Migráció: mikor jöhet Merkelék hátraarca?
2015. november 10. írta: bakó.bea

Migráció: mikor jöhet Merkelék hátraarca?

merkel_migrans_selfie.jpg

Passauban a minap bíróság mondta ki, hogy Angela Merkel meghívta a migránsokat Németországba. Hogy a bíró az év viccét sütötte el, vagy komolyan gondolta, hogy emiatt két év felfüggesztett is elég az illető embercsempésznek, azt egyszerűen nem tudom eldönteni − de remélem, hogy az előbbi. Mindenesetre úgy tűnik, szépen lassan a CDU háza táján is kezdik belátni, hogy ez a meghívás nem volt jó ötlet.

A meghívás ugye abban állt, hogy Merkel még augusztus végén bejelentette: a szíreket nem küldik vissza a dublini eljárás alapján a menedékkérelem elbírálására illetékes tagállamba. Az azóta érkező tömegek hatására azonban úgy tűnik, már a szírekkel kapcsolatban is meggondolták magukat páran a német kormányban – de ez nem csak a kormányon, de még CDU-n belül is feszültségeket okoz a realisták és a polkorrektek között.

A realisták közé tartozó Thomas de Maiziére CDU-s belügyminiszter a múlt héten egy albán rádiónak azt találta mondani, hogy a szíreknek csak „szubszidiárius”, oltalmazotti jogállást adnának a jövőben, azt is csak egy évre és egyedi vizsgálat, interjúztatás után, nem pedig általában minden szírnek, mint eddig. Az oltalmazotti státusszal rendelkezők ráadásul nem hozhatnák maguk után a hozzátartozóikat családegyesítés keretében.

A bejelentésre persze jött a menetrendszerű meglepetés, hőbörgés és visszakozás: nem csak a koalíciós partner SPD, de a kancellári hivatal részéről is. Másnap pedig a kormány kiadott egy közleményt, hogy a szírek továbbra is megkülönböztetett védelmet élveznek és egyelőre minden marad a régiben; bár nyitva hagyták a változtatások lehetőségét, de csakis koalíciós egyeztetések után.

Mindez alapján úgy tűnik, mintha a realista de Maiziére fellázadt volna Merkel ellen, aki képtelen beismerni, hogy tévedett, kiállva azzal, hogy „nein, wir schaffen das doch nicht”. Egyelőre annyival állt ki, hogy „vizsgálják a lehetőségét”, hogy „esetleg mégis megvizsgálnák” egyedi esetben, hogy jogosult-e egy-egy szír menekültstátuszra. Hogy ezt lehet-e irányváltásként értelmezni, az Merkel „egyrészt-másrészt”-stílusa és „nem is azt mondtam”-típusú korábbi nyilatkozatai fényében egyáltalán nem biztos.

Az irányváltás mellett szólna mindenképp, hogy a CDU-n belül is egyre tapinthatóbb a feszültség Merkel menekültpolitikája miatt, és ez a közvélemény-kutatásokban is meglátszik. A legfrissebb felmérés szerint hároméves mélyponton, 34 százalékon áll a CDU népszerűsége, miközben az euroszkeptikus és bevándorlásellenes AfD (Alternatíva Németországnak) eddig nem látott csúcson, 10 százalékon áll. A CDU-nak tehát ideje lenne kilépnie a polkorrekt lila ködből és kompetens kormánypártként viselkednie; hiszen az eddig többnyire lesajnált és lepopulistázott AfD rohamosan hódítja el a szavazóit, és a 2013-as parlamenti választáson nagyot bukó liberális FDP (amely egyébként többször tiltakozott a migránsügyben szólásszabadságot korlátozó lépések miatt) is kezdi összeszedni magát. Igaz, messze van még 2017 (már ha kell várni addig), de ha Merkelék továbbra is teljes fordulatszámon pörgetik a Willkommenskulturt, akkor könnyen lehet, hogy ez még nem a lejtő alja a CDU számára. Érdemes azt is hozzátenni, hogy Merkel személyes népszerűsége is a padlásról a pince közelébe esett vissza fél év alatt: áprilisban még 75 százalék elégedett volt a kancellárral, mára viszont kisebbségben vannak a támogatók, 49 százaléknyian.

