Rosseb bakák fiai
2012. április 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Rosseb bakák fiai

 

  „Aki a múltat ellenőrzi, az ellenőrzi a jelent; aki a jelent ellenőrzi, az ellenőrzi a jövőt is.” Legjobb hát, ha mások helyett mi magunk ellenőrizzük a múltat, legalább az annak hozzánk legközelebb eső, elérhető szeletét: családunk, felmenőink történetét. Nagypapájának Don-kanyarban íródott naplója indította családtörténeti kutatásra Lukács Bence Ákos történészt is. Egyetemista társával, Kovács Gézával nekiláttak, hogy megismerjék a somogyi katonák második világháborús történetét. A „rosseb bakák fiairól” már kiállítást és előadást is tartottak, s eközben egy blogon publikálják az egyre terebélyesedő dokumentumgyűjtemény érdekesebb darabjait, csak az emlékezésre, s nem a politizálásra koncentrálva.

  A blogon többek között dicsőséges bevonulásokról és keserves visszavonulásokról, Don-kanyarban történő pálinkafőzésekről és karácsonyozásokról, életrajzokról és kitüntetésekről, egyszerűen őszinte katonaversekről és kiszínezett hangulatjelentésekről, katonaéletről és -halálról olvashatunk. A szerzők azt kérik: ha bármilyen információnk van (visszaemlékezések, naplók, képek, levelezőlapok) egykori somogyi katonákról, osszuk meg velük a nagylajoskiralygyalogezred kukac gmail pont com-on, vagy a blogon.

  Mi mást is tehetnénk dédapáink és nagyapáink emlékezetére, mint hogy – ha még tehetjük – kikérdezzük őket, vagy ha nem, hát olvassuk történeteiket a régi időkről. Az öt számot megélt Rosseb híradó! felszólítását idézzük mindenkinek: „B a j t á r s ! Ha elolvastad add tovább, hogy más is olvashassa !”

A rosseb baka

(Írta: Fazekas György, honvéd, 220/18)

Megy a vonat zakatolva nagy  Oroszországba…
Tele van az véges végig jó rosseb bakáva’
Jajj lesz neked bolsi muszka, ha mi odaérünk
Mert nincs olyan ellenállás, melyet le nem győzünk

A jó rosseb bakát még a golyó sem fogja
Mert a mi nagy, jó Istenünk azt megoltalmazza
Imádkozik érte édesanyja drága kedvese
Hajrá hajrá rosseb bakák, hajrá csak előre!

 

*

  Szívesen várjuk a kommentekben olvasóink családi történeteit a felmenőik világháborús katonaélményeiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr444475286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 09:05:17

érdekes dolog, mikor buta kismajmok rácsodálkoznak az egykorvolt dolgokra.

teknős 2012.04.28. 10:44:22

Az én nagyapám hazajött a Don-kanyarból. Nekem személyesen beszélt az átélt élményeiről, a bajtársiasságukról és a hősiességükről.

JohnnyLillibrogida 2012.04.28. 12:41:44

Nekem Lali bácsi a Don-kanyar egyértelműen!

Anyai nagyanyám unokatestvére.

Kerékpáron járta meg a keleti frontot.
Nekem sose beszélt róla.

Jókedvű, vidám ember volt.
Idős korában is ragaszkodott hozzá, hogy bringán járjon.
Aznap is bringával ment haza, amikor elvitte álmában a stroke 80x évesen.

Nem tudom melyik alakulatnál volt.

Továbbmenve jó a blog is.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.28. 12:47:03

@jose maria padilla: a poszt szerzője még kamasz sem volt, amikor már saját családfáját kutatta és az időseket faggatta a régi időkről, úgyhogy nem nyertél, provókám.

egyik nagyapám vasúti tisztként szolgált a háborúban, másik viszont megjárta a keleti frontot, de nagy fogadalmakat téve végül hazaért családjához.

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.04.28. 13:10:10

@rajcsányi.gellért (ergé): egyik nagyapám a Donnál volt, a másik Hamburgban. Kemény sztorik, majd megírom őket, de ehhez idő kell meg kellő komolyság...

Alfőmérnök 2012.04.28. 13:19:17

@Alfőmérnök: Úgy látom, regisztrálni kell az oldalhoz.

Sára Sándor filmjéből részletek olvashatók itt:
www.konya.hu/Dokumentumok/SaraPergo.htm

Érdekességek a filmmel kapcsolatban:
magyar.film.hu/filmhu/magazin/pergotuz-kronika-sara-sandor-szakma-tanulmany.html

Bloodscalp 2012.04.28. 13:32:03

@teknős: @Susie Q: a horthy féle katonaéletről is meséltek? és hogy milyen volt hazajönni? jány gusztáv?
horthy megítélése akkor???

