Korlátozott kampánykörnyezet – Ilyen ország pedig nincs CCCXLII.
2012. november 08. írta: TuRuL_2k2

Korlátozott kampánykörnyezet – Ilyen ország pedig nincs CCCXLII.

Obama_banner.png

Újabb, a választási kampányt alapjaiban megváltoztató egyéni indítványok érkeztek a választási eljárásról szóló törvényhez. Vas Imre módosító javaslata, amit az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége is támogatott, 60-ról 50 napra rövidítené a kampányidőszakot, és nem lehetne választási hirdetéseket közzétenni a nem közszolgálati rádiókban és televíziókban, az online médiában és a mozikban. Hogy miért? Az indoklás szerint ezért:

„150-152. §-okhoz

A francia kampányszabályok mintáját követve került kialakításra a médiaszolgáltatók kampányban történő részvétele. A francia sajtószabadságról szóló törvény (30 septembre 1986. relative a la liberté de communication) 2012. januári módosítását veszi alapul, amelyben szerepel a kampányidőszakra vonatkozó reklámtilalom.

(Franciaországban a választás hónapjának első napját megelőző három hónap során a szavazás időpontjáig tilos közzétenni a sajtóban vagy a média bármely eszközével a választási propagandára vonatkozó kereskedelmi reklámot. Az általános választások hónapját megelőző hatodik hónap első napjától nem szerepelhet semmiféle kampányra vonatkozó, elért eredményt tartalmazó reklám promóció azon a területen, ahol szavazást tartanak.)

Eltérő rendelkezések vonatkoznak a különböző médiaszolgáltatókra, annak függvényében, hogy kereskedelmi vagy közszolgálati, helyi, körzeti vagy országos, illetve lineáris vagy audiovizuális médiaszolgáltatóról van szó.

Eltérő szabályok vonatkoznak a sajtótermékekre is aszerint, hogy nyomtatott vagy elektronikus sajtótermékről van szó. A Javaslat a politikai reklám fogalmát a médiatörvénynek megfelelő definícióban használja, ami jelenleg pontosításra szorul a médiatörvényben, amelyet a Javaslat 2. pontja tartalmaz.

A fizetett politikai reklámok szabályozása figyelembe vette többek között az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) által a párt- és kampányfinanszírozással kapcsolatos jelentésében is megfogalmazott elvárást, hogy az Állami Számvevőszék a politikai finanszírozása területén kezdeményezőbb és gyorsabb ellen őrzést végezzen, beleértve a megelőző intézkedéseket és a pénzügyi szabálytalanságok nagyobb mértékű feltárását is.″

Tehát azért kéne így módosítani a magyarországi választási kampány szabályait, mert Franciaországban ez van? Agyrém. Most ért véget az amerikai elnökválasztás. Ha a választói regisztráció bevezetésekor állítólag az Egyesült Államok a példa, akkor hogyan illeszthető ehhez egy, az amerikaival ellentétes kampányszabályozás?

Érthetetlen, hogy miért ne lehetne hirdetni az online sajtóban, ha a print médiában (fix tarifákkal) lehet. És itt érdemes pontosítani az online sajtó fogalmát, a médiatörvény értelmében ugyanis a híroldalak számítanak online sajtóterméknek, más internetes szolgáltatások viszont nem. Így aztán nyugodtan lehetne választási hirdetéseket közölni a Facebookon vagy a Freemailen, keresőszavakra hirdetni a Google-nél, nem lehetnének viszont politikai reklámok a közélettel foglalkozó híroldalakon.

A kereskedelmi televíziókban és a rádiókban sem lehetne hirdetni, csak a közszolgálati adókon, ahol viszont – meghatározott időkeretben – minden politikai erő ingyen tehetné közzé reklámjait. A médiafogyasztási szokások ismeretében elmondható, hogy a televíziónézők túlnyomó többsége így egyáltalán nem találkozna politikai hirdetéssel a képernyőn.

