Ezért nem költözöm el
2016. március 12. írta: Redakció

Ezért nem költözöm el

magyarorszag.jpg

Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása

 

Ismerőseim körében újra felütötte a fejét a 168 óra online-on megjelent korábbi írása a kivándorlásról.

Nem tudok érzelmek nélkül elmenni a téma mellett, és most már szó nélkül sem. Reflektálnom kell, lendületből, talán kissé felszínesen és elhamarkodottan – ám igyekszem mégis higgadtan és megfontoltan közölni.

Nem a jobb élet reményében történő kiköltözéssel van gondom, a bűnbakkeresés kelti bennem az indulatokat. 

A családom Erdélyből költözött Magyarországra, Ceausescu kommunista diktátor uralma elől menekülve. Az erdélyi magyarság elnyomásából adódó sorozatos atrocitások okozta frusztráció és kilátástalanság késztette őket arra, hogy egy új, élhető és biztonságos élet reményében induljanak útnak. A szüleim minden körülmények közepette büszkén vállalták Erdélyben is magyarságukat, ami megnehezítette a diktatúrában történő érvényesülésüket, de akár csak a mindennapi életüket is. A hétköznapok a túlélésről szóltak, és ha csak egy ártatlan kokárdát is őriztek a lakásban, a rendőrség hívatlanul jelent meg az otthonukban, felkutatva és elkobozva a háromszínű kitűzőt, a legbecsesebb személyes tárgyak között matatva... Ez élet? 

Csak azért részletezem, hogy érzékeltessem a különbséget: az én családomat kissé más körülmények sarkallták a továbbállásra.

Nekem szüleim jelentik az igazi példaképet. Egy bőrönddel, egy a körülmények miatt átmenetileg Erdélyben hagyott gyerekkel, édesanyám ráadásul terhesen. Így lépték át a határt, majd még egy gyereket vállalva építették fel életüket. Éjt nappallá téve, szorgalommal és kitartóan, megállás nélkül dolgoztak a megélhetésért. Mert volt miért.

Hittek a boldogulásukban, kifogást nem keresve, az árral szemben, az elítélő szavakat nem hallva tették a dolgukat és igyekeztek maguk irányítani a sorsukat. Értünk. A gyerekeikért. Hogy jobb, boldogabb és könnyebb életünk lehessen. Én ilyen családban nőttem fel. Édesanyám óvónő, édesapám mélyépítő és ezermester.  

Véleményemmel nem az ítélkezés a szándékom, mindenki saját belátása és talán legjobb tudása szerint cselekszik; de azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy életünkért mi magunk vagyunk a felelősek. Ebben semmi ezoterikus gondolat nincsen, de be kell látni, a problémáink, amik elől menekülünk, a világ bármelyik pontján kísérteni fognak minket. Nem, közel sem tökéletes itthon: a kommunista rendszer öröksége még mindig létezik. A magyar kultúra kifogásolt sajátosságai adottak.

És? 

Látni kell, ennél sokkal nyomorultabb körülmények léteznek a világban. Ezért ez nem lehet indok!

Szemlélve Európát: Ki gondolta volna, akár csak egy évvel ezelőtt, hogy a háborítatlan európai országokról alkotott véleményünk 180 fokot fordul. Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font, hogy a déli országok sorra összerogynak. Hogy Németország, Franciaország, (de bármelyik ország) biztonsága illúzióvá válik. Hogy a mindennapi gondolkodást és szóbeszédet meghatározó témává válik a migráció… Őrület. Csak, hogy néhány dolgot említsek. Beláthatatlan tehát, mi fog történni a következő években, közvetlen környezetünkben. 

Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni. Pláne ma, 2016-ban! Korábban szilárdnak hitt rendszerek omlanak össze a szemünk láttára.  

Nem vehetjük vállunkra azt, amin mi, egyének nem tudunk változtatni: mint például a politika, embertársaink szokásai, és (sajnos létező) nyomora. A problémáinkon egyedül mi változtathatunk. Ha frusztráltak, békétlenek vagyunk, nyugodjunk meg. Ha kimerültek, keressünk alkalmat, hogy pihenjünk. Ha úgy érezzük, tapintatlanok vagyunk, először is legyünk rá figyelmesek, majd kezdjük el gyakorolni a tapintatot, a megértést és az empátiát. De örök érvényű jó tanács lehet ez a világ bármelyik szegletében. Ahhoz, hogy a körülményeink változzanak, nekünk kell változni. Ez van. 

Nem a rózsaszín ködben élek. Három munkám is van egyszerre, de igyekszem a jobbra, a többre. Egészséges elégedetlenkedéssel. Fejlesztem és képzem magamat, vállalkozásba fogtam, mellette főállásom van. Mindezt azért, hogy egyről a kettőre jussak. ITTHON.

Ahol hallom a magyar szót. Ahol bár könnyű okot találni a boldogtalanságra, én nemet mondtam erre. A boldogságot, elégedettséget keresem és választom, az itthon nyugalmában. Ahol nem vegyülnek a kultúrák olyan arányban, mint számos nyugat-európai országban. Azon az idilli „Nyugaton”, ahol az utcákon a húgyszag, a fekália, a hajléktalanok tömkelege és a kirekesztés ugyanúgy jelen van. Ahol ugyanolyan bevándorlónak tekintenek, mint bármelyik más nemzetiségűt.

Ne ámítsuk önmagunkat: aki kint él vagy élt, pontosan tudja, mit is jelent külföldi munkavállalóként érvényesülni. Mindez miért létezhet? Azért, mert emberek vagyunk. Akárhová megyünk, találkozni fogunk problémákkal. Ha az anyagiak ideiglenesen meg is oldódnak, majd jönnek más körülmények, amikre ismételten dühösek lehetünk és ismét okot adhatnak a továbbállásra. A pénztárcánk talán tele lett, de a lelkünk megnyugodott? Hol vannak a gyerekkori barátok, a családunk? Hol vannak a nyugalmat jelentő, megszokott, mások számára talán titkos helyek, ahová mindig elvonulhatunk? Hol van a (kiszámítható) természetes közegünk? 

Persze, ellenérvet ide is be lehetne szúrni: a barátok és a családtagok is külföldre mentek… Nálam is ez a helyzet. De még így is több a barátom itthon, mint egy külföldi, idegen országban. Még így is, itthon vannak a szüleim, akikre mindig, minden körülmények között számíthatok. És amíg élnek, rám is mindig számíthatnak.

Ezért nem fogok elköltözni. Mert úgy érzem, felelősséggel tartozom. Felelősséggel a szüleimért. Felelősséggel a külföldön élő testvéreimért, akiknek úgy segíthetek, ha én magam is nyugalomra leltem. Nekem pedig a nyugalom itthon van. Magyarországon. Mindezek mellett pedig úgy érzem, felelősséggel tartozom embertársaimért, akiknek megmutathatom, hogy lehetséges itthon is boldogulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr948469148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.14. 02:35:41

@Jean Sol Partre:

Ezt tanítják a chéderben a kispulyáknak?:-)

maroz 2016.03.14. 05:27:27

@Jean Sol Partre: Mondja a gyerek, hogy ez sem ennyire egyértelmű. Még az sem, hogy a fának van gyökere vagy a gyökérnek fája. Na, de hát ilyenek a gyerekek, eljön az a pillanat, amikor már a toposzokat sem tisztelik. ;)

annamanna 2016.03.14. 07:02:43

@Counter: @lpt1: Nem ő költözött el, hanem a szülei. Ő legfeljebb nem költözött vissza Romániába; viszont a Kárpát-medencében, magyar nyelvterületen, magyar "szállásterületen" maradt.

Ha példa kell, legyen a cserdi polgármester, Bogdán László, vagy erdélyi példaként Böjte Csaba.
Ezek az emberek nem mentek sehová, hanem abból a pokolból, ahol éltek, igyekeztek paradicsomot varázsolni - és nem kevés sikert értek el.

Történelmi példa: 1532-ben Szulejmán hadai előtt minden magyarországi vár meghódolt és minden kapitány átadta a vár kulcsát a töröknek; kivéve a falatnyi Kőszeget, és annak kapitányát, Jurisich Miklóst. Ők ellenálltak, és ezzel kiderült, hogy még egy mikrováracska is képes hetekre feltartóztatni a szultán seregét. Ezt mások is megtehették volna, de hát ugye a várostrom nem elég kényelmes.

Ellenpélda: IKV-s mesélte, hogy cigóknak lakást utalt ki, pár hét múlva megnézte, és sírni tudott volna azon, mit műveltek a kecóval a tezsvírek. Talán nem vadiúj lakásban történtek a következők: eldugult a vécé, erre teliszarták a kádat, és amikor az is megtelt, szóltak az ikv-nak, hogy csináljanak valamit. A tűzhelyet annyira elborította a ráégett zsír, hogy nem lehetett meggyújtani a lángot, erre lukat fúrtak a zsírkráterbe, hogy használni tudják.

Pszichológiai tény, hogy a problémáim bennem vannak, azokat magamban kell megoldanom. Ha továbbállok, anélkül, hogy helyben tettem volna valamit a helyzet megoldása érdekében, akkor a problémáim velem jönnek.

A 168 órás cikk szerzője azt írja, van egy párkapcsolata, gyerekük még nincs; de a meg sem született gyerek majd vádolni fogja őket, ha itthon kell felnőnie, mert nem élhet jólétben és a rezsim korlátozza.
A szerző egy szót sem ejt (legalábbis nem emlékszem) hivatástudatról, szakmai célokról, elkötelezettségről, vagy akár csak hobbiról, amit külföldön könnyebb gyakorolni. Tehát a cikkben nincs szó személyes fejlődésről.
A ki nem mondott sztori a szokásos: a két fél úgy gondolta, a párkapcsolat arra való, hogy gondoskodjon róla (nem arra, hogy a személyes fejlődését elősegítse). Aztán egy idő után kiderült, hogy a párkapcsolat nem gondoskodik a felekről (merthogy a kapcsolatnak nem is ez a feladata).
Hogy gondoskodást várnak a párkapcsolattól, az kiderül abból, ahogyan a nő fantáziál a meg sem született gyermeke vádaskodásáról, aki azt veti a szemére, hogy nem gondoskodott eléggé róla. Tehát a lényeg a gondoskodás, a kényelem. Fejlődésről szó sincs.
Ergo a kapcsolat eljutott egy olyan fázisba, ahol egyre jobban betöltötte a feleket a hiányérzet, amit könnyű volt a külvilágba vetíteni és a politikai rendszert okolni érte. Úgyhogy most szedik a sátorfájukat, és gondoskodóbb állam után kajtatnak, hogy megúszhassák a személyes fejlődést.
De vajon meg lehet ezt úszni külföldön? Naná, hogy nem. Iszonyatosan durván feladja nekik a leckét egy idegen ország: vagy hajlandók személyesen fejlődni, vagy jöhetnek haza.

Ha egy ember sikeres, lelkileg egészséges, fejlődőképes, alkalmazkodó, akkor hasznára van a környezetének is, és ha változtat, akkor erre az indoka az, hogy MÉG NAGYOBB KIHÍVÁST KERES. Nem pedig az, hogy menekül.

Például az 1920-as évek végén egy refi misszionáriusnő elköltözött a pápuákhoz, 16 évig köztük élt (végül a japánok lőtték le a háborúban). Jobb lett miatta a pápuáknak? Mi az hogy, nagyon is.
Ugyanígy Hardi Richard szerzetes szemorvos miatt is jobb a kongóiaknak.
Ez a két ember nem azért költözött egzotikus vidékre, mert menekült, hanem azért, mert kihívást keresett (pontosabban ELHÍVÁST ÉRZETT. Az elhívásról a Biblia:
"Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.
Mimódon hívják azért segítségül azt, a kiben nem hisznek? Mimódon hisznek pedig abban, a ki felől nem hallottak? Mimódon hallanának pedig prédikáló nélkül?
Mimódon prédikálnak pedig, ha el nem küldetnek? A miképen meg van írva: Mely szépek a békesség hirdetőknek lábai, a kik jókat hirdetnek!"
(Róma 10:13-15)

Bartók miatt jobb lett Amerikának? Sorolhatnám a példákat. Aki menekül, aki könnyebb életet keres, az rá fog tehénkedni a környezetére, de nem fog JAVÍTANI azon.

Azok a milliók, akik Amerikába tántorogtak, merthogy az a lehetőségek és a szabadság hazája, ott elképesztő problémahegyet halmoztak fel, amit képtelenek megoldani, és az egész világot bevonták a maguk ellen vívott harcba, mostanra az egész világra rátehénkednek.

Az 1492 c. film végén hangzott el, hogy megtaláltuk a paradicsomot, és poklot hoztunk létre a helyén.

Aki azzal az indokkal megy el valahová, mert ott kényelmesebb élni, jobbak a lehetőségek, az nem lesz hasznára az új lakóhelyének, ahogy az 1492 hősei se segítettek a bennszülötteken.

"Megkérdeztetvén pedig a farizeusoktól, mikor jő el az Isten országa, felele nékik és monda: Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el.
Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van."
(Luk. 17-20-21)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.14. 07:33:11

@élhetetlen:

Ökörségeket írsz és árnyékbokszolsz.

