Gigantikus középső ujj − Migráció és mi XIV.
2015. szeptember 02. írta: Redakció

Gigantikus középső ujj − Migráció és mi XIV.

migrans_14.jpg

Migráció és mi címmel körkérdést és cikksorozatot indít a Mandiner: vezető magyar véleményformálókat kérdezünk meg arról, mit gondolnak az egyre forróbb témává váló migrációról és a kapcsolódó jelenségekről. Az eddig megjelent írások ezen a linken keresztül olvashatók.

*

Gigantikus középső ujj

Kakuk György újságíró, DK elnökségi tag, az El Camino de Balkan bloggerének írása

 

Aggodalom és nem prófétikus hajlam hajt, amikor így kezdetnek ideteszem egy meg nem jelent írásom első bekezdését. Valamikor május végén írtam a következő sorokat: „Európa, II. világháború utáni történetének, legnagyobb válsága felé tart. A helyzet, amelyet menekült-válsággént emlegetünk, olyan politikai, társadalmi, szociális és gazdasági krízishelyzeteket eredményezhet, amelyek átformálhatják a kontinens politikai térképét. Jelenleg az látszik, hogy az Unió döntéshozó szervei ötlet és politikai innováció hiányában futnak az események után és nem körvonalazódik semmi, ami legalább közép távon valamiféle megoldással kecsegtetne”.

És itt van a „válság”, ami mindent tematizál, mindent felülírt. Hiszterizált közvélemény, gyanakvás és tudatlanság. Magyarországon legtöbb helyén a menekültek nélküli menekültellenesség tarol. Budapesten, egy-két nagyvároson és a déli határ menti településeken kívül az átlag magyar nem találkozik az országon átvonuló vagy átvonulni akaró menekültekkel. Közben megy a migránsozás. A közszolgálatinak nevezett, kormányzati propagandacsatornává silányult televíziókban és rádiókban szerkesztői utasítások szabályozzák a szó és képhasználatot. A menekült mint szó, a gyermek mint kép nem jelenthet itt meg. Joseph Goebbels mosolyog a pokolban.

Az érzelmek mindet felülírnak, nem jött még el az ideje a racionális beszédnek. A legdrámaibb fejleménye ennek az egész drámának az a tehetetlenség, amelyet az Európai Unió ebben az ügyben mutat. Gondolom, érzik már Brüsszelben is, hogy tenni kéne valamit, de mégse történik semmi, ami azt mutatná, lesz valami megoldás.

Pedig a számokat és a helyzetet ott is ismerik. A jelenlegi menekülthullámnak komoly tartalékai vannak. Szíriában hétmillió ember vált otthontalanná. Nem hivatalos adatok szerint Törökországban két és fél millióan élnek menekültként, a négymilliós Libanon közel kétmillió szírt fogadott be, Irak északi részén is van vagy másfél milliónyi menekült. És ez csak a primer forrása ennek a válságnak. Mert jönnek távolabbról is, Afganisztánból, Pakisztánból. Líbián keresztül pedig Afrikából. Olyan helyekről, amelyek elsősorban háborúk következtében emberi életre alkalmatlanná váltak. Erre a helyzetre kellene az Uniónak választ adni.

Ám a válasz késik. És ez olyan helyzeteket eredményez, mint például a magyar kormány által épített kerítés, amely egy dologra jó: az európai szolidaritás kikezdésére. Azt hirdeti, hogy a probléma nemzetállami keretek közt megoldható, miközben egy gigantikus középső ujjat mutat szerbeknek és macedónoknak, két Unión kívüli, ám oda igyekvő nemzetnek. Meg persze üzen mást is, de az tisztán magyar belpolitika és semmi más értelme nincs, mint hogy a Fidesz jobbról előzhesse a Jobbikot.