Egy ilyen elképzelés talán nem okoz különösebb felháborodást, hiszen a közvélemény alapvetően politika- és hirdetés-, pláne politikai hirdetés-ellenes. Ettől függetlenül ez a politikaellenes irány rendkívül káros, akárcsak minden, a politikai versenyt, a politikai vitákat korlátozó szabálymódosítás. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy miért homályos körvonalú mozaikokból kell összerakni a Fidesz elképzeléseit a választási rendszer átalakításáról? (Vas Imre november 7-én még saját előző napi javaslatát is korrigálta.) Egységes koncepció helyett miért kiszámíthatatlan csomagokban érkeznek a – ki tudja, hol szövegezett – szabályjavaslatok?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr354897216

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Facebook és Google igen, magyar sajtó nem – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIV. 2012.11.13. 06:01:54

Az Országgyűlés elfogadta Vas Imre módosító indítványait, amik ismét alapjaiban írják át az itthoni  kampányszabályokat, és amiket nem tudunk eléget dicsérni. A jövő heti zárószavazásig lehet ugyan még változtatni, de a fő irányok aligha mó...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.09. 10:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Egy újabb alattomos húzás 2012.11.09. 10:14:19

Folyamatosan változik a választási törvény, és valahogy sikerül mindig úgy csavarni rajta, hogy az egy újabb lépés legyen a jogok korlátozása felé, az ellehetetlenítsen mindenkit a kormánypártokon kívül. Mivel jó szokásuk mindent akár utolsó pillanatba...

Trackback: Korlátozott kampánykörnyezet – Ilyen ország pedig nincs CCCXLII. 2012.11.08. 16:27:01

Nem lehetne választási hirdetéseket közzétenni a nem közszolgálati rádiókban és televíziókban, az online médiában és a mozikban?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balint60 2012.11.08. 16:21:54

Ugyan miért?

Mert a szó szoros értelmében MINDENT megenged magának és meg is teszi az Orbán-rendszer, hogy leválthatatlan legyen;

"egyszer kell csak győznünk, de akkor nagyon" - mondta OV Tusnádfürdőn őszinteségi rohamában.

Steve the Great 2012.11.08. 16:27:02

Meg hát ne feledkezzünk el az olyan "álcivil" (na jó, kis jóindulattal: civil, de a kormány által erősen nem ellenzett) megmozdulásokról sem, mint pl. a békemenet. Kérdés, hogy ez ill. ennek a reklámozása (mert pl. engem maga Dörner György hívott fel ezügyben) hogyan viszonyul a kampányhoz.

Viktus 2012.11.08. 16:27:30

Online felületet szabályozni eleve vicces ...

Kandeláber 2012.11.08. 16:40:42

Nálam speciel '90-ben azt érte el az SZDSZ kampányfilmje, hogy nem szavaztam rájuk. Ahogyan a csóró melós nyomta a betanult szöveget, hogy kikre kell bízni a kormányzást, aztán a Pető-Magyar-Demszky triumvirátus, ahogyan a végén felvetett fejjel gőgösen mondták a kamerába, hogy "Tudjuk, merjük, tesszük." A hányinger kerülgetett.
Aztán októberben sértődöttségükben meg is szervezték a taxisblokádot, Kis János meg a Népszabiban a kormány elkergetéséről vizionált.

Kandeláber 2012.11.08. 16:49:15

Na itt van, ez az első, a melós a másodikban van.
www.youtube.com/watch?v=MYLFAvRBSDg Érdemes megnézni, másfél perc az egész.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.08. 16:58:26

"És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy miért homályos körvonalú mozaikokból kell összerakni a Fidesz elképzeléseit a választási rendszer átalakításáról? "

Mert ha elmondanak oszinten, hogy a Fidesz a szemelyes meggyozesben hisz es azt hiszi, hogy abban eros, emiatt akar egyetlen politikai hirdetes se jelenjen meg a mediaban, amit viszont az ellensegenek tart, akkor rogton rajonne mindenki, hogy megint az asztalt dontogetik.

De ezek az apro kis manipulaciok nem igazan szamitanak. Peldaul a Fidesz nem olyan eros szemelyes meggyozesben, mint amilyennek hiszi magat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.08. 17:10:23

@Doomhammer:

"...Fidesz nem olyan eros szemelyes meggyozesben, mint amilyennek hiszi magat." --- írja.

