Újabb magyar besúgófilm, újabb elmaradt szembenézés
2013. március 09. írta: tauglich

Újabb magyar besúgófilm, újabb elmaradt szembenézés

draga_besugott_barataim.jpg

Nincs kétségem afelől, hogy az elsőfilmes Cserhalmi Sára őszintén próbált a folyamatosan szőnyeg alá söpört, így máig tisztázatlan ügynökkérdés problémájához nyúlni. Ugyanakkor bármennyire is tiszteletre méltó a szándék, a végeredményt látva mindez kevésnek bizonyult az üdvösséghez. A 2012-ben készült, Drága besúgott barátaim című filmet a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján mutatta be a közszolgálati M1 csatorna, ezért a tévépremier fényében különösen kiütközik, hogy az ügynökügyekkel kapcsolatos megúszhatatlan morális szembenézés továbbra is várat magára.

Pedig Cserhalmi Sára abban a szerencsés helyzetben van, hogy életkoránál fogva nem volt közvetlen részese és tanúja a piszkos kis alkuk, a gerinchajlító megalkuvások, a munkatársakat, barátokat, sőt gyakran családtagokat kisebb-nagyobb anyagi érdekekért, kék útlevélért, szakmai előmenetelért, személyes bosszúból, kényszer és zsarolás hatására, vagy egész egyszerűen meggyőződésből eláruló kádári spiclivilág dolgos hétköznapjainak. Holott a kívülálló pozíciója akár még lehetőséget is nyújthatna arra, hogy amivel immár több mint két évtizede képtelenek szembenézni a nagyszülők és a szülők, azt a gyerekek és az unokák végre megtegyék. Cserhalmi Sára filmje azonban nem szól többről, mint az elmúlt két évtizedben ad hoc napvilágra került ügynökügyek jellemző elemeinek egy történetté formálásáról. Ezért sokkal inkább a magyar félmúlthoz fűződő ellentmondásos viszonyaink nap mint nap tapasztalt állapotait tükrözi, oda-vissza lejátszott kortárs magyar problémáról szól.

Maga a történet különben hiteles. A rendszerváltást követően az irodalmár Czettl Andor (Cserhalmi György) kikéri a levéltárból a róla szóló titkosszolgálati iratokat és jelentéseket; majd megdöbbenve tapasztalja, hogy az egyik legjobb barátja, az elismert író, Pásztor János (Derzsi János) hosszú éveken át jelentéseket írt róla. Czettl első körben személyesen akar szembesíteni, ám Pásztor teljes mértékben elhárít mindenféle találkozót. Ekkor Czettl főszerkesztő barátjához (Mácsai Pál) fordul, aki némi hezitálás után lapjában leközli az irodalmár szembesítő írását. A hatás persze nem marad el: fenyegető telefonok, az egykori barátok közönye és megvetése, valamint egy tv-interjú, melyben Pásztor János rideg és cinikus érvekkel utasít el mindenféle vádat – mondván, egykori besúgó tevékenysége mára elismert írói munkássága megkerülhetetlen része, hovatovább a lebukás ténye már önmagában is feloldozást jelent számára. Persze a vezeklés és a bűnbocsánat kérdését az sem könnyíti meg, hogy Pásztor halálos rákbeteg, így az óvatlan néző még akár meg is sajnálhatja az egykori besúgót. Végül a halál könnyíti meg a felelős szembenézés aktusának újabb megkerülését.

Közhelyekkel zsúfolt, következmények nélküli belpesti értelmiségi történet bontakozik ki előttünk, mely ma már legfeljebb csak az érintetteket és az egykori gulyáskommunizmus egzotikumára érdeklődéssel tekintő külföldi nézőt érdekelheti. De közhelyesek a karakterek és közhelyesek a történet legapróbb hétköznapi szituációi is. A film hivatalos ismertetője egyébként így fogalmaz: „A fiatal rendezőnő elsősorban arra keresi filmjében a választ, hogyan élhet ma egy volt besúgó, hogyan tud és számol el magában tettével és hogyan hat valakire az, hogy besúgták. A Drága besúgott barátaim ezzel a napjainkban is igen kényes kérdéssel első alkalommal szembesíti moziban a nézőt.” Valóban kényes kérdés, azonban a film nem lép tovább, csupán a mindenki által jól ismert felszínt érinti.

De nem csak a dramaturgia nem mozdítja előre a tisztító szándékú kollektív szembenézés lehetőségét. A film képi világa, az operatőri munka a legkevésbé sem elősegítője a dráma hiteles bemutatásának. Pedig legalább Ingmar Bergman óta tudhatjuk, hogy az emberi konfliktusok finoman cizellált, vagy éppen nagyon is drámaian bemutatott mozgóképi ábrázolásához nélkülözhetetlenek a premier plánok – azonban ezt az eszközt a film szinte teljes mértékben hanyagolja. Folyamatos totál plánok, hosszan kitartott, gyakran indokolatlanul megnyújtott monoton snittek, értelmetlenül kihangsúlyozott jelenetek, valamint rossz ritmus jellemzi az egész filmet, melyben a néző egy pillanatig sem tud közel kerülni a szereplőkhöz, a két egykori barát személyes drámájához.

A szereplőválasztásban persze nincsen hiba: Cserhalmi György a tőle elvárt rutinnal játssza a lánya által rendezett film főszerepét; és Derzsi is teljesen hitelesen adja a Kádár-korban erkölcsileg korrumpálódott, majd a rendszerváltást követően végleg megzuhant, elgyötört fővárosi értelmiségi archetipusát. Sőt, Derzsi emblematikus, sehová sem tekintő üvegszeme egészen hiteles spiclit farag önmagából. De rutinosan játszik a közönyös barátot alakító Benedek Miklós és az értelmiségi gyávasága folytán meglehetősen hisztérikus főszerkesztőt játszó Mácsai Pál is.

Czettl és Pásztor személyét a Györgyi Anna által alakított egykori szerető, vagy feleség – ez sem derül ki egyértelműen – személye köti össze, aki a jelenben már az egykori besúgóval él együtt és hogy kínosan teljes legyen a véletlenek összjátéka, a történeti hivatalban dolgozva, pontos rálátása van az egész históriára. A film talán legjobb, ám tökéletesen hiteltelen jelenetében találkozhatunk a megfigyelési kartonját ugyancsak kikérő, idős korára teljesen megzakkant '56-ost alakító Keres Emillel, aki már maga sem tudja, hogy jelentő, vagy besúgott volt egykor. És végül, a film egyik zárójelenetében – kissé zavaros módon legalább három befejezése van a filmnek – feltűnik az egykori tartótiszt, akit a kiváló orgánumú Csuja Imre alakít. Az egykori tartótiszt, aki egy elképzelt vagy megálmodott kocsmai jelenetben odaül a két barát asztalához, és az egykori jelentésekben is megénekelt kelkáposzta-főzelék kívánatos összetevőiről értekezik, kedélyes magabiztossággal. Ezzel le is zárul a kínos közhelyek sorozata, ami miatt a végén már a néző érzi magát kellemetlenül, így majdhogynem megkönnyebbülésként éri a záró főcím feltűnése.

