Ne a politikát hibáztassuk! − Kivonuló középosztály XIII.
2014. május 16. írta: Redakció

Ne a politikát hibáztassuk! − Kivonuló középosztály XIII.

politika.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Pottyondy Edina írása

*

Ne a politikát hibáztassuk!

„Semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” (Seneca)

Mi lesz veled, fiatal középosztály? Mi lesz a fiatal középosztály nélkül Magyarországgal? Érdekes játék ez a szavakkal, ugyanakkor érdemes eljátszanunk a többi mondattal. Mi is a kérdés?

A Mi lesz veled, fiatal középosztály? című írásban feltettekhez képest szerintem inkább az, hogy hova jut egy olyan ország, melynek saját fiataljai (mi) nem kínálnak semmit a közéletnek? Se stabil, kiszámítható körülményeket, se a valódi vállalkozói avagy gondolati szabadság terét, se szellemi pezsgést? Meddig hagyja ez a réteg (mi) a politikai erőket komoly megszólítás nélkül? Ha ez a fiatal középosztály (mi) nem képviseli önmagát, egyik politikai erő sem fogja megszólítani őket (minket). Ki fogja az érdekeiket a politikában képviselni, ha nem saját maguk? Ha elszakadunk a politikumtól, nem veszünk részt a politika alakításában, a politikai vitákban, nem lépünk be a politikai arénába − sőt, távol maradunk a választásoktól? Ki fogja az érdekeinket a politikában képviselni, ha nem saját magunk? A kérdés mégiscsak ez: mi lesz veled, fiatal középosztály? Mi lesz velünk?

Ha nem állunk ki céljainkért, az elképzeléseink mellett, ha nem állunk ki az igazságtalansággal szemben, itt nem lesz változás. Ne a politikát hibáztassuk saját inaktivitásunk miatt! A „hülye politikus” képe a még hülyébb újságíró vesszőparipája. A politikusokról alkotott vélemény, miszerint ostobák, korruptak és hazugok, sikeresen beépült a köztudatba. Márpedig ha az a köz véleménye, hogy a politikus ostoba, korrupt és hazug, melyik fiatal állna ebbe a célkeresztbe és mondaná őszintén, hogy politikus akar lenni? Melyik fiatal választaná ezt a hivatást, ha a mostanában egyre divatosabb determinizmus, a „politika logikája” úgyis egy korrupt, hazug szörnyszülöttet kreál belőle, akit ráadásul bármelyik pillanatban el lehet tüntetni a süllyesztőben? 

Nem szeretném felmenteni politikusainkat olykor lekezelő, cinikus megnyilvánulásaik alól. Azonban azt sem gondolom, hogy erőszakos módszerek alkalmazásával, hozzájuk hasonló pökhendi válaszokat adva változni fog a helyzet. Jó volna, ha a cinizmust kis időre félre tudnánk tenni, ha mernénk valamit állítani, és nem örökösen gúnnyal leplezni tanácstalanságunkat. Jó volna, ha a közvélemény formálói felnőnének, hogy a politikusok is hitelesen számon kérhetőek legyenek gyerekes válaszaik, vagy kicsinyes hallgatásuk miatt.

A fiatal középosztályt jellemző passzivitás nem csak a politikai elit hibája. A politikai elitnek ugyanis nem érdeke, hogy kinevelje saját ellenfeleit. A jelenleg aktuális, lesújtó politikuskép létrejötte a közvéleményt formáló média számlájára is írható. Jó volna, ha nem csak a hírérték oltárán égetnénk a politikusokat azzal, hogy kellemetlen, kikerülhetetlen helyzetbe hozzuk őket, hanem meg is akarnánk érteni motivációikat. Az az állítás, hogy a politika „célja a pénzszerzés, semmi más”, pont azoknak a demokratikus értékeknek ás gödröt, amiért a fiatal középosztálynak, nekünk küzdenünk kell.

„Semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” A mi generációnk ezt az idézetet inkább a Quimby-től ismeri, nem Senecától. Amivel semmi baj nincs. De jó volna, ha nem csak dülöngélve üvöltenénk egy-egy koncerten ezt a sort, hanem adaptálnánk is az életünkre nézve. Jó volna, ha felfognánk, hogy célok nélkül csak mások hibáztatására telik. Jó lenne, ha tudatosulna, hogy mások hibáztatásával csak pillanatnyi feloldozást nyerhetünk.

Nem igaz, hogy a politika nem kínál megvitatandót számunkra. Van miről vitatkozni és van miről olvasni. Mondjuk ehhez vitatkozni és olvasni kell… Majd pedig ha eleget olvastunk és eleget vitáztunk, újra kell definiálnunk a fogalmainkat úgy, hogy az új meghatározások által ezek a fogalmak megtisztuljanak és egyeztethetőek legyenek azzal a jövővel, amiben élni szeretnénk. Ki a politikus? Mi a középosztály? Mi a közélet? Mi a célunk? Mi legyen velünk? Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr686169853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne a politikát hibáztassuk! − Kivonuló középosztály XIII. 2014.05.16. 07:26:02

Ha nem állunk ki céljainkért, az elképzeléseink mellett, ha nem állunk ki az igazságtalansággal szemben, itt nem lesz változás. Ne a politikát hibáztassuk saját inaktivitásunk miatt!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.16. 07:19:52

@Bogyósgyümölcskertészlánya:

"Ki a politikus? Mi a középosztály? Mi a közélet? Mi a célunk? Mi legyen velünk? Hajrá!" --- írod.

Mi Hajrá?

tevevanegypupu 2014.05.16. 07:45:05

@bbjnick:

Nincs hajrá..szerintem nem tudja..csak ez egy stílusosnak gondolt befejezés volt.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.16. 08:40:26

"Ne a politikát hibáztassuk!"

Azt nem is hibáztatja senki...
A kurva magyar politikusokat!!!! Na, azt már sokkal többen hibáztatják!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.05.16. 08:55:35

Ebbe a sorozatba csak agyhalottak írnak?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.16. 08:58:04

@Mr Falafel:
"Ebbe a sorozatba csak agyhalottak írnak? "

Hát persze, hogy azok, hiszen nem az a véleményük mint neked.

Hogy gond lenne a magyar politikában??? Nincs itt gond, kérem...

S=klogW 2014.05.16. 08:58:18

Szomorú látni ezt az ateista nihilt:

senkinek nem jut eszébe Istent hibáztatni.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.16. 08:58:56

@Mr Falafel:
Az egyik cikket egy jobbikos írta, az se tetszett?

S=klogW 2014.05.16. 09:00:53

Szomorú látni ezt az ateista nihilt:

senkinek nem jut eszébe Istent hibáztatni.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.16. 09:22:41

@Mr Falafel:
"Kit érdekel, hogy jobbikos? "

Gondoltam te is az vagy....

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.16. 09:48:53

@Mr Falafel:
"ja, anyáddal együtt. "
Stimmt, a stílusodból ítélve az vagy.

vadkelet 2014.05.16. 10:01:25

Jaj de fiatal a szerzo. Kezdj el dolgozni. Kezdj el adozni. Kezdj el a szuleid tamogatasa nelkul, zsebpenz nelkul csak magadra tamaszkodva elni. Aztan a tojashely majd leesik rolad.

pátyi 2014.05.16. 10:27:09

@Mr Falafel: Jobbnál jobb írások vannak ezen a felületen, kár, hogy csak agyhalottak kommentelnek.

beavereater [AT] 2014.05.16. 10:59:56

Szerintem nincs baj a (fiatal) kozeposztallyal. Kinezik maguknak a megfelelo kikotot es behajoznak. Az, hogy nem magyar zaszlo leng a kikoto folott, az mar mas kerdes.
A franc se akar behajozni egy koszos, rendezetlen, korrupt kiskiralyok es elmebeteg szelsosegesek altal uralt, nekik utemesen tapsolo szolgak lakta orszag kikotojeben kikotni. Sot egyre tobben kihajoznak. Ami jo, mert az arra erdemes orszagok gyarapodnak, az arra erdemes emberek boldogulnak. A tobbiek meg menetelhetnek, gyalazkodhatnak: messzirol mar csak egy szinvonaltalan bolhacirkusznak latszik az, ami egykor megkeseritette az ember szaja izet.

frikazojd · http://kocs.ma 2014.05.16. 12:11:38

"saját fiataljai (mi) nem kínálnak semmit a közéletnek?"
A kozelet kinaljon nekem valamit elobb talan. Ha dolgozom, fizetem az adot ugye, meg elkoltom a penzem (amivel ujabb adokat fizetek), akkor a minimum az, hogy hagyjanak elni. Az elethez majd hozzatartozik az, hogy majd valamit kinalok a kozeletnek, mikor megtehetem. Amig nem hagynak elni, addig mindenki kapja be.

"Se stabil, kiszámítható körülményeket, se a valódi vállalkozói avagy gondolati szabadság terét, se szellemi pezsgést?"
Ezeket az allamnak kellene garantalni pl. olyasmivel, hogy nem valtoznak a szabalyok kethetente (ld. hagynak elni)

"Meddig hagyja ez a réteg (mi) a politikai erőket komoly megszólítás nélkül?"
Aa a megszolitas, hogy aki teheti, elhuz kulfoldre, es kulfoldon lesz belole kozeposztaly. Labbal szavasnak is mondhatjuk.

sas70 2014.05.16. 12:16:30

@dr. beavereater: Sajnos pontosan ez az, ami a legtöbb kárt okozza ennek az országnak, nem egy kormányciklus idejére, hanem évtizedekre, mert már a 19 éves fiam is így gondolkozik és még ellenérveket sem tudok felhozni ellene. Csak ebből az jön ki, hogy a középsze(ar)r marad itthon és ül bele abba a nihilbe, amiben vagyunk és ahogy kinéz, még leszünk is. Ha pedig az oligarcha birodalom így épül tovább, még hazatérni sem lesz miért, ráadásul még arra sem számíthatunk majd, hogy más irányból meg hozzánk jönnek tehetséges, tanult, jó képességű fiatalok, mert nekik sem lesz vonzó a helyzet.

beavereater [AT] 2014.05.16. 12:28:24

@sas70: Epp ez a lenyeg. Az alkalmazkodokepes orszagok alkalmazkodokepes lakoikkal megmaradnak, a tobbiek kipusztulnak. Ezt hivjak evolucionak.
Ajanlanam meg a magyarok figyelmebe az alabbi mondast: aki allandoan a multba nez, seggel elore meg a jovobe.

A fiadnak sok sikert, inkabb batoritsd. Hidd el, neki is jobb lesz, mert normalis elete lesz, meg neked is jobb lesz, mert idos korodban tud tamogatni. Engem is batoritottak a szuleim, azt mondtak: nem akarjak ugyanazt mondani nekem, amit mar az o nagyszuleiknek is mondtak: majd a gyerekeidnek kicsit jobb lesz.
Mindenkinek egy elete van, nem tul hosszu, nem szabad elcseszni egy cezaromanias idiota es a tolvaj seggnyaloi miatt.

Bell & Sebastian 2014.05.16. 14:09:46

Kuki a fülébe, ennek is. Számtalan módon lehet gyakorolni a rendszerkritikát, csak nem nagyon látszik.

Ami csak azt bizonyítja, hogy a "spontán" megmozdulások, nota bene: forradalmak, felülről irányítottak.

Nem szükséges hibáztatni az összes, töltelék seggfejet, bőven elég annyit, amennyit az ujjunkon meg tudunk számolni. Maximum.