Az is lehet, hogy nagy nehezen belátják szép lassan mindezt – ha nem is jóakaratból vagy realitásérzékből, de legalább hatalomféltésből –, és de Maiziére átveri a kormányon a szírek oltalmazotti státuszával kapcsolatos javaslatot; vagy legalábbis a CDU-n. Előbb Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, Horst Seehofer bajor miniszterelnök (Merkel nem titkolt és kitartó ellenlábasa menekültügyben) és más CDU-s, illetve CSU-s politikusok álltak ki Maiziére nyilatkozata mellett, a pártszövetség keddi frakcióülésén pedig mégiscsak tárgyalnak a javaslatról.

Az „oltalmazotti státusz” és a családegyesítés korlátozása mellett tehát arról is szó van, hogy visszavezetnék azt a gyakorlatot, hogy a szíreknek is csak szóbeli meghallgatás alapján adnának menekült- vagy épp oltalmazotti státuszt. A szírek ugyanis 2014 novembere óta esetük egyedi vizsgálata nélkül, gyakorlatilag kivétel nélkül menekültstátuszt kapnak Németországban. Pedig – mint ahogy azt a CDU-s Julia Klöckner kifejtette – „a menedékjog egyéneknek szól, nem teljes nemzeteknek”.

Az egyik kérdés, hogy Merkel kancellár mikor fogja ezt nyilvánosan belátni és a párttársai meddig várnak erre türelmesen. A másik, hogy ha be is látja és esetleg vissza is vonják valaha a németek a meghívót, akkor elapad-e a migránsáradat? Nem túl valószínű...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr968067322

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.11.11. 17:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Bakó Bea: Migráció: mikor jöhet Merkelék hátraarca? 2015.11.10. 14:13:04

A CDU-nak tehát ideje lenne kilépnie a polkorrekt lila ködből és kompetens kormánypártként viselkednie; hiszen az eddig többnyire lesajnált és lepopulistázott AfD rohamosan hódítja el a szavazóit, és a 2013-as parlamenti választáson nagyot bukó liberális…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuszkusz1 2015.11.10. 14:34:47

Minél előbb elhessegetik Merkelt a kancellári székből annál jobb.

Már éppen elég bajt csinált.

TG69 2015.11.10. 14:41:06

Jól pörög a topik :) Komoly verseny van a széljobbon a Merkel mutti fronton, agy egyrészt ez unalmas, másrészt komolyabb fikázás kell, harmadrészt meg igazságtalan leegyszerűsítés, tehát sem a felületes érdeklődők, sem a jobberek sem a racionálisok nem jönnek erre az n+1. szófosásra.

Ha már nem bírjátok abbahagyni, olvasgassátok:

“…minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után. Az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb.” (Ferenc pápa)

vs.hu/kozelet/osszes/budapesten-mar-halott-lehetett-a-71-menekult-0904

apanna 2015.11.10. 15:09:48

@TG69: Amikor a hitoktatás a téma, nyilván te is bőszen ellenzed mint ateista. Most meg nagy lelkesedéssel idézgetsz a pápától, aki ezzel hitbizonyságot tesz, nem a megoldást kínálja, és ez csupán egy vélemény, ami közel sem biztos, hogy igaz.

TG69 2015.11.10. 15:16:20

@apanna: Nem magamnak írtam, hanem a mandi szerkesztőinek, nekik kell feldolgozniuk és nem nekem. Helyette Merkeleznek megint egyet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.11.10. 15:20:32

"Migráció: mikor jöhet Merkelék hátraarca?"

Talán amikor megnyerjük a gazdasági szabadságharcot.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.11.10. 15:47:35

@TG69:

Talán, ha el is olvasnátok vagy meg is hallgatnátok, amit Ferenc pápa ír-mond, nem csak hivatkozgatnátok rá, kevésbé tennétek nevetségessé magatokat.