Persze lehetnénk megengedőbbek, hiszen elsőfilmes rendező munkájáról van szó; azonban az ügynöktéma jellege és fontossága, valamint a filmnyelvi szempontból benne rejlő lehetőségek jóval nagyobb mozgásteret kínálnak, akár többféle műfajban is. Ezt azonban kevéssé használta ki a Drága besúgott barátaim. Talán ha nem Sickratman a társszerzője a rendkívül banális forgatókönyvnek, és ha egy magabiztos operatőrt tudhat maga mögött Cserhalmi Sára, akkor sokkal jobb mozi születhetett volna. Így azonban több eddigi próbálkozás után továbbra is adós marad a magyar film az ügynöktéma színvonalas – és legfőképpen annak erkölcsi kérdéseit oldalfüggetlenül és kőkeményen számon kérő – feldolgozásával.

A film teljes hosszában megtekinthető az Indavideón,

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr715108186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.03.09. 11:25:47

elment már ez az ügynök hajó. eltelt huszonév. a kutyát sem érdekli. igazi érdeklődés nélkül meg nem lehet jó filmet csinálni. pláne nem egy cs. sárának.
de legalább feltűnik a filmben a kádár étkezde katikája és a főnök sanyi úr is. :)

Kandeláber 2013.03.09. 11:29:49

@Rendíthetetlen Álamkatona: Nem is tudtam, hogy már jobblétre szenderült.@greybull: Nem állítom, hogy olyan baromi jó volt annak idején, de azért annyira pokoli sem, mint ahogyan sokan (egyébként akkor is megfelelő egzisztenciával rendelkezők) állítják.
Megalkuvásra a baromi nagy demokráciában is szükség van, sőt...
Osztrák életszínvonal régen sem volt, most sincs, és soha nem is lesz.
'90-ben még hittem benne, aztán szép lassan rá kellett jönnöm, hogy tévedés volt.
Gerontokrácia helyett meg plutokrácia lett.

Urfang 2013.03.09. 11:41:20

@jose maria padilla:

Persze-persze, senkit sem érdekel, értelmiségi belügy.

Aki ilyeneket mond, arról biztosan tudni lehet, hogy érintett és az elhallgatásban érdekelt.

Magyarán fideszes.

Amikor eljön az aktanyilvánosság, akkor majd meglátjuk, hogy hány embert érdekel, és annak aligha fogtok örülni óbolsikáim, lehull majd a népnemzeti hűdekeresztény konzervatív köpönyeg és a sok lelepleződött vörösbolsevik távozik majd a közéletből örökre.

Magyarán a fidesz.

Alfőmérnök 2013.03.09. 11:51:10

@jose maria padilla: Már miért ment volna el? Ha nyilvánosságra hoznák a listákat, még ma is nagy visítozás lenne.
De ha már elment volna, akkor is lehetne belőle jó filmet csinálni. Maga téma egy csomó érdekes dramaturgiai megoldást rejt magában (pl. a néző számára lassan adagolni az információt, hogy ki figyel meg kit, stb.)

gyalog.galopp 2013.03.09. 12:13:22

@Alfőmérnök:

A 70-es évek végétől már kurvára nem érdekelt senkit, érdemtelen információk, érdemtelen emberektől a nagy semmiről. Akkoriban a munkahelyi helyezkedés eszköze volt, azzal furkálták egymást, hogy X nem igazán híve a rendszernek, most meg azzal, hogy kurvázik, vagy drogozik.

A 70-es évek közepétől nem a diktatúra, hanem rusnya, renyhe középszer uralkodott. Ez a zseniknek élhetetlen, középszernek dagonya, az átlag alattiaknak kifutási lehetőség volt.

Bloodscalp 2013.03.09. 12:21:37

@Rendíthetetlen Álamkatona: igen, ez a mondat furán érdekes "a tévépremier fényében különösen kiütközik, hogy az ügynökügyekkel kapcsolatos megúszhatatlan morális szembenézés továbbra is várat magára."

Mintha azon menne a csodálkozás hogy egy ilyen film hatására sem lett megoldás, pedig ugye nem is szuper film-vagy akkor mégis?

Annyira ordít az egész helyzetből hogy az orbán család vörösebb a vörösnél, wittner egy lepaktált matróna-és így úszta meg a kötelet (jaj nehogy kiderüljön) a sok másod/harmadvonalbeli káder pedig gazsulál viktornak hogyugyenemlesznyilvánosság...a

martonyi&lezsák&boros(kívülről) vonal pedig első kézből élvezi az titkosítást.

pelikán* 2013.03.09. 13:05:50

Tényleg rossz film.

Amit írsz az operatőri munkáról ("hosszan kitartott, gyakran indokolatlanul megnyújtott monoton snittek, értelmetlenül kihangsúlyozott jelenetek") abszolút jellemző a magyar film megmagyarázhatatlan, álművészi manírjaira. A baj csak az, hogy ilyeneket huszonéves filmesek is elkövetnek.

Nulla színészvezetés, érdektelen képi világ. Pedig ott volt a lehetősége a Mások élete magyar megfejtésének.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.09. 13:10:58

@pelikán*:

No, nem mintha a Mások élete olyan sikeres darab volna! Végülis giccsbefulladt az a munka (is).

Atisz 2013.03.09. 13:20:30

Szerintem elég gáz volt, azzal, hogy azt próbálta bemutatni, hogy annak is van oka szégyenkezni aki megfigyelt volt.
Ezzel szemben tudjuk, hogy aki igazán akarta, az tudott nemet mondani és vállalta az anyagi ellehetetlenítést, amiért minden tisztelet kijár.

A film egyébként rövidsége ellenére is iszonyatosan dagályos volt, rengeteg eseménytelen jelenettel és üresjárattal, minimalista megvalósítással (ez utóbbi mondjuk még érthető).
Világos, hogy ez egy vizsgafilm, ha azonban bemutatják a tv-ben, főműsoridőben, akkor a kritika szerintem helyénvaló.

Atisz 2013.03.09. 13:30:08

@bbjnick: Nono, a Mások Élete az egyik legjobb film a témában.
Éppen azért nem giccses, mert egy tiszt pálfordulását mutatja be, aki keményen ráfarag az emberségességére és a végén 0 nyugdíjjal, anyagilag ellehetetlenítve, de emelt fővel tudja megvásárolni a megfigyelt szerző által neki ajánlott könyvet.

(aki nem látta attól csak azért nem kérek bocsánatot a spoilerért, mert rég meg kellett volna néznie)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.09. 13:35:04

...miután végignéztem egy furcsa gondolat fészkelt az agyamba: az a generáció (a film készítői mai korai harmincasok), amely annyira nem érti ezt a történetet, mint amennyire arról filmjük árulkodik, arra van ítélve, hogy (újra) átélje azt... :-[... --- írtam a blogomon.

