A Balatonon a helyzet változatlan
2013. január 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A Balatonon a helyzet változatlan

balatonkonyv.jpg

Még egy újabb kiadvány, ami felfedezi a régi balatoni képeket, képeslapokat, fotókat, és azokat újranyomtatva lehúz egy bőrt a retróról (ásít)? Előítéletekkel vettem kezembe a Nagy Balaton-könyvet, gondolván, hogy újra a régi sablonokat fogom viszontlátni egy gyorsan összedobott kiadványban. Csalódtam. Kellemesen.

A Nagy Balaton-könyv (MezőHír Média Kft.) a jelenlegi balatoni helyzet friss és frappáns összegzése, amihez illusztrációul szolgálnak a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek fotói az érett Kádár-kor álságos tóparti békeéveiről. Az író és szerkesztő Szabó Tamás (társszerkesztő: Szabó Flóra) nem negédes kádári nosztalgiával emlékezik a régi szép időkre – sokkal inkább azt veszi számba (néhol fanyar humorral), hogy mit kezdett közös kincsünkkel, a Balatonnal az immár szabad Magyarország a több mint húsz év alatt.

nagybalatonkonyv.JPGA könyv összegzése alapján nem sokat – az itt-ott felbukkanó, nagyra törő, s valahogy szinte mindig csak ingatlanspekulációkat eltakaró terveken és víziókon kívül. A Nagy Balaton-könyv egyszerre akar szórakoztatni és híreket közölni az elmúlt időszak tó körüli játszmáiról. Ha nem is oknyomozás avagy sajtódíjra érdemes nagyriport szintjén, de elég alaposan felsorolja és bemutatja a tóparti városokat és községeket megmozgató, megosztó, az ott élőknek reményt adó, majd sokszor csalódást okozó ügyeket, terveket Aligától Keszthelyig, Zánkától Fonyódig.

A kiadvány településenként járja körbe a magyar tengert, az adott város vagy község háború előtti és utáni időszakáról, a rendszerváltás utáni évekről beszámolva, számos színes fotót mellékelve mindegyikhez. Jól ismert és eddig lappangó anekdotákat olvashatunk Castro és Kádár balatoni hajókázásáról; minőséginek szánt, de aztán csak olyan szocialista módra sikerült szállodafejlesztésekről; régi arisztokratákról és még ma is köztünk kísértő vállalkozó-táncdalénekesekről; ántivilágbeli kaszinózásokról, kádárizmus-korabeli csárdázásokról és – talán először egy nagyszabású nyomtatott könyvben – a Balaton Soundról és más kortárs vigasságról.

S ami az egész műből kirajzolódik: bár a 19. századtól kezdve normálisan fejlődő balatoni életet a szocializmus időszaka felszámolta, de legalábbis vastagon átszabta – a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas éveknek azonban még mindig volt egyfajta egységes hangulata, Balaton-önképe a tömeges nyaraltatással, óriásszállókkal, kempingekkel és szabadstrandokkal. No persze, lett volna hova fejlődni és átalakulni innen, de a könyv jól láttatja: 2012-ben alig járunk előrébb a Balaton újragondolásával és fejlesztésével a rendszerváltás körüli évekhez képest. Az ezredforduló csalóka jóléte és később délibábnak bizonyult perspektívái nagyszabású tervekkel kecsegtettek, de a nagy fejlesztések legtöbbször félbemaradtak – vagy éppen el sem kezdődtek. A köztulajdon eltűnt a vadkapitalizmusban, a vadkapitalista eltűnt a zavarosban, a zavaros eltűnt az illegális feltöltésekben, az illegális feltöltések eltűntek a hivatalok útvesztőiben, a hivatalok eltűntek jól beágyazott helyi erős emberek zsebeiben.

Az ígéretes és megvalósult fejlesztések (mint például Balatonfüred központja) mellett így végül a tóparti települések csak toporognak az átalakuló turizmus, a növekvő pénztelenség, vagy az (ál)bőséges évekből való keserű ébredés foglyaként. A válság sokadik évében már a víziók is fogyatkoznak, nem csak a tőke és a turisták. Marad az örök magyar kivárás csendje: majd csak lesz valami, ugye? A Nagy Balaton-könyv tartalmas és átfogó pillanatkép a Balaton 2012-es állapotáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr235012604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Balatonon a helyzet változatlan 2013.01.21. 09:13:01

A Nagy Balaton-könyv tartalmas és átfogó pillanatkép a Balaton 2012-es állapotáról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz 2013.01.13. 10:41:33

A Balaton-fejlesztési koncepciót nehezíti, hogy több megye osztozik rajta. Ha maradnak a megyék, elő kellene írni a számukra végrehajtandó feladatot, vagy egy központi szervnek le kellene vágni a tavat róluk, és önálló komplexumként kezelve egységbe hozni az arányos és átlátható fejlesztési szempontokat. Ebben figyelemmel kellene lenni az ott élők és az üdülésre érkezők igényeire.

vetojo 2013.01.13. 11:31:08

Három, egymástól független gondolat:

A Balatonnak olyan sok "Gazdája" van, hogyha lába lenne, már rég elment volna innen!

