A szocik ráröppentek Erdélyre
2013. január 15. írta: Földi Bence

A szocik ráröppentek Erdélyre

Mesterhazy_Attila_Ponta_demokracia.jpg

A nemzetpolitika aktuális kérdései címmel tart előadást Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke január 16-án, szerdán este 18 órától a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyímesi Éva termében. (Jókai /Napoca utca 16 szám). Az eseményre a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Táncsics Alapítvány szervezésében kerül sor. Az est házigazdája Markó Béla, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke. Az előadás utáni beszélgetést Tibori Szabó Zoltán újságíró vezeti.

Ez a meghívó fogadta több erdélyi értelmiségi ismerősömet, akiknek többsége hallani sem akart a szocialisták nemzetpolitikájáról. Régi beidegződés az erdélyiekben, hogy aki szocialista (akár román, akár anyaországi), annak a magyarságra nézvést pozitív nemzetpolitikája nem nagyon lehet. Az MSZP ezt már 2004-ben pontosan be is mutatta, amikor Gyurcsány Ferencék a kettős állampolgárságról (amely manapság népszerű Erdélyben) szóló népszavazáskor a „nem”-mel való válaszra buzdítottak.

Most azonban mégis Kolozsvárra utazik a szocialisták rendszerváltás utáni legkevésbé karizmatikus vezetője, Mesterházy Attila, hogy kioktassa az erdélyi magyarokat arról, mik is a nemzetpolitika aktuális kérdései, mintha ők nem ezt élnék meg minden nap.

Talán az MSZP ideológusai is olvashatták Gyurgyák János heti válaszos interjúját, amelyben így szól a baloldalról: „Régen mondom, hogy a magyar baloldal igazi fordulat előtt áll, hiszen öt kérdést nem tudnak megkerülni: viszonyukat a nemzeti problematikához; mit vállalnak, s mit nem a Kádár-rendszerből; kormányzási kudarcuk okainak őszinte és önkritikus feltárását (s ebben a korrupció szerintem csak a legkisebb tétel); szerepüket a gazdasági rendszerváltásban, a privatizációban, s általában viszonyukat a neoliberális eszméhez; s végül a legfontosabb: mit kívánnak tenni az ország érdekében, ha alkalomadtán újra hatalomra kerülnek?”.

Lehetséges, hogy szépen, sorjában haladnak végig Gyurgyák intelmein, és a kolozsvári látogatás során Mesterházy azt igyekszik bemutatni, hogy milyen a viszonyuk a nemzeti problematikához. Lehetséges, hogy az MSZP – szakítva a nemzetpolitikát is elkúró előző pártvezér politikai nemzetfelfogásával – ezentúl a kulturális nemzetfelfogást részesíti majd előnyben, s ennek kapcsán végre kialakulhat egyfajta nemzeti konszenzus.

Lehetséges, de nem valószínű.

Az viszont annál inkább, hogy Markó Béla, egykori RMDSZ-elnök segedelmével Mesterházy megkezdi a kampányt a 2014-es választásokra. Nehéz dolga van, hiszen az erdélyi (és más határon túli) szavazókat hagyományosan jobboldali beállítottságúnak tartják, akikben még mindig elevenen él 2004 emléke, így meglehetősen ellenséges közegben találhatja magát. Kíváncsi vagyok, hogy vajon mi újat lesz képes mondani Kolozsvárott, és arra is, hogy milyen visszhangot fog kapni az esemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr775019663

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Külhoni szavazatok – hol dől el 2014? 2013.01.16. 08:13:48

Ehhez a bejegyzéshez még akkor kezdtem hozzá, amikor RMDSZ-es körökben felvetették egy külhoni magyar párt ötletét. Bence tegnapi posztja – amivel több ponton nem értek egyet – és az ahhoz született hozzászólások hatására rászánta...

Trackback: A szocik ráröppentek Erdélyre 2013.01.15. 15:52:01

Régi beidegződés az erdélyiekben, hogy aki szocialista (akár román, akár anyaországi), annak a magyarságra nézvést pozitív nemzetpolitikája nem nagyon lehet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DezInf 2013.01.16. 09:23:34

@Landauer Szilárd:

Ez nem jött át a cikkben. Átpolitizálni a külhoni magyarok életét? Akkor lehet,ha nem ellenkezik.
Ahogy látom azért van aki néz és lát is.

jo.e 2013.01.16. 09:23:52

@Sütemény1975: Honnan, honnan. De buta vagy. (v. inkább csak fiatal) Ő is kapott kedvező feltételekkel hitelt, MRP program keretében, mint ahogy mindenki más. Csak ő gondosabban használta föl! MUHAHAHA. Így leírva még nagyobb ökörségnek tűnik :))

esefe 2013.01.16. 09:25:45

@Zabaalint: De mostmár, vagy tizenyolc éve a nemzeti vonal az erősebb, internacionalistáról ez előtt sem hallottam tőlük. De felvilágosíthatsz, mikor is nyilvánították ki, hogy internecionalisták!

De mindegy is. Rengetehet tesznek a magyar nemzetért, ez talán az egyik pozitív a számomra mellettük. (Ezzel együtt, soha nem szavaztam rájuk és most sem fogok.) A bolsik soha nem tetek az elcsatortakért semmit, sőt, nemkívánatosnak nyilvánították őket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 09:27:27

@Sütemény1975: ez ugy megy, hogy ha vadolsz valakit neked kell bizonyitanod a vadjaidat. tehat nem fletonak kell bizonyitani, oy becsuletesen van penze, hanem neked, hogy nem.

legalabbis jogallamban. fideszisztanban lehet, hogy maskent megy, de ez meg nem felcsut. ez egyelore meg nyomokban jogallamisagot tartalmazo orszagresz.

szoval tessek sorolni a bizonyitekokat:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 09:29:21

@esefe: ". De felvilágosíthatsz, mikor is nyilvánították ki, hogy internecionalisták!"

orban 2001ig a liberalis internacionale alelnoke volt...

csak sugom halkan;-)

esefe 2013.01.16. 09:31:20

@Landauer Szilárd: Rövid leszzek és nem terelek.

Kizárt, hogy magyar vagy. Aki erdélyi és örül, hogy oláh uralom alatt élhet, az nem magyar, mégha annak is született. Az egy nemzetáruló. Én olyat egyet sem ismerek (még az ottani bolsik közt sem), aki örülne a ténynek és azt mondaná, de jó, hogy nem Magyaroszághoz tartozunk, pedig van pár ismerősöm arrafelé.

Ugyhogy ne magyarázkodj! Legfeljebb a zsidók teszenk úgy, mintha hinnenek neked. Azonos a szándékotok.

esefe 2013.01.16. 09:35:42

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Te jó isten? Nem lehetsz ennyire egyszerű? Egy állítólagos európai polgár nem tudja mik is azok a pártszövetségek és miért is tagjai a pártok?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 09:38:16

@esefe: koszonjuk, hogy alaposan alatamasztottad az alatala irtakat es bemutattad a magyarsagat a gyuloleten es felelmein keresztul megelo egysegsugaru szociopatat:-)

igen, rolad volt szo a hosszu irasaban, te vagy az archetipusa azoknak a psziches serulteknek, akik miatt a magyar europa leprasa lett:-)

Landauer Szilárd 2013.01.16. 09:42:43

Én is rövid leszek.
1. Abszolút nem érdekel, mit gondolsz. Erdélyi magyar vagyok és kész. Punktum.
2. Ha te olyan nagy magyar vagy, legalább ne írd a válaszban, hogy "Te bizotos, hogy magyar vagy?"
3. Stílusodból messze kitűnik elvakultságod. Én tényeket írtam, te a származásomat firtatod.

Na látod, ez a hatalmas különbség köztünk.

Kommentelés befejezve.

esefe 2013.01.16. 09:43:08

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Mindenki tudja, hogyan jutott a gyárához. Nem bűncselekmény persze, de én is akkoriban akartam venni dolgokat (kaptuk, a gyurcsányiék pártjától elzabrált vagyonunk után egy kis kárpótlást), minden héten bejáram az APV RT-hez, de ez a gyár (meg mindegyik dolog, ami sokat ért és majd ingyen meg lehetett szerezni, ha nem hirdetik meg), soha ott meg nem jelent. Nekem a legjobb ajánlat egy a tényleges forgalmi érték háromnegyedéért kínált keszthelyi, egy éve bezárt vendéglő volt.