A ballib agytröszt egyetlen célja: hatalomra kerülni, hogy az országot a lehető legszorosabban alávethessék a nyugati érdekeknek, s biztosítsák a vagyon intenzív kipumpálását nyugatra. Más céljuk nincs.

A ballibek a mai Magyarországon, akik szerint az vezet el az ország fejlődéséhez, ha az országot még jobban kiszolgáltatjuk a nyugatnak, s még jobban elnyomjuk a kisembereket. Ez ultrajobbos liberalizmus, melyre egyre kevesebb ember vevő.

Ezzel szemben a fideszes politika lényege a hintapolitika: azaz megpróbálni tágítani a mozgásteret, hogy könnyebb legyen az ország lakosainak. A nagytőke egyes csoportjait próbálja egymás ellen kijátszani Orbán, közben segítve egyfajta magyar nemzeti tőkésosztály kialakulását. Sok ebben a kockázat: különösen veszélyesnek a magyar nemzeti tőkésréteg támogatását látom, ugyanis ez a réteg másodpercek alatt le fog paktálni külföldi kollégáival, amint ez lesz számára a nyereségesebb. Nem hiszek abban, hogy Csányik, Mészárosok, Leisztingerek, SImicskák és társaik vagyonának növelése állami segítségével bármilyen alakban is hasznos lenne az ország számára. (Simicska igazolta is ezt: amint anyagi érdekei mást kívántak meg, azonnal hátat fordított az őt addig etető Orbánnak.)

Azaz a fideszes politika nem elégséges és veszélyes, de ez jelenleg a kisebbik rossz. Az igazi megoldás a geopolitikai függőség folyamatos rombolásával érhető csak el. Vannak jelek erre, de ami ténylegesen történik az sajnos még nagyon-nagyon kevés. De az idő nekünk dolgozik…

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.14. 07:34:32

@élhetetlen:

Jól ismerem más kelet-európai országok tendenciáit, kólönösen a bolgár adatokat. Ugyanez a folyamat Bulgáriában már teljesen lezajlott, mivel a kitántorás 20 évvel korábban kezdődött, még 1989-ben, s olyan hatalmas méreteket öltött (a lakosság 2 millióval csökkent 25 év alatt), amit Magyarországon sosem fog elérni.

ami szabad 2016.03.14. 08:26:24

Had kérdezzem már meg, hogy miért kellene vígasznak lennie, hogy Romániában magyarként élni még vacakabb volt? Igen, tudjuk, hogy vannak sokkal élhetelenebb országok a mi hazánknál. Én is itthonról írok, nem mentem el, de igencsak középkorúként is meg- megfordul a fejemben, hogy nem biztos, hogy nem kéne... Anno, a rendszerváltáskor voltunk fiatalok, tűnődtünk is rajta, hogy menjünk/ maradjunk ( volt konkrét ajánlatunk Németországból munkára) de azt reméltük, hogy két tehetséges, szorgalmas ember, majd nap meló, csak boldogul itthon is. Napi 6-7 nap meló, átlag 12-14 órás munkarendje után, azt tudom mondani, hogy bánjuk, hogy itthon maradtunk! Ez van. És tragédia, ha a gyerekeket küldik a szüleik! Egyéni, családi, és országos tragédia! Egyébként meg, igenis van köze a politikának ahhoz, hogy menni kellett volna! Az érdekes demokrácia felfogás mellett az oktatás, a korrupció azok a tényezők, melyek garantálják, ezer év alatt sem mászunk ki a a szarból!Az államadósság 2-3 szorosa van besepejzolva a politikusok és azok kegyenceinek számláin- na nem itthon. Élhető, működő országunk lehetne nélkülük. Így kár nekik felmentést adni, ha a feljelentett és a hivatalos vizsgálszerv főnőkei egy pohár bor mellett intézik, hogy újabb ezer milliárdos lopásoknak hogy nem lesz következménye!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:16:10

@BircaHang Média: Há'hogyne. Az olimpia ide nem gyűrűzik be, mi meg rendezünk magunknak magyarolimpiát, ha már olyan fontos. Ahol Béla bácsi fog nyerni a 20 éves névtelenekkel szemben, mert ő már régóta várja a sorát, meg ő fekszik jobban a versenybíráknál. Mindenhol így megy!

biobender 2016.03.14. 09:19:23

@Szelid sunmalac: Gratulalok!Pontosan igy van. Kulon hab a tortan, hogy az erdelyi magyarok 99%-a a magyar Ceausescu-ra szavaz

Celtic 2016.03.14. 09:20:48

27% AFA
Van meg kerdes?

(Ha latnam ezt a fizetesem, tobb, mint negyedet valahol hasznosulni, nem zavarna annyira. De csak eltunik...)

unionista᠍ (törölt) 2016.03.14. 09:25:02

@Counter:
a magyar olimpiai koncepció az lehet, hogy nem egy metropolisz, hanem metropólia rendez olimpiát.

még akár téli olimpiát. úgy, hogy pozsonyban van a jégkorong. a magas tátrában a lengyel határon, a kárpátalján és erdélyben vannak a síversenyek. bécs is támogathatja. ott van a műkorcsolya. budapesten a megnyitó és záróünnepség. monarchia über alles.

tehát arról van szó, hogy ti szimplán magyarellenes balfaszok vagytok. semmi probléma nincs azzal, hogy ha a nácik eltaposnak benneteket. ti a magyarul beszéltek, de szar, szemét emberek vagytok. alávaló gazemberek. ugyanolyan nyomoroncok, mint a rogánok és társaik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.14. 09:28:06

@Counter:

Így igaz. Te részt vennél egy olyan focimeccsen, ahol a te csapatodnak csak 5 játékosa lehet, nem lehet kapusod, s a szabályzat előírja, hogy a bíró mindig az ellenfeled javára köteles dönteni?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:35:10

@maroz:
1. Maroz drága, a CBA-komplexumban keletkező haszon elsősorban a CBA beszerző-elosztó hálózatában csapódik le. És nyugodt lehetsz, külföldön költik el, mert idehaza, hazai gyártótól nem lehet milliárdos sportautót, adriai kikötőt, belé yachtot venni.

2. Közismert, hogy a beszállítóival a CBA rosszabbul bánik, mint a legócskább multi.

3. Fogyasztóként nézve pedig közismert az is, hogy a CBA-t sosem ellenőrzi semmilyen élelmiszerlánc-felügyelet. Az pedig személyes tapasztalatom, hogy a kiszolgálás, tájékoztatás a CBA-ban a "magyarnak jó lesz ez a szar is" elv mesteri megvalósítását jelenti, jelentős kreatív energiákat venne igénybe rájönnöm, hogy hogy lehetne érdemben rontani rajta :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:35:39

@BircaHang Média: Nem is indulok se közbeszerzésen, se földpályázaton.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:38:38

@hubelejakab: bébéjénél senki se tud kacskaringósabban káromkodni. Azt jól vetted észre, hogy a kikezdhetetlen cáfolattal találkozás váltja ki a Tourette-szindrómája tüneteit :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:48:59

@lpt1: Ha gazdasági migráns volna, akkor gazdasági értéket hozna létre, mondjuk csirkét belezne a szalag mellett (ha hülye), vagy laboráns, technikus, műszaki rajzoló volna (ha eszes és szorgalmas).

Ehelyett minisztériumi tanácsadó tojáshéjjal a seggén.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:51:51

@WiteNoir: A népieknek pedig az fáj borzalmasan, hogy a modernizáció egy másik részét a közép-európai állami irányítású ipari forradalom modelljében a liberális-nacionalista főnemesi réteg és a multikulturális birodalmi Habsburg kormányzat végezte el.

Nekik csak a tehetségtelenek, alkotni képtelenek "most mi jövünk" dühe jutott.

unionista᠍ (törölt) 2016.03.14. 09:53:35

@ami szabad:
oké, de az nyilvánvaló, hogy egy ország nem tud úgy fejlődni, hogy mindent eladunk, vagy eladósítunk. ez a kiárusítás szimplán hazaárulás. ez ugye világos. az első és legfontosabb, hogy ezt a magyarellenes idegen csoportosulást megfosztani a főhatalomból és kizavarni az országból. még akkor is ha ez nem hangzik túl jól. ez persze nem megy egy lépésben. és nyilván akik így jutnak hatalomhoz azok azzal visszaélnek. mészárost vagy akár csányit sokkal könnyebb lesz elszámoltatni, mint a multikat. tehát ha ezek kibasznak néhányat, akkor az nem feltétlen probléma. meneküljön a többi is. ez a cél. és lényegében az a cél, hogy egy nyugati szövetséges maradjon. tehát nem nulla, és nem sok. hanem egy. és ezek hagyományosan a dunai németek. persze nem feltétlen kell őket szeretni. ők is elnyomók. de az ország velük már elműködik. és sokkal több idegen nem kell. ebből összességében valamilyen magyarosch fejlődési pálya következik. keleti-saxon. nem angli.

aki angolszász kultúrát kultiválja mehet londonba. aki még ennél keletiesebb oroszt. mehet moszkvába. nagyjából ugyanolyan messze vannak. akinek a transzatlanti világ kell, az mehet tengeren túlra. budapest nem lesz, nem lehet amerikai típusú metropolisz. ennek a koncepciónak nem lehet alárendelni a magyar vidéket. különösen nem a határon kívülieket. a liberális-konzervatív értelmiségnek be kellene látni, hogy alapvetően a fasisztáknak volt igazuk. nagy-magyar metropóliát kell építeni a szomszédsági és szövetségi keretek között. és az elsődleges cél, hogy a többségi és a kisebbségi magyar területeket összekapcsoljuk. és ezen az óriástájon regionális középhatalmi státuszt visszaszerezzük. a nácik elképzelésénél jelenleg nincs jobb. mert sajnos az van, hogy ezt az ortodox liberális zsidóság ellenzi a leginkább. és a zsidókeresztények. a náciknak abban is igazuk van, hogy nemzeti keresztény egyház kellene. kárpát-medence egészének legyen egy közös kardinálisa. akit a keleti keresztények is elfogadnak. a népek mind egyek az úrban. de ezt elsősorban a lokalitásban kellene újraértelmezni. azért, mert így teremthető rend. a nyugati és keleti keresztséget egyesítjük. a kereszténység az előremutató vallás. az ortodox liberális zsidóság a magyarok legrosszabb hagyományait követi. múltba forduló, a történelmi sérelmekre alapozó destruktív formáció. a gyerekek többnyire kint vannak az usában. a demokratikus oldal lényegében az, hogy néhány zsidó vénasszony és öregember a volt kommunistákkal utóvédharcokat folytat. szükség van baloldalra, de zsidó baloldalra nincs szükség. nem kell gyűlölködni. mert őket kinyírja a zsidó jobboldal. be lehet tolni schiffert a jobbikkal. de ezek után a ballibsi világképnek kampec. nemzeti liberalizmusra van szükség. a nemzeti érdekérvényesítés és a szabadelvűség nem zárják ki egymást. a magyar történelem "dicső" korszakai mind erről szólnak. ennél sokkal jobbat nem találtak ki a balliberális filozófusok, jogvédők, bankárok, újságírók. nekik kell távozni a villából. utána kezdődhet elszámoltatás. és esetleg hátha lesz valami elképzelés arról is, hogy mit is kellene csinálni ténylegesen. de előzetesen szükséges ez az ellenkultúra is. azért, mert különben arról kell vitázni, hogy kockás ing, vagy fingmodell. át lehet venni dolgokat a skandinávoktól. de konkrétumokat kell mondani. és nem üres lózungokat. és ahhoz, hogy fel legyen szerelve az iskolai vagy a kórházi labor szükséges egy szövetségi kapcsolat. nyilván svájc lenne a legjobb, de ők nagyobb léptékben nem fognak errefelé befektetni. nem elég bátrak. lapítanak, mint szar a fűben. mert nekik ez jött be. maradnak a dunai németek.

maroz 2016.03.14. 10:16:43

@Counter: Azt hittem, hogy csak az alföld domborzati viszonyaihoz és a szabványokhoz értesz remekül, de látom, hogy a kereskedelemhez is. Nahát, milyen meglepő.

Mondd, van neked valami komolyabb okod arra, hogy a számomra teljesen nyilvánvaló nemtudásoddal engem zaklass? Miben reménykedsz?

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 11:00:09

@maroz:

"Sőt, továbbmegyek: mi ésszerű okom lenne nekem arra, hogy egy olyan rendszert támogassak, amelyikben egy ember százmillió forintnál nagyobb vagyon fölött rendelkezhet?"

Már értem, miért vagy ilyen frusztrált. :-)
Nem vitted semmire, ezért irigy vagy és csalódott, innen meg egyenes volt az út a kommunizmus utópiájáig. :-)

siriq111 2016.03.14. 11:01:44

Pont az ilyen BircaHang Média es tarsai megerositenek benne , hogy urja elhuzzak innen a fenebe es soha az eletbe ne telepedjek le hosszu ideig itt.

maroz 2016.03.14. 12:22:15

@Jamie és a skodalámpa: Nyilván, te róscsild vagy személyesen, vasvellával forgatod a százmillióidat és most is csak azért írsz ide, (mert az ápolók nem figyelnek), mert a két filippinó kurva kicsit túlszívta magát melletted és bealudtak.

