„Nem csinálunk hülyét magunkból” – Bárándy Gergely a Mandinernek
2016. június 20. írta: Redakció

„Nem csinálunk hülyét magunkból” – Bárándy Gergely a Mandinernek

barandy_gergely1.jpg

„A Kereszténydemokrata Néppárt erőszakosan helyzetbe akarja hozni a keresztényeket” – mondja Bárándy Gergely, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának alelnöke az egyházügyi törvény vitáiról a Mandinernek. A magát katolikusnak valló MSZP-s politikus elárulja, mi van a szocialisták hívő tagozatával, miben nem ért egyet Gyurcsánnyal, valamint arról is beszél, hogy kétharmad hiányában a Fidesznek meg kell barátkoznia a kompromisszum fogalmával. Interjúnk.

„A világnézetemmel erősen ellenkezik, ha egy ország nem a vallási pluralizmus talaján áll. Mindenkinek a legszentebb magánügye a hite és a vallásgyakorláshoz való joga, legyen akár muszlim, buddhista, keresztény vagy zsidó. Ez nem mond ellent annak, hogy Magyarország a történelem, a képzőművészet, a zene és a világfelfogás tekintetében a zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozik. De az az állítás már nem állja meg a helyét, hogy Magyarország összetartó erejét ma a keresztény hit adná.

De politikai célkitűzésként sem állhatja meg ez a helyét? Például a növekvő iszlám fenyegetéssel szembeni ellenpólusként?

Ebben a körben elsősorban nem vallási, hanem kulturális különbségekről van szó. A politika által erőltetett vallási irányzat, még ha az a keresztény is, nem csak az iszlám-hívőket, hanem mindenki mást is hátrányosabb helyzetbe hoz, aki nem katolikus, református vagy evangélikus.

Tehát a keresztény társadalompolitikának ön szerint nincs is létjogosultsága?

Magyarországon nem az a helyzet, mint például Lengyelországban vagy Olaszországban, ahol a lakosság 95 százaléka római katolikus. Hazánkban igen szűk az a társadalmi réteg, amelyik templomba jár, és a keresztényeken belül is jelentős a nem katolikus keresztények, a reformátusok és az evangélikusok száma. A társadalom nagy része pedig nem vallásgyakorló ember. Bármelyik vallás ráerőltetése a társadalomra nem 21. századi, hanem középkori mentalitás. Persze a vallási pluralizmus nem azonos a gyökértelenséggel és a keresztény kulturális hagyományok tagadásával. Én katolikusnak vallom magamat, tanultam és tanítottam is katolikus egyetemen. Tapasztalatom alapján ma az erkölcsi normák alapját adó hit terjesztése, oktatása már nem feltétele értékrend és a kultúra közvetítésének. Azaz a keresztény erkölcs átörökíthető és oktatható kulturális hagyományaink alapján is, nem szükséges összemosni a hit oktatásával.”

Makk János interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr368824182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2016.06.20. 09:54:14

"Bármelyik vallás ráerőltetése a társadalomra nem 21. századi, hanem középkori mentalitás. "

Kivéve persze a holokauszt jelenkori politikai kultuszként használását, aminek eretnekeit börtönnel fenyegetik.
Bárándy, elmész te a picsába!

Conchobar 2016.06.20. 10:06:46

"Azaz a keresztény erkölcs átörökíthető és oktatható kulturális hagyományaink alapján is, nem szükséges összemosni a hit oktatásával" - Evvel az a baj, hogy egy idő múlva már a hagyományunk részévé válik a balesetet okozó járművezető meglincselése is, a tanárok, mentősök megverése is, a víz, az áram lopása is, a korrupció is, a közpénzek lenyúlása is, egyebek mellett

gyalog.galopp 2016.06.20. 10:46:52

" Nem csinálunk hülyét magunkból"

Már késő.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.06.20. 10:52:25

@Bárándy Gergely:

"Én katolikusnak vallom magamat, tanultam és tanítottam is katolikus egyetemen. Tapasztalatom alapján ma az erkölcsi normák alapját adó hit terjesztése, oktatása már nem feltétele értékrend és a kultúra közvetítésének. Azaz a keresztény erkölcs átörökíthető és oktatható kulturális hagyományaink alapján is, nem szükséges összemosni a hit oktatásával." --- írja.

"(...)

