Tapolca után: a Fidesz és a felhajtóerő elvesztése
2015. április 15. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Tapolca után: a Fidesz és a felhajtóerő elvesztése

fidesz_2.jpg

Még mindig Tapolcából kiindulva, de már nem Tapolcára koncentrálva: ez az időközi választás újabb jele annak, hogy a Fidesz elveszítette a felhajtóerejét. És lehet, hogy a párt ebben a formájában, ebben a felállásában már vissza se tudja szerezni. Más utakat keresve, magát megrázva és újra összerakva talán még igen. Persze jöhet még egy hosszú arany alkony is, egy ideig kitartó dominanciával; de előfordulhat, hogy a Fidesz középtávon úgy köszön le a politika színpadáról, ahogy egyszer berobbant: generációs pártként.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert amíg az elmúlt negyed évszázad első felében sokak számára logikusan megmagyarázható ideológiai, eszmei és szervezeti utat járt be, az utóbbi évtized a Fidesz arcélének, karakterének szisztematikus felszámolásáról, feladásáról, elszíntelenítéséről szólt − mindent feláldozva a mindenkori aktuális szavazatmaximalizálás oltárán.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert az eredeti liberális, majd konzervatív és/vagy szabadelvű, később egyre inkább szimplán (magyar)jobboldali értelmiségi hátországát fokozatosan elhanyagolta, zárójelbe tette, marginalizálta, majd végül levegőnek nézte. A csúcsra járatott, khm, pragmatikusság viszont előbb vagy utóbb megbosszulja magát, mert a szellemiség kiüresítése után nem marad semmi, csak a materiális zsákmány védelme, azt meg csinálja az, akinek erre van gusztusa. Végül már a tíz-húsz évvel ezelőtti Fidesz szinte egyetlen megmaradt üzenetét, a „polgári Magyarország” ideáját is naivak által elhitt politikai terméknek minősítették. De lehet, hogy a Fidesz alábecsülte a táborát összekötő régi eszmék erejét és tartását, és az ún. jobboldali értelmiség és a szavazótábor helyett maga a Fidesz tévesztette el valahol az utat − az elkötelezett jobboldaliak egyre hevesebb fejvakargatása közepette. Maradnak Orbán Viktor körül a büszkén ideológia- és értéksemleges, ellenben egyre gyorsabban és furcsábban gyarapodó újfideszesek, akik egyre inkább irritálják a plebejus talpasok tömegeit.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert már 2010-re, de legkésőbb 2014-re véget ért Orbán Viktor negyed évszázados harca a „kommunisták”, a posztkommunista establishment ellen − teljes győzelemmel. A Nagy Ellenség maradványai egymást gyakják körbe-körbe, miközben a Fidesz ural mindent a magyar államiság minden szintjén és hatalmi ágazatában, nem beszélve a politikum gazdasági hátországáról és kapcsolatairól. Ha az ellenség tartósan legyőzetett, fontos felhajtóerő veszik oda. Ezt csak mesterségesen kitalált, egyre bornírtabb és egyre gyorsabban lecserélt újabb és újabb ellenségképekkel lehet úgy-ahogy pótolni − csakhogy a választók egyre inkább ráunnak erre a virtuális csatározásra. A Fidesz addig harcolt mindenkivel, aki szembejött vele, amíg elfelejtett békében létezni a saját országában − és lassan saját magával.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert amíg nagyjából másfél évtizedig a mindenkori fiatal − politizáló − nemzedékek természetes pártja volt, akikből személyzeti utánpótlást, szellemi frissülést nyert; addig az elmúlt évtizedben fokozatosan elhanyagolta a fiatalokat − mintha természetesnek vették volna, hogy már örökké a fiatalok pártja maradnak. Nos, nem. 2006-tól kezdve nagyobb részben a Jobbik és kisebb részben az LMP kezdte el felszívni az aktívan politizáló ifjúságot. Mára az LMP meglehetősen kiesett ebből a versenyből, a Jobbik viszont a legutóbbi ismert felmérések szerint az aktív szavazó fiatalok körében a Fideszt megelőzve az első számú párttá vált. És megjelentek a Fidesszel, a fideszességgel mélyen kritikus, sőt, ellenséges radikális baloldali és/vagy liberális fiatal mozgalmacskák. Ezek ugyan egyelőre − sőt, igen régóta − nem képesek széles mozgalommá fejlődni, de látva egyes perem-európai, akut válsággal sújtott országok politikájának átalakulását, nem zárható ki, hogy egyszer eljön egy ilyen újbaloldali áttörés. Nem látszik, hogy a Fidesz a jelenlegi állapotában és imázsával most és a közeljövőben hogyan tudná visszanyerni a fiatalok legszélesebb rétegeinek támogatását, hogy ezzel újra a fiatalság felhajtóerejéből építkezzen.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert üzeneteivel egyre inkább a vidéki alsó és leszakadó középosztályra, annak is az idősebb tagjaira koncentrált, akik viszont az elmúlt évtizedben, nos, egy évtizeddel idősebbek lettek. És ez a tábor, ez a kemény mag együtt öregszik a Fidesszel. Helyzetük nem sokat javult, az évek pedig telnek, és a NER hatodik évébe érve már nem használ az elmúltnyolcévre mutogatás. A Fidesz legfontosabb célközönsége pedig immár folyamatosan a mérsékelt és a radikális jobboldal üzeneteit, szavahihetőségét, hitelességét, vonzóságát mérlegeli − és lehet, hogy az elmúlt évben átszakadt az a gát, ami a Jobbiktól még vékonyan elválasztotta őket. Ebben persze az is közrejátszott, hogy a Fidesz sok területen szinte ugyanazt mondta, mint a Jobbik, csak visszafogottabban − egyesek szerint csak egyszerűen haloványabban, hiteltelenebbül. És akkor már inkább az igazira szavaznak.

A Fidesz elvesztette a felhajtóerejét, mert Orbán Viktor fáradni kezdett. Huszonöt év a politika élvonalában, győzelmek és vereségek hullámvasútjában egyrészt elképesztő teljesítmény, másrészt pedig a legkeményebb, legkitartóbb személyiségeket is elkoptató pályafutás. Orbán láthatóan egyre inkább a sajátos unortodox és illiberális világnézetének csiszolásával, no meg a focival szeret foglalatoskodni, miközben a gyakorlati, mindennapos kormányzásból egyre nagyobb szeleteket enged át Lázár Jánosnak. Lázárnak elismerendően elképesztő a munkabírása, ráadásul van tehetsége a politikacsináláshoz, van felkészültsége egyre nagyobb apparátusok irányításához, van ereje a felelősség felvállalásához, és még élvezi is azt, amit csinál. Csak amíg Orbán Viktor több mint két évtized munkájával felépítette a még mindig tömegek által kedvelt, sőt, rajongott személyiségét − sőt, nagyon sokan csak és kizárólag miatta szavaznak még a Fideszre −; addig Lázár Jánosról megannyi ügye és stílusa miatt a széles körű kedveltség, népszerűség nem mondható el, sőt, fideszes talpasok és szavazók sokasága idegenkedik az ő személyiségétől. Bármi is lesz az Orbán-Lázár kapcsolat kifutása, Orbán Viktor, illetve Lázár János pályafutásának újabb fejezete, azt már előre leszögezhetjük: egy lázári Fidesz már nem az a párt lesz, amit ugyan igencsak sok kanyarral, de az elmúlt jó két évtizedben Fidesznek hívtak.

De most már nagyon előreszaladtam a kiszámíthatatlan jövő latolgatásába. A kormány a helyén van, ugyan már nem kétharmados, de még igen vastag parlamenti többséggel; a Fidesz és hálózata biztosan uralja a közigazgatás, s az állam minden szintjét, ágazatát − még ha az Orbán-Simicska konfliktus egyes területeken valóban súlyos zavarokat okoz. De odabent valami eltörni látszik: a fent felsoroltak mind egy-egy összetevőjét alkotják a Fidesz ma látható elbizonytalanodásának, népszerűségvesztésének, útvesztésének, a jobboldalt felhajtó erők elvesztésének.