Olyan, de olyan szép, amikor havi ötszáz eurón tartott csimaszok csaholnak arra, aki a gazdájukra morogni merészel. Mert hogy ők vitték valamire. Aham, és közben meg a mandineren kommentelnek, naná. Ez nekik már valami. Szép.

maroz 2016.03.14. 12:35:30

@Jamie és a skodalámpa: Na, most látom, hogy te egy frissen regisztrált vincentező fika vagy. Ez azért karrier, kiteljesedett élet, nagypolgári hejehuj, be kell látni.

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 12:52:30

@maroz:

Csúnyán mellélőttél :-) Picit engedd el az előfeltételezéseidet és várd meg a másik reakcióját. :-)

Nem nincsenek 100 millióim. Soha nem is voltak.
Sőt még 100 millióm sincs.(Mivel nem játszom a lottón és a nem ismerik senkit sem azok közül akiket ismerni kéne, nem is lesz.)
Van egy házunk. Két már általános iskolás autónk és egy motorunk.

Tudod én vagyok a kisvállalkozó akiről fentebb annyit papoltál, igaz nem élelmiszer kereskedés a profilunk. Van egy kft-m, rajtam kívül 3 alkalmazottal. Működünk, minden hónapban van fizetése mindenkinek kb br 1000 euró, ha már ebben számolunk, nem tartozunk senkinek és nem kapunk szívinfarktust.
Még.
A párom 11 év után még mindig egy multinál dolgozik (szereti a szakmáját) mint középvezető. Az 500 euró sokszorosáért. Én is dolgoztam multinál 14 évet.
Ezért nincsenek annyi gondjaink.

De nincsenek még 10 millióink sem és bármilyen hihetetlen sem giga nagy tv-re, sem egyéb hívságra nem vágyunk, elég hogy nincs semmilyen hitelünk és amit szeretnénk azt meg tudjuk venni.

Igazából nem kommenteltem még sehol, ide is csak két okból regisztráltam:
1, (a gyerek kedvenc meséje utáni névvel, ja igen ilyen mesebeli kutyánk is van + a francia unokatesója is), mert kíváncsi voltam mi történt veled. Évek óta olvastalak a vincent-en és a saját (kakukkfészek) blogodon + a mandineres komment folyamban is és bár volt amiben nem értettem veled egyet, de alapvetően tetszett amit és ahogyan írtál. Ezért furcsa a számomra látszólag hirtelen felszínre tört frusztráltságod és ballibnek (én már ezt a skatulyát sem értettem soha) vélt vagy valóban azt képviselő kommentelők "anyázása"

2, Hiába a 4 napos hétvége és a szép idő, ha a párom ma a cége központjába repült (ott munkanap van) a gyerek meg beteg, az ebéd kész és én leültem a gép elé :-(

Pelso.. 2016.03.14. 12:59:45

@Counter: Valóban, a CBA gyorsan adoptálta a pont nem kedvelt multi módszereket.
"az olcsó külföldi áru megvásárlására a CBA is rákényszerül" - mondja a főnök.
Ez így pont megfelel a keményen dolgozó kisembereknek.

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 13:11:04

@maroz:

Lekádereztél? :-)
Ezek szerint, maradt rajtad valami hatása a vincentes időknek?

Valóban friss nick vagyok, rád írtam már pár napja, reagáltál, de sajnos nem volt időm folytatni. Most sajnos ráérek, megtettem megint.
Még egyszer mondom, nem kommentelek sehol, csak olvasok.

Légy szíves vegyél vissza, ha képes vagy rá és beszélgessünk. Ha van kedved.
Ha nincs akkor írd azt, hogy nincs, semmi gond.
Akár így, akár úgy döntesz, hagyjuk a személyeskedést.
Köszi

maroz 2016.03.14. 13:17:09

@Jamie és a skodalámpa: Doktor úr, ön kiváló diagnoszta. Különösen frusztráltságot diagnosztizál kiválóan.

Ne szívd mejjre, ez van, bele kell törődni. Amint olyasmit mondok valakinek amit nagyon nem akar meghallani egyből átmegy cihológusba és kielemez, hogy frusztrált vagyok és hasonlók. Nagy úr az a kognitív disszonancia, kár alábecsülni az erejét.

Szóval kizsákmányolod saját magad és büszke vagy arra, hogy a párod magasan értékelt junior partner, tehát éljen a százmilliót meghaladó vagyon, és aki mást mond az frusztrált, az életben semmit el nem ért, sikertelen kamanyista. Lásd Lázár János megmondását arról, hogy ki mennyit is ér.

Ráadásul bemutattad itt a neoliberális populizmus egyik kűrjét, azt, amikor a roppant csúszós lejtőn csimpaszkodó kisember felfelé néz, a nagyok életére ácsingózik, hajt, mint az állat érdemben a nyugati polgár juttatásainak a töredékéért és közben leugat mindenki mást, aki meg meri kérdőjelezni, hogy az életnek ez lenne az értelme. Tedd, ugass le, köpjél le mindenkit, aki nem ért el annyit, amennyit te, aki panaszkodna azt küldd el az anyja hervadt picsájába, frusztrált fasz, aki a személyes alembersége miatt van ott, ahol, szemben veled, az übermenschel, aki csak miattunk, söpredék semmirekellők miatt nem tud kiteljesedni. Tartsd fenn a rendszert, és legyél benne boldog.

maroz 2016.03.14. 13:25:17

@Jamie és a skodalámpa: Két kattintás, nagy káderezés, mondhatom.

Próbáld meg az én szemszögemből is nézni: megjelenik egy nick, aki olyasmire utal, ami felveti a bennfentesség gyanúját. Megnézem, nahát, eddig máshol nem volt hozzászólása. Ésszerű, ha felmerül bennem némi gyanú?

Szerintem ésszerű. Nem egy ilyen esetem volt már, tehát a tapasztalat is azt mondatja velem, hogy már megint kaptam a nyakamba egy fikanicket. Szóval ne írd elő nekem, hogy mit és hogyan mondjak, mert ami neked személyeskedésnek tűnik abban van ráció. Elmondtad, hogy nem vagy fikanick, én ezt elfogadom, de te meg fogadd el, hogy ésszerű jelek alapján láttalak annak, és nem a véleményed miatt.

Na, de ha már egymás elsüléseit elemezgetjük itt kölcsönösen, akkor ehhez mit szólsz?:

"Már értem, miért vagy ilyen frusztrált. :-)
Nem vitted semmire, ezért irigy vagy és csalódott, innen meg egyenes volt az út a kommunizmus utópiájáig. :-)"

Úgy értsem a "vegyél visszát" a részedről, hogy te lehetsz velem tajtparaszt de én csihadjak? Vagy félreértettelek és csak vicceltél? Mindez humor lenne, valami szokatlanabb fajtából?

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 13:52:45

@maroz:

Oké, megkaptam a választ, ugyanazt amit mostanában mindenkinek írsz.

Ez így nem vezet sehova. Ítéletet mondasz rólam, az életemről úgy, hogy nem tudsz semmit.
Ha az eset rosszul, hogy frusztráltnak neveztelek, akkor sajnálom, de úgy gondoltam kell valami amire felfigyelsz egy új nicktől (aki ugye csak egy vincentes fikanick lehet).

Nem barátom, nem nézek le senkit. Nincs miért. Én is és párom is nagyon szegény családból származunk, ő egy szabolcsi faluból, én a vajdaságból, bár konkrétan már Pesten születtem, éppen felértek velem. :-).
Tudod magunktól, saját erőből jutottunk el idáig, ha ezzel kizsákmányoltam magam akkor igen, azt tettem,de nem akartam abban a nyomorban élni, amibe születtem. (Segítek még nagyon bőven az előző rendszer)
Bár ha van egy kft-m akkor már nem én zsákmányolok ki másokat? :-)

Most már azt csinálom amit szeretek és úgy illetve annyit, ahogy szeretem. Nem is keresek vele sokat az tény, bár meg lehet belőle élni. :-)

A párom pedig nem junior partner vagy mi a fene ez a kattanás nálad.Tudod olyan speciális szakmája és nyelvtudása van, amit sajnos ebben az országban csak egy multinál lehet használni. És mivel kamaszkora óta ezt akarta, ezért boldog ráadásul itthon jónak számító jövedelme van. Szerintem lehessen már büszke a 3 diplomájára és a 2 nyelvvizsgájára amiből az egyik japán. Ha már ez kellett ahhoz, hogy álmai szakmájában tevékenykedjen. Mert szerintem a családon túl az a legnagyobb boldogság, ha azt csinálod amit szeretsz és még normálisan meg is tudsz belőle élni.

Amúgy meg igen, látom én is,hogy szar a rendszer és ez nem csak arról szól, hogy "elmúltnyolcév" vagy "orbántakarodj".
Megyünk erre tovább vagy írsz valamit amit a többieknek.

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 13:58:13

"Próbáld meg az én szemszögemből is nézni: megjelenik egy nick, aki olyasmire utal, ami felveti a bennfentesség gyanúját. Megnézem, nahát, eddig máshol nem volt hozzászólása. Ésszerű, ha felmerül bennem némi gyanú?"

oké, értem, részemről ezzel nincs gond :-)

"Úgy értsem a "vegyél visszát" a részedről, hogy te lehetsz velem tajtparaszt de én csihadjak? Vagy félreértettelek és csak vicceltél? Mindez humor lenne, valami szokatlanabb fajtából? "

Elnézést kértem és kérek ha tajparaszt voltam, pusztán úgy gondoltam, ebben a hatalmas komment tömegben erősen kell nyitni, hogy észrevegyél. Ezek szerint túl lőtem a célon. Tényleg sajnálom.

Haladhatunk esetleg tovább,most már mindkettőnk részéről normális hangnemben? Vagy még puffogunk egy kicsit? :-)

maroz 2016.03.14. 14:17:17

@Jamie és a skodalámpa: "ugyanazt amit mostanában mindenkinek írsz"

Ez nem igaz. Mostanában nem is írok a nyilvánosság előtt olyan sokat, de ettől még nem igaz, hogy mindenkinek ugyanazt írom. Ellenőrizheted is, de minek. Amit neked írtam azt sem neked írtam, hanem vélemény egy csoport jellegzetes gondolkodásáról. Az, hogy te ezt a gondolkodást követed nem az én hibám, valamint az sem, ha magadra veszed, amikor a csoportgondolkodást kritizálom és kísérletet teszel arra, hogy engem egy monomániás hülyének állíts be, aki móricka, vagy hogy mondtad, akinek mindig csak a pina jut az eszébe, és mondtam neked, hogy ez számomra elfogadható, érthető, hiszen egyébként neked komoly lelki terhet okozna ha érdemben kéne a kritikámmal foglalkozz. Megértem, hogy helyette mórickázol, csak ezt az eltartott kisujjat nem értem, amikor kikéred magadnak hogy én veled hogyan.

Én többnyire minden tisztességes megkeresésre reagálok, sőt, még az olyan kólaautomatákra is néha, akik már csak akkor tudnának meglepni, ha átmennének szegecselőgépbe, szóval kár magasan nyitni, mert türelmem viszont már nincs. Elkopott.

Ezért is nem fogok most azzal foglalkozni, hogy te is, mint minden balliberális gondolkodású egy eszelősen nagy, megismételhetetlen egyéniség, és nem fogok maszatolni azzal, hogy jajj, te nem is olyan vagy ám, meg a feleséged sem, mert neked van fájintos kis énképed és ha ránézel, akkor te mást látsz. Láss, amit akarsz, érezd magad sikeresnek, magyarázd meg magadnak, hogy a ti helyzetetek aaaaaz más, ésatöbbi, de fogadd el, hogy engem ez nem érdekel.

Ha a rendszerről van valami érdekesebb mondanivalód, vagy van olyan érved, ami az általam a rendszerről mondottakat cáfolná vagy árnyalná, akkor beszélhetünk róla, de teljesen fölösleges felmondanod nekem a neoliberális mantrát, mert azt már unalomig ismerem.

maroz 2016.03.14. 14:22:54

@Jamie és a skodalámpa: Én haladtam, írtam valamit, ami szerintem vitára alkalmas, itt van:

mandiner.blog.hu/2016/03/12/ezert_nem_koltozom_el?full_commentlist=1#c29764448

Te erre reagáltad azt, hogy frusztrált vagyok. Ezt a részét megbeszéltük, van-e egyéb, amit érdemes lenne?

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 14:54:39

a posztírónak szar a frizurája

Bellagio 2016.03.14. 15:39:00

@hubelejakab:

Altalam mar jopar eve nem :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 16:07:59

a posztíró a hüvelygombáról se tudna hatásosan makogni

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 16:24:14

@maroz:

Akkor megint neki futok: tőlem azt és úgy kritizálsz, ahogyan akarsz. Semmi jogom nincsen megszabni és beleszólni, max véleményem lehet.
Rád írtam, rossz stílusban, de ezért az előbb már elnézést kértem. Tovább tudsz ezen lépni vagy még tart a duli-fuli?
Egyébként ok, nem vagy monomániás, de azért a minimum érdekes, hogy szerinted mindenki ballib (én is), mindenki annyira érdekes, mint egy kólaautomata és természetesen senki sem egyéniségek, mindenki egyformán birka.
De legyen így, erre csak annyit mondanék semmit sem tudsz, sem rólam, sem a gondolataimról, sem a világképemről. Én eddig neked, csak pár információ morzsát dobtam magamról és az életemről , hogy bár nem vagyok senki, de annyit elértem, hogy nem kell nélkülöznöm, hogy abból élünk amit csinálni szeretünk. Tudod akinek a nagyszülei fél analfabéta kondások voltak (szó szerint), a szülei pedig szakmunkások, igenis nagy dolog, hogy több diplomával rendelkeznek és szakmájukban (amit imádnak) elismertek. Ennyi. Erre lehet büszkének lenni, még akkor is ha szerinted ez nem ér semmit.