Ez a gondolat azóta is csak erősödik bennem.

Nem tudom, van-e itt még, aki emlékszik de Sica filmjére, az Egy asszony meg a lányára?! Ahol van nemzeti film, ott egy nemzet szembe tud nézni katartikusan a tragédiáival (függetlenül attól, hogy filmesei katolikusok, kommunisták, fasiszták, alkoholisták vagy épp karrieristák). Tőlünk ez el lett véve, számunkra ez meg lett tiltva. Pedig "föl kéne szabadulni már"!

És: @ tauglich! A tilosrádjós p*j.zs és az anarkistaszínházas p*j.zs ugyanaz az egyén? Én azt hittem, hogy két külön kupac! De ezek szerint egy, nagy!:-[

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.09. 13:44:35

@Atisz:

"Nono, a Mások Élete az egyik legjobb film a témában.
Éppen azért nem giccses, mert egy tiszt pálfordulását mutatja be, aki keményen ráfarag az emberségességére és a végén 0 nyugdíjjal, anyagilag ellehetetlenítve, de emelt fővel tudja megvásárolni a megfigyelt szerző által neki ajánlott könyve." --- írod.

No, hát akkor ez egy igazi családi mozi! Erre érdemes elvinni a gyerekeket és a nagyit is! :-[

2013.03.09. 13:54:50

Megnéztem ezt a filmet, de kérem vissza a pénzem.

Ügynökügyben két filmet érdemes megtekinteni:
Mások élete
Az ügynökök a paradicsomba mennek

Ez utóbbi inkább csak tévéjáték, de bemutatja a magyar rendszerváltás levezényeltségét.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.03.09. 13:55:43

@Alfőmérnök: ugyan. ha valaki lebukott, az sem érdekelt senkit. és mindenki tudja, hogy ha elkapták volna a tökét, jelentett volna. a rendszer működtetői meg érintetlenek maradtak.

Alfőmérnök 2013.03.09. 14:02:47

@bbjnick: Én emlékszem arra a filmre.
Szerintem ugyanaz a Pajzs, Sárika abban a körben mozgott. Az egyik Buharov volt a pasija. Egyébként bájos csaj.

@jose maria padilla: Ebben a rendszer működtetői-dologban igazad van, de mikor kiszivárogtatnak valamit, mindig kisebb-nagyobb botrány követi (Pokorni papa, Szabó István, stb.)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.03.09. 14:08:48

@Alfőmérnök: ugyan. botrány a lófaszt. pokornyi politikus, szabó sem lett öngyi

Alfőmérnök 2013.03.09. 15:01:26

@jose maria padilla: Hát elég szánalmas volt, amit előadott Szabó, mikor kipattant az ügy.
Egyébként, ha Bódy öngyilkossága és később napvilágra került ügynöksége felől nézzük a Kutya éji dalát, az egy jó (bár nem túl közönségbarát) ügynökfilm, amiben Bódy (az álpap szerepében) leleplezi magát.

off: tauglich, olvassa mostanában az emiljeit?

unionista (törölt) 2013.03.09. 15:16:38

először is már ott hibádzik a dolog, hogy nincs olyan: "az" ügynökök. szóval eleve nem egy film kellene, hanem több.

létezett a hírszerzés, kémelhárítás, belső elhárítás, katonai elhárítás. a főcsoportfőnökségek munkája ugyan keveredett, de azért ezek alapvetően eltérő logikával működtek. hja, és volt az egyház. amelyik abból a szempontból volt sajátos, hogy ott mindenki be volt szervezve. mindenki.

a közös vonás az, hogy mindenhol voltak profik, lelkes és lelketlen amatőrök. akik egyszerűen éltek a lehetőséggel és előnyöket élveztek. és akik ezzel visszaéltek. és voltak mindenhol idióták: gyugyókák és gyugyik.

szerencsére ők már nincsenek a magyar közéletben. nincs folytonosság a múlttal. hogy is lehetne. mert jött ugye a rendszerváltás. független jogászfórummal, ellenzéki kerekasztallal, fiatal demokratákkal, stb.

ha akkoriban pesti laci bejuthatott az irattárba, akkor a külföldi szolgálatok beépült emberei nyilván nem. és ők nem másoltak le, nem emelték ki a kulcs aktákat. az új elit jelentős része ezért nem vált zsarolhatóvá. mert nem volt olyan, hogy minden vonal előre lépett. és ezért nincs kint nagyon sok ütőkártya. a kacsamesék pedig pontosan érti a kádár kort. a korai, a kései részét. this is the situation.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.09. 16:09:20

@Alfőmérnök:

A kutya éji dala valóban nagyon nagy film: abban tényleg ott van az egész későkádárkori személyes és társadalmi pszichózis. Azon gondolkodom, készült-e azóta is olyan erős film Magyarországon?!:-]

ÁrPi 2013.03.09. 16:42:39

@bbjnick:

"A tilosrádjós p*j.zs és az anarkistaszínházas p*j.zs ugyanaz az egyén? Én azt hittem, hogy két külön kupac! De ezek szerint egy, nagy!:-["

img.index.hu/cikkepek/0401/belfold/tiltsakbea//.gdata/gp_DSC_0191.JPG

Hát nézd paizsot ezen a 2004.januári fényképen, a tilosrádió elleni tüntetés tömegében elvegyülve:

Tilosrádiós itt a Paizs vagy anarkistaszínész nagyság látható a fényképen?

( Ennek a réges-régi index-cikknek a képanyagából halásztam ki:
index.hu/belfold/tilos5791/ )

2013.03.09. 16:49:16

Nekem tetszett.

Igaz, hogy -megint- "elmaradt a naaagy szembenézés" de ezt miért pont egy filmen, és miért éppen ezen a filmen kéritek számon?

Ez az film pont ezt a történetet mondta el a nagyon sok lehetséges történetből, és szerintem jól mondta el.

Aki mást vagy máshogy akar mondani, mondja, szabad a pálya, de egy tisztességes próbálkozást csak azért lehúzni, mert nem tudta megoldani azt a problémát ami egyébként az egész országnak húsz év alatt sem sikerült, szerintem túlzás.

Ami lehetett, szerintem kihozták a filmből, jó lett, nekem ennyi elég.

Bell & Sebastian 2013.03.09. 16:57:34

Bódy a legjobb példa arra, hogy sosincs szabadulás.
A magyar aktáit ugyan kiherélték (szerződéses ügynök volt), ám mire nagy nehezen kikerült No. -ba, egyszerűen átadták a Stazi -nak, kezdődött minden elölről. Egyre masszívabb alkoholizálás után fölvágta az ereit, oszt csá.

Érdekes, hogy róla senkinek sem a Nárcisz és Psyché jut az eszébe, hanem az underground Kutya éji dala.