Ferenc pápa a jelenlegi migránskrízist következetesen globalizációkritikus kontextusban értelmezi. Amikor az Európába özönlő tömegekről beszél, mindig elmondja, hogy a megoldás kulcsa azokban az országokban van, amelyek kibocsátják a migránsokat. Amíg ott nem jönnek létre élhető viszonyok, addig, bárhogyan védekezünk, a népmozgás nem fog leállni. A nyomor fő okát pedig a globális gazdaságban, a tőkekoncentrációban és a kizsákmányolásban (sic!) jelöli meg. Sehol nem állítja, hogy a migránsok (korlátos vagy korlátlan) európai befogadása megoldaná a problémát (épp az ellenkezőjét állítja), azt állítja, hogy, bármit teszünk, amíg a világgazdaság jelenlegi rendszerét gyökeresen nem alakítjuk át profitközpontúról emberközpontúra, addig a migráció üteme erősödni fog.

TG69 2015.11.10. 16:12:24

@bbjnick: Senki nem utalt korlátlan befogadásra, csak arra, hogy mit jelent falakat emelni, és hogy minek tapsol a mandiner.

Jean Sol Partre 2015.11.10. 16:20:44

@bbjnick: Nem állítja, hogy ez megoldja a problémát, de azért mégiscsak azt mondja, be kell fogadni a menekülteket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.11.10. 16:23:35

@TG69:

Falak mindig voltak és mindig is lesznek. Ezt a pápa is pontosan tudja. Ahogy azt is tudja, hogy a probléma nem oldható meg falakkal (max. időlegesen kezelhető), ahogy befogadással sem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.11.10. 16:26:42

@TG69:
"hogy minek tapsol a mandiner. "

Egész pontosan annak tapsol a mandíner, hogy Magyarország nem akar eleget tenni az 1951-es menekültügyi konvencióból fakadó kötelességeinek.

Ennek a konvenciónak nem akármilyen a története.

www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10007263
"The recognition of a moral failure in responding to Jews and others fleeing persecution before World War II, and the need to deal with the many people left displaced at war's end, led to important international developments. In 1948, the Universal Declaration of Human Rights proclaimed that everyone has the right to seek and enjoy asylum from persecution. In 1950, the office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) was created. And in 1951, the United Nations Convention on Refugees laid the foundation for the basic international obligation not to return people to countries where their life or freedom would be threatened, an obligation the United States accepted in 1968."

Röviden: az 1951-es menekültügyi konvenció azért jött létre, mert a világ országai morális felelősséget éreztek azért, mert a II. világháború előtt az üldöztetés elől menekülő zsidókat és más okból elnyomottakat nem fogadta be senki.

Amikor Magyarország azt mondja, hogy lényegében senkit nem fogad be és mindenkit migránsnak nyilvánít - tehát gazdasági bevándorlónak, akit nem illet különleges védelem - akkor erre az egyezményre mond nemet.

És mindezt miért? Nehogy Asszad rezsimje összeomoljon? Kinek is érdeke ez?

TG69 2015.11.10. 16:36:40

@bbjnick: Itt nem pusztán a kerítéssel van a baj, hanem amiről nem beszél senki, hogy nekünk ez nem arra kell, hogy békés/törvényes mederbe tereljük a menekültet/migránsok beáramlását, hanem van egy jogi határzárunk is és ezek kombinációja az ún. 'falak" emelése.

Meg egyébként ennek a hülyegyereknek a PR tevékenysége az itteni sztori, amibe egyszer belefullad ez az ország a nagy keresztényszeretetével együtt :

www.origo.hu/itthon/20151109-orban-viktor-habony-arpad-ellensegkepzes-gyuloletkampany.html

Jean Sol Partre 2015.11.10. 16:40:09

@bbjnick: ó, Ferenc pápa személyesen?

chrisred 2015.11.10. 17:32:28

Van két kijelentés:

1. a szíreket nem küldik vissza a dublini eljárás alapján a menedékkérelem elbírálására illetékes tagállamba.

2. A realisták közé tartozó Thomas de Maiziére CDU-s belügyminiszter a múlt héten egy albán rádiónak azt találta mondani, hogy a szíreknek csak „szubszidiárius”, oltalmazotti jogállást adnának a jövőben, azt is csak egy évre és egyedi vizsgálat, interjúztatás után, nem pedig általában minden szírnek, mint eddig. Az oltalmazotti státusszal rendelkezők ráadásul nem hozhatnák maguk után a hozzátartozóikat családegyesítés keretében.