Nem a fenét, nagyon is! Én például elolvastam ezt a mai hírt

index.hu/belfold/2012/11/08/such_gyorgy_lesz_az_orszaghaz_foigazgatoja/

és ezzel az egy kinevezéssel engem (személyesen engem:-)) a Fidesz véglegesen meggyőzött, hogy soha a ki*szott, k*rva életbe ne szavazzak rájuk. Pedig már kezdtem megingani, a sok mocskos, undorító, aljas közéleti és vituálhuszár ballibbant troll csesznyesége miatt, fideszellenszenvemben:-)

ü
bbjnick

Alvarez 2012.11.08. 17:23:32

"...ez a politikaellenes irány rendkívül káros, akárcsak minden, a politikai versenyt, a politikai vitákat korlátozó szabálymódosítás."

És most elevenítsük fel, hány alkalommal volt hajlandó a Vezér nyilvános politikai vitára ellenfeleivel 2010-ben.

Egyszer sem.

Mostantól hirdetések sem lesznek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.11.08. 17:44:49

@bbjnick:
felreertett. a szemelyes meggyozes azt jelenti, hogy valaki az ismeretsegi korebol fogja beadni maganak, miert kell a fideszre szavazni. az uzenetet egy keszletbol valogatjak ki, ami illeszkedik ahhoz, amire maga harap. peldaul mit szolna ahhoz, hogy azert kell a fideszre szavazni, mert kulonben visszajonnek a ballibek es a ciganyoknak szabadrablas lesz engedelyezve?

tobb szepsege van ennek a modszernek, az egyik az, hogy senki se hallja meg, amit maganak mondanak. igy aztan a szomszednak valami teljesen mast mondhatnak.

az ilyen kampanyt a media csak megzavarna.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.08. 17:56:28

Nahát, Turulmadár, nahát. Ez ugye azért most már aztán de tényleg több a soknál, ugye?

Vagy nem. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.08. 18:00:20

@balint60:
"egyszer kell csak győznünk, de akkor nagyon" - mondta OV Tusnádfürdőn őszinteségi rohamában.

"egyszer kell csak megbuknotok, de akkor nagyon" - gondolta a nép.

Urfang 2012.11.08. 18:13:30

Nem baj Turul, legfeljebb majd orrbefogva szavaztok a fideszre, annyi baj legyen.

Pelso.. 2012.11.08. 18:29:53

"politikaellenes irány rendkívül káros"
Akik erőltetik, azoknak nem. A többi kussolhat.

egynemmerengo 2012.11.08. 18:51:13

szakértelem minden szinten, sajnos nem változott semmi e téren a szocikhoz képest

F. A. Hayek 2012.11.08. 19:07:22

Érdekes, eddig minden panaszáradat arról szólt, hogy a választási jogszabályok megnehezítik a kis pártok részvételét.

Most, hogy egy jogszabály - a nagyon helyes francia rendelkezések mintájára - megakadályozná, hogy a jelentős pénzügyi erővel rendelkező pártok egész pályás reklámáradattal lemossák a kisebbeket, valamint átláthatóbbá tenné a kampányra költött pénzeket, ez sem tetszik a kritikai értelmiségnek.

Vajon hogy szólna az a jogszabálytervezet, amit nem kormányellenes hangulatkeltésre használna a szerző?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.08. 19:22:08

@F. A. Hayek: Kruhaha, de jól tetszik beszélni a Kossuth térről. Ez a jogszabály aztán majd jól megakadályozza a Fideszt abban, hogy éjjel-nappal ő folyjon a köztévéből, a közrádióból, az országos, megyei és kerületi lapokból, a közterületi hirdetésekből, a járműreklámokból, a telefonból, a nemzeti konzultációból, a spamekből és az álcivil szervezetek röplapjaiból. Na jó, azt ugyan nem, de legalább a nagyobb ellenzéki pártok nem fognak tudni kampányolni.