A jó bolsevik tolvaj kurva anyukat! Nem ám, mint más országokba, hogy vissza ami még fizikailag megvan, hanem az elrabló banda, privatizáló banda lett.

esefe 2013.01.16. 09:44:19

@Landauer Szilárd: Abszolút nem érdekel, hogy ragaszkodsz a hazugságodhoz. Mi mást tehetnél? Most áruld el, hogy egy szar szekus vagy?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 09:45:11

@esefe: de igen, tudom. elmeseljem neked is?:-)

mert ugy latom, szukseg lenne ismereteid fehet fotjainak satirozgatasara..;-)

orban viktor azert volt a liberlis internacionale elnoke, mert amnmig ra nem jott, hogy a nacionalista konnyebben esznek szart, addig liberalis internacionalistanak adta ki magat. csak aztan rajott, hogy a liberalis mindig ketelkedik. nem tekintelyelvu. nem samit, ki minek es hol szuletett, csak az effektiv teljesitmeny, akkor atnyergelt azokra, akiket egy kis istenezessel es magyarkodasasal ki lehet elegiteni :-)

ez a tortenet. tudom, ugyanis fideszes voltam 94ig.
amig el nem ment orban maradek agya a 94es buktaban.

din viesel (törölt) 2013.01.16. 09:49:27

@kovi1970: hulyeur...(ize,kis balib trollocska...)
az orban folytat megoszto politikat erdelyben???
teljesen elgurult a gyogyszer???
memoriatorles van,kekhalal???
ki is riogatott a 23 millio romannal???
ki is buzditott a kettos allampolgarsag ellen???
kik is koccintottak december 5.en a romanokkal erdely elcsatolasat unnepelendo???
kik is akartak butapesten roman emlekmusort rendezni ugyanezen celbol???
tenyleg ennyire butak vagytok ti ott a balszelen???
vagy csak egyedul sikerul negroi melysegbe sulyedni,iqilag???

es meg te trollozol masokat...
idiota...
:D

DezInf 2013.01.16. 09:49:31

Miért félnek ennyire Ron Werbertől?
Mindenről ö jut eszükbe a fideszeseknek.
Ez valami ellenállhatatlan vonzódás lehet?
Rá hivatkozva kezdtek piszkos kampányt,az ő nevével.
Szükségük van erre ? Lassan minden hatalmi ág felett kézivezérléssel fognak rendelkezni.
"Piszkos kampányt" az összes közhatalmi pozíciókat elfoglalva érdemes ilyen korán elindítani?
Molnár Gyula példája épp azt bizonyítja, hogy a kampány zárása a legjobb idő a kézivezérelt hatalomnak az unortodox megoldások hatékony megvalósítására.
Az is lehet, kezdenek szivárogtatni a múlt elfeledett választásait befolyásoló, nem kellőképpen jutalmazott résztvevők ? Nem kapták meg a jussukat, így jelzik komolyabban kellene őket venni ?

Ron felbukkanásával beindult a pavlovi reflex ? Előre rákenik a még el sem követett gyalázkodásaikat,piszkos húzásaikat. Nem is tudják még pontosan,mi is lesz az,de az már biztos Ron miatt és Ron fenyegető jelenléte miatt fog mindaz a gyalázat megtörténni amit még meg sem terveztek :)

Gabika kétségbeesett nyilatkozataiból ezt lehet sejteni.

Érdekes lesz a közélet hangneme a határokon túl.
Egy borítékolható, a román nacionalistáknak rendezünk ingyen kabaré előadást.
Ők biztos jókat fognak nevetni rajtunk.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 09:52:12

@DezInf: "Miért félnek ennyire Ron Werbertől?"

nem felnek tole, csak remekul kihasznaljak a xeniophobiat es antiszemitizmust.

DezInf 2013.01.16. 09:55:49

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

:) Előre megerősítést nyernek. Mindent jól csinálnak majd.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.16. 10:02:39

@DezInf: valoszinuleg bayer is ezert nincs a szemetdombon. a fidesznek kellenek a nacik is most. szinte biztos vagyok a jobbik-fidesz koalaban 2014ben.

akkor egyertelmuen az europai tipusu liberalis demokracia lesz vs nemzeti szocializmus a valasztasok tetje.

Zabaalint (törölt) 2013.01.16. 10:06:07

@esefe:
" Rengetehet tesznek a magyar nemzetért, ez talán az egyik pozitív a számomra mellettük. "

Csak egyet mondj, amikor az EGÉSZ nemzetért tettek, és nem csak a pénztárcájukat tömték, a szavazatokért hazudtak vagy éppen megosztani igyekeztek a nemzetet. Hazaáruló, komcsi banda a Fidesz, az MSZP ezen a téren kispályás hozzájuk képest.

Zabaalint (törölt) 2013.01.16. 10:07:04

@esefe:
Az meg hogy minek mondják magukat, nem jelent semmit. A nemzeti szót öndefinícióként használják, és ennek érdekében újraértelmezték magukra szabva.

Terézágyú 2013.01.16. 10:08:15

"Régi beidegződés az erdélyiekben, hogy aki szocialista (akár román, akár anyaországi), annak a magyarságra nézvést pozitív nemzetpolitikája nem nagyon lehet. "

és "Markó Béla, egykori RMDSZ-elnök segedelmével Mesterházy megkezdi a kampányt a 2014-es választásokra."

Akkor ez a markóbéla nem is erdélyi?

Reggie 2013.01.16. 10:12:14

@Zabaalint: Mondjuk inkabb ugy, hogy egyformak.

EMU 2013.01.16. 10:15:12

"hogy kioktassa az erdélyi magyarokat arról, mik is a nemzetpolitika aktuális kérdései" - hát azért nem beszélnék a szerző helyében "kioktatás"-ról a tusnádfürdői hülyebeszédek, szászjenő, tőkéslászló meg a határon túli magyar pártok utóbbi időkben abszolvált szereplésével a hátam mögött. Megy ez a fölényeskedő szöveg a magyarországi jobboldal részéről a határon túli politikával kapcsolatban, de látható, hogy ez az atyáskodó képmutatás mire volt elég mondjuk pont Erdélyben. Arra mindenképpen, hogy mesterházy megszólalása és előadása jelenleg teljesen helyénvaló, mert a fidesz azon kívül, hogy összeugrasztotta már a határon túli magyarságot is, semmit nem tett azért, hogy legalább ott hihető és komolyan vehető programot mutasson fel. Akkor mi is a baj mesterházy megszólalásával? Most a határon túliak a fontosak, vagy a fidesz ottani trógerkodásának (is) monopolizálása?

Alfőmérnök 2013.01.16. 10:16:15

@gloire: Ez az első adag a bbjnickkel kapcsolatos gyalázkodásaidat tartalmazza.

"gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2011.10.04. 12:57:34
@bbjnick: "Azt még valahogy fel tudtam fogni (bár korántsem tölt el örömmel), hogy az éretlen, beteges @Alfi belémszerelmesedett és azóta a rajongásával üldöz; no, de te már egy meglett férfiember vagy!:-)"

Lenyűgöző a humorod és az a szellemesség is, ahogy a mocskolódásaidat kicsillagozod, de értelmes beszédhez ez kevés. Én téged egy rosszándékú, jellemtelen, kifejezetten tájékozatlan és buta figurának tartalak, de ami ennél fontosabb: küldetéstudatos, lázító bajkeverőnek.

gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2011.10.04. 14:30:44
@bbjnick: Nem, nem várok választ, sőt azt várnám el, hogy a gyűlölettel és primitívségekkel teli holdkóros dolgaidat máshol terjesszed, ne ezen a helyen.

gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2011.10.04. 15:10:04
@bbjnick: Elképzelésed nincsen arról, mihez vezetne, ha ezt egy magyar kormány megpróbálná. A fent linkelt írásban Böjte Csaba világosan leírta Argentínai tapasztalatait, Görögország most csúszik éppen bele ebbe a helyzetbe. Sebaj, te a irritálóan aljas Novák Elődkét szajkózod, vele kerülsz újból és újból egy platformra, te buta féreg, te! "

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 10:22:15

itt volt az ideje, hogy "rárepüljenek", nem??