Az elsp és legfontosabb, meg kell élni a jogainkat. Amik valami fatális tévedés okán még az Alaptörvényben sincsenek összekapcsolva a kötelességekkel.

Ebből is a legelső, jobban kellett volna szavazni, a megvezetettség nem kifizetődő állapot.

Most, úgy négy évig ez van, ezt kell szeretni, vagy el lehet menni. Büdös a NER? Nem kell szagolgatni.

A gondolkodás haszontalanság azoknak, akik mást bíznak meg ezzel a feladattal. Tessék butának lenni! És éhezni (Szeretetre, jó szóra / magyar kenyérre), az bejön. Ha nem is rögtön, mert valószínűleg meg kell hozzá dögölni, ha minden így marad. :)

wantaan 2014.05.17. 07:56:23

@Bell & Sebastian: ".... valószínűleg meg kel hozzá dögölni ha minden így marad"
Nem a magyar fiatal közép nem akar megdögölni! S ezért húz el.
Sajnálatosan ennek még örül is a politikai elit s meg is tesz sok mindent ,hogy elhúzzon.
Örül mert nem lesz minőségi versenytársa.
S elő is segíti pl. a munkatörvénykönyvével, az oktatás leépítésével és stb, stb.
E havi példa. A dán kormány tucatnyi magyar érettségiző fiatalnak biztosít felvételi nélkül ingyenes egyetemi oktatást. ....csak jó eredménnyel le kell érettségiznie a tanulónak és középfokú angol nyelvvizsgával kell rendelkeznie.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 09:31:24

@wantaan: Magyarország jobban teljesít. Nekem ezt tegnap Szijjártó Petya mondta, erre magamtól rá nem jövök. Az a baj, hogy az Unió lélegeztető készülékén lógunk, ha küldik a lóvét, akár 3% -ot is lendülünk.

Küldjenek több pénzt. Fizessenek minden kémért, ne csak az önálló külpolitikát vivő pártok összekötőiért.

Rögtön feltörnénk, mint huszár segge a csatában.

tevevanegypupu 2014.05.17. 10:24:10

@Bell & Sebastian:

Jobb lesz ha illegalitásba vonul..maga tud oroszul és ezt itt többször bizonyította is..nem maga a Béla??

Bell & Sebastian 2014.05.17. 10:40:27

@tevevanegypupu: Amikor lett volna rá alkalmam, nem vállalkoztam oroszlányszelídítésre. Mindnyájan Bélák vagyunk.

tevevanegypupu 2014.05.17. 13:33:26

@Bell & Sebastian:

Lassan érezhessük milyen volt a Rákosiban..csak most a könyv lapjai közé majd rubelt rejtenek. Ekkora baromságot és ilyen öngólt már régen lőtt a fidesz.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 14:52:47

@tevevanegypupu: Mindnyájan szavak hálójában vergődünk.

Ha letekeri a tévé hangját, azt láthatja, hogy mindenki megdöbbent. Az érintett, a pártja, a Fidesz, a Púnijó. Szerintem a valódi vevő és eladó eddig nem szólalt meg. Felmerül a lehetősége egy USA / OF barternek is.

Egy biztos, utalták a lóvét, Orbán is örül, Simics is, gazdasági mutató is kibújt a fitymájából. Hogy mi az összefüggés, azt soha nem fogjuk megtudni.

tevevanegypupu 2014.05.17. 16:34:21

@Bell & Sebastian:

Ha hülyének nézik az embert, de viszonylagosan megy a gazdaság meg minden, akkor egye meg a fene, nem újdonság..De az időzítés nem a legsikerültebb..nem most kellene a véres kardot körberángatni.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 17:59:42

@tevevanegypupu: Pont, hogy. Néztem valamelyik haladó adón az uniós aspiránsok vitáját. No, ez a tipikus esete annak a jelenségnek, amikor a valóságnak köze nincs ezen öltönyös gecik toborzójához, akik csak módosulatai ugyanannak a tengerentúli szirénhangnak.