Pedig az előbbi jóval több pénzen készült, sokkal komolyabb szellemi teljesítmény. Maga a könyv, amiből íródott, az sem semmi, mérföldköves műve korának.

Ha valakinek a sorsa rezonál a (lezáratlan) ügynökkérdéssel, hát Bódy Gáboré feltétlenül, szinte megfilmesítésért kiált. Kapcsolódása a föld alatti mozgalomhoz -akiket figyelt-, a felesége (Baksa-Sós lány), a haverjai, egy olyan, szélesvásznú panoptikuma a kornak, amit egyszerűen _át kell tenni_ filmre, mielőtt elveszne végleg.

Ez a Drága besúgott... csak egy rossz vicc, kár volt belé a money.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.09. 17:03:24

én is elkezdtem már régen nézni, de ott hagytam abba, mikor cserhalmi mondja hogy soros ösztöndíjas, meg hogy részt vett charta levél, szamizdatos
(meg hogy tökönharapta a rendőrt...)
micsoda szdsz-es propagandafilm.
aztán már csak kattintgattam, nagyon prolifilmnek tűnt,

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.09. 17:13:54

amúgy ez konkrétan szól valamelyik "nagy" besúgó íróról? ester? spiró? konrád?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.09. 17:46:13

@Alfőmérnök: mert? mit kell róla tudni?
ő is jelentett?

"a "majdnem beszervezett" orbán viktort élve megnyúzni"

Alfőmérnök 2013.03.09. 17:50:47

@bbjnick: Ami formailag is ennyire invenciózus és pontos társadalomrajz is, nem nagyon.
Sokan érthetetlennek, zavarosnak tartják, ami az extravagáns forma miatt nem meglepő, de szerintem nagyon világosan "beszél" az a film.

Megint ott tartunk, hogy a Kádár-korról máig a Kádár-korban készültek a legpontosabb filmek (Megáll az idő, Kutya és dala és még van egy-kettő).

Bell & Sebastian 2013.03.09. 18:19:13

Ez nem ellentmondás, hiszen aki ismeri a fogaskerekek pontos kapcsolódását (hogyne ismerné, ha ő sem egyéb, mint egy picit nagyobb, ügynök-kerék), az ismeri az útját-módját annak is, hogyan lehet átcsúszni a bizottságok előtti keskeny pallón, ismeri a határmezsgyét, amibe még bele-bele lehet csapni, a dolgok mechanizmusát, a pénzszerzés módját és a külföld éhségének természetét a káerópai témákra.

A törzsi ünnepekre csak törzsbeli mehet, ez már csak volt/van. Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi öröklődött át a szocialista filmes vircsaftból a maiba?

Konkrétan arra, hogy mennyi közöttük a politikai megbízatást is teljesítő, azaz jelentéseket írogató hálózati személy?

Ami bizonyára eleve elrendeltetett, mert a túltermelés belőlük sokszoros, a könyöklés óriási, mindenki mindenkit belefojtana egy kanál vízbe.

Ettől meleg pocsolya az egész, se pénz, se gondolat, se forradalmi helyzet, így hát megy a kurválkodás - de ezerrel.

(Nem is csoda, hogy úgy kóvályognak megbomlott elmével a filmesek, mint dzsúdósban a fájdalom.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.09. 18:25:01

@unionista:
"szerencsére ők már nincsenek a magyar közéletben. nincs folytonosság a múlttal. hogy is lehetne. mert jött ugye a rendszerváltás. független jogászfórummal, ellenzéki kerekasztallal, fiatal demokratákkal, stb."

ez remélem csak ironikus álnaivság
ez már ósdi, elavult elmélet, ami téves is.
tarts lépést a korral, a hírtömegekkel:
orbán a saját honlapján hozta nyilvánosságra, hogy megfigyelték, és be akartak szervezni, namost ez a szerencsétlen "majdnem beszervezett" orbán, ezzel akart mártírkodni egy kicsit, de olyan ostoba, hogy azt hiszi, mi nem tudjuk, milyen is egy kommunista beszervezés. ez nem egy klub, ahova nincs kedved elmenni délután, és akkor nem mész el, ez nem egy kerti parti, akit be akartak szervezni azt beszervezték. ezekután orbán a minisztériumban kapott állást még bőven a rendszerváltás előtt! ezek a komcsik olyan ostobák, hogy még a saját életrajzukat se fésülik át, gondolja bárki is, hogy egy reakciós, rendszer ellensége minisztériumi állást kap, abban a korban, amelyikben Hamvasnak téglát kellett cipelnie? 1987-től vesz fel fizetést orbán a minisztériumtól, mert hogy nem dolgozott a nemzetvezető azt holtbiztos, olyan volt mint lendvai unokaöccse a bkv-nál.
1984-ben alapították meg a Századvéget. egy lapalapítás már engedélyhez kötött alapból, emellett sok-sok pénz...
ez a csoport mára már kinőtte magát arra hogy milliárdokat költenek rá az adófizetők "kommunikációs tanácsokra", már ettől egy fán kéne hűsölnie a mi vörös nemzetvezetőnknek

Bell & Sebastian 2013.03.09. 18:46:16

Ott fenn, a fán
- Anyúú, kimehetek hűsölni a fára?
- De hát tél van!
- Túdom, sarló-kalapács.

tevevanegypupu 2013.03.09. 18:57:26

Erdekes, ugy latom, hogy ez egy valos helyzetet bemutato egeszen jo film..mivelhogy az eletben sincs szembenezes - mivel is kell tudlajonkeppen szembenezni, a besugassal vagy a tartotisztek viselkedesevel?? - es ez tokeletesen kozhelyes megoldas a valosag..Ez a film nem megoldas, ez a film a helyzet. Az elet - nalunk Magyarorszagon - megy tovabb mintha misem, sot semmisem..tortent volna.

Bell & Sebastian 2013.03.09. 19:06:40

@tevevanegypupu: Teve, sosem volt és sosem lesz valódi egyenlőség, a képviseleti demokrácia egy nagy humbug. Mivel nagy az átfedés a volt és mostani elitünk közt -hiszen elitek csak egy van-, annak meg nem érdeke, hogy ő maga, vagy az apja, vagy a nagypapi lebukjon, ez így is marad. A szocializmus haszonélvezői túl sokan voltak, a népesség _egynegyede_ volt érintett a kollaborációban, így vagy úgy.