A Fidesz már 10 éve csinálja, így is hatalmas lemaradásban voltak.

Alkibiadesz 2013.01.16. 10:24:18

@Friedman:
"Úgy tűnik az RMDSZ és a szocik így egymásra találtak, kölcsönös előnyöket remélve."
és ez gond?
Az RMDSZ-nek pénz kell, hiszen a fidesztől ezt nyilván nem várhatja, a MSZP-nek meg kell az erdélyi sajtófelület.
Ez a praktikus része a dolognak.
Az elvi része meg az, hogy ha az Mszp nek is lesz erdélyi beágyazottsága, akkor nem történhet még még egyszer 2004. dec. 5. gyalázata.

szandé 2013.01.16. 10:24:24

Mikor mar semmijuk nem maradt az embereknek a lakasukat is elvettek. Ha valaha visszajonnek Magyarorszag megerdemli Argentina sorsat mert itt a fejekben van a baj.

Zabaalint (törölt) 2013.01.16. 10:27:56

@Reggie:
Nem egyformák. Ugyanis aki melldöngetve nemzetinek hazudja magát, az sokkal több kárt okoz, mint aki nem különösen foglalkozik nemzeti ügyekkel, és nem hazudja magát nemzeti oldalnak. Azért is, mert átverik a tényleg nemzeti politikára vágyókat, azért is, mert ezután cselekedeteikkel lejáratják a hazaszeretet presztízsét, de még sorolhatnám.

2013.01.16. 10:29:16

"Régi beidegződés az erdélyiekben, hogy aki szocialista (akár román, akár anyaországi), annak a magyarságra nézvést pozitív nemzetpolitikája nem nagyon lehet. Az MSZP ezt már 2004-ben pontosan be is mutatta, amikor Gyurcsány Ferencék a kettős állampolgárságról (amely manapság népszerű Erdélyben) szóló népszavazáskor a „nem”-mel való válaszra buzdítottak."

Nincs mit hozzátenni. Lehet próbálkozni. De itt is igaz, ami a gyereknevelésben: amit elrontasz egy nap alatt, egy hét helyrehozni.

DezInf 2013.01.16. 10:29:38

@Alfőmérnök:

Mit görcsölsz egy tapasztalt tartótiszttel?
Mindent tud :)

Alkibiadesz 2013.01.16. 10:42:12

Nagy tévedésben van az, aki azt hiszi, hogy a fidesz csakis az erdélyi magyarok szavazataira számít a kettős állampolgárság alapján választásra jogosultak közül.
Rengeteg nem magyar romániai állampolgár is kapott/kap állampolgárságot, az Erdélyi Magyar Néppárt hathatós közreműködésével.
Gondolom megvan az ilyen választók kubatov listájának az erdélyi változata is.
Gondolom ez a pár tízezer szavazó hatékonyan lesz mozgósítva, és teljesen véletlenül a billegő magyarországi körzetekbe osztják majd el ezt a pár tízezer biztos szavazatot.

csavari 2013.01.16. 10:50:00

Ez ugyanolyan mindennapi tapasztalati tényeken alapszik mint a zsidó és a cigány bűnözés!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.16. 11:07:13

@din viesel: "jaja,a fidesz kezdte a 23 millio roman vendegmunkas beomlesevel behuzni oket a belpolitikaba,ugye???"

Csak jelzem, hogy az már reakció volt a FIDESZ Erdély politikájára, de mindegy.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.16. 11:09:04

"Nehéz dolga van, hiszen az erdélyi szavazókat hagyományosan jobboldali beállítottságúnak tartják"

Nekik nehéz lehet, mert sajnos a parlamentben nincs jobboldali párt. Talán még az LMP a legjobboldalibb, de ezzel el is mondtam mindent.

esefe 2013.01.16. 11:16:30

@Zabaalint: A magyarság újraegyesítése? Állampolgárság megadása? Mit megannyi országában a világnak, ahol természetes, hogy állampolgár az elszakadt, ha akar az lenni. Eddig nálunk el kellett költöznie a szülőfőldjéről.

Aki persze nem magyar csak itt lakik, annak ez semmi. Nekünk meg fontos. Alapvetés.

Általában meg, ninc soylan, ami midnekinek tetszik. De vannal olyan alaptételek, amit egy nemzethez tartozók, nem kérdőjelezhetnek meg. Ilyen a határon túl rekedt magyarokkal a kapcsolatok szüntelen fejlesztése.

radikalisviccek 2013.01.16. 11:42:22

@Landauer Szilárd: attól, hogy valaki erdélyi, és magyarul beszél, még nem predesztinálja arra, hogy magyar érzelmű is legyen :)
A szöveged alapján egy light-kiadású dotoho vagy
( dotoho.blog.hu/ )

csak sajnos sok jobboldali magyar eleve issza az erdélyiek szavait mert valamiféle ősi örökséget képzelnek oda nektek, és szátokból biztos Csaba királyfi igéje szól...
Erdély tele van normális, hazafias, tisztességes magyar emberrel, de sajnos ez a bűnös-nép-vagyunk + merjünk kicsik lenni mentalitás, amit nyomatsz már ott is elkezdte szedni az áldozatait.
Na ez az, amiért nem tartunk soha sehova, mert a sok fasz előbb vállal közösséget bárkivel, akinek ugyanolyan wayfarer napszemüvege van vagy ugyanazt a '47-es kiadását olvasták a Tőkének, mint a saját véreivel.

Csak gratulálni tudok hozzá, menj szépen a piacra, és kezdj rá, hogy "éééédes haza eladóóó! friss ropogós haza eladóóó!" :)

Zabaalint (törölt) 2013.01.16. 11:52:57

@esefe:

"A magyarság újraegyesítése?"

????????????????

"Állampolgárság megadása?"

Oké, ez megtörtént, csak közben máris megkezdődött ennek a szavazatvásárlási célra való felhasználása, ezzel hiteltelenítve az egész ügyet.

"De vannal olyan alaptételek, amit egy nemzethez tartozók, nem kérdőjelezhetnek meg. Ilyen a határon túl rekedt magyarokkal a kapcsolatok szüntelen fejlesztése. "

Éppen ezért amit Orbánék a határon túli magyar pártok szétdarabolásra buzdításával súlyos hazaárulást követnek el, miközben nemzeti színben próbálják feltüntetni magukat.

Ez a Nevem 2013.01.16. 11:54:11

@Landauer Szilárd: Nagyon igazad van. Kevés erdélyi embert ismerek, de azokról csak azt tudom mondani, hogy csupa szív emberek.

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 12:25:48

@Zabaalint:
"Éppen ezért amit Orbánék a határon túli magyar pártok szétdarabolásra buzdításával súlyos hazaárulást követnek el, miközben nemzeti színben próbálják feltüntetni magukat. "

Orvbán elérte , hogy úgy Szlovákiában , mint Romániában CSÖKKENJEN a magyarság befolyása a politikára !!
Mi ez , ha nem a Nemzet elleni bűn ??
Mi ez , ha nem hazaárulás ??

dr kíváncsivagyok 2013.01.16. 12:28:23

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
"@DezInf: "Miért félnek ennyire Ron Werbertől?"

nem felnek tole, csak remekul kihasznaljak a xeniophobiat es antiszemitizmust."

...és ezzel bújtatottan zsidóznak !!!!!
Ez kell a Jobbereknek !!!

Mária 2013.01.16. 12:35:48

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

"@DezInf: "Miért félnek ennyire Ron Werbertől?" nem felnek tole, csak remekul kihasznaljak a xeniophobiat es antiszemitizmust."

*

Szerintem éppen hogy ostoba módon csinálják, de ez legyen az ő bajuk :D

Ron Werber neve az átlagembernek nem mond semmit. Néhánynak esetleg derenghet Wagner vagy Webber neve, és elkönyvelik, hogy valami hülye celeb a zeneiparból.