Innen szép kihívás újjászületni, radikális restartot venni − ha még képes rá a Fidesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr757370238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Tapolca után: a Fidesz és a felhajtóerő elvesztése 2015.04.15. 12:52:01

A Fidesz legfontosabb célközönsége folyamatosan a mérsékelt és a radikális jobboldal üzeneteit, szavahihetőségét, hitelességét, vonzóságát mérlegeli − és lehet, hogy az elmúlt évben átszakadt a gát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.04.15. 12:45:40

Én nem aggódnék annyira. Meglesz az Új Többség, ha az az igazságra támaszkodik és nem holmi politikaipari holdingok csinálmányaira. Egy biztos: az Új Többség sem alapulhat a francia forradalom bukott téveszméire.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/02/megidezem-hamvas-belat.html

Zb74 2015.04.15. 13:21:28

"az elmúlt negyed évszázad első felében sokak számára logikusan megmagyarázható ideológiai, eszmei és szervezeti utat járt be"

Többeket érdekelne az a logikus magyarázat, Gellért.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2015.04.15. 13:25:35

@Zb74: hát ha ezt neked magyarázni kell, nem sokat érthetsz meg az elmúlt 25 év eseményeiből. A Fidesz mesterterve az volt: felépíteni a posztkommunista hálózattal versenyképes, sőt, azt legyőzni képes párhuzamos politikai, gazdaság, társadalmi, kulturális hálózatot, szervezetrendszert. Ezt sikerült is megvalósítaniuk. Csak mi jön ugye ezután?

Ellensúly 2015.04.15. 13:59:13

Alapvetően egyetértek az írással, de azért lenne két megjegyzésem.

A Fidesz harca a posztkommunizmus és a posztkommunista „establishment” ellen nem teljes győzelemmel, hanem kiegyezéssel fejeződött be. A felelősségre vonás helyett a beolvasztás, az integráció volt az első számú eszköz.

Úgy vélem, tévedés, hogy a Fidesz az elmúlt tíz évben fokozatosan elhanyagolta a fiatalokat. A párt már az ezredfordulón teljesen elvesztette a kapcsolatát a fiatalsággal, a dinamizmust már az első Orbán-kormány időszakában egyre inkább felváltotta az öregurasság. A szélsőséges SZDSZ nagyságrendekkel jobban meg tudta szólítani a fiatalokat, nem véletlenül tudott beevickélni a parlamentbe még 2006-ban is. A Fidesznek ebben az évezredben nem volt olyan fiataloknak szóló üzenete.

TG69 2015.04.15. 14:17:06

@rajcsányi.gellért (ergé): Mi ballib árvák :) már 2010-ben megmondtuk, hogy annak semmi értelme, ha egy másik bagázs ural mindent teljesítmény nélkül. Ez az üzenet tehát eleve gyanúsnak kellett volna lennieNektek és állandóan számon kellett volna kérni a mögöttes teljesítményt. A fidesz politikának kb 2-3 jó éve volt, erre épített a jobboldal (szavazókkal, megmondókkal) mindent, holott sejthető volt ez édeskevés. Az ellenzéki politizálás és az eu-s pénzek kihoztak minden rosszat a politikusainkból és ennek ez lett a vége. Nem fog már megújulni a fidesz, mert ilyen restart nem végezhető el szellemi munkíció nélkül és az már rég elveszett. Maradt egy Szíjjártó egy Habony egy Matolcsy egy Lázát stb. Egyébként elismerésem a posztért, tudtam hogy érdemes titeket olvasni :).

sztd 2015.04.15. 15:10:36

Szerintem egyébként elkezdték a megújulást. Vicces leírni is, de a netes konzultáció Deutsch Tamással szerintem jó irányba tett lépés.

Azt mondjuk nem tudom, hogy ki lesz OV utódja (én azért Lázárt nem írnám le, szerintem tud ő civilizált is lenni), de van még tere a megújulásnak, és erőforrás is van még hozzá.

Szerintem a pofonok a legjobb időben jöttek. 3 év rengeteg idő, a Jobbik nagyon sebezhető, a baloldal krémje pedig vagy beáll a Fidesz-sorba (erre már elég jó jelek vannak), vagy emigrál (ez leginkább az utánpótlásra vonatkozik, és erre is vannak jelek) vagy eleve csak pampogásra volt jó és pampog tovább amíg bírja (ennek pedig mindenki a tanúja).

Az viszont igaz, hogy, ha 2018-ban még legyőzhető a Jobbik, 2022-ben már nem lesz az, ha addig húzza, és nem jelenik meg az alternatíva. Az alternatíva viszont nehezen lesz szélsőbalos, hiszen azok lelkesen emigrálnak, és a hazaszeretet nem fogja őket visszahozni.

Toportyán Zsóti 2015.04.15. 15:21:17

Nem egyszerű probléma ollan retardáltban látni az istenkirályt aki már 3x adta át a Várbazárt...Oldalanként 470 000-ért sem mert örökre szaros marad a szájszél...Nehezen látni előre mikor lépi át a zsenit az elmebetegtől elválasztó vékony határvonalat...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.04.15. 15:50:15

@Toportyán Zsóti:
470 ezer oldalanként az csak a bloggerpénz, apróság. Hova lett a Questor 150 milliárdja, az már érdekesebb história ...

Kandeláber 2015.04.15. 15:57:24

@Ellensúly: "A Fidesz harca a posztkommunizmus és a posztkommunista „establishment” ellen nem teljes győzelemmel, hanem kiegyezéssel fejeződött be. A felelősségre vonás helyett a beolvasztás, az integráció volt az első számú eszköz."

Tökéletes megállapítás. A FIDESZ-nek és az MSZP-nek nem volt célja az ellenfél teljes legyőzése vagy megsemmisítése, ők egymás nélkül nem létezhetnének. Gondoljunk csak Keller László "közpénzügyi államtitkár" 2002-től kezdődő, teljes kudarccal végződő hadjáratára, vagy Budai Gyula 2010-től kezdődő tevékenységére.
Nem volt itt teljes körű elszámoltatás egyik fél részéről sem akkor, amikor éppen helyzetben voltak. A korrupció fenntartása és a nomenklatúra kiépítése mindkettőjük részéről cél és egyben eszköz volt.
A Lázár-féle arrogáns pártcsinovnyikok arroganciája és a hamis sikerpropaganda olyan mértékben irritálja a választókat, hogy százezer számra fordulnak el a Fidesztől, amelynek a sorsa egyértelműen megpecsételődött.
Kérdés, hogy az MDF vagy az SZDSZ sorsa utoléri-e őket is.

program készítő 2015.04.15. 16:27:05

1% különbség nem nagy,inkább az MSZP bukott nagyot,persze ezt a nagy sanszot sem tudták kihasználni,ami véletlenül a kezükbe került.

tarackos 2015.04.15. 16:30:41

Kellernél még lehetett Poltot okolni, Ő most sem csinál semmit. A Budai féle elszámoltatás viszont más eset. Egy ideje már nem piti, köztörvényes módon lopnak -olajszőkítés- hanem jogalkotás útján a magukat kedvezményezték, kiskapukat használtak ki etc. A lényeg, hogy amit csináltak jogszerű volt, mint a trafikok lenyúlása és újraosztása vagy Feri cégének olcsóbb áram. Nincs az a bíróság ami az ilyeneket elkaszálja, ezért nem ment Gyulának az elszámoltatás.

De ezt csinálta a fidesz már az elmúltnyócban is, senki sem gondolhatja komolyan, hogy pl. a nari önkormányzatok cocikkal dolgoztattak meg Lali birodalma kinőtt a földből, mint a gomba.

Bűnben fogant és ez mosd kezd rájuk visszaütni.

Robinzon Kurzor 2015.04.15. 17:56:19

Eddig az volt mondás, hogy vannak ugyan visszásságok, de alapvetően mégiscsak rendben van minden.

Most hirtelen kiderült, hogy mégsincs rendben szinte semmi, alapvető bajok vannak ... de sebaj, mert egy "radikális restart" majd megold mindent.

Pelso.. 2015.04.15. 18:14:56

@rajcsányi.gellért (ergé):
A mesterterv....., bocs, de ittál?
Egyébként ma már lényegtelen, mit győzött le (akart),
fontosabb: mit adott azok helyett az embereknek.

Saddlenode 2015.04.15. 18:37:13

"És megjelentek a Fidesszel, a fideszességgel mélyen kritikus, sőt, ellenséges radikális baloldali és/vagy liberális fiatal mozgalmacskák. Ezek ugyan egyelőre − sőt, igen régóta − nem képesek széles mozgalommá fejlődni, de látva egyes perem-európai, akut válsággal sújtott országok politikájának átalakulását, nem zárható ki, hogy egyszer eljön egy ilyen újbaloldali áttörés."

az "és/vagy" eleg nehezen ertelmezheto, mert a radikalis baloldal a liberalizmussal szemben is ellenseges, nem csak a radikalis jobboldallal.
de a lenyeg: valoban az "objektiv körülmenyek" egy radikalis baloldali mozgalom szamara abszolut megvannak. de jelenleg ezt a teret egy fasisztoid mozgalom (Jobbik) tölti be. az ujbaloldal szamara az a kerdes, hogyan lehetne megkerdojelezni a szelsojobboldali diskurzust es vegsosoron megkezdeni visszaszoritani?

Herr Schwarze Liste 2015.04.15. 19:17:20

pincér! kávéautomatát kérek.

Bloodscalp 2015.04.15. 19:58:35

@rajcsányi.gellért (ergé): ezután az jön hogy beleér a kezed a bilibe és felébredsz.

==T== 2015.04.15. 20:26:55

@sztd: "A Jobbik nagyon sebezhető."

mivel?

Andy73 2015.04.15. 23:01:08

A Fidesz csak egy parlamenti mandátumot vesztett, de így is maradt neki bőven elég. Ráadásul nem is most vesztette el, hanem még tavaly, amikor meghalt a helyi fideszes képviselő.
Az érdekes Tapolcán nem ez, hanem az, hogy a Jobbik nyerte meg a választást. A baloldali jelöltnek esélye sem volt, Ajkát kivéve, hiszen messze leszakadva csak harmadik lett.
A Fidesz ellen szavazók tehát nem a baloldalra szavaztak, hanem még jobbra. Ez nem sok jót ígér a baloldalnak a jövőre nézve.
A Fidesz viszont még simán megnyerheti a következő választást, országos szinten még most is fölényesen vezet.

nu pagagyí 2015.04.16. 06:11:08

A Fidesz versenyt futott az idővel: arra törekedett, hogy saját elhülyülésének mértékét meghaladóan hülyítse le a társadalmat. Nem sikerült, a párt beelőzte a környezetét, innen már nincs visszaút.

Hidvégi Mihály 2015.04.16. 07:04:48

A FIDESZ s Orbán bűnt bűnre halmozott s halmoz. Márpedig bűn soha nem marad büntetlenül, az idő mindent megold, még ezt is, hiába a bíróságok birtokbavétele, hiába a nép butítása az agymosással.

Sokszor visszatérő gondolat, milyen politikus Orbán, milyen kvalitás. Sokan azt gondolják, a 25 év, amit eltöltött a politikában s ahogyan ezt tette az jelent valamit, az jelentős tett.

Erkölcstelenül téve bármit s azt az erkölcs alapján megítélni, minden azonnal összedől. Hazudva könnyű, Vityuskám, tetted volna igaz módra mindezt, a szocializmustól való megszabadítását a magyar népnek, Magyarországnak, a magyar visszavonulást megakadályozni gazdasági téren etikusan, no látod, az igazi tett lett volna, így azonban odakerülsz Gyurcsány mellé, sőt inkább alá, mert ekkora kárt a közelmúltban senki nem okozott, mint kigyelmed.

Virág et. 2015.04.16. 07:49:21

Nehezen fogja tudni egy olyan párt visszaszerezni a fiatalok támogatását, amelyikben semmi fiatalos nincs. A politikája minden mese és porhintés ellenére valójában igencsak ortodox, a gazdaságpolitikája klasszikus etatista-baloldali-antikapitalista. A kultúrpolitikája a legbegyöpösödött keresztény-konzi szintet hozza, a sportpolitikája meg nagyjából kimerül abban, hogy Orbán szereti a focit. Perspektívája nincs, a modern korhoz nem értenek, hozzászólni nem tudnak, erre a legszebb példa a netadós konzultáció, ami épp most zajlik. Orbánnak meg még a faxgép is az ördög masinériája, innen nehéz lesz közös hangot találni az új generációkkal. Az újfideszeseket pedig jól leírta: nincs köztük egy sem, akiről nem az jönne le, hogy csak a pénzért van ott és a főnököt majmolja. Mindenki olyan akar lenni, mint Lázár, Rogán vgy épp Orbán. Úgy öltöznek (ing-zakó, nyakkendő még véletlenül sem), úgy beszélnek, úgy gesztikulálnak. 0 eredetiség van bennük, ezért is cseszi az emberek csőrét az egész bagázs. Ezen felül a parvenüség legrosszabb jegyeit is felsorakoztatják: drága órák, autók, ruhák. Ezek egy celebnél, egy oligarchánál elmennek, senki nem gondolja, hogy Csányinak trabanttal kéne mennie és F+F ruhákat hordania vagy Casio órát. De egy politikusnál nem. Ha meg is engedheti magának, akkor sem kéne a Rolexet mutogatnia egy olyan országban, ahol sokan egy évben nem keresnek annyit, hogy annak az órának a felét kifizessék. Ezzel csak hergelik a tömegeket.

A Fidesz addig volt vonzó a fiataloknak, amíg ők is fiatalok voltak. És amíg volt velük szemben egy establishment, amit le kellett bontani, ami ellen küzdeni lehetett, ami ellen harcolni trendi volt. Legyen ez a kommunizmus vagy végletekig démonizált Gyurcsány-kormány. Amint a (papír)sárkány meghal, semmi szükség nem lesz a kamu vitézre.

Ez van.

egyetmondok 2015.04.16. 07:59:55

" A Fidesz mesterterve az volt: felépíteni a posztkommunista hálózattal versenyképes, sőt, azt legyőzni képes párhuzamos politikai, gazdaság, társadalmi, kulturális hálózatot, szervezetrendszert. Ezt sikerült is megvalósítaniuk. Csak mi jön ugye ezután? " --

nem jött létre Ergé semmi, vagy ha létrejött, akkor azt nem érdemes megkülönböztetni attól,ami ellen létrejött, az ti.,ahogy létrejött egy centivel se különb, erkölcsi értelemben egy rohadék milliméterrel se különb, mint ami ellen létrejött, és ez nem is lehet(ett) másként, mert Orbánék elkövették azt a hibát - amely mint tudjuk, a politikában rosszabb,mint a bűn -, hogy elhitték - és piszkosul sok emberrel el is hitették -, hogy az alkotmányosság végzetes megrontását is segítségül lehet hívni annak érdekében, hogy ez az "ellen-elit" létrejöhessen; ezért, nem másért, ez az új hálózat, az orbáni, hibátlanul mutatja a másik, az ellenség -elit legbetegebb jegyeit, a szocializmus párt-nomenklaturájának minden beteg jegyét.

Inkább el sem hiszem Neked, hogy ez sikerült, mert ez nem siker, hanem gyalázatos történelmi csapda.