Ebben a helyzetben kellene legalább a megoldásnak valamiféle vízióját felvázolnia az Uniónak. Ha tudja. Persze, nincs sem gyors, sem rövid megoldás. De ha nem kezdik el, soha nem lesz semmi. Az látszik, hogy a németek és az osztrákok felismerték: a menekült-ellenességet nem emelhetik kormányzati szintre. A dolgok máshogy kell kezelni. De ez az akut problémáról szól. A probléma forrásához visszamenni és ott megoldást találni csak közösen, uniós szinten érdemes és lehet sikeres. A Uniónak egy olyan megoldást kellene előkészítenie, amely az egész Földközi-tenger medencéjét érinti. Egy a NATO-val közös katonai rendezés Szíriában és Líbiában, a térség pacifikálása, amely párosul egy gazdasági csomaggal, amely együtt talán újra élhetővé teszi ezeket az országokat. Ennek a rendezésnek része lehet például egy az egész mediterrán térségre érvényes szabadkereskedelmi egyezmény is. Csakhogy jelenleg ilyen elképzelések, amelyek egy kicsit is túlmutatnak a 2019-ben lejáró mandátumokon még a kanyarban sincsenek. Pedig az Unió és annak országai nem fogják megúszni, hogy komolyan foglalkozzanak a válság kiváltó okaival. Jobb lenne minél előbb elkezdeni.

Ez talán segítene visszaemelni a racionális beszédet ebbe a diskurzusba. Mert, és csak egy példát említek, ebben a fülsiketítő hangzavarban, ahol legtöbben fejhangon ordítanak, teljesen esélytelen olyan dologról szót ejteni, mint a munkaerőpiaci helyzet. Az elöregedő Európának, ha fenn akarja tartani gazdaságát, munkaerőre van szüksége. Magyarországnak, ahonnan a legszerényebb becslések szerint is ötszázezren léptek le az elmúlt években, különösen. De ennek a diskurzusnak nem jött még el az ideje.

Most a szélsőségek tarolnak. És ha Európa képtelen lesz választ adni erre a problémára, akkor az egész kontinens politikai térképét átrendezheti és szélsőjobbra tolhatja a menekültválság. Igaz, ők sem fogják tudni a problémát megoldani. Gyorsan kiderül majd, hogy a most nagyhangú, borgőzös nyilatkozatokkal olcsó népszerűségre játszó idegenellenes politikusok ott állnak letolt gatyával a táncparkett közepén és megszeppenten magyarázzák ostobaságukat. Persze ezt jó lenne elkerülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr57751364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.02. 18:36:03

Jelölöm a sorozat következő darabjának Orbán Viktor cikkét a holnapi Frankfurter Allgemeinéból. Itt a beharangozója: "Wer überrant wird, kann niemanden aufnehmen"
www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/orban-und-die-fluechtlingskrise-wer-ueberrannt-wird-kann-niemanden-aufnehmen-13782061.html

Ja, és ez a poszt? Gigantikus középső ujj, ennyit érdemel.

Bell & Sebastian 2015.09.02. 19:40:40

@Holger Hartland: Tudja mit gondolok, Hartland? Hogy itt az Ötödik Hadoszlop -hatalmi ágként- csúfosan megbukott.

A németek végig arra használták a sokkoló, magyar képeket, hogy a saját közvéleményüket revolverezzék vele, nyilván úgy általában „a magyarok” kárára.

Mi pedig szó nélkül hagytuk a zsé-média tombolását, ami nemhogy segített, egyenesen habosra kavarta a szart.

www.welt.de/

Tessék, már halott is van! Allah segíts!

Ehhez képest Ovi beljátéka lócici.
E

Bell & Sebastian 2015.09.02. 19:41:30

@Holger Hartland: Tudja mit gondolok, Hartland? Hogy itt az Ötödik Hadoszlop -hatalmi ágként- csúfosan megbukott.

A németek végig arra használták a sokkoló, magyar képeket, hogy a saját közvéleményüket revolverezzék vele, nyilván úgy általában „a magyarok” kárára.