Ezért nincs értelme beállítani őt főgonosznak. Akkor lenne értelme, ha felidéznének pár szlogent Werbertől a 2002-tes kampányból, de ezt nem tehetik, hiszen azok a negatívumok, amikre Werber 2001-2002-ben kampányt csinált, azok a Fideszben ma is megvannak, ezért a régi kampányszlogenek, ha felidéznék őket, ma is ugyanúgy a Fidesz ellen dolgoznának.

A gyűlöletkampánnyal meg konkrétumok nélkül hiába riogatnak, hiszen az MSZP nem folytat és valószínűleg nem is tervez gyűlöletkampányt. Az ellenfél hibáinak, rossz döntéseinek a reflektorfénybe állítása önmagában még nem gyűlöletkampány, ezt csak azok hiszik el, akik egyébként is készek elfogadni azt a paranoid fideszes tanítást, hogy az egész világ a "nemzeti érzelmű magyarság" ellen szövetkezett.

Ám ez a hisztériakeltés, a folyamatosan a maximumon tartott acsarkodás oda vezet majd, hogy az emberek ingerküszöbe megemelkedik a fideszes üzenetekkel szemben, és néhány hónap alatt eljutnak oda, hogy nem tudnak már annyira hangosan kiabálni, hogy a célcsoport odafigyeljen rájuk.

Őszintén szólva meglep, hogy az agyonsztárolt fideszes kampányguruknak csak ennyi eszük van.

Az esztelen mocskolódás viszont, ami során az MSZP minden szir-szar apró lépését egyforma intenzitással, maximális gyűlölettel támadják, hamar ki fogja égetni a fideszes mocskolódó kampányt.

Ezek még ahhoz is hülyék, hogy súlyozzák a reakcióikat.

Ugyanúgy max hangerővel mennek neki egy kiemelt pártelnöki nyilatkozatnak, mint annak, hogy Mesterházy a folyosón eltüsszentette magát.

De ez nekünk jó. A legtakarékosabb kampány, ha az ellenfél önkezével csinál hülyét magából, hitelteleníti el a saját véleményvezéreit és váltja ki az üzeneteivel a bumeráng hatást :D

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.01.16. 12:38:00

M.A. magával vihetné mondjuk még Medgyessyt és 1-2 üveg pezsgőt is. Kellemes, nosztalgikus hangulatban tudnának beszélgetni a nemzetpolitika aktuális (és nem aktuális) kérdéseiről.

$pi$ 2013.01.16. 13:10:06

@Mária: "Az esztelen mocskolódás viszont, ami során az MSZP minden szir-szar apró lépését egyforma intenzitással, maximális gyűlölettel támadják, hamar ki fogja égetni a fideszes mocskolódó kampányt."

Érdekes, hogy ezt éppen te mondod, aki kizárólag mocskolta a jobb oldalt amióta hatalomra került. Nálad intenzívebben gyűlölködő és mocskolódó hozzászólót nem sokat lehet találni a neten.

Google 2013.01.16. 13:14:48

@Mária:

Na, Mária, örülünk, hogy örülsz.
Végre valamit jól csinál a Fidesz. "De ez nekünk jó" - hát akkor úgy legyen.
Werberre visszatérve, persze hogy nem gyűlöletkampányt csinál, hisz múltkor is pénzt osztogatott, valami 19 ezer forintokat. Most is lesz az a többpénz, amit beígérjen.
Ami pedig az erdélyieket illeti, ekkora széthúzás közöttük soha nem volt, lesz. Az életüket élik elsősorban, nem a politikai maszturbációkban jeleskednek. Ami a székelyeket illeti, azt sem árt feledni, hogy éppen ott talált Ferkó nyomdászokat, akik a 23 millió nyugdíj- és egyéb zabálót megbetűvetették. Meglepetésekre, jókra, rosszakra, mindenhonnan számítani.

Google 2013.01.16. 13:28:44

@$pi$:

Amelyik tyúk megtojt, az kotkodácsol általában.
Pedig milyen jól áll neki, amikor ezt a "fideszes csürhét" nagy szeretettel ezeregyedszerre is leírja. Tulajdonképpen ennyi is a mondanivalója lényege. Pár piros bögrényi.
Kapolyiról, Boldvairól, Veresről is tud vajon szép meggazdagodási meséket írni?

is 2013.01.16. 13:46:15

@Negyvenértelmiségi: "de ők legfeljebb rettegtetést és műrettegést szültek,"

Ilyenek ezek a kispolgárok. nem látnak odáig, hogy megértsék, mi is a fő probléma. Nem láttak ők bele Kádár pártállamának fogaskerekei közé sem, nem látnak bele a FIDESZ pártállamának fogaskerekei közé sem. azt sem tudják elmondani, hogy miért is volt rossz az a Kádár-rendszer, és fogalmuk sincs, hogy mi is a baj a FIDESZszel. Kádárék sem 4, hanem 30 év alatt süllyesztették el az országot. A FIDESZ sem csinál mást. Feléli a nyugdíjvagyont, elapasztja a beruházásokat, lerohasztja az ipart, közben 3,60 a kenyér ... izé a rezsi, és van ingyen főzhető pálinka. Kispolgár nem lát 5 évvel előre, hogy az az egyszerű tény, hogy a beruházási ráta az amortizáció alatt van, az mit is jelent majd közép és hosszabb távon (a szavakat sem érti), hogy rajta vagyunk a kádári lecsúszás, a pártállami kontraszelekció (lásd Matolcsy, fekete György és végeláthatatlan hosszban társaik) útján, ami persze csak 20 év múlva állítja földbe Magyarországot. A 70-es években mi voltunk a legvidámabb barakk, nagyon jól nézett ki Magyarország akkor is.

is 2013.01.16. 13:48:10

@Landauer Szilárd: "rémülten hálálkodunk, hogy Erdély Romániához tartozik"

No, ezzel a félmondattal elvetetted a sulykot. Ezzel együtt már csak paródiának megy el.

is 2013.01.16. 13:55:42

@UnrealFCY: nem tudjuk micsoda, az biztos, hogy nem ősi írás. a latin betűs korabeli magyar töredékekből nem ennyi betűs ABC, más hangok stb. jönnek ki. kizárt dolog, hogy a középkori, vagy még régebbi rovásírás pont a modern magyar ABC betűit (ékezetesekkel együtt) tartalmazta volna. tehát a rovásírás ebben a formában biztosan nem az ősi magyarok írása.

is 2013.01.16. 14:01:46

@Kandeláber: Ezt ki mondta? Mikor? És az mennyiben válasz arra, amit én írtam? Mire elég? Kinek? Miről beszélsz? Félmondatokon élsz? Akkor te erősen keresheted a 14. havi nyugdíjat is, hiszen az is egy félmondat volt, kitől is?

Ha a kommentemre reagálsz, akkor a kommentemre reagálj. Vagy legalább próbálkozz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.16. 14:12:09

@Landauer Szilárd: sajna az a helyzet, Szilárd, hogy abból a pár erdélyi magyarból, akit ismerek, egy akadt, akinek a szavára adni lehet.
Nem sok, ennyi bőven van az anyaországban is...

$pi$ 2013.01.16. 14:37:55

@Google: Múltkor kérdeztem tőle mit kellene tennie a kormánynak ahhoz, hogy ne gyalázza őket. Azt mondta, hogy ha eltakarodnának, akkor azt megtapsolná. :)

Szerintem ez a módszer majdhogynem használható: ha nem tudsz olyat mondani, amit ha a "másik" oldal megtenne, akkor igazat adnál nekik, akkor troll vagy. :))

DezInf 2013.01.16. 14:50:22

@$pi$:

Nem érzed úgy,hogy Mária fóbiád van ? :D

$pi$ 2013.01.16. 14:52:28

@DezInf: Áh, nem. Enyhén szórakoztatónak tartom. A wmiki mondjuk kicsit jobb... :D

DezInf 2013.01.16. 14:55:47

@$pi$:

Hát, ízlések és pofonok :D
Azért wmiki egy vízválasztó........

