A harcnak sosem lesz vége
2015. február 27. írta: pinter.bence

A harcnak sosem lesz vége

orban_evertekelo_3.jpg

Lett volna miről beszélnie Orbán Viktornak. A jelentős népszerűség-csökkenés, a Veszprémben elbukott kétharmados többség, Simicska Lajos magánháborúja, a külpolitikai elszigeteltség és a párt belső repedései mind-mind alkalmat adtak volna a bátor szembenézésre. Aztán nem történt semmi.

Zászlónk magasan lobog, eszménk vezércsillaga a polgári Magyarország, ebben nem lesz változás száz évig” – mondta a miniszterelnök pénteken a Várkert Bazárban tartott évértékelőjén. Azt azonban elfelejtette közölni a miniszterelnök, hogy mit is jelent manapság a Fidesz számára a polgári Magyarország, amiről mostanában nem gyakran esett szó – amikor szó esett róla, akkor pedig éppen az derült ki, hogy ez a fogalom csak egy termék. Talán G. Fodor Gábor szavait ellensúlyozandó Balog Zoltán „emberminiszter” és Orbán Viktor szájából nagyon sokszor hangzott el most a polgár és a polgári szó.

A miniszterelnök részben kedvenc témáit ismertette újra: véleményét Európa válságáról, az illegális határátlépőkről, a jelző nélküli”, avagy illiberális demokrácia létjogosultságáról és a pragmatikus viszonyról Oroszországgal. Ez után hosszasan sorolta a Magyarország gazdasági eredményeit: gyakorlatilag a közmédia Híradójának mint egy Best Of válogatásaként. Orbán szerint Magyarország előrébb tart mindenkinél, minket másolnak Európában, csodálják a magyar gazdaság sikereit. Ezek kötelező körök, az igazságtartalmát hosszasan lehetne vitatni. Az egyetlen vitathatatlan pont, hogy a devizahitelek forintosítása nagyon jókor jött.

A fontos kérdésekre azonban nem válaszolt Orbán Viktor. Utalt Simicskára: azt mondta, hogy sem egyéni, sem csoportérdek nem kerülhet a haza szolgálata elé. Ez vajon csak mától van így, vagy az elmúlt öt évben is így volt? A két szék között a pad alá eső magyar külpolitikát annyival intézte el, hogy egyrészről ugye minket másol mindenki, másrészről pedig egy csomó külföldi politikus járt Magyarországon, biztos nem véletlenül. Arról nem esett szó, hogy a pragmatikus oroszpolitika még lengyel barátainkat is elidegenítette tőlünk. Nem esett szó a fiatalokról sem, arról a százezres tömegről, amelyik nyugatra ment dolgozni. Volt viszont szó a nyugdíjakról: remélem, rosszul értettem, és nem a 13. havi nyugdíj visszavezetésére utalt Orbán Viktor a beszédben.

A veszprémi vereséggel már hosszasabban foglalkozott a miniszterelnök. A fő tanulság, amit leszűrt belőle, az az, hogy a párt és hívei nem harcolnak eléggé. Tehát, hogy még több harcra van szükség, mégpedig nem más ellen, mint a szocialisták ellen. Egészen elképesztő, hogy Orbán Viktor 2015-ben még mindig az elmúltnyolcév elleni harcot próbálja erősíteni, miközben a második legerősebb párt a Jobbik, a széttöredezett baloldal pedig még csak a kanyarban sincs. A Jobbikról nem esett szó konkrétan, viszont az újonnan megnevezett célcsoport, a rendszerváltás vesztesei”, avagy a keményen dolgozó emberek”, esetleg melósok” pont a Jobbik táborának egy jelentős része.

Talán éppen a harcos hozzáállás az, amit egyre kevesebben viselnek el még a párt hívei közül is. Mindig háborúzni, mindig újabb legyőzendő ellenséget találni egy idő után fárasztó lesz. A párt kemény magján kívül kevesen hiszik ma el, hogy jelenleg vagy a közeljövőben az MSZP fenyegetné a Fidesz hatalmát. Ha valamit megérthetett volna a Fidesz és vezetője a veszprémi vereség kapcsán, az az, hogy azok a szép idők, amikor elég volt a szocialisták visszatérésével fenyegetőzni, véget értek. A választók egy jelentős része már csupán ennyiért nem hajlandó a Fideszre szavazni. Ráadásul az urizálás egyre inkább felidézi sokakban a luxusbaloldal egykori arroganciáját.

Orbán Viktor láthatóan nem ezt az üzenetet fogta fel a veszprémi fiaskóból. Hanem azt, hogy harcolni kell. De lehet, hogy már többen vannak ebben az országban azok, akik békét akarnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr407225703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2015.02.27. 19:30:42

"Harcolni, harcolni, harcolni!"

Vezérlőcsillag

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.27. 19:56:18

Tapolca előtt nem lehet a békével mozgósítani.

De mint Urfang is írja, háború nélkül nincs Fidesz.

1gondolat.blog.hu/2015/02/27/_magyarorszag_jobban_teljesit_helyett_magyarorszag_erosodik

Urfang 2015.02.27. 20:06:09

@Ördög Zoltán:

Kérdés, hogy a permanens háború egy keresztény polgári párt profiljába illik-e jobban, vagy egy radikális szélsőséges pártéba.

Helyes Írás 2015.02.27. 20:25:23

Továbbra sem érthető, hogy a magát tudatosan konzervatívként felmutató Mandineren miért egy liberális ellenzéki kommentálja a miniszterelnöki beszédet!

1. A Fidesz támogatói tudják, hogy mit jelent a polgári Magyarország.

2. Egy miniszterelnök számára kötelező kör egy évértékelőben bemutatni az eredményeket. Értjük, hogy egy ellenzéki nem szívesen hallja ezeket, s kétségbe vonja az igazságtartalmát. A Fidesz támogatói nem vonják kétségbe, s úgy gondolják, hogy a miniszterelnök világosan és meggyőzően elmondta, hogy az egyensúly melletti növekedés az eredmények alapja. Mi vonható ezen kétségbe, Bence úr?

3. Nem úgy tűnik, hogy a magyar külpolitika "pad alatt" lenne.

4. A többi kelet-közép-európai országból a mai napig jóval többen dolgoznak nyugaton, mint Magyarországról. Ki tudja azt megmondani, hányan mentek ki kényszerből és hányan használják ki a lehetőséget, amit a csatlakozáskor még pozitívan értékeltünk. Persze tudjuk, akkor még a mai ellenzék volt kormányon, előlük nem menekült senki.

5. A Fidesz támogatóinak nincs azzal semmi bajuk, ha egy politikai párt harcol a választások előtt. Azzal sincs bajuk, ha a miniszterelnök harcol az ország érdekeiért. Azzal az önfeladó, a külföldi gazdasági érdekeltségek minden kívánságát teljesítő politikával volt bajuk, amit a mai ellenzék művelt, s amit ma is folytatna, ha tudna.

Ilyen egyszerű ez kedves Bence úr.

Fehér B (törölt) 2015.02.27. 20:27:03

hafr.blog.hu/2015/02/26/erositsuk_a_passziv_ellenallast_a_ner-rel_szemben

Várunk mindenkit holnap a Fővám téren 4-kor, ha se balról, se jobbról nem kér OV ellenzékéből, viszont szeretne jobbat, polgáribbat, értelmesebbet.

Köszi, FB

freehckr 2015.02.27. 21:19:19

@Helyes Írás: „A Fidesz támogatói tudják, hogy mit jelent a polgári Magyarország.”

Csatlakozom a fentihez, örömmel olvasnám ha egy fideszes szavazó a saját szavaival körülírná, számára mindez mit jelent.

Egyfajta bónuszként hozzá lehetne csapni, hogy egy ma még fideszes szavazó miért érzi magát jobboldalinak.

„az egyensúly melletti növekedés az eredmények alapja”

Ez mind szép, már csak azt kéne megtudni, hol van itt egyensúly, és hol van itt növekedés?!

Ugye az megvan, hogy a túlzott deficit eljárás alól csak és kizárólag a manyup vagyon államosításával (ami egy 10 milliárd EUR IMF hitellel ért fel), és a 2010 óta bevezetett félszáz új vagy megemelt adó segítségével kerültünk ki... egyelőre. Márpedig költségvetési reform híján ezekkel a rekord számú és rekord mértékű fogyasztási-, szektor-, külön- és egyéb egzotikus adók fenntartásával tudják a fideszes elvtársak a mágikus 3% alatt tartani a költségvetés hiányát, a szocialistáktól megszokott trükkök százai mellett.

Az állítólagos növekedéssel kapcsolatban pedig remélem csak vicceltél, bár látszólag tavaly is 3% fölött bővült a gazdaság, de ezt csupán egyetlen ipari szektor, valamint az uniós források felpörgetett lehívása majd ezekből állami beruházások megvalósítása teremtette elő. tehát úgynevezett szocialista tervgazdálkodás nélkül a magyar gazdaság jelenleg halott, nem létezik, nulla... jó reggelt. :)

„Nem úgy tűnik, hogy a magyar külpolitika "pad alatt" lenne”

Szijjártó elvtárs miniszteri kinevezése, majd a futsalos kispadból a kabinet felépítése egészen konkrétan azt jelenti, hogy a magyar kormány magasról sz.rik a külpolitikára.

„többi kelet-közép-európai országból a mai napig jóval többen dolgoznak nyugaton, mint Magyarországról”

Ezzel próbálod vigasztalni azokat a szülőket, nagyszülőket, akik unokáikat, dédunokáikat veszítették el a „gazdasági kivándorlás” miatt?! Ők egészen konkrétan lesz.rják, hogy más országban mi van, egész egyszerűen egy teáskanállal képesek lennének Orbánt és kormányának tagjait kivégezni a nemtörődömségük és a „kalandvágy” típusú szlogenjeik miatt. F.szt érdekel, de tényleg, hogy mi van más országban... hidd el, mi is jobban örülnénk, ha Orbán elvtársatok mondjuk Szlovákia miniszterelnöke lenne. :)

„Ilyen egyszerű ez”

A téma távolról sem egyszerű... ti vagytok azok.

Urfang 2015.02.27. 21:28:10

@Helyes Írás:

Az nem volt önfeladó, behódoló, stb., amikor Orbán elment Moszkvába és Putyin aláíratta vele azt a valamit amit épp most titkosítanak 30 évre?

És az nem gáz, hogy abban a Várkert Bazárban pampogja, hogy Európa hanyatlik de mi nem, amelyiket épp most újítottak fel 95%-ban EU-s pénzből?

vizipipa 2015.02.27. 23:14:46

"Volt viszont szó a nyugdíjakról: remélem, rosszul értettem, és nem a 13. havi nyugdíj visszavezetésére utalt Orbán Viktor a beszédben."

Orbán erről beszélt:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/jo_hir_a_nyugdijasoknak_visszajon_a_13_havi_nyugdij.593346.html

(a vitát nem velem kell lefolytatni!)

2015.02.28. 00:28:10

@Helyes Írás:

"1. A Fidesz támogatói tudják, hogy mit jelent a polgári Magyarország."

Ahogy már a többiek jelezték...mit is?

"3. Nem úgy tűnik, hogy a magyar külpolitika "pad alatt" lenne.

Ilyen egyszerű ez kedves Bence úr. "

Az, hogy számodra valami valahogy tűnik, azt ugyan érvként nehozd már fel semmire, mert az nem több, mint maximum egy saját vélemény.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.02.28. 01:12:41

Kereszténység és háború - hát ez bazmeg pont úgy passzol egymáshoz, mint a hülye kis felcsúti picsához a svájci elit iskola.

Azért jó látni, hogy ez az elmebeteg egyre nagyobb fosásban van a bukásától..

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.02.28. 01:25:32

"Az egyetlen vitathatatlan pont, hogy a devizahitelek forintosítása nagyon jókor jött."

Ez egy mantra, ami szintén bebukott. Surányi már 2011 elején lerakta a forintosítási menetet a Felcsúti Párttitkár kormánya elé, de azok le se szarták. Majd négy év múlva megcsinálták, a saját ötletüknek hazudva.
www.origo.hu/gazdasag/20150223-suranyi-gyorgy-a-jegybank-mindenben-hibazott-amiben-lehetett.html

Az eredmény katasztrofális: az akkori 215 forintos árfolyam helyett 260-on lett az átváltás, a 3000 milliárd forintnyi manyup, amit rá lehetett volna szánni a mentésre, meg teljesen el lett lopva.
Érdemes lesz ezt a bandát emiatt megfingatni.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.02.28. 01:28:27

@Helyes Írás:

jaj te birkamenetesek, már megint jelszót váltottatok? Most a plebsz politika, ruszki seggnyalás már tagadandó, helyette polgárinak képzelitek magatokat?

Lebutított birka bandából hirtelen polgári mozgalom?

De jót röhög az ember rajtatok, fidióta panelprolikon!

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.02.28. 01:44:23

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: Röhögjél csak kispajtás. Rád vall hozzáállásod, hiszen ezen épeszű ember nem röhög, legfeljebb meghökken, és szól, hogy ez nincs rendben így.
Ha neked ezen röhögnivalód van, akkor egyszerű, hitvány patkányfajzat vagy, akinek se istene, se hazája, a legfontosabb neked, hogy te győzz, neked legyen igazad, kárörvendő. Hát legyen. Örülj, amíg lehet, hajrá.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.28. 01:51:29

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:

Lehet, hogy Orbánt egyre kevesebb választja el a bukástól, de nektek már '19-ben repülőgépen kellet menekülnötök Magyarországról:-)

"Kun Béla repülőgépen menekült az országból.

Délután - úgy öt óra felé - a Hungária-szállóban székelő szovjetház körül fölrebbent egy repülőgép, átrepült a Dunán, a Várhegyen, s merész kanyarodással a Vérmező felé tartott.

A gépet maga a népbiztos vezette.

Alacsonyan szállt, alig húsz méter magasságban, úgy hogy arcát is látni lehetett.

Sápadt volt, borotválatlan, mint rendesen. Vigyorgott az alant álló polgárokra, s vásott kajánsággal, csúfondárosan még búcsút is intett egyeseknek.

Zserbókat vitt, melyekkel teletömte puffadozó zsebeit, aztán ékszereket, grófnék, bárónék, kegyes, jótékony hölgyek drágaköveit, templomi kelyheket, sok más egyéb kincseket.

Karjairól vastag aranyláncok lógtak.

Egyik ilyen aranylánc, mikor az aeroplán magasba lendült, s eltűnt az ég messzeségében, le is pottyant a Vérmező kellős közepére, és ott egy öreges úr, régi krisztinai polgár, adóhivatalnok a Várban, a Szentháromság téren, valami Patz nevezetű - Patz Károly József - meg is találta.

Legalább a Krisztinában ezt beszélték."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.28. 02:00:55

@MikeBoy: @freehckr: @Pelso..:

A polgári Magyarország azt az ábrándot nevesíti meg, hogy mindenki pasa lehet a maga hazájában.

Furusina 2015.02.28. 03:59:33

Valóban, úgy tűnik, hogy a 13. havi nyugdíj lesz a következő választás rezsiszivárvány, ami belapátolja a Fideszt a kormányzásba. Egy biztos: retorikailag képtelen volt Orbán megújulni. A '90- es évek eleje óta ugyanaz a verkli megy, különböző apropóból felütve. A jellemtelenség, és gátlástalanság kultusszá emelése, végzetesen balkáni lótolvaj bandává kívánja zülleszteni a a "magyar embereket". Egy vigasz azért van: a Micimackó üggyel bevégeztetett. Ez a szerencsétlen, labilis pszichikumú ember egy zavart, egzaltált politikai roncs lett. Politikai haláltusájában sokat árthat még, de álláspontom szerint, gyakorlatilag VÉGE.

toportyánzsóti 2015.02.28. 05:51:54

@Mihint: Keress 1 agyturkászt mielőtt felfal a gyűlölet illibsi.

Niebur 2015.02.28. 06:50:14

@Mihint:
Az épeszű emberek sok éve mondogatják, hogy nem jól van így.

Pelso.. 2015.02.28. 07:00:40

@bbjnick: Néhány pasa valóban lett, de hogy a többinek csak az örök ábránd jusson, hát nem nagy biznisz. Hogy 98-ban ezt bedobták, nincs bajom, ugyanakkor e mítoszt ma újra felmelegíteni, hát nagy a szegénység és a sötétség.

