdagítani a zöld területeket az országban"
divany.hu/eletmod/2015/04/23/minden_gyerek_szuletesekor_ultessunk_egy_fat/
(Piti, elmaradott, fejlődésképtelen, provinciális!)

"a nem is olyan távoli jövőben akár világító fák is helyettesíthetik az utcai lámpákat."
divany.hu/raktar/2014/09/04/daan_roosegarde/
(Piti, elmaradott, fejlődésképtelen, provinciális!)

"olyan fát hozott létre, amin negyvenféle gyümölcs terem meg. A projekt még 2008-ban vette kezdetét, mikor a művész megtudta, hogy finanszírozás hiányában bezárnak egy New York államban található mezőgazdaságot, és ezzel párhuzamosan leállítják az ott található gyümölcsös további gondozását is, ezzel halálra ítélve az ott találhatót több, 150-200 éves őshonos, ritka csonthéhjasokat termő fát."
"úgy döntött, hogy megveszi a gyümölcsöst, majd úgynevezett chip szemzéssel beoltotta a fákat. Az eljárással 16 darab különleges, 40-féle gyümölcsöt termő fa jött létre, amiket az Egyesült Államokban múzeumok és egyéb forgalmas közösségi pontok területén helyeztek el, látványosságként"
divany.hu/raktar/2014/07/26/samvanaken/
(Piti, elmaradott, fejlődésképtelen, provinciális!)

"Régebben, amíg nem voltak mindennapos részei az életnek ezek az elektronikai kütyük, addig a szórakozást és a pihenést az jelentette, hogy kimentek a friss levegőre, és ott töltöttek munka után pár órát."
"ha egy kis időt eltölt a természetben, akkor aznap kisimultabb lesz, és kevésbé ingerlékeny is."
" azok, akiknek a természetközeli helyen laknak, azok nyálában kevesebb kortizol nevű stresszhormon található, mint akik a betondzsungelben élnek."
"Mindezek mellett a vérnyomásra és a szív működésére is pozitív hatással van, tehát amikor csak teheti, kiránduljon egyet a szabadban, mivel hamar elűzi a rossz kedvet és a depressziót!"
"Sokan, ha elakadnak a munkában és egy kis felpörgésre vágynak, rögtön kávéhoz nyúlnak, pedig ugyanazt a hatást érhetik el, ha ebédszünetben sétálnak 20 percet a parkban. Ennek alátámasztására egy skóciai kutatásban az önkénteseket három csoportra osztották: az egyik csapat a történelmi bevásárló utcába ment, ahol rengeteg régi épület és kevés forgalom van, a másik egy parkba, a harmadik pedig egy forgalmas üzleti negyedbe. Minden résztvevő kapott egy EEG készüléket, mely az agyhullámaikat mérte. Az eredmény nem volt meglepő, ugyanis azok, akik a város zajában voltak, frusztráltabbak lettek, míg akik a természetben sétáltak, hasonló hatást értek el, mint ha meditáltak volna."
"Nem véletlen, hogy gyakran a művészek is jobban teljesítenek, ha a természetben vannak, mint ha be lennének zárva a négy fal közé. A tudósok szerint ha egy kicsit eltávolodik az elektronikától (tehát például sétál húsz percet úgy, hogy nem viszi, vagy legalább kikapcsolja a telefonját), akár 50 százalékkal is megnőhet a kreativitása, tehát ha olyan pályán van, ahol erre nagy szükség van, akkor semmiképp se lustálkodjon otthon a kanapén!"
"Ha tehát éjszakánként álmatlanul forgolódik, érdemesebb este sétálnia, mert ha vacsora után kimegy egy kicsit, akkor nem csak jobban fog aludni, de a derékbőségét is csökkenheti általa!"
"azok, akik növényekkel teli kórházi szobákban lábadoznak, nemcsak nyugodtabbak, csökken a vérnyomásuk, valamint kevesebb fájdalomcsillapítóra is van szükségük, de rendszerint előbb is térhetnek haza."
divany.hu/eletmod/2013/08/15/ezert_setaljon_rendszeresen_a_termeszetben/

gyalog.galopp 2016.08.07. 11:48:04

@Jean Sol Partre: @annamanna:

Örülök, hogy szépen rávezettétek magatokat arra, amiről beszéltem.
Prágában nem egy nagy park a cél, hanem sok kicsi, ahogy illik, ami élhető. Békásról senki nem viszi a kutyáját a ligetbe szaratni, de még Rákosalsóról se.
Az igazi természetkárosítás és felelőtlen, agyatlan beruházás a mobilgát, de arról kuss van. Vajon mért, talán mert úgy vagytok vele mint Murpfhy a biciklitárolóval?

