Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes
2013. január 20. írta: pinter.bence

Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes

kondorv.jpg

Gordon Zsigmondot 1956 novemberében látták utoljára. A parlament felé sétált, cigarettát szívott, jobb kezében egy szórólapot tartott. Bár azóta senki sem hallott a zsurnalisztáról, szerencsére a korábbi évtizedekben éppen elég ügybe keveredett bele ahhoz, hogy legyen miről olvasni távollétében is.

Kondor Vilmos idén a Budapest novemberben c. kötettel lezárta sikeres Budapest-sorozatát. Az öt regényből álló sorozat közelebb hozta az olvasóhoz a múlt század derekának Budapestjét, a várost és a várost lakó tipikus figurákat, a sosem változó bűnöket és bűnösöket. Mindeközben persze izgalmasabbnál izgalmasabb ügyek, csalások és fondorlatok tárultak fel az olvasók elől Gordon Zsigmond segítségével. Kondor párbeszédei, zseniális mellékszereplői, valamint a történelmi környezet hiteles ábrázolása mind hozzájárultak ahhoz, hogy Gordon Zsigmond nyomozásai a magyar krimi legütősebb darabjai lettek. Gordon Zsigmond története azonban – mindannyiunk nagy sajnálatára – 1956-ban véget ért.

kondorvilmos.jpgPersze az öt regény csak öt kiragadott momentum az Amerikát is megjárt pesti zsurnaliszta fordulatos életéből. A köztes évek szinte üvöltenek a novellákért, s nem volt rest Kondor Vilmos sem: megírta ezeket a novellákat. A kiadó pedig összegyűjtötte őket, és egy friss novellával, valamint egy kisregénnyel együtt kiadta őket, Magda, a bestiális népszínház utcai mindenes címmel.

A novellák időrendben töltik ki az űrt Gordon élettörténetében, és nem hagyják cserben a lojális olvasót. A kiváló párbeszédek, a briliáns mellékszereplők és az örök cinikus Gordon megvannak, s néhol csak ezek kárpótolnak minket az ügy és a nyomozás szűkösségéért. Különösen így van ez például a kötetnek címet kölcsönző novellában, amelyben viszont feltűnik Nádas Sándor, illetve a felejthetetlen nevű Dr. Drégelyvári-Süle Böbe ügyvédnő. Később szerepel maga Tábori Kornél, a viccesnév-vonalon továbbindulva pedig találkozhatunk Nyavalya Benővel, de feltűnnek a régi kedvencek is: Gordon nagyapja, Dr. Pazár, Krisztina és Gellért Vladimir nyomozó. A hetven oldalas Pernahajder volt-e Schok Jenő? című kisregényen érezni, hogy akár regénnyé is kinőhette volna magát, de talán nem baj, hogy az író másképp döntött.

A legnagyobb pozitívum Kondor történeteiben mindig a szokatlan helyek, helyzetek bemutatása. Az utóbb említett kisregény például egy hullaházi árveréssel indul: ki gondolta volna, hogy ilyet is rendeztek? Gordonnal bejárhatjuk Budapest kávézóit, söntéseit, szerkesztőségeit; de hallhatjuk emigráns magyarok vitatkozását, nyomozhatunk kasszafúrók, gyilkosok és zsarolók után. Talán a végső varázst – legalábbis számomra – az adja, hogy Kondor úgy ábrázolja a korszakot, ahogy az volt: bemutatja a tipikus figurákat, felvillantja a problémákat, de nem ítélkezik senki és semmi fölött. Nem mondja, hogy a Horthy-korszak vagy a háború utáni időszak az rossz volt, vagy éppen jó, nem próbálja meg valamelyik egyoldalú értelmezést az olvasóra erőltetni. Megmutatja nekünk, és mindenki ítélkezhet maga.

A kötet hozza a megszokott színvonalat, és ad nekünk még egy kis Gordon Zsigmondot, még egy kis letűnt Budapestet és még némi rejtélyt, miközben kikerekíti Gordon történetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr525025790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szempontpuska 2013.01.20. 11:29:44

Sztem Kondor még folytatni fogja Gordon történeteit. Túlságosan nyitva maradt (bár az utolsó két kötet már nem érte el azt a színvonalat, mint a kezdet)

A fotón jobbszélen a Vígadó látható? (háttérben a Vörösmarty térrel)

Boltzmann 2013.01.20. 11:52:08

sose éreztem indíttatást ponyvaolvasásra, még ha történelmi háttérrel is akarják eladni - és ez jó

ha könnyed műfaj, akkor scifi - ami egyébként lehet nagyon is komoly

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.20. 12:04:06

Kondor Vilmost annyira felsz*pták mostanában, hogy lassan annyira kíváncsi leszek, hogy megveszek egy Gordon-történetet.
Csak csalódás lehet a vége.

szempontpuska 2013.01.20. 13:19:27

@Hepci: Az első könyvével kezdd! Az a legjobb

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2013.01.20. 13:22:11

@Boltzmann: Ez tényleg jó. Mi a ponyva, ha már? Shakespeare elmegy még?

Történelmi háttér?

Olvasni szokol-e? Jézusom!

@Hepci: Én sem vagyok meghalva tőle, de szórakoztat. Nekem olyan, mint egy Raymond Chandler történet Jávor Pállal a főszerepben - ez áll a háború utániakra is. Kicsit geil, de még ott van.

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2013.01.20. 13:28:15

Azt és hiszem között a vessző kimarad, természetesen - Csók, Rózsika!

Boltzmann 2013.01.20. 14:11:02

@gesternmann: eltalálta seggpírről sincs jó véleményem

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.20. 14:21:47

@Boltzmann: olvass Brendel Mátyást, az pont bejövős lesz! :D

Boltzmann 2013.01.20. 16:20:11

@Hepci: nem politkai "scifi"re gondoltam :)

pinter.bence 2013.01.20. 19:19:35

@Boltzmann: kisujjadat is eltartod a billentyűzettől gépelés közben gondolom :D

Bell & Sebastian 2013.01.21. 01:10:24

Mivel a libsi szülői munkaközösségnek tetszik, így nem lehet benne túl sok férfias szívatás, Gordonból meg egy is bőven sok, mehet a máglyára.

Ha ez a Seggpír -akit nincs szerencsém ismerni, merthogy falun még rendes buzibár sincs- valami globelista, hát ő is.

Boltzmann 2013.01.21. 03:16:09

@Bell & Sebastian: ha falun akar seggpírt, nézze meg a kecske farát miután elengedte a szarvát

Sárika tanuló, 6/b 2013.01.21. 10:36:57

@Boltzmann: Ha ehhez is annyi hely kell, mint egy mazeltofhoz, akkor inkább hanyagolnám, mert rengeteg bútortologatással jár az ilyesmi.

Bell & Sebastian 2013.01.21. 10:40:39

@Sárika tanuló, 6/b: Tedd még hozzá, üzeni a faterod, mert ugye neked fogalmad se lehet még arról kiskorú, miről van itt szó.

Joejszaka 2013.01.21. 11:03:31

Nekem a masodik tetszett a legjobban. Jo kis cuccok!

Boltzmann 2013.01.21. 14:54:05

@Bell & Sebastian: nem tudhatja azt maga, hogy mit tanult sárika a túlkoros gazsitól a napköziben

Füstös-Róka Giovinezza 2013.01.21. 23:44:13

@Boltzmann: tőlem ugyan semmit az hogy rózsaszín női cangával járok csak ezért van mert nem tudok festeni eladtam az ecset szőrét parasztsrácnak hogy tanuljon biológiát
süti beállítások módosítása