@Mihint: Hogyne, csendben zsörtölődik, hogy épp a héten mi nincs rendben.
Pedig manapság meg bőven akadnak események, melyek ha 2010' előtt történnek, hát kéthavonta égett volna a TV székház. Ami nem gond, lehet mindig újat építeni, a hanyatló EU pénzéből persze.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.28. 07:44:09

@Pelso..:

Én a Fidexnek azt sem hiszem el, amit kérdeznek, ettől függetlenül és ezzel együtt azt gondolom, hogy amit ők képviselnek és csinálnak fényévekkel közelebb van a polgárisághoz, mint az elmúlt huszonöt évben bármely más párt ténykedése. Nem véletlen az, hogy ma már a nyugati(as) világban nem nagyon emlegetik a polgári demokráciát, helyette a liberális demokrácia a módi, ugyanis a polgár fogalma masszívan minőségekkel és hagyományokkal "terhelt" és a posztmodern liberális demokráciák individuumaitól kevés dolog áll távolabb, mint épp a polgár, a maga történetiségében. A Fidex épp ezt a polgárhagyományt képviseli (hogy milyen minőségben, az más kérdés), valamennyi hivatkozásukban, "példaképükben" (De Gaulle, Adenauer, Kohl, de a Horthy- vagy az érett Kádár-éra egyes jellegzetesen polgárias motívumának fölemlegetésében, fölidézésében) ez a polgári(asság)kultusz köszön vissza.

toportyánzsóti 2015.02.28. 07:58:15

Hamarabb vége lesz ennek az illibsi harcosnak mint bárki gondolta,magyar ember nem szavaz polóniumos gyilkos felszopójára.Veszprém csak a kezdet volt,mehet putingazda mellé a szopórollerre és viheti az összes hazaáruló tolvaj narancsoffshorkkját magával.

Egéridomár 2015.02.28. 08:03:48

@Helyes Írás:
1. A fidesz támogatói tudták milyen liberálisnak lenni, aztán milyen kersztényinek lenni, majd később polgárinak. Most éppen illibelárisnak, ezután jön a a kommunistának.

2. Nem úgy tünik, mert abban van. Sorold már azokat az országokat, akik szóba állnak lelkesen a gazdáddal! Csupa fejlett demokratikus hely. Még a legjobb barát lengyelek is most zárkóznak el tőlünk.

3. Az ugye véletlenül sem zavar, hogy a "lehetőség" megjelenésekor szinte senki nem akart kimenni, de valahogy elértük a félmilliót OV uralma alatt? Ez ugye semmit nem jelent?

4. Természetesen a fidesz támogatói mindig harcolnak valami, valaki ellen, mint ahogy OV teszi. Ezzel lehet a beteg jellemetekre hatni, ilyenekkel atombiztosan mozgósítani lehet a gondolkoni képteleneket. Hab a tortán, hogy pont azok ellen folyik permanens háború, akik pénze miatt még egyáltalán hatalmon lehet ez a bagázs.

Fideszdroid vagy, semmi több. Ilyen egyszerű ez.

burgener 2015.02.28. 08:05:57

@bbjnick: Szerinted-szerintem is- a polgár fogalma masszívan minőségekkel és hagyományokkal "terhelt"

No, ez az, ami úgy lóg a fideszen, mint tehénen a gatya.

Alulkulturált, gyökértelen, munkahelyet nem látott jogászok tömege.

Egéridomár 2015.02.28. 08:12:29

@Mihint:
No, hát itt egy másik. Szerencsére egyre kevesebben.
Már régóta meg akattam kérdezni: tényleg fáj, amikor valami gondolatféle megjelenik a fejedben?

profilo 2015.02.28. 08:15:15

@toportyánzsóti:

"Hamarabb vége lesz ennek az illibsi harcosnak mint bárki gondolta..."

Zsóti!
És mégis mikor?
A Központ reggeli napi parancsában milyen dátumot olvastál? Vagy van valami saját elképzelésed erre vonatkozóan?
Komolyan érdekel Zsóti,mert annyi,de annyi dátum,határidő és mérföldkő volt már "biztos",hogy kezdek elbizonytalanodni helyzetértékelésed helytállóságán.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.02.28. 08:22:53

jó hírem van alemberek! a harcnak vége lesz.
amint az utolsó liberális sírját lepisáltuk.
a liberalizmus, és különösen annak primitív magyar változata, amit análisan közösülők, informatikusok, és egykori hatalomgyakorlók, vagy született hatalomtulajdonosok terjesztenek szellemi pestisként, a sátántól való.
halálunkig harcolunk ellene. és a gyerekeinket is erre fogjuk nevelni.
szóval harcolunk. amíg vagytok alemberek.
van még egy hírem. a káoszba forduló ejrópa népei majd vezérért kiáltanak. és mi majd adunk nekik.

2015.02.28. 08:29:20

Rosszul sült el ez a harcba hívás: Moszkvában lelőtték Putyin elvtárs legnagyobb kritikusát.
Különben felesleges harcolni: kétharmaddal simán ki lehet rúgni az EU-t és a NATO-t, mint ahogy bármikor haza lehet zavarni az amerikai nagykövetet is. Erről még az inkorrekt népet sem kell megkérdezni, csak csinálni kellene. Ehhez viszont gyávák a fiúk. A többi meg csak szájkarate Orbán elvtárstól.

Sexual Harassment Panda 2015.02.28. 08:40:28

@Egéridomár: "Sorold már azokat az országokat, akik szóba állnak lelkesen a gazdáddal! "
Pl tegnap a brit kügyminiszter..

Tata86 2015.02.28. 08:41:53

@Egéridomár: A többivel egyetértek, de a kivándorlás szerintem komplexebb...

Mostanra nőtt fel az a generáció, akinek a szocializációjába egyrészt végleg beleégett a nyugathoz való tartozás, másrészt pedig az EU. A hőskornak vége, megindult a tömegvándorlás.

A hangulat erre nyilván rátett, de ez nem Orbánnal kezdődött, és ha a Vezénylő Tábornok Úr normálisan kormányoz, akkor se lenne nagyságrenddel kisebb kivándorlás.

profilo 2015.02.28. 08:47:16

@Jules Verne:

És ezek a gyávák ülnek a nyakatokon egy pár éve már.
Mondjuk ez rólatok sem fest túl jó képet.

:)

csorsza 2015.02.28. 08:48:27

@Helyes Írás: 1. Na, mit?
2. Veszprémben erősen kétségbevonták a Minelnök úr mondanivalójának igazságtartalmát. Egész pontosan, a tavalyi 24ezer Fidesz-szavazóból 13ezren gondolták úgy, h csak parasztvakító rizsa az, amit a Minelnök úr mantrázik.
3. De.
4. Nyilván, a 2004-es uniós csatlakozás után nyílt ki a világ, előtte azért jóval kevesebben mentek külföldre dolgozni.
Az meg elég mellékes most, h más országból elmennek az emberek. Nálunk mi van, az a kérdés!
5. Nincs baj a harccal, ha van értelmes célja, eleje, közepe, és látható a vége.De jelenleg csak az látszik, h a pórnépnek Viktor és klánjának érdekeiért kellene harcolnia. Azt meg már minden épeszű ember utálja.

Mintha elszakadna Orbánunk a valóságtól. Lehet , mást is meg kellene hallgatnia Habonyárpin kívül, mi a való világ. Jó úton halad az elkúrás felé.

2015.02.28. 08:53:06

@csorsza: "Jó úton halad az elkúrás felé."

Már akkor elkúrta, amikor hatalomra került: bedöntötte csicskáival a forintot és ellopta a jövőnket (magánnyugdíj pénztárak). A többi mind ráadás volt a mai napig. Ezt mindenki tudja.

Sexual Harassment Panda 2015.02.28. 08:53:08

@Tata86: de ha jobbik programja szrrint kilèpnènk az eubòl, az megszűntetnè az elvàndorlàst, sőt, sok 100.000 embernek vissza is kell (ene) tèrnie.

csorsza 2015.02.28. 08:55:22

@Jules Verne: Szerintem, akkor még nem. A manyup-ot én is megszüntettem volna, abban a formájában az egy felesleges pénzmosoda volt.