Tudod, én pont 89-ben kezdtem el dolgozni és bár nagyon hálás vagyok a szüleimnek, azért mert mindent megtettek, hogy tanulhassak, de én akkor csak azt láttam,hogy szeretnék menekülni abból a borzalmas szellemi és anyagi nyomorból amiben felnőttem és azt reméltem, hogy a rendszerváltás majd elhozza a sok munkával együtt a kánaánt. Tévedtem? Igen. Rájöttem én is, de azért kellett ehhez nem kevés év tapasztalat stb. Mint ahogy neked is, hiszen nem rég még jótündérrel közös akolban - vagy, hogy ne sértselek megint meg - blogon voltatok.

Viszont arról, hogy én vagy a párom mekkora egyéniségek lennénk vagy egyáltalán erről vagy bármiről mit gondolunk, még egyetlen szót sem írtam, de te tudod a választ. Én ezért csak irigyelni tudlak.

Tudod én magamnak készítem a sajtot, a kolbászt stb. Mert élvezem. Csak azt veszem meg amire szükségem van. És még ettől sem leszek egyéniség.
Viszont amikor a motoromra ülők, amit magam átépítgettem egy picit, akkor már igazi egyéniség leszek (remélem a ballibek mind motoroznak) :-)

Na erről ennyit, gondoltam picit helyre rakjuk a dolgokat a rossz kezdés után, mielőtt ágyba mennénk. :-)

Bocsánat, hogy az időd raboltam, mert téged ez nem érdekel.

A lényeg:
Ez volt az állításod : "Az állítás tagoltabban: az összes magyar munkája hasznának a nagyobbik része külföldre, vagy külföldi rendelkezés alá kerül. "

Jelenleg nem áll a rendelkezésemre pontos információ erről, de valószínűsítem, hogy így van, ahogy írod.
A kérdés az, hogy ez jó vagy rossz? Szerintem ez önmagában nem eldönthető. Azt gondolom, az ország mindenkori vezetésének a legnagyobb hibája volt, hogy nem szelektált. Van olyan multi, amelyik olyat tud, amire mi különböző okok miatt képtelenek vagyunk (pl autógyártás) és van olyan amire képesek vagyunk (kiskereskedelem). Olyan cégeket én beengednék az országba akik az első halmazba tartoznak, olyanokat nem akik a másodikba vagy csak egyet, hogy a versenyt a hazai szereplőkkel erősítsék. Viszont azt tudomásul kell venni, hogy egy multi (sőt bárki) csak akkor fog befektetni, ha hasznot remél és ennek a haszonnak a jó részét elviheti. Hogy hova viszi az egy más kérdés, mert vannak olyan multik akik jól beazonosítható módon, hazaviszik (pl Audi, DTelekom stb) és vannak akik nem, hanem egy harmadik országban parkoltatják (pl Google, Apple, Facebook stb) adóelkerülés céljából.

Nekem azzal önmagával nincs bajom, hogy mindenki azt csinál a haszonnal amit akar. A megoldást ott kéne keresni, hogyan lehetne elérni, hogy a megtermelt haszon után, ott adózzanak, ahol azt megtermelték, de erre véleményem szerint a jelenlegi világban nincsenek ország szintű megoldások.

Az írásod, de főleg a vége alapján leginkább tőke ellenesnek tűnsz, ami természetesen szíved joga, de azt nem látom, szerinted mi a megoldás és hova vezet az, ha egy ember nem rendelkezhet 100m-nál nagyobb vagyonnal? Hogyan képzeled el egy ilyen struktúrában a termelést, a mindennapi életet? A párom szakterületén egy-egy fejlesztés általában több 100 millió eurót igényel, de nem ritkák a milliárdos tételek sem. Hogyan valósulna ez meg a te világodban? Vagy eleve azt mondod nincs szükség ezekre a beruházásokra?
Akinek a vagyona átlépi a százmilliót attól elvennéd a felette lévő részt? És mit csinálnál vele?
Őszintén érdekelnének a válaszaid.

Nem mondom, hogy egészséges az, hogy akkora vállalatok vannak, amelyek bevétele simán több, mint egy k-európai ország éves gdp-je és úgy rángatnak országokat, kormányokat ahogyan akarnak. Azt se mondom, hogy egészséges az irány amerre a világ halad, legyünk konzumidióták, fogyasszunk ész nélkül és ha már bmw-nk stb van akkor egyéniségek lettünk, de a 100 milliós korlátoddal és a teljes multi ellenességeddel egyelőre nem tudok mit kezdeni. Amellett, hogy nem támogatom azt a rendszert, hogy adókedvezménnyel és konkrét támogatásokkal segítjük a multik megtelepedését ahelyett,hogy a kkv szektort támogatnánk.

Jamie és a skodalámpa 2016.03.14. 16:27:10

@maroz:

"Én többnyire minden tisztességes megkeresésre reagálok, sőt, még az olyan kólaautomatákra is néha, akik már csak akkor tudnának meglepni, ha átmennének szegecselőgépbe, szóval kár magasan nyitni, mert türelmem viszont már nincs. Elkopott."

Erre csak annyit, hogy mivel soha nem kommenteltem még, nem tudtam, hogy e-mailt kapunk, ha konkrétan hozzánk szól valaki, ezért tartottam jónak magasan nyitni.

Szóval bocs, a tudatlanságból fakadó magas nyitásért. :-)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 16:27:58

a posztíró jele az óvodában is patkány volt

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 16:40:15

@Herr Stacheldraht Leger: Szerintem ezek már nem Mao elvtárs szavai.

Bár ettől még igazak éppen lehetnek.

2016.03.14. 16:56:20

@Counter:

kifogyott.

majd keres újat, ha már fejben nem terem.

@Herr Stacheldraht Leger:

nem igaz swarci? jöhet megint a zsindex-bild-pravda.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 16:57:57

a posztíró egy baloldali provokátor

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 17:04:17

@Counter: a nagy kormányos idézettára kimeríthetetlen forrás a focisztánizmus gyökereinek és egyéb taplóinak megismeréséhez. azonban a szemelvény ismertetése után a művelt troll lapátol egy adag kakit a propellerbe, a rutin és a műfaj megköveteli.

Pedró27 2016.03.14. 17:38:39

@GNDL: "Péter, 52 éves, közmunkás - Mocsokpuszta"

Hihi, huhu, hahaha. Ismét jót nevettünk.

maroz 2016.03.14. 18:50:32

@Jamie és a skodalámpa: "Egyébként ok, nem vagy monomániás, de azért a minimum érdekes, hogy szerinted mindenki ballib (én is), mindenki annyira érdekes, mint egy kólaautomata és természetesen senki sem egyéniségek, mindenki egyformán birka. "

Ez a te olvasatod. Ezzel szemben én talán egyszer sem használtam a birka kifejezést, mert marhaság. Amiről én beszélek az az ideologikus gondolkodás, tehát nem te, mint ember vagy unalmas, hanem a neoliberális ideologikus gondolkodás az. Amikor te és kábé mindenki ideologikusan gondolkodik, akkor nem a saját valóságértelmezését mondja tovább, hanem azét a csoportét, amelyiknek az ideológiája hat rá. Ebből a szempontból egyformák az emberek, és ezt beláthatod te is, hiszen megfigyelhető, hogy ideológiákból és utópiákból elég kevés van, a gondolkodási sémák hamar megismerhetőek, onnantól pedig dögunalom az egész, hiszen előre lehet tudni, hogy mire mit fog reagálni az, aki foglya az ideologikus gondolkodásnak. Ha bővebben érdekel a téma, akkor ajánlom figyelmedbe a tudásszociológiát, Mannheimet leginkább.

"Erre lehet büszkének lenni, még akkor is ha szerinted ez nem ér semmit. "
Nem mondtam, hogy semmit nem ér. Te azt hiszed, hogy hűde egyedi vagy, akinek a gondolkodását hetekig tartana megismerni, aztán közben meg én több ezer ilyent láttam már, és semmi egyedit nem sikerült bennük felfedeznem. A te sorsod is tipikus, azok közé tartozol, akiknek sikerült a transzgenerációs felzárkózás és akik már nem értik vagy soha nem is értették, hogy mit jelent az, hogy egyén nem annyira fontos. Sajnos te sem érted, sőt, rosszabb, félreérted, személyeskedésnek veszed, támadásnak, holott én csak arról beszélek, hogy egy betegesen individualizálódott világ populista valóságértelmezését követve vagy szinte spontán individualista. Ne érts félre, nem te, nem a jellemed vagy valami hasonló, hanem az a gondolkodásmód, amit követsz.

"A kérdés az, hogy ez jó vagy rossz?"
Nem teljes a kérdés, ami sajnos tipikus. A kérdés helyesen úgy nézne ki, hogy mi a cél, amihez képest mérjük ennek az eszköznek a hasznosságát és kik azok, egészen precízen körülhatárolva, akik esetében vizsgáljuk, hogy jó-e vagy rossz. Sajnos az a helyzet, hogy míg ezeket a nagyon fontos, alapvető kérdéseket nem válaszoljuk meg, addig a többinek semmi értelme. Eezek a kérdések viszont roppant súlyosak, istenről, az élet értelméről, az ember értékéről szólnak, és emiatt úgy nagyjából a franc se akar velük foglalkozni az utóbbi évtizedekben. Amiből baj lesz, nagyon nagy baj.

"hogy a versenyt"
A verseny az egy paradigma, a kapitalista termelés és elosztás egyik alapparadigmája. Nekem nem kell verseny, így engem a verseny hasznosságával nem tudsz meggyőzni.

"A megoldást ott kéne keresni, hogyan lehetne elérni, hogy a megtermelt haszon után, ott adózzanak, ahol azt megtermelték"
Figyelj arra, hogy én nem a neoliberális értelemben használom a "haszon" kifejezést, hanem baloldaliban. A munka haszna az egy sajátos fogalom és nem a könyvvitelhez tartozik az értelmezése, hanem filozófiai. Bár munkádon más keres, és társai. Az, hogy a neoliberális ideológia profittá, adóvá és hasonló számokká konvertálja attól még a baloldali narratívák nagyon jól tudják úgy is értelmezni, ahogyan azt a szakállas elkezdte, amikor az elidegenedésről kezdett el ötletelni. A munkám haszna ott kezdődik, hogy értelmes munkát végzek, aminek látom és érzelmileg is azonosulni tudok a céljával, és látom, hogy miben lesz benne a verejtékem. A munkám haszna számomra az, ha jobbá válik általa az a világ, amiben élek és amiben élni szeretnék úgy, hogy közben a munkavégzési körülményeim is folyvást javulnak. Szóval ne olyan értelemben használd, hogy eladom magam a tőkésnek és az vet valamennyit elém, amit valamilyen mértékben átadok egy olyan entitásnak, aki elvileg az én érdekemben költi el gyakorlatilag pedig az érdekeimmel ellentétesen. Engem ebben a relációban nem kötnek le a fogalmak, mert nincs magyarázó erejük.

"A párom szakterületén egy-egy fejlesztés általában több 100 millió eurót igényel, de nem ritkák a milliárdos tételek sem."
Az ő szakterülete igényli az ilyen fejlesztéseket, nem én. Nekem semmi igényem sincs százmillió eurós fejlesztésekre, sőt, pont arra van igényem, hogy nulla eurót osszon újra a mostani rendszer fejlesztésre, bár a negatív érték jobb lenne.

"Akinek a vagyona átlépi a százmilliót attól elvennéd a felette lévő részt? És mit csinálnál vele? "
Klasszikus gyakorlat van erre, úgy hívják, hogy államosítás, bevált, ünnepelt módszer, az ezt követő korszakot ma is úgy emlegetik, hogy a dicső harminc év. Nem találtam én fel semmit, nem is értem a csodálkozásod. (folytatás is lesz)

maroz 2016.03.14. 18:51:14

@Jamie és a skodalámpa: Tolsztoj összes, hetvenkettedik kötet:

"de a 100 milliós korlátoddal és a teljes multi ellenességeddel egyelőre nem tudok mit kezdeni"
A gondolkodás létfüggő: hidd el, hogy akik nem a te habitusodból gondolkodnak, hanem egy olyanból, ahol nem élvezik ennek a rendszernek a "jóságát" két pillanat alatt megértenek és olyan lelkesen bólogatnak, hogy majd' leesik a fejük. Egyelőre nem tudsz, és én ennek örülök, de ott a kockázat, hogy jön valami igazán komoly válság, kiszorulsz te is és akkor majd láss csodát, egyből meg fogsz érteni és fogsz tudni mit kezdeni azzal, hogy ellenséges vagyok a világ nettó elpusztítóival. Btw, jártál már olyan körökben, ismersz alaposan olyan gondolkodást, ahol lelkesen tapsolnak mindannak, amiket itt mondogatok? Én sem vagyok ám egyéniség, az én gondolkodásom is utópikus, és én is egy csoport gondolkodását adom tovább, annyi a különbség, hogy én ennek erősen a tudatában vagyok.

