A cigány valóságról és a közmunkáról
2013. december 18. írta: Redakció

A cigány valóságról és a közmunkáról

csenyete.jpgCsenyéte (via Google Street View)

Vendégszerzőnk, Forgács István írása.

*

Nem, ebben az írásban sem arról lesz szó, hogy rájött volna bárki is – főleg én nem –, hogy mit kellene kezdeni a hazai cigány-üggyel, mint problémahalmazzal. Arra viszont most érett meg az idő, hogy beszéljünk egy újabb, sokáig szőnyeg alá söpört dologról, és az a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy pont azok provokálják ezt ki, akik csak félrenézni és félrebeszélni szerettek az elmúlt 25 évben is.

Én üdvözlöm azt, hogy a kormány iskolapadba küldi a közmunkások egy részét. És engem nem érdekel, hogy ez kinek a zsebét gazdagítja. Sokkal inkább örülök annak, hogy végre történik velük valami. Közben értetlenkedem, hogy milyen elemi erejű tiltakozást szül az átadni kívánt tananyag érdemi tartalma. Holott, ha bárki venné a fáradságot és elmenne megnézni, hogy milyen a nagy magyar (cigány) valóság, az rádöbbenne: igenis, kellenek azok a triviálisnak tetsző dolgok is, mint amik abban a nyomorult képzési anyagban szerepelnek.

Az, hogy a medve brummog, a malac pedig röfög, az nyilván ismert dolog a 3 éves lányom előtt is, és furcsán hathat 2013-ban, hogy ma még valaki ilyesmit is akar közmunkásoknak oktatni. Holott lehet, hogy valóban ennyire az alapoknál kell kezdeni. Aki pedig ezt nem akarja elismerni, az soha nem látta még, milyen szellemi és lelki állapotban vannak ma azok a tízezrek, akik közül a közmunkások 90 százaléka kikerül. És ne legyenek illúzióink, a közmunkások túlnyomó többsége cigány ember, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy ne haljanak éhen; és ha úgy adódik, akár még valami értéket is teremtsenek.

*

Meggyőződésem, hogy a közmunka nem pótcselekvés, egyes helyeken sokan (maga a közmunkás, a családja, a település vezetése) jól tudnak sáfárkodni vele. Jó lenne végre kimondani: a közmunkát végző emberek nagyon nagy százaléka gyakorlatilag semmi más formában nem vonható be jelen pillanatban a foglalkoztatásba. És nem is csak feltétlenül azért, mert nem akar dolgozni, hanem azért, mert az elemi tudás (értsd, alapvető ismeretek legszűkebb halmaza) sincsen a birtokában. Anélkül pedig lehetne akár millió munkahelyet is teremteni, nem lenne kikkel betölteni azokat – ez az ország nem lehet újra a segédmunkások és a betanított munkások gyűjtőhelye.

Azaz a közmunkások jelentős része a jövőben is csak erre lenne alkalmas, esetleg a mezőgazdasági termelésbe lenne bevonható (bár oda is képzés kell!), ha nem próbálnánk meg valamilyen tudást is adni a számukra. De mindemellett gond az is, hogy nemcsak a munkához szükséges ismeretek hiányoznak. Ugyanígy nincsenek meg azok a szociális képességek, készségek és sokszor igények sem, amelyekkel meg lehetne cáfolni az előítéleteket, esetleg egy újfajta szemléletmódot teremthetnénk a családokban az új generációk számára majd.

Tetszik érteni? Az elméleti integrátoroknak: a közmunkásokat sok esetben nem csak arra kell megtanítani, hogy mit jelent újra munkába állni (idősíkok, felelősség, teljesítmény, stb.). Meg kellene mutatni nekik azt is, hogy hogyan bonthatók le a velük szemben megfogalmazott előítéletek; illetve segíteni kellene, hogy megfogalmazódjon bennük az igény, hogy a gyermekeiknek más, jobb jövőt szeretnének. És ehhez az első lépés a munka. Hogy visszaszerezzék azokat az elveszett, de alapvető ismereteket, amelyek az elmúlt 25 évben koptak ki az agyakból. Hogy fellépjenek végre azokra a grádicsokra, amelyeknek köszönhetően változhatnak a jellemek, megjelenhetnek új célok, új érzések, új közösségi igények.

A diplomás közmunkás valószínűleg nem sokáig lesz közmunkás, számára az ilyen képzés valóban megalázó helyzeteket teremthet. Ugyanakkor a diplomás közmunkás jó esetben fel tudja sorolni az uniós tagállamokat. Sajnos azok, akiknek a téli képzés valóban szól, ők sok esetben még a szomszédos országokat sem lennének képesek megnevezni; vagy hogy egyszerűbb dolgokig menjek, sok esetben azt sem tudják, hogy egyáltalán melyik megyében élnek. Alapvető szavak jelentésével nincsenek tisztában tízezrek, nem értik a legegyszerűbb állandóságokat a világban, és ahol még fogható, ott a kereskedelmi tévék adnak némi lebutított képet nekik a világról. Nem ismerik a testüket, az anyagokat maguk körül, a konyhai eszközöket, az újságokat, a könyveket, a legfontosabb jogszabályokat, a választások menetét, a legalapvetőbb pénzügyi folyamatokat.

Ha most a pesti polgár (főleg a liberálisabb fele) hitetlenkedik, az egész egyszerűen nem ismeri ezt az országot.

Megismétlem, tízezrek élnek ma így Magyarországon – szinte kivétel nélkül cigányok. A Kádár-rendszer munkában és legalább látszólagosan megteremtett tisztességében szocializált munkásrétege tele volt azokkal a cigányokkal, akik kevés iskolai osztály mellett is értették a körülöttük lévő világot. Ahol a cigánytelepen még megvolt a tisztelet a család, a tanácselnök, a művezető vagy éppen a rendőr irányába. És félreértés ne essen, nem azt a korszakot vágyom vissza, hiszen tényleg a segédmunkások és a betanított munkások tízezreit jelentették akkoriban a cigányok. De az apám és az ő cigány nemzedéke máig meg tudja mondani, hogy hol született Kossuth. Hogy hány kilométer hosszú a Balaton. Hogy a papnak illik az utcán köszönni. Hogy a lapátot hogyan kell megfogni. Hogy a terhes asszony háza elől illik elszórni a havat, a kutyát pedig nappalra megkötni.