$pi$ 2013.01.16. 15:01:03

@DezInf: Mindkettejüket megpróbáltam többször is kibillienteni a "szellemi" pozíciójukból. Csak egy picit, csak éppen egy alig érezhető megingásban reménykedve. Lehetetlen. Az emberi elme csodálatos, nincsenek tények, amiknek ne tudna játszva ellenállni. :))

DezInf 2013.01.16. 15:11:33

@$pi$:

Nincs igazad,de most mégis egyet kell értenem veled:D

$pi$ 2013.01.16. 15:13:41

@DezInf: Nincs igazam? Hmmm.. én is így látom. :D

daito 2013.01.16. 16:10:18

@Kossuthcímermiattvertek89ben:
"Nyilván a KISZ oltalmazó burkában halvány lilája sem volt Mesterházy Attilának arról, hogy 1989-ben embereket az állam rendőrsége csupán azért bántalmazott, mert Magyarország történelmi jelképének egyikét, a Kossuth címert magán viselték. Vagy azt, hogy azt a ruhákról letépték, elkobozták."
Mesterházy akkortájt még általános iskolás volt, KISZ közelében sem járt, csakhogy a történelmi hűség, meg ilyenek, attól függetlenül persze igazad lehet a lényeget tekintve.

Dr. GGG77 2013.01.16. 21:13:36

@Földi Bence: Aha, tehát pár tucat ember véleményéből leszűröd a több százezres székelység pártpreferenciáit.

Alfőmérnök 2013.01.16. 21:25:29

@gloire: II. fejezet

"@Alfőmérnök: Én ugyan sem mandineres szerzőket, sem téged, sem Doomhamit nem ügynököztem le soha, még burkoltan sem."

Az alábbi hozzászólások Dooomhammerre vonatkoznak.

"gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.11. 17:04:49
@evil overlord: Haha, a szerencsétlen férge új nick-en regisztrált, hogy beszólhasson egy másik féregnek?
Ez ám a nagy tudomány . )

gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.11. 17:55:02
@evil overlord: Több az kettőnél. Én ismerem személyesen, ritka nagy pózőr és hazudozó, erős műveltségbeli hiányosságokkal. Lehet, csak férgecske. Vagy próbaféreg . )

mandiner.blog.hu/2010/10/07/szabadsag_egyenloseg_szamvevoszek_ilyen_orszag_pedig_nincsen_ccxlv#c11262392

gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.11. 20:53:52
@bz249: Lehet, hogy ez a normális. És lehet, hogy a kommentfolyam, mint olyan, egy csapda volt . A funkciója az lehetett, hogy elvonja az értelmesebb hozzászólásokat az aktuális posztok alól, beterelve azokat egy kevesek által látogatott helyre. Pont, mint választásokon a szavazattemetőnek kitalált pszeudó-pártok . ) Léprementünk.
mandiner.blog.hu/2007/03/07/bevett_penzugytechnikai_manover?fullcommentlist=1#comments "

stim 2013.01.16. 21:39:18

Érdekes élmény lesz szembenézni a 20 millió román munkavállalóval aki Magyarországon akarja felvenni a nyugdíját amit ott keresett meg.

Izzadni fognak mint kurva a templomban.

Kandeláber 2013.01.17. 08:40:01

@is: Többek között ebben a linkben (is) van válasz arra, miért is kért bocsánatot Mesterházy. Figyelmedbe ajánlom a plakát szövegét. Nyilván akkor nem tartózkodtál Magyarországon, hanem egy tengeren túli idősotthon lakójaként nem követted az eseményeket.erdely.ma/magyarorszag.php?id=134109

Alfőmérnök 2013.01.17. 23:44:17

@gloire: III. fejezet
"@Alfőmérnök: Én ugyan sem mandineres szerzőket, sem téged, sem Doomhamit nem ügynököztem le soha, még burkoltan sem. "

"
gloire · alkaloida.blogspot.com/ 2012.12.19. 21:47:36
@Alfőmérnök: Látom a mandineren épp tölgy régi kommentjei között turkálsz, hogy valamivel besározzad. Guszta, igazi ÁVH-s poronty vagy . )

@gloire: "...patkányok legyenek vagy férgek..."

Ez olyan ismerős pedig :DDD A filmes, Chagall-os, LGT-s környezetbe simán beleillik. És az új jobbikos szerep is tipikus: az "..alkotmányozó nemzetgyűlés..." meg Falafel mentor szerepe, vagy a KKB blogos faszságok...
Mit mondjak, a kiválasztottból Vona rajongóvá avanzsált buta provó archetipusa vagy. "
delphoijosda.blog.hu/2012/12/13/xxvi_540/fullcommentlist/1#c18597147

tevevanegypupu 2013.01.18. 08:48:49

@Mária:

Esetleg hallgasson meg egy-egy Torok Zsolt vagy Mesterhazi megnyilatkozast..ami a nem gyulolet-kampanyt illeti? Egyebkent azt nem is kell folytatni, anelkul is eppen elegge leszerepeltek, az elodpart negyven evig, az utodpart pedig az elmult husz ev alatt. Nagyon mulatsagos, hogy az a part kadarozza a fideszt, ami alazatos, kegyetlen, ostoba es nagyon mocskos kiszolgaloja volt a Kadar rezsimnek..igen-igen, az mszp es elodpartja az mszmp. Tudja ha valaki ranez az mszp vezerarara - hiaba probaljak eltuntetni az elso vonalbol a regi, nagy oregeket - azonnal ok jutnak az ember eszebe. Hogy Ron Werber kicsoda, azt azert eleg sokan tudjak es azt is tudjak, mi tortent a 2002-es valasztasoknal..
Nem kell novelni az antiszemitizmust vele, nem attol ellenszenves ahonnet jott, hanem attol, amilyen o maga. Es ha ranezunk a mostani mszp-s es dk csapatra, csak Horn Gabor elhiresult mondasai jutnak eszunkbe Gyurcsannyal es az mszp tarsulataval kapcsolatban..Vannak meg hiveik az ketsegtelen, vannak akik semmibol nem tanulnak, de ok valoszinuleg mehetnek az emlitett ket tarsulattal oda, ahova valok.Nagyon orulok, hogy tevedtem az erdelyi kampanyt illetoen, ott mar elkuldtek oket...Es hogy ezt kivanjuk Mesterhazinak, Gyurcsanynak es valahogy ki ne felejtsuk Bajnait, meg tanacsadora sincs szuksegunk.

Alfőmérnök 2013.01.18. 13:34:30

@tevevanegypupu: Nagyon okos hozzászólás és kiválóan alkalmas rá, hogy elterelje a figyelmet erről:
@Alfőmérnök:

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.18. 14:10:46

@Alfőmérnök: Á, szevasz, hogy aludtál?
Te képzeld, én alig valamit . ) Ne félj, erről az ügyről semmi nem fogja elterelni a figyelmet, az egész mandis törzsgárda meredten figyel, hogy most mi lesz?

Nagyon érdekes dolgokat találtam. Tudod, kutyaharapást szőrivel, ahogy mondják. Csináltam aktákat neked, azokba mentem tematikusan az infókat. Felállítottam a személyiséged analízisét is. Lehet, hogy írok rólad egy elemzést.

2013.01.18. 14:17:10

A szocialisták pofátlanságának nincs határa. Képesek az erdélyi magyarokhoz dörgölődzni! Akikkel riogatták a idehaza az embereket.

Náluk már csak a liberálisok kártékonyabbak. Az tényleg egy alávaló becstelen társaság. Egybként egy tőröl valók. Az 50-es években Képesek voltak Iván-nak (Pető Ivan) meg Vladimir-nek (Farkas Vladimir) keresztelni a gyerekeiket. Jellemtelen, előnyöként mindenre kész söpredék.

Csaxoloc (törölt) 2013.01.19. 01:22:38

@Alfőmérnök: Csak szólok, a bulinak vége. Szokj hozzá.

bömböcz 2013.01.19. 02:51:02

A "szkokoljál rejá" sokkal többsébibbnek hangzana...
csaxólok

Alfőmérnök 2013.01.19. 05:28:06

@Csaxoloc: Jól látja, a bulinak vége.
Eljött az ideje, hogy elváljon a szar a májtól.

Csaxoloc (törölt) 2013.01.19. 05:36:01

@Alfőmérnök: El. Maga lenne a tömény szar troll.

Alfőmérnök 2013.01.19. 05:51:16

@Csaxoloc:
"Dőltömre Tökmag Jankók lesnek:
Úgy szeretnék gyáván kihúnyni
S meg kell maradnom Herkulesnek.

