Összekapaszkodásokról és bűvkörökről (Szentesi Zöldi László) – Mi a jobb? I.
2012. április 24. írta: Redakció

Összekapaszkodásokról és bűvkörökről (Szentesi Zöldi László) – Mi a jobb? I.

  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Szentesi Zöldi László (Magyar Hírlap) írását olvashatják.

 

   A Mandiner szerkesztőségi felkérése, hogy fogalmazzam meg gondolataimat a magyar jobboldal elmúlt tíz évéről, roppant elgondolkodtató, már csak azért is, mert magyar jobboldalként az elmúlt tíz esztendőben a Fidesz-KDNP politikája és annak gazdasági-szellemi holdudvara intézményesült. Ebben látom a legfőbb változást a 90-es évekhez képest: Orbán Viktor kiterjedt, példátlanul sikeres néppártja magába szippantotta az árnyalataiban hasonló mozgalmakat, csoportosulásokat. Ha az összekapaszkodás elmarad, 2010-ben nincs kétharmad. Másfelől az új helyzet azt is jelenti, hogy Orbán Viktor személyes elgondolásai, ízlése, világnézete akadály nélkül söpör végig az új többségen, vagyis lényegében egy politikus – és a hozzá legközelebb állók – irányítják azt a különös konglomerátumot, amit tehát tíz esztendeje új magyar jobboldalnak nevezünk.

  Thomas Carlyle alighanem elégedetten nyugtázná, hogy híres esszésorozatának központi tétele ismét bebizonyosodott, és a nagy formátumú politikus személyisége rávetül az egész korszakra. A hazai jobboldalon lényegében így történt: a polgári Magyarországnak a miniszterelnök szabott fazont. Ezzel az egységesítéssel ugyanakkor a Fidesz-KDNP támogatói köre lényeges árnyalatokat, különvéleményeket vesztett. Jelenleg csekély a jelentősége, de azt hiszem, ha a Fidesznek holnap új műsorhoz új férfi kellene, úgy járnának, mint 2002-ben: akkor a bukott választás után csakhamar kitűnt, hogy egyedül 
Orbán Viktor támogatottsága, kapcsolatrendszere, karizmája kecsegtet az újrakezdés reményével. 2002 fontos tanulsága, hogy a Fidesz vezérkara elsősorban csapatként erős, egyéni lehetőségeik az erős elnök mellett eltörpülnek.

  A központosítás a sajtóban és a gazdaságban is tetten érhető: mindkét területen hatalmas hátránnyal indult a magyar jobboldal, de aztán fontos kormányközeli hídfőállások épültek ki. A magyar sajtópiac lényegében kiegyenlített, a világháló megjelenése eljelentéktelenítette a hagyományos sajtótermékek példányszámát, országos elterjedését, lefedettségét. A hírmonopólium megdőlése kétségkívül a jobboldalt erősítette az elmúlt tíz esztendőben, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a legutóbbi parlamenti, helyhatósági és időközi választásokon a polgári oldal hatékonyabban, tervszerűbben használta a kommunikációs forradalom eszközeit. A gazdaság kétségkívül a polgári kormány Achilles-sarka: látványos hibák, átlátszó ügyletek és felesleges erődemonstrációk csorbítják a hitelességét, és félő, hogy a munkahely-teremtési nehézségek miatt Magyarország legnehezebb sorsú régiói a szociális demagógia áldozatává válhatnak.

  Még Helmut Kohl hívta fel Orbán figyelmét arra, hogy a klasszikus néppárt vezetőjének különös gondot kell fordítani arra, hogy tőle jobbra ne álljon komoly, szervezett parlamenti erő. Magyarország azonban nem Németország – a Gyurcsány-korszak égre kiáltó botrányai és a társadalmi feszültség megszülte a tizenhét százalékos Jobbikot. Bár azt gondolhatnánk, a polgári oldal jobboldali monopóliumát a semmiből kinövő protestmozgalom megingathatja, erre semmi jel nem utal. A Fidesznek még szerencséje is van a Jobbikkal: az új választójogi törvény azt sejteti, sok helyütt éppen a Jobbik billentheti majd a mérleg nyelvét a Fidesz javára, tekintve, hogy velük senki sem lép választási együttműködésre, ahhoz viszont elég sok szavazatot gyűjthetnek, hogy a formálódó baloldali blokk – bármit is értsünk ezen 2014-ben! – esélyeit elrontsák.

  Sokakkal ellentétben nem gondolom, hogy a szimbolikus törvényalkotás és a nemzeti egységre törekvés ártott volna a magyar jobboldalnak. Az atomjaira hullott, kiüresedett és lerongