Van Y euród? A görög euró-kilépés esélyeiről
2015. július 03. írta: Redakció

Van Y euród? A görög euró-kilépés esélyeiről

euro_gorogorszag.jpg

Vendégszerzőnk, Szabó Gergely határidős kereskedő írása

*

Az euró valójában nem egy pénz, hanem egymásra átváltható nemzeti eurók együttese. A görögök azokat az euróbankjegyeket nyomtatták, amelyeknek a sorszáma Y-nal kezdődik. Grexit esetén ezek lehet, hogy drachmára változnak. És mi történne, ha tényleg újra bevezetnék a drachmát?

Tegyünk először egy nagy kört, és járjuk körbe, hogy pontosan mi is az euró. Kezdjük onnan, hogy hogyan néz ki egy pénzügyi unió. Egy aranystandardos példán keresztül könnyebben megragadhatók a főbb vonalak.

Nem most kezdték a görögök a trükközést

1865-ben európai országok egy része elhatározta, hogy „közös pénzt” vezetnek be. A projekt neve: Latin Pénzügyi Unió, a mai eurózóna elődje. A tagországok megállapodtak abban, hogy egységesítik a pénzük súlyát: az egy egység legyen 4.5 gramm ezüst, illetve 0.3 gramm arany mindenhol. Később, 1873-ban az Unió egységesen átállt a kizárólagos aranystandardra. Innentől kezdve a közös pénz egysége 0.3 gramm arany. Tekintve, hogy az összes nemzeti pénz értéke ugyanannyi volt – legalábbis egy ideig –, a tagországok elfogadták egymás pénzeit azonos értéken. Így leegyszerűsödött a számolás. Ez növelte az árak átláthatóságát és könnyítette az országok közötti kereskedelmet.

Azonban azzal, hogy a tagországok elfogadták egymás pénzét, kitették magukat annak a veszélynek, hogy valamely tagország önkényesen, nem az előre rögzített szabályok alapján teremt pénzt. Annak ellenére, hogy az országok megegyeztek abban, hogy a pénz meghatározott súlyú nemesfém legyen, egyes országok úgy gondolták, hogy túljárnak a többiek eszén és – kiskapus megoldásokkal – mégis kibocsátanak egy kis plusz pénzt maguknak.

Egyrészt Franciaország és Olaszország egyre több elvileg aranyra beváltható, de valójában fedezetlen papírpénzt bocsátott ki. Másrészt Görögország és a Pápai Állam egyre kisebb súlyúvá tette a saját pénzét. Mindkét esetben, amíg más országok elfogadták a csalfa módon teremtett pénzt ugyanolyannak mint a többit, addig a többletpénzt kibocsátó országok haszonra tettek szert, mindenki más kárára. A csalfa ingyen vásárlóerőt kap, míg mindenki más pénzromlást szenved el.

Viszont egy idő után a szabálykövető országokat egyre jobban idegesítették a potyautasok. Azt ajánlották nekik, hogy vagy tartsák be a szabályokat, vagy hagyják el az Uniót. Az Unióból való kizárást technikailag úgy lehet megtenni: egyszerűen azt mondja a többség, hogy a potyautas által teremtett pénzt nem fogadja el, mint közös, egységes pénzt. Ezt követően az adott ország pénze önálló életet élhet és úgy ronthatja le saját kárára, ahogy akarja.

Ironikus módon Görögország volt az első ország, amelyet kizártak az Unióból 1908-ban.

X, Y euró

A mostani euró sok értelemben hasonlóan épül fel, mint anno a Latin Pénzügyi Unió. 

Első lépésként a nemzeti pénzeket közös nevezőre hozták. Kinevezték mértékegységnek az eurót. Rögzítették az euró értékét más pénzekhez képest. Például 2 márka = 1 euró. Ez alapján közös nevezőre hozták az összes nemzeti pénzt. Minden országban az összes pénzt átszámolták euróra. Például Németországban az összes márka számlapénzt beosztották kettővel és átnevezték „német eurónak”, a márka papírpénzeket beváltották 2:1 arányban „német euróvá”.

Így minden országnak közös egységre került a nemzeti pénze és új nevet kapott: euró. De minden országban megmaradtak a nemzeti jegybankok, ezek bocsátják ki az eurót. Tekinthetünk úgy erre, hogy valójában nem egy egységes euró van, hanem sok nemzeti euró. A német jegybank exceltáblaszáma a „német euró”, a görög jegybanké a „görög euró”, stb. A papírpénzt illetően: a bankjegyek sorszámának első betűje mutatja, hogy melyik jegybank bocsátotta ki (például a német euró az X, a görög euró az Y.).

Második lépésként a pénzügyi unió tagjai elfogadják egymás pénzeit (egymás euróit) azonos értéken. Tehát a német jegybank és a bankok elfogadnak egy görög eurót 1-1 értékben. Ha valaki egy Y (görög) eurót betesz egy német bankba, akkor azért német euró számlapénzt kap cserébe. Illetve a német jegybanknál beválthatja az Y eurót X euróra 1-1 arányban.

Rontják a közös pénzt

Mi a probléma a mostani euróval? Bizonyos értelemben hasonló, mint anno a Latin Pénzügyi Unióval. Az egyes országok visszaélhetnek a rendszerrel: teremthetnek maguknak vásárlóerőt mások kárára. Azzal, hogy egyik ország elfogadja a másik által teremtett pénzt 1-1 arányban, egyúttal kiteszi magát annak a veszélynek, hogy a másik ország nyomtat magának pénzt, így teremt magának vásárlóerőt, és ezzel lerontja a közös pénzt.

Az euróban kibocsátott államadósságok gyakorlatilag olyanok, mint anno a fedezetlen papírpénzek voltak. Anno a kibocsátó „garantálta”, hogy a papírt beváltja aranyra. Ma a kibocsátó állam „garantálja”, hogy az államadósságot majd egyszer megadja a jegybank euróban.

A másik típusú turpisság annak idején ugye az volt, hogy egyes országok elkezdték rontani a saját érméjük értékét. Ennek a mai megfelelője, hogy egy tagország jegybankja kétes értékű fedezettel szemben teremt eurót, ezzel felhígítja az euró értékét. A görög jegybank euróteremtése görög államkötvénnyel, illetve nem teljesítő görög projekthitelekkel szemben pontosan ezt jelenti.

Görögország (és más országok) a rendszerrel már visszaéltek. Rengeteg pénzt teremtettek maguknak: államadósságot és jegybankpénzt. Ezt már elköltötték, így a csalfa módon teremtett pénzt már betolták a közösbe. Ezek a pénzek elvileg hitelek, de egyre jobban rájön mindenki, hogy ezek a hitelek valójában soha nem lesznek visszafizetve. A mostani dilemma – hogy kilép-e Görögország vagy kidobják-e az eurózónából – arról is szól: hagyják-e, hogy Görögország számára nyitva maradjon a lehetőség arra, hogy saját maga számára még több pénzt nyomtasson. Az már világossá vált, hogy annak a pénznek a nagy része, amit korábban megteremtettek azzal az ígérettel, hogy majd egyszer megadják, valójában nem lesz kifizetve.