1Kor 15.13
Ha nincs feltámadás, akkor Krisztus sem támadt fel.
1Kor 15.14
Ha pedig Krisztus nem támadt fel, nincs értelme a mi tanításunknak, s nincs értelme a ti hiteteknek sem.
1Kor 15.15
Ráadásul még Isten hamis tanúinak is bizonyulunk, mert Istenről azt tanúsítjuk, hogy Krisztust feltámasztotta, holott nem támasztotta fel, ha a halottak egyáltalán nem támadnak fel.
1Kor 15.16
Ha ugyanis a halottak nem támadnak fel, akkor Krisztus sem támadt fel.
1Kor 15.17
Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a hitetek, mert még mindig bűneitekben vagytok.
1Kor 15.18
Sőt azok is elvesztek, akik Krisztusban haltak meg.
1Kor 15.19
Ha csak ebben az életben reménykedünk Krisztusban, minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk.
1Kor 15.20
De Krisztus feltámadt a halálból elsőként a halottak közül.

(...)"

Bell & Sebastian 2016.06.20. 11:42:47

Migráncsosné idösanyám, borogasd a hámlokomat! Phúú, hogy ez egy mekkora szakértő, csak le ne tépjék a péniszfáról!

GNDL 2016.06.20. 17:48:56

Mondjuk a posztkommunista Fidesz-MSZP és korrupt politikai kalandoraik kapcsán bármiféle erkölcsről beszélni, legyen az akár keresztény erkölcs, hát nem tudom... lesz majd UFO-król és kemtrélről is poszt a Mandineren?! :)

2016.06.20. 18:14:03

@GNDL:

kezd itt:

www.theguardian.com/politics/2002/apr/21/uk.medicalscience

"Asked whether such tests are still being carried out, she said: 'It is not our policy to discuss ongoing research.' "

gondolom nem kell lefordítanom: "ongoing research"

lesz ott még más is ha keresel.

Bell & Sebastian 2016.06.20. 19:53:03

@GNDL: Itten aszongya ez az ügyvéd származású, más egyebek mellett, hogy a keresztény erkölcs tanításához vagy átörökítéséhez nincsen szükség keresztény hitre. Jól figyeld meg ezt a kapitális baromságot, mert ilyesmit nem fogol látni-hallani gyakran!

Pont ez a baj veletek, hogy még identitásotok sincsen, nemhogy erkölcsötök! Ennek a ténynek bizony semmi köze Orbánhoz. Ha az osztályelső is szekundát kap ebből a tárgyból, az még nem jelenti azt, hogy ne lennétek bitangok.

GNDL 2016.06.20. 20:24:23

@Bell & Sebastian: „keresztény erkölcs tanításához vagy átörökítéséhez nincsen szükség keresztény hitre”

Nézd, végül is abban igaza van a fenti lóherének, hogy a magyar nem túl vallásos típus. Abban is igaza van, hogy nem az a misére/istentiszteletre/kecskeáldozatra járó típus... a magyarnak inkább a kocsma a temploma. :) De végül is Magyarországon nem ramadánt ünnepelnek a Zemberek, vagy nem hanukáznak nagy többségükben, hanem húsvétoznak meg karácsonyoznak, meg pünkösdöznek... szóval láthatóan nincs szükség mondjuk a semjéni vagy orbáni értelemben vett ködös tekintetű vallási fundamentalizmusra és álszent képmutatásra ahhoz, hogy ezeket a tényleg szép hagyományokat, valamint ezekhez a hagyományokhoz szorosan köthető igen hasznos „erkölcsi tanításokat” átadják a magyarok az utódaiknak. Szóval lehet van benne valami, Bárándy tényleg egy pöcs, de pont nem ezért a kijelentéséért... :)

„még identitásotok sincsen, nemhogy erkölcsötök”

Ja, majd egy megszállott fideszes erkölcstelen moszkovita szardarabtól fogok elfogadni ilyesféle moralizálást, akinek ideológiai vezérei nem csak hazudnak minden egyes megszólalásukkal, nem csak gyűlöletet keltenek magyar és magyar közt, de ma már százmilliárdosával fosztogatják a közpénzeket is... aha, hát ezt benézted, töki. Otthon moralizálj bazmeg, a kommunista rezsifórumaitokon... számold össze, hogy ideológiai vezéreid a parancsolatokból mennyit vágnak sutba, napi szinten... :)

Bell & Sebastian 2016.06.20. 20:56:53

@GNDL: Cuncimókus a pártodban, egyszer már próbálkoztatok a cucialista erkölccsel ohne hit, oszt mi lett belőle? Összfegyvernemi rablásba torkollott. Majd lehetett újrázni és megint mi lett belőle? Naa..., segítsegg?

Mit szeretnél, mókuci? Csak kérd és megadatik, akár még a Nemzetközi Migráncsnapon is. Feltéve, ha négercsókot akarsz, egy kamionnyit.