Sok helyen ez ma már egyáltalán nincs meg – legalábbis azzal a biztonsággal, ahogyan az a hetvenes-nyolcvanas éveket jellemezte, biztosan nincsen. És az is igaz, hogy biztosan vannak olyan cigányok is rengetegen, akiknek nincs szükségük arra a képzésre, amit most közmunkásként eléjük tolnak. A gond az, hogy mára talán már ők vannak kevesebben.

*

Friss élmény: Nógrádban a két gyereket tisztességgel nevelő, beilleszkedni próbálkozó, önerejéből önmagán segíteni próbáló cigány ember szeretne közmunkás lenni. Mert neki ez érdem lenne. Mert nem akar betörni, nem akar rabolni, de valamit dolgozni szeretne. És mert tanulni is szeretne. De most egész egyszerűen még arra sem képes, hogy meg tudja rendesen fogni a tollat, vagy egymással párhuzamos vonalakat rajzoljon egy lapra. Évek óta nem rajzolt emberalakot. Nem tud egy egyszerű mesetörténetet kitalálni. Nem tud szavakat leírni, vagy éppen kifejezéseket a megfelelő módon a szavak alapján tagolni. Nem tudja megtervezni saját kútfejéből egyszerű, durva vonalakkal sem, hogy hogyan nézzen ki a disznóól, amelyben majd malacokat lenne jó hizlalni. Ez az ember biztosan megköszöni, ha az előzőeket újra megtanítja neki valaki.

Mindeközben egészen groteszk látni, hogy a közösségi oldalakon az ő vélt elnyomása ellen hangos szóval kikelő, a kormányzatot kirekesztéssel vádoló cigány számosak szintén nem képesek helyesen írni. Nem képesek egy mondatba állítmányt, alanyt és jelzőket normálisan felsorakoztatni. Vagy éppen csak követelni képesek, építő javaslattal nem képesek előállni.

Évek óta várom, hogy valaki végre nekikezdjen annak a folyamatnak, amelynek a végén láthatnánk végre, milyen szellemi- és lelkiállapotban van a mostani magyar cigányság. Hogy mennyi a 25 év felettiek körében az egy főre jutó elvégzett iskolai osztályok száma. Hogy mennyien vannak, akik tényleg nem tudják, melyik megyében élnek, ki a miniszterelnök, vagy melyek a nemzeti ünnepeink. Hogy milyen szakmunkásvégzettséggel és mennyien várják, hogy valóban legyenek munkahelyek; és hányan vannak azok, akiknek tényleg csak a közmunka jelenthet megélhetést. Hogy milyen ingatlanokban és hol is laknak pontosan a cigányok. Vagy hogy éppen mennyien lesznek majd 10 év múlva.

Tehát tényleg az alapoktól kell kezdeni.

Akár azzal, hogy a medve brummog, és hogy évek után megint lerajzolhat valaki valahova napocskát meg felhőket.

És aki mindezek ellen ágál, az jobb lenne, ha a saját felelősségét vizsgálná: van-e része abban, hogy idáig jutottunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr755697582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járóka Líviával a roma integráció körül 1. 2013.12.19. 14:24:23

Járóka Líviával a roma integráció körül 1.  Járóka Lívia 60 pontba szedve leírta, hogy mik is az elvárásai a többségi társadalommal szemben. Kívánságlista.Nem helyes a roma integrációt úgy kezelni, hogy elvárások csak és kizárólag a (többségi)...

Trackback: A cigány valóságról és a közmunkáról 2013.12.18. 10:39:01

A tanulásra szoruló, legelesettebb közmunkások alapvető szavak jelentésével nincsenek tisztában, nem értik a legegyszerűbb állandóságokat a világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bömböcz 2013.12.19. 18:00:16

@Valóraváltógép:
Valami integrációs (cigány) művészeti alkotás?
(lopott bringa, markecolt ékszer, álompor)

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:00:30

@calabria007: Nem mostanában történt, és nem is egy akkora országban, mint ez itt. :) Ma és itt csicskaként is halna meg.

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:02:09

@bömböcz: Maga ma nagyon kreatív hangulatban van. :) Nem hord ékszert, bringázni meg nem tud.

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:02:48

@calabria007: Szerintem nézd meg a kommenteket. Hát volt értelme nekifogni?

bömböcz 2013.12.19. 18:12:14

@Valóraváltógép:
Akkor gondolom olyanforma mint maga: classica urbanista .
Esetleg egy leselejtezett "nyerőgép"?

bömböcz 2013.12.19. 18:19:49

@Valóraváltógép:
Mi micsoda?
A menekült városlakó, vagy a szerencsegép?

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:24:10

@bömböcz: Az utóbbi.
Menekült? :D Akkor az is. :DD

christophe 2013.12.19. 18:25:57

@Valóraváltógép: Màr nem vagyok,szerencsètlen....

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:28:37

@christophe: Ezt innen nem tudom megítélni. De ha már nem érzed magad annak, az mindenképpen haladás.

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:30:57

Lehet hogy veszek neki egy maunika show válogatást... "nagyon megkötözött és megkorlátozott vagyok, ez valami rabszolga" .
Ez valami zseniális. :)

szennyeslelku 2013.12.19. 18:33:59

@Valóraváltógép:

Ilyen éles logikával szerintem tuti Fideszes lehetsz....
:)
Viccet félretéve, a feleségem életében most először munkanélküli (illetve most már nem, mert a közmunkaprogramban vesz részt).
Remélem soha többet nem kerül ilyen helyzetbe!
Egyébként aki nagyon nem akar dolgozni, azt ezzel se kényszerítették rá.....

bömböcz 2013.12.19. 18:35:05

@Valóraváltógép:
Ön roppant széleslátókörű és takarékos!
A szilvesztert is elintézi egyfüst alatt...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 18:38:42

@dr Smittpálelnökúr:
Ne kutyulj!

Ha a rendőr ártatlanul basz pofán, persze, hogy sipákolok. Ilyenkor kell a jogvédő, de nem olyan, aki ilyen-olyan pénzeket felvesz, és elmulatja (tudod, mint a Gyermekrák alapítvány elnöke, akiről most cikkezett a sjtó).

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:40:33

@szennyeslelku: Úgy látszik, aki manapság ki meri mondani, hogy a pénzért valamit csinálni is kell, az csak fideszes lehet...

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:41:49

@bömböcz: Igen. :) Frankón meglesz az ajcsi egy ezresből. :DDD

bömböcz 2013.12.19. 18:44:56

@Kara kán:
Maga most még csak bemelegít remélem!
Mert ez a szarból ostorfonás zsidesz-módra (cigányintegráció) magánál is kiveri a biztosítékot!

bömböcz 2013.12.19. 18:46:45

@Valóraváltógép:
Remcsi, hogycsi az ajcsit fincsi vacsival lájkolják majdcsi...

szennyeslelku 2013.12.19. 18:51:55

@Valóraváltógép:

Először is. Vicc vót ember!
Másodszor. Ha munkát ajánlanak, az nem lenne megalázó, sőt szó nélkül elvállalta volna, mint ahogy ezt is elvállalta. Csak azt nem tudom, hogy egy maréknyi aprópénzért miért kell valakit megalázni.
Senki nem írta azt, hogy feleségem nem akar dolgozni. nem vagyunk se cigányok, se az államon élősködők, még segélyt se kértünk soha, pedig 3 gyereket nevelünk. Bárkinek az életében adódhat egy olyan helyzet, hogy elveszti a munkahelyét.....

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:54:19

@bömböcz: :DD
Úgyvancsi!

@szennyeslelku:
Az oktatásban látom a problémátok megoldását. Aki nincs tudatában a saját hiányosságainak, azt nagyon nehéz megalázni.
Fejlődjetek.

szennyeslelku 2013.12.19. 19:02:00

@Valóraváltógép:

Úgy látom elbeszélünk egymás mellett....
Neked szerintem fingod sincs, hogy mi megy egy ilyen "oktatáson".....
Nem is pazarolok rád több energiát, egyszerűen nem éri meg....

bömböcz 2013.12.19. 19:03:53

@szennyeslelku:
Sajnos Valóraváltógép mondása:
"Aki nincs tudatában a saját hiányosságainak, azt nagyon nehéz megalázni."
mindent elmond a cigányok okításáról és a fehérmagyarok lehetőségeiről.

Valóraváltógép 2013.12.19. 19:05:33

@bömböcz: Szerintem nem ugyanazt hallottátok ki belőle. :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 19:13:21

@bömböcz:

Hogy micsinálok!?

Én csak annyit tudok, hogy előre nem lehet megmondani mindent, a Fidesz közmunkás-oktató projektje akár jól is elsülhet, akkor is, ha a cigányok nehezen szelídíthetőek.
Várjuk ki a végét.
Az, hogy esetleg összeültetik őket diplomásokkal, mélyen elítélendő szamárság. A cigányoknak meg gyakorlatias dolgokat kéne tanítani, pl. azt, hogy hogyan kell disznót tartani, hagymát, petrezselymet ültetni a kiskertbe, tisztálkodni, illedelmesen viselkedni stb.
Itt csak a korbács és a mézesmadzag müxik.
Amelyik cigány haladást mutat, azt meg kell jutalmazni. Amelyik nem, az büntit kap.

bömböcz 2013.12.19. 19:13:57

@Valóraváltógép:
:)...
Egyébként a hivatalos felmérés szerint csak 8M-an vallották magukat magyarnak az utsó ingatlanfelméréses népességszámláláson...
Alakul a közmunkapogrom...

szennyeslelku 2013.12.19. 19:18:00

@Valóraváltógép:

Tök mindegy ki mit hallott ki belőle....
én értettem mire gondoltál.
Ettól te még nem tudod, vagy nem akarod megérteni amiről én írtam. Vagy egyszerűen csak leszarod.
Igazándiból nem is érdekel.....
Ezért is írtam, hogy innentől elbeszélünk egymás mellett, aminek semmi értelmét nem látom. Komolyan mondom nem is értem miért vettem a fáradtságot, hogy megint válszoljak....

bömböcz 2013.12.19. 19:26:30

@szennyeslelku:
Szervezkedjetek, segítsetek egymáson, ne hagyjátok el magatokat!
Rinyálni a zsidók és a cigányok szoktak.

Valóraváltógép 2013.12.19. 19:40:20

@bömböcz: Előtte közmunkarendőrség kell. Abból a 8 millióból legalább három vagy erre, vagy arra, de hazudott. ;)

@szennyeslelku: Dehogy értetted. Viszont igazad van, leszarom. Az olyanokkal mint te, nem lehet mást.

Valóraváltógép 2013.12.19. 19:42:12

@Valóraváltógép: *közmunkagondolatrendőrség

Meg valami díj, a lelkesen nácizó libsiknek. :D

Én meg közben leforráztam magam, hogy nyuvadna meg, aki a főzést kitalálta....

bömböcz 2013.12.19. 19:48:17

@Valóraváltógép:
"Abból a 8 millióból legalább három vagy erre, vagy arra, de hazudott"
Óbazmeg, nekem is van egy ilyen sanda gyanúm!
Nóta:
www.youtube.com/watch?v=c24UkENUi9w

halkan 2013.12.19. 20:05:14

buday008: engem nem érdekel a gyerekszobája, de az ált. iskolát pótolhatná, akkor talán megtanulná a kijelentő és felszólító mód közötti különbséget. Vagyis "nem az asztal mögül ossza az észt" hanem itt helyesen "osztja" lenne. Már csak azért is, hogy hitelesebbnek tűnjék a hozzászólása. Eszébe ne jusson a tel.pötyögésre hivatkozni!

Valóraváltógép 2013.12.19. 20:14:04

@bömböcz: Ez jó. Ezettet nem is ismertem.
(fáj a hasam.)