Nem a görögök kapnák a nagyobb sokkot a Grexittől

Technikailag hogyan nézne ki a Grexit? Annak idején ugye azt jelentette a pénzügyi unió elhagyása, hogy az ország érméjét nem fogadják el más országok 1-1 értéken. Ez ma is ugyanígy lenne: a kilépés esetén a görög jegybank által teremtett pénzt nem fogadnák be más tagország jegybankjai 1-1 arányban. Így a görög pénz függetlenedne az eurótól. Ezt követően a görög jegybank saját szabálya alapján teremthetne pénzt akár az állam, akár a görög bankrendszer számára. Szükség lenne az új pénz, mondjuk drachma fizikai kinyomtatására.

Emellett az állam kihirdeti, hogy az összes görögországi hitel és egyéb szerződés átíródik drachmára. Tehát aki eddig tartozott 100 000 euróval, az holnaptól 100 000 drachmával tartozik a banknak. A másik oldalon, akinek eddig volt 100 000 eurója a bankban, annak holnaptól 100 000 drachmája lesz.

A drachma esetleges leértékelődével annyi történik, hogy akinek követelése volt, az rosszul jár, akinek adóssága, az meg jól. A leértékelés önmagában nem hat az aktuális gazdasági folyamatokra, csak annyi történik, hogy az árak, bérek mértékegysége megváltozik. Például ha a felére leértékelődik a drachma, akkor egy szálloda, amely eddig 50 euróért adott ki egy szobát, holnaptól 100 drachmáért adhatja ki. A szállodai szoba reálértéke nem változik meg.

Valószínűleg lenne egy egyszeri sokk a gazdaságban, majd megkezdődhetne a fellendülés.

Jelentősebb komplikációk jelentkeznek a bent maradó eurózóna-tagoknál. A fejfájást főleg az okozza, hogyan reagálnak a portugál, spanyol, ír, olasz betétesek arra a hírre, hogy görög betétesek reálértéken számolva elveszítették a pénzük felét. Könnyen lehet, hogy minden periféria-betétes pénzmenekítésbe kezdene: vagy készpénzben kikérné a pénzét, vagy nyitna egy számlát Németországban és átutalná a pénzét oda. Ez viszont a periféria bankrendszerét fenyegetné összeomlással. Az összeomlás elkerülésére pedig még több pénzt kellene nyomtatni, de erről már volt szó korábban.

Mi lesz az Y (görög) euró bankjegyekkel?

Nagyjából 30 milliárd eurónyi görög készpénz euró van. Elvileg ezek ugye drachmára átváltoznának, és egy drachma-leértékelődés esetén elveszítenék az értékük mondjuk felét. Az egyes tagországok jegybankjai által kibocsátott bankjegyek azonban szétszéledtek Európában, illetve szerte a világban. A görög jegybank által kibocsátott bankjegyek nagy része Görögországon kívül van. Komikus helyzet alakulna ki: egész Európában, a világban mindenki kinyithatná a pénztárcáját és nézegethetné, hogy az eurójának mi a kezdőbetűje. Mindenki igyekezne szabadulni az Y-tól.

Pontosabban kezdetben csak az Y-tól. Majd mindenki egyre inkább úgy gondolná, hogy jobb az N (Ausztria), L (Finnországot), I (Luxemburg), P (Hollandia), X (Németország). És nem jó a B (Litvánia), C (Lettország), D (Észtország), E (Szlovákia), F (Málta), G (Ciprus), H (Szlovénia), M (Portugália), S (Olaszország), T (Írország), U (Franciaország), V (Spanyolország), Z (Belgium) betű. Ez azt is jelentené, hogy idővel nem maradna 1-1 az arány. Ez szintén a közös pénz végét vetíthetné előre.

Annak érdekében, hogy az emberek ne akarjanak megszabadulni a B, C, D, E, F, G, H, M, S, T, U, V, Z betűktől, valószínűleg érvényben kellene tartani az Y-okat 1-1-en. Viszont ez újabb pénzbe kerül. Tekintve, hogy a 30 milliárd görög euró készpénzt Görögország nem váltaná át más euróra, a veszteséget a bent maradó tagországoknak kellene állni.

Lesz-e Grexit?

Az eurózóna dilemmája, hogy mindaddig, amíg Görögország az eurózóna tagja, azaz a görög jegybank által teremtett pénzt kötelezően elfogadja mindegyik más jegybank, addig a görögök ezután is visszaélhetnek a rendszerrel. Konkrétan a görög állam megkérheti valamelyik bankot, hogy adjon neki kölcsön. Majd a görög bank a görög jegybanktól kér kölcsönt, a görög jegybank pedig az európai központi banktól (EKB), indirekten az összes többi eurózónás jegybanktól. Végső soron az eurózóna finanszírozná Görögországot.

Ha viszont az eurózóna megtiltja a görögök számára, hogy pénzt teremtsenek, az tulajdonképpen egyenlő azzal, hogy kizárják őket az eurózónából. Illetve innentől kezdve a görögöknek nem származna semmi előnyük az eurózónából és inkább a kilépést választanák.

A június 29-től bevezetett tőkekorlátozások lehet, hogy megváltoztatták a játék kimenetelét. Amíg nem voltak tőkekorlátozások, addig az eurózóna reménykedhetett abban, hogy előbb-utóbb abbamarad a bankroham és így nem kell további pénzt teremteni és kölcsön adni a görögöknek. Így viszont mindenki rájött arra, hogy a görög bankban lévő pénz nincs biztonságban. Ha eltörölnék a tőkekorlátozásokat, mindenki azonnal kivenné az összes bent maradt pénzét a bankból.

A bankoknak természetesen nincs annyi pénz kéznél, hogy ezeket kifizessék. Ezért további kölcsönre lenne szükségük az EKB-től. Az EKB-nek további 100 milliárd feletti eurót kellene nyomtatni és kölcsön adni a görög bankoknak pár napon belül. Ezt az eurózóna nem akarja, mert már így is hatalmasat bukott. Következésképpen nem lehet egykönnyen feloldani a tőkekorlátozásokat.

Viszont a tőkekorlátozások politikailag nagyon népszerűtlenek Görögországban, ezért a görög vezetés nem akarja sokáig tartani. A tőkekorlátozások a gazdaság elhalását, ami pedig a kormány támogatottságának csökkenését eredményezi. (Ha az Eurózónának sikerülne „meggyőzni” a jelenlegi görög politikai vezetést, akkor lehet, hogy mégis ezt választják.)

Mi a másik kiút?

Úgy tűnik, hogy a Grexit esélye egyre nagyobb. Ha kilép a Görögország az eurózónából, akkor a görög jegybank tudna teremteni drachmát és kölcsönadni a görög bankoknak. Így fel lehetne oldani a tőkekorlátozásokat. Az összes görögországi betét drachmára változna. Valószínű lenne egy leértékelődés és egy egyszeri sokk. Új egyensúlyok megtalálása után beindulhatna a görög gazdaság. Az államadósságra vagy csődöt mondana az ország, vagy – ha kevésbé drasztikus – drachmában fizetné tovább, amelyet maga nyomtathat.

Összefoglalva: a görögök számára politikailag nem elfogadhatóak a tőkekorlátozások. Viszont az EU nem akar több pénzt veszíteni, ezért nem akarja feloldani a tőkekorlátozásokat. Ebből a csapdából a kiút nem kis eséllyel a Grexit, a drachma és a leértékelődés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr527592458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szabó Gergely: Van Y euród? A görög euró-kilépés esélyeiről 2015.07.03. 09:00:01

Ironikus módon Görögországot már egy évszázaddal ezelőtt is kizárták egy pénzügyi unióból, mert csalt. De mi történne most, ha a görögök tényleg elhagynák az eurózónát és újra bevezetnék a drachmát?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2015.07.03. 09:11:20

" EU nem akar több pénzt veszíteni,"
Meg nem akar vért veszíteni, meg egy csomó mindent nem akar, csak kényelemben, küzdelem, harc, erőfeszítés nélkül élni, és élvezni a cirkuszt és a kenyér bőségét.
A naagy nem akarásnak pedig ősidők óta jól tudjuk: nyögés a vége...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.07.03. 10:11:40

@I_Isti:

"egy csomó mindent nem akar, csak kényelemben, küzdelem, harc, erőfeszítés nélkül élni, és élvezni a cirkuszt és a kenyér bőségét"

ebben az a poén, hogy az úgynevezett valóságban pont a görögök szeretnék ezt. :-DDD

pedig milyen szépen is indult a dolog: pályáztak egy olimpiára, aztán amikor kiderült róla, hogy kurva drága, úgy gondolták, semmi gond, felvesznek egy kis adósságocskát, aztán az majd csak visszafizetődik valamiből, és biztosan a 13. és 14. havi bért is állja majd valaki az örökkévalóságig. ha meg nem, akkor beintenek a gonosz eu-nak meg a gonosz imf-nek, és azok rögvest behódolnak. :D

erre kiderül, hogy az adósságot talán ki is kellene fizetni. szomorú dolgok ezek. de természetesen a szemét eu, az szeretne "kényelemben, küzdelem, harc, erőfeszítés nélkül élni". visszakérik a kölcsönt, úristen, mi jöhet még?

I_Isti 2015.07.03. 10:42:03

@mavo: Kedvenc könyvemben van egy kb. 2600 évvel ezelőtt élt Epimenidész nevű filozófus/költőtől egy fél sornyi idézet, a következő:

"Azt mondta valaki közülök, az ő saját prófétájok: A krétaiak mindig hazugok, gonosz vadak, rest hasak."

Ha kettőezer-hatszáz éve ismert hogy ilyenek, akkor mit kell csodálkozni rajta?

:D

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2015.07.03. 10:58:42

@I_Isti: Akiknek már az ükunokáik sem léteztek sehogysem, hiszen például mindössze ötszáz évig voltak arrafelé a törökök (is) ...

pitcairn (törölt) 2015.07.03. 11:45:46

@mavo:

a pénz leginkább a görög elitnél és a holdudvaránál csapódott le, a többiek az elejétől a végéig szopóágon voltak

kewcheg 2015.07.03. 11:51:02

...szimpatizálok velük.Az ő kormányaiknál legalább első helyen állt az ember.Nálunk hasonló csak a Medgyessy - féle száznapos program volt, amit sokat szidnak az okosok, énszerintem mégis az elmúlt két évtized politikájának legemberibb lépse volt. Lehet, hogy naív, dilettáns volt, de emberi volt...a másik pedig, ami szubjektív,nagyon rokonszenves vonás olyan nagyvonalúságot, mint az egyébként szegény balkáni népeknél, európa más részein nem tapasztalhat az utazó....ezerszer inkabb egy görög legyen a szomszédom, mégha nem is kétcentis a zöld gyöp az udvaron, mint egy fityingeit számolgató német...

pitcairn (törölt) 2015.07.03. 11:52:42

@kewcheg:

aha... a __propaganda-anyagokban__

de facto ezek a legvadabb __szegény ellenes__ gennyládák...

sas70 2015.07.03. 11:58:58

" Valószínű lenne egy leértékelődés és egy egyszeri sokk. Új egyensúlyok megtalálása után beindulhatna a görög gazdaság."
Csak itt azt nem tudja igazán senki megjósolni, hogy mekkora lenne az az egyszeri sokk és hol, milyen árfolyamnál állna helyre az egyensúlyi állapot. Lehet persze számolgatni, csak amíg támasztják a falat, addig van némi bizalom, ha meg nem támasztja senki, akkor biztosan kidől.
A hiperinflációba pedig sokan belebuknak, de leginkább a lakosság (keményen dolgozó kisemberek) sínylik meg, mert szinte minden megtakarításukat elveszíthetik egy pillanat alatt, miközben a hiteleik (amik eddig szintén euróban voltak) sokszorosára nőnek. Láttuk a magyar devizahiteleknél mekkora probléma lett egy 25%-os leértékelődésnél, képzeljük ezt el 4-500 százalékos leértékelődésnél.
A populista politikusi dumák könnyen elkábítják az embereket, csak amikor majd szembe kell nézni a valósággal, akkor lesz óriási a pofára esés és könnyen lehet egy 5-10 évig tartó válság, amibe akár egy generáció is belerokkanhat.
Olyan ez, mint amikor az 5 éves a játszótéren keménykedik a 10 évesekkel. Egy darabig tűrik, elnézik neki, aztán kap pár nagy pofont és mehet sírva haza. Csak itt persze nem nagyon van hová menni!

vizipipa 2015.07.03. 11:59:33

Ennek a bulinak nincs kedvező megoldása. Így néz ki a görög adósság:
static.origos.hu/s/img/i/1506/20150617gorog-adossag-eloszlas.jpg?w=644&h=362
Csőd esetén ezt le kellene írni. Szeretne leírni Németország 56 milliárdot? Franciaország 42 milliárdot? Szlovénia kb. 1,7 milliárdot, Szlovákia 3-4 milliárdot, stb.?
Nem. Tehát nem akarnak Grexitet. Mit nem akarnak még? Több pénzt adni, hisz tisztában vannak vele, hogy az eddigit se kapják vissza teljes egészében.
Az alku tárgya tehát az, hogy mennyit fognak leírni x év alatt, ami sokkal jobb, mint az összeset, most.
Vagyis az, hogy a görög költségvetés elsődleges egyenlege mekkora plusz legyen. Ez ugyanis a törlesztés.
De most már kő keményen számon kérve, különben marad a feneketlen kút esete, és ugyan nem most hanem később, de többet kell leírni.
Minden érintett tudja ezt, ezért folyik a harc.

És a hitelezőknél megmarad a rizikó, ha a következő 10-20 évben közbejön még "valami", akkor megint borult minden.

pitcairn (törölt) 2015.07.03. 12:02:17

@vizipipa:

a görög politikai-gazdasági elit számára eddig is remek móka volt ez, és hatalomban marad, akkor ez a jövőben is így marad...

pitcairn (törölt) 2015.07.03. 12:02:59

@vizipipa:

jav.:

és HA hatalomban marad, akkor ez a jövőben is így marad

Rodolfo63 2015.07.03. 12:13:52

"Így minden országnak közös egységre került a nemzeti pénze és új nevet kapott: euró. De minden országban megmaradtak a nemzeti jegybankok, ezek bocsátják ki az eurót. "

biztos, hogy a görögök tudnának eurót nyomtatni? szerintem az EKB (Európai Központi Bank)"nyomtatja" az eurót...

Rodolfo63 2015.07.03. 12:16:58

@vizipipa: egy csődnek nem automatikus következménye, hogy leírják a hitelezők a követelést - nem tűnik el a tartozás, csak épp az adós kijelenti, hogy nem tudja kifizetni (most)

kewcheg 2015.07.03. 12:18:23

@Rodolfo63: ..és mi van Montenegróval? saját hatáskörben bevezették az eurót, ez a hivatalos pénznem, nem kértek rá engedélyt.

igazi hős 2015.07.03. 12:23:55

@kewcheg: "a Medgyessy - féle száznapos program" amellett, hogy gyakorlatilag az egyetlen betartott választási ígéret volt, egyben ez egyik legnagyobb hiba is, még a teljes gazdasági kudarc egykulcsos adónál is nagyobb lyuk a költségvetésen, ráadásul pont egy olyan időszakban, amikor lassult a növekedés.

Rodolfo63 2015.07.03. 12:27:21

@kewcheg: attól, hogy hivatalos, még nincs semmilyen ráhatásuk, nem nyomtatnak - egyszerűen a gazdaságukban olyan mértékben van jelen az euró készpénz, hogy meg tudták ezt tenni - mi is mondhatjuk, hogy holnaptól euró van nálunk is

ettől még nem fog adni nekünk senki eurót, az állam a saját euró tartalékából fizetheti a tanárokat meg az orvosokat meg a nyugdíjasokat, meg kérheti az adót, amit vagy be tudnak fizetni euróban a népek, vagy nem...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.03. 12:31:55

@kewcheg: Montenegró külföldi pénzként használja az eurót. Ami teljesen más ügy. Pl. ez semmiben nem befolyásolja az eurózónát.

Montenegró példája nem egyedi. Van a világon kb. 20 ország mely idegen pénzt használ.

sas70 2015.07.03. 12:41:55

Amúgy a dolog szépséges pikantériája, hogy az eurozóna országainak még tkp. jól is jön ez a balhé, mert gyengült az euro és így az exportlehetőségek egy kicsit javultak, főleg az USA-val és Kínával szemben. Ez persze azoknak az országoknak segít, akiknél jelentős az unión kívüli kereskedelem, ez meg főleg Németország, Franciaország, akik a hangadók, irányítók.

sas70 2015.07.03. 12:46:41

@igazi hős: Csak akkor olcsó volt a hitel és az isten pénzét is öntötték hozzánk is. Csak egy kis lóvét a gazdaság fejlesztésére, átalakítására is kellett volna költeni, nem pedig a szociális ellátórendszerbe belepumpálni az egészet, vagy legalább is jelentős részét. Ráadásul jórészt eszetlenül.

kewcheg 2015.07.03. 12:47:30

@igazi hős: ..én is írtam hogy "dilettáns, meg naív" lépés volt, de legalább adott valamit a "népnek.." ami se azelőtt, se azóta.....

Khonsu 2015.07.03. 12:59:05

@sas70: A görögök pontosan megmondták, hogyan kéne átrendezni az adósságot úgy, hogy végül mindenki megkapja a pénzét és a lakosság se szakadjon bele.

Ezt valamiért nehéz elmagyarázni néhány hitelező ország választóinak, ezért most megy a keménykedés, pedig ennek így az lesz a vége, hogy bebukják a pénzüket, aztán nézhetnek.

Az elmúlt két hétben az EU volt a fafejű, nem a görögök.

Rodolfo63 2015.07.03. 13:01:23

@Khonsu: a görögök közölték, hogy olyan hiperszuper adóbehajtásuk lesz, hogy 80%-kal megnő az adóbevételük

a hitelezők meg inkább azt szerették volna, ha valóságosabb módon tudnának több pénzt szerezni - és ezután lehetett volna az adósságátrendezésről beszélni...

Khonsu 2015.07.03. 13:07:46

@Rodolfo63: Megmondta a pénzügyminiszterük, hogy ha marad az adósság jelenlegi szerkezete, akkor akár fejen is állhatnak, de legkésőbb 2022-ben borul minden.

Most igazából arról megy a vita, hogy folytatják-e addig a cirkuszt és végül elkerülhetetlenül csőd lesz, vagy átrendezik az adósságot és 40 évre megoldódik a probléma.

Kivlov 2015.07.03. 13:09:27

rég be kellett volna csődöltetni őket...

Rodolfo63 2015.07.03. 13:13:03

@Khonsu: egy adósságátrendezéshez is kell, hogy legyen mögötte valami

a görögök légvárakat akarnak adni valódi pénzért cserébe - na, ez nem tetszik a hitelezőknek

Khonsu 2015.07.03. 13:14:25

@Kivlov: Aztán dőltek volna a dominók sorra. Nagyobb válság lett volna/lehetne belőle, mint a 2008-as. És mivel az előző válság minden erőforrást elégetett és még bőven megvannak az utóhatásai is, kb. világvége lenne.

sas70 2015.07.03. 13:17:19

@Khonsu: Ezt én nem tudhatom, mert nem ültem ott a tárgyaló asztalnál. Csak azt tudom, amit a beszámolókban elmondanak, ez persze lehet, sőt valószínűleg csak részben igaz. Az persze, hogy minden hitelezőnek tele van a hócipője ezzel az egész dologgal és pláne a görögökkel, viszont biztos. Az is biztos, hogy most már mindenki egy olyan megoldást szeretne, ami jó időre megoldást jelent, nem pedig csak elodázza a problémákat.
Biztos vagyok benne, hogy a görögnek is sok mindenben igazuk van, de könyörgöm ők az adósok, nekik kell visszafizetni a lóvét!
Ha nekem tartozik valaki akkor szívesen tárgyalok vele, de a pénzemet viszont akarom látni, különben soha többet nem adok neki és ha földönfutó lesz, az sem érdekel. Persze ez a dolog sokkal bonyolultabb ennél, de a lényeg akkor is ez.
Akinek meg sara van, az ne pattogjon, hanem kellő alázattal törekedjen a megállapodásra, mert ha berúgja az ajtómat és közli velem, hogy csak a pénzem egy részét fizeti vissza, majd egyszer, akkor elküldöm a halál faszára és mehet földönfutónak. Ez persze megint durva leegyszerűsítése a dolgoknak.

Rodolfo63 2015.07.03. 13:17:32

@Khonsu: dehogy lenne világvége... lényegében az eu-nak tartozik mostmár görögország, így a sokkhatás terjedése kontrollálható

ha sima pénzügyi alapoknak tartozna, akkor valóban sokkal erősebb domino hatás lenne, hisz a görög adósságra épülne egy csomó pénzügyi termék, amik szintén dőlnének

korábban valóban lett volna esély, de azzal, hogy az eu intézmények és az imf lett a legnagyobb hitelező, így a rendszer jóval stabilabb és kevésbé veszélyezteti a görög csőd

Khonsu 2015.07.03. 13:20:26

@Rodolfo63: Az államháztartásuk már többletes. Sokan mondják, hogy így is túlszorították őket, de ennek ellenére a hitelezők még nagyobb többletet akarnak, aminek két szék közé esés lesz a vége.

Rodolfo63 2015.07.03. 13:26:16

@Khonsu: igen, éppenhogy többletes - és egy olyan jóléti rendszert tartanak fent, amire nincs pénzük - ugyanis ahhoz, hogy azt a gazdaságot fel tudják építeni, ami most megroggyanva is termeli a többletet, azt hitelből tudták megoldani...

jövőre is többletes lenne, meg azután is? vagy épp csak kifújtak minden levegőt, amíg kifújták a levegőt és csak a hitelezők "pecsétjére" várnak, hogy újra elengedjék magukat?

a problémáik a hitelektől függetlenül fognak erőteljesen újratermelődni - persze, ez a görögöknek nem tetszik, mert nekik ez az életmód jár

az állami tejeljen, ők meg csalják az adót ahol tudják

másrészt, ha tényleg a megállapodás közelében voltak, akkor egy puszta blöff volt a kihátrálás a népszavazásra hivatkozva - hát, egyék meg amit főztek

Khonsu 2015.07.03. 13:27:54

@Rodolfo63: Van vagy fél tucat ország az eurózónában akiknek csak egy pici lökés kell, mondjuk egy kis pánik, és az adósságuk a görögnek a sokszorosa.

Nem szórakozásból mentették meg a görögöket eddig sem, hanem azért, mert tudják, hogy annyi pénzük nincs, hogy szükség esetén a spanyolokat, olaszokat, vagy akár a franciákat is meg tudják menteni.

pitcairn (törölt) 2015.07.03. 13:34:38

@Khonsu:

eddig is inkább a görögöknek hitelező nem-görög bankokat mentették meg:)

Rodolfo63 2015.07.03. 13:38:01

@Khonsu: viszont pont az lenne megnyugtató, ha hagynák becsődölni a görögöket - pontosan a többi adós miatt

egyértelmű üzenet lenne, hogy a többi szarban lévő országra is ez vár, ha szórakozik - vagy keményen rendbe rakják magukat, vagy csőd - nincs több blöff - szerintem egy görög csőd nyugtatóbb hatású lenne, mint a folyamatos pátyolgatás meg a trükközés elnézése, mivel akkor mi kényszeríti a többi országot a fegyelemre?

pitcairn (törölt) 2015.07.03. 13:40:04

@Rodolfo63:

időzíteni kell az ilyet, már évek óta tervezik ezt:)

Rodolfo63 2015.07.03. 13:50:34

@pitcairn: persze, nem csak úgy a semmiből jön ez - de ha a görögök (pontosabban a görög kormány) ezt az utat választották, akkor ebből fogja az eu a lehető legtöbbet kihozni és fegyelmezésre fogja felhasználni a dolgot

bár szerintem a görögök az utolsó pillanatban inkább az igenre fognak többségében szavazni

ha meglenne a tökösségük a nemre, eleve nem jutottak volna el idáig, mivel sokkal korábban korrigáltak volna - de hát nem csak itthon szeretnek a népek jólétben és mesevilágban élni

Khonsu 2015.07.03. 13:55:45

@Rodolfo63: A hírek alapján már nagyon közel jártak, aztán hirtelen lesöpörték az összes javaslatukat, nem is akartak velük megegyezni.

Az egész láthatóan arról szól, hogy alaposan megalázzák és nevetségessé tegyék a Szirizát. Mert Európa neoliberalista urai még csírájában igyekeznek leállítani az épp újjászülető szociáldemokráciát, még mielőtt elterjedne.

Rodolfo63 2015.07.03. 13:58:09

@Khonsu: igen, azt mondták, hogy nagyon közel jártak, majd a görögök közölték, az aláírás előtt, hogy akkor népszavazás

a sziriza meg magát teszi nevettségessé - először népszavazás, majd levelet ír a határidő előtt a miniszterelnök, hogy belemegy mindenbe, majd mivel nem ugranak a népszavazás miatt a hitelezők, másnap közli, hogy nem is

mennyire lehet ezek után komolyan venni a szirizát szerinted???

a görögök előtt pedig nyitva áll az út, ha a csődöt akarják, válasszák nyugodtan

Velemenyem szerint.... 2015.07.03. 13:59:28

Nekem ez a cikk sok szempontból nem kerek. Egyrészt régen volt egy alapszabály, hogy a jegybank nem finanszírozhat állampapírt. Másrészt ez a tagállamok annyi eurót nyomtatnak amennyit akarnak sem kerek.

Ha pedig a görög állam átáll más devizára, nem ő fogja megszabni az árfolyamot, hanem a hitelezői. Persze csőd esetén lehet némi tárgyalási mozgásterük (talán).

Gyanítom, a mostani euróban felvett kötvényeit euróban is kell kifizetnie, akármekkorát is inflálódna a frissen felvett nemzeti fizetőeszköze. És máris ott vagyunk, hogy egy görög Euro-kilépéssel megint nagyot ugrana az államadósság...

Persze én nem értek ehhez...

Rodolfo63 2015.07.03. 14:01:41

@Velemenyem szerint....:

az EKB a FED-hez hasonlóan azért kicsit átgondolta ezt a jegybanki önfinanszírozási tilalmat - mennyiségi lazítás művésznéven :D

Khonsu 2015.07.03. 14:09:11

@Rodolfo63: Elvileg pont azért írták ki a népszavazást, mert végül nem azt a megállapodást tolták eléjük, amiről már majdnem megegyeztek, mert valakinek hirtelen eszébe jutott, hogy mégsem jó és elővették a korábbit.

Nem tudom, te mennyire lennél megzavarodva, ha tapasztalatlanul megválasztanak egy csőd szélén táncoló ország vezetőjének, 4 hónap alatt még épp csak kezded átlátni a valós helyzeted, de az összes javaslatod lesöprik és minden erővel olyanba akarnak belekényszeríteni, ami pont az ellenkezője ennak, amiért megválasztottak. Mindeközben pedig meg vagy győződve arról, hogy amit kigondoltál, az igenis jó, és ezt világhírű közgazdászok, köztük Nobel-díjasok is így gondolják.

Rodolfo63 2015.07.03. 14:14:40

@Khonsu: nem másik megállapodásról volt szó, hanem a tárgyalás legvégén közölték, hogy akkor minderről népszavazás lesz

a sziriza folyamatosan trükközik és blöfföl és ebből lett elege mindenkinek - az meg senkit nem érdekel, hogy hány másodperc tapasztalatuk van, ők a hivatalos kormánya az országuknak

ha meg én keverdnék bele egy ilyen helyzetbe, valószínűleg legmondanék (illetve bele se kezdtem volna)

Velemenyem szerint.... 2015.07.03. 15:24:30

@Rodolfo63: okés de ezt nem a görögök csinálják, hanem az EKB kell hozzá. Tehát nem annyira saját magadat finanszírozod, mint a zsebben lévő nemzeti bankok, ha jól értelmezem...

Rodolfo63 2015.07.03. 15:35:02

@Velemenyem szerint....: igen, talán azért fogadható el bizonyos mértékben ez az önfinanszírozás, mert nem populista módon egy nemzeti bank csinálja

ha a görögökön múlt volna, már rég tonnányi eurót nyomattak volna, hogy így fizessék ki a hitelezőiket

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.07.03. 15:58:52

@Khonsu:

"Nem tudom, te mennyire lennél megzavarodva, ha tapasztalatlanul megválasztanak egy csőd szélén táncoló ország vezetőjének, 4 hónap alatt még épp csak kezded átlátni a valós helyzeted"

aki ilyen, ne induljon választáson, és ne akarjon nyerni. már feltéve, hogy nem a hazája szopatása a célja. és nem kellen úgy csinálni, mint ha a sziriza csak a győzelem után került a görög parlamentbe, eddig kő alatt, vagy barlangban voltak, ezért fingjuk sincs görögország katasztrofális pénzügyi helyzetéről, amiről ha jól látom, még egy khonsu nevű valaki is tudja a tutifrankót.

plusz természetesen két bekezdésen belül mondasz totálisan ellent magadnak. a megzavarodott és tapasztalatlan vezető ugyanis elég nehezen lehet azonos azzal, akinek olyan jók az elképzelései, hogy "világhírű közgazdászok, köztük Nobel-díjasok is így gondolják". :D

martineden 2015.07.03. 16:22:03

@Velemenyem szerint....: ,,Gyanítom, a mostani euróban felvett kötvényeit euróban is kell kifizetnie, akármekkorát is inflálódna a frissen felvett nemzeti fizetőeszköze. ",,Jol latod,ez pontosan igy van.

martineden 2015.07.03. 16:25:19

@Khonsu: ,,de az összes javaslatod lesöprik és minden erővel olyanba akarnak belekényszeríteni, ami pont az ellenkezője ennak, amiért megválasztottak."...Ja hat ,nem kellett volna hetet-havat osszehazudni es igergetni a semmire.Ez mar regi gorog szokas,de most valszin vegre a kormukre csapnak.

Ad Dio 2015.07.03. 17:06:11

Érdekes ez a szituáció. A "görög út" valójában egyfajta EU-s emberkísérlet voltak arra, hogy hogy lehet a periféria országait közelíteni a centrumhoz. Nos, kiderült hogy így nem... a kialakult helyzetért mindenki felel valamilyen szinten. Igen, szerintem az EKB is... egyetlen szereplőt kivéve: az EU nem görög polgárait... és mivel az EU az adósságot átstrukturálta, így pont ezeken az embereken csattan az ostor legvége... hevvan'... kár hogy mi is köztük vagyunk...

Szelid sunmalac 2015.07.03. 18:11:58

En nem tudom itt ki mennyire ismeri a gorogoket. Nekem volt szerencsem hozzajuk. Emberileg imadom oket, de se alkalmazottnak nem vennek fel egyet sem, se kolcsont nem adnek. Gorog foldmuvesek soktizmillas traktorokat vettek eu-s penzekbol a zsenkendonyi kertjukbe, amit aztan sosem hasznaltak. Vodorszam ontottek a tamogtast mindfele eletkeptelen vallalkozasba, nagy cegeknel naphosszat csak ucsorog sokszaz ember. Tizre ernek be dolgozni, 11ig beszelgetnek, deltol kettoig ebed, aztan szieszta, majd delutan mar irany haza, aztan a taverna. Evtizedeken keresztul!

Tudományos libsizmus 2015.07.03. 18:31:09

Az egy jó vicc, hogy pont a piac mindenhatóságát hirdető EU vezetett be politikai alapon közös pénzt.

Tudományos libsizmus 2015.07.03. 18:42:31

Az orosz külpolitika egyik alapvetése Nagy Péter óta a tengerszorosok megszerzése.

A "nyugat" külpolitkájának egyik alapvetése Nagy Péter óta ennek megakadályozása.

Görögország egyrészt kb. egy köpésnyire van a tengerszorosoktól, másrészt annak koijárata, az Égei tenger az ő birtokuk.

Ezért nem fog a "nyugat" soha lemondani Görögországról. Tehetnek bármit. 10 évente csődbe mehetnek. Sziesztázhatnak mindannyian egész életükben. A "nyugat" Görögországot mindig ki fogja húzni a szarból.

Le Orme 2 2015.07.03. 18:54:29

Sajnos nagyon sok szakmai hiba és tárgyi tévedés van a posztban, amit egyetlen kommentben lehetetlen kijavítani. A legnagyobb hiba: ha a görögök kilépnek az euróövezetből, attól még ugyanúgy megmarad az adósságuk a külföldi hitelezők felé - és ezt nem drachmában, hanem euróban kell fizetniük.
Egyébként már az első mondat is téves:
"Az euró valójában nem egy pénz, hanem egymásra átváltható nemzeti eurók együttese."
Az euró valójában pénz, annyira a nemzeti eurók együttese, amennyire a forint a megyei forintok összessége.

A következő mondatok is hibásak, de nézzük ezt:

„Latin Pénzügyi Unió, a mai eurózóna elődje.” Nem elődje. Az érmék és bankjegyek standardizálása történt meg, de egyébként nem hitelpénzrendszerek egyesítése volt, hanem aranypénzrendszereké. Óriási a különbség.

„A mostani euró sok értelemben hasonlóan épül fel, mint anno a Latin Pénzügyi Unió.”
De ez nem így van.

Le Orme 2 2015.07.03. 19:08:53

Amúgy volt szerencsém élőben Janisz Varufakiszhoz, szakmai műveletlenségét és komolytalanságát energikussággal próbálta pótolni. Ez jól jöhet a politikában, de a szakmai fórum előtt nem volt hitele, még az unortodoxok is csóválták a fejüket, hogy mi a francot hablatyol. Vicc, hogy pénzügyminiszter lehetett egy ilyen fantaszta csókából.
@kewcheg: "Az ő kormányaiknál legalább első helyen állt az ember." Kártékony kalandorok, ugyanúgy, mint Medgyessy.

HaCS 2015.07.03. 19:47:38

Azért a téma megértéséhez hozzáfűznék néhány tényt árnyalva a meglehetősen egysíkú gondolkodást.

1. A trojka sokkal nagyobb megszorításokat követel a görög kormánytól, mint megbukott elődjétől. Ezen megszorítások nagy részébe a Sziriza már belement, de ez sem tűnik elegendőnek.

2. A trojka által diktált feltételrendszer az utóbbi öt évben egyáltalán nem vitte közelebb Görögországot a probléma megoldásához. Az államadósság (és ezzel a kamatkiadások) az egekben, a gazdaság kétszer akkorát esett, mint amekkorát egy mostani esetleges államcsőd esetére prognosztizálnak.

3. A görög államháztartás elsődleges (kamatkiadások nélkül) szaldója pozitív. Magyarán a görög állam fenn tudná (jelen pillanatban) tartani az országot, a brutális adósságának törlesztését nem tudja teljes mértékben fedezni.

4. Az előzőből is következik, hogy a trojka hiteleire legfőképp azért van szüksége, hogy vissza tudja fizetni az előző hiteleit jórészt éppen a trojkának. Magyarán az sem állja meg a helyét, hogy a hitelezőknek "újabb" kölcsönöket kellene kihelyeznie, hiszen éppen a saját másik zsebükbe tennék a pénzt.

5. Hosszú-hosszú évek óta megy a vita az eurozónában, hogy az átlaghoz képest erős az euro vagy nem. A déli államok az euro gyengülésében lennének érdekeltek, hogy az ő termékeik is versenyképesen jelenhessenek meg a világpiacon, az északi országok (akinek termékei így is versenyképesek, ill. akiknek a legtöbb megtakarítása van) az erős euro fenntartásában érdekeltek. Ezidáig jelentős túlsúllyal az ő érdekeik érvényesültek.

6. A válság előtt a többletes országok, ill. a prosperáló bankok semmi kivetnivalót nem találtak, sőt szorgalmazták a hitelkihelyezéseket nem kimondottan fizetőképes adósoknak csábító alacsony (kezdeti) kamatokkal. Amiből aztán az ottani állampolgárok személyes hiteleikből, ill. az állam(ok)nak nyújtott hitelek esetén a fizetéseikből bátran vásárolták az északi országok termékeit pörgetve ezzel az ottani gazdaságot, ami újabb ottani megtakarításokhoz, majd újabb hitelkihelyezéshez vezetett, és ez így ment egészen a válságig. Megjegyzem ugyanez történt Mo.-on is szerencsére Euro nélkül.
Egyszerűen arról van szó, hogy azért élnek most ennyire jól a németek, amiért rosszul élnek a görögök és vice versa. (Az eurozóna külkereskedelmi mérlege gyakorlatilag nullás, idén (rekord) kb. 25 mrd Euro pluszt mutat, ami a gazdaság méretéhez képest minimális, magyarán a belső kereskedelemben keletkeznek az országos többletek, és a hiányok is.)

Én nem azt állítom, hogy a görögök egy példamutató nemzet, csak azt, hogy a kép nem teljesen fehér vagy fekete. Mivel elég sok érv elhangzott itt már a görögök ellen, úgy éreztem nem hunyhatunk szemet a másik oldal érvei felett sem.

Rodolfo63 2015.07.03. 20:26:54

@HaCS:

"1. A trojka sokkal nagyobb megszorításokat követel a görög kormánytól, mint megbukott elődjétől. Ezen megszorítások nagy részébe a Sziriza már belement, de ez sem tűnik elegendőnek."

de, épp elegendőnek tűnt, csak az utolsó pillanatban a sziriza kihátrált, hogy trükközzön, blöfföljön, lényegében a saját politikai hitelét megőrizze otthon - csak kicsit túlblöffölték magukat

"2. A trojka által diktált feltételrendszer az utóbbi öt évben egyáltalán nem vitte közelebb Görögországot a probléma megoldásához. Az államadósság (és ezzel a kamatkiadások) az egekben, a gazdaság kétszer akkorát esett, mint amekkorát egy mostani esetleges államcsőd esetére prognosztizálnak."

de még mindig nem érték el a lehetséges minimumot, még mindig tudnak hova tovább zuhanni

"3. A görög államháztartás elsődleges (kamatkiadások nélkül) szaldója pozitív. Magyarán a görög állam fenn tudná (jelen pillanatban) tartani az országot, a brutális adósságának törlesztését nem tudja teljes mértékben fedezni."

azért van némi összefüggés a gazdaságuk teljesítménye és aközött, hogy vannak hiteleik - hitelek nélkül nem tartanának itt sem

"4. Az előzőből is következik, hogy a trojka hiteleire legfőképp azért van szüksége, hogy vissza tudja fizetni az előző hiteleit jórészt éppen a trojkának. Magyarán az sem állja meg a helyét, hogy a hitelezőknek "újabb" kölcsönöket kellene kihelyeznie, hiszen éppen a saját másik zsebükbe tennék a pénzt."

most 1,6mrd-ot kellett volna visszafizetni, 2 hét múlva talán még 20-at - a sziriza kért 27mrd eurót - azaz még 5,5mrd többletet

"5. Hosszú-hosszú évek óta megy a vita az eurozónában, hogy az átlaghoz képest erős az euro vagy nem. A déli államok az euro gyengülésében lennének érdekeltek, hogy az ő termékeik is versenyképesen jelenhessenek meg a világpiacon, az északi országok (akinek termékei így is versenyképesek, ill. akiknek a legtöbb megtakarítása van) az erős euro fenntartásában érdekeltek. Ezidáig jelentős túlsúllyal az ő érdekeik érvényesültek."

mivel az északi államok talán többet gyártanak exportra, így talán ők érdekeltek jobban egy kicsit gyengébb euróban szerintem

"6. A válság előtt a többletes országok, ill. a prosperáló bankok semmi kivetnivalót nem találtak, sőt szorgalmazták a hitelkihelyezéseket nem kimondottan fizetőképes adósoknak csábító alacsony (kezdeti) kamatokkal. Amiből aztán az ottani állampolgárok személyes hiteleikből, ill. az állam(ok)nak nyújtott hitelek esetén a fizetéseikből bátran vásárolták az északi országok termékeit pörgetve ezzel az ottani gazdaságot, ami újabb ottani megtakarításokhoz, majd újabb hitelkihelyezéshez vezetett, és ez így ment egészen a válságig. Megjegyzem ugyanez történt Mo.-on is szerencsére Euro nélkül.
Egyszerűen arról van szó, hogy azért élnek most ennyire jól a németek, amiért rosszul élnek a görögök és vice versa. (Az eurozóna külkereskedelmi mérlege gyakorlatilag nullás, idén (rekord) kb. 25 mrd Euro pluszt mutat, ami a gazdaság méretéhez képest minimális, magyarán a belső kereskedelemben keletkeznek az országos többletek, és a hiányok is.)"

a görögök sem élnek rosszul, az eddigi megszorítások után is bőven jók az állami juttatások eu viszonylatban - képtelenek akárcsak az átmeneti visszafogásra is, a saját "jólétük" olyan mértékű korlátozására, ami az egész jövőjüket pozitívan befolyásolná, korruptak és iszonyatosan nagy az adócsalás

"Én nem azt állítom, hogy a görögök egy példamutató nemzet, csak azt, hogy a kép nem teljesen fehér vagy fekete. Mivel elég sok érv elhangzott itt már a görögök ellen, úgy éreztem nem hunyhatunk szemet a másik oldal érvei felett sem. "

valóban, még a válság előtt a mag országoknak kellett volna visszafogni a hitelezés túlfűtését, igaz, a válság után már hiába is próbálkoznak - de ettől még a fő felelőtlenek az eladósodó országok

HaCS 2015.07.03. 21:14:14

"de, épp elegendőnek tűnt, csak az utolsó pillanatban a sziriza kihátrált, hogy trükközzön, blöfföljön"

Azért másokat sem kell félteni. A mikor azt írtam, "megszorítások nagy részébe a Sziriza már belement" valahol itt jártunk időrendben:

index.hu/kulfold/eurologus/2015/06/23/gorogorszag_engedett_a_nyomasnak/

"most 1,6mrd-ot kellett volna visszafizetni, 2 hét múlva talán még 20-at - a sziriza kért 27mrd eurót - azaz még 5,5mrd többletet"

Ez nem jelent semmit. Év/év alapon a mostani kondíciókkal fenn tudnák tartani az országot. Feltételezem, hogy az eddig idén törlesztett adósságokra elment a pénzük.

"mivel az északi államok talán többet gyártanak exportra, így talán ők érdekeltek jobban egy kicsit gyengébb euróban szerintem"

Mint írtam az ő magasabb hozzáadott értékű termékeik versenyképességére kevésbé van negatív hatással az erős árfolyam. Ha tabletet gyártasz csak néhány más országgal kell versenyezned, ha kukoricát akkor kissé többel. Ill. fontos a megtakarítások, beruházási pénzek reálértéke is. Ha több az import beruházásod jó az erős euro, ha évek óta nem ruháztál be, nem fejlesztettél, akkor nincs ez az előny.

"a görögök sem élnek rosszul"

Ebben teljesen igazad van. Az említett északi országok termékeit mai napig élvezik hitelből. Ezen kívül a fizetéseik, juttatásaik még ma is túl vannak az ország teherbírásán.

Egy dolgot viszont még hozzáfűznék, csak ha már szóba kerültek a trükközések. Görögország azért nem mehetett csődbe 2011-ben, mert csődesemény esetén aktiválódtak volna a CDS-ek, és a nyugat-európai biztosítóknak kellett volna lenyelni a bukót. Ehelyett részleges adósságelengedésre kötelezték a magánhitelezőket, amit viszont nem ismertek el csődként. (Az adós nem fizetett, de az erre kötött biztosítás nem lépett életbe.) Ebbe pl. Ciprus majdnem bele is rokkant.
Most, hogy már nem a legfejlettebb államok bankjainak, hanem a teljes eurozónának (benne a szlovákokkal, az észtekkel) a hátán van elosztva a teher ez már nem szempont. Görögországra meg ráhúztak egy nyilvánvalóan hatástalan intézkedéssorozatot, amivel elvesztegettek négy évet, aminek a végén így is csődbe mennek.

vizipipa 2015.07.03. 23:25:07

@HaCS: "A görög államháztartás elsődleges (kamatkiadások nélkül) szaldója pozitív. "

Azért nem ártana a tényeknél maradni! Az ugyanis ez:
i.imgur.com/LYjfuww.jpg

2014-re ezer apró trükkel (nem ismerős kifejezés?) sikerült egy minimális elsődleges többletet összehozni. A 2015-ös adat persze csak első negyedévi, és a jóslatok megint mínuszt jeleznek.

Nem véletlenül kérnek még erre az évre 1,5% körüli többletet a hitelezők.
Ugyanakkor ez nem teljesíthető, csak kiadáscsökkentéssel vagy vagyoneladással.
Az utóbbi ugye nem strukturális megoldás hanem alkalmi.

A kérdés meg politikai, a társadalom tűrőképessége. A kormány kiegyezhet, de ha a társadalom nem nyeli le, akkor jön a káosz és vele a csőd. Ezt is tudja minden fél, otthon eladni viszont a görög kormánynak kell.

Messzi Vetek 2015.07.05. 08:24:53

@Rodolfo63: komolyan gondolja, hogy a görög csőd _megnyugtatná_ a többi eladósodott eurozóna ország hitelezőit? mert akkor abból értenének az országok, hogy ejnyebejnye, ha trükköztök, akkor csőd lesz, tessék szépen visszafizetni a lóvét okosba - jól összeszedné magát a hülye Portugália, Spanyolország meg Olaszország (mint a vásott kölykök az oviban, mert ez így megy) és mindenki együtt énekelne meg táncolna boldogan?

mert szerintem meg teljesen más hatása lenne; konkrétan mindenki bepánikolna és mentené a pénzét a fenti országokból és bármit is csinálnának, úgy becsődölnének, mint a sicc. aztán Fro, majd No.
a britek még időben itthagynák a süllyedő hajót, ahogy szokták. nekik mindig van B tervük.

de ilyen nem lesz. a görögök szavaznak egyet, akármi is lesz a végeredmény, szépen beállnak a sorba és fizetni fognak. lehet, hogy a nyugdíjakat nem kell megvágniuk annyira, ez lesz a nagy eredmény. az egész egy színház a szerencsétlen görög népnek (meg a többi EU citizennek), nehogy azt higyjék már, hogy nincs demokrácia. mert már hogyne lenne.

pitcairn (törölt) 2015.07.05. 12:32:15

@Messzi Vetek:

nem nyugtatná meg ellenben, egy sziriza féle ámokfutás a többi jelöltet is választásra kényszerítené

1. opció: a görög faszság követése egyenesen a teljes összeomlásig

2. opció: alapvető strukturális reformok végig-vitele

ahogy a sziriza őrültségeit nézem, nem hinném hogy sokan követnék őket...

Messzi Vetek 2015.07.05. 19:27:12

@pitcairn: második opció alatt gondolom az EU strukturális reformjainak végig-vitelére gondol.
mert az ugye nem olyan tuti, hogy az összes részmérleg mínuszos, de mi most megszorítunk ennyit, jövőre meg ennyi plusz annyit, míg végül annyira leamortizáljuk a szociális hálót, a piaci környezetet - a növekvő adókkal -, meg az állami szerepvállalást (EÜ, oktatás, jogszolgáltatás, etc) - a csökkenő költségvetéssel -, hogy a végére már aktív munkaerőnk sem marad (mivel mindenki aki bír, húz a magországokba).

nota bene, Mo esetében (most) a folyó fizetési mérleg viszonylag OK, azt' mégis, mintha elkerülhetetlennek tűnne a fenti forgatókönyv.

Kivlov 2015.07.06. 08:49:15

@Khonsu:
persze.
Így meg tömhetjük a zsebüket az idők végezetéig. És ha hasonló helyzetbe kerül bárki más, hivatkozási alapja is lesz a több100 mrd ojró "támogatásra." vicc

Le Orme 2 2015.07.06. 12:59:15

Pogátsa Zoltánt miért kérdezi a rádió a görög ügyről? Nem az elfogultságával van a baj, hanem azzal, hogy semmit nem ért az ügyhöz, hazudozik, csúsztat és gazdaságelméletileg amatőr.
süti beállítások módosítása