Mi pedig szó nélkül hagytuk a zsé-média tombolását, ami nemhogy segített, egyenesen habosra kavarta a szart.

www.welt.de/

Tessék, már halott is van! Allah segíts!

Ehhez képest Ovi beljátéka lócici.
Ez a Kakuk is őrizne inkább birkát!

Bell & Sebastian 2015.09.02. 19:58:00

Na, még annyit ehhez, hogy az osztrákoktól kizárólag rendészeti vezetőket (rendőrök) interjúvolnak a németek (nem hiszterizált politicust), ahol is minden alkalommal elmondják a gerinces osztrák kollégák, hogy minden egyes lépést hármasban megkonzultálnak a magyarokkal és németekkel és a magyarokkal kifejezetten jó az együttműködés.

Na már most, aki nem síkhülye, erről le tudja venni, merre hány méter?

annamanna 2015.09.03. 02:12:00

@Bell & Sebastian: jó, és akkor kérdezem, az alábbi esetben ki kavarja habosra a szart?

www.atv.hu/belfold/20150902-menekulteket-fogadott-a-hazaba-gyurcsany-ferenc

"Ám Gyurcsánynak hamarosan kéretlen látogatói lehetnek, amennyiben vendégeinél nincsenek érvényes papírok. Ugyanis ha a Fidesz által benyújtott 13 törvénymódosítást elfogadja a parlament, akkor a rendőrök az illegális bevándorlók felkutatása érdekében bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül is behatolhatnak magánlakásokba a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" idején. Ergo ha válsághelyzetet rendel el a kormány – amit szinte biztosan fog – onnantól kezdve bárkire, bármikor rátörhetnek a rendőrök az otthonában, ha azt sejtik, hogy menekültet rejteget. Még csak indokolni sem kell. A TASZ szerint ez a módosítás olyan jogkorlátozás lenne, amelynek nincs meg az alkotmányos alapja.
Török Gábor politikai elemző egyébként így kommentálta Gyurcsány jó cselekedetét:
Politikai reklámfogás? Persze, lehet annak is nevezni. De az első olyan lépés a baloldal részéről, amiben egyáltalán benne van annak lehetősége, hogy valaki megértse, értelmezze, respektálja..."
propeller.hu/itthon/3149151-ha-ezt-gyurcsany-igy-folytatja-hamarosan

Lehetséges válaszok:
1. Gyurcsány
2. Gyurcsányék mosógépe
3. Totó kutya
4. Klárika
5. Kakuk György
6. álbaloldali pártok
7. bevándorlók
8. zsé-média
9. hiszterizált németek
10. ufók
11. pirézek
12. késelő cigányasszony
13. maga Allah
1.4. a pápa
15. a fundamentalista keresztények
16. a muzulmán kutyák, mind terrorista
17. embercsempészek
18. a HAARP-pal megzavart globális felmelegedés
19. a buzik
20. az USA
21. a ruszkik
22. kádárprolik
23. fociultrák
24. a kivándorló nihilista fiatalok
25. a kurvák
26. a drogosok
27. Hugyos Máté
28. Tarlós István
29. Irénke, a röszkei Rambó
30. a civil segítők
31. a Sátán
32. a fidesz, ami benyújtotta ezeket a törvényjavaslatokat

nol.hu/belfold/gulyas-tuzparancs-nem-lesz-a-hataron-fegyverhasznalat-lehet-1560275

"A politikai extremizmus szélsőséges (sic! – a szerk.) álláspontja, amit a Demokratikus Koalíció „volt képes” ma közzétenni. A DK-nak azt a vádját, mely a hadsereg lehetséges bevetésével kapcsolatosan emberiesség elleni bűntettről beszél, nem lehet komolyan venni. Ez az EU-n belül is szélsőséges álláspont – így reagált Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke arra, hogy a Demokratikus Koalíció emberiesség elleni bűntett miatt a hágai nemzetközi bírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó törvénymódosításokat."

