Mennyit ér a béndeki program? − ismét az igazi konzervativizmusról
2015. május 14. írta: aristo

Mennyit ér a béndeki program? − ismét az igazi konzervativizmusról

pkp.jpg

„Egy ökröt lát a béka s szép,
    nagy testét írigyen csodálja.
És ő, ki csak kicsi, egy tyúktojásnyi ép,
jól felfuvalkodik, dagad, feszül a hája,
    hogy oly ökörnyi nagy legyen. «Tudom, -
        szól, - most se kell sok, nézd hugom,
elég-e mondd? no még! s most nézd, elég-e kérlek?
- Még nem. - Hát most talán? - Most sem. – Hát nincs szemed?
- Meg sem közelited.» S a pöttömtestü féreg
        addig dagad, míg szétreped.

Sok ilyen ostoba teremt itt zűrzavart:
a kispolgár kastélyt építtet, mint a herceg,
    kis herceg nagykövettel henceg
        s a márki apródot szalajt.”
(Jean de la Fontaine: A felfuvalkodott béka)

Sokáig úgy gondoltam, hogy például Béndek Péter egy olyan figura, akiről nem kéne beszélni. De legutóbb olyat sikerült tennie, ami megér talán néhány mondatot. Ugyanis a Mandineren megjelent, vele készített interjúban ismét elénk állította az „igazi konzervatív” emelkedett személyét – saját magát. Önmagában a hosszú, tartalom nélküli beszéd nem nagy művészet, szinte mindenki képes rá, még a politikusok is. Az, hogy az „interjú” alanya semmilyen érdemi kérdésre nem válaszol, az is mindennapos; a politikusoknál még érthető is: ha nem mondok semmit, abból nem lehet baj. Itt azonban az embernek az a roppant kínos és ijesztő érzése támad, hogy Béndek nem ködösít, hanem azt hiszi, hogy az adott kérdésre tényleg válasz az, amit ő ad. Ez pedig katasztrófa. Nem az olvasók szempontjából – azok legföljebb unják –, hiszen hál' Istennek nincs gyakorlati esélye annak, hogy Péterünk bármikor olyan helyzetbe kerül, hogy az élünkre álljon – hanem a saját szempontjából.

Az interjú sajátos báját, többek között, az adja, hogy két olyan ember – a kérdező s a kérdezett – szerepel benne, akiknek világképében a nadír és a zenit egyaránt Orbán Viktor. Nem a Fidesz, nem a jobboldal, nem a populizmus, nem a demokrácia vége, hanem a felcsúti Orbán Viktor, mint ember, a gonosz maga. Bárhol, bármikor, bármi történik, Pintérre és Béndekre mindig számíthatunk: néhány mondaton belül belekeverik Orbán Viktort. Ha jó dolog történt, akkor az az ő akarata ellenére történt; ha rossz, akkor meg miatta. Irigylésre méltóan egyszerű világ ez, ahol a gyűlölet lobogó tüzében elég minden kétség és megfontolás; jöjjön az Apokalipszis, pusztuljon minden, ha Viktor is vele pusztul. Kopernikusszal szólva, tán orbánocentrikus világképről beszélhetünk esetükben.

Az interjú maga hosszú, úgyhogy nem térnék ki minden részletére; különösen azokra nem, melyek megértetik velünk, hogy miért jó az, ha a párt minden tagja és követője elfér Béndek nappalijában. Csak azokat vennénk szemügyre, amelyek egy politikai párt programjaként felfoghatóak (lennének). Itt van mindjárt az első. „Elég ambiciózus a programja. Hogyan működne például a »korrupció kíméletlen letörése«?” A következő válasz 2099 karaktert tesz ki. Megszámoltam. Ebből egy, azaz egy mondat szól a korrupció megfékezéséről. A lényege: úgy kell csinálni mint nyugaton. Hogy ott hogyan csinálják és az valóban működik-e, az Béndek titka marad. A többi a magyar pártpolitika szabványos „programkészítés” című tevékenységéhez tartozik. Ez egy roppant nehéz, emberpróbáló feladat. Olyannyira, hogy volt olyan, amikor két napig is eltartott. Ezután büszkén bejelentették, hogy sikerült megegyezni a „közös értékekben”, majd itt felsorolás következett a „Liberális olvasókönyv fogyatékosoknak” című oktatási segédletből, külön kiemelve a demokrácia, jogállamiság, atlanti elkötelezettség szentháromságát; a program pedig máris kész, mondták csillog szemmel. Az egészet pedig elkeresztelték „demokratikus minimumnak”. Mondjuk roppant kíváncsi lennék a demokratikus maximumra – de belátom, erre egyre kisebb az esélyem.