GNDL 2016.06.20. 21:01:28

@Bell & Sebastian: Ezt is benézted... jobboldali vagyok, tehát Magyarországon nincs pártom. :) A szocializmussal is óvatosan, amikor a Fidesz-KDNP kormányzása államosítással és központosítással erősen tarkított... :)

gyalog.galopp 2016.06.20. 21:59:59

@GNDL:

Te meg melyik dimenzióban élsz? Fehér ember már nem jár kocsmába, legalábbis megválogatja, mikor, melyiket, mennyit.
Az elmúlt pár évben 6 darab kocsma zárt be a környékemen, amiről tudok. Az un. palackozott italok izé meg már 15 éve kiment a divatból, ezek egyébként a házi zugkocsmák voltak.
Ezzel szemben vasárnap délelőtt nem férnek be a templomba.
Én elhiszem, hogy mindezt te a kerekesszékből nem látod, de akkor legalább tájékozódj, olvass minél többet, de főleg többfélét.

GNDL 2016.06.20. 22:06:50

@gyalog.galopp: A te dimenziód nem az én dimenzióm... de valljuk meg őszintén az a szellemi/gazdasági hanyatlás újabb jele lenne, ha a többség a templomot választaná kocsma helyett... :)

gyalog.galopp 2016.06.20. 22:16:28

@GNDL:

Igen, ezt én is így látom, de akkor írj abba a dimenzióba, ahol élsz, ne az enyémbe.
(A sok szmajlizás meg olyan gyerekes)

GNDL 2016.06.20. 22:28:38

@gyalog.galopp: Az én dimenziómban felnőtt emberek azzal azért tisztában vannak, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot karácsonykor. :) De nem venném a bátorságot ahhoz, hogy megmondjam, ki hova írhatja a véleményét szabadidejében... úgyhogy te is fogd vissza magad, bolsevik szardarab... :)

gyalog.galopp 2016.06.20. 23:16:36

@GNDL:

Te is Fajkasházitól tanultad a humolyt.
Ez az a fajta, amikor kínjában vigyorog az ember.

GNDL 2016.06.20. 23:20:20

@gyalog.galopp: Nem hinném hogy humoros ha szénné alázzák a magadfajta szellemileg igen erősen korlátolt orbánista hívőket, de te tudod... :)

gyalog.galopp 2016.06.20. 23:23:29

@GNDL:

Mi az , amit tudnom kellene?

GNDL 2016.06.21. 00:09:16

@gyalog.galopp: Mondjuk azt, hogy a 2011-es népszámlálási adatok szerint 10 év alatt Magyarországon alig 1-2 millióra csökkent azok száma akik magukat keresztényeknek vallják, a vallásos közösségek száma úgy egészében is jókorát csökkent 2001 óta, tehát mint ahogyan fent említettem Bárándy véleményével kapcsolatban az úgy ahogy nagyjából megállja a helyét: a magyarok magasról tesznek a vallásra, mindegyikre.

Ettől függetlenül Magyarország még mindig keresztény gyökerű ország, mert ezek a hagyományaink amelyeket a lakosság túlnyomó része teljes mértékben elfogad és egyelőre még valamilyen szinten követ, de egyrészt semmi keresnivalója a vallásnak a politikában már csak a szekularizáció miatt sem, másrészt főleg idióta dolog vallási dogmákra hivatkozva ostoba intézkedéseket a lakosság nyakába vágni, mondjuk lásd a vasárnapi boltzárat vagy a Fidesz-KDNP unortodox és az európai értékekkel és irányokkal szemben meghatározott „család” fogalmát, mert erre így ebben a formában egyébként magasról tojnak az emberek... és ez elsősorban nem a Fidesz-KDNP népszerűségének változása miatt káros, de nem lenne túl szerencsés ha a bolsevik fideszes elvtársak a korrupciós ügyeikkel és ostoba intézkedéseikkel ugyan úgy lejáratnák mondjuk a keresztény értékeket Magyarországon (vagy ami nekem legjobban fáj a jobboldali értékeket), ahogyan az SZDSZ tette mindezt a liberalizmussal.

Ez ennél jóval értékesebb az ország és a magyar társadalom számára, mint hogy elmeháborodott Orbán-féle korrupt politikai kalandorok és retardált félkegyelmű szimpatizánsaik ezt is a gyűlöletkeltő és megosztó kampányaik részévé tegyék.

De mint említettem, ezt ti tudjátok, nektek kell eldöntenetek, számotokra mi a fontosabb... :) De én a helyetekben minden korrupt geci közpénztolvajt elhajtanék a Fidesz-KDNP környékéről, kezdve mindjárt Orbánnal és a többi vallási fundamentalista szlogenekkel kampányoló inkompetens haverjával, így Semjénnel vagy Harrachhal, mielőtt még a jelenleginél is jobban erodálják a kereszténység megítélését... mert rombolni jóval könnyebb, mint újból felépíteni. Lásd hirtelen az MSZP megítélését...

Herr Stacheldraht Leger 2016.06.21. 01:22:21

@GNDL: BellSebi éppen megsúgta, hogy meg akarja kérni a kezed.
süti beállítások módosítása