DieNanny CH 2016.03.14. 18:55:33

Kedves posztoló, azt írod:

"be kell látni, a problémáink, amik elől menekülünk, a világ bármelyik pontján kísérteni fognak minket",

valamint:

"Ne ámítsuk önmagunkat: aki kint él vagy élt, pontosan tudja, mit is jelent külföldi munkavállalóként érvényesülni. Mindez miért létezhet? Azért, mert emberek vagyunk. Akárhová megyünk, találkozni fogunk problémákkal. Ha az anyagiak ideiglenesen meg is oldódnak, majd jönnek más körülmények, amikre ismételten dühösek lehetünk és ismét okot adhatnak a továbbállásra. A pénztárcánk talán tele lett, de a lelkünk megnyugodott? Hol vannak a gyerekkori barátok, a családunk? Hol vannak a nyugalmat jelentő, megszokott, mások számára talán titkos helyek, ahová mindig elvonulhatunk? Hol van a (kiszámítható) természetes közegünk?"

Te is így érzed magad? Vagy így érezték a szüleid magukat? Hogy kár volt eljönni Erdélyből? Hogy ami ott probléma volt, az Mo-on ugyanúgy probléma maradt?
Hogy hiányoznak a gyerekkori barátok és rokonok?
Így éreznek a szüleid? Így érzel te is?
És ha igen: megbántad, hogy eljöttél Erdélyből, a szülőföldedről?

Ha igen, akkor menjél szépen vissza.
Ha pedig nem: akkor hidd el, sok tízezernyi ember is létezik, aki szintén NEM bánta meg, hogy elment a szülőföldjéről, hogy nincsenek mellette a gyerekkori barátok, rokonok.

Tehát valójában miről is beszélünk?????

Laptop7712 2016.03.14. 22:00:36

@Alick:

Fingunk nincs róla (még fogalmi szinten sem) arról, hogy mit is jelet az a nagy varázslatos szó, hogy: versenyképesség. Egyszerűen nincs róla fogalmunk. Azért, mert ha lenne, akkor teljesen más viszonyok lennének az országban. Azt nem jelenteném ki, hogy a KKV szektorunk nem versenyképes, ez így ebben a formában nem igaz.
A baj az., hogy a közgazdaságtannak nevezett tudományág, és annak mívelői – nagyon kevés kivétellel – addig jutott, hogy elfelejtette kidolgozni az elmúlt 25 évben azt, hogy közgazdasági értelemben hogyan néz ki az egyes korokban a versenyképes ember, falu, város, megye, ország.
Mivel ilyen tudományág nincs, ezért nincs is mihez viszonytani azokat a folyamatokat, aminek most vagyunk szemtanúi. Erre mondja azt Józsi haverom a kocsmában, hogy simán hülyék, amikor azt mondja, hogy a meló termelékenysége a nyugatihoz képest csak 30-50 %. Megkérdezi azt, hogy szimplán hülye, vak, vagy egyszerűen multibérenc?
Mivel elmondja, hogy olyan géppel dolgozik, amivel a fritzek, még az üzem is copy paste. Mi a tökömről hablatyolnak ezek?
A mostani közgazdaságtannak nevezett paradigmának csak részben van fogalma arról, hogy miért vagyunk a béka segge alatt. Elemzi a folyamatokat, részben feltárja az okokat, de képtelen konzisztens válaszok adására.
Ez nagykönyv szerint problémákat vetít előre. Volt ilyen itthon, hogy vörös terror, meg volt olyan is, hogy fehér terror, meg még sorolhatnám. Roppantul gyorsan meg kellene találni a konszolidációs tényezőt, mivel ránk fognak rohadni a rendszerek. Továbbá félő az is, hogy éhes emberek körül fognak nézni egy kicsit Budapesten, és ha már tömegével arra felé járnak, elmennek erre -arra.
Nem látom azt, hogy bármi változna, a pénz nem elég ide, a sok pénz meg végképp nem.
Ezért fog nagyon komolyan berohadni a mostani EU-s fejlesztési ciklus is. Mivel a 11 éve bejáratott mechanizmusok szépen, ugyanúgy fognak érvényesülni, mint eddig.

2016.03.15. 08:24:04

@prolee: részigazságod van. utolsó semmihez sem értő gastarbeiternek tényeleg nem éri meg kimenni. Odakinn is konvertálható tudással rendelkező mondjuk informatikuisnak - meg baromian megéri.
Nyugaton is van politikusi lopás és korrupció de összehasonlíthatatlanul jobban élnek odakinn az emberek akiknek jól fizetett munkájuk van.

Az egyéni életmódodtól függ, hogy félre tudsz-e annyit tenni hogy ne bérrabszolga legyél. Ha háromévente új kocsit akarsz és puccos ingatlant, akkor nem. Ha szerényebben és értelmesen, takarékosan élsz, akkor odakinn nagyobb eséllyel teremted meg a szabadságodat.
Ez a chip meg bankszámla ez csak hangulatkeltés a részedről, kicsit megborultál a kommented végére.

Bell & Sebastian 2016.03.15. 17:25:35

@Disznóvári: Haha, ez hatalmas, de káár, hogy külön-külön is hamis, együtt meg even more.

lpt1 2016.03.15. 17:35:36

@annamanna: Sorolhatnám a példákat. Aki menekül, aki könnyebb életet keres, az rá fog tehénkedni a környezetére, de nem fog JAVÍTANI azon.

Nagyon szép leírása a honfoglaló magyarságnak.

"Történelmi példa: 1532-ben Szulejmán hadai előtt minden magyarországi vár meghódolt és minden kapitány átadta a vár kulcsát a töröknek; kivéve a falatnyi Kőszeget, és annak kapitányát, Jurisich Miklóst."

Jurisich horvát volt, osztrák zsoldban, Kőszegnél a magyar király és szövetségese ellen harcolt.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.15. 19:01:04

a posztíró egy kockás inget se tud rendesen kivasalni

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.15. 19:46:40

@Bell & Sebastian:

a posztíró a szaros csizmáját se tudja rendesen sámfázni

Bell & Sebastian 2016.03.15. 22:35:45

@Herr Stacheldraht Leger: Ami azt illeti, fociban is ritka az ennyire szofisztikált öngól. Ha maga a postok miatt jár ide, úgy kell magának. Tízből ha egy, sokat mondok, pedig volt itt élet valaha, csak mindenki lelépett a nerbe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.15. 23:41:52

@Bell & Sebastian:

"pedig volt itt élet valaha, csak mindenki lelépett a nerbe" --- írja.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

annamanna 2016.03.16. 02:00:17

@lpt1: "Nagyon szép leírása a honfoglaló magyarságnak."
"Jurisich horvát volt, osztrák zsoldban, Kőszegnél a magyar király és szövetségese ellen harcolt."

Jurisich a magyar király ellen harcolt? Jurisich Szulejmán ellen harcolt, tehát szerinted a magyar királyt Szulejmánnak hívták?
Te miért élsz még mindig Magyarországon?
Ezt muszáj megkérdeznem, ha már ennyire "toppon vagy" www.demotivalo.net/view/92260/toppon-vagyok

De azért nézzük részletesebben: "Nagyon szép leírása a honfoglaló magyarságnak."

A magyarok korábban ugyebár a kazár birodalom alattvalói voltak, ahonnan a lázadó kabarokkal együtt jöttek el. A wiki szerint az Árpád-ház kabar: "A türkök és kazárok szokásához híven a csatlakozott népek vezetője – a magyarok esetén a kabaroké – minden bizonnyal a törzsszövetség trónörököse volt, azaz a magyarok esetén Árpád nemzetségének a tagja." hu.wikipedia.org/wiki/A_h%C3%A9t_vez%C3%A9r
Az Árpádok kabarságát támasztja alá az is, hogy Koppány a levirátus szokásrendje szerint akarta nőül venni Saroltot: "A nyugati kultúrákban a levirátus ebben a formában nem volt szokásban, viszont hasonló esetek felmerültek, de elsősorban a szeniorátus megerősítésének céljából, mint például Koppány esete, akinek származását nem is ismerjük biztosan. Pont a levirátus miatt, vagyis – túl azon, hogy felléphetett a fejedelmi cím megszerzéséért a szeniorátus elvére hivatkozva – el akarta venni az elhunyt fejedelem feleségét, Sarolt fejedelemasszonyt, a későbbi I. (Szent) István anyját, sejthető, hogy Árpád fejedelem leszármazottja volt." hu.wikipedia.org/wiki/Levir%C3%A1tus
Azt tudjuk, hogy a kazárok (vagy legalábbis a kazár előkelő réteg) a magyarokkal való együttélés idején zsidó vallású volt, ebből következik, hogy az Árpád-dinasztia is a kazárok előkelő, vezető rétegéhez tartozott.
Amikor ezek a kazár vezetők fellázadtak és elhagyták a kaganátust, magukkal sodorták az alájuk rendelt tömeget, és persze továbbra is azok urai maradtak, hiszen addig is azok voltak. A kalandozó hadjáratokban is (legalábbis Koestler szerint) csak a kabarok vettek részt.

"Jurisich horvát volt, osztrák zsoldban, Kőszegnél a magyar király és szövetségese ellen harcolt."

Jurisich még csak véletlenül sem harcolt a magyar király ellen, de még csak az "és szövetségese" ellen sem harcolt. Habsburg Ferdinánd magyar király volt, a meghalt II. Lajos törvényes utódja.

Válaszolj már légyszíves, hogy te miért élsz még mindig Magyarországon? Rettentő kíváncsi vagyok, hogy ilyen hozzáállással miért szenvedsz még itt napról napra?

Laptop7712 2016.03.16. 10:33:39

@annamanna:
Értem, Árpád zsidó volt. Ez roppantul érdekes számomra.
Eddig ezt nem tudtam. Vannak olyan kutatások, és régészeti leletek, amelyek azt támasztják alá, hogy a magyarság önálló, nagyon mély szakrális kultúrát képviselt, és képvisel ma is. Például a mindenkori pápa nem tud arról, hogy bármilyen magyar zsidó kapcsolat lenne, nem nagyon írnak erről pápai bullákban.
Úgy tudtam, a zsidó (nép) soha nem volt a Szent Korona tagja. Érdekes a történet amit előadsz, de nincs valóságalapja.
Adok egy linket is íme:
turul.info/turul/honfoglalas
Mások így látják a játékteret.
Érdemes elolvasgatni azt, amiről unionista írogat fentebb, mivel ha nem értjük meg, nagyon komoly problémák lehetnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.16. 10:51:59

@Laptop7712:

Hát igen, szörnyű dilemma előtt áll a magyarság: el kellene dönteni, vajon a Szíriuszról érkeztünk vagy csak egyszerű zsidók vagyunk: Jómagam hajlok a kompromisszumra, legyünk szíriuszi zsidók. :D

annamanna 2016.03.16. 11:00:23

@Laptop7712: Nem ezt írtam. A kabarok nem zsidók, hanem kabarok. Attól, hogy a középkorban felvettek egy olyan vallást, ami addigra már rég érvénytelen volt, mert a rendelkezéseit fizikai képtelenség volt betartani (Templom híján lehetetlenség bemutatni az előírt áldozatot; mivel az előírt áldozat addigra rég Jézus Krisztus volt, rajta kívül nem volt érvényes áldozat, így tehát érvényes "zsidó vallás" sem volt). Tehát a kabarok nem voltak zsidók, csak úgy tettek, mintha azok lennének. És ez nagy különbség.
A linket majd elolvasom, most hosszú volna. Majd még visszatérek rá, ha elolvastam.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A helyedben most mélyen hallgatnék, drágám. Nem kell ennél jobban bebizonyítanod, milyen szarkeverő vagy.

