Az iszlám és Európa: megbukott-e a multikulturalizmus?
2015. április 23. írta: Redakció

Az iszlám és Európa: megbukott-e a multikulturalizmus?

iszlam_europa_behodolas.jpg

Kik vagyunk? Miben hiszünk? Lesz még rend a világban? Megbukott a multikulturalizmus? Hanyatlik Európa és fenyeget az iszlamizáció? Michel Houellebecq francia író Behódolás című, disztópikus jövőképet felfestő regényének hazai megjelenése kapcsán szervezett vitát a Republikon Intézet, többek között Seres László libertárius publicista és György Péter esztéta részvételével, akik finoman szólva nem értettek egyet egymással. Tudósításunk.

Multikulturalizmus és bevándorlás: Az európai modell válsága? Ezzel a címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Republikon Intézet Budapesten szerdán. Derdák Tibor szociológus, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola igazgatója; György Péter, esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója; Soós Eszter Petronella, politológus, a Francia politika blog szerkesztője és Seres László, újságíró, hvg.hu, a Kapitalizmus blog szerkesztője válaszoltak a moderátor, Szederkényi Olga kérdéseire. A vita apropója Michel Houellebecq francia író regénye, a Behódolás magyarországi megjelenése volt. A magyar kiadás fekete nikábba burkolt Mona Lisát ábrázoló borítójáról még Franciaországban is vitatkoztak – pedig a borító jól bemutatja a könyv tartalmát. A Behódolás kerettörténete arról szól, hogy 2022 Franciaországában a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen és a Muzulmán Testvériség vezetője – aki felszámolná a laikus állam jogi kereteit, elsorvasztaná a világi oktatást, megszüntetné a nemek egyenlőségének elvét és engedélyezné a többnejűséget – küzdenek meg az államfői tisztségért. A könyv nagy vitákat és botrányokat váltott ki Franciaországban – és még itt, Magyarországon is van miről vitatkozni róla.

Provokáció-e Houellebecq könyve? – szólt a moderátor első kérdése. „Nagyon remélem!” – vágta rá rögtön Seres László, majd hozzátette: „Muszáj provokálni. Az európai ballib értelmiségen kívül az iszlamisták azok, akik megpróbálják a beszédkereteket meghatározni”. Seres hozzáfűzte: „Elismerem, iszlamofób liberális vagyok, rettegek az iszlám térnyerésétől és remélem, nem fognak Európában nyerni”. György Péter szerint a könyv a provokáció „nemes francia hagyományának” folytatója, amiből kiderül, mi a viszonya egy felső-középosztálybeli írónak az alsóbb rétegekhez tartozó bevándorló hátterű emberekhez, az autókat gyújtogató kölykökhöz. Soós Eszter Petronella úgy látja: a Behódolás komolyabb egy provokációnál, viszont nem tekinthető jóslatnak. Szerinte ha valaki előítéletek nélkül olvassa el a könyvet, több kérdése lesz a végére mint válasza. Derdák Tibor arról beszélt: „Ma már nem vesszük észre a sok provokációt, amik között élünk”. Elmondta: Borsod megyéből jött Budapestre a beszélgetésre: sok bezárt, pusztuló gyár mentén haladt el, csak egy működött – az előtt pedig kínai zászló lobogott. Hozzátette: a sajószentpéteri zsinagóga épülete örömtanyaként funkcionál, a helyi szakmunkásképző iszlám tulajdonban működik, ő maga pedig egy buddhista gimnázium igazgatója. „Életünk megváltozott, multikulturális kihívások tömegével vagyunk körülvéve”.

György Péter úgy látja: egy történeti problémáról van szó, amelyet ahistorikusan kezelünk. Miután 1989-ben összeomlott a kétpólusú világ, a valódi következmények nem Európában, hanem Európán kívül következtek be. „Soha többé nem lesz rend a világban. Egyszer s mindenkorra ellentmondásos lesz a világ, vége lesz annak, hogy egy kulturális minta szerint éljük az életünket.”