Ti nem valamiért beszéltek, hanem valaki ellen, ez az egysíkú, pitiáner, provinciális gondolkozás.
További szép napot.

annamanna 2016.08.07. 13:21:39

@gyalog.galopp: a prágai parkokról szóló cikk ezt írja: "A szakértők 125 ilyen "dzsungelt" választottak ki, amelyek együttesen 1324 hektárt tesznek ki. (...) A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg ugyan be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul."
Tehát a további majdnem 100 park valójában csak egy-egy foghíjtelket jelenthet. Az 1234 hektár azonban nem kevés, a Városliget "Teljes területe 100 hektár. Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban kb. 6500 fa áll." Tehát Pesten 81 hektár és 6500 fa miatt áll a bál, miközben Prágában csak az új parkok egy részének összterülete 1234 hektár, és ki tudja, mennyi az eddig meglevőké. Miközben a város lakosságának száma 1,1 millió, ami jóval kevesebb, mint Budapesté.

"úgy vagytok vele mint Murpfhy a biciklitárolóval?"
Az hogy volt vele?

annamanna 2016.08.07. 13:38:56

@gyalog.galopp: Azért ezt is csak megkérdezem:
"Ti nem valamiért beszéltek, hanem valaki ellen, ez az egysíkú, pitiáner, provinciális gondolkozás."

Nem valamiért, hanem valaki ellen? Ki az a valaki és kik azok a ti? Ez a mondat csupa rejtély és homály, egyáltalán nem értem, mihez kapcsolódik és mi a mondat tartalma. Legfeljebb a "nem valamiért" a megfejthető, tehát nem a Városligetért. Hát ha nem a Városligetről volt itt szó egészen idáig, akkor mégis kiről? Te biztosan ide szántad ezt a választ?

"egysíkú, pitiáner, provinciális gondolkozás."

Tehát mondjuk a rombolás nem pitiáner és nem provinciális. Tegyük fel, Párizs sem pitiáner és nem provinciális, vigyázó szemetek Párizsra vessétek, ugye: alfahir.hu/olyan_mintha_meg_egyszer_meggyilkolnak_a_papot_aki_a_mult_heten_meghalt
Romboljuk le a templomot és építsünk a helyére parkolót! Ilyen a fejlődőképes gondolkozás!
(Most látom, az már csak hab a tortán, hogy a cikkbeli videó alá ezt írták: "#Cazeneuve évacue, détruit l'église #SainteRita et nous annoncera demain qu'il construit une #mosquée.
Quelle honte!") Tehát nem parkolót, hanem mecsetet akarnak oda építeni. A fejlődés útja.

gyalog.galopp 2016.08.07. 13:53:40

@annamanna:

Na jó, Parkinson, annyi má a törvény, hogy ....

A "ti"az most konkréten te és Jan Sol Partre, mivel nektek címeztem, semmi egyéb extra háttér gondolat.
Nem annak van jelentősége, hogy a Ligetben néhány fával több , vagy kevesebb van, hanem annak, hogy az egész városban több legyen. Aki igazán zöldülni akar, az a több parkért, a foghíj telkek parkosításáért küzd , nem a liget néhány fájáért, egy funkciótlan kutyaszarató helyért.

Egyébként meg ne csúsztass, azzal nem lehet érvelni, az általad nekem tulajdonított gondolatokkal nem tudok és nem is akarok mit kezdeni.

annamanna 2016.08.08. 01:34:32

@gyalog.galopp: "Egy tanulmány bebizonyította, hogy azok a dolgozók, akik időnként ki tudtak nézni munkahelyük ablakából egy füves, fás zöld területre, sokkal kevesebb hibaszázalékkal dolgoztak, jobban tudtak koncentrálni, mint azok, akik csak falakat, tetőket láttak maguk előtt. A kutatók még azt is kiszámították, hogy elég mindössze 40 másodpercig megpihentetni szemünket a természetben, és máris friss erőre kapunk."
gerinces.blog.hu/2016/07/23/5_bevalt_stresszkezelesi_modszer