@halkan: Kedves volt tőled, hogy nem emelted ki külön, hogy az észlénye egy indexcímlapos fórumon kürtöli magáról világgá, hogy cigányokat dolgoztat feketén. Ez ugyanis több oldalról is érzékeny információ. :)

bömböcz 2013.12.19. 20:20:31

@Valóraváltógép:
Olvastam az emlékeit tősgyökeres judapest-külvárosi, de vidéki ismerettséggel is bíróként...
Az nagyon találó volt!
ugorgyunk, nóta:
www.youtube.com/watch?v=I91sEBQkRR8

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 20:32:13

@Valóraváltógép:

ha a kisebbségek asszimilálására gondolsz akkor az totális "sikertörténet"... kis hazánkban lényegében mindenki ilyen vagy olyan formában magyarrá vált... még a cigányok is... bár kétségkívül ők álltak a leginkább ellen az asszimilációs törekvéseknek... sokáig pl. széles ívben elkerülték a közoktatást ha tehették...

de aztán beterelték őket is az oskolába...

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 20:34:02

@Valóraváltógép:

a példa egy olyan országra vonatkozott ahol _valóban_ volt lehetőség...

mellesleg a XIX. században hasonló történetek (persze kisebb kaliberben...) a mi dinamikusabb városainkban (leginkább Budapesten) is megestek...

tevevanegypupu 2013.12.19. 21:07:23

@martineden:

Maga fiam még nem látott cigánysort meg cigánygyerekeket télen félmeztelenül a hóban taknyos orral szaladgálni. Fingja nincs arról hogyan "élnek" ezek a gyerekek..Maga szimplán csak kötözködö hülye, vagy csak egy üres faszfej, aminek a helye a lónak a seggébe való, bár kár a lóéert, biztos nem élvezné annyira mint maga.

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:22:47

@tevevanegypupu: Milyen tahó maga, nőstény létére. Ezt melyik egyháznál tanulta? Mit csinált ott, budit pucolt?

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:24:45

@calabria007: Lehetőség mindig van mindenhol. Meg kell találni.
Ezekkel a régmúltból szalajtott nagy emberekkel nekem az a gondom, hogy nagyon keveset tudunk a valós tényekről. Pl. ki tudja, nem fickósodott meg az a nagylelkű mentor a fiatal, szolgálatkész fiúktól, és akkor az egész sikertörténet jóval romantikusabb fénybe kerülne.
Meg ilyenek. :)

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:30:08

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Valamelyik nap az index írt Ferenc pápa egy olyan nyilatkozatáról valami olyat, hogy hát kicsoda ő, hogy a melegeket elítélje. Én meg néztem, hogy tényleg, kicsoda ez? :)

Szóval az van, hogy manapság egyre kevesebb fóbia kell ahhoz, hogy észrevedd ami egy nagymúltú, és jobb sorsra érdemes vallás leépülését kíséri. Nagy kár érte.

Cigányokat illetően, nem tudom mit csinálnának ott, a templomból ellopni már nincs mit. És különben is, mi van az ateista hajlamú cigányokkal? Vagy olyan nincs? Vagy ha van is, a nyomor felülírja? Vagy az írja felül, hogy cigány? Vagy abból indulunk ki, hogy vallásosnak hazudná magát anyagi előnyökért? :)

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:37:16

@Valóraváltógép:

vhol több van vhol meg kevesebb...

az 1914 előtti USA valószínűleg az első kategóriában volt mivel tömegével mentek oda az emberek...

önként

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:38:55

@Valóraváltógép:

mintha az informális tanulásról lett volna szó

a gyerekmunkás Carnegie (13 éves korától robotolt, először egy textilgyárban...) pedig az USA _leggazdagabb_ embere lett...

valószínűleg rengeteget tanult menet közben...

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:42:48

@calabria007: Igen, főleg kalandorok és szerencsevadászok, meg néhány szökésben lévő bűnöző. Persze akadtak normális emberek is, de ez nem annyira róluk szólt.
Ugye volt egy komplett kontinens, amit elraboltak azoktól, akiké volt, és megölték vagy lealjasították őket. így nem nehéz lehetőségek országát csinálni. :)

Manapság csak abban reménykedhetünk, hogy összeakadunk egy nagyon gazdag idegen civilizációval, amit jól kiirthatunk /kiszipolyozhatunk. És hogy annyira maflák lesznek, hogy ők ezt hagyni fogják.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:43:31

@Valóraváltógép:

meg hát aztán szórakoztatóak ezek a XIX. századi USA életrajzok

a döntő többségük (már mint a nagy embereké, pl. iparmágnásoké...) a szó lehető legszorosabb értelmében _senkiként_ kezdte

pl. Cornelius Vanderbilt _karrierje_ 11 évesen (!!!) indult...

feltűnően sok köztük az un. "halmozottan hátrányos" helyzetből induló versenyző

szóval az alábbira kéne válaszolnod:

miért nincsenek felülreprezentálva a mi milliárdosaink között a _halmozottan hátrányos_ helyzetből induló döbbenetes karriert befutó _iskolázatlan_, sok tekintetben rém bárdolatlan, _újgazdagok_?

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:46:15

@Valóraváltógép:

Szibériában is egy komplett kontinenst raboltak el...

Miért nem lettek ott olyan gazdagok a _muzsikok_ mint az USÁ-ban?

Miért ömlött a hatalmas Oroszországból _millió számra_ a nép az USA felé?

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:47:31

@Valóraváltógép:

a konkvisztádorok is sokat raboltak...

mégse lett egy nagy sikertörténet Latin Amerika...

tevevanegypupu 2013.12.20. 10:48:30

@Valóraváltógép:

Nézze maga rövidszárú gatyamadzag..elmondom a véleményem normális, civilizált nő létemre. De ha valaki gorombáskodik, személyeskedik, akkor sajnos el kell tűrnie, hogy hasonló hangnemben válaszoljak. És ne próbálkozzanak velem, elég gazdag fantáziával rendelkezem ahhoz, hogy tudjak felelni..A témához visszatérve pedig, a cigányokkal kapcsolatban csakis a drasztikus és viszonylag kevés pénzbe kerülő megoldások lennének hatékonyak..a gyermekek érdekében. Eddig csak úgy folyt rájuk a pénz minden eredmény nélkül, ennek nem ártana változni. Nevelni, tanítani kell őket és ezt kötelezővé kellene tenni, ezt kívánja az emberség és a polgári, józan, megfontolt gondolkodás. Hogy civilizált és boldog emberei lehessenek az országnak, ellentétben magával. Ha megértette volna mit ír t. szerző, nem ugrálna itt mint a kiszakadt similabda.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:48:50

@Valóraváltógép:

nagyon félrement ez a kommented...

az USÁ-ban ugyanis _dolgozni_ kellett

ők elsősorban a _munkában_ voltak nagyok...

legalább ezt ne vitasd el tőlük...

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:50:19

@tevevanegypupu:

rossz diagnózisra alapozott méregdrága tüneti kezelést ajánlasz - természetesen más kontójára...

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:55:48

@calabria007: "szóval az alábbira kéne válaszolnod:

miért nincsenek felülreprezentálva a mi milliárdosaink között a _halmozottan hátrányos_ helyzetből induló döbbenetes karriert befutó _iskolázatlan_, sok tekintetben rém bárdolatlan, _újgazdagok_? "

Szerintem vannak, egyrészt. :)) Másrészt meg aki szem előtt van, az viseli az ezzel járó összes következményt. Biztos ismered a viccet, miért nem kell őrizni a magyarokat a pokolban.

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:56:46

@calabria007: Spanyolország viszont az lett. :) Akkoriban legalábbis.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:59:18

@Valóraváltógép:

én nem politikai hanem _piaci_ vállalkozókról beszéltem

hun van itt pl. egy Steve Jobs aki megváltoztatja a világot?!

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:03:06

@tevevanegypupu: Ebből csak azt hagyod ki, hogy a cigányok, azok cigányok. Nem lehet rájuk kényszeríteni azokat a formákat, amik egy fehérnek megfelelnek, vagy csak annyira nyomorodik beléjük, hogy társadalmilag még elműködget valahogy.
A különbségeket nem részletezem, mert semmi kedvem hirtelen megjelenő libsi fajvédőkkel vitatkozni a semmin, de olvasson utána, van ennek nagyon halk, és nagyon óvatos irodalma.

"Eddig csak úgy folyt rájuk a pénz minden eredmény nélkül, ennek nem ártana változni."

Ebben egyetértünk.

"a cigányokkal kapcsolatban csakis a drasztikus és viszonylag kevés pénzbe kerülő megoldások lennének hatékonyak.."

Ebben nem. Én a csatornázásán változtatnék.

"És ne próbálkozzanak velem, elég gazdag fantáziával rendelkezem ahhoz, hogy tudjak felelni.."

Igen, ezt majdnem minden alkalommal megtekintjük.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:09:47

@calabria007: Van Prezink (ami szerintem egy használhatatlan és idegesítő szarrakás, úgyhogy nem értem mit esznek rajta, de húzza a zsidipít, szóval egye fene, azt szoktam hazudni, hogy szeretem), meg Logmeinünk.

Egy Jobshoz egy usa méretű ország kellene, az ottani vásárlóerővel, és az ottani lobbikkal meg társadalommal.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:11:12

@calabria007: Most. :) Ez is mutatja, hogy a rablás önmagában csak ugródeszkának jó.
Ld. pl. angliát.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 11:20:08

@Valóraváltógép:

Anglia nem a gyarmatok kirablásával, hanem az _ipari forradalommal_ lett a number 1...

lényegében ekkor kapta meg a "világ műhelye" titulust...

ellenben a gyarmatbirodalom kiépítése és fenntartása mentén ment _csődbe_

az inkább csak vitte a pénzt...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.12.20. 11:29:15

"Tehát tényleg az alapoktól kell kezdeni.
Akár azzal, hogy a medve brummog, és hogy évek után megint lerajzolhat valaki valahova napocskát meg felhőket."

Akkor kezdjék az alapoknál. Csakhogy ebben az összefüggésben ez a teszt pont nem az alap! A szerző olyanokról ír, akik nem tudnak egy tollat megfogni, vonalat rajzolni, mesét kitalálni, stb.. Akkor ezeknél az embereknél miért alap, hogy el tudják olvasni egyáltalán azt a feladatot, hogy napocskát kell rajzolni? Az olvasás szerintem egy magasabb szint, és aki el tudja olvasni, hogy napocskát kell rajzolni, az vélhetően tud is majd napocskát rajzolni, míg visszafelé ez nem ugyanilyen valószínűséggel igaz. Írásbeli feladatokkal tesztelni, hogy valaki tud-e napot és felhőt rajzolni nekem ezért tűnik értelmetlennek.

Talán semmi baja nem lenne senkinek ezzel a teszttel, de mindenképpen kevesebb, ha ezt mondjuk szintfelmérésnek használnák, és akik a teszt primitívsége ellen ágállnak, látnák azt, hogy a teszt után azért csak a képességeiknek megfelelő továbbképzéssel tölthetik el az idejüket, esetleg mentesülhetnek is egy olyan "felzárkóztatás" alól, ahol a felzárkóztatás szintjét is többszörösen meghaladja a tudásuk. Akkor talán az jönne le nekik, hogy igen, ki kell töltenem egy ilyen "primkó" tesztet azért, mert a munkanélküliek állománya ilyen sokszínű, hogy tényleg vannak köztük olyanok, akiknek kihívás a napocska lerajzolása, és szerencsés vagyok, hogy ez nekem nem jelent kihívást, aztán annyi.

Persze úgy nem lehetne sok mindent csinálni, például elkölteni sokmilliárdot az EU pénzéből feleslegesen, meg "trükkök százaival" sminkelni ilyen-olyan statisztikákat, de ezzel speciel én meg tudnék békélni.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:34:03

@calabria007: "ellenben a gyarmatbirodalom kiépítése és fenntartása mentén ment _csődbe_"

Biztos vagy benne, hogy erre a gyarmatok is így emlékeznek? :)

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:38:42

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): " teszt után azért csak a képességeiknek megfelelő továbbképzéssel tölthetik el az idejüket, esetleg mentesülhetnek is egy olyan "felzárkóztatás" alól, ahol a felzárkóztatás szintjét is többszörösen meghaladja a tudásuk."

Tehát ők kapják már meg ingyen, sőt, ösztöndíjért, csak mert munkanélküliek lettek? A többi meg, aki dolgozik, és még talán el is végzi értékelhető eredménnyel a képzést, nyugodtan fizessen ki érte százezreket? így gondoltad? :)

Valamelyik jóember elmesélte itt a frankót, az asszonynak megalázó a napocskarajzolás, ergó inkább keres munkát.
ERRE van kitalálva.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:39:17

Meg persze azoknak, akiknek tényleg ez a szint kell.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:41:58

Agresszornak lenni mindig a pénisz kényelmes oldala, cali. Az meg a kor sajátossága, hogy miután kiszipolyozta a szipolyoznivalót, hirtelen minden agresszor rádöbben, hogy ő voltaképpen az áldozat.
Ennek a tömegek örülnek, és fizetnek.

így kerek. És mókás. :)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.12.20. 11:54:17

@Valóraváltógép:
Ezért írtam a mentesítést. A lényeg az lenne, hogy akinek nincs szüksége felzárkózásra, annak a "felzárkóztatására" ne költsék még az EU pénzét se, és akkor így hátha több maradna azoknak a felzárkóztatására, akiknek arra szükségük van.

Jaja, asszony megalázónak tartja a napocskarajzolást, ergo inkább keres munkát, de már nem munkanélküliként, ergo javítja a statisztikát.
ERRE van kitalálva.

Valóraváltógép 2013.12.20. 12:04:46

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): A munkanélküliség nem ajándékszabadság. Vagy ha annak akarod felfogni, nem kell érte pénzt kérni.

"Jaja, asszony megalázónak tartja a napocskarajzolást, ergo inkább keres munkát, de már nem munkanélküliként, ergo javítja a statisztikát."

Amíg nem talál, addig munkanélküli, akármit mond a statisztika, nem? :) Eleve természetesnek kellene lennie, hogy amint elveszted a munkádat, keresel másikat. Ha te úgy állsz hozzá, hogy téged itt megaláznak, meg rabszolgasorba kényszerítenek, és te ezt nem hagyod, inkább dolgozol... ezt lehet, csak olyan komikus. :)

bz249 2013.12.20. 12:38:20

@calabria007: ez ugyan a cigo temaban nagyon off, de

Anglia azzal lett number van, hogy szigetorszag es ennek koszonhetoen nem dulta vegig az eppen aktualis europai nagyhatalom (elobb spanyol, majd francia vegul nemet) es relative kicsi szarazfoldi haderovel rendelkezo szigetorszagkent soha nem o volt az a felelmetes veszedelem, ami ellen az osszes tobbi orszag koaliciot kotott. Nem eppen hatrany, ha gazdagodni akarunk (lasd ellenpeldanak Hollandia, akik aztan tenyleg total szabadpiac hivok voltak, csak eppen permanensen haboruban alltak az epp aktualis kogeci ellen).

Ja meg Anglianak olcson kitermelheto szenkeszletei voltak igy eleve jobb alapon futott neki az ipari forradalomnak (hogy aztan a meg olcsobban kitermelheto szenkeszletekkel biro Nemetorszag siman lehagyja oket az osszes kontinentalis jellegu izejuk ellenere).

Valóraváltógép 2013.12.20. 12:49:20

@bz249: Én azért azon is elgondolkodnék, hogy abból a ráfizetéses gyarmatbirodalomból származóan mennyi nehezen fntosítható knowhow, meg diplomáciai előny kötött ki az angoloknál... ha csak nem abból indulunk ki, hogy az angol eleve felsőbbrendű nép. :)

bz249 2013.12.20. 13:22:14

@Valóraváltógép: " ha csak nem abból indulunk ki, hogy az angol eleve felsőbbrendű nép."

pedig ebbol kellene, mert ez hamarabb rovidre zarja a lancot, es sokkal nehezebb megcafolni :D

Valóraváltógép 2013.12.20. 14:15:39

@bz249: Jah, csak meg kell nézni az uralkodóházukat, ez egyből nyilvánvaló is lesz.

tevevanegypupu 2013.12.20. 17:12:47

@Valóraváltógép: @calabria007:

Európában, az europaiértelembenvett demokráciákból és Kanadából egymás után küldik el a cigányokat.Vajon miért? Nálunk a nácifasiszták nehezen viselik őket, na de EURÓPA?? Vajon miért?? Nálunk már annyi milliárd forintot költöttek a felzárkóztatásukra, hogy vagy háromszor körül lehetne rakni vele a Földet, eredmény semmi. Ahol volt eredmény és haladni kezdtek végre, ott külön foglalkoztak a cigány gyerekekkel, nem hagyományos osztályban, hanem külön nekik kialakítottban, megfelelő tanítókkal. Ezt az esélyegyenlőség és az emberi jogok nevében vissza lett utasítva olyan okos lány vezetésével mint Mohácsi Viktória, aki azóta Kanadában keresi a boldogságot. Nem érdemes vitatkozni feleslegesen olyanokkal akik nem látják sem a bajt, sem a lehetetlen helyzetet, és képtelenek megérteni, hogy az emberekkel foglalkozni, azt saját színvonalukon kell elkezdeni. A cigánygyerekekkel az iskolában például ott, hogy a labda kerek, az alma piros és a házak körül virágok vannak..már ahol vannak.

ccsaba 2013.12.20. 17:45:34

Gratulálok Mandiner!

Cikke fontos lépés a fajelmélet felé.
Nem tudom miért, de nekem valahogy a "Diszrict 9" c. film ugrott be róla.

ccsaba 2013.12.20. 17:47:00

A film címe pontosan: District 9.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 19:31:28

@tevevanegypupu:

speciel a Toroczkait is rövid úton kipenderítették onnan...

tevevanegypupu 2013.12.20. 20:22:31

@calabria007:

Na persze..esetleg mehetne oda Gyurcsány a táblájval. "ha cigányokat bántják cigány vagyok" felirattal..biztos nagyobb sikere lenne.

ROA 2013.12.21. 20:22:04

@Kara kán:
Érdekes, én nem sipákolok, hanem reflexből visszaadom.

ROA 2013.12.21. 20:23:10

@szennyeslelku:
Persze hogy nincs, ez egy seggfej.

Valóraváltógép 2013.12.22. 18:38:57

@ROA: Szia hoplita, hát kitiltottak édesem? :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.23. 08:10:58

@ccsaba:

"Gratulálok Mandiner! Cikke fontos lépés a fajelmélet felé." --- írod.

Ezt talán beszéld meg Forgács Istvánnal, a cikk szerzőjével, mint roma a romával!