:)

smalladam 2012.04.28. 13:56:30

Nagymamám testvére tüzér szakaszvezetőként szolgált a szombathelyi III. hadtest 9. tábori tüzérosztályában, és sosem jött haza.

A III. hadtest volt a legtragikusabb és legheroikusabb sorsú alakulata a 2. hadseregnek. A doni áttöréskor a szovjetek bekerítettek és elvágták a hadsereg többi részétől, német parancsnokság alá került, ahol még hetekig kitartott a Donnál, azért is, mert a németek megtiltották a visszavonulást, de közben elvették a járműveit meg készleteit. Végül a hadtest parancsnoka, Stomm Marcell vezérőrnagy feloszlatta az egységet, aminek a maradéka áttört nyugat felé.

Józsit január 27-i dátummal nyilvánították eltűntté, vagyis az áttörés után még hetekig kitarthatott. Nem menekülve tűnt el: egy kitüntetés és egy előléptetés érkezett haza helyette.

Dédszüleim bekeretezték a képét és a kitüntetését, és kitették a házuk falára. De miután az ötvenes években kulákká nyilvánították őket, egy húsrejtegetési feljelentés miatt bűnjelként elkobozták a képet, amit a rendőr "fasiszta katona képét őrizgeti a kulák!" felkiáltással hordozott végig a falun (ahol csupa háborúban elesett "fasiszta" katonafiát sirató kulákcsalád élt).

A vádat végül ejtették, de nem adták vissza a képet, pedig a család tagjai emiatt többször is elutaztak a nem olyan közeli zalaegerszegi rendőrkapitányságra.

Józsi tehetséges földműves volt, bikát nevelt, rózsát nemesített és nagyanyám szerint mindig nagyon elegánsan öltözött. Egy szomszéd faluból való lányt szeretett, bár módos parasztcsaládja nem annyira örült a kevésbé jó háttérrel rendelkező lánnyal való kapcsolatnak. A lány viszont még évekig várta őt haza, és mikor már biztos volt, hogy nem jön, akkor sem ment hozzá más férfihoz, hajadonon öregedett meg.

*

Ez az én (egyik) történetem, remélem hogy még lesz módom részletesebben is megismerni, amit lehet, és elutazni abba a városba, ahol a dokumentumok szerint eltűnt.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 13:57:22

@rajcsányi.gellért (ergé):
mondtál valami olyat ami ellentmond az érzésemnek a buta kismajmokról? hogy már mégkisebb majom korában is? attól okosabb nem lesz. árulókám.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 13:59:15

@smalladam:
na, a józsit köpöd szemen naponta az életeddel.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 14:02:19

uraim, valamint ergék és ádámok is. maguknak nincsen joguk háborús hősökre /vagy tetszés szerint áldozatokra/ emlékezni ájtatos pofával.
mai idő szerit háború van. maguk ennek a háborúnak az árulói.
jobb ha tudják.

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.04.28. 14:16:59

@jose maria padilla: nézze, optimistábban is fel lehet fogni a dolgot: ha újra és újra átgondolják ezeket a történeteket, talán tanulnak belőle valamit.

Ezt az árulós dolgot kifejtené nekem egy kicsit bővebben, ha megkérhetem?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.28. 14:31:23

OFF @jose maria padilla: mint e blogban és blogposztban házigazdai minőségem, és az őseim iránti tisztelet miatt inkább nem kommentálom itt, hogy beleszólsz abba, hogyan emlékezzek saját családomra és mások felmenőire, s miként minősítesz minket egy ennél sokkal többet érdemlő téma megvitatása helyett. get a life.

ON.

kispufi 2012.04.28. 14:46:09

már kinek és miért is ne lenne joga a saját múltjához, és arra a saját belátása szerint emlékezni? igenis, nagyon érdekel engem is, a saját családomé mindig is, és hadd érdekeljen másoké is, adott esetben padilláé is. részemről ennyit a vitáról, meg a polgárháborús retorikáról.
amúgy még anyit, Fekete István a Ballagó időben már az I. vh-s somogyiakat is rosseb-ezrednek nevezi. miért rosseb a somogyiak neve?

tistedur 2012.04.28. 14:49:03

@rajcsányi.gellért (ergé): se szép, se okos nem lehetsz, ne húzd fel magad rajta, nem ér annyit. süt a nap, jó idő van, inkább ennek örülj :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 14:50:58

@rajcsányi.gellért (ergé):
off dehogy szóltam bele. pusztán minősítettelek titeket. ennek ellenére mindenki úgy emlékezik, ahogy csak össze tudja egyeztetni az életével
on

tistedur 2012.04.28. 14:51:18

@kispufi: állítólag sokat "rossebbeztek" "vigyen el a radai rosseb", ahogy mifelénk mondják :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 14:55:25