Nézd, ha téged valóban érdekelne a környezetvédelem és a fák megmentése (a Városligetben konkrétan 100 éves fák, és nem sutnyó dézsás facsemeték), akkor nagyon is lelkesednél a Városligetért IS, meg a többi helyszínért IS.
De úgy csinálsz, mintha azt állítanád, érdekel a világbéke, és kiderülne, hogy épp veszélyben van a világbéke itt meg ott, és azt mondod - á, hát az nem is tartozik hozzá a világhoz, az lényegtelen. Bármilyen helyszínt felsorolhatnának neked, mindenre akadna egy remek kifogásod.
Vagy azt mondanád, élsz-halsz a nőkért, aztán minden egyes konkrét nőről kijelentenéd, hogy az egyik unalmas, a másik buta, a harmadik kövér, a negyedik kapafogú, az ötödik alacsony, a hatodiknak görbe a lába stb. De azért élsz-halsz értük!
Engem érdekel a kereszténység. És milyen csodálatos - van katolikus, református, hit gyülis, nazarénus, pünkösdista, jehovista, baptista és még egy rakás másik vallási közösségből való ismerősöm, ha szóba kerül valami vallási téma, van róla véleményem, de ha nem a vallásról van éppen szó, sokszor akkor is ott kötök ki, mert egyszerűen érdekel, fontosnak tartom, erre áll rá az agyam.
Ezért aztán pontosan tudom, hogy azok a nagy hívők, akik még meg is élnek abból, hogy keresztények, és az egyházuk fizetést ad nekik azért, hogy hirdessék Istent, de valahogy minden más jobban foglalkoztatja őket, csak pont az Isten nem - nos, pontosan jól tudom, hogy ezek az emberek HAZUDNAK.
Ha téged valami érdekel, akkor tökmindegy, milyen kontextusban merül fel a téma, akkor is érdekelni fog. Ha meg nem érdekel, akkor nem fogsz kifogyni a kifogásokból, és az aktuális esetnél mindig meg fogod találni, miért mondhatsz ellent, konkrétan miért nem üti meg a az általad elképzelt színvonalat, a konkrét ügy miért nem fontos, neked miért nem kell törődnöd vele.
A Városliget provinciális hely. A Városliget egyenlő a rozsdás vaskefével. A Városliget egy kutyaszarató. Valójában minket sem érdekel a Városliget, inkább egy titokzatos személy, akit támadunk (még nem derült ki, kicsodát). A végtelenségig tudnád sorolni a kifogásokat, de egyetlen érved sincs amellett, hogy miért is kellene megvédeni a Városligeti fákat IS, meg a többit IS.

Szeretettel: www.youtube.com/watch?v=FnYbsAVdkYw és a tanulságos folytatás: www.youtube.com/watch?v=Iw0jwrWqOKI

Jean Sol Partre 2016.08.08. 11:31:43

@gyalog.galopp: arról vajmi keveset tehetünk, hogy a Mandi nem ír cikket a mobilgátról.

Ha pedig jól megfigyeled, akkor igazából te beszélsz valaki ellen (és nem valamiért), mert az összes motivációd az ügyben annyi, hogy utálod azokat, akik most a Ligetet védik. Amúgy fogalmad sincs, mi az a terv amit oly lelkesen támogatsz (nem is lehet, hiszen nincs igazi terv, egy folyton változó képlékeny massza van csak), de mivel az ellenzők szerinted pitiáner balfaszok, ez elég, hogy melléállj, az ellenzők ellen.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 11:34:18

@gyalog.galopp: azt ugye tudod, hogy a sok fa nem csak az alattuk kutyát sétáltatóknak jó? Tudod, fotoszintézis, oxigén termelés, levegő tisztítás, ilyenek. Lehet, hogy Békásra már nem hat, de azért nem haszontalan.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 11:37:25

@gyalog.galopp: "Aki igazán zöldülni akar, az a több parkért, a foghíj telkek parkosításáért küzd , nem a liget néhány fájáért, egy funkciótlan kutyaszarató helyért."

ó, micsoda gyönyörű érvelési hiba, gratulálok!

maroz 2016.08.08. 11:45:05

@Jean Sol Partre: A haszontalanságáról/hasznáról egy rövid gondolat: Fintorogni a takonylevesre, mert beleesett egy hajszál.