Persze alapvetően feltehető a kérdés úgy is, hogy mi lehet cél még egyáltalán – Béndek szerint – egy olyan államforma keretein belül, amelyik elterjedt a széles nyugati világban és alapvetései – ha vannak – százszor le vannak írva nemzetközi szerződésekben, jegyzőkönyvekben, alkotmányokban, egyetemi tananyagban, óvodások mesekönyveiben és rajzfilmek szcenárióiban. Hiszen a világ készen van, a liberális tömegdemokráciák a lehetséges társadalmak legjobbikai, talán már csak a mozgássérült cigány leszbikus leányanyák első országos gyorskorcsolyázó versenyének a megrendezése van hátra. Esetleg vannak még kisebbségek, akiknek a jogait még nem védtük meg, talán mert nem is tudunk e kisebbségek létezéséről. De ami bizonyos: mihelyst értesülünk létükről, egyből megvédjük őket, de úgy, hogy attól koldulnak. Vagy még jobban. Lásd a béndeki konzervatív véleményt a melegek házasságáról.

„A magyar gazdaság jelenlegi állapotát több olyan helyről is dicsérték, ahonnan korábban az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika komoly kritikákat kapott. Ez nem mond ellent annak, amit elmondott?” − szól a kérdés Béndekhez, aki szerint természetesen: NEM. A jeles auktor úgy emlékszik, hogy nem volt államcsődközeli helyzet 2010-ben, ezért aztán nem volt mit megmenteni. Lehet, hogy a gazdaság növekszik, de az nem a kormány műve és a „trendeket” (sic!) előrevetítve 2018-ra minden romokban fog heverni. Magyarország rossz úton jár, a kormány pedig szemtelen. Ehhez most – nézd el nekem nyájas olvasó – nem fűznék kommentárt. Az emlékezet különös dolog, főleg egy „igazi” konzervatív esetében.

Jön egy újabb kérdés: „Mi az önök terve? Hogyan varázsolnák világszínvonalúvá a magyar oktatási rendszert?” Hát, ezt sem tudjuk meg. Megtudjuk viszont, hogy nem tervek kellenek – az nincs is értelemszerűen –, hanem „jövőkép”. Megtudjuk viszont, hogy a PKP-sok – mind a tízen – azt várják az oktatástól, ott mindenki azt érezze, hogy „hasznosan töltik az idejüket”. Ez valóban nagyszerű lenne, különös tekintettel az általános iskola alsó tagozatára, ahol ugyebár, állítólag minden eldől. Egyébként pedig – ha nem kérdezték volna meg – ki kell alakítani a világszínvonalú oktatási rendszert. Valahogyan. Később megmondjuk. Ne kíváncsiskodjanak. Ceterum censeo: Magyarország rossz úton jár, a kormány pedig szemtelen.

„Mit csinálnának jobboldali pártként a szegényekkel? A baloldalon a legújabb megközelítés az alapjövedelem eszméje. Mit mond egy polgári konzervatív párt?” A kérdésre azt válaszolja a derék interjúalany, hogy Magyarországon nő a szegénység. Ezt ugyan semmiféle statisztika nem támasztja alá, nem is ezt kérdezték, de akkor is rossz. Hogy lássék a konzervatív virtus, a szegények számához, amit a liberális hozzáértés minden alap nélkül négymillióra szokott tenni, hozzáad még egy milliót. A konzervatív úr a pokolban is az. Egyébként is most nézett egy kimutatást, hogy melyiket, az nem derült ki. A szegényeket pedig át kell alakítani, „értékteremtő magyar állampolgárokká tenni”. Átalakítani valakit – szép, igazi, mélyen konzervatív gondolat. Hogy miként csináljuk? A fene tudja. Különben is, fentebb mondotta volt, hogy a politikáról „az a véleményünk, hogy alapvetően közösségi műfaj”. Találják ki maguk. Ceterum censeo: Magyarország rossz úton jár, a kormány pedig szemtelen.