Lesből Támadó Szárítókötél 2012.11.08. 21:21:11

@F. A. Hayek:

Tééényleg? És az államra miért nem vonatkozik ugyanez? Mert van egy tippem, hogy az lesz, miszerint a FIDESZ-t azért nem fogja zavarni a korlátozás, mert ők mint az állam, illetve mint álcivilek fogják nyomni a maguk kis kampányát, így természetesen semmi szükség arra, hogy pártként vegyenek reklámidőben akárcsak egy percet is.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.08. 21:40:03

a finessz befejezi (vagy lefejezi?) a rendszerváltást, no

majd 60 oldalon keresztül indokolhatják, melyik szemétség melyik egyéb ország jogrendszerében van meg, esetleg kiadhatják "összesített választási trükkök" címen a félázsai piacon

aztán KÉNE a befogottorralisafinesszre cikkeket élesíteni :)

Jack Torrance 2012.11.08. 21:59:54

"CCCXLII"

kíváncsi vagyok, hánynál fogja a Mandiner kimondani azt, hogy ez már nekik is sok. Ábrázolható-e még az a szám római számokkal, vagy át kell térni az arab számokra?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.08. 23:39:05

"Egységes koncepció helyett miért kiszámíthatatlan csomagokban érkeznek a – ki tudja, hol szövegezett – szabályjavaslatok?"

van egyáltalán valami (bármi), amit nem a napi unortodox ihlet mámorában hegeszt a finessz?

gazdaság, oktatás, kotmányozás stb....

mondom: 8 év (22 év?) túl kevés volt a felkészüléshez, azokra a rohadt antiforradalmi okoskodó szakértőkre meg mi a fasznak hallgasson minden idők legeslegnagyobb formátumú szotyiköpködője

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.08. 23:54:52

@balint60:

és még van még másfél év telis-tele szerénységgel és alázattal

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.09. 00:00:21

@Pelso..:

majd észak korea elismeri a nép 140%-os részvételével összehozott 99%-os finessz győzelmet

más nem :)

de az persze a NEMZET szuverenitására rontás és jöhet aristo cikke "a szükséghelyzetről" (nem sokkal utána egy nato drón robban a háztetőjére)

Pelso.. 2012.11.09. 06:04:19

@Herr SturmLikudnik: S mi lesz másnap? Újra indul a félbe sem szakadt szabadságharc, naponta fényes győzelmekkel?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.09. 06:50:47

@Pelso..:

tomorrow never dies (just the country but hey, who cares? where is power, there is moneeeeeeey)

kerekes pereces 2012.11.09. 07:20:23

" Egységes koncepció helyett miért kiszámíthatatlan csomagokban érkeznek a – ki tudja, hol szövegezett – szabályjavaslatok?"
Mert ők ennyit tudnak. Ez a törvény is annyira lesz gránitszilárdságú, amennyire az alaptörvény. Amint jön egy kis új felmérés, hogy Bajnai, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Szolidaritás vagy bármi, ami nem Fidesz, kicsit is jobban áll, egyből módosítani fogják. Hiszen az alaptörvényükkel is ezt teszik. Saját maguknak írták, de máris nem tetszik nekik, mert a saját autoriter hatalmukat még úgy sem támogatja, ahogyan ők azt egy éve elképzelték. De nem baj, a mindig változó törvények a stabil jogrendszer legfőbb ismérvei, főleg a fejlett társadalmakban, ahol van GDP növekedés. Komolyan, kedves jobboldali, békemenetes szavazók, nem vesztek észre semmilyen összefüggést a GDP alakulása, az árak alakulása és a kormányzás között? Érdekes, én megéreztem, hogy 1-1 bolti vásárlás jóval többe kerül.

Steve the Great 2012.11.09. 08:01:01

@F. A. Hayek: Emlékezzünk olvtársam 2002-re. Talán az utolsó kampányestén az mtv-ben Orbánról egy klasszikus kampányfilmet adtak le (diadalmas zene, tomboló tömeg), Megyóról meg egy kritikai hangvételű dokumentumfilmet. Ennyit a várható egyenlő mércéről.

Terniak 2012.11.09. 08:59:38

@Steve the Great: Te még emlékszel 2002-re?

Hát nem hallottad az újkori történelem legnagyobb magyar politikai gondolkodójától (G. Fodor Gábor), hogy ez a fránya nép nem emlékszik soha semmire...????