Milyen hig fejűek a törpék:
Hagynának egy kicsit magamra,
Krisztusuccse magam megtörnék.

De nyelvelnek, zsibongnak: űznek
S neki hajtanak önvesztükre
Mindig új hitnek, dalnak, tűznek.

Szeretném már magamat utálni.
De, istenem, ők is utálnak:
Nem szabad, nem lehet megállni.

Szeretnék fájdalom-esetten
Bújdosni, szökni, sirni, fájni.
De hogy ez a csürhe nevessen?

Szegény, muszáj Herkules állom,
Győzöm a harcot bús haraggal.
S késik az álmom s a halálom.

Sok senki, gnóm, nyavalyás, talmi
Jó lesz egy kis hódolás és csönd:
Így nem fogok sohse meghalni."

Csaxoloc (törölt) 2013.01.19. 05:58:32

@Alfőmérnök: Be tud kopizni egy Adyt? Kurva nagy.

Akkor is egy elmebeteg troll, akinek itt nincs helye.

Csaxoloc (törölt) 2013.01.19. 06:25:50

@Alfőmérnök: Ennyi? Ez azért kibaszott kevés te troll.

Innen takarodjál.

tevevanegypupu 2013.01.19. 08:43:44

@Alfőmérnök:

Alfi ne marhuljon, Adynak kepzeli magat? Szifilisze is van? Tudta, hogy Ady ujsagiro koraban nem egyszer es nem is husszor hajnalban az arokban fetrengett hulla reszegen? Maga legfeljebb ez utobbira lenne kepes, szoval ne akarjon belebujni a szemelyisegebe. Menjen inkabb szankozni az Alpokba, ne kezdjen ki maganal sokkal erosebb intellektussal rendelkezokkel, a bukasa elore kodolva van. Nem jo am erkolcsi hullakent kezdeni fiatal korban..ha nem bir magaval ontson inkab gyertyat vagy susson mezeskalacssziveket..

Alfőmérnök 2013.01.19. 09:51:52

@tevevanegypupu: Nem. Magukat képzelem Tökmag Jankóknak.

tevevanegypupu 2013.01.19. 14:22:49

@Alfőmérnök:

Ne feledje, Ady sok mindenben tevedett..tudja "..vereim, magyar proletarok"..Magaval is elofordulhat, hogy teved. Gondoljon Don Quichote-re, maga is ellenseges harcosokat lat mindenhol, ahol nincsenek. Miert csinalja ezt? Azt fogja elerni, hogy kitiltjak mindenhonnet, pedig - talan emlekszik ra - eloszor szovesen lattak mindenhol.

tevevanegypupu 2013.01.19. 14:22:49

@Alfőmérnök:

Ne feledje, Ady sok mindenben tevedett..tudja "..vereim, magyar proletarok"..Magaval is elofordulhat, hogy teved. Gondoljon Don Quichote-re, maga is ellenseges harcosokat lat mindenhol, ahol nincsenek. Miert csinalja ezt? Azt fogja elerni, hogy kitiltjak mindenhonnet, pedig - talan emlekszik ra - eloszor szovesen lattak mindenhol.

Alfőmérnök 2013.01.19. 15:06:30

@tevevanegypupu: Nem Ady teljes személyiségét akartam felidézni, csak egy verset.
Most is van, aki szívesen lát.
És én már legalább tisztábban látom, hogy ki szar ember és ki nem az. Ahogy fentebb írtam, ilyenkor válik el a szar a májtól. Kegyelmi pillanat.

tevevanegypupu 2013.01.19. 16:08:50

@Alfőmérnök:

Maga szerint mindenki szar ember, igy konnyu.:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.01.19. 16:11:30

@Alfőmérnök: "...Kegyelmi pillanat..."

Egész hosszúra nyúlt, mondhatni egy megfagyott pillanatban élhetsz te . ) Legalábbis a szar és máj kérdése legalább ennyi ideje központi problémád.
Azóta változatlan intenzitással, napi rendszerességgel kapod ezt a kegyelmet. Nekem gyanús volna egy idő után.
:D

tevevanegypupu 2013.01.19. 17:59:55

@Alfőmérnök:

Es? Gondolja, hogy ez engem zavar? Na ne mar..:)

Hajner József 2013.03.11. 09:05:06

állitólag egy erdélyi magyar irta ezt! ez vajon igaz lehet vagy csak uszitó propaganda? huppa.hu/velemeny.php?azon=1648&kat=kulpol

nikknév 2013.03.11. 09:15:32

@Landauer Szilárd:

Dehogy vagy te "erdélyi magyar" kedves "demokrata"!

Vagy olyankor büszke vagy amikor a cocik lerománoznak?

Néhol sántít a meséd.

djhambi 2013.03.11. 17:07:25

Landauer Szilárd, megemelem kalapom előtted. Azonos véleményen vagyunk.

papaAndy 2013.03.14. 10:21:22

@Landauer Szilárd:
Kedves Szilárd!

Sok mindent jól látsz, az itteni egyszerű embereknek valóban úgy tűntök ti erdélyi magyarok, mintha "román módra" gondolkodnátok már, hiszen románokat nem ismernek, románul nem tudnak, csak azt érzékelik, hogy másképp gondolkodtok, mint ők.

Lakihegyen 11 évig éltem olyan utcában, ahol a lakosok 90%-ban vidékről, főleg a keleti országrészből és Erdélyből származtak. Az erdélyieket mindenki egyszerűen románnak titulálta, a szabolcsiakat tirpáknak, etc.

Nekem 2 partiumi szomszédom is volt, nagyon jó viszonyban voltunk, átjártunk egymáshoz, voltak gondolkodásbeli különbségek, amit az ember könnyen úgy dolgozott fel, hogy Romániában biztos ez a szokás. Néhány példa: a füvet csak a kerítésükig nyírták, a ház előtt már nem, az közterület. A kertet folyamatosan feltöltötték, hogy nehogy náluk álljon meg a víz, egymással versengve emelték a szintet. Én is azt gondoltam, hogy náluk biztos ez a szokás, de lehet, hogy csak ilyen embereket fogtam ki. Idővel elkezdetem levágni előttük is a füvet, hiszen nagyon kicsi területről volt csak szó, és csináltam egy 3 méter mély fedett vízelnyelőt is, hogy az átfolyó víz oda gyűlhessen, és a sóder réteg el tudja nyelni. Egy idő után vették a lapot, mert néha levágták a házuk előtt is a füvet, és abbahagyták a feltöltögetési versenyt is. Különben hangsúlyozom nem voltak sem lusták, sem piszkosak, és segítőkészségben sem volt hiány. Egyszerűen más gyökereik voltak, mint ahogy sokunknak is az anyaországban.

Valóban haldokló nemzet vagyunk, de sajnos (mert nekem ez nem vigasz), a román és a székely is haldokló nemzet. Európa majd' minden régi nemzete haldoklik, a cigányok szaporodnak itt is ott is, ami rengeteg feszültséget szül. Igen, a legegyszerűbb mindent a cigány-zsidó tengelyre kenni, és nem magunkban keresni a hibát, de Szilárd, én nem kettő, hanem 3 országban éltem több évig, és máshol sem voltak különbek az emberek, sehol nem imádták az "idegeneket". A cigányok is áldozatok, nem ők akartak elszaporodni, a szociális rendszerünkkel szavazatokat vásárló politikusaink "áldozatai", de szerintem ez sem magyar-specifikus probléma. Amikor az iskolában nem tud tanulni a gyereked, mert viselkedni képtelenekkel zárják össze, amikor már az utcára sem engedheted ki, mert elveszik kicsi értékeit, megalázzák, és meg sem védheted, akkor bizony Szilárd, te is, én is, és mindenki a Jobbikra szavaz.

Erdélyben csak egyszer jártam, nekem kellemes meglepetés volt, hogy az ottani románok nem utáltak látványosan magyar rendszámom miatt. Sokkal rosszabb tapasztalataim vannak Szlovákiából, de persze ott is vegyes a kép. Erdélyben én nem érzékeltem ezt az nagy román-magyar barátságot, inkább úgy láttam, megtanultatok egymás mellett élni, de elfogadtátok, hogy a román mondja ki az utolsó szót, mivel valószínűleg nem is nagyon tehettetek mást, és én is kénytelen lennék így tenni, ha ott kellene élnem.