Tata86 2015.02.28. 09:04:16

@Sexual Harassment Panda: Sőt, visszafoglalnánk Erdélyt, magyarosítanánk a románokat, és rögtön 15millióan lennénk! :D

peterta 2015.02.28. 09:05:40

@Helyes Írás:
Én a Fideszre szavaztam (ismételten, de legutóbb az orromat befogva), de nem vagyok egyik párt támogatója sem.
Tekintettel arra, hogy Magyarországon értékek mentén történő politizálás nincs, kénytelen vagyok a saját érdekeim mentén dönteni.
Alapvetés, hogy minden kormányzat korrupt és lop, ezért erre nem lehet hivatkozni, nem megkülönböztető ismérv.
Szempontjaim:
- Amikor lopnak, lehetőleg minél kevésbé velem finanszíroztassák közvetlenül. Ebben magasan jobb a Fidesz, az előző csapat sokkal többet lopott el tőlem, a Fidesz más célcsoportokra fókuszált.
- Ne szóljanak bele az életembe. Itt már rosszul teljesít a jelenlegi kormány, gondoljunk csak a vasárnapi bezárásokra, vagy akár arra, hogy a teljesen elhibázott és mára nyilvánvalóan kudarcba fulladt külpolitika és az ebben megnyilvánuló vérlázító inkorrektség mellékhatásaként szégyen külföldön magyarnak lenni, kivéve Olaszországot, ahol azért Berlusconival mindig lehet ezt a hatást közömbösíteni.

Egy pár szóval reagálnék a kommentjeidre:
1. Igen, vagy elképzelésem a polgári Magyarországról, de a Fidesznek ehhez a fogalomhoz semmi köze, kivéve, hogy "politikai termék"-ként használta. BTW, a polgári társadalom alulról alakul ki, fogalmilag lehetetlen a kormányzati polgárosítás. Majd ha lesznek Magyarországon polgárok, akkor kesz polgári, politikailag korrekt miniszterelnökük is. Addig választunk a szar és a szarabb között, ki-ki a maga szempontjai alapján.
2. Igen, tagadhatatlan gazdasági sikerek vannak, ha a makroszámokat nézzük (szerényen megjegyezném, hogy ha az EU-tól nem kapnánk támogatást, növekedés sem lenne). A kiszámíthatatlan szabályozás, a jogbiztonság hiánya visszaveti a beruházásokat, a tulajdon tisztelete megszűnt, ezek lassan ölő mérgek.
3. Ahogy fentebb említettem, teljesen másként látom, a külpolitikánk történelmi mélyponton van és hozzá nem értő kezekben.
4. Igen, a környező országokból többen vándoroltak ki, itt a dinamika a lényeg: Magyarországon sokkoló mértékben nőtt a kivándorlás a második Orbán-kormány idején. Ez mindenképpen jelzés és kudarc.
5. Fidesz-szavazóként kifejezetten visszautasítom ezt: a jelenlegi irányt sok szempontból károsnak tartom, különös tekintettel a kifejezetten romboló hatású külpolitikára, a vállalhatatlan, a polgári eszménytől nagyon távol álló, ellenzéküket legyilkoltató despotákhoz való gyomorforgató dörgölőzésre. Egyáltalán nem örülök a folyamatos harcnak, az állandó hadi állapot, a gyors és átgondolatlan intézkedések vissza fognak ütni, konszolidálódni kellene, megérteni, hogy megváltozott a helyzet és alkalmazkodni.
Szerintem ez Veszprém üzenete, de a Miniszterelnök úr láthatólag nem értette, vagy nincs lehetősége megérteni.

dr kíváncsivagyok 2015.02.28. 09:06:44

@Helyes Írás:
"Továbbra sem érthető, hogy a magát tudatosan konzervatívként felmutató Mandineren miért egy liberális ellenzéki kommentálja a miniszterelnöki beszédet!"

Te kretén,..a konzervatív ertékrend nem turi a kritikát ?
" Minden nagyon , szép , minden nagyon jó , mindennel meg vagyok elégedve ..."

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.28. 09:11:45

Orbán abban bízik, hogy az egymilliós birkasereggel is meg tudja nyerni 2018-at. Ebben igaza is van, ha addig nem lesz hiteles alternatívája.
A technikája az lesz, hogy ha felbukkan egy ilyen, akkor elkezdi libsizni és a "bukottbaloldalhoz" kötni, hiszen ezeket a negítív brand-eket a fidesz pont ezért tartja életben (lásd Rogán BudaCash).
Viszont az egymillió birka egybentartásához bizony mindig kell egy ellenség is, mert ezek ostoba népek, ám bennünk van a "virtus". Ezért kell mindig egy (vagy több) ellenség.

profilo 2015.02.28. 09:22:58

@peterta:

"...mára nyilvánvalóan kudarcba fulladt külpolitika és az ebben megnyilvánuló vérlázító inkorrektség mellékhatásaként szégyen külföldön magyarnak lenni, kivéve Olaszországot, ahol azért Berlusconival mindig lehet ezt a hatást közömbösíteni."

Kipróbáltad?
Mondjuk Stuttgarban,például a Kronprinz strasse egyik kávézójában kértél már úgy kávét,hogy előtte közölted,hogy magyar vagy?
Kértél már úgy útbaigazitást úgy Franciaországban,hogy közölted,hogy magyar vagy?
Vagy csak egyszerűen az általad is hangoztatott marhaságot készpénznek véve,a merjünk kicsik lenni elvet követve,szemlesütve és fejlehajta sunnyogsz a fal mellett?
Az igazság az,hogy rajtunk kívül senkit sem érdekel,hogy mi történik ebben a porszemnyi országban.

profilo 2015.02.28. 09:27:07

@Vállalhatatlan fordulat:

"...A technikája az lesz, hogy ha felbukkan egy ilyen, akkor elkezdi libsizni..."

Még erre sincs szükség,mert az általad "bukott baloldalnak" nevezett formáció még aktív tagjai sem tűrik a konkurenciát és már Vitya előtt nekilátnak lebontani az alternatívát jelentő "veszélyforrást".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.28. 09:28:08

@burgener:

"Szerinted-szerintem is- a polgár fogalma masszívan minőségekkel és hagyományokkal "terhelt" No, ez az, ami úgy lóg a fideszen, mint tehénen a gatya." --- írod.

Vagy mint a gyurcsánykövetőkön a rózsaszín tanga:-]

peterta 2015.02.28. 09:34:24

@profilo: Igen kipróbáltam, de természetesen nem úgy, hogy a kávézó pincérével közöltem, hogy magyar vagyok. Miért, szerinted ez lényeges információ, aminek megosztása nélkül a kávérendelés maga a szemlesütve sunnyogás? Ez a kérdés azért így nagyon egyszerűre sikerült.
Említenék két példát: mikor legutóbb egy lengyel ex-kollégával beszélgettem, akkor elég kínos volt elmagyarázni, hogy nem, mi magyarok nem mind imádjuk Putyint, és nem értünk egyet azzal, amit Orbán csinál. Jobb szeretem, ha tudom támogatni az országom kormányának külpolitikáját és nem kell tőle elhatárolódnom.
A másik: a héten az egyik vevőnk olasz nemzetiségű képviselőjével vacsoráztam, vele legalább együtt lehetett röhögni a magyar és az olasz politika nonszensz mivoltán, erre utaltam a kommentben.
De vannak kifejezetten káros következményei is ennek az ámokfutásnak, amiről sajnos nem tudok nyilvános kommentekben írni, úgyhogy vagy elhiszed, vagy nem.
Az igazság az volt, hogy mindenki leszarta, mi történik Magyarországon, ez mára sajnos nem igaz.

profilo 2015.02.28. 09:51:53

@peterta:

A Würschum-os,Haarup-os és a Baumgartner-es kollégáimmal soha sem beszéltünk még politikáról,pedig egy évben legalább 150-200 napot melózunk együtt több országban.A többségüknek gőze sincs arról,hogy ki,kik kormányozzák ezt az országot. Nem is érdekli őket.

"De vannak kifejezetten káros következményei is ennek az ámokfutásnak, amiről sajnos nem tudok nyilvános kommentekben írni, úgyhogy vagy elhiszed, vagy nem."

Nem hiszem,pláne ahogy felvezetted...

:)

peterta 2015.02.28. 09:57:10

@profilo:
Biztos nem ugyanazt a munkát végezzük, az, hogy hol ülsz, az meghatározza, hogy mit látsz.

És hát különbözőek is vagyunk, ahány ház, annyi szokás.

Azt meg pont lesz.rom, hogy elhiszed-e. Kérdeztél, válaszoltam.

profilo 2015.02.28. 10:05:16

@peterta:

Te biztos jó helyen ülsz.
:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.28. 10:54:04

@profilo: Ez így van. Gyurcsány pl. simán Viktornak dolgozik azzal, hogy bármiféle kezdeményezésre rárepül, mint a keselyű.