(Arról nem is beszélve, hogy ennek az egész új hálózat építésnek az alapköve az a szó szerint kötelezően, csak a hazaárulás ordító vádjának kockáztatása árán megkérdőjelezhető teória, hogy 89/90 semmi más nem volt, mint egy összeesküvés a jó magyarság ellen...,na de Orbán ott ült, és csinálta, s erről egy szót sem szólt, ergo Ergé, nagy valószínűséggel ebből semmi a világon, de semmi se igaz.)

gmihaly 2015.04.16. 08:39:20

A létrehozott mamelukgárda hajbókol, de szabotál is. Ami erősnek tűnt nemrég, annak egy részéről pedig kiderül, hogy Patyomkin-falu. Ami pedig ma meg is valósul, annak egy részéről az derül ki, hogy az előző"elmútnyolcévben" kezdtek hozzá, de időhúzás okán őket legitimálta az eredmény. És az így kivívott "fölényes" győzelem összetartó cementje most porlad el.

joska61 2015.04.16. 08:39:59

Csodálkoznék, ha valóban meg tudnának újulni, amikor még a második, illetve harmadik kormányzásuk idején is az előző rendszerben szocializált politikusok az akkori beidegződések alapján üzemelnek.

netnepper 2015.04.16. 09:04:54

@rajcsányi.gellért (ergé):
"A Fidesz mesterterve az volt: felépíteni a posztkommunista hálózattal versenyképes, sőt, azt legyőzni képes párhuzamos politikai, gazdaság, társadalmi, kulturális hálózatot, szervezetrendszert. Ezt sikerült is megvalósítaniuk."

Ritka nagy tévedés.
A tényleges mesterterv az volt, hogy a posztkommunista titkosszolgálat hálózati rendszere a Fideszbe integrálódva rendezhesse a '90 után megtépázott sorait és megújult erővel telepedhessen rá az országra, érvényesítve a mindenkori kizárólagos hatalmi igényeit. Mindezt alig titkolt posztszovjet háttértámogatással...

Helyes Írás 2015.04.16. 21:03:29

Téves az a megközelítés, amely a Fideszt szinte kizárólag a hatalmi verseny szempontja alapján mutatja be. A kormányzati szerepe és tevékenysége sokkal fontosabb, mert a versenybe marketing eszközök is belejátszanak, a kormányoknak viszont társadalmi és gazdasági kihívásokat, történelmi problémákat kell kezelniük.

Az első Fidesz kormány az uniós csatlakozást megelőző, fiatalos, optimista, kapitalista alapon álló, a rendszerváltozás utáni időszakon nemzeti kiigazítást végrehajtó, a társadalmi-gazdasági folyamatokat azonban csupán moderáló kormány volt, amellyel minden esélyünk meglett volna egy lengyelekéhez hasonló, még talán annál is sikeresebb felzárkózásra.

A kádári elit és a nyugati monopolkapitalizmust gátlástalanul kiszolgáló szélsőséges liberálisok azonban mindent vagy semmit alapon, minden eszközt bevető gátlástalan manipulációval kicsavarták Orbán kezéből a hatalmat és az általuk szabadjára engedett komprádor kapitalizmus leépítette és csődbe vitte az országot.

Egy bosszúra éhes, de elszánt, az országot a válságból minden áron kihúzni akaró, tettre kész, szokatlan eszközökkel élő, a cél érdekében a nemzetközi konfliktusokat is felvállaló Orbán tért vissza. Ez a második kormány már nem csupán nemzeti korrekciót akart végrehajtani a rendszerváltozáson, hanem a nálunk globalista modell szerint kiépült kapitalizmus korrekcióját is célként tűzte ki. Új egyensúlyt akart létrehozni a hazai és a külföldi tőke, illetve a komprádor elit és a középosztály között. S annak ellenére, hogy óriási erők mozdultak meg vele szemben, úgy tűnik sok tekintetben sikerrel járt, csakhogy az új pályán még nem indult be új felzárkózási modell és az új egyensúly törékeny, akár vissza is fordítható.

A társadalom 2010-ben nagyon meg volt ijedve, joggal, s ez az ijedelem még 2014-ben is jelen volt és az idegeiben volt. Lassan azonban feloldódik, s a magyar társadalom visszatér a korábbi jellemző karakteréhez, amikor minden kormány idején kevesellte az eredményeket és egyfolytában azt kereste, hogy kitől várhat még többet. A harmadik Orbán kormány pedig nem találja a visszautat az elsőhöz. Még mindig hatalmas a válság terhe, amit cipelünk, (s amiről a magyarok ismét kezdenek egyre inkább megfeledkezni), s nagyon kedvezőtlen a nemzetközi környezet egy új felzárkózási modell kialakításához.