„Mit jelent a programjában az, hogy »a százötven éves magyar közéleti megosztottság felülírása a különleges ország perspektívájával«?” Mindenekelőtt megtudjuk, hogy kicsiny hazánk megosztott. Ki gondolta volna. Trianon, nacionalizmus, népi-urbánus, bla-bla-bla. A megosztottságot pedig úgy írná felül a „különleges ország perspektívájával”, hogy nem tudja, hogyan. Valahogy. Az egész kísértetiesen emlékeztet Hankiss Elemér „Találjuk ki Magyarországot” mozgalmára. Már az is roppant sikeres volt.

A továbbiakban pedig megtudjuk, hogy sem a jobb- sem pedig a baloldal nem jár jó úton, egyedül a derék Juhász Péter szimpatikus; két joint között, konzervatívan, nyilván.  Ezt tudtuk meg mi, mindannyian. Aki ezután sem szavaz a PKP-ra, az nyilván nem konzervatív.

Legyetek egyformák! – hangzik az ige a budai hegyek Olimposzára felpöffeszkedő igazi értelmiségi szájából – Legyetek olyanok mint a többiek! Természetesen mindezt a  „különleges ország perspektívájával”, anélkül hajítófát sem ér az egész. A találékony, igazi konzervatív innováció forrásvidékén járunk most, egy lépésre attól, hogy a jó Béndek nyomán megértsük és akaratunkhoz hajlítsuk a világot. Csináljunk mindent pont úgy, mint a nyugat. Mert az jó. Nekik. Értsd: építsünk hadiflottát és gyarmatosítsunk mi is. Bombázzuk Afganisztánt Oszamáért, Irakot az olajért, a többieket meg csak úgy. És akkor mi is olyan fejlettek leszünk. Értjük, nagyszerű. Az ötlet eredetisége szárnyakat ad. Ám nincs lesújtóbb annál, mint amikor Ikarosz szárnyai a ház előtt álló kandeláber égőjétől olvadnak meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr367456554

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 07:07:21

Az ilyen levitézlett péntekek vagy béndekek már régóta megmutatták igazi arcukat: a fanatikus balliba antidemokrata és keresztényellenes aktvista arcát.

Az emberkének 1 hely kell 2018-ban a ballib összefogás listáján, erről szól az egész projekt.

Doberdo 2015.05.14. 07:34:27

@maxval bircaman szerkesztő: Mondja a fentieket valaki, aki hivatalosan birkához hasonlítja magát ?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2015.05.14. 07:58:34

Aristo, te affektáló makimajom, taníts még konzervativizmust, tanits közgazdaságtant, taníts muffinsütést. :-))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.14. 08:00:30

Aristo jól kiszúr a Mandinerrel! Az igazán jó írásait a saját blogjának tartja meg, a többit pedig ide küldi...

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 08:54:15

Béndek hozzátok képest 2 osztállyal feljebb létezik narancsprostik,minap döntött a bíróság gazdátok kifizetőhelye a századvég ahonnan kapjátok a zsét.

Toportyán Zsóti 2015.05.14. 08:56:58

@maxval bircaman szerkesztő: Ballibázó birca,ez már nevetésre ingerlő.Kidobott minden kopek amit rád pazarol putingazda.

Pelso.. 2015.05.14. 09:41:58

A bombázás és a leendő fejlettség kapcsolása gyöngyszem, óriásplakátra vele majd.

Robinzon Kurzor 2015.05.14. 09:46:05

De ha a borozófus meg a blogozófus ennyire jelentéktelen figurák ("a PKP-sok -- mind a tízen"), akkor aristo miért ereszkedik le a szintjükre?

Pelso.. 2015.05.14. 10:21:25

@Holger Hartland: Hozzátenném: vannak az igazán jó írások, meg a még azoknál is jobbak..