Magyarországon évente hatmillió tonna fát vágnak ki legálisan és úgy kábé még négyet illegálisan. Egy kila fa kábé 1,6 kiló széndioxidot köt meg. Mondjam tovább? ;)

Jean Sol Partre 2016.08.08. 14:09:07

@maroz: de ez a fa pár sarokra van tőlem, nekem az nem hajszál :)

maroz 2016.08.08. 14:30:53

@Jean Sol Partre: Ebben az esetben teljesen igazad van, de akkor azt mondd, hogy a te tökeiden ugrálnak, mert úgy nem lehet belekötni és hagyd a fotoszintézist másra, hadd vigye fel az a padlásra.

Btw, nekem az lenne a legrokonszenvesebb érv, hogy: kuss, nekem így tetszik! Őszinte és nehéz vitatni. :)

gyalog.galopp 2016.08.08. 14:48:52

@Jean Sol Partre:

Gratulálok, ugye, hogy kijön belőled a "provinciális" ?

Nem azokat utálom, akik a ligetet védik, hanem azokat akik nem látnak tovább egy fa árnyékánál.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 15:26:41

@gyalog.galopp:
Most, hogy így jól lebuktattál, megfogadom @maroz: tanácsát, úgysem mondasz semmit, bármilyen messze is látsz.

gyalog.galopp 2016.08.08. 15:51:48

@annamanna:

Tudomásul vettem, szereted túltolni a biciklit, engem nem zavar, csak akkor, ha olyasmit gondolsz a mondataim mögé, ami nekem még álmomban se jutna eszembe.

A Városliget mint park egy provinciális hely, mert valójában a környéken lakókon kívül senkit nem érdekel.
Ezzel szemben Budapest egy ország 2 milliós fővárosa, benne a Városliget már nem a környéken lakók kutyasétáltatója, hanem az országimázs része, legalábbis jó lenne, ha az lehetne.

Budapest levegőjét nem a liget néhány fája fogja javítani, vagy rontani, hanem a városban elszórt több száz vagy ezer kisebb, nagyobb parké.

maroz 2016.08.08. 15:59:46

@gyalog.galopp: Az országmi része??? :))))

Na, ettől meg végképp eldobom az agyam. Ülök tökig a retekben és büszkülök, hogy Budapest imázsol? Atomot rá, a francba is! ;)

maroz 2016.08.08. 16:14:08

@gyalog.galopp: :))

[szolidan megpödri népiesch bajszát]

gyalog.galopp 2016.08.08. 16:38:11

@annamanna:

ja, lemaradt.
Egyszer leparkoltam egy kb 150 éves japán akác alá, aztán az esti vihar szépen betakarta az autót egy méretes faággal.
Aztán kiderült, a fa törzse akár zuhanyzókabin, vagy telefonfülke is lehetne annyira kirohadt, fent kb 15 m magasban a derékvastagságú ágak valójában csövek, belül üresek, kirohadtak.
Ment a hiszti, mikor elkezdték darabolni a fát, aztán meg azért ment a hiszti, hogy mért hagyták idáig, hiszen bárkit agyonüthetett volna.

Na, aztán már nincs több aztán.

Jean Sol Partre 2016.08.08. 17:29:03

@gyalog.galopp: újabb érvelési hiba, csakszólok

gyalog.galopp 2016.08.08. 18:33:13

@Jean Sol Partre:

Van neked arról valami papírod, hogy az én érvelésemet osztályozhatod?
Na, mutasd, mi alapján ítélkezel!

Jean Sol Partre 2016.08.08. 19:38:53

@gyalog.galopp: keresd meg őket, iskolapéldákat adsz.

gyalog.galopp 2016.08.08. 19:56:49

@Jean Sol Partre:

Az értő olvasásról mi a véleményed?

annamanna 2016.08.08. 22:23:01

@gyalog.galopp: ha már saját példa. Az alábbiakat egy másik poszthoz írtam, most csak bemásolom.