@Susie Q:
nem gondolják át. bűnös/siralmas/értéktelen életüket mártják meg időnként a család és mások tragédiáiban. "mámma megemlékeztem nagypapiról, máris rendesebb ember lettem"

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.04.28. 15:08:38

@kispufi: ezt találtam:

Rosseb-ezred

"A rosebb egye meg" - szoktuk mondani mérgünkben, kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy a szó a magyar hadtörténet egyik legnagyobb áldozatát vállaló honvéd ezred elnevezéséből ered. Somogy megye székhelyén, Kaposváron kapta az első világháborús, "44-es sorgyalogezred" a rosseb melléknevet. Weisz Ernő adatai szerint a „Rosseb-ezredben” összesen 51 ezer 693 fő szolgált a világégés során. Kiss Balázs szerint a háború folyamán végig 3500 körüli volt az ezred létszáma, amelyet a szerb fronton egyszer, az orosz fronton pedig tizenegyszer kellett teljes létszámra feltölteni. Andrássy Antal az első világháború után úgy fogalmazott, hogy ilyen hatalmas veszteséget a magyar hadtörténetben egyetlen ezred sem szenvedett el. Illyés Gyula is megemlékezik a Rosseb ezredről: a Puszták népében az író arra hivatkozik, hogy a háború kezdetén négy hónap alatt négyszer semmisült meg az alakulat, és négyszer támadt fel. Kamaszkorunk kedvelt írója, Fekete István a másik neves író, aki a Rosseb-ezredhez kapcsolódó kijelentéseket tesz műveiben. Kiss megjegyzi azonban, hogy Fekete István inkább az ezred másik nevét, az Albrecht főhercegre utalót használja elsősorban. A rosseb ragadványnevet a katonák büszkén vállalták: az ezred jelvényén egy szuronnyal és koszorúval díszített „Csak előre rosseb!” felirat volt olvasható. 1918-ban feloszlatták az alakulatot, 1919-ben azonban dandárként harcoltak egyes egységei a románokkal és a csehekkel.
(forrás: www.vedvonal.info/index.php/publicisztika/318-elfelejtett-hadosztalyok-tarsadalmi-szervezetek)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.28. 15:13:26

@jose maria padilla: És akkor milyen élete lehet azoknak, akik váltakozó álneveken provokálják reggeltől estig az értéktelen életűeknek titulált házigazdákat, azok saját felületein. :)) Persze ha valamilyen sérelem éri a nickedet, máris kérlelőbb, érzékenyebb arcodat mutatod felénk ;) Téma részemről lezárva, vár Somogyom és a Balaton partja.

@kispufi: a rossebezés rendes somogyi káromkodás, kevés különös ismertetőjegyünk egyike :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.28. 15:14:09

„Aki a múltat ellenőrzi, az ellenőrzi a jelent; aki a jelent ellenőrzi, az ellenőrzi a jövőt is.”

ez milyen hülye mondás, fészbukra való, vagy a picsogásgenerátorba.

ez én egyik nagyapám Erdélyben lőtt meg egy románt, mikor őrségben volt.
másik nagyapám leventeként bejárta Európát, de sehol nem harcoltak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.28. 15:15:32

@kispufi: a rosseb somogyi ősi káromkodás, te nem használhatod!
csak a somogyiak, értem?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.28. 15:16:46

@jose maria padilla: jól mondod, emellett labancok is.
pfúj. hát azok nem is magyarok

tistedur 2012.04.28. 15:17:22

@rajcsányi.gellért (ergé): a rossebb rendes dunántúli, elsősorban dél-dunántúli káromkodás :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.28. 15:48:22

@Susie Q:
a nick? hát az kemény csávó. az animátora, mármint jómagam, pedig egy joviális, kedves ember. :)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.04.28. 22:49:49

@jose maria padilla: Ha nem vette volna észre, a Vezénylő Tábornok is árulóvá vált (IMF a barátunk). Az lesz a legjobb, ha az őrmestert végleg nyugdíjba küldi, és felvesz egy japán nevet.

@rajcsányi.gellért (ergé): Ha vették volna a bátorságot, hogy megnyilvánuljanak MAK ügyében, ill. a bolsi patkányt kitették volna a hóra, akkor most nem lenne olyan egyszerű provolkálni magukat.

egy_vélemény 2012.04.28. 23:26:31

Hát, kedveskéim, ez a szomorú helyzet.

Amennyi és amilyen gondolatébresztő hsz keletkezett, az alapján bátran megállapíthatjuk, hogy a halottak többé nem beszélnek. Nem nemzettek, nem neveltek gyermekeket, nem dolgoztak, nem is szenvedtek többé ebben a nyavalyás életben.

Óvatosan még azt is megkockáztatnám, túl jól sikerált az írtás.

