Elrontottuk a kárpótlást és a privatizációt?
2015. június 07. írta: Redakció

Elrontottuk a kárpótlást és a privatizációt?

barbara_kolm.jpg

Óvnak minket az eurótól a szabadpiaci héják. Nem várt helyről kapott méltatást az orbáni unortodox gazdaságpolitika: a libertárius és szabadpiaci ideológiát népszerűsítő, nemzetközi Free Market Road Show budapesti konferenciáján méltatták a magyar egykulcsos jövedelemadót, ami szerintük minél alacsonyabb, annál jobb; Magyarországnak pedig valóban jobb, ha kívül marad az eurózónán. A vita magyar résztvevői viszont a hazai rendszerváltás és kapitalizmus hibáira hívták fel a figyelmet. Tudósításunk a konferencia első beszélgetéséről.

Elrontottuk a kárpótlást és a privatizációt, az állam pedig legyőzött minket? A vállalkozások előtti legnagyobb akadályt az állam korlátozó szabályozásai jelentik – ebben talán a Free Market Road Show minden résztvevője egyetértett. A konferenciasorozat budapesti vitáján texasi, osztrák és magyar előadók ostorozták a vállalkozások ellenfeleit. Orbán Krisztián üzletember szerint Magyarországon a politikum legyőzte a gazdasági szférát, hiányzik az államnak ellenállni képes vagyonos réteg és el lett hibázva a kárpótlás és a privatizáció. Tudósításunk a konferencia második vitájáról.

Európának a sokszínűség az erősség; az állam célja pedig a jog uralmának biztosítása. És ennyi – mondja a Mandinernek Barbara Kolm, a bécsi Hayek Institut és az Austrian Economics Center vezetője, a Free Market Road Show főszervezője. Az EU- és eurókritikus osztrák közgazdászprofesszorral a sorozat budapesti, Danube Institute-tal együtt szervezett állomásán beszélgettünk az Európai Unió válságáról és a szerinte abból kivezető lehetséges kiutakról; s még az orbáni egykulcsos adóhoz is volt egy jó szava.

Rajcsányi Gellért interjúját Barbara Kolmmal híroldalunkon olvashaták.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr307524074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2015.06.07. 16:36:53

Na ja, Ausztriában könnyű osztrákká válni. Vagy ötfelé válogatják a szemetet és mindenki a kényszerrel születik, hogy pontosan a parkolóhely közepére álljon (más is ki tudja nyitni az ajtót).

Ugyanakkor szépen elbújtatták a korrupciót, minden ki van szervezve gebinbe, van levegő, de a rendőr gyorsan ott terem, ha szombaton berreg a fűnyíró, ötven méterenként madárházikó (automata sebességmérő), tarka népség, rengeteg potyautas az állam nyakán.

Egyszóval: akár mi is lehetnénk, ha nem a mediterránabb mintát választjuk és sikerül odébb vontatni magunkat, Hänsel und Gretelein kerek erdeje mellé.

Ebből a futamból csak annyi a lényeg, eleve öt felé kell válogatni a szemetet és középre kell parkolni. No meg, vasárnap népviseletben templomba járni, oszt majd meglássuk, lesz-e itt Kána, vagy isszuk tovább a csapvizet?

nógrády 2015.06.07. 17:53:24

Elrontottuk a kárpótlást és a privatizációt?

Eléggé "időben" jöttünk rá....

gyalog.galopp 2015.06.07. 18:07:55

"Európának a sokszínűség az erősség; az állam célja pedig a jog uralmának biztosítása. És ennyi – "

Ez a joguralom valami újfajta vallás akar lenni.

Sólyom szárnyaló elvtárs, anno alkotmányosan megmagyarázta, hogyan lehet a közös vagyont privatizáció címén elherdálni, ehhez ugyanis alkotmányos magyarázat kellett a megfelelő joganyag hiánya miatt.
Van egy testület, amelyik alkotmánybíróság címén, felül írhatja a jogalkotó , vagyis a parlament akaratát.
Akkor most ki uralja a jogot?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.06.07. 19:02:19

Az elitek tőkekonvertálása hatalmi taktika. A szocialista rendszerből szabadultak a politikai tőkét konvertálják gazdaságira. Erre találták ki a privatizációt és kárpótlást. A kapitalista rendszerben a gazdasági tőkét konvertálják politikaira. Jó példa rá az USA.

gyalog.galopp 2015.06.07. 19:16:49

A privatizáció nem arról szólt, hogy magánvállalkozást üzemeltetni képes emberek kapják a vagyont, hanem egyszerűen pofára ment.
Mivel az országban a tűz közeli vezetők mindenhez értettek, csak az üzlethez nem , a szaréhúgyé kapott vagyont, üveggyöngyé adták tovább.