Netuddki. 2015.02.28. 11:18:08

harc = az ország megosztása

Álmodik-e orvánviktor az "ellenzék" legyilkoltatásáról?
A ruszkiknál ez már nem csak álom. A példaképe a putyin lelkiismeret furdalás nélkül kinyíratja a kritizálóit. Jó lenne már ha színt vallana az orbán is mégis valójában mit is akar itt ebben az országban elérni? A beszédeiből ugyanis nem látszik mi megy a háttérben...

Netuddki. 2015.02.28. 11:21:56

@peterta: "- Amikor lopnak, lehetőleg minél kevésbé velem finanszíroztassák közvetlenül."

Na és azt hogy csinálod, hogy az orbán rezsim alatt egy kanyi adót nem fizetsz?

peterta 2015.02.28. 11:41:12

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Természetesen fizetek adót, sokat, de jóval kevesebbet, mint pl. a Gyurcsány-kormány alatt.

toportyánzsóti 2015.02.28. 13:06:57

@jose maria padilla: Jó anyagot szívsz de már kárt tett a bucidban,ideje lelépni róla ha nem akarod hogy beszarva hugyozva tengesd hátralévő napjaid.

freehckr 2015.02.28. 13:39:25

@peterta: „jóval kevesebbet, mint pl. a Gyurcsány-kormány alatt”

Közvetlenül némileg kisebb lett az adóterhelés az elmúlt években, egy bizonyos, tegyük hozzá hogy az átlagbér feletti jövedelemkategóriában (felső tíz-húszezer, nagyjából, legfeljebb), ennek ellenére még így is dobogós helyen maradtunk az uniós tagországok közt.

Ellenben minden adóterhelést megvizsgálva, köztük azokat a közvetett terheket is amelyeket elméletben különböző szektorokra vetettek ki de gyakorlatilag az érintettek szinte teljes mértékben a lakosságra hárítottak, valamint a fogyasztási adókat (amiből egyből ott a világrekord szintű áfa), az elmúlt években folyamatosan nőtt az adóterhelés.

Valamint nem csak a konkrét adóterhelés nőtt meredeken, hanem az adózással és vállalkozásokkal kapcsolatos (főként ostoba és felesleges) adminisztrációs terhek is.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy anno radikális adócsökkentés ígéretével kerültek kormányra a fideszes elvtársak, valamint volt itt szó söralátét adóbevallásról is, meg bürokrácia csökkentésről, egyenesen vérlázító amit ennek ellenére tett a Fidesz-KDNP az elmúlt években.

Aztán dobjuk még hozzá, hogy a kormányzatnak jelenleg sincs nyilvános gazdaságpolitikai programja (sőt, semmiféle nyilvános programja nincs ötödik éve), emiatt kiszámíthatatlan és hiteltelen az ország gazdaságpolitikája, ez további közvetett terheket ró az adófizetőkre (lásd a hitelminősítők több éve pontosan azért nem mozdítják a bóvli kategóriából az ország besorolását, mert ötletszerűnek és így megbízhatatlannak látják a kormányzást).

Szóval nem tudom, hogyan jött ki neked hogy ma kevesebbet adózol mint a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt, de ez nyilvánvalóan nem igaz. :)

peterta 2015.02.28. 14:33:25

@freehckr:
Pedig igaz, a válasz nyilvánvaló, a kommented elején le is írtad :-)

Egyetértek, az adózási rendszer minden, csak nem szép és jó, ugyanakkor a vállalkozások adminisztratív terhei mindig nagyok voltak, ebben nem volt kedvező változás, mondjuk nagyon kedvezőtlen se (majd most a remekül előkészített EKÁER)...

freehckr 2015.02.28. 15:37:15

@peterta: „igaz, a válasz nyilvánvaló, a kommented elején le is írtad”

Megemlítettem azt, amivel a fideszes elvtársak szoktak kampányolni... majd hozzáfűztem, amit már inkább elhallgatnak vagy lehazudnak. :) Ismétlem, ha te a magasabb jövedelmi kategóriába tartozol, akkor neked mint munkavállalónak némileg csökkenhettek az adóterheid *csak és kizárólag a béredet tekintve*, de egyébként a 2010 óta bevezetett közvetlen és közvetett rekord számú és mértékű fogyasztási adókkal, valamint a rád hárított rekord számú és mértékű szektoradókkal több adót fizetsz mint pár éve... így nyilvánvalóan nem igaz, hogy ma kevesebb adót fizetsz, sem szám szerint, sem az adók mértékét tekintve.

„vállalkozások adminisztratív terhei mindig nagyok voltak”

Hát ez a része meg már nem érdekel, mivel részben ennek a beígért radikális csökkentésével kerültek hatalomra 2010-ben a fideszes elvtársak, másrészt több felmérés és iromány is alátámasztja (ezek egyike a Fidesz-KDNP 2010-es választási programja), hogy ezek a rekord adminisztrációs terhek (a rekord adóterhek mellett) egyenesen gátjai a stabil és hosszabb távú gazdasági növekedésnek, valamint a foglalkoztatottság bővülésének, és ebben konkrétan g.cire igazuk is volt a fideszes elvtársaknak 2010-ben. Hogy az adórendszerünk mindig is hitvány volt, nem vigasztal abból a szempontból, hogy öt év alatt nem sikerült beváltaniuk az ígéreteiket a fideszes elvtársaknak, sőt, nem csak az adminisztrációs terheket bonyolították tovább de radikális adóemelésbe is kezdtek az ígéreteikkel, és a 2010-es választási programjukban megfogalmazottakkal szemben.

Az adófizetőknek évi ezer milliárdos károkat okozó fideszes áfacsalásokról, és az emiatt például az USA-ból kitiltott fideszes politikusbűnözőkről már nem is beszélve...

Így a Fidesz-KDNP nem alkalmas az ország vezetésére, ha az egyik legégetőbb problémával nem tudnak mit kezdeni, inkább csak további problémákat okoznak...

peterta 2015.02.28. 16:14:29

@freehckr:
Higgy nekem, az én közvetlen adóterheim olyan mértékben csökkentek, hogy az összes egyéb negatív tétel hatása elenyésző ehhez képest.
A szektorális adókhoz: kiszámoltad már, mennyi többletet okoztak az egyes különadók neked?

Másrészt álmodozol. Itt még nem volt olyan kormány, amelyik a közjóért dolgozott volna. Az ÁFA-csalások pedig pártsemlegesek, pont ugyanúgy zajlottak az előző kormányok idején, mint ahogy a közpénzek ellopása is.
Mint említettem, nincsenek értékek a magyar politikában, nem érdemes erről diskurálni, mint ahogy ígéretekről sem. Undorító az egész és nincs olyan szereplő, aki kivétel lenne.
Ezért aztán én csupán a saját helyzetem figyelembe vételével választok.
A felzárkózás teljesen reménytelen. Az volt kétszáz éve és az most is.
Százötven évente véletlenül odavetődik egy alkalmas vezető, de a rendszer természetesen korrigál és helyreáll a rend. Most nincs kivételes vezetőnk, a félreértések elkerülése végett.

peterta 2015.02.28. 16:15:15

@freehckr:
Higgy nekem, az én közvetlen adóterheim olyan mértékben csökkentek, hogy az összes egyéb negatív tétel hatása elenyésző ehhez képest.
A szektorális adókhoz: kiszámoltad már, mennyi többletet okoztak az egyes különadók neked?

Másrészt álmodozol. Itt még nem volt olyan kormány, amelyik a közjóért dolgozott volna. Az ÁFA-csalások pedig pártsemlegesek, pont ugyanúgy zajlottak az előző kormányok idején, mint ahogy a közpénzek ellopása is.
Mint említettem, nincsenek értékek a magyar politikában, nem érdemes erről diskurálni, mint ahogy ígéretekről sem. Undorító az egész és nincs olyan szereplő, aki kivétel lenne.
Ezért aztán én csupán a saját helyzetem figyelembe vételével választok.
A felzárkózás teljesen reménytelen. Az volt kétszáz éve és az most is.
Százötven évente véletlenül odavetődik egy alkalmas vezető, de a rendszer természetesen korrigál és helyreáll a rend. Most nincs kivételes vezetőnk, a félreértések elkerülése végett.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.02.28. 16:42:35

@toportyánzsóti: zsótikám, valahol sejtettem, hogy nem fog meghatni téged a József Attila parafrázis.
@Niebur: Sajnos igen, és ez elég nagy baj.
@Pelso..: Lásd, mint fent. Egyre kevesebb kedvem van ezzel tréfálkozni, főként hogy azóta is azon töprengek, vajon kiknek szólt ez a beszéd. Neked van ötleted?
@Egéridomár: szvsz. maradj az egereknél, sikeresebb élet vár reád ilyen módon.