Csak nem képzeli, hogy ezek majd önként a Dunába lövik magukat?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.09. 19:12:49

@Bell & Sebastian: látom már megint próbálod hasznossá tenni magad.
mit is mondtál nekem a múltkor? hogy próbáljak meg hasznos kommenteket írni?

tevevanegypupu 2013.03.09. 19:13:11

@Bell & Sebastian:

Dehogy kepzelem..es pont azert tartom valosnak es jonak ezt a filmet, a mostani helyzetet tokeletesen turozonek, langyos viznek..nem mond semmit..mint ahogy nem is tortent semmi. egyebkent valoban ezek a szamizdatos meg tokonharaposok az szdsz soraibol kikerult Kadar elvtars hivatasos rendszerellenalloi, akiknel besugott es besugo tulajdonkeppen tokmindegy ki volt, akar szerepet is cserelhettek volna. Az igazi ellenallok es a rendszer ellensegei vagy jo sok evig bortonben ultek, vagy nem voltak Magyarorszagon..es a renszervaltas utan ugyanugy nem volt es nincs szavuk, nem is lehet, mint a Kadar rendszerben sem volt.

tevevanegypupu 2013.03.09. 19:13:11

@Bell & Sebastian:

Dehogy kepzelem..es pont azert tartom valosnak es jonak ezt a filmet, a mostani helyzetet tokeletesen turozonek, langyos viznek..nem mond semmit..mint ahogy nem is tortent semmi. egyebkent valoban ezek a szamizdatos meg tokonharaposok az szdsz soraibol kikerult Kadar elvtars hivatasos rendszerellenalloi, akiknel besugott es besugo tulajdonkeppen tokmindegy ki volt, akar szerepet is cserelhettek volna. Az igazi ellenallok es a rendszer ellensegei vagy jo sok evig bortonben ultek, vagy nem voltak Magyarorszagon..es a renszervaltas utan ugyanugy nem volt es nincs szavuk, nem is lehet, mint a Kadar rendszerben sem volt.

Bell & Sebastian 2013.03.09. 19:15:24

Arról kelleni filmet csinálni, hogy a legújabb, uralkodó, történészi vélekedés szerint a romák izraéliták, azaz sémita származásúak. Ezért mostantól teljesen fölösleges két, különálló mondatrészben szidalmazni őket, ha bátran össze is vonhatóak egy putri alá. Izé, kibuc, vagy hogy is hívják ráfkocsi sátrát?

www.imninalu.net/Romagyar.htm

gyalog.galopp 2013.03.09. 19:16:02

Nem láttam a filmet, valószínüleg nem is fogom.

Van benne olyan rész, amikor a besúgó, a besúgott és a tartótiszt a kocsmában közösen fogalmazzák a jelentést?

Bell & Sebastian 2013.03.09. 19:20:18

@tesz-vesz: Méltó vagy a haverodhoz, csak az még nem írta le, hogy akasztani kéne.
Egyébként azt kifogásoltam, hogy lusta vagy olvasni, csak nyomod a géppisztolyod, sosem töltesz, mint egy megkergült partizán.

Bell & Sebastian 2013.03.09. 19:27:32

@tevevanegypupu: Le fogják venni a hangsúlyt az ügyről, lassan átpozicionálják, a végén készül majd egy nagy sikerű, fergeteges vígjáték belőle, hogy mindenkiben az rögzüljön, hej, de jópofa dolog is volt fővárosi ügynöknek lenni, mert míg azok banánt is kaptak decemberben, addig a többi, falusi bugris héjastól ette a narancsot.

Így valahogy lesz.

gyalog.galopp 2013.03.09. 20:23:19

@Bell & Sebastian:

hehe, majdnem jó. A francia ellenállási mozgalom alapvetően önmagára volt veszélyes nem a németekre. Aztán 20 évig vígjátékokban röhögtek saját magukon.

A falusi bugris viszont nagyon árulkodó kifejezés, ne használd, mert Bell megharap.

tevevanegypupu 2013.03.09. 20:48:19

@Bell & Sebastian:

Batran lehetne nagysikeru, fergeteges vigjatekot csinalni belole, kulonben mar van is egy reszlet keszen, nem is kell ujrajatszani: mikor a halaltitkos szamidatost aki ide-oda futkoz Pest utcaink a szupertitkos kefelevonatokkal meg stencilekkel, par titkosrendor feltunes nelkul, az ellenallo nyomaban loholva kovet..valaki filmezi (tetszes szerint lehet az illeto szamizdatos vagy rendor, vegso soron mindegy az adott szituacioban)..a vegso jelent pedig az lehetne, ahogy a fo ellenallo Demszkit fopolgarmesteri beszedenek elmondasa kozben esernyokkel vedik a fasiszta tomeg tojasai ellen..Utolso kep: a megdobalt ballonkabat a muzeumban mint memento a tomeges eroszak bizonyitasara..snitt. :)

Bell & Sebastian 2013.03.09. 21:07:56

@gyalog.galopp: Vigyázzon, a francia/német megbékélésen komoly thinktankok dolgoztak, mindkét oldalon.
El tudja azt képzelni, hogy René átugrik Herrmann tanyájára, ahol hadifogolyként éveket dolgozott és nosztalgikusan ráver a csacsi fenekére?

Bell & Sebastian 2013.03.09. 21:14:17

@tevevanegypupu: Az a szomorú, hogy ez a fenenagy, földalatti szervezkedés sem más, mint egy nagybüdös mítosz. A kiszemelt főkorifeusaink már évekkel a változás előtt védettek voltak, csak ezt a csehek nem tudták és jól bevarrták mindet. Ovit meg a kedves papája beszélte le a bársonyos forradalmárkodásról, pár monokli árán, mivel sejtette, hogy a bohém nehezen felejt.

Alfőmérnök 2013.03.09. 21:17:09

@tevevanegypupu: Régebben az ilyenek ellen írt alá a Népszavában:
"Csak nem képzeli, hogy ezek majd önként a Dunába lövik magukat? "

Most meg az ilyenekkel bájcseveg. Hihetetlen szánalmas köpönyegforgató maga. boááááá

Bell & Sebastian 2013.03.09. 21:19:52

@Alfőmérnök: Nincs jobb dolga, mint itt élvezkedni? Hagyja a gyenge gyenge hölgyet másra, ne menj kötéllel padlásra!

Bell & Sebastian 2013.03.09. 21:22:11

Teszek-veszek, intézkedek, én vagyok a fontos gyerek.
Csak azt tudnám, ki az intézkedő harmadik? Haganah?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.09. 21:32:48

@pelikán*: a magyar film az elmúlt húsz, huszonöt évben szép szívósan gyakorlatilag önmagát szúrta, szúrogatta tökön és ez köszönhető annak a kontraszelekciónak, ahogyan utódait kinevelte az a filmes generáció, amelyik a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években egyébként sok jó mozit letett az asztalra.

@bbjnick: igen, egy és ugyanaz. Időnként látom is itt-ott a pesti mocorgásban. Bár sok közös ismerősünk van, nem ismerem személyesen, de ha üzensz neki valami szépet, én szívesen átadom. :)

@Alfőmérnök: most éppen olvasom, de sehol semmi.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.09. 21:46:20

@bbjnick: @Alfőmérnök: szerintem az Eszkimó asszony fázik is ezek közé a filmek közé tartozik.

@Bell & Sebastian: nekem Bódytól tök a Nárcisz és Psyché ugrik be először, amit minden szempontból nagyon kedvelek. Illetve az Amerikai anzix, ami viszont a kedvenc Bódy-filmem. És ugye neki az volt az első filmje.

@Rendíthetetlen Álamkatona: "Nem tudom, miért egy filmtől várják a megoldást?"

Alakulhat úgy, hogy ha máshogyan nem, hát éppen egy erőteljes hatású film indítja el az erjedést és tesz a közbeszéd részévé addig tabunak számító dolgokat.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.09. 21:52:49

Más. Nem tudom hogy ki látta a Vizsga című filmet, de szerintem a maga műfajában az egy kifejezetten jó és izgalmas mozi. Pengén feszes dramaturgia, jó képi világ, a mindig csini, ám filmen rendkívűl ripacs Hámori Gabriellát leszámítva jó színészi játék. Egyszóval érdekes kicsit belelátni a párjukat ritkító kommancs tartótisztek világába is.

Alfőmérnök 2013.03.09. 21:54:44

@tauglich: Nahát, én se látom az elküldött mappában. Pedig tuti írtam, valószínűleg a freemail vacakolt. Mindegy, írok újat.

Az Eszkimó nemrég volt a TV-ben, belenéztem, nem rossz, de azért szerintem nem Bódy-színvonal.

tevevanegypupu 2013.03.09. 21:55:13

@Bell & Sebastian:

Anno masrol sem irtak a franciak mint a bator szamizdatosokrol..Hat nekunk meg a forradalmaraink is ilyenek.

tevevanegypupu 2013.03.09. 21:58:13

@Alfőmérnök:

Nem, a Nepszavaban a nacik ellen irtam ala. A garda szerintem most sem meogldas, de neha megis hatekonyabban intezkedik mint a rendorseg. Vegye be a viszketoport Alfi es menjen le alfaba es probaljon meg elfelejteni.

@Bell & Sebastian:

:)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.09. 22:05:39

@Alfőmérnök: ja persze, Bódy és Xantus nem volt egy súlycsoport, de szerintem az Eszkimó is ott van a legerősebb, saját koruk (késői Kádár-korszak) atmoszféráját máig hitelesen rögzítő filmek között.

Alfőmérnök 2013.03.09. 22:06:30

@tevevanegypupu: Még valami. Ha valaki olyanokat írna egy konzervatív helyen, mint B&S, úgy basznák ki a picsába, hogy a lába nem érné a földet. De az állítólag konzervatív jósdán még akár sztár is lehet. Néhány kurvaanyázást meg kötözködést viszont nem néznek el. Ezért undorító, álszent, képmutató senkik maguk.

Alfőmérnök 2013.03.09. 22:12:08

@tauglich: Én egyébként a Jutalomutazásra gondoltam, meg Jeles Álombrigádjára.

tevevanegypupu 2013.03.09. 22:20:59

@Alfőmérnök:

Rosszul van ertesulve a konzervativokrol. Mindenkivel szoba elegyednek es nagyon nehezen itelnek el barkit is barmiert. Mindenfele vilagnezetet meglehetosen flegman fogadnak es kezelnek, barki bekerulhet kozejuk aki erdekes. Aki hulye az viszont nem.:)

tevevanegypupu 2013.03.09. 22:20:59

@Alfőmérnök:

Rosszul van ertesulve a konzervativokrol. Mindenkivel szoba elegyednek es nagyon nehezen itelnek el barkit is barmiert. Mindenfele vilagnezetet meglehetosen flegman fogadnak es kezelnek, barki bekerulhet kozejuk aki erdekes. Aki hulye az viszont nem.:)

Alfőmérnök 2013.03.09. 22:29:03

@tevevanegypupu: Maga van rosszul értesülve a konzervatívokról.

marko11 2013.03.09. 22:41:02

@bbjnick: A mások élete egy Oscar díjas hazugság. Nagyon aprólékosan hiteles akar lenni, közben "csak" a fő-story ( a megfigyelő megtérése) teljesen valószínűtlen.
www.guardian.co.uk/books/2007/may/05/featuresreviews.guardianreview12
Nem fordulhatott elő a világ egyik legprecízebb titkos ügynökségénél, a Stasinál.
A HGW XX/7 ügynök, ill. a lehallgató tiszt figurája nagyon hollywoodi! (Na, de be is jött!)
Meg hát, ahogy a Móricka elképzeli az egyik legkeményebb diktatúrát ( a román mellett), az NDK-t! Látszik, hogy a (német) rendező egy percig sem élt az NDK-ban. Viszont Amerikában tanult.

marko11 2013.03.09. 22:47:07

@greybull: Most, hogy a szovjet birodalomból áthelyeztek bennünket a glob. kap. pénzbirodalmába, már olyan fasza, ugye! Mögöttünk egy csodás, felfelé ívelő húsz év. Bölcs és igazságos politikusokkal. derék és szókimondó értelmiségiekkel, jobbnál jobb munka-lehetőségek közt válogató munkavállalókkal, dőzsölő nyugdíjasokkal stb. stb.

marko11 2013.03.09. 22:59:43

@tauglich: Egyszer jó. Szórakoztató. Mondjuk a hitelességet nem kell számon kérni rajta.
Pl. amikor a nagyon hülye házmesternő kérdezi a civilben lévő, ávós Kulkáéktól: "Ávósok tetszenek lenni?"
Vagy...én ugyan nagyon nem szeretem egy film, ill. a kellékes hibáit gyűjteni , de az előzetesben is jól látható fém szemetes kuka durva hiba. Ilyen nem volt az ötvenes években, de még a hatvanasban sem!
Mindenesetre, mint film sokkal sikerültebb, mint Cserhalmié.

Alfőmérnök 2013.03.09. 23:24:49

@bbjnick: @tauglich: Egyébként itt van egy, a kurucinfohoz képest egész színvonalas cikk az anzixól. :)
kuruc.info/r/34/85996/

Bell & Sebastian 2013.03.09. 23:36:47

@tauglich: Az eszkimó... nézőszámát az itt állomásozók röpítették az egekbe, szexfilmnek nézték. Nem ebben rántották le Linda, a későbbi karaterendőr bugyingóját is? Vagy az egy másikban volt?