Laptop7712 2016.03.16. 11:03:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem véletlenül inkább a Mars? Nekem jobban tetszik, mint a Szíriusz. :D

Laptop7712 2016.03.16. 11:18:41

@annamanna:
A régészeti kutatások nem támasztják alá azt, amit írsz, érdemes az elmúlt 20 évben született régészeti tanulmányokat, és elemző munkákat olvasgatni a témában. Ha bármilyen szerepe lett volna annak, amit írsz, annak meg kellett volna jelennie a magyarság népművészeti kincsében, szokásjogában, okleveleiben, vallási szokásjogában.
A környező népeknek tudnia kellett volna ilyen jellegű kapcsolatról. ilyen kapcsolat, utalás semmilyen szinten nincs. Ezért az, amit írsz, annak semmilyen régészeti tényekkel alátámasztott valóságalapja nincs, hiába van cikk erről a wikin.
Ebből lehet balhé is. – ahogy azt unionista írja – mivel szerinte népcsoport szinten válik szét az ország, és megy a politika ma is. Ebben meg lehet valami igazság. És nagyon komoly dilemma előtt áll az ország, hogy hogyan tudja integrálni a keleti országrészeket. ha nem jön össze, abból komoly problémák is lehetnek. Ezt látja minden döntéshozó.
Sokan abban hisznek, hogy: „Árpád népe hej!”
Ez meg nem klezmer néphagyományra épül sokak szerint már vagy 10 000 éve.
Ilyen országban élünk, ez a természetes, ez volt a természetes a kiegyezéskor is, csak kezdjük elfelejteni, ami hiba.

annamanna 2016.03.16. 11:49:03

@Laptop7712: Minek kellett volna megjelennie? Meg milyen kapcsolatról írsz? Felvettük a kereszténységet, nem? István Rómából kért koronát, nem? Miféle klezmer hagyományról ábrándozol? Meg miféle unionista népcsoportokról? A jászok, kunok, szászok, besenyők, palócok, svábok és így tovább, tök jól integrálódtak egymáshoz.
Ha egy népcsoport nem (vagy csak nagyon nehezen) hajlandó integrálódni, akkor ennek nem népcsoportbeli (genetikai) oka van, hanem egy mesterséges ideológiai rendszer:
"Csoportevolúciós stratégiáról akkor beszélhetünk, ha egy közösség más közösségekkel szemben genetikai és kulturális szegregációra törekszik. (...) MacDonald megállapítása szerint efféle stratégiához nincs szükség genetikai meghatározottságra, csak a kognitív képességek kifinomult használatára. Tehát itt nem a természetes szelekció egy eredményéről van szó, hanem tisztán a plasztikus emberi tudat produktumáról, mint ideológiai felépítményről."
nemzetinet.tumblr.com/post/134667107196/egy-nep-mely-magaban-fog-lakni-a-zsidosag-mint-csoportev

"Sokan abban hisznek, hogy: „Árpád népe hej!”"

"Árpád népe" életében csak egy múló állapot volt a bezsidózás, de alapvetően pogányok voltak (és lehet, hogy valójában mindig is azok maradtak, mert ha egy vallást fel lehet venni falból, akkor bármennyit fel lehet venni, anélkül, hogy annak dogmáit valóban elfogadná valaki. Tehát ahogy lehet valaki leszarom zsidó, úgy lehet leszarom keresztény is és így tovább. Ebből a szempontból a képmutatás, mint családi hagyomány, tartósan továbbadódhat).

2016.03.16. 12:01:52

@Laptop7712:

A régész azt kutat ami itt van, a hölgy az eredetről beszél.
A régész azt mondja amiért fizetik, ma a nacionalista vonal a döntő, ami nem elég magyar az nem tudományos.
A történetünket az egyház írta, meg a szomszédokét is. A bizánci-, arab- és rusz eredetű szövegek teljesen más képet adnak.

Nagyon sok apróság sem stimmel a magyar eredet mesében, lótartás, keleti nyomás, törzsek, sámánizmus, halászat. Én például nem olvastam a 13. törzset, mégis hasonló eredményre jutottam.

Ideje a történelmet az új tudásnak megfeleően újraírni.

Éljen I. Mátyás román-magyar-morva-horvát-szerb-szlovák-osztrák király.

Laptop7712 2016.03.16. 12:17:52

@annamanna:
Mondom, nem nagyon vagy jártas a mai kutatásokban, csak tolod a maszlagot.

Pl. itt egy link:

Judeo-krisztianizmus vagy magyar kereszténység
www.freepress-freespeech.com/holhome/kiscikk0/judkereszt.htm

Valahogy nincs szó a történetben pogányságról.

Itt egy másik link:

Az ősi magyar kereszténység forrása az Ég Urában vetett hit volt, a Tengrizmus vagy Sólyomhit

magyarkereszteny.network.hu/blog/egyetemes-magyar-kereszteny-ertekeket-kovetok-kozossege-hirei/az-osi-magyar-keresztenyseg-forrasa-az-eg-uraban-vetett-hit-volt-a-tengrizmus-vagy-solyomhit

Légy szíves „magyarázd” el nekem, hogy miért élhetett a mindenkori Magyar Király az saját jogon, és hite szerint az invesztitúra jogával? Miért nevezhetett ki főpapokat?

Ez azt jelenti – és a mindenkori pápának is azt jelentette – hogy a Magyar Királyságnak hitbéli értelemben semmi köze nincs a pápasághoz! Nincs joga felette!!

Ez tény, és cáfolhatatlan, amit a Szentszék is elismer.

Amikor Amerika visszaadta a koronát a magyaroknak, megkérdezték a Szentszéket, hogy pápa adományozta-e a koronát.

A Szentszék válasza: „Nem katolikus ékszer”

Lehet itt vitázni, csak érdemes ismerni a modern kutatásokat, és eredményeket.

Csoportdinamika? A középkori ember hitvilágát, és természettel istennel való kapcsolatát kellene mélyebben ismerni.

A kiegyezéskor nagyon komolyan elkezdték nézegetni azt, hogy akkor tényleg milyen is volt az ősvallás, meg milyen kapcsolatban áll a Kárpát-medencével.

Ki is hozták, hogy az ősök szentként tekintettek a
Kárpát-medencére. Számukra ez szent föld volt. Csak ők maguk nem voltak judeo –keresztények, és semmi közük nem volt a zsidókhoz.

Az ősi honfoglaláskori sírok tele vannak mellkeresztekkel, olyanokkal, ami nem mindig értékes fémből készült. A viselője egy életen át viselte a mellén. Az általad írt „kereszténység felvétele” előtt. Ez így akkor mi?

Másik.
Ősgesztáink, és a környező népek történetírása nem említi azt abban a korban, hogy a magyarság felvette volna a kereszténységet. Ez is tény. Ez így akkor mi?
Ez kutatástörténeti tények.

Van aki ebben hisz, van aki abban. A kiegyezés nagy szellemi áramlat az volt, hogy pezsgett a közélet, és nem voltak dogmatikus megközelítések. Lehetett érdemi vitákat folytatni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.16. 12:22:38

@Laptop7712:

Akkor legyen a Mars. A Szíriusz mint a magyarság eredete amúgy is rázós, mert a Szíriusz A (és a B is) csak kb. 200-250 millió éves, és kettős rendszer lévén eleve valószínűtlen, hogy van vagy volt bolygórendszere.

Jean Sol Partre 2016.03.16. 14:00:21

@bbjnick: neked mást tanítottak? Félreértetted a futóbabot?

Jean Sol Partre 2016.03.16. 14:02:06

@maroz: ej, ezek a fiatalok, kötekednek az idősebbekkel :) De azt nemrég olvastam, hogy az a lépkedő csodafa is kamu, nem lépdel.

murcielago 2016.03.16. 15:15:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem szeretném befolyásolni a szakmai vitát, aminek eredménye engem is érdekel, csak pontosításként mondom elméletileg a mi naprendszerünk is lehet(ne) kettős csillag, HA a másik csillag egy nagyon elnyújtott, üstökösszerű pályán mozogna, több-ezer éves keringési idővel.

Ez esetben mindkét csillagnak lennének saját bolygói. A hosszú, elnyújtott pálya azonban nem atom-óra pontosságú, ezért nagy ritkán gubanc is keletkezhetne…(hogy ne menjünk túl messzire: pl. a Hold is a Földből szakadt ki valaha…)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.16. 15:40:36

@murcielago:

A Sziriusz A és B elég közel van egymáshoz, a Wikipedia szerint 8.2 és 31.5 CSE között változik a távolságuk. Nem igazán létezhetnének stabil bolygópályák, így a bolygók vagy kiszakadnak a rendszerből, vagy belezuhannak valamelyik csillagba. De az élet számára alkalmas körülmények biztos nem állnának fenn hosszú ideig. (Már csak azért sem, mert a Szíriusz igen fiatal.)

Talán egy-két éve olvastam, hogy ESETLEG lehet, hogy a Napnak van is egy társa, nagyon pici és nagyon messze. Azt persze nem tudom, mennyire megalapozott ez a feltételezés, de ha létezik is egy ilyen társ, elhanyagolható lehet a hatása a bolygópályákra, főleg a belső bolygókéra.

murcielago 2016.03.16. 18:35:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A szíriusz társcsillaga fehér törpe. A két csillag egy (kicsit tojásba átmenő) ellipszis két fókuszát kell, hogy alkossa, az ellipszis ugyanolyan stabil bolygópálya, mint a kőr.

Ezen az ellipszis pályán keringő bolygókról érkeztek egyes mitológiák szerint (pl. dogonok) bizonyos lények. A törpe-csillagok bolygóin mai tudományos felfogás szerint lehet élet, az 1 millió év viszont valóban rövid a Föld korához képest..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.16. 19:53:43

@murcielago:

Amikor stabil bolygópályákról beszélünk, akkor ezen a csillag(ok) körül esetlegesen keringő bolygók pályájára gondolunk, nem a két egymás körül keringő csillag pályájára.

Pontosabban a két csillag a közös tömegközéppont körül kering, és ugyanez áll az esetleges bolygókra is, ezek az egész rendszer közös tömegközéppontja körül keringenek. Ám a szépen kiszámítható pályát megzavarja az, hogy a bolygók időnként közel kerülhetnek az egyik vagy a másik csillaghoz, ekkor pályazavarás lép fel.

Képzeld el, hogy két egyenlő tömegű csillag kering egymás körül átlag 10 CSE egység távolságra. A közös tömegközéppont a kettő között félúton van. Ám egy hozzájuk képest elhanyagolható tömegű bolygó nem fog a közös tömegközépponttól 9, 10 vagy 11 CSE vagy hasonló távolságra stabil kör- vagy inkább ellipszispályán keringeni, főleg nem akkor, ha a keringés síkja egybeesik a csillagok egymás körüli keringésének síkjával, mert az egyes csillagok közelsége komoly perturbációt okoz.

"A törpe-csillagok bolygóin mai tudományos felfogás szerint lehet élet"

Csak ne feledd, a Szíriusz B kb. 100-120 millió éve vörös óriás volt, és ha voltak is bolygói a lakhatósági zónában, azokon az élet a felfúvódás során megsemmisült - ez történik majd a Nappal is kb. 4.5 milliárd év múlva. A víz már korábban elpárolgott a bolygókról, ahogy a hélium magban való felszaporodása miatt megnőtt a csillag luminozitása - ez fog a Nappal is történni párszáz millió év múlva, persze valójában ugyanezen okból már az elmúlt pár milliárd év során is folyamatosan nőtt a luminozitása, 1 milliárd évenként kb. 10%-kal.

Amire te gondolsz, azok olyan VÖRÖS törpék, amelyek eleve törpecsillagnak születtek, vagyis tömegük már eleve jóval kisebb volt a Napénál. Ezekben folyamatos - de lassú - a magfúziós energiatermelés, alacsony a felszíni hőmérsékletük, a sűrűségük ennek megfelelően kicsi, élettartamuk 100+ milliárd év is lehet.

Ezzel szemben a Szíriusz B FEHÉR törpe, a magfúzió már leállt benne, ennek következtében a hiányzó sugárnyomás miatt a sűrűsége hatalmas. A felszíni hőmérséklete is igen magas, ennek megfelelően nagy UV-részaránnyal, vagyis élet igen valószínűtlen a közelében. Meg hát nem is jöhetett létre víz nélküli, salakkká égett bolygókon 100-120 millió év alatt. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:07:53

@Bell & Sebastian: a posztíró a NER kiáltványt se tudja kívülről eldalolni.

murcielago 2016.03.16. 22:03:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Igen, a Szíriusz-A körül keringő B mozgásában rendellenesség mutatkozik, ezért keresik a C-t, de eddig nem találták, már 8 jupiter méretűt megtaláltak volna. (A dogonoknál van Szírisz-C).

Igazad van a bolygókban is, csak az A-nak lehet bolygója, elég kicsi a valószínűsége, hogy a Földről megtalálják őket, de a bolygók is okozhatják a B mozgásának rendellenességeit. De azért ezek a csillag-bolygó ütközések, ahogy telik az idő, szerintem egyre ritkulnak, ha csak kívülről nem érkezik valami.

Kétcsillagos pálya:
subharanjangupta.files.wordpress.com/2012/05/sirius-a-and-b-orbits.jpg

Háromcsillagos pálya:
abyss.uoregon.edu/~js/images/sirius_motion.gif

Sztyepan Asztahov 2016.03.17. 21:12:19

Eléggé ostoba írás. A szerzőnek még sohasem voltak anyagi gondjai, maradjunk ennyiben.

kodacx 2016.03.18. 14:03:33

@élhetetlen:
Hosszú idő után, muszájból elvállalt szarabbnál-szarabb és szarabbnál-szarabbul fizetett, nem a legkvalifikáltabb szakmámban végzett munkák után (pld. egészségügy) elegem lett és kb. év elejétől vállalkozó vagyok...kész anyagi csőd!
Ez is, ha nincs élből masszív ügyfélköröd (az meg hogy is lenne) milliós megtakarításod, vagy párod, aki addig eltart, míg elkezd bejönni a bolt...
Amíg a megtakarított lóvé tart, maradok, aztán sipirc el innen...ha a párom jön velem, jön, ha nem, nem!
Még egy ilyen xaros ország, ahol akkor is fizetsz az államnak, ha történetesen zéró bevételed, uram bocsá, még kiadásod is van, nincs!
Baxki, még a tatár és a török se vitt el abból, ami még be se jött, be se érett, meg se született, le se aratták!!!