Nekem két kezem kevés ahhoz, hogy családom veszteségeit összeszámoljam. Mert még beszélni sem mertek, akik túlélték, mára pedig elhaltak javarészt.

Ennyi az örökségem...és akkor megint felteszem kedvenc kérdésem:
hol vannak a magyarok, gyerekek?
Hová lettek?

egy_vélemény 2012.04.28. 23:35:01

Szeretnélek megkérni valamire titeket:
Nézzétek meg végig ezt a katonadalt.
Figyeljétek meg gondosan, milyen arccal énekelnek, tapsolnak.
Számoljátok meg, hanyan mosolyognak, örvendeznek.
Gondolkodjatok el, vajon miért állt föl a közönség?

www.youtube.com/watch?v=Ya3Jt_Q4I4Q

Ez a korosztály már a háború vége után született.
Hová lettek a többiek?

Jó éjszakát Mindenkinek!

egy_vélemény 2012.04.28. 23:43:23

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

Így, ezzel a módszerrel nem fog menni, egy működő országot összekalapálni.
Túl nagy volt az emberveszteség, a további gyepálással még a maradék is elvész.

Vagy megtanulják az írástudók egymást is emberszámba venni, vagy teljesen elpusztulunk.

Lehet rangsorolni, lehet választani.
De azt gondolom, abból a fene nagy indivi dualizmusból kicsit alább kéne adni.

hoplita 2012.04.29. 08:18:20

@jose maria padilla:
Pont valami hasonlót akartam írni....megelőztél.
Elfajzott, korcs utóda a nemes vérnek..:(

Alfőmérnök 2012.04.29. 08:34:08

@Lavrentyij Pavlovics Berija: "Ha vették volna a bátorságot, hogy megnyilvánuljanak MAK ügyében, ill. a bolsi patkányt kitették volna a hóra, akkor most nem lenne olyan egyszerű provolkálni magukat."

Gondolom a dolog elévülésében-elfelejtődésében bíznak. (v.ö. "Előbb-utóbb megunják, hazamennek.")

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.29. 10:51:50

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
és ezt nem nevezném provokációnak. ez emlékezetkultúra.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.29. 10:53:23

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
miért? az imf nem a barátunk? hát a mi bankunk nem? és úgy néz ki, hogy tévedtem. a vezénylő tábornok, bizony bal lábát sárközi fején nyugtatva fogja szájbavizelni merkel asszonyt :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.29. 10:56:55

@Alfőmérnök:
pedig amíg ki nem tiltanak, el nem kezdik a cenzúrát, erre emlékezni fognak.
engem speciel hidegen hagy ergé nagypapája, rég volt, tán igaz sem volt, meg más folkszbundista is pórul járt. engem jobban érdekel az úrfi mak ügyi tevékenysége. ha a család minősége mögé bújik, majd letépem róla a családparavánt, és a fülébe ordítom: maaaaak! :)

Alfőmérnök 2012.04.29. 11:46:40

@jose maria padilla: Ha minden jól megy, az eset powerpoint prezentációk témája lesz etika órákon. :)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.04.29. 16:39:24

@egy_vélemény: Magyarországól már nem lehet működő országot összerakni.

@Alfőmérnök: Nem felejtünk!

@jose maria padilla: Muhaha. Inkább őt fogja a végén seggberakni Kohn-Bendit.

Wahula Jakab 2012.04.29. 17:49:13

@jose maria padilla: B+!Te nemcsak ratyi vagy hanem kretén is.

2012.04.29. 20:25:22

És aki annak idején kihajtotta őket az orosz télbe, az most teret kap Gyömrőn. Idáig süllyedtünk.

fremskritt (törölt) 2012.04.29. 20:34:39

@iii: jó hogy vannak ilyen közös pontjai a lömpnek meg a munkáspártnak, csak az összefogással hozhatjátok vissza a köztársaságot

2012.04.29. 20:37:26

@Fremskritt: Nem csak a munkáspártnak, hidd el. A lényegre tapintottál rá, jelentős mértékben. Nyilván egy ilyen egyezés mindent megmagyaráz. Ellenérvre nincs szükség.

fremskritt (törölt) 2012.04.29. 20:59:30

@iii: ellenérv: nürnberg. minden mocskos vádra.

teknős 2012.05.10. 12:13:00

@Bloodscalp: Igen, mesélt. Nagyapám huszár felderítő volt. A parancsnokok számára a ló nagyobb érték volt, mint az ember. De ők vigyáztak egymásra és azt is tudni lehetett, hogy kinél sanszos a halál. Nyugtalanul és fejetlenül viselkedő bajtársai nem tértek haza. Bár a sűrejébe nem került be, mert leterítette a tífusz és egy kijevi pajtakórházból jött haza...

Horthyról nem beszélt negatívan, bár nem is foglalkoztunk a személyével.
süti beállítások módosítása