Bell & Sebastian 2013.03.09. 23:42:37

@Alfőmérnök: Próbálkozol, pubi? Fiatal rendező létedre nem nagyon villogsz itt, Tauglich úgy vág gerincre, ahogy éppen úri kedve tartja. Gúglizzon többet, elvtárskám, attól okosabbnak tűnik. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 01:22:24

@Bell & Sebastian: te kezdtél el kötözködni meg cinkelni, ezek a következmények mind.
mindig te kezded a háborút

csecsemőnek minden új, ezért is írom le mindig ua-t.
amúgy egy kommentelőnek válaszoltam, ha nem tűnne ki, azt még lehet?
mit kellene olvasnom? a hírek nem elegek ehhez?
légyszi ne legyél ködszurkáló, legyen mindig konkrétum az írásodban, ha hozzám beszélsz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 01:33:10

@Bell & Sebastian: alfő lenne a haverom? már a múltkor is kérdeztem, de arra se válaszoltál
pedig már akkor tisztázhattunk volna, és nem írsz ostobaságokat utána. de már látszik a fenti linkemen, amelyikben alfő szerint eljárt a kommunisták felelősségrevonása fölött az idő (de az ügynökakták felett nem...), a párbeszéden köztünk olyan a fenti linken, hogy abból már látszik, és te láttad is, hogy ő nem a haverom, vagy nálatok ez a természetes baráti társalgás?
alfő nem a haverom, már egy jó ideje, amióta szegény megveszett, azóta kiderült milyen labilis és szeszélyes, nameg udvariatlan. ezekben én sose bízom. jót tenne alfőnek ha mj elmenne vele egy randira. olyan szépen megszelídítette a Munkácsy hamis képénél, hogy az már megható :)
és igen, akkora bűnt követnek el a posztkomcsik, hogy az statáriális bírósági eljárást érdemelne, enélkül ebben az országban amúgy sose lesz rend.
el kell őket távolítani a politikai és gazdasági hatalomból. maguktól nem fogják eldobni a vagyont, már a rendszerváltáskor se tették, nem fogják eldobni becsületért, mert nekik olyan nincsen, csak materiális alapon léteznek olyan primitívek. nincsenek elveik a bolsevikoknak és fiaknak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 01:58:36

@tauglich: én láttam a Vizsgát, a film nézhető, egyszer, de nézhető, az operatőrnek törtem volna el a kezét mondjuk
és emellett annyira erőltetett a történet, azt magyarázza már el nekem vki, hogy minek kellett hazudnia kulkának? amúgy is szakított volna a csajjal, tehát átment a vizsgán, nem lett ellenforradalmár pártoló
nincs szabály arra, hogy védjék meg a csajt? vagy meddig ütlegelje? a csaj az első ütés után miért nem vallja be? - kulka szemszögéből, miért kellene megvédenie?
idióta történet, majd pont az ezredes lesz az enyhe szívű rendszerhűtlen

Alfőmérnök 2013.03.10. 01:59:57

@tesz-vesz: Drága "barátom", hidd el, mj-nél sokkal jobb csajok akarnak tőlem jóval többet, mint egy randit. Szóval kínálatban nincsen hiány, csak válogatós vagyok. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 02:03:11

@tevevanegypupu: te bekerültél hozzájuk? mert ha igen, akkor nem modtál igazat, paradoxont mondtál.
amúgy bájos, hogy a nácik ellen népszavában aláíró annó, értekezik a konzervatívságról.

tudod hol kell engem meggyőzni arról, hogy értelmes vagy ugye?
mandiner.blog.hu/2012/10/12/az_eu_meg_a_bekedij_pax_europae#comment-form

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 02:05:27

@Alfőmérnök: a "jobb" az relatív, mj nem drogozik és még értelmes is. persze, lehet nála "jobbakat", szebbeket is kapni, akik nem lesznek értelmesek és drogoznak is.

feltűnő volt nagyon a szimpátia, még randizni is elhívtad :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 02:10:37

@marko11: amikor a nagyon hülye házmesternő kérdezi a civilben lévő, ávós Kulkáéktól: "Ávósok tetszenek lenni?" :)

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.03.10. 05:01:59

@marko11: Hja, meg kíváncsi lennék, 57 karácsonyán ott díszeleghet-e még a falon öles betűkkel, hogy "Ruszkik haza"...

tevevanegypupu 2013.03.10. 08:15:22

A Vizsga, Angi Vera, A masok elete..valoszinutlen tortenetek, nyakatekert megoldasokkal. Jatekfilmek..hozzajuk kepest Cserhalmi Juli filmje sokkal valosagosabb, sokkal hihetobb.Eppen azert mert se fule-se farka. Az avh-ba egyebkent nagy valoszinuseggel nem vettek fel erzelgos, erzelmes embereket, de olyanok nem is jelentkeztek oda. Olyan emberek kellettek akik hàlàsak annak a rendszernek, akik mindent annak a rendszernek koszonhettek es szolgaljak es esz nelkul, vadul gyulolve azt az ellenseget amit talcan kinaltak nekik. Az az erdekes ami ez utan a korszak utan kovetkezett, mikor lazitottak egy kicsit a gyeplon..es akkor kezdtek egymast az "ellenallok" nezegetni, figyelgetni es jelentgetni. Nem felelembol, hanem csak karriervagybol, a sikerert, barmit. Es megtettek, de meg am..csak eppen komoly kovetkezmenyei nem lettek, hiszen ezek a draga besugott barataik is a rendszer reszei voltak, mondhatni nagyonis fontos reszei..Kellettek az "ellenallok" a "szocialista demokraciahoz"..Es nagyon jol kifizetodo uzlet volt az "ellenalloknak" is. Mostanra hosok lettek..Kakukk.:)

tevevanegypupu 2013.03.10. 08:16:39

@tesz-vesz:

Rettenetesen szeretnem, ha ertelmesnek tartana.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 09:03:58

@tevevanegypupu: erre nincs sok esély, de attól még nem kéne feladni, és szépen válaszolgatni kéne a kérdéseimre.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 09:09:25

@tevevanegypupu: hozzajuk kepest Cserhalmi Juli filmje sokkal valosagosabb, sokkal hihetobb"

aha, nagyon hihető, nagyon valóságos:
"Czettl és Pásztor személyét a Györgyi Anna által alakított egykori szerető, vagy feleség – ez sem derül ki egyértelműen – személye köti össze, aki a jelenben már az egykori besúgóval él együtt és hogy kínosan teljes legyen a véletlenek összjátéka, a történeti hivatalban dolgozva, pontos rálátása van az egész históriára."

bár ez lehet egy újabb szdsz-es momentum, nem láttam a filmet, de lehet utalás is, mégha véletlen is :)
kenedi jánosra is utalhat, meg azokra akik az aktákat felügyeli, besúgócsaládból jönnek, ávósok, vérkomcsik közül

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.10. 09:14:17

@Alfőmérnök: tényleg, egy-két kötelező radikálnemzeti kiszólást leszámítva kimondottan korrekt írás. És akkor cserébe linkelem a Barátom, Bódy Gábor c. 1985-ös Cserhalmi-interjú szövegét (a videót nem találtam a neten):

filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=4716

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.10. 09:20:13

@marko11: @tesz-vesz: színvonalasan szórakoztató film, amely nem akar össze-vissza hazudozni és csúsztatni, ezért filmnyelvi szempontból el tudom fogadni kisebb-nagyobb hibáival együtt is. Persze nem kérdés, nem remekmű, de egyszer (mondjuk szerintem kétszer :) tényleg megnézhető.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.10. 09:24:18

@tevevanegypupu: nem Juli, Sára! :)
Amúgy abban teljesen igaza, van - erre én magam is utaltam a posztban - hogy teljesen hiteles a történet, ráadásul pontosan tükrözi jelenlegi hozzáállásunkat az ügynökügyekhez. Ugyanakkor ettől még ez nem lesz jó film és a belpesti népeket leszámítva aligha érdekel bárkit is.