"Nem tudom miért, de nekem valahogy a "Diszrict 9" c. film ugrott be róla." --- írod.

Miért, te hová akarsz elrepülni és ki tart vissza?:-)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.23. 14:25:49

@bbjnick: OFF még nyáron volt egy hosszabb "vitánk" itt, amiben azt írta, hogy Arany és Petőfi barátsága "csak afféle irodalmi barátság volt"
Már akkor is írtam, hogy ez egyáltalán nem állja meg a helyét, és mind a levelezésükből, mind Arany későbbi verseiből és életrajzi adatokból egyértelműen kiderül, hogy jóval többről volt szó. De ott volt a fejemben, hogy honnan a fenéből veheti valaki azt, hogy "csak irodalmi barátság", mikor ennek annyi minden ellentmond. Azóta két Arany életrajzot, elemzést olvastam (Epilógus, és Az emlékezet balzsama), mindkettő, további forrásokkal és adatokkal azt támasztja alá, hogy valóban Petőfi volt Arany legjobb, igaz barátja, és viszont, bár ez már a levelezésükből is kiderül.
Remélem, megtisztel azzal, hogy nem válaszol erre hülyeségeket...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.24. 11:19:20

@Dinamuki:

Mivel fogalmam sem volt róla, miről is beszélsz, segítségül hívtam a guglit.:-)

1) Végülis az egy jó dolog --- há' nem? há'de'!:-) ---, hogy "vitánk" (magyar)irodalmi ismereteid bővítésére ösztönzött, ugyanakkor sajnálatos, hogy --- úgy látszik --- tkp. hiábavalóan "ösztönződtél", mert továbbra sem érted Petőfi és Arany kapcsolatának lényegét.

Petőfi és Arany barátságának irodalmi jellege (s lényege) abban áll, hogy egymás iránti tiszteletük és szeretetük forrása a másikról (művei alapján) alkotott eszménykép volt. Levelezésüket és gyakorlatilag néhány alkalomra korlátozódó személyes találkozásaikat is ez határozta meg. Nem olyan bonyolult ez, hogy, akár még te is, ne érthetnéd meg!:-)

2) Az általad hivatkozott egykori vita egészére vonatkozóan pedig csak annyit jegyeznék meg, hogy én életem felét egy olyan világban éltem le, ahol deklaráltan ideológiai megfontolások (dialektikusan változó doktrínák) alakították nemcsak az emberek hétköznapjait, de a (mindenkori) múltat is. Hacsak puskával nem kényszerítenek rá, én mégegyszer ezt nem fogom elviselni senkitől. Sz'val: csak azért, hogy egy holohitűnek ne sértsem a komfortérzetét, nem fogok mást mondani, mint amit a józan belátásom, a meggyőződésem és a lelkiismeretem diktál, sem az emberijogizmusról, sem a holosaríáról, sem Petőfi és Arany barátságáról, sem másról.

Hát, így.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.24. 13:52:06

@bbjnick: Valóban nem bonyolult az állításod (a személyeskedésed se bonyolult, biztos a rutin teszi), csak éppen minden fellelhető adat ellentmond neki, viszont semmi se támasztja alá. Kevésszer találkoztak személyesen? Persze, hisz Petőfi korán meghalt, annál csodálatosabb, hogy Arany senki más élő barátjáról vagy ismerőséről nem ír olyan közvetlenül és bensőségesen, mint Petőfiről az Emlényekben. Ott egyáltalán nem idealizált képről van szó.
Nem, nem egy eszményképért lelkesedtek a másikban, Aranyról egyébként is bajosan derül ki bármilyen eszménykép a Toldiból. És ha a levelezésüket megnézi az ember, megint csak tele van öniróniával, egymás ugratásával, az eszménykép szándékos kifigurázásával.
Az igaz, hogy megtalálták egymásban azt a szándékot, ami mind a kettőjüket legmagasabb eszményként mozgatta, és amit senki másban nem leltek fel olyan tisztán. Épp ettől volt bensőséges a barátságuk!

Alfőmérnök 2013.12.24. 17:07:59

@bbjnick: Persze, hogy nem emlékeztél rá, mert be voltál baszva, mint a majom. (Még én is emlékeztem rá, pedig részt se vettem a vitában.)

Szúrófény 2013.12.25. 03:44:05

@bömböcz: Mielőtt elájulnál a TSZeket kötelezték, (kötelezhették) létszám 15% ának roma alkalmazására! "Semmi hasznukat nem vettük,, kilopták a tehénből a tejet! Trágyázni, almozni, etetni, no arra se voltak jók! " Utcabeli TSz elnök tapasztalata!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.25. 05:25:49

@Alfőmérnök:

"...én is emlékeztem rá, pedig részt se vettem a vitában" --- írod.

És szerinted, @Alfi, ez a normális?:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.25. 05:59:50

@Dinamuki:

Értem, én, értem, hogy miután a holohit és holosaría apologétájaként megbuktál, így bármilyen badarságba belekapaszkodsz, csakhogy mentsd az önbecsülésed, hogy pozíciót fogj valamimód vitapartnereddel szemben! De ember! Ez a hajó fél éve elment! Ha te még ma is itt tartasz, akkor csak mélyen szánni tudlak.

Bármilyen természetű is volt Petőfi és Arany barátsága --- egyébként, mint már írtam, klasszikus irodalmi barátság volt, egymás iránti tiszteletük és szeretetük forrása a másikról (művei alapján) alkotott eszménykép volt; levelezésüket és gyakorlatilag néhány alkalomra korlátozódó személyes találkozásaikat is ez határozta meg ---, annak az égvilágon semmi köze sincs napjaink holohitesdijéhez és holosaríájához: rád hagyhatom tévedéseidet-tévképzeteidet (mint ahogy nagyvonalúan már rád hagytam azokat féléve is), de azzal (sem)mi sem változik.