Toportyán Zsóti 2015.06.07. 19:48:14

Szerencsére pöttyöske valamiért nem váltotta rubelre a jegybanki tartalékot,így nem tette fel a koronát az unortodoxnak nevezett elqrásaira,de nem sok híja volt...

Petike57 2015.06.07. 20:15:35

@nógrády: Nem elrontottuk-elb@sztuk!

Bell & Sebastian 2015.06.08. 00:23:27

@gyalog.galopp: A privatizáció egy mesterségesen előidézett, szőnyegbombázás utáni állapot, amiből főnixként kellett volna kiemelkednie az új rendnek.

De mivel se Ötéves Terv nem volt, se Marshall -segély nem jött, az adóssághegy pedig maradt, aminek jelentős részét mi sose láttuk, nemhogy elköltöttük volna, legalább háromszoros baklövést követett el Antall, aki túl sokat magyarázott, miközben rinyált mindentől, ami kék-fehérre volt festve.

Ettől függetlenül pikáns, hogy egy osztrák nőci osztja erről az észt, itt karbantartott fogsorával.

Amikor ők voltak itt a legelsők - no, nem is vegyesvállalatok alapításával, hanem a hullarablásban.

Pontosan olyan céghálót hoztak létre, amilyen most a Fidesznek van, nekik már nincs.

Savanyú a seregély.

Csaba Szikora 2015.06.08. 08:47:53

Kívülről-ha nem EU-s állam-bicsérik,felminősítik az országunkat.Belülről,vagy az Unió-ból fikázzák Orbánt.Szerintem ez elmond mindent.
Ha az MSZP maradt volna,beelőztük volna a Görögöket.

Kijelölt Önkéntes 2015.06.08. 08:58:28

Rövid válaszom: Igen.
Bővebben: Nagyon.

I_Isti 2015.06.08. 09:31:06

"Ha végül a kormánynak nincs elegendő bevétele, amit újra tudna osztani, akkor reformokba kell kezdenie, így a nagy kormányzat zsugorodni kezd. "

Ugyan már, akkor legfeljebb kitalálnak egy n+1-edik adót.
A nép, az áldott plebsz, a proletárzsák meg csak hagyja. Mer' ez egy ilyen mulya nép...

Veridicus76 2015.06.08. 09:31:23

A privatizáció legfőbb bűne, hogy nem reprivatizáció történt, pedig sok esetben lehetett volna. Ezzel összefüggésben a kárpótlási jegyek a korrupció és az illetéktelen tulajdonhoz jutás egyik forrása lett. Az Antall-kormánynak ez elévülhetetlen bűne.

marko11 2015.06.08. 10:05:13

A magyar rendszerváltás, ill. a privatizáció a legelcseszettebb volt K-Európában. (Máig isszuk a mérgező levét!)
Gyorsan és mindent privatizálni volt az - ostoba! - magyar jelszó. Bármi áron! (Magyarul: áron alul!)
Az pedig, hogy igazságos is lehetne (lásd pl. kuponos privatizáció!), az meg sem fordult a magyar "elit" fejében.
Így lettünk aztán - minden várakozással ellentétben - a szovjet blokk egykori éllovasából egy sánta ló!

rumpundli 2015.06.08. 17:51:48

@Bell & Sebastian: "az adóssághegy" Számszerűen?
Tényleg elqrtuk, a nép vagyonát, életét, jövőjét, nyugdíját, egészségügyét....stb. kidobtuk pár ember pofátlan meggazdagodásáért. Elhittük az adóssághegyet, az évi 70 000 ikarus exportjának a fújozását, a ganz daruk .....stb. leócskázását, az ezer főre jutó orvosok feleslegességét... Szóval jól át lettünk szabva, és most a morzsákon marakodunk.

Bell & Sebastian 2015.06.08. 18:34:03

@rumpundli: Mai áron? Úgy 150 Mrd dollár. Ami csak azt jelenti, 25 év után is pontosan ugyanennyi, ha nem több.

Mikor fogy el? Soha, ha csak el nem engedik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.06.09. 03:17:48

@Bell & Sebastian:

azért nem rossz teljesítmény nácikám, hogy ilyenkor nem fájdul meg a hasad.