Pelso.. 2015.02.28. 17:27:07

@Mihint: Nincs, mindössze: nekem ez egy kötelezően megtartott beszédnek tűnik, amelyen túl kell esni. Egyre inkább konkrét célközönség nélkül, hisz bárki befér a táborba, aki már a kötőszavakat érti ill aki számára az előadó fontos - akár vicceket is mesélhetett volna egy félórát. Tétje, jelentősége nincs, neki a helyzet 18'-ig biztosan stabil.
@bbjnick: Mindössze hatékonyabban építették fel a mítoszt, a termék marketingje jól sikerült, csak éppen nem került leszállításra, akár egy kifejezetten átb@szásra szakosodott webshop.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.02.28. 17:41:39

@Pelso..: Különös módon ebben egyetértünk. Most már csak azt kellene kitaláljam, hogy ez engem miért is bosszant :)

2015.02.28. 18:16:46

@csorsza: "A manyup-ot én is megszüntettem volna, abban a formájában az egy felesleges pénzmosoda volt. "

Kár, hogy nem érted azt, amihez hozzászólsz.

profilo 2015.02.28. 19:15:06

@toportyánzsóti:

Zsóti!
Tudod jól,hogy tisztességes és becsületes adófizető vagyok. De ha megint oda akarsz kilyukadni,hogy kölcsön kellene,akkor csak azt tudom mondani,amit múltkor.
Nem kellett volna eladni a lelked a Központnak és akkor nem minimálbérért kellene nyomnod sablon kommentjeidet a blogföldön.
Te választottad!
Én nem tehetek arról,hogy egy lúzer bérkommentelő vagy...

Pelso.. 2015.02.28. 19:37:35

@Mihint: Ne mérgelődj, én megbocsájtok...:)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.02.28. 19:58:17

@Pelso..: Ugyan még mérgelődök, de csak haloványan. És köszönöm a megbocsátást, nagyon jól esett, kell már ez nekem, hogy ne mindenki csak haraguggyon reám :)
Cserében (és viszont) én is megbocsátok mindenért.
Most jön az igazi?

Pelso.. 2015.02.28. 20:25:09

@Mihint: Nem jön, nincs olyan. Gondoljunk bele az ugyancsak valószínű motivációiba és lehetőségeibe az itthoni közegben.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.02.28. 20:30:35

@Pelso..: Szerintem pedig van "olyan". Az itthoni közeg pedig olyan lesz, amilyenre csináljuk. Nem ez volt a fő társadalommérnökök egyszeregye? Nem mellesleg ebben az egy dologban igazuk volt. Én azt mondom, jöjjön, ha benne vagy :)

Jean Sol Partre 2015.02.28. 23:19:44

@bbjnick: mondom én, te csak azt szereted a fideszben, hogy homofób. Annyiban rossz hírem van, hogy nagy részük ezt is csak hazudja. Az ostoba kdnp-seken kívül a többiek ezt se veszik komolyan.

Pelso.. 2015.03.01. 08:10:42

@Mihint: OK. De fenntartásaim s kételyeim hosszú ideig lesznek előtérben.

toportyánzsóti 2015.03.01. 09:04:12

@profilo: Lejárt cetlikkel csak égeted magad,nem csoda ha 1 milka bircátok fejetekre szart.

huKKK 2015.03.01. 09:09:58

youtu.be/cLIDOs8IyDA

Megvertük a hollandokat 1:4-re.
Orbán úr, ne csüggedjen, a mi egyetlen gólunk hatot ér!
Fel a fejjel.
Együtt sírunk együtt nevetünk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.01. 11:13:02

@Pelso..: @Jean Sol Partre:

Ha ti ettől jobban alszotok, nyugodtan irkáljatok csak efféle kommenteket:-) Több értelme nincs, de már ez is valami; a helyzet, nyilván, sokkal komplexebb, mint ahogyan látni és láttatni szeretnétek.

A címzést viszont elvétettétek: én nem bizonytalan vagyok, hanem bizalmatlan:-)

bbjnick.blog.hu/2010/06/05/kotcse_n_1_tortenelmi_tett_volt_a_forradalmi_hangulatot_becsatornazni_a_demokraciaba

Jean Sol Partre 2015.03.01. 11:54:58

@bbjnick: naív vagy :) Bedőlsz nekik, mert hangoztatnak pár olyan dolgot, amit te kedvelsz. Pont ez a módszerük.

Pelso.. 2015.03.01. 12:39:44

@bbjnick: Nagylelkű az engedélyed irkálás tekintetében, a komplexitás új elemként még izgalmas is.

Google 2015.03.01. 15:35:17

Békét akar a ballib.
Ez csak egyet jelenthet: kormányozzon megint Gyurcsány, vagy valaki hozzá hasonló független liberális figura. Olyankor tényleg nyugodt a ballib tábor - történjen bármi, mondom: bármi, ők nyugodtak.
Mások viszont éppen akkor nyugtalanok.
El kell viselnünk egymást. Ezt _is_ jelenti a demokrácia.

Mérges 1234 2015.03.02. 08:35:42

Polgári Magyarország elképzeléssel egyet lehet, sőt kell érteni.

A bökkenő ott van, hogy miféle polgári értéket képviselnek a következők:

Vajna aki 70 évesen 30 éves kurvácska feleséggel villog. Aki megszerzi a kaszinókat, majd adó elengedést is kiharcol magának.

Lázár Jani, akik nyilvánosan kijelenti, hogy akinek nincs semmije az annyit is ér. Akinek valani igénytelen ocsmányt festményt ajándékoz egy államtitkár.

L. Simon, Rogán, Szíjártó, Semjén.....

Szóval van itt baj bőven.

De hozzáteszem, hogy ezen kívül a fő irányokkal egyet lehet érteni. ( Nemzeti vagyon gyarapítása, közműszolgáltatók visszaszerzése, családi adókedvezmények, stb.... )

Van még úgy majdnem 40 új adónemünk, na ez is odavág. Illetve az álamháztartási hiány csak nő nominálisan, miközben egyre több adó folyik be.

Vannak sikerek, de vannak csúfod kudarcok is.

Helyes Írás 2015.03.02. 12:39:47

@peterta:

Köszönöm a többiekkel szemben tartalmas hozzászólását! Ha nem haragszik, néhány dologra szeretnék reagálni.

A személyes közérzetünk meghatározza a politikai véleményünket. Mindenkinek joga van befogott orral járni, de ha nincs büdös, nem érdemes befogni az orrunkat. Nem vagyok kritikátlan híve a jelenlegi kormánynak. A szociális érzéketlenségük helyenként egészen felháborító, pl. a rokkantak kezelése kapcsán. Csalódottan látom, hogy egyre kevésbé foglalkoznak a környezeti problémákkal és nincs stratégiájuk a közép- és hosszútávú gazdasági felzárkózásra. (Tudom, hogy nem könnyű stratégiát kidolgozni, de e nélkül nem fog menni.) Örülök a kétharmad elvesztésének, mert a helyenként öntelt és pökhendi, lehengerlő és önkényes politikai stílusuk talán ebből ered és most remélem, vissza kell venniük belőle. Ugyanakkor túlzónak és igaztalannak érzem számos kritikus megjegyzését

Nem tudom, miből szűrte le magának, de szerintem nem áll, hogy a Fidesz mögött nincs értékvezérelt politizálás. Az lehet, hogy ön nem ért egyet számos értékkel, amely a kormány cselekedeteit mozgatja, de akkor erről kellene beszélnünk. Csak fontossági sorrendben sorolok néhány értéket, amely kifejezetten a Fidesz-kormányzás, illetve a konzervatív kormányzás vezérelve: a) a demográfiai egyensúlyvesztés megfordítása (családi adókedvezmények, házasság támogatása, stb.), b) a lakosság katasztrofális életmódjának megfordítása (egészséges étkezés ösztönzése, dohányzás korlátozása, iskolai sportkultúra, s egyáltalán a sport középpontba állítása), c) a hazai piac bővítése, hazai vállalkozások támogatása, új tulajdoni és jövedelmi egyensúly kialakítása a pénzügyi és kereskedelmi multikkal (magyar termék kampány, helyi élelmiszerek elérésének támogatása, hazai pályázók támogatása, föld és vízvagyon védelme, energia-, bank- és infrastrukturális privatizáció korrigálása) d) középosztály-támogató politika (egykulcsos adó+magas ÁFA, adóelkerülés lezárása pénztérgép- és szállítási kontrollal, alacsony infláció, számos fent már említett elv) e) a nemzeti közösség és nemzeti hagyományok erősítése (kettős állampolgárság, jogvédelem, a bulvár kultúrmocsok terjedésének visszanyesése, a nemzeti teljesítmények támogatása) f) a szociális támogatások munkához kötése, g) a mezőgazdaság vegyesüzemű átalakítása, h) a szakoktatás erősítése, teljesítmény-orientált oktatási rendszer kialakítása (hát ebben van még teendő, de a cél egyértelmű).