Olyan ez, mint amikor kimegy a zőccségpiacra, hosszasan válogat, lemérik, átnyújtják a zacskókat, maga fizet, mosoly-mosoly, otthon kibontja, és kiderül, hogy mindegyikben ugyanaz van. Egy méretes uborka, amihez a felszólítást mindenki hozzáképzeli magának.

tevevanegypupu 2014.05.17. 18:58:10

@Bell & Sebastian:

Jájj néztem én is, csak a fejét kapkodta az ember a közhelyek ilyen tömény áradatán..és ezekből a jelöltekből egyet majd megszavaznak és ő fogja diktálni az észt és ezt komolyan is kell venni, tragédia. Mind hülye volt. A zöld nő is..az ő korában és érdeklődési és vonzáskörében tapasztaltakkal valóban nagyon megfelelő lenne..Talán meg a görög..nekik nagyon fájhatott az elmúlt év.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 20:47:01

@tevevanegypupu: Eurohalu

Füstízű könnyek, dalszvit egy lehúzásra

Zene: Bé Béla - Szöveg: Ká Zoltán (6 év halmazati külön-külön)
/Euroköcsög -díj, Felvásárolt Perec -díj, Akácmézesmadzag -díj, Nemzeti Koncentrációs Fődíj, Aranykalán -díj Alumínium Fokozata, Aranylabda Biciklipumpával és Stoplis Cipővel Magazin különdíja (6 hetes választási malac saját bőrkötésben)/

Egyesült Birodalmi Nekibuzdulás Kórus, ritmusra veri Günther-Sukár Spritzen (utoljára Kanadában látták)

"- Kitört az euró limbo láz, bibsi-libsi ballib láz, aki átbújik a léc alatt, velük mehet, vigyázz, lejjebb is megy még a léc, hajolj hátra, míg földet érsz. ..."

Rákosrendező-Madagaszkár MÁV Vegyeskar, belenget Sieg Judheil Vernichten (Hollandia)

"- Hegyek völgyek között, zakatol a Vonat, én a náci pártok közül téged választalak, egy a jelszó, Magyar Gárda, állj közénk és ne csak hát, ha. ..."

tevevanegypupu 2014.05.17. 21:28:06

@Bell & Sebastian:

A dr Fjodorovics Berijjuj fedőnév alatt jegyzett ügynök hosszan és mélán nézte az előtte lévő papirost melyre heti jelentését írta. Érezte, nem lesz elég, ha felsorolja az ABCD menüsort ami az EU büféjében kapható..valami igazán ütős kellene..Na szóval valami ütős..elkeseredve gondolt a régi szép időkre mikor még egész nyíltan lehetett Sztanyiszlavszkij módszert alkalmazni..nem kellett bujkálni..Most meg? Most meg..mi is? Mit gondolnak az elvtársak ott a Kremlben, hogy képtelen bármit is prezentálni, amiről ők ott már ne tudnának hónapok óta..Hirtelen világosság gyúlt az agyában..mintha egy Szokol rádiót kapcsoltak volna be..megvanmegvanmegvan! Hát az EU-tól nem tudok írni, de tudok valami másról, valami sokkal érdekesebbről amit eddig még nem ismernek..PAKS! Igen, itt van PAKS..igaz, hogy nem EU és nem Brüsszelben van, de sokkal-sokkal közelebb az orosz határhoz, tehát veszélyesebb..na ez az..Gyorsan bepötyögtette a guglikeresőben azt a szót hogy PAKS..és már írta is..Na ezzel elégedettek lesznek, köszönet Néked Kazányi Szűz Mária Minden oroszok Védőszentje jeje juhnyem..

Bell & Sebastian 2014.05.17. 21:50:16

@tevevanegypupu: Van pofám harmadszorra idézni, mert jó! És időszerű, semmit nem vesztett bájából, szelleméből és kelleméből. Tanítani lehetne.