"A DK szerint a törvényjavaslattal „Orbán Viktorék eljutottak a gátlástalan és embertelen menekültpolitika mélypontjára. Ezzel a jogszabályjavaslattal az Orbán–Vona-koalíció a hadsereget akarja bevetni a háború és a terror elől menekülő külföldi családok ellen, akár tűzparancsot is adva a katonáknak” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Csaba. Az ellenzéki politikus azt állította, ha a kormány valóban a hadsereget kívánja bevetni ártatlan emberek ellen, akkor Orbán Viktor emberiesség elleni bűntettet követ el."

"Olyan bűncselekményről van szó, amely soha nem évül el, amit a nemzetközi közösség üldöz, tehát olyanról, „aminek kapcsán a felelősségre vonástól még Polt Péter legfőbb ügyész sem tudja megvédeni a főbűnöst, Orbán Viktort” – hangoztatta az ellenzéki politikus. A DK-s képviselő a hágai bíróság statútumát idézte: emberiesség elleni bűntettet követ el, aki civileket öl, vagy fegyverrel támad rájuk, bebörtönzi őket, illetve fizikai szabadságukat oly módon vonja meg, ami nemzetközi szerződésekbe ütközik, vagy a civilekkel szemben a katonaság testi vagy lelki egészség elleni súlyos sérelmet okozó cselekményt követ el. Nemzetközi példákat hozva Molnár Csaba elmondta, a hágai bíróságon jelenleg is vizsgálati szakaszban van az ausztrál miniszterelnök ellen tett feljelentés az ottani menekülthelyzet miatt."

"Gulyás Gergely közölte: tűzparancs nem lesz a határon. De a fegyverhasználati jog más, egy rendőr életveszélyben vagy bűncselekmény megakadályozása érdekében használhatja a fegyverét, ahogyan azt a rendőrségi törvény szabályozza.
„Ha valaki fegyvert fog egy rendőrre közülük, a helyzettől, származástól függetlenül, akkor azt le kell lőni” – mondta lapunk kérdésére Gulyás Gergely, de leszögezte: a határátlépés miatt nem lehet senkivel szemben sem fegyvert használni."

"Egy névtelenséget kérő katonai szakértő, aki több missziót is megjárt pályája során, lapunknak azt mondta: „Tűzparancs hiányában a katonák is csak annyit tehetnek egy több ezres elkeseredett és elszánt tömeggel szemben, hogy félreállnak az útjukból. Tűzparancsot pedig európai politikus nem ad ki menekültekre”."

nol.hu/belfold/strategiat-valtottak-a-migransok-1560191

annamanna 2015.09.04. 06:55:11

@Bell & Sebastian: "Olyan bűncselekményről van szó, amely soha nem évül el, amit a nemzetközi közösség üldöz, tehát olyanról, „aminek kapcsán a felelősségre vonástól még Polt Péter legfőbb ügyész sem tudja megvédeni a főbűnöst, Orbán Viktort” – hangoztatta az ellenzéki politikus. A DK-s képviselő a hágai bíróság statútumát idézte: emberiesség elleni bűntettet követ el, aki civileket öl, vagy fegyverrel támad rájuk, bebörtönzi őket, illetve fizikai szabadságukat oly módon vonja meg, ami nemzetközi szerződésekbe ütközik, vagy a civilekkel szemben a katonaság testi vagy lelki egészség elleni súlyos sérelmet okozó cselekményt követ el. Nemzetközi példákat hozva Molnár Csaba elmondta, a hágai bíróságon jelenleg is vizsgálati szakaszban van az ausztrál miniszterelnök ellen tett feljelentés az ottani menekülthelyzet miatt."

"Tűzparancsot pedig európai politikus nem ad ki menekültekre”."
süti beállítások módosítása