2015.05.14. 12:43:03

na tessék, már megint kiderült, hogy ez a Béndek milyen jelentéktelen figura. annyira az, hogy a fideszmajom aristo is szükségét érezte jól elmondani róla a tutit. ezzel persze reklámot csinál neki, de sebaj, a fideszmajom és a ráció eddig se voltak túl nagy haverok. jelzem, 2018-ban lesz választás. még van nekik egy ici-pici idejük konkrét programot írni, ahogy a fidesz is tette annak idején (nyilván:DDDD)

Adam Ant 2015.05.14. 13:17:10

@maxval bircaman szerkesztő: " fanatikus balliba antidemokrata keresztényellenes ", tudod is te, birca, amikor éppen egy ilyet sercintesz, hogy merre van a bal és merre a jobb........ - köpnöd kell és kész.:) Belső késztetésnek engedelmeskedsz.:)

Adam Ant 2015.05.14. 13:21:29

@Doberdo: Oroszlánnak csak nem nevezheti magát, ennyi realitásérzéke talán még maradt benne, egy oroszlán nem köpköd ennyit....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 13:39:45

@Adam Ant:

Nincs kifogásom se baloldaliak ellen, se jobboldaliak ellen. A ballibeket viszont nem kedvelem sehogy se.

TG69 2015.05.14. 13:41:34

Az a baj, hogy ez már kezdi elérni a bayeri magasságokat. Sok-sok butaság van becsomagolva egy izléstelen, ironikusnak szánt ám inkább pocskondiázó/ lenéző stílusba. Még a ritka jó észrevételek is köddé vesznek a nagy homályban. Kell ez nekem? Nem. Nem olvasok több aristot :) !!!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 13:42:06

@Doberdo:

A birca békés, de határozott állat, kedvenc tápláléka az igazság. Sokan gyűlölik megvesztegethetetlen, független jelleme miatt.

Bryan élete 2015.05.14. 14:49:39

".... akiknek világképében a nadír és a zenit egyaránt Orbán Viktor."

húúúde ismerős ez valahonnan, hol is hallottam? megvan, volt itt valami Gyurcsány, aki egy ívben volt az országveszejtő, pedofil patás ördögtől a hazaáruló putyincsicskáig minden.
Persze a Mandiner hangja akkor is ott zengett a kórusban.
Mint ebben a "Mentsük meg a Fideszt, csak ne látszódjon rajtunk" nevűben is.
Ha van még tenni akaró, tisztességes ember a jobboldalon, akkor kutyázzuk jól le, nehogy már kidugja a fejét valaki ebből a bűzös mocsárból.

vizipipa 2015.05.14. 14:53:36

Szépen elmondtad nekünk, hogy Béndek pici is (10 fő), meg értelmetlen is. OK.

De miért nem a Mandiner fő-, közép-, és alszerkesztőinek mondod, hogy ne szemlézzék már, hisz tök értelmetlen?

Sőt, ha már beszélsz a Mandiner fő-, közép-, és alszerkesztőivel, ugyan kérdezd már meg őket, mikor fogják elzárni a Bencsik Gábor nevű csapot, ami hetek óta non-stop folyik.

Vagy mondják meg, hogy van az a pénz. Megértjük. Még ha nem is szeretjük.

Bryan élete 2015.05.14. 14:54:46

@maxval bircaman szerkesztő: hahaha, vidéki rokonomnak vannak birkái, majd megkérdem tőle, hogy jóllaknak-e igazsággal és hogyan adagolja. Esténként mesél-e nekik a jóságos és igazmondó, defőleg becsületes és egyáltalán nem korrupt Orbán Viktorról.
Szerintem - ha tényleg okosak - röhögve fetrengenek az akolban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 15:24:31

@Spániel:

Nem hiszem, hogy Orbán nem korrupt. Orbánt a helyén kell kezelni. Mindenképpen kiutat keres a 25 éves válságból, ezért le a kalappal előtte. De ő is csak egy politikus, a szakma minden negatívumával.

nevetőharmadik 2015.05.14. 15:58:28

"hangzik az ige a budai hegyek Olimposzára felpöffeszkedő igazi értelmiségi szájából"

Aristo, Aristo... és ez ki tudott jönni a pici szádon röhögés nélkül úgy, hogy valaki másra érted és nem magadra? :D

Bryan élete 2015.05.14. 16:06:35

@maxval bircaman szerkesztő: csakhogy eddig mindenki a feltételezett jószándékkal kampányolt azzal, hogy kiutat keres a válságból.
Közben eltelt 25 év és pont ott tartunk, mint a kezdetekkor. Engem az nem vigasztal, hogy majd az unokáknak jó lesz, legyen végre már nekem is jó.
Sokunknak már nincs újabb és újabb 25 évünk ahhoz, és a legkisebb reményünk sincs arra , hogy pl. egy osztrák nívó közelébe kerüljünk.
Pedig már jogosan megérdemelnénk.