Houellebecq szerint Európa halott, rohad, olyanok vagyunk, mint az V. századi Róma, nem tudjuk magunkat megmenteni. Seres László hasonlóan fogalmazott: „A racionalitás, a józan eszünk a tét. Az iszlám a legirracionálisabb vallás. Európa elvesztette önmagát, pedig éppen hogy állást kellene foglalnia sok kérdésben”.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr247392512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.23. 19:23:46

„(...) Mi volt az, ami Angliát az elmúlt év során a talpán tartotta? Részben, kétségkívül, egy jobb jövő ködös eszméje, de főleg az atavisztikus patriotikus érzelmek, és az angol nyelven beszélő népeknek az a meggyökeresedett érzése, hogy ők különbek a külföldieknél. Az elmúlt húsz év során az angol baloldali értelmiségnek az volt a fő célkitűzése, hogy ezt az érzést lerombolja, és ha sikerült volna neki, akkor most nézhetnénk az őrjáratot tartó SS-eket London utcáin. (...)” (Orwell, George: Wells, Hitler és a világállam (1941). In: Az irodalom fölszámolása. Válogatott esszék. Európa Kk., Bp., 1990., 215.p.)

legeslegujabbkor 2015.04.23. 21:15:32

@bbjnick: Csak emberek kellenek hozzá, akik meg akarják őrizni a közösséget, ami adhat még nekik valami pluszt is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.24. 05:45:29

Valójában az ateizmus bukott meg. Amióta Európa ateista vallású, azóta vannak a gondok.

Jean Sol Partre 2015.04.25. 18:57:48

@maxval bircaman szerkesztő: na ja, előtte sosem volt semmi gond. Lenin is megmondta, vallás + villamosítás = örök béke és boldogság

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.04.26. 12:19:58

@Jean Sol Partre:

Hogy egy papból drogdíler lesz semmivel sem különlegesebb történet, minthogy egy drogdílerből pap: mindkettőre találunk nem egy és nem két példát. Ami engem megdöbbentett és megdermesztett az általad linkelt cikkben, az a (titkos) pszichiáteri társaságok drogkísérletei gyanútlan pácienseiken és az elit körében folyó drogüzérkedési. Ez azt a tételt tűnik igazolni, hogy nincsenek összeesküvéselméletek, csak összeesküvések vannak.

Bell & Sebastian 2015.04.30. 23:28:42

Erről az egymillió Erasmus-baba jut az eszembe, mint a program egyetlen és kézzelfogható hozadéka.

(Aki szerzett már tapasztalatokat e téren, annak számára nem is kétséges, hogy a szabályrendszer kiagyalói mit tűztek ki célul maguk elé. Ki nem mondanám, hogy egy hétrőfös, néger kultit.)

A multikulti bizony megbukott. Ugyanis, ha a nagybani, nem békés egymás mellett élést fel kívánjuk váltani aprópénzre, akkor abból csak nem békés egymás mellett élés lesz - csak kicsiben.

De mindenre van megoldás!

Hogy senki ki ne maradjon a jóból, mert a legendás német-francia, vagy román-magyar viszonyt alapul véve (mert ezek még véletlenül sem látogatják egymást tettre kész gén-itáliákkal) nesze nektek afrikai meg arab, szeressük egymást gyerekek.

Azt most persze nem tárgyaljuk, mitől ment el Európa kedve a még a szűkített újratermelődéstől is, mert az antiszemétizmus lenne.

Szemét meg adottság. Jön az, doszta.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.05.01. 08:38:45

@maxval bircaman szerkesztő: Mert? Mert a vallásos világnézet olyan felvilágosult, humánus és liberális? De főleg a morális alapok egyedüli letéteményese? A társadalmi célok materializálódása, a szabadság korlátok nélküli liberális felfogása vezetett ide. Ezért rossz minden, nem csupán a multikulti. Nem mellesleg a vallásos világnézet 5mm-t sem erkölcsösebb a nihilista liberális életfelfogásnál. A két véglet.
süti beállítások módosítása