Áthidaló megoldásként azt tudnám neked javasolni, hogy ha még fél év múlva sem leszel képes feldolgozni, hogy nem lehet mindig mindenben igazad, akkor "keress meg" újra egy kommenttel!:-)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.25. 09:46:29

A téma azért foglalkoztatott, mert szeretem a költőket és foglalkoztat, hogy milyen kapcsolat fűzte őket egymáshoz.Az önbecsülésemnek szerencsére nincs köze a netes kommenteléshez. Az irományod többi részét így a szeretet ünnepén inkább hagyjuk.

tevevanegypupu 2013.12.25. 10:04:46

Petőfi keresztapja volt Arany Lacinak, ha jól emlékszem..
de a későbbiekben, ha Petőfi nem hal meg, akkor eléggé kétséges, milyen viszony fűzte volna össze őket. Arany János egyik legnagyobb költőnkké vált, Petőfi pedig a forradalom elvesztése után nehezen bírt volna izgága, kötözködő, nagyon ellenszenves természetével. Őt a bor és a gyűlölet tette akkor felkapott költővé, a kor eszement hangulata emelte magasba, a polgári nyugalom pedig ejtette volna. Nem, szinte kizárt, hogy valami is összefűzte volna őket..inkább Jókai és Arany voltak azok, akik jó barátságban lehettek volna..Petőfi Jókait is elvesztette volna, lévén, hogy belepofázott Jókai Laborfalvi Rózához fűződő kapcsolatába is. Szendrei Júlia sem bírta volna sokáig a neveletlen, pökhendi paraszt mellett..Viszont kétségtelen, hogy nem futamodott meg, karddal harcolt azért ami a segítségével kirobbant, nem csórta el a közös kasszát és lépett le mint Kossuth, hanem meghalt Segesvár mellett.

Alfőmérnök 2013.12.25. 14:28:05

@bbjnick: Mármint, hogy odafigyelek arra, amit olvasok meg írok?
Szerintem az.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.25. 19:33:21

@tevevanegypupu: az biztos, hogy illett ahhoz a mozgalmas időszakhoz, bár van egy csomó nyugis verse is, elmélkedőek, depressziósak, bolondok... Arany azt írja róla az Emlényekben, hogy
"De nyugszik immár [...]
Ő nem közénk való
S ez, ami fáj, ez a vigasztaló."
A viselkedése is kirítt a többiek között, szvsz elsősorban azért, mert nem csak a verseléshez volt élesebb érzéke, hanem morális téren is, nehezen viselte, ami középszerű, kicsinyes stb.
Attól, hogy ellentétes természetű két ember, még lehetnek barátok. Meg ez a neveletlen paraszt angolból (Shakespeare-t), németből fordított, franciául is megértette magát, 24 évesen.

tevevanegypupu 2013.12.25. 20:16:28

@Dinamuki:

Persze, tudjuk, hogy művelt volt, beszélt nyelveket, jól szónokolt, nőket bolondított..de ez nem feledteti azt, hogy annak aki vele élt el kellett viselnie kellemetlen modorát, sértő megjegyzéseit, padlóra köpködését, erőszakosságát, fegyelmezetlenségét. Nem volt zseni, csak jókor volt jó helyen..vagy rosszkor rossz helyen?És azért ma már kiderült, hogy a hősies erőfeszítések ellenére ez a szabadságharcnak nevezett háború, amit minden erejével igyekezett kirobbantani, nagyon nagy károkat okozott.Többek között elvesztettünk miatta is olyan embereket mint..hosszú a lista. És hát persze ő maga is belebukott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.26. 03:53:24

@Alfőmérnök:

@Alfi, emlékezete egy kínai lágyhéjú teknősnek is van (tudod, amelyik leharapdálja a halak fejét és megeszi az agyukat, hogy okosabb legyen [...................../.]); az ember arról ismerszik meg, hogy nem csak emlékezni, de gondolkodni is képes, megvan benne emlékei rendszerezésének, szelektálásának, értelmezésének képessége:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.26. 04:01:38

@Dinamuki:

Nézd, a témát te hoztad föl!:-) Ha nem emlékszel rá pontosan, miről és a hogyan is volt szó, visszakereshetted és újraolvashattad volna (ha már ellenállhatatlan kényszert éreztél arra, hogy (újra)aktiváld azt:-))!

Én, mivel megszólítottál, visszakerestem és újraolvastam, így, veled ellentétben, pontosan tudom, miről beszélek.

bbjnick.blog.hu/2013/12/24/petofi_es_arany_baratsaga_es_a_holosaria

Alfőmérnök 2013.12.26. 10:14:17

@bbjnick: Szeretném azt hinni, hogy amit írok, annak van némi jelentősége, legalábbis a számomra. (Visszaolvasva általában csak a nyelvhelyességi és a helyesírási hibák bosszantanak.)
De abban igazad van, hogy amit írsz, annak ideális esetben azonnal a szart sem érő emlékek szemétdombján lenne a helye.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.27. 05:36:16

@Alfőmérnök:

Mit mondjak, @Alfi?! Az valóban nagyon kínos volna, ha annak, amit írsz, számodra sem volna semmi jelentősége:-D

Alfőmérnök 2013.12.27. 07:34:27

@bbjnick: Egyetértünk.
Ahogy az is kibaszott kínos, hogy számodra nincs semmi jelentősége annak, amit írsz. (Mert ha lenne, akkor gondolom emlékeznél rá, nem kéne kigúgliznod.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.27. 12:20:09

@Alfőmérnök:

Hogy is mondjam finoman, @Alfi? Nem mindenki mániákus elmerokkant, nem mindenki azzal kel és fekszik, hogy egy számára ismeretlen miket irkált össze valami virtuális wc-falon, hogy aztán hónapok vagy évek múltán, azokkal turnézza körbe a blogoszférát.

calabria007 (törölt) 2013.12.27. 12:59:32

@Alfőmérnök:

akkor publikálj vagy írjál önálló blogot

ennek kommentelgetésnek tényleg nincs semmi jelentősége, max. a kommertársak _jelleméről_ szerzel némi futó benyomást...

Alfőmérnök 2013.12.27. 13:33:21

@bbjnick: "egy számára ismeretlen miket irkált össze valami virtuális wc-falon"

Te ismeretlen vagy a számodra?

hoplita 2014.01.06. 17:17:30

@Valóraváltógép:
Már visszajöttem, de nem baszunk, hiába udvarolsz, köcsög.

Alfőmérnök 2014.01.07. 20:39:30

@hoplita: Szegény Rózi, ez se jött neki össze. :(
süti beállítások módosítása