Nem csak a választás területén kell homályos mozaikokból összerakni a FIDESZ elképzeléseit. Körbenézett már az országban a szerző? Oktatásügy, egészségügy, gazdaságpolitika, jogrendszer. Hogy csak néhány példát említsünk...

pcmci 2012.11.09. 10:21:59

milyen aranyos ez az álfelháborodás. azt azért gondolom ti is be fogjátok látni, hogy a politikai hirdetések csúnya rosszak, de a kormány dicsőségeit fényezni minden lehetséges médiacsatornán nemes közérdek lesz. üdv tündérországban, ahol minden szép és jó, leszámítva a köcsög balos libsi nemzetrontó hazaáruló zsidó ellenzékieket, fúúúúj.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.09. 11:14:56

Tisztelt Szerkesztőség!

Itt egy kitűnő jelölt az "Ilyen ország pedig nincs"-sorozat következő darabjára:

hvg.hu/itthon/20121109_schmitt_pal_se

Üdv: H. Hartland

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.11.09. 14:02:54

@Holger Hartland: Csak óvatos HH elvtárs, a végén ön is megkapja a gombás képet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.09. 16:52:53

@Pelso..:

semmiség unortodoxiában

ámde tessék a pozitívumot látni: minél nettóbb futóbolond és térségi kockázati tényező a felcsúti félázsiai, annál tutibb, hogy vész esetén "valahogy" félre lesz állítódva...

a szebb napokat megért viktátornak csak egy demokratúraparódiára fussa a leammortizált IQ-ból, a nyaloncok képességei meg... háááát... a kontraszelektáltak kontraszelektálásánál tart a holdudvar

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.09. 17:22:03

Ilyen ország pedig szintén nincs:

index.hu/belfold/2012/11/09/ki_hazudik_drogugyben/

Ez már kettő egy nap alatt, gyorsul a tempó.

Pelso.. 2012.11.09. 18:34:30

@Herr SturmLikudnik: Nem hinném, hogy lesz "valahogy". A kétharmad tényleg áll cövekként, szinte naponta látható.

Steve the Great 2012.11.09. 20:22:49

@Holger Hartland: Van ez tovább is, ezt olvashatjuk most pl. az indexen:
"Titkosan kapott negyedmilliárdot a Fradi
A Szerencsejáték Zrt. tíz évre titkosíttatná a dokumentumot, ami alapján ekkora adományt kifizetett. "
index.hu/gazdasag/2012/11/09/titokban_kapott_negyedmilliardot_a_fradi/

Illetve most éppen nem olvashatjuk, mert 404, reméljük nem vész el ez az érdekes cikk a NER szövevényes útvesztőjében.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.11.10. 11:48:05

@Kettes: miért? nem szállt meg az usa jópár országot mostanság?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.11.10. 23:36:11

@Kettes: Csak a líbiai ügyeik miatt bíróság előtt állhatna.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.11.11. 00:34:14

@gloire: És mi lenne a vád? Parancsot adott civilek meggyilkolására? Te egyébként észnél vagy?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.11.13. 15:46:58

"Hová tűnt a pénz?

Ezt Matolcsy György kérdezte múlt héten az elmúlt nyolc évvel kapcsolatban. De rossz hírem van a miniszter úrnak: az emberek már arra is kíváncsiak, hogy most hova tűnik.
Lássuk a részleteket!

Mert mit lát ma Magyarországon az adózó állampolgár? Megszorító csomagot megszorító csomag követ, mintha ez lenne a miniszter úr hobbija. A mondás szerint gyakorlat teszi a mestert – ebből most annyit látunk, hogy egyre gyorsabban sikerül újabb csomagokat előállítani, de a minőséggel még vannak bajok: a költségvetési hatásokat 40-50%-kal túlbecsülik. Akárhogy is, a megszorítások mértékét tekintve már régen sikerült lepipálni Bokros Lajost, aki azóta előre köszön Matolcsy miniszter úrnak.

És miközben sok száz milliárdos pluszterheket raknak az emberek vállára, és sok tíz milliárdos nagyságrendben nyesik le a legfontosabb rendszerek: az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátások, az elhelyezkedést segítő szolgáltatások támogatását, felmerül a kérdés az emberekben: jó, de akkor mire költ az állam? Hová tűnik a pénz?

