Hajnal előtti sötétség? Elitkonferencia az elit kudarcáról
2016. április 27. írta: Redakció

Hajnal előtti sötétség? Elitkonferencia az elit kudarcáról

orban_krisztian_1.JPG

„Hajnal előtt van a legsötétebb” – Orbán Krisztián a magyar elit kudarcáról

„A magyar elit megbukott 2010-ben, csak ezt senki nem vette észre” – szögezte le Orbán Krisztián közgazdász a Szeretem Magyarországot Klub által szervezett hétvégi Elit 2020 konferencián. A Moholy–Nagy Művészeti Egyetemen a magyar elit számos képviselője gyűlt össze, hogy szembesüljön saját erényeivel, hibáival – és lehetőségeivel.

A közgazdász szerint 2010 tragédiája, hogy Orbán Viktor akkor és ott körbenézve egy „totálisan megbukott rendszert” látott, ám sehová sem tudott nyúlni megoldásért. A politika ugyanis abból főz, amije van. Az elit által megszabott keretek között gondolkodik. Márpedig 2010-ben az elit nem tudott semmilyen ötlettel előállni. A vezérkar tehát improvizált. „Láttuk, mi lett belőle.”

Orbán Krisztián azonban úgy véli, a problémák gyökere egészen 1990-ig nyúlik vissza. Az „ősbűnt” ugyanis ekkor követték el. Ez szerinte a privatizáció, amelyet jobban el sem lehetett volna rontani – állította az előadó. „Magyarország akkor azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy ha nagyapádnak volt valamije és azt a magyar állam ellopta tőled, az pech.” A nyers kijelentést a közönség keserű, ám egyetértő kacajjal fogadta. A közgazdász szerint ez a tett különösen elfogadhatatlan, hiszen az ügyért – a tulajdonjog szentségéért – évszázadokkal korábban Rákóczi még szabadságharcot vívott.

Tudósításunk Orbán Krisztián előadásáról.

*

Elitváltás helyett mezcsere – Ungváry Krisztián és Feledy Botond a magyar elitről

Az elittel szembeni kritika csak önkritika lehet. Amikor kívülről érkezik a bírálat, az a forradalom, amely akasztással végződik” – jelentette ki Ungváry Krisztián a hétvégi Elit 2020 Konferencián. Magyarországon túl kicsi a merítési háló egy új elit kialakulásához, az elitváltást ezért néhány cserével és pár mezváltott játékossal tudjuk le – jelentette ki Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora.

Tudósításunk a Feledy-Ungváry vitáról.

*

Szelényi: Az elit ne szűkítse, hanem tágítsa az emberek szabadságát!

Két rendkívül agresszív értelmiségi elitcsoport heccelte itt egymást a politikából megszerezhető pénzeket élvezve a rendszerváltás óta, és terrorizálta a társadalmat – mondta Szelényi Iván szociológus, akadémikus az Elit 2020 konferencián a hétvégén. Szelényi szerint az elitnek nem az a feladata, hogy megmondja népének, mi a helyes; hanem az, hogy alternatívákat mutasson be számára.

Tudósításunk Szelényi előadásáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr908667586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.27. 19:11:48

"Magyarországon túl kicsi a merítési háló egy új elit kialakulásához"

LOL

felső 10.000 vs alsó 10.000.000 nem éppen kicsi merítés, persze minden elit szereti megindokolni önmaga nélkülözhetetlenségét.

amikor az "úri" elitet és holdudvarát se perc alatt lecserélte és deklasszálta a komancsizmus 49-ben, szó sem volt holmi túl kis merítésről... az csak 89-ben lett roppant fontos indok az új elit átmentéséhez, tetszés szerint polgárnak, szocdemnek, liberálisnak átbrandelve.

Bell & Sebastian 2016.04.27. 20:07:39

Ez ugyanaz a törzs, amelyik a kommancsokat is teremte, csak ezek dakoták. Hallottak már harangozni erről-arról, ami általában a vezetőket (Mindszenty óta tudjuk, hogy ezeket nem képezik, hanem születnek rá) foglalkoztatja, majmolják is rendesen újbeszélül mindazt, amit jól megfizetett tanácsadóik tanácsolnak, de valahogy mégsem az igazi, a stílustörés (kilógó pata) minduntalan elárulja az alkalmatlanságukat.

Minivan, hátizsák, szotyola az egyik véglet, túlárazott, proccos luxus a másik.

Jó hátszéllel a gyerekszobán átsuhanva egyenesen bele - az előmelegített bársonyszékbe.
___

A királycsinálók felelősségét valamiért még ezek a tudózsidók se merik fingatni.
Ha majd megbuknak, az óvónéni új bábukat húz a kezeire, mert új műsorhoz új politicus kell. Ami a régi.
___

Van egy olyan érzésem, hogy itt már az SZDSZ sírján termett mocsári büdöske mozgolódik a háttérben, erősen jönnének vissza (mint született vezetők).

Amiből csak arra tudok következtetni, vannak itt még kiaknázatlan lehetőségek a fosztogatás terén.

Mivel a legnagyobb umbuldák a bankok manzárdszobáiban szövődnek, a királycsinálók is onnan jönnek, a pénzügyi rendszer teremtette a mocsarat és bele a maga Lápi Istókját, ezért változásra se nagyon számítsunk, legalábbis belátható időn belül.

De mondtunk ilyet az ukrán nukleáris katasztrófa idején is (olcsó volt a saláta) - oszt mekkorát tévedtünk!

Legalábbis a sorsunk jobbrafordulását illetően. :)

Bell & Sebastian 2016.04.27. 20:22:52

Olvasom a jobbhasábon, idegesíti a románokat Orbán, aki túl gyakran kóricál Erdélyben. Pedig kézenfekvő a magyarázat: családi birtokait vizitálja. Még négy év és egyedül visszafoglalja az utolsó vakondtúrásig. Formabontó revizionizmus, nem de bár.

Pelso.. 2016.04.28. 05:58:31

@Herr Stacheldraht Leger: Ez a merítés tetszik, persze más értelmezésben.

Jean Sol Partre 2016.04.28. 09:40:36

@Bell & Sebastian: jaja, családi birtok lesz

maroz 2016.04.29. 16:38:09

@Bell & Sebastian: Majd jön a brit Munkáspárt és megújíccsa a baloldalt, ebben is bíznak egyesek. Illetve vagy jön, vagy nem, mert a jövést még eljátszhatja a zsidókártyán:

inforadio.hu/tudositoink/2016/04/29/oriasi_botrany_dul_a_brit_szocialistaknal/

Pedig mennyire egyszerű a kép: Izrael egy nettó fasiszta állam és nehogy már egy baloldali ne utálhassa kedvére a fasizmust. De nem utálhatja, mert akkor antiszemita, és az olyan, mint a royal pimpőke: mindent visz.

2016.04.29. 17:11:40

@maroz:
az inforádió szokás szerint hazudik

a labour az egy cionista párt, ken livingstone meg nem.
en.wikipedia.org/wiki/Haavara_Agreement
erről beszélt, a média természetesen hülyékkel és hazugokkal van tele, így félremagyarázzák.

a brit helyzetről:
www.whale.to/c/israel_control.html
süti beállítások módosítása