Valóban örvendetes, ha sokan hazatérnek Erdélybe, remélem majd egyszer a mi fiaink és lányaink is nagyrészt hazatérnek nyugatról.

A hagyományos keresztény értékrendek helyére nem jött még semmilyen domináns új értékrend, a csírájában haldokló liberális multikulti nem látszik képesnek biztosítani a saját fennmaradását sem, mivel az egyén érdekeit egy hamis demokrácia- és szabadságfelfogás olyan mértékben helyezi előtérbe, hogy a családra, a közösségre, a szaporodásra már akadályozó tényezőként tekint. Ez a probléma nem csak az anyaország problémája, nyugatról terjedő fekély, amivel te itt találkoztál vele először, ezért azt gondolhatod, mi terjesztjük. Sajnos a Kárpátok sem hiszem, hogy elég magasak ahhoz, hogy a fekély megálljon „Románia nyugati határainál”.

Ne érts félre, örömmel olvastam hozzászólásod, mindig jó ha tudjuk, mások hogyan látnak bennünket, kicsit nagyobb távolságból. Székely testvéreink véleménye pedig különösen fontos, hiszen ti nem hiszem, hogy akarjátok vizünk, és országunk. Sajnálnám ha a poszt-kommunista MSZP éket tudna verni a közénk is, ahogy azt már elég sikeresen megtette az anyaországi családokkal is.

Kívánok neked sok boldogságot a Székelyföldön, élj békében ne csak a mostohatestvér románokkal, de velünk, vértestvéreiddel is, még ha gondolkodásban messze is sodródtunk egymástól nagy nyugatmajmolásunkban.

Szalma Gyorgy 2013.03.16. 16:54:44

En egy őreg gyűt-mőnt vagyok ezt a vilagot ismerem Costancatol Pozsonyig A magyarokat sem jobbnak sem rosszabbnak nem tartom mas nacioknal.Az utobbi száz ev nem nekűnk kedvezett.A főldim egy fiktiv szemely,de azert irjunk neki mint Mikes Kelemen..A magyarokrol irtak eleget,en a roman nacionalistakrol, egy par szot,a vasgarda a 30-as evetől a nacionalistak elcsapata 1940es 1942 kozott tobb mint 300.000 zsidot őltek meg.Antonescu nem vart Hitlerre ő maga intezkedett.A szelleme ma is el, a magyar nacik kiscserkeszek hozzajuk kepest.Az ellensegkep a zsido a magyar es a cigany.Az erdelyi nem jon ide szavazni csak akit ide szallitanak,mint a tuntetesekre Itt egy roman ohaja- Romania ahol nem akarok tovabb elni.ziaruldemures.ro Gyuribacsi.

ggg777 2013.04.15. 18:38:53

@Landauer Szilárd:
Szia Szilárd.
Képzeld én is Magyar vagyok. Itt születtem meg és itt kaptam állampolgárságot - keresztényként (nem mintha akarmit is számítana ez).
Felhívnám a megtisztelő figyelmedet, hogy a fenti tényekhez nekem beleszólásom nem volt "ezt dobta a gép"
Tehát nekem a magyarság - ami körülvesz engem és amibe beleszülettem.
Neked ez a nép felajánlotta a választási lehetőséget ezzel bizonyítva, hogy téged és minden erdélyit testvérének tart -
Nagyon sajnálom hogy csak egy Kárpátia koncertig jutottál el, talán egy kicsit utazgatnod kellet volna Magyarországon és megismerkedni az emberekkel és a számodra immáron ismeretlen kialakult kultúrával.

Amiket fentebb leírtál .. én személy szerint sosem állítottam és rajtam kívül még sok millió Magyar nem állítja. Én Dunántúlon, olyan helyen lakom ahol 20m lefúrás után "kristálytiszta" víz jön a földből.

Szeretek magyar lenni, viszont nem szeretem ha általánosítanak. (ahogy te írtál az pont azt a szélsőséget tükrözi amivel szemben ellenvetésed volt).
Velem személy szerint és még sok-sok millió emberrel Magyarországon nem is beszélgettél. (de véleményed már van)

Te egy Kárpátia koncertből általánosítod nyilvánosan a Magyar emberek ez egy kicsit szerintem sántít és kikérem személy szerint magamnak.

A többi Magyar nevében nem beszélhetek ezt a hibát nem követem (mint te)
- Ha itt tartok akkor már ne is haragudj a személyeskedésért, de hogy képzelted te azt, hogy Erdély nevében írod meg ezt a hozzászólást, otthon hogy nézel a szemébe a többi embernek.
Milyen utat nem követ Erdély?
idéznélek: "rájövünk csalódtunk" - na ez az ami nem keresztényi és semmilyen vallás nem tanítja szerintem, ez álnokság és áskálódás.

Én személy szerint szívesen látok minden Erdélyit és eszembe sem jut a hova-születése miatt megkülönböztetni Őt. A hozzászólásod alapján pontosan te skatulyáztad be az összes Magyart.

Nincs jogod azoknak az embereknek a nevében írni akik úgy döntöttek, hogy felveszik a Magyar állampolgárságot (mert azért elég sokan vannak).

Én személy szerint viszont neked nem adnék szavazójogot ebben az országban a hozzászólásod alapján.

Nekem úgy néz ki a dolog (lehet ezt rosszul látom), hogy az erdélyi emberek bizonyos százaléka autonómiát akar és bizonyos százaléka Magyarországhoz tartozna szívesebben.
Ezzel nincs is baj ez egy népcsoport döntése (én úgy érzem hogy Magyarország jelen helyzetben is segíti az Erdélyi népet abban hogy legyen lehetőségük dönteni) - ez egy nagy ajándék amit te lehet nem fogsz fel, és ezt a Magyar emberektől is kapod mert akár jobb vagy bal oldali párt visz hozzátok ki tőkét az mind a Magyar emberek pénzéből van, és tekintheted adománynak is és a Magyarok szívesen adnak mint látod, de szerintem aki autonómiát akar az ne Magyar támogatással akarja azt, abban az emberben legyen annyi, hogy ne Magyarországon szerezze meg a tőkét hozzá az az ember ne kaphasson szavazójogot Magyarországon - mert az nem fair.

Érdekes jelenség egyébként ez a szélsőjobbos Erdélyi gondolkodás ami Magyar embergyűlölő már találkoztam egy ilyen hozzászólással, egy másik szakmai nem politikai fórumon.

-"Nem házasodnak nem csinálnak gyereket"
Basszus de gondolkodnak és ha nem is házasok szeretik egymást..
A szaporulat a legősibb és a legprimitívebb túlélési forma egy baktérium is képes rá. Ha körülnéznél a világban talán észrevennéd hogy a fejlett országokban megállt a népszaporulat, jó lenne talán ha egy kicsit globálisabban is gondolkodnál nem csak az orrod elejéig néznél. Jó lenne ha tudnád az elmúlt 45 évben az emberiség létszáma megkétszereződött.
És ahol nagy a népsűrűség ott bizony nyomor van barátom- India Kína az utóbbiról el ne hidd hogy jóllétben élnek az emberek.

Tehát a kérdéseim hozzád:

Mi az hogy egy nép? definiálnád nekem mit értesz ez alatt?

"Veletek ha beszélget az ember"
Hány magyar állampolgárral beszéltél életedben?

"Egy fogyó nép pökhendi felfuvalkodottsága."
Itt mire gondoltál a fogyó népet sértésnek kell venni?
Tehát ha nem szaporodik hatványozottan egy népcsoport az a te szemedben alávaló vagy mi?

"Az a nép, amely nem képes beismerni a hibáit és állandóan másokra mutogat, elveszi magától a gyógyulás lehetőségét"
Nem gondolod hogy egy kicsit fasiszta dolog egy népről egyesszám első személyben beszélni és azt felelősségre vonni?
Ez kihez szól hozzám nem az biztos mert én nap mint szembesülök a hibámmal és korrigálom is azokat (legalábbis megpróbálom)
Nem gondolod hogy a hozzászólásoddal pont te mutogatsz másokra?