Én nem azt mondanám, hogy minden kormány korrupt és lop, mert ez maffiaszerű, tisztátalan politikusokat feltételez, és szerintem ez nem igaz, a szocikra sem volt igaz. Itt a demokrácia rendszerproblémájával állunk szemben: a kormányok versenyben választódnak ki, a verseny pedig drága dolog. Pénzt kell szerezni, s aki pénzt ad, az a saját üzleti érdekeit támogató kormányzást kér cserébe. Ez így van Nyugaton is, csak több okból jobban látszik (no nem teljesen), ki adja a pénzt és miért. Nem akarok erről regényt írni: a pártfinaszírozás van a játék mögött és persze az intézők saját zsebre is dolgoznak. A korrupció is mindenütt létezik, tőkehiányos társadalmakban nagyobb mértékben.

Az életünkbe minden kormány beleszól. A vasárnapi zárva tartás visszaállítását korainak tartom, de a legtöbb nyugati országban ezt kőkeményen érvényesíti a szakszervezet és az állam.

A polgári társadalom valóban lassan és alulról alakul ki, de az állam a fenti példák alapján rá tud erre segíteni, ill. ellenkező folyamatokat is erősíthet. A multinacionális monopolkapitalizmusnak nem érdeke a polgár kialakulása, ellenkezőleg, abban érdekelt, hogy minél nagyobb legyen a munkavállalók „kizsákmányolási” szintje, s a maradék éppen a létfenntartásra legyen elég. A háború utáni nyugati polgárosodást az ún. „szociális v. jóléti állam” segítette elő, azt pedig a keresztényszocialista és szociáldemokrata politika szorította ki a tőkéből.

Bocsásson meg, de az a feltevés, hogy az EU-támogatás nélkül nem lenne növekedés, ellenzéki előfeltevés és logikai hiba. Az EU-támogatás folyamatos volt a gazdasági válság idején is, sőt a belépés óta jelen van. 2008 óta EU-támogatással együtt sem volt növekedés és a költségvetési egyensúly helyreállítása után ezzel együtt fordult át. Minden ágazatban elindult a növekedés. Az igaz, hogy ez még nem stabil.

Szerintem ön túlzottan az ellenzéki sajtóból tájékozódik. Miért szűnt volna meg a tulajdon tisztelete? Ez egy ellenzéki szlogen. A magyar privatizáció volt túlzott mértékű (sehol nem ilyen alacsony az állami tulajdon aránya), ezt kell visszanyesni, de nem államosítás folyik, hanem visszavásárlás, mint a bankok és az energiaszolgáltatók esetében, vagy átszabályozás, mint a föld, víz és hulladékkezelés esetében. A trafikügy egy külföldi egészségügyi célú szabályozás átvétele volt és nem tulajdont osztottak újra, hanem kereskedelmi árrést. Nem ugyanaz!

Helyes Írás 2015.03.02. 12:40:37

@peterta:

Ugyanezt gondolom a külügyekről. Jó kis ellenzéki propaganda ez a szöveg, hogy Orbán Putyin szövetségese lett, de ők is tudják, hogy nem igaz. Soha nem vétóztuk meg az EU intézkedéseit, viszont mi és a Balkán egyelőre egyoldalú függésben vagyunk az orosz energiától. Nem ugorhatunk neki az oroszoknak, mert annak súlyos következményei lennének. S azt sem mondhatjuk, hogy Oroszországnak nincs joga a határain túli oroszok érdekeinek védelmében fellépni, mert lábon lőnénk magunkat, s szertefoszlana 25 év határon túli magyar kisebbségeket védő minden erőfeszítésünk. Itt bizony patikamérlegen kell egyensúlyozni, s Orbán az elmúlt hetekben láthatóan ezt tette. Ez a dolga.

Hogy nem tetszett a nyugati országoknak a multik adóztatásával történő egyensúlyteremtés? Miért tetszett volna? De a mi érdekeinket szolgálta, mert belerokkant volna a „megszorításokba” a súlyosan eladósodott magyar középosztály, s úgy is csődbe jutottunk és teljesen kifoszttattunk volna. Hány „nem szeretem” ország volt már, amelyekről végül a siker hatására megváltozott a „világ” véleménye. A Nyugat önző, kegyetlen, de felszínes: a siker mindent felülír számára. Orbán tudja ezt és a mindenkori nagyhatalmak seggét nyaló marxista gyökerű baloldali elittel szemben van olyan csibész, hogy ki is használja.

peterta 2015.03.02. 15:48:10

@Helyes Írás:
Köszönöm, hogy ilyen hosszú válaszra méltónak érezte a hozzászólásomat.
Nagyon szeretném, ha úgy lenne, ahogy írta, de az én tapasztalatom nem ez.

Az Ön által említett értékek nagy részével egyetértek, de az esetek nagy részében sajnos az intézkedések mögött teljesen mást látok.
Először a kivételek:
- sport: tény, hogy a sport nagyon fontos része az egészséges életmódnak és az is, hogy az Orbán-kormányok kivételével méltatlanul elhanyagolták. Ez egy egyértelmű plusz, amit csak némileg árnyal néhány ízléstelen dolog (pl. felcsúti stadion).
- családi adókedvezmények
- középosztály támogatása.

A többiek esetében sajnos a mutyi a mozgatórugó. Mondok egy példát: dohányzás visszaszorítása - természetesen nem történt meg, a piac újraosztása a klienseknek az megtörtént, illetve a feketepiac megerősödése. A valódi cél a pénz volt, nem az egészség.
Más: hazai vállalkozások támogatása - a klientúrához tartozó néhány vállalat néha sokszor elvtelen és hosszútávon káros helyzetbe hozása, nem pedig általában és érdem szerint a hazai vállalkozások felemelése történt.

A kormányokról: itt markánsan eltér a véleményünk, de jól írja, ez maffiaszerű politikusokat feltételez és én pontosan ezt gondolom a hazai politikai elit döntő többségéről, pártállástól függetlenül. Tisztelet a kivételnek, ilyen az országos politikában ritkább, mint a fehér holló, inkább helyi szinten találkozni vele, de sajnos inkább anomália a korrekt politikus.
Nagy adóssága a pártfinanszírozás szabályozásának rendezése minden magyar kormánynak, ha valaki nem akarja ezt a mutyit folytatni, akkor például 2/3-dal lehetett volna olyan szabályokat alkotni, amik mellett erre nincs szükség. Ehhez hiányzott az akarat és az érdek. Persze értem én, a magyar választó képtelen szembenézni az igazsággal, hogy valójában mennyibe kerül a demokrácia, inkább fizet többet, de az asztal alatt. Win-win, ha úgy vesszük.

A vasárnapi nyitvatartásról: egyetértünk, mindenképpen időszerűtlen. Egyébiránt manapság a nyugat-európai országokban (ahol van) is egyre több helyen kritizálják, mert hátrányt okoz nekik (lásd Franciaország).