Alfőmérnök 2013.03.10. 09:30:32

@tevevanegypupu: Ja tényleg, az Angi Vera. (Szabó István Gábor Pálról jelentett.)

tevevanegypupu 2013.03.10. 09:31:14

@tauglich:

Borzalom, ezekkel a nevekkel mindig hibazok.:) Nem ugy jo film, hogy jo film..hanem korulbelul jol mondta el azt, ami tortenik ezekkel a besugokkal es besugottakkal.. ugy kb. semmi.. Filmileg persze hogy jobb az Angi Vera vagy a Vizsga is..

tevevanegypupu 2013.03.10. 09:37:18

@Alfőmérnök: .@tesz-vesz:

Az udozottek korulbelul ugyanoda tartoztak szuleik es rokonaik reven - sot ugy tunik most mar immaron husz eve, hogy meggyozodesileg is - mint az uldozok. Az irattarakat megkaparintottak az utodok es ugyanugy szortiroztak mint szuleik, rokonaik, barataik es uzletfeleik. Nehanyat lebuktattak maguk kozul, ki tudja miert..de az igazi nagyok biztonsagban maradhatnak meg egy ideig.

Alfőmérnök 2013.03.10. 09:37:37

@tauglich: Köszi! Mondjuk már láttam azt az interjút. :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.10. 10:43:39

@tevevanegypupu: okés, értem. :)

@Alfőmérnök: én is úgy tizenéve láttam, de most kifejezetten jó volt olvasva az egész.

bömböcz 2013.03.10. 14:27:18

@Bell & Sebastian:
Az nem az eszenyi volt egy másik filmben (amiben a 100 folkos orbánjózsi volt vmi maffia főnök)?
Egyébként a Dögkeselyű jellemzi legszórakoztatóbban a kisember és a kádár-éra végnapjait ...

Bell & Sebastian 2013.03.10. 14:36:25

@bömböcz: Görbe Nóra, Olstenjkém, ő mibe vót?

bömböcz 2013.03.10. 14:41:06

@Bell & Sebastian:
Szerintem ugyanebben, mert két kiscsajt kaptak el vmi csilli-villi villában...
A vörös-gátgyurit kéne megkérdezni...

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2013.03.10. 15:49:28

Voltak az ügynökök, meg az ügynököltek, és imitt, amott az irígyek, akik már megbánták, hogy nem tetszett a dolog az ízlésüknek.
Csak a legutolsó:
Tröszti lakótelep - beköltözéskor néhányan megkerestek, kis poharazgatás, beszélgetés - tudtam miről van szó. Már jó ideje otthon dolgoztam kollégák nélkül.
Aztán jött Ő', a kártyaparti szervező, s már a legelső találkozó után nejem riadtan kérdezte: hát nem veszed észre miket kérdezget...?
Persze, hogy észrevettem, de ő az én emberem.
Ha kell elmegyek a szamizdat butikba is néhány irományért, mit számit az, egy falka azok is.
7-8 évig tartottak az egyre nyögvenyelősebb összejövetelek, láttam, hogy a harmadik pár asszonya egyre nehezebben viseli egykori senki kis beosztottja felívelését. Pikírt megjegyzéseket tett a különböző országokban felvett vetítéses élménybeszámolók alatt, nagyon messze járt már egykori beosztottja.
Gyakran meglátogatott az én emberem kisebb beszélgetésre, s az utolsó alkalmával, már úntam az egészet, s olyasmikről beszéltem, amiket ha továbbad, a fölöttese rögtön tudja mi a dolga.

Megszűnt a kártyaparti megszűntek a látogatások. Aztán két év elteltével megint megjelent az én emberem, s elhívott az mdf kerületi csoportjának alakuló sörözgetésére "díszötvenhatosnak"
Elmentem mert kiváncsi voltam hogyan föstik át magukat.
De nem ez a lényeg, emberem először csak vasajtóra cserélte a bejárati-t, aztán elköltözött.
Ekkor becsengettem a harmadik házaspárhoz, s még az ajtóban állva megkérdeztem:...tudták e, hogy miért voltak a kártyapartik? Hosszú csend után az asszony kinyögte, tudták...

Tudták, és lapítottak. Az asszony régen megbánhatta elhamarkdott visszautasítását, mert éveken kersztül láthatta, hogy ő is jól járhatott volna.
Beteg lett, lesoványodott, és sütött róla az irígység. Nem sajnáltam.
És nem ő volt az egyetlen...

bömböcz 2013.03.10. 16:03:53

@inszeminator:
Lássa be: a többet ésszel, mint erővel elv nem mindenkor igaz! (kivéve, ha nem...)
Az akkori utsó "Tröszt" még ma is jól prosperál...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.10. 19:20:57

@Bell & Sebastian: szóval mit kellene olvasnom?
nem szeretem ha vki a levegőbe beszél teljesen alaptalanul., olyan ciki az

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2013.03.10. 19:37:09

@bömböcz:
A "Tröszt" valóban jól prosperál.
Az agytröszt pedig megszabadulván felesleges sallangjaitól, hasonlóképpen.
"Így megy ez..."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.11. 23:20:23

@Bell & Sebastian: szóval hát, mutass nekem olyat amit ne tudok

Bell & Sebastian 2013.03.12. 21:47:13

@tesz-vesz: Mások marhaságainak elolvasása.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.13. 22:48:34

@Bell & Sebastian: ezt biztos ide akartad írni?
azt hittem vmi komoly könyvet ajánlasz, amitől okosabb leszek, nem pedig a többi ember kommentjét ajánlgatok, megsúgom, többnyire a kommentek egészét elolvasom, és a kommentek 80%-a se nem igaz, se nem érdemes

Bell & Sebastian 2013.03.14. 00:30:17

@tesz-vesz: Biztos, mert a húsz százalék számít. De ahogy gondolod, én nem ellenzem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.04.06. 21:37:43

@Bell & Sebastian: azt értékelem is, némelyikre reagálok is.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.11. 14:31:11

Nyolc éve már, hogy elmerültem a sötétségben, és a Vallást érintő gondolataim kéz a kézben jártak az énről, a lélekről szóló gondolataimmal, de most már világos, hogy az ember nem ismeri többé a lelkét, hogy azt sem tudja, mi az az én. Márpedig soha a lényegi és személyes ént nem támadták, nem torzították el, nem forgatták ki jobban, mint most. Nyugodjon meg, én is gyűlölöm a prédikációkat! Csak azt akarom, hogy az örök végtelen dolgai az emberi tudat számára ugyanazzal a kikezdhetetlen érvényességgel legyenek bemutatva, akár egy szent előadás mozdulatai.
süti beállítások módosítása