Saját sztori, Gyurcsány-km, szoci vezetésű város, belvárosi ház udvara, tele platánnal, kőrissel; egy szép nyári nap a fák jó részét kiirtották. Érdeklődtem a polg. hiv.-ban az indokról, a válasz az volt, hogy fűzfák voltak az udvaron, amik dőlésveszélyes puhafák, ezért kellett őket kivágni, de egy éven belül pótolják őket keményfával. Természetesen véletlenül sem fűzfák voltak az udvaron, főleg kőriseket vágtak ki: "A kőrisek anyaga igen erős, de rugalmas keményfa. Íjak, eszközök fogantyúi, minőségi baseballütők készítésére használják."
A hazugság ellenére is elhittem, hogy pótolni fogják a fákat, több mint egy évet vártam rá. Persze hogy nem történt semmi, megint érdeklődtem, a városi kertészettől kaptunk pár facsemetét és elültettük. Az ültetés után a lépcsőházban egy kövér nő (szoci szavazó; ezt utóbb ő maga mondta, egyébként az egész ház szoci szavazó) szóval egy dagadt nő elkapott és üvöltött, hogy te hülye, mit csinálsz, mert az ő anyja kertész, és tudja, hogy a fákat nem így meg nem úgy kell ültetni. Teljesen megdöbbentem, fogalmam sem volt róla, hogy kicsoda, addig fel sem tűnt, hogy ő is a házban lakik; hirtelen nem is jutott eszembe semmi válasz, csak utólag dobtam be a postaládájába egy képeslapot: Arany János verset írt két szomszédról, akik egy fán veszekszenek; Arany szerint a rossz szomszédság török átok, tehát ez nem európai viselkedés, amúgy minden jót.
Aztán egy másik szomszéd mesélte, hogy a fakivágás valódi oka az volt, hogy a fákon madarak szoktak üldögélni, a madarak szarni szoktak; notóriusan összeszarták az udvaron parkoló kocsikat, amit a ház szoci közössége olyannyira nem bírt elviselni, hogy a kapcsolati tőkéjüket kihasználva kiirtatták az udvar fáit.

Teljesen komolyan ilyen érvelést adott elő egy vidéki múzeumigazgató, amikor arról beszélgettünk, hogy egy helyi utcában minden fát ki akarnak vágni (hogy legyen hely a parkoló autóknak, ezért szélesíteni akarják az utcát); tehát azt mondta, ez nagyon jó ötlet, mert legalább látszanának a házak! Merthogy azok szép régi műemléképületek, pedig az utca fele ocsmány kádárkocka, meg bádogkerítés. Persze ennyi szépséget nem szabad elrejteni.

Szintén vidéki város egyik legnagyobb útjáról mesélte valaki, hogy a világháborúig szép fasor volt benne; a háború alatt az emberek kivágták a fákat, hogy tudjanak fűteni. Azóta (hetvenkét éve) a fasort még nem sikerült pótolni. De legalább jobban érvényesülnek az épületek!

Szintén vidéki város, egyetemi sportpálya, körben fák; az összeset kivágták, arra hivatkozva, hogy valamelyik környékbeli lakó allergiás a pollenre. (Azóta már sportpálya sincs, az egész területet beépítették).

Ugyanonnan: egy temető körbeépült lakóteleppel, úgyhogy lezárták, az egyház "elfelejtette" gondozni, összevissza nőttek benne a fák, bokrok, betelepültek a hajléktalanok. De mint zöldterület, szerintem nagyon jól jött a forgalmas, sűrűn lakott környéken. De hát nemoda Buda, hajléktalanoknak takarodj; mindent kiirtottak, az összes csontot egy rakásra hajigálták, azóta nincs ott más, csak gaz. Mondjuk az is zöldterület, ha úgy vesszük.

"a Városliget már nem a környéken lakók kutyasétáltatója, hanem az országimázs része"

Ez film is az országimázs része: www.youtube.com/watch?v=KTqCqrLprsE
Egy ötvenes években írt német regényből készült film. Hatvan éve a regényt nem sikerült lefordítani (csak kalózkiadásban egy tanárnő, nem túl igényesen), a filmet nem sikerült bemutatni, noha a 60 évből már lassan 30 a rendszerváltás óta telt el, de semmiféle nemzethy kohmánynak nem jutott eszébe, hogy eldicsekedjen vele, milyen rengeteg német turistát vonzott ide ez a giccses vacakság az átkosban (állítólag baromi sok német direkt emiatt jött nyaralni Magyarországra; Horn Gyufán kívül ez a legfontosabb információ, amit tudnak rólunk, bár tavaly óta nyilván megjegyezték Orbán nevét is).
Ha gondolod, nézd meg és képzeld el, ehhez képest mennyire hatásos országimázs a Városligetbe telepített múzeumnegyed. Az átlagos turistát nem érdeklik a múzeumok. Ez a film a lányokra, bulikra, vendégszeretetre, kajálásra összpontosít (majd száz évvel ezelőtti időben játszódva, Trianon után), a múzeumokat elkerüli.
süti beállítások módosítása