Tehát az üzenetem neked, ez nem egy nép üzenete hanem a személyes üzenetem.
Gyere vissza nézz körül ismerkedj (ha ideiglenesen is de próbálj egy kicsit asszimilálódni).
Az itt élő embereket tekintsd embertársaidnak, olyan ebereknek akik arra szavaztak, hogy te kaphass állampolgárságot náluk és tették ezt úgy hogy téged nem is ismernek. Érted?
- ismeretlenül megbíztam benned mikor szavaztam te meg a fentieket írod rólam többesszámban ismeretlenül, érzed a fájdalmam és a zavartságom?

judubabó 2013.04.16. 23:15:39

Kedves mindenki aki olvassa!
Nem kifejezetten a témába vág, de azért mégis hozzá tartozik.
Én itt születtem, magyarnak vallom maga, és ez egy szép ország, szép a kultúra, a történelem amit magunknak vallhatunk,rengeteg érték bárhova nézünk.
Sajnos ez kezd elveszni, és ez az emberek hibája, akik itt élnek. Csak 26 éves vagyok de rengeteg rossz példát láttam már, keseregnek a múlton pedig ezzel nem változtatnak semmit, ócsárolják a körülöttünk élő népeket (mintha ők lennének a hibásak mindenért), összeesküvés elméleteket gyártanak (ami szerintem nevetséges).
Annyi gyűlölet van az emberekben és mégis mindenhol a keresztény gondolatokat szajkózzák pedig a tizedét sem értik, érzik át.
Ez engem nagyon elszomorít, és akkor csodálkoznak hogy mennyi fiatal hagyja el az országot (,és itt nem az orvosokra gondolok, mert olyanok is mennek akiknek se szakma, se semmi, mégis megpróbálják mert még mindig jobb mint itt,) én legalábbis ezt tapasztalom.
Én szeretnék maradni mert szeretném hinni hogy jobb lehet, és próbálok tenni érte hogy változzon, és senki ne értsen félre, itt is rengeteg jó ember él, csak sajnos úgy tűnik kisebbségben vagyunk.
Engem nem érdekel a politika, sem a pártok mert egyik rosszabb mint a másik. Ők úgysem váltják meg a világot és az tuti hogy nem az egyszerű embereknek akarnak jót. Nekünk kell magunkba néznünk és csinálni valamit, minden nap, változtatni, összefogni. De nem úgy hogy közben másokat szidunk, hibáztatunk mindenért.
Van az emberekben erre hajlandóság, csak még nem tökéletes a módszer.
Én azért nagyon remélem hogy ez változni fog, és nem kényszerülünk rá, hogy mi is elhagyjuk ezt a szép országot!
Összegzésül, azért érdemes más országból ide települtek tapasztalatait meghallgatni, és nem rögtön leszólni, mert mer rosszat írni, hát én itt élek, a jászság közepén és nem fenékig tejfel az biztos.!!!!!!!

is 2013.04.17. 10:32:15

@Kandeláber: ez egy nyomtatott szöveg? ez még nem is egy egész kerek mondat.

is 2013.04.17. 10:35:44

@Kandeláber: 1832-ben meg rendben volt, hogy deresre húzzanak, és 25 botot mérjenek rád, ha a földesúrnak úgy támadt kedve.

az elfogadott eszközök változnak. a magyarok nagyobb önrendelkezését mindenki támogatja, egyet sem tudsz mondani, aki nem. az eszközökről meg beszélgessünk. te talán robbantgatni akarsz?

is 2013.04.17. 10:42:39

@esefe: bravo! két komment alatt lehazugozni valakit! bravo! és még el is hiszed! bravo!

jöjjenek emberek! mondjanak bármit, ez a szegény hülye majd lezsidózza, leszekuzza önöket! vidámság, móka, kacagás! ön zsidó lesz, vagy szekus? mondjon bármit, megkapja a lehazugozást!

írja le, hogy igaz magyar csak a többi nép utálatából ért! figyelje meg, rögtön be is igazolódik, ez a szegény hülye rögtön azzal válaszol vissza, hogy az oláhok! mondja neki, hogy az igazmagyarok zsidóznak, és rögtön vissza fog zsidózni!

móka, kacagás! igazmagyar hülyét csinál magából, önként, ingyen!

Ferenc Ignác 2013.04.17. 19:16:27

@Landauer Szilárd:Kedves Szilárd! Nagyon tisztán látod a magyar helyzetet és nagyon jól fogalmazod meg a lényeget és a végkövetkeztetést is!! Csak a Vak és a buta ember nem látja - és akik nem akarják látni, - hogy hová vezet az e-fajta viselkedés, fekélyektől bűzlő magyarság tudat!! Tévúton járunk és amit leírtál, mindenben igazad van!! Régen olvastam ilyen tisztán látó, egyszerűen és nagyszerűen megfogalmazott írást!!Ha ez így folytatódik tovább, ez a teljes társadalmi felbomláshoz vezet, a nép java elhagyja az országot, marad az öreg, a szegény, a nyomorék és a mellét veregető semmirekellő, másokkal örökké acsarkodó, dolgozni lusta, értéket előállítani képtelen büszke magyarkodó Un.igazmagyar, aki csontra lelakja és föléli azt amit eddig megteremtettünk nagy nehezen tele lemondásokkal és küszködéssel! 61 éve élek itt, ide születtem, de amit Te leírtál tökéletes látlelete és kórképe szeretett hazánknak!!! Nem találtam írásodban semmi rosszindulatot, csupán keserű valóságot és tapasztalaton alapuló tényeket!! Sajnálom, hogy egyet kell értenem Veled ebben, bárcsak tévednénk mindketten!! Fájdalmas, de ez a valóság!

lacko49 2013.04.18. 00:11:36

Tetszik az erdélyi magyar helyzetértékelése! Kíváncsi lennék,hogy amikor még ott a Chauchescu féle igazgatás működött, nem -e az ingyen ház, ..ingyen lakás, orvosi ellátás /ma is/ , jó munkahely reményében röppentek át , a most"Tömegesen" visszatelepülők? .. Hiszen ott is megmaradt a föld, a ház, a kert ..stb..?? /példa személyes! / Így van miért mostmár visszatelepülni!Addig amíg itt volt jobb itt volt a Haza, mostmár sajnos itt nincs , csak ott van! Az emberek egy csoportjának teljesen természetes, a lokálpatriótáknak nem! Persze ez nem csak erdélyi magyar jelenség! Gondoljunk csak a vicces de komoly kérdésre!? ..miszerint ..nem lesz nekünk abból bajunk,hogy itthon maradtunk!?? ..Lett!! A" Külföldre szakadt hazánk fiai" , a határontúli magyarság egyes arcátlan képviselői bizony a kezükbe vették a gyeplőt!Furcsa módon Kárpátaljáról, Szlovákiából, Szerbiából, nincsennek közöttük , csak Erdélyből ,ahol sok helyen szlovákiai példát követve , nem szólalnak meg magyarul,vagy átváltanak románra, ha magyarországi rendszámot látnak! /Nagyvárad/ Bizony bonyoluúlt ügy ez ! Ami nem jelenti azt,hogy nincs igazság az írományban!

lacko49 2013.04.18. 00:17:20

@esefe: Egytértek..,csak még a zsidózás mellé a bolsizás után egy kis cigányozás komcsizás ..miegyebek is elfért volna abban a bővített mondatban!!

Mit akarsz? 2013.04.18. 10:09:58

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Ha igaz, és miért is ne lenne igaz a visszatelepülés Romániába, akkor a FITYESZ nagyon mellényúlt, amikor annyi (a választást eldöntő) szavazatot várt a kinti és az áttelepült magyaroktól. Remélem nagyot tévedett. Nem hülyék az emberek, nem hisznek el mindent ezeknek a hazug orbánistáknak, mert hazudnak és átvernek mindenkit. Ez az állandó harc, ez az állandó támadás az EU ellen, az ellenzék teljes legázolása, az ország teljes szétszakítása már csípi az emberek szemét.
Ha segíteni akartok külhonban élő magyar testvéreink, akkor segítetek leváltani ezt a gyűlölt, kirekesztő, magalázó, hazug Orbán rendszert.
süti beállítások módosítása