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.18. 20:51:26

a posztíró egy ügynök bolsevik diktátummal

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.18. 20:51:57

@kodacx:

"Még egy ilyen xaros ország, ahol akkor is fizetsz az államnak, ha történetesen zéró bevételed, uram bocsá, még kiadásod is van, nincs!"

Ha a vélelmezett (elvárt) minimális jövedelemre gondolsz, annak épp az az oka, hogy igen sok vállalkozó csal adót és akkor is nulla jövedelmet vall be, amikor igenis jól keres.

Mellesleg azért sem érdemes ezen kiakadni, mert eléggé életszerűtlen, hogy valaki hosszabb ideig fenntartson egy semmi jövedelmet nem - sőt éppen veszteséget - termelő vállalkozást.

Azt is nézd meg, melyik kormány vezette be az elvárt minimális jövedelmet. Lehet, hogy épp a szadesz-maszop, de ha nem is, bizony ők is fenntartották.

kodacx 2016.03.19. 00:16:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"a vélelmezett (elvárt) minimális jövedelemre gondolsz, annak épp az az oka, hogy igen sok vállalkozó csal adót és akkor is nulla jövedelmet vall be, amikor igenis jól keres"

Azért mindenkitől, legyen bármilyen helyzetben is pénzt kérni, mert sokan adót csalnak, akkor is, ha jól mg, az kb. olyan, mint mindenkit előre lecsukni, mert sokan lopnak!

"mert eléggé életszerűtlen, hogy valaki hosszabb ideig fenntartson egy semmi jövedelmet nem - sőt éppen veszteséget - termelő vállalkozást."

És csókolom mennyi az a hosszabb ideig?!? Mert hogy még az ilyen nagy Matolcsy féle pénzügyi guruk is azt szajkózzák, hogy ÚGY KELL SZÁMOLNI, MÉG KÜLFÖLDÖN IS, hogy egy új vállalkozás 0,5-1 évig nem hogy bevételt alig termel, de jó, ha kijön nullszaladóra!!!
Akkor amikor idehaza azon pörgünk, hogy megy lefelé a gazdaság -ja bocs, valakik szerint jobban teljesítünk- miért kell seggbeqrni a kezdő vállalkozásokat?!?!
Azon kívül én sem azért lettem vállalkozó, mert annyira szeretek szívni! Csak a büdös magyar eü-ben, ÁLLAMILAG (messze alul)FIZETETT munkámat már nem tudtam tovább csinálni, ahogy eddig, az elmúlt években, mert már az egészségemre ment! Ha nem akarok megdögleni, és ha még akarok valahová jutni az életben, ott kellett hagynom!

"Azt is nézd meg, melyik kormány vezette be az elvárt minimális jövedelmet."
Telibe szarom, én azt látom, hogy 6 éve a FideSS van hatalmon, az elején 2/3-dal, amivel minden idiótaságot keresztülnyomtak, és baxott bármit is tenni azért, persze a haverokon kívül, hogy itt könnyebb legyen elindulni, vállalkozni!

lpt1 2016.03.19. 07:54:48

@annamanna: Na, megjött a magyar oktatási rendszer zászlóshajója.

A magyar királyt ezidőben I. Jánosnak hívták, ezen mit sem változtat, hogy 13 magadfajta némi gazdasági előnyért elárulta.

Honfoglaló magyarság, azaz gazdasági migránsok tömkelege, akik nem néztek szembe a besenyő kihívással a földjükön, hanem szépen, a katonakorú fiatalokat előreküldve, a nőket hátrahagyva tipliztek nyugatra.

"minden bizonnyal", ja, persze. Ennyit tudunk a magadfajták eredetéről, kapcsolatairól: "mint például Koppány esete, akinek származását nem is ismerjük biztosan" - melyik mai népcsoporttal mutatnak rokonságot?

"Te miért élsz még mindig Magyarországon?" "Válaszolj már légyszíves, hogy te miért élsz még mindig Magyarországon? Rettentő kíváncsi vagyok, hogy ilyen hozzáállással miért szenvedsz még itt napról napra?" - ennek mi köze ahhoz amit írtam? Csak.

Köszönöm, hogy betekinthettem egy fideszes elme működésébe!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.19. 12:30:40

@kodacx:

"Azért mindenkitől, legyen bármilyen helyzetben is pénzt kérni, mert sokan adót csalnak, akkor is, ha jól mg, az kb. olyan, mint mindenkit előre lecsukni, mert sokan lopnak!"

Nyilatkozattétellel elkerülhető a minimális elvárt adó fizetése, persze ezzel egy adóhatósági vizsgálatot kockáztatsz. Tehát fölösleges sírni, tégy nyilatkozatot, és ha nem vagy sáros, akkor nem kell tartanod a vizsgálattól.

Innentől a további panaszaid is okafogyottá válnak - feltéve persze, hogy a céged mindenben a törvények betartásával működik. Szóval csak az panaszkodik a min. elvárt adóra, aki nem mer megkockáztatni egy adóhatósági vizsgálatot, vagyis aki máshol is csal.

kodacx 2016.03.19. 18:50:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
" Tehát fölösleges sírni, tégy nyilatkozatot, és ha nem vagy sáros, akkor nem kell tartanod a vizsgálattól. "

" Szóval csak az panaszkodik a min. elvárt adóra, aki nem mer megkockáztatni egy adóhatósági vizsgálatot, vagyis aki máshol is csal. "

Ezt mered mondani ebben az országban, ahol én még adójóváírást összeg szerűen nem láttam viszont, és ahol szimpátia, vagy pártutasítás alapon működik az adóhivatal?!?

Ismerek olyan céget, amit 1 hónapon belül 3× ellenőriztek...míg más, ugyanolyan profillal foglalkozót, csak éppen FELSŐBB ISMERETSÉGGEL RENDELKEZŐT, SOHA!
Nem találtak egyszer sem semmit, ellenben komoly anyagi veszteséget okoztak vele, a bíróság meg úgy dobta vissza a NAV-val szemben támasztott kártérítési igényt, mint a xaros pelenkát!

100 Ft-os, vagy alatti tételekért, pár napos késedelmekért százezres bírságok ficcennek ki, míg valakik milliókkal, milliárdokkal talicskáznak, büntetlenül!
És te elvárod, hogy elhiggyem, hogy korrekten fognak ellenőrizni?!?

Ha ennyire profi vagy, már pedig ezt is kapásból írtad, akkor azzal is tisztában vagy, hogy egy ilyen adóellenőrzés, abban a pillanatban, hogy én egy fedél alatt, egy vagyoni közösségben élek valakivel, ha én arra hivatkozom, hogy adott időtartamok alatt pld. ő tartott el, MÁR ARRA A SZEMÉLYRE IS VONATKOZIK! És esetleg őt nem akarom ilyesminek kitenni, pedig neki sincs takargatni valója!

Amúgy pedig qrvára kikérem magamnak, hogy én akár ebben a vállalkozásomban, akár bármelyik régebbi munkahelyeimen saját szabad akaratomból csaltam, vagy csalnék!

Szerinted nem pont akkor szarnám telibe keresztbe-hosszába, hogy havi 50000-et kell lecsengetnem a T. Magyar államnak, (aki EV lévén a költségeimre magasról szarik, már nem számolhatom el) akkor is, ha éppen nincs jövedelmem, ha csalnék és jól meglennék!

Akárhogy mented, ez egy xar rendszer, xar alakokkal az adóhivatalokban, amelyik pont azokat szívatja meg a legjobban, akik próbálnak becsületesen játszani!

És igen, ideírom, a környezetemben történő, és a médiában napvilágra került történések fényében már NEM FELTÉTELEZEK KORREKT MŰKÖDÉST az ADÓHIVATALTÓL! Sem a lehetőségét nem látom, hogy utólag az esetlegesen belőle származó káromat akár peres úton is viszontlássam!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.19. 21:07:18

@kodacx:

"Ezt mered mondani ebben az országban, ahol én még adójóváírást összeg szerűen nem láttam viszont"

Én már láttam. Az első lakásom megvásárlása során az idióta ügyvéd elfelejtette igényelni az ilyenkor járó márnemtudommilyen illeték visszatérítését. Én meg nem is tudtam arról, hogy van ilyen kedvezmény. Ráadásul az adásvételkori igénylés elmulasztása jogvesztő, mint utóbb megtudtam.

És most láss csodát: Az adóhivatal önmagától visszautalta a sokszor tízezres összeget. Persze valószínű, hogy egy lelkiismeretes dolgozónak köszönhetem és ez nem rutineljárás, de akkor is megtörtént, ezúton is köszönöm az ismeretlen adóhivatali dolgozónak.

"És te elvárod, hogy elhiggyem, hogy korrekten fognak ellenőrizni?!? "

Igen. Az inkorrektség nem a kis adózóval szemben történik, hanem a nagy (haveri) adózóval, persze ellenkező előjellel.

"Nem találtak egyszer sem semmit, ellenben komoly anyagi veszteséget okoztak vele, a bíróság meg úgy dobta vissza a NAV-val szemben támasztott kártérítési igényt, mint a xaros pelenkát!"

Ne csodálkozz, az adóhivatali ellenőrzős nem bűncselekmény, annak alá kell vetned magad. Ha számodra költséggel jár, az kellemetlen, na de a könyvelőt is jórészt az adózás miatt fizeted, mégsem követeled perben a hivataltól a könyvelési költségek megtérítését.

"hogy én egy fedél alatt, egy vagyoni közösségben élek valakivel, ha én arra hivatkozom, hogy adott időtartamok alatt pld. ő tartott el, MÁR ARRA A SZEMÉLYRE IS VONATKOZIK!"

Akkor ne csodálkozz, hogy rá is kiterjed a vizsgálat. Kva sok visszaélésre adna alkalmat, ha nem így lenne.

"És esetleg őt nem akarom ilyesminek kitenni, pedig neki sincs takargatni valója!"

Ha el akarod kerülni az adóellenőrzést, akkor vállald annak követkeményeit is. Ha nincs takargatnivalótok, akkor mitől tartasz?

Vicces vagy: Az elvárt jövedelem utáni adó elkerülésére meglévő törvényes lehetőséget nem akarod igénybe venni, mégis panaszkodsz az adó ellen. Képzeld el, ott állsz a buszmegállóban, jön a busz, kinyitja neked az ajtót. Te azonban nem szállsz fel, ám amint a busz elindul, átkozódni kezdesz, amiért nem vett fel. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.19. 21:10:19

@kodacx:

"Szerinted nem pont akkor szarnám telibe keresztbe-hosszába, hogy havi 50000-et kell lecsengetnem a T. Magyar államnak, (aki EV lévén a költségeimre magasról szarik, már nem számolhatom el) akkor is, ha éppen nincs jövedelmem, ha csalnék és jól meglennék!"

Az adózás mindenhol bizonylatok, nem pedig feltételezések alapján történik.

"hogy utólag az esetlegesen belőle származó káromat akár peres úton is viszontlássam!"

Ahhoz előbb bizonyítanod kell a kárt. Az nem tekinthető károkozásnak, hogy elvárják tőled az együttműködést az adóhatósággal.

kodacx 2016.03.19. 21:22:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Sajnálom, biztos igazad van, mást tapasztaltunk a környezetünkben, mást láttunk magunk körül!
Én már nem tudok abban bízni, hogy nem találnak valamit, amivel elkaszálnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.19. 22:13:04

@kodacx:

Nézd, én téged is megértelek, épp azért, amit te is írsz. Simán lehetnénk fordított szerepben. :)

Ja, és ne haragudj, ha kicsit kioktató volt a hangnemem.

annamanna 2016.03.20. 02:47:52

@Laptop7712: Amiket írtál, azokat honnan vetted?

