Lajkó és a citera: mező, szellő, szabadság
2013. augusztus 08. írta: Zsigmond és Péterfy

Lajkó és a citera: mező, szellő, szabadság

lajko_felix.jpg

Csárdás. Mező. Eper. Szellő. Cipők. Nyár. Kijárat. Vasút. Forgalom. Szépség és szörny. Bolygó. Gyár. Kuvasz. Hajszál. Mintha egy még megíratlan népi novella fejezetcímei állnának össze Lajkó Félix új lemezének felvételcímeiből. A délvidéki származású hegedűzseni Mező című, nemrég megjelent albuma a művész eredeti hangszeréről, a citeráról szól. És a citera szól, de még hogy!

Azt, hogy mire képes Lajkó Félix a citerával, a Még azt mondják... koncertfelvételéről ismerhetjük. A Rúzsa Magdi énekével és Lajkó hátborzongató citerajátékával készült felvétel meghallgatását felírnánk minden magyarnak, kötelező jelleggel, havi rendszerességgel. A Mező tulajdonképpen erről a citerajátékról szól, egy lemeznyi hosszúságban, hol gyorsabb, hol kicsit lassabb ütemű tételekben, amelyekben a Még azt mondják... motívumai is visszaköszönnek itt-ott. A végtelen citeraszólót alázattal kísérik Lajkó zenésztársai, Brasnyó Antal (brácsa), Kurina Michael (cimbalom) és Kurina Ferenc (bőgő). 

A Mező egyébként augusztusban a világ egyik legelitebb zenei listájának, a World Music Charts Europe listájánák első helyére került. A listát vezető európai rádiós szakújságírók szavazatainak összesítése alapján állítják össze havonta.

Lajkó Félix új lemezét mindenkinek ajánljuk – mondjuk nyári magyar kalandozásokhoz, a Balaton felvidékétől a tiszai evezésekig, az erdélyi hegyektől a dél-alföldi síkokig, reggeli ébredezésektől az alkonyi borozgatásokig. Hallgathatjuk persze négy fal között is a nagyvárosi betondzsungelekben, de az első taktus után úgyis rohannánk ki a szabadba. Ennek a zenének akkora tere van, hogy befogadásához ki kell rúgni a házunk meg a lelkünk falait. Lajkó Félixet legközelebb augusztus 20-án hallgathatjuk meg Balatonfüreden, a Tagore sétányon a Balaton partján. Ott kell lenni. Ott lenni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr855450978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lajkó és a citera: mező, szellő, szabadság 2013.08.08. 14:26:01

A délvidéki származású hegedűzseni Mező című, nemrég megjelent albuma a művész eredeti hangszeréről, a citeráról szól. És a citera szól, de még hogy!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.08.08. 13:19:18

ki termel ebben az országban?

mert csak művészekről meg politikusokról meg megmondó okoskodókról olvasni, hallani

Zb74 2013.08.09. 11:38:01

@felkavaró képsorok következnek: Neked bizonyosan nagyon hiányoznak a szocializmus korának termelési riportjai, sztahanovista-portréi és hasonló témájú cikkei, de hidd el, másnak nem.

Pizsamás Forradalmár 2013.08.10. 22:17:12

@felkavaró képsorok következnek:

Nem szokott híradót nézni, termelőüzemek átadásával? A blog.hu-n hiába keres munkásokat, azok dolgoznak.
süti beállítások módosítása