A polgárosodás Nyugat-Európában jóval előbb kialakult, az általánossá váló jólétet alakították ki azok a korszakos politikusok, mint amilyen pl. Konrad Adenauer volt. Meggyőződésem, hogy az előtte eltelt legalább 400 évig tartó sikeres polgárosodás nélkül ez sem sikerülhetett volna.
Minden (értsd: minden) vállalkozás szeretne monopol helyzetbe kerülni, szignifikáns piaci erőre szert tenni, ezáltal szabadon - kereslettől és kínálattól függetlenül - alakítani az árakat, ezen keresztül a profitját.
A piac önszabályozása nem tökéletes, szükség van a külső szabályozóra, hogy ilyen helyzet ne jöhessen létre. A multinacionális vállalatoknak egyáltalán nem érdeke a munkavállalók végletes kizsákmányolása, csak annyira, amennyire minden vállalkozónak. Gondoljunk bele, ha ez lenne az érdek és sikerülne, a luxustermékeket kivéve nem lenne a termékeiknek piaca. Ismerem a multinacionális nagyvállalati működés logikáját, biztosítom, hogy minden Ön által észlelt jel ellenére nincs ilyen érdek.

Az EU-s támogatásokról amit állít az igaz, viszont nem áll ellentétben azzal, amit én írtam. Szerencsére az EU támogatásai rendszerszinten részei az életünknek és remélem ez így is marad.

Természetesen olvasom az ellenzéki sajtót is, de leginkább közvetlen forrásokból tájékozódom.
A magántulajdon tiszteletének hiányára csak egy példa: kedves vállalkozó ismerősöm egy szórakoztató parkot üzemeltet. Egyszer ellátogatott hozzá egy országos szintű politikus a családjával, nagyon jól érezték magukat, meg is dicsérték, hogy sok ilyen remek vállalkozó kellene az országba. Az ismerősöm ezután sokáig nem tudott nyugodtan aludni, várta, hogy jöjjön valaki, aki "megvenné" a vállalkozását, attól félt, hogy túlságosan tetszett a politikusnak és mondjuk egy endgedély megvonását követően már ugye a piaci ár is más. Nem csak úgy aggódott: a szeme előtt lebegett egy barátjának a példája, aki nem adta el a hirtedőtáblákkal foglalkozó cégét, amikor szépen kérték és földönfutó lett.
Na ezek és a sok hasonló történet az, ami miatt nincs a magántulajdonnak tisztelete (történelmileg nincs, de egy polgári kormánynak különösen illene ez ellen tenni).
Szeretném megjegyezni, hogy a jogszerű államosításnál az állam fizet is. A 40-es években nem államosítás folyt, az állam szimplán elkobozta emberek tulajdonát.
A hulladékkezelés sem ésszerűen zajlott és egyértelműen sunyi érdekek álltak mögötte. Mondok egy példát: mielőtt az új szabályozást bevezették az általam vezetett vállalkozás "zero to landfill" státuszban volt, a csekélyke kommunális hulladékunk elégettetéséről is gondoskodtunk. Azóta ez megy a lerakóba, unokáinkra hagyva a problémát.
A trafikügy sötét fejezete a kormánypárt történetének, egy külföldi egészségügyi szabályozás örve alatt a klientúra kistafirungozásának és egy piaci szereplő korábbi - egyébként valós - sérelméért való bosszúállásnak a szép kombinációja volt.

peterta 2015.03.02. 16:03:17

@Helyes Írás:
Folytatom: szóval trafikok, az egy védhetetlen ügy, szerintem több szót nem érdemel.

A külügyekről:
Egyetértek, Orbán nem Putyin szövetségese, hiszen a NATO és az EU egy tagját irányítja, úgyhogy ez fogalmilag kizárt.
Egyetértek, hogy energiafüggésben vagyunk, de közel sem olyan rossz a helyzet, mint ahogy ezt igyekeznek beállítani.
Az oroszoknak nem kell nekimenni, simán együtt kell mozogni a többiekkel és akkor nekik sincs okuk specifikusan ellenünk tenni.
Senkinek nincs joga hadsereget küldeni egy másik országba, hogy "megvédje" a kisebbségeit, még az oroszoknak sem. Meg nekünk sem, akár tetszik ez nekem személyesen pl vagy sem.
Azzal is egyetértek, hogy patikamérlegen kell egyensúlyozni, ott látjuk másként, hogy szerintem ez nem sikerült. Továbbra is állítom, jelenlegi külpolitikánk zsákutca, annak hangoztatása pedig, hogy politikailag inkorrektek vagyunk, hülyeség, vagy önsorsrontás függetlenül attól, hogy ez mennyire tetszik a közönségnek.

A szektorális különadóknak természetesen megvoltak az előnyei, mint ahogy a hátrányai is, ideiglenesen egyáltalán nem tartom isten ellen való dolognak őket. Hosszútávon viszont nagyon kontraproduktívak és versenytorzítóak.

A nyugat nem rosszabb, mint a kelet, sőt. Lehet, hogy önző, kegyetlen és felszínes, de a fasorban sincs keleti "barátainkhoz" képest.
Szerintem egy országot az alapján érdemes megítélni, hogy a polgárainak milyen életet biztosít. Ebben pedig a sokat szidalmazott nyugat sokkal jobban teljesít, mint a világ többi része. Én pedig sokkal inkább szeretném, ha Magyarország a polgári nyugat (Európa) része lenne, mintsem valami keleti szövetség tagja. Az oroszoktól pedig kifejezetten feláll a hátamon a szőr.

Helyes Írás 2015.03.02. 20:08:34

Azt gondolom, közeledtünk.
A gondolatomban sem volt a kommunista államosítás. Az államnak piacbefolyásoló eszközökre van szüksége, s ennek része a tulajdon is, de csak kisebbségi és csak olyan ágazatokban, ahol természetes, illetve technológiai alapú oligopol piaci struktúra van. A multik világát teljesen elhibázottnak tartom, mert olyan ágazatokat uralnak, ahol ilyen mértékű tőkekoncentrációra nincs szükség, s felszámolták a színes, tradicionális, klasszikus liberális alapon szerveződő helyi piacokat. Ugyanakkor számunkra a létezésük adottság, kiszorításuk lehetetlen, csak a helyi piacok mozgásterének bővítése lehetséges. Szerintem a kormány is így gondolkozik.

A dohánykereskedelem átalakításának negatív kísérőjelenségeiről mondottakkal egyetértek, ugyanakkor az átalakításnak már a rövid távú hatását is meglepően pozitívnak tartom, hosszú távon pedig kifejezetten bizakodó vagyok. Pedig egyáltalán nem hittem abban, hogy ennek következtében nálunk is csökkenhet a dohányzás. Személyesen úgy érzékelem, hogy előtte nagyobb volt a dohány utcai feketepiaca.

Mivel a kormány Keletet és Nyugatot szembeállító külpolitikai orientációját eleve tagadom, eszemben sem volt a Nyugatra tett bíráló megjegyzéseim mögött valamiféle Keletmagasztaló hátsó gondolat. Szerintem a kormánynak sincs ilyen, csak az ellenzék keni rá.

Negatív véleményem van az orosz történelemről és politikai mentalitásról, viszont úgy gondolom, hogy a nyugati kulturális és történelmi hagyományokban gyökerező demokrácia ott csak anarchiát okozna. A demokrácia ilyen társadalmakban hosszú fejlődés után gyökereztethető meg, egyelőre sokkal hatékonyabban képes egyfajta civilizált rendet fenntartani a putyini jellegű tekintélyelvű rendszer.

Azt kénytelen vagyok bevallani, hogy némileg irigylem az oroszokat, mert ők erejüknél fogva megtehetik, hogy az ukrán és hasonló életképtelen és/vagy alkuképtelen államokkal szemben akár fegyvert is használjanak. Úgy érzékelem, hogy nem akarnak feltétlen hódítóként fellépni, csak tőlük függő szatellit-államocskákat tartanak fenn a segítségüket kérő területeken. Otthon viszont kíméletlenül leverik a nemzeti mozgalmakat, ezért valóban elegendő, ha messziről megadjuk nekik a tiszteletet.

Annyit jegyeznék még meg, hogy Orbán nyári beszédében nem hangzott el az "illiberális demokrácia" szóösszetétel, csak az "illiberális állam", ami azért mást jelent; és azóta is kínosan ügyel arra, hogy az "illiberális" kifejezés se hagyja el a száját. Egy ellenzéki az ilyesmi felett nagyvonalúan átsiklik, mert fontosabb a saját előfeltevése, mint a vizsgált politika megértésének szándéka. Az ilyesminek azonban számomra üzenetértéke van, s többet jelent a kormány külpolitikai irányultsága szempontjából, mint ezer Indexes vagy HVG-s publicisztika.

Köszönöm a rám fordított idejét.
süti beállítások módosítása