Nézzük meg, milyen tételekre költik az adófizetők pénzét ezekben a válságos időkben, amikor stabilan csökkennek a reálbérek, amikor már négymillióan élnek létminimum alatt, és újabb százezrek csúsznak le a mélyszegénységbe.

Megvették például a MOL 21%-át 500 milliárd forintért, ami több pénz, mint az utolsó két, a növekedési lehetőségeket végleg letörő megszorító csomag bevétele. Mennyit hozott ez a befektetés? Egy fillért sem, sőt: 100 milliárd fölötti veszteséget okozott a közös kasszának.

Vagy nézzük a futballt! Nagyjából annyit költenek rá ezekben az években, amennyi pénzt kivonnak az oktatásból. Puskás Ferenc Stadion: 40 milliárd forint, debreceni stadion: 12,75 milliárd forint, FTC stadion: 12 milliárd forint, Felcsúti stadion: 1,75 milliárd forint, stadionbiztonsági rendszerek: 1,84 milliárd forint. Kieső állami bevételek a focira adott adókedvezmények miatt: 21 milliárd forint, ezen belül a Felcsútnak jutó támogatások: 2,8 milliárd forint, miközben a második helyezett Debrecen már „csak” 526 millió forintot kap.

Emlékeznek még, mi volt az elpocsékolt fejlesztési pénzek szimbóluma a Fidesz szótárában? A főtér-felújítás – ami helyett valóban sokkal jobban megéri munkahelyteremtő beruházásokra költeni. Ezek után önök a Steindl Imre programban a „Nemzet Főtere”, magyarán a Kossuth tér és környékének megújítására 23,4 milliárd forintot költenek. Megszépül tehát a képviselők munkahelye – ezt biztosan nagyra értékeli az a félmillió munkanélküli, akiknek a foglalkoztatását segítő programoktól, képzésektől nagyjából ennyi pénzt vontak el.

Évi 68 milliárdot költenek a botrányos közmédiára – ennek a pénznek a háromnegyedéből is sokkal jobb, pártszolgálati helyett valódi közszolgálati tévét, rádiót és hírszolgáltatást lehetne csinálni. 2,5 milliárd forint jut az egyenetlen tehetségű Fidesz-közeli művészeket pénzelő Magyar Művészeti Akadámiára, miközben például a sokszorosan bizonyított alternatív színházak a megszűnés szélén állnak.

Évi 10 milliárdot költenek a mémgyárakat a viccek alapanyagával ellátó Terrorelhárítási Központra – ez éppen akkora összeg, mint amit a segélyplafon bevezetésétől remélnek. Ehhez képest már szinte csekélység a Kövér László Országgyűlési Őrségére költendő 2,1 milliárd forint.

Csupán 200 millióba került, de igazán látványos pénzszórás volt az IMF-et nem létező dolgokkal vádoló közelmúltbeli reklámkampány. 300 millióból adják ki Kerényi Imre kurzuskönyvtárát – ebből a két tételből kijön az a pénz, amit zárolás címén vontak el a már így is kivéreztetett Mentőszolgálattól.

És nézzük a jövőt: már eddig is 12,7 milliárdot költöttek a paksi bővítés előkészítésére, de ha valóban felépülnének az új blokkok, akkor 4-5 ezer milliárd forintot költenek el a múlt technológiájára a jövő nemzedékek terhére. Ebből a pénzből egy emberöltőn keresztül lehetne finanszírozni a néhány év alatt megtérülő zöld beruházásokat, amik munkahelyeket teremtenek, csökkentik a rezsiszámlát és növelik a versenyképességet.

A további fölösleges, hivalkodó pénzszórás helyett a kormány forgassa inkább az LMP alternatív költségvetését, és bátran vegyék kölcsön az ott leírt javaslatokat! Fektessenek be az emberi tudásba, az egészségbe, és a jövőbarát, munkahelyteremtő zöld gazdaságba!

Napirend előtti felszólalás, 2012. november 13."

scheiringgabor.blog.hu/2012/11/13/hova_tunt_a_penz

Akkor esetleg a Bokros?
Ja, hogy ő ennek csak majd a harmadát tette meg, mint El'Tolcsy, III/II elvtárs?
Az más!
ÉRTEM ÉN! :)
süti beállítások módosítása