2015.05.14. 16:32:35

@maxval bircaman szerkesztő: "Orbánt a helyén kell kezelni" - téged is:)

Bell & Sebastian 2015.05.14. 16:38:04

(Érdemes megnézni a hajítófa evolúcióját, mert vannak nagyon értékes és fineszes darabok is köztük.

Mondjuk az eredeti nem volt több egy kihegyezett, multifunkciós cöveknél, szegény ember dobócsillaga.)

Az orbanocentrikus világkép attól jogos, hogy minden út rajta keresztül vezet és sok tanácsadó veszi körül, nem is mind normális, rajtuk _keresztül_ eszik-iszik a csárdába.

Biztosan nagyon rendes ember civilben. Akárcsak ez a Béndek. De amíg az egyik beszél, a másik csinálja, időnként (na jó, gyakran) ellentmondásosan, hogy finom legyek.

A felhorgadás elleni, defenzív módszer a következő. Nem hallgatni / olvasni kell ezeket, ha úgyis mind hazudik. Nem is az a lényeg, amit mondanak, mert az csak olyan, mintha élesztőt szórnának a budiba, hogy jó pénzen tartott hatáskutatók lessék a hatást, hogy legközelebb pontosabban számíthassák ki a szükséges adagot.

De hagyjuk is ezeket magukra!

Az a baj, hogy semmilyen, nyilvános szamárlétrán nem kell felmászni ahhoz, hogy valaki politikus-megmondó lehessen, azaz, nincsen ami súlyozná a szavaikat, ausgenommen makrotörp.

Csak úgy, kiszemelik, átprogramozzák és kinevezik valamennyit. Lásd magyar Gigabursch vállalkozók, pénzintézeti szotyibratyik, beleértve az ellen oldali apróságokat.

Szóval, engem sokkal jobban érdekel, hogy kik azok, kik megannyi havasi gyopárt szakajtanak a ganyédombról?

Mert időnként nagyon úgy néz ki, pont kikapták a zöld ászt, no, nem a pakliból, hanem az orrfúvó kendőcskéből.

Azért lenne fontos tudni, kik lehetnek a királycsinálók, mert a szabályokat is ők írják, amik alapján szidhatjuk a rendszert, hol egy Béndeket, hol egy másik nadragulyát a nemzet égig érő paszulyfájának árnyékában, mikor kit?

Amely tevékenység éppenséggel annyira fölösleges, mint a napi borotválkozás. Jómagam az indián módszerre esküszöm, bekenném mindet a mikulásvirág tejnedvével, hogy ki ne nőjenek.

Pontosabban a hűlt helyüket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 16:39:40

@Spániel:

Ennek oka maga az EU. Az EU nem engedi afelzárkózást. Ezt vette észre Orbán.

zipe moha 2015.05.14. 18:08:20

@Spániel: ....nem ,nem érdemelnénk meg.... a köz nem tett el az útból az akadályozókat..és hamarosan inkább az álmával is leszámol mint hogy kiálljon magáért egyik - a másikért...tehát nem

Korrekt74730 2015.05.14. 19:17:45

Aristo , mint egy igazi magyar újságíró, nem ismeri az írása tárgyát, alanyát (ahogy akarja). Nem olvasta blogjait, említésre sem tartja érdemesnek Béndek Péternek az Eleven Emlékmű létrehozásában való fontos szerepét (talán nem is tudja, miről beszélek). Egy interjún kéri számon a romokból való országépítés néhány fejezetét. Nem ismeri, nem értékeli tárgyszerűen Béndek Péter személyiségét, ezzel szemben oktalanul és látatlanban mocskolja. Béndek pártépítésbe kezdett, ami lehet, hogy nem az ő műfaja, és ami manapság elképesztő vállalkozás. Nem úgy látom, hogy ebben van körülötte hozzá hasonlóan lelkes, de a tömegmozgalom szervezéséhez értő akár csak egy szakember is. Én sikeres mozgalom szervezést kívánok neki, mert az sokunknak (azok közül is persze akiknek erről fogalmuk sincsen), hazánknak, nagyon jó lenne.