A magyar "őskereszténységről" ennyit: "a pogánysággal összevegyült keresztény vallás Querfurti Brunónak (megh. 1009) Géza udvaráról írott, kivételesen egykorú szavai szerint is rosszabb a barbárságnál."
"A 11. sz. egyúttal az önállósodó, saját arculattal rendelkező magyarországi kultúra, művészet és művelődés kialakulásának időszaka. Az első ezredforduló utáni esztendőkben problémás, a máig vitákat kavaró kérdés eldönteni, hogy létezett-e valamiféle keresztény "magyar" művészet, kultúra stb. az országban? Nagy valószínűséggel nem"
"Az első közép-európai királykoronázásról csak annyit tudunk Merseburgi Thietmarnak köszönhetően, hogy István a püspökségek szervezéséhez "a császár kegyéből és biztatására koronát és áldást kapott", a magyar történelmi hagyomány szerint 1000-ben (...) A II. Szilveszter pápához küldött magyar koronakérő küldöttség történetét csak a 11-12. sz. fordulóján vagy talán már a 11. sz- végén jegyzik le a Hartvik-legendában, majd annak hitelét 1630 körül a hamisított ún. Szilveszter-bullával próbálják meg tovább erősíteni. Igen valószínű, hogy maga a korona az 1000 körüli uralkodói jelvényegyüttesnek nem is a legfontosabb darabja (...) A szertartáson belül magától értetődően a megszentelt olajjal való felkenés a központi aktus, a királyi jelvények közül pedig a német császár által ajándékozott ún. király-lándzsa vonta leginkább magára a kortársak figyelmét. Azzal azonban, hogy III. Henrik német király, később német-római császár - a magyarok feletti győzelme után - 1044-ben a koronázási jelvényeket, köztük a lándzsát biztosan Rómába küldi, a lándzsa teljesen elfelejtődik a magyar köztudatban. A magyarországi történészek csak akkor hiszik el a magyar királyi lándzsa létezését, amikor 1968-ban előkerül Szent István pénze, rajta a lándzsa képével."
"A magyar történelmi emlékezet nem kívánt tudomást venni a német császár meghatározó szerepéről (...) ugyanakkor az ország Máriának való Szent István-i felajánlásának írásba foglalása alapvetően a VII. Gergely-féle pápai jogigények visszaverésére irányult." (1073-1085).
(Veszprémy László: Az országépítő, História legutóbbi száma)

@lpt1: "A magyar királyt ezidőben I. Jánosnak hívták, ezen mit sem változtat, hogy 13 magadfajta némi gazdasági előnyért elárulta."

Cipész maradj a kaptafánál. Amihez ennyire hülye vagy, abba ne szólj bele.

"- ennek mi köze ahhoz amit írtam? Csak.

Köszönöm, hogy betekinthettem egy fideszes elme működésébe!"

Akkor már értem, miért vagy még mindig itt. Mert ezzel a ripacskodó hozzáállással semmire sem mennél ott, ahol senki sem kíváncsi rá, milyen szél fúj a seggedből.

lpt1 2016.03.20. 08:43:21

@annamanna: Ki volt a Szent Koronával megkoronázott király 1532-ben?

Laptop7712 2016.03.20. 09:25:25

@annamanna:
Ezzel nem cáfoltad meg tényszerűen azt, amit én leírtam. A kutatási eredmények az igazolják, hogy a magyar kultúra ősi, egyedi, és konzisztens. Nézegess Pap Gábort, Szántai Lajost, Heribert Illiget, és a többit, aki képesek arra, hogy az új kutatási eredményeket szintetizálják, és rávilágítsanak arra, hogy az egyes népek üdvtörténete hogyan is miképp működik ma is. A történettudomány kiment az utcára, és közterekre, újra fényt kap, és nem csak nálunk.

Laptop7712 2016.03.20. 09:43:51

@annamanna:
Még egy hozzáfűzni valóm van, az írásodhoz.
A kiegyezés után, volt egy bevándorlási hullám a Magyar Királyság területére.
A zsidóság volt ez a csoport.
Akkor az volt a trend, hogy a zsidóság szerves részévé vált az akkori országépítésnek. A Magyar Nemzeti Bankot zsidó nagybankárok hozták létre. Ilyen volt egy Ganz Ábrahám, vagy Gróf Hatvany Lajos. Így igaz. Grófi címet kaptak. Magyarként akartak valamit alkotni, és meg is tették.

Laptop7712 2016.03.20. 22:49:22

Ahogy látom, nagyon sokféle megközelítés forog a témában. Ki ezt mondja, ki azt.

Pl. a HVG azt mondja, Ganz zsidó volt.

hvg.hu/kultura/20141216_A_legtobb_korszakban_masok_dontottek_el

Református iskolamester fia volt?
Ha így volt, akkor bizony nem zsidó volt, és nekem elfelejtették ezt a tényt megtanítani.

Amúgy megteremtette a magyar nagyipart, és ezért megilleti a tisztelet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.20. 22:56:20

@Laptop7712: A linkelt cikkben nincs arra való utalás, hogy Ganz zsidó lett volna. Mit értelmeztél így?

annamanna 2016.03.21. 03:35:33

@lpt1: Még véletlenül sem Szulejmán, drágaságom.

De ha ettől az agyalágyultságodtól ("Jurisich horvát volt, osztrák zsoldban, Kőszegnél a magyar király és szövetségese ellen harcolt.") el is tekintek, akkor a válasz ez: Ferdinándot is és Szapolyait is megkoronázták a szent koronával.

"A székesfehérvári országgyűlés 1526. november 10-én Jánost királlyá választotta, s november 11-én I. János néven meg is koronázták.

A magyar Szent Koronával történt koronázást a rangidős főpap, Podmaniczky István nyitrai püspök végezte el.

A magyar törvények szerint országgyűlést király hiányában csak a nádor hívhatott össze (aki ez időben Báthori István), ezért bár minden egyéb követelménynek megfelelt Szapolyai megkoronázása, maga az országgyűlés, amely megválasztotta volt jogcím nélküli. Szapolyai kormányzása a nádor nélküli királyi tanácsra épült, és az ország történetében példátlan, hogy egy uralkodónak ne legyen nádora. Valószínűleg azért nem nevezett ki nádort, mert az nyílt szakítást jelentett volna a törvényes nádorral, Báthori Istvánnal.

Alig egy hónappal később összeült Pozsonyban 13 magyarországi főnemes és főpap, akik Habsburg Ferdinándot választották meg magyar királynak. Ezt az országgyűlést Báthori István nádor hívta össze. A pozsonyi gyűlésen részt vevő főurakat név szerint lehet ismerni. Ezen az országgyűlésen Ferdinánd két jogcím alatt is érvényesen megszerezte a magyar királyságot: először is törvényes országgyűlés választotta meg (electio), másrészről életbe lépett a Jagelló-Habsburg dinasztikus szerződés (successio). Ferdinánd legitimációjának viszont az 1505-ös Rákosi végzés okiratában foglaltak és a Szent Korona hiánya volt az akadálya, amely Szapolyainál volt.

1526 decemberétől az országnak két királya volt: I. János néven Szapolyai az 1505. évi Rákosi végzés alapján a székesfehérvári országgyűlésen választott király és I. Ferdinánd.

Szapolyai 1527 végére teljesen kiszorult az országból, a lengyelországi Tarnów várába emigrált. Ekkor már a marosvásárhelyi gyűlés és a brassói népgyűlés is Ferdinándot fogadta el uralkodónak. Az ország nagy részén a Habsburg főherceg uralkodott, akit immár magyar törvények szerint is királlyá koronáztak Fehérváron, mivel kezébe került a Korona is - jellemző módon a Szapolyai által erdélyi vajdának kinevezett Perényi Péter koronaőr révén, aki szintén átállt Ferdinánd pártjára. Ferdinánd hátterét az osztrák tartományok és a cseh királyság, valamint fivére V. Károly német-római császár és spanyol király jelentették. Szapolyainak Bajorországhoz, a lengyel király, I. Ferenc francia királyhoz, a pápához és egy sor más államhoz menesztett követeket, de nem kapott támogatást. 1527-ben már el is indította követét Laszky Jeromost a Portára, minthogy más választása nem maradt, I. Szulejmántól kért segítséget, akivel szövetséget is kötött (1528. január 27.)."

Ahogyan olvasod, Ferdinándnak több törvényes joga volt az uralkodáshoz, mint Szapolyainak, jóval nagyobb támogatottsága is volt. Szapolyaiban még a szultán sem bízott, akivel szövetkezett, mert:
"A török szövetség természetesen nem felebaráti szívességből fakadt, a Porta egy idő után úgy látta jónak, ha saját megbízottját is János király környezetében tartja. Lodovico Gritti kalandos életútját ekképpen tudta betetőzni Magyarország kormányzójává való kinevezésével. (Kormányzót király hiányában, vagy annak tartós akadályoztatása esetén szoktak választani.)"

És mindezeken felül a legfontosabb hatalom, akinek egy európai, magyar vagy horvát ember alárendelheti magát - maga az Isten, akitől a földi király hatalma is származik. Ha Jurisics alárendelte magát Jézusnak (és az ostrom után, Ferdinándhoz küldött levele alapján ez egyértelmű), akkor az is egyértelmű, hogy Jézus Király miatt nem hódolt be a szultánnak úgy, ahogyan azt Szapolyai tette.
Nyilván hallottál róla, hogy a keresztény uralkodó hatalmának forrása Isten; még az ószövetség idejéből eredeztethető az megszentelt olajjal való felkenés szokása; ez az olaj az Istentől származó kenet.
Egy olyan uralkodó, aki nagyon gyanús körülmények között vált királlyá (nem ment el a mohácsi csatába, és erős volt a pletyka, hogy az öccse, azaz Szapolyai György ölte meg II. Lajost), és a szultán kegyéből uralkodik, az egy keresztény ember szemében akkor is ellenkirály, ha véletlenül az ő fejére került először a korona. Az Isten által való felkentség, a keresztény hit védelme teljesen egyértelműen Ferdinándhoz kötődött, ez nem kérdés. A királyi hatalom végső forrása pedig a szakrális felkentség.
Nemhogy Jurisicsnak, hanem Szapolyainak és az egész országnak is alá kellett volna rendelődnie Ferdinándnak, ám ehelyett: "Ámde Szapolyai meggondolta magát, mert feleségül vette I. Zsigmond lengyel király lányát, Izabellát. Mielőtt szélütés következtében meghalt volna, a király megtudta, hogy fia született, ezért gyorsan megváltoztatta a végrendeletét és óva intett attól, hogy az osztrák főherceg üljön a magyar trónra, ehelyett a szultán iránti feltétlen bizalmat ajánlotta."

annamanna 2016.03.21. 04:14:37

@Laptop7712: nézd, ezek okkultista guruk, nem komolyan vehető történészek. Szántainak valami előadásába belehallgattam, ahol arról értekezett, hogy Mátyás király a magyarok Megváltója.
A világ megváltója Jézus Krisztus, a magyarokat nem váltotta meg külön, Jézus Krisztus helyett Corvin Mátyás. Ez akkora sületlenség, hogy elmondani nem lehet.

Ami pedig a 19. sz-i galíciai bevándoroltakat illeti, ők is hun-kazár* bezsidózottak voltak, nem Ábrahám, Izsák és Izrael, Júda fiai.
Magukat askenázinak nevezik. Ez a név előfordul a Bibliában, méghozzá nagyon korán: Askenáz Noé dédunokája volt, Gómer elsőszülöttje, aki Jáfet elsőszülöttje volt, aki Noénak egy MÁSIK fia, nem Sém. Tehát Askenáz nem sémita. Az özönvíz története pedig olyan hamar előkerül a Bibliában, hogy nincs askenázi "zsidó", aki ne olvasta volna, és ne tudná pontosan, hogy Askenáz még csak véletlenül sem zsidó.
Amúgy később, Jeremiás könyve az askenáziak országának pontos helyét is megadja, az Ararát és Menni (azaz Arménia, Örményország) mellett, tehát legvalószínűbben a mai Azerbajdzsán volt Askenáz.
A pontos ige: 1 Móz 10,1-3 Ez pedig a Noé fiainak, Sémnek, Khámnak és Jáfetnek nemzetsége; és fiaik születének az özönvíz után. Jáfetnek fiai: Gómer, Mágog, Madai, Jáván, Thubál, Mésekh és Thirász. A Gómer fiai pedig: Askhenáz, Rifáth, és Tógármah.
És: Jer 51,27 Tűzzétek ki a zászlót az országban, fújjátok meg a trombitát a nemzetek között, avassátok fel ellene a nemzeteket, gyűjtsétek össze ellene az Ararátnak, Menninek és Askenáznak országait, válaszszatok ő ellene hadvezért, hozzátok ki a lovakat mint rettenetes sáskasereget.

Az, hogy jelenleg az askenáziak zsidónak mondják magukat, azért óriási probléma, mert a Jelenések könyve leszögezi:
Jel. 2,9 Tudom a te dolgaidat és nyomorúságodat és szegénységedet (de gazdag vagy), és azoknak káromkodását, a kik azt mondják, hogy ők zsidók, és nem azok, hanem a Sátán zsinagógája.
Jel 3,9 Ímé én adok a Sátán zsinagógájából, azok közül, a kik zsidóknak mondják magukat és nem azok, hanem hazudnak; ímé azt mívelem, hogy azok eljőjjenek és leboruljanak a te lábaid előtt, és megtudják, hogy én szerettelek téged.

Tehát aki nem zsidó, de mégis zsidónak hazudja magát, az a Biblia szerint a Sátán zsinagógájának tagja.
Ez pedig pontosan ránk, magyarokra is nagy árnyékot vet a kabar Árpádok miatt, és mást ne is vegyünk figyelembe, ez is épp elég. Mert nyilván ehhez kapcsolódik a különös korona, amiről azt írtad, hogy a Vatikán elhatárolódott tőle.

* "A kazár birodalom a hun birodalom egyik "utódállama" volt"
www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130116-genetikai-kutatas-az-europai-zsidosag-eredete-es-a-kaukazusi-nepek.html

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.04.25. 13:39:48

Azért az kicsit gyönge indok a maradásra, hogy máshol sokkal rosszabb. Meg azt sem értem, kinek a véleménye változott meg 180 fokkal a nyugatról az utóbbi években? Mármint a normális emberek közül... És még sorolhatnám. Elég komolytalan post.
süti beállítások módosítása