Létezett egy úgynevezett vízjog, ennek megszüntetése, nagyon sokat rontott a Balaton helyzetén!

Az "illegális" feltöltéseket elítélem, de a déli parton, szinte senki nem veszi tudomásul hogy, a nád önmagában is, (és intenzíven) tölti a medret!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.13. 12:28:32

Kádár idején jobb volt, mi?

mindenkinél volt háztáji/konyhakert, mindenkinek volt munkája, mindenki nyaralhatott a Balatonon, mindenki jól érezte magát.

1983-ban a _világ_legmagasabb_ arányában Magyarországon lettek öngyilkosok az emberek.

Ennyit ér az egész hazug és aljas kádár-nosztalgia.

"100 forint a hideg lángos, gyere vissza kádár jános"

kéne cikksorozat ilyen névvel a mandarinra. Biztos minden szerző beleadna apai-anyait, hogy az olvasók többségének megmelegítse a szívét. Amúgy is full komcsi párt a Fidesz, Kádár örökségét folytatja.

A Fidesz pont annyira "független" az EU-tól, mint Kádár Moszkvától. Persze az a trükk, hogy minden csatornából ennek a legteljesebb ellenkezőjét kell harsogni.

a címlapon továbbra is a lehető leg agit-proposabb témájú beállításban kell a fideszcsicskákat ábrázolni:

1) kötelező a kézmozdulat-gesztikuláció "mintha éppen mutatna valamit"

2) vagy magyar zászló-rengeteg, vagy pedig könyvespolc előtt kell őket ábrázolni. az első esetben a nemzeti érzést domborítjuk ki, a másik esetben pedig a műveltségét, széles látókörét.

Figyeljétek meg: minden egyes fideszcsicska ezen két-három jellemző mentén van ábrázolva.

Kérdés: mi köze a fidesznek a nemzeti érzéshez, illetve a műveltséghez? Ja hogy semmi.

Akkor mi a fasznak ábrázoljuk úgy őket?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.13. 12:34:58

Na itt van amiről beszélek (a képeket figyeljétek):

mandiner.hu/cikk/20130113_varga_az_imf_sem_tevedhetetlen

mandiner.hu/cikk/20130112_javulo_eletminosegre_szamit_lazar_janos

Úgy látszik most a könyvespolc a menő. Hiába, szakértőként kell eladni a bolsevik elvtársakat.

Agit-prop.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.01.13. 12:39:42

Na ja. Amikor régiókat köllött összekalapálni, talán lett volna értelmesebb, mint random megyeösszevonásokat tartani. Pölö egy Balaton-régió, milyen hasznos is lehetett volna. De azzal munka lett volna, mindenféle érdekegyeztetés, meggyőzés, szakmai ügyek végiggondolása, brrr. És hát mi egy város két szomszédos utcájának parkolását, bútorzatát nem tudjuk értelmesen összehozni, mihez is kezdhetnénk egy ekkora tóval - azon túl, hogy szarunk bele?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.13. 13:11:46

Moldovának is volt egy Balaton-könyve még 1996-ban, "A Balaton elrablása". Az megvolt? (Akár a könyv szerzőinek, akár a posztírónak.) Érdekes lenne azt is látni, az akkori problémák hogy (vagy hogy nem) oldódtak meg mára.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.13. 20:44:09

@Pelso..: Kösz! Nekem még hagyományos formában van meg, de akkor most mindenkinek meglehet, akit érdekel a Balaton.

Pelso.. 2013.01.13. 21:34:02

@Holger Hartland: Szívesen.
Szóval, Balaton, két mondatba sűrítve:
Reális koncepciók hiánya, pénztelenség, érdek különbségek tömege. Valamint, kapitalizmus van, vagy mi a fene.
Amit nem bánik néha; nincsenek nincsenek tömegek, ugyanakkor sajnálom a sok helyi embert, köztük számos ismerősöm, akiket hazavágott a forgalom drasztikus csökkenése. S szoros párhuzamot látok a Balaton hazai értelemben vett virágzása és az egykor mesterségesen fenntartott szociális jólét között.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.01.14. 14:45:50

@Schwerer Gustav: ráadásul ilyen gusztustalan, rendezetlen könyvespolcok előtt... :/ Aki a saját környezetében nem tud rendet tartani, vajon hogyan tud egy országban?
süti beállítások módosítása