Herr Sion Liebhaber 2015.05.14. 19:23:37

kiskanálba tunkolják egymás buksiját itten a kijjanagyobbkonzi verseny résztvevői? perfekt, az illuminátus konspirációnk terv szerint halad.

gyalog.galopp 2015.05.14. 19:52:18

@Korrekt74730:

Egy dolgot tudomásul kellene már venni, azt, amiről lényegében aristó is beszél.
Ennek az országnak már piszkosul tele van a töke az akármilyen kedves, akármilyen aranyos, jó szándékú , de semmihez nem értő műkedvelő pancserekkel, de a tehetségtelen potyaleső percemberkékkel is.

Tudod, ha az USA parlamentjében egy képviselő azzal támadná a kormányt, hogy mért mindent a gazdasági szempontoknak rendel alá, akkor az ottani Szél Bernadettet azonnal elküldenék egy drogtesztre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.14. 20:12:57

@Korrekt74730:

"Aristo , mint egy igazi magyar újságíró, nem ismeri az írása tárgyát, alanyát (ahogy akarja). (...) Nem ismeri, nem értékeli tárgyszerűen Béndek Péter személyiségét, ezzel szemben oktalanul és látatlanban mocskolja." --- írod.

Béndek, mint egy párt elnöke, ad egy interjút pártja programjáról. Ha valaki kritizálja állításait (amelyek politikai állítások) azzal személyiségét támadja, mocskolja? Hülye-e vagy?

Bell & Sebastian 2015.05.14. 21:22:40

@Herr Sion Liebhaber: Nadonjó, hogy beleszellentett a légcserélőbe, de már ezerszer megbeszéltük (hogy úgy mondjam, konszenzus állt fel ebben a kérdésben), hogy ki számít konzervatívnak?

Béndek nem éppen ezen alfaj archetípusa. Hogy csak bonyolódjék a helyzet, még termelés / elosztásra is szét lehet szedni a gazdasági részét az ethosznak (= Porthos fehérmájú húga), így állhatott elő a jelenlegi konstelláció.

Hogy ezek ki és mit bírál, legfőképpen milyen alapállásból, az személyre szabott.

Maga is találgat akkor, amikor az állathatározót lapozgatja, pedig nincsen is benne svájci kisfiú, nagy, fehér kutyával.

Bell & Sebastian 2015.05.14. 21:25:38

jav.: Hogy ezen vagy ezeken ki és mit bírál?

Bell & Sebastian 2015.05.14. 21:30:41

@Korrekt74730: Csóközön, amiért megemlítetted az Eleven Emlékművet. Így legalább már világos, mitől kóser a malachús.

hu.wikipedia.org/wiki/Eleven_Eml%C3%A9km%C5%B1

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.14. 21:56:51

@Pelso..: Akkor ez itt mi? :)

@Adam Ant: Amik a blogján vannak. Érdekes történetek a vidéki kádárizmus alkoholszagú mocsarából - meg arról, ami a végén jött. "A blog nem azért készült, hogy emlékművet állítsak az emberarcú szocializmusnak, hanem azért, hogy nehezebb legyen letagadni."

@Herr Sion Liebhaber: Az elkötelezett Fidesz-szavazóknak nagyon kellemetlen egy másik jobboldali pártnak már a puszta léte is. (Aristo a Jobbiknak is nekiment már.) Az egykori Fidesz-szavazók viszont örülhetnek, ha kapnak egy új alternatívát. Az előbbiek természetes, hogy fújnak az utóbbi/ak/ra...

Herr Sion Liebhaber 2015.05.14. 22:28:01

@Holger Hartland: több világosság kéne ebbe a témába. az elios megoldja pár száz millából.

Herr Sion Liebhaber 2015.05.14. 22:46:05

@Bell & Sebastian: bandi bácsi márpedig igazi konzi. a CEU nem nyilvános szemináriumán ezt vegytisztán kimatekoztam az összes soros-árvával. külső szakértőnk, tron berber tanácsára költséghatékonysági okokból a meglévő mantrákból a polkorrekt kifejezést polgárival helyettesítettük, a pincében lévő tartalék kék-sárga eu zászlókból pedig a feminista tanszék hölgyei sk varrtak molinót. röstellem bevallani, az eredetileg hatágú emblémát csak hosszas vita után sikerült nyolcágúvá szabatni. de most már van végre egy "nyugati értelemben vett" konzink, csak arra kell ügyelni, nehogy kiderüljön, hogy a dán szocialisták is sokkal rendpártibbak. bízom benne, hogy kivételesen be tudod fogni a lepcses pofádat, amíg legújabb strómanunk elsöprő győzelmet arat és a Haladás jegyében zsebünkbe játssza a szívcsakrát, mint ahogy azt évszázadok óta terveztük.

is 2015.05.15. 00:26:38

@maxval bircaman szerkesztő: "Mindenképpen kiutat keres a 25 éves válságból,"

Aham. A sajat zsebe iranyaba. A nep szegenyedik alatta, ha ez neked kiut, akkor nem birka, hanem hulye vagy.