Orbán mintha valóban fáradna, s mintha elvesztette volna a stratégiai érzékét, s beleveszett volna a kamarilla-politizálásba. Egyértelműen rosszul választott Lázárral, mint utóddal, s máig érthetetlen, mi vezetett a pártot felépítő nagy hármas (Orbán-Kövér-Simicska) közötti látványos, a támogatókat elbizonytalanító töréshez. S nagy szüksége lenne egy gazdaságpolitikai zsenire, egy olyanra, mint amilyennek Matolcsy bizonyult a válságkezelésben. Varga az első kormány arculatához és céljaihoz illeszkedő stratéga, az aktív felzárkóztató gazdaságpolitikához nincs érzéke.

Itt tartunk, Orbán nehéz helyzetben van, kissé ötlettelennek tűnik, a társadalom pedig egyre kevésbé érzi a veszélyt és egyre türelmetlenebb .

sztd 2015.04.16. 23:03:22

@==T==:
A Jobbik három dologgal biztosan sebezhető.

Az egyik a korrupció. A korrupcióval szinte mindenki sebezhető, hiszen a kapzsiság az világnézettől független jelenség. Jelenleg még egyetlen jobbikos korrupciós ügyet sem ismerünk, de nyilvánvaló, hogy ilyenek csak azért nincsenek, mert eddig a Jobbiknak nem volt igazi esélye lopni.
Ami miatt mégis sérülékenyebb, hogy
- őket még tisztábbnak gondolják, míg a másik két nagy pártnak egy korrupciós történet már túl sokat nem árthat
- a jobbikosok is tisztának gondolják magukat (semmilyen immunreakció nincs a pártban a lopásra)
- a jobbik szinte semennyire nem foglalkozik a témával, vagyis váratlanul fogják ezek a hírek érni (lassan fogják megérteni, hogy mi történik).

A másik gyenge pontjuk az orosz kapcsolat. Kovács Bélának már az önéletrajza is beszédes, a Jobbik kommunikációja is nyíltan orosz párti. Ebből gyorsan össze lehet állítani egy olyan mixet, amely szerint valójában orosz (és nem magyar) érdekeket szolgál. A rutinszerű válaszuk, hogy a másik oldal viszont CIA illetve Moszad érdekeket szolgál viszont felér egy beismeréssel.
Egy nemzeti elkötelezettségű szavazónál egy pártot ezzel elég könnyen le lehet írni.

További sérülékenységei vannak akár a programjában. Ilyen pl az államadósság nem visszafizetése, amely már egyre több magyar embert veszélyeztetne. Államcsőddel úgy kampányolni, hogy valaki felelős kormányzati szerepre tör elég kockázatos.

Christopher Adam 2015.04.21. 20:25:10

Néhány napig "ült" íróasztalomon Rajcsányi Gellért meglehetősen éleslátó publicisztikája, mielőtt volt időm angolra fordítani ezt. Azzal, hogy létezett (létezik) egyik oldalon egy monolitikus és tiszta posztkommunista, a másik oldalon pedig egy monolitikus és "tiszta" alternatív (konzervatív, antikommunista) hálózat számomra nem életképes gondolat. De a dichotómiák általában nem is lehetnek azok. Magyarország egy kis ország, egy nagyon bonyolult történelemmel. Nagyon leegyszerűsítve azt mondanám, hogy itt szinte mindenki volt már mindenki, eljátszott mindenféle szerepet az évek folyamán.

Mindenestre, ime fordításom. Nem vagyok profi fordító, meg Kanadában is születtem, szóval előre elnézést ha valamit félreértettem:

hungarianfreepress.com/2015/04/21/gellert-rajcsanyi-hungarys-fidesz-has-lost-its-buoyancy-can-it-ever-recover/
süti beállítások módosítása