Валерия Попов - Случай на молочном заводе

Два лейтенанта, Петров и Брошкин, шли по территории молочного завода. Всё было спокойно. Вдруг грохнул выстрел. Петров взмахнул руками и упал замертво. Брошкин насторожился. Он пошёл к телефону-автомату, набрал номер и стал ждать.
9.1jpeg
Дружеский шарж на Валерия Попова
работы художника М. Беломлинского
из книги В. Попова
«Все мы не красавцы»

— Алло, — закричал он, — алло! Подполковник Майоров? Это я, Брошкин. Срочно вышлите машину на молочный завод.
Брошкин повесил трубку и пошёл к директору завода.
— Что это у вас тут... стреляют? — строго спросил он.
— Да это шпион, — с досадой сказал директор. — Третьего дня шли наши рабочие и вдруг видят: сидит он и молоко пьёт. Они побежали за ним, а он побежал и в творог залез.
— В какой творог? — удивился Брошкин.
— А у нас на четвёртом дворе триста тонн творога лежит. Так он в нём до сих пор и лазает.
— Так, — сказал Брошкин.
Тут подъехала машина, и из неё вышли подполковник Майоров и шесть лейтенантов. Брошкин подошёл к подполковнику и чётко доложил обстановку.
— Надо брать, — сказал Майоров.
— Как брать, — закричал директор, — а творог?
— Творог вывозить, — сказал Майоров.
— Так ведь тары нет, — сокрушённо сказал директор.
— Тогда будем ждать, — сказал Брошкин, — проголодается — вылезет.
— Он не проголодается, — сказал Майоров. — Он, наверное, творог ест.
— Тогда будем ждать, пока весь съест, — сказал нетерпеливый Брошкин.
— Это будет очень долго, — сказал директор.
— Мы тоже будем есть творог, — улыбаясь, сказал Майоров.
Он построил своих людей и повёл их на четвёртый двор; там они растянулись шеренгой у творожной горы и стали есть. Вдруг они увидели, что к ним идёт огромная толпа. Впереди шёл пожилой рабочий в очках.
— Мы к вам, — сказал он Майорову, — в помощь. Сейчас у нас обеденный перерыв, вот мы и пришли...
— Спасибо, — сказал Майоров, и его строгие глаза потеплели. Дело пошло быстрее. Творожная гора уменьшалась. Когда осталось килограмм двадцать, из творога выскочил человек. Он быстро сбил шестерых лейтенантов. Потом побежал через двор, ловко увернувшись от наручников, которые лежали на крышке люка. Брошкин побежал за ним. Никто не стрелял. Все боялись попасть в Брошкина. Брошкин не стрелял, боясь попасть в шпиона. Стрелял один шпион. Вот он скрылся в третьем дворе. Брошкин скрылся там же. Через минуту он вышел назад.
— Плохо дело, — сказал Брошкин, — теперь он в масло залез.

lit.1september.ru/article.php?ID=200802109

Bell & Sebastian 2014.05.17. 21:53:16

Hoppá, elírtam, Валерий (hímnem) és nem Валерия (nőnem). A többi fennáll.

tevevanegypupu 2014.05.17. 21:54:02

@Bell & Sebastian:

Fordítsa le Bélám, én nem vagyok orosz kém, nyet gavaity pa ruszki.

Bell & Sebastian 2014.05.17. 21:59:28

@tevevanegypupu: Nagyjából arról szól, hogy a kém beveszi magát a tejüzembe és eltűnik a túróhegyben. A két nyomozó, az üzem vezetőjével és a munkásokkal elkezdi leenni a túrót róla, hogy elkapják.

(szóval, lopnak, mint az állat)

Mire pont végeznének vele, hát nem beveszi magát a vajhegybe, sűrű lövöldözések közepette.

Ez egy nagyon burkolt rendszerkritika, amihez megírása idején nem kis bátorság kellett.

tevevanegypupu 2014.05.17. 22:05:42

@Bell & Sebastian:

Na akkor most körülbelül itt tartunk..
süti beállítások módosítása