Pelso.. 2015.05.15. 05:16:26

@Holger Hartland: A legfrissebb mindig felülmúlja az amúgy is tökéletes előzőt. Célszerű az összeset egy Möbius szalag formában elképzelni.

Pelso.. 2015.05.15. 06:38:15

@maxval bircaman szerkesztő: Össz. 9 évnyi khmm, kormányzással hozzájárult a válsághoz.
+20 év talán még elég? Mire is?

Doberdo 2015.05.15. 07:09:41

@maxval bircaman szerkesztő: kivéve, ha a "birca" olyan,mint a strucc és homokban tartja a fejét, hogy ne kelljen szembesülnie a tényekkel....

Arthur Bloch 2015.05.15. 07:14:13

@maxval bircaman: - Hogy kiutat keres ? - Igen - azonban a fő kérdés, hogy ki számára ?! Egy biztos: a latin bölcsesség ma is igaz : "A jó pásztor nyírja,nem nyúzza a nyáját..." KECÓka annyit variált már a politikai "pártállásában", hogy már régóta hiteltelen! Aki egy nemzet legrosszabb tulajdonságait használja a hatalomgyakorlása érdekében az a legaljasabb "emberfajta..."

Herr Sion Liebhaber 2015.05.15. 07:34:53

@maxval bircaman szerkesztő:

"Nem. Éppen segített a kiút felé nézni. "

Pontosan. Százezreknek mutatott utat a Lajtán túlra. Mi illuminátusok csak úgy lubickolunk az import magyar munkaerőben. De még jöhetne még több, szóval egy ideig még engedjük tébolyulni a vajdát, így megspóroljuk a toborzó ügynökségeket, jönnek maguktól is a magyarkák, egyre óccsóbbért, hehe.

Pelso.. 2015.05.15. 09:20:54

@maxval bircaman szerkesztő: Nekem nem kell az ő segítsége, nagyfiú vagyok már, s ugyancsak öngondoskodó.

Google 2015.05.15. 12:14:10

Első blikkre azt gondolná az ember, hogy nem érdemes minden csikkért lehajolni.
Másodjára már úgy van vele: inkább felveszi, mert gyermek kezébe is kerülhet.

@bbjnick:
Arra kell gondolnia, hogy az illető le is lövethette volna, de csak a labdát kobozta el magától.
Gondoljon a Tölgy-esetre - addig nem nyugodtak, míg.
"Conchita nevű ember" versus anti-teista, pogány, barbár áljobboldaliak - nehéz a zélet.

Jean Sol Partre 2015.05.15. 15:20:32

@maxval bircaman szerkesztő: "Mindenképpen kiutat keres a 25 éves válságból"

talált is, egy még nagyobb válságba

Jean Sol Partre 2015.05.15. 16:46:06

@maxval bircaman szerkesztő: az Gyurcsány alatt is nőtt néha. Jobbat mondj.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.15. 18:14:40

@Jean Sol Partre:

Számomra a fő pozitívum Orbánban annak tudatosulása, hogy a nyugati út zsákutca.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.05.17. 09:58:57

@maxval bircaman szerkesztő:

bizony ám, zsákutca, jöhetnek az iszlamisták, neked az a jövő.

Robinzon Kurzor 2015.05.19. 13:05:34

Az igazi, de legalábbis létező konzervativizmusról:

index.hu/napirajz/2015/05/19/jo_esely/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.19. 23:00:43

@Robinzon Kurzor: Ne keverjük az igazit a létezővel. Egy volt szocialista országban (akkor a "működő" volt a másik jelző, de nincs messze az sem) ennyit illene tudni.

Robinzon Kurzor 2015.05.20. 10:34:52

@Holger Hartland:

Ha jól értem, amit írtam, nem is kevertem.
Sőt, pont az igazi és a létező közötti eltérésre próbáltam utalni.
süti beállítások módosítása