Semmi ellentmondást nem látok a két kijelentés között, de még csak az eredeti kijelentés módosítását sem. Mindenki tudja, hogy a dublini egyezmény alkalmazása a Magyarországon regisztráltak esetében azt jelentette volna, hogy annak a személynek esélye sem lett volna a menedékkérelme egyedi elbírálására. Lényegében azzal a lendülettel, ahogy visszaküldik Magyarországra, repült volna tovább, túl a határon (ha a szerbek beengedik, persze).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.11.10. 17:32:39

@Jean Sol Partre:

II. János Pál pápa személyesen.

A Katolikus Egyház Katekizmusa az Egyház hivatalos tanítása. A jelenleg érvényes Katekizmus-szöveget II. János Pál pápa 1997. augusztus 15-én LAETAMUR MAGNOPERE kezdetű apostoli levelében hagyta jóvá és rendelkezett közzétételéről. Azóta ez van érvényben. Ha bármi változás történne, hivatalosan ki fogják hirdetni.

Jean Sol Partre 2015.11.10. 17:53:49

@bbjnick: akkor csak mellébeszélsz :-) Ferenc pápa szavairól volt szó, nem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.11.10. 18:13:11

@Jean Sol Partre:

A mindenkori pápa nem taníthat mást, csak az Egyház hivatalos tanítását.

Herr Schnitzel Lutscher 2015.11.10. 19:17:10

a KAS vezérkommentjét várjuk

Bell & Sebastian 2015.11.10. 20:01:27

El nem tudom képzelni, a németeknek mi a bót csillió Nike (pont olyan, mint a Nóplíz, csak van rajta cipő) beszerzésében? A domesztikálásuk emberöltőkön átnyúló folyamat, ha egyáltalán...

A leghihetőbb az a verzió, hogy a leendő világkormány (akinek küldötte a Bundeszboszi) ezt írta elő - nincs apelláta.

Nem is tudom, mit teszünk ki kereszt helyett jövőre? Menórát vagy Aranyborjút? Jó nagy a tolongás a Judensau csecsei körül, a hozzáférés csak korlátozott számban biztosított, ezért tessen igyekezni mindenki, aki szopni akar.

Jean Sol Partre 2015.11.10. 23:11:46

@bbjnick: és ő azt mondta, be kell őket fogadni.

Herr Schnitzel Lutscher 2015.11.11. 02:05:56

@Bell & Sebastian: úgy hírlik, intenzív integrációs tréning után már kvótaseregbe rendezve vonultatják is vissza felénk az első muzulmán bevándorlókat. a maga kezét sejtem a dologban:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Bundesarchiv_Bild_146-1980-036-05,_Amin_al_Husseini_bei_bosnischen_SS-Freiwilligen.jpg

Bell & Sebastian 2015.11.11. 17:35:44

@Herr Schnitzel Lutscher: Egy Hugo Boss öltöny örök darab, főleg a bőrkabát sivatagban.

ZöldszemM 2015.11.22. 04:30:36

Mit szóljak ?
Nem értek semmihez sem !!

Aquilonius 1 2015.12.31. 15:14:02

Európa, de különösen Németország, a globalizmus londoni és washingtoni vezéreinek büntetése alatt áll, mert:
nem írták alá (eddig) a szabadkereskedelmi egyezményt, és, gazdaságuk ránőtt az USÁ-ra, és, Oroszországgal egy összenövőben lévő, erős gazdaság, mely az USA érdekeit súlyosan veszélyezteti.
Büntetések: VW konszern megszívatása, a német atomerőművek lebontatása,a, az országok tönkretétele migrációval, és a szankciók kierőszakolása az oroszokkal szemben.
A helytartó labancok -pld. a zsarolható Merkel-, végrehajtják az ítéletet.
Ha egyesek nagyon ugrálnak, akkor Clinton, Obama megmondták, mi lesz a sorsuk.
Van megoldás: a felismerés, és annak kommunikációja.A Baltikumtól a Balkánig, egy erős, 150 milliós, sok országból álló tengely kialakítása.
Az orosz szankciók eltörlése. Az USA hegemóniájának csökkentése.
Merkel, hatalmas bűnöket követett el a németek ellen. Ez előbb-utóbb, kiderül.
süti beállítások módosítása