KissGecihuszár 2015.06.09. 10:27:19

Igen, azt biza elkúrtuk; nem kicsit, NAGYON! S ha ezt bárki -esetleg egy Osztrák luvnyellíta- dörgöli az orrunk alá, nos akkor nem kell arra hivatkozni, hogy "mindent a Labancoknak köszönhetünk, mert miattuk szoptuk garatra anno Trianonban éssatöbbi, hanem el kellene gondolkodnunk az elmúlt 25 "rendszerváltó" évünkön, azon a nettó szerencsétlenkedésen, amit leművelt a mindenkori politikusi "elit", s amihez jóféle birka módjára asszisztált mind az akkori, mind a menetközben felnőtt generáció! Sajnos, a jelenlegi gazdaságpolitika sem teremt olyan makrogazdasági miliőt, feltételrendszert, mely kedvező feltételeket teremthetne -egyebek mellett- a real vidék gazdasági, társadalmi felemeléséhez, az évtizedek óta agonizáló megyék, régiók feltámasztására. Látható, hogy pl. az M8, M9 autópályák hiánya hogyan veti vissza az M9 esetében Dél-Bács, Tolna, Somogy, Dél-Zala fejlődését, az M8 hiánya pedig jelentősen megnehezíti Hazánk K-Ny irányú átjárhatóságát, ezáltal alternatívát jelentve a mára már szinte járhatatlanná váló M1, a korszerűsítés ellenére is túlzsúfolt M0, illetve M5 sztrádákkal, illetve 52-es, 62-es főúttal szemben. Ami az adórendszert illeti; ott sincs ok ünneplésre, ugyanis attól ,hogy kemény 1%-al csökkent a munkavállalói SZJA kulcs, nos ettől még horror mértékű az egyéb, munka után fizetendő munkáltatói, munkavállalói járuléktömeg, nem is beszélve a világrekorder 27%-os ÁFÁ-ról, melyet minden "valamire való" cégnek csengetni kell, ugyanis amennyiben megy a biznisz, akkor ugyebár több ÁFA keletkezik, mint amennyi levonható, nem is beszélve az arányosításról, amikor a költségoldali ÁFA egy bizonyos %-a vonható le! S ha ezek még nem lennének elég, nos akkor ott van a tragikus szakképzési helyzet, melynek következtében számos olyan cég van, akik -elegendő jól képzett szakmunkás hiányában- inkább húznak/halasztanak további invesztíciókat és persze olyanok is akadnak, akik inkább más országokba települnek. Ahhoz, hogy Hazánk valóban meginduljon felfelé, nos ahhoz legalább 3-400ezer valódi hozzáadott-értéket előállító munkahely kellene, elsősorban az ország Keleti, DÉli megyéiben, miáltal stabilizálódna az 5-6%-os GDP növekedés, melyre már lehet azt mondani, hogy gyarapodunk...

rumpundli 2015.06.10. 08:04:13

@Bell & Sebastian: Ha ez ilyen egyszerű lenne! Egyszerűnek persze az.
Tájékozódásul pl.: privatbankar.hu/kotveny/kezdosarok-mar-zsigmond-kiraly-is-a-magyar-allamadossag-rovid-tortenete-248872
vagy: index.hu/chart/2010/11/29/allamadossag/
és a ma regnáló klikk szerint: index.hu/gazdasag/2012/11/06/adossag/
Csak mutogatnak, és átgondolatlanul vádaskodak. Mennyi? Annyi! Mi mennyi? Mi annyi? .... A csontot meg csak rágjuk, rágjuk, az oktatás reformjától a jövő generáció már nem is fogja tudni hogy miért "hüje"!

Bell & Sebastian 2015.06.10. 11:40:17

@rumpundli: Csakhogy itt már nem puszta adósságról van szó, hanem politikai pórázról. Ami kicsiben is működik, mert gátolom a felhalmozást úgy, hogy az égegyadta világon mindent fölüladóztatok és én döntöm el, mire adok pénzt, akkor a befolyásom mindenre kiterjed.

Hogy még bonyolultabb legyen, az állam is ad kölcsönt és a bank is sarcol, egymás vetélytársai a játékban úgy, hogy időnként összefognak.

Az egész értelme a vagyontranszfer, ~koncentrálás.

De ami a legpikánsabb: az egymás felé tartozást időnként jóváírják hithű zsidó módjára, a gójok nyögjenek csak tovább, rabigában.

Ennyit mára az áldemokráciáról, államról és bankokról.

Bell & Sebastian 2015.06.10. 11:44:14

@mavo: Mitől? Ha neked van folyamatosan hányingered. Mert tőled ugyan nem, ne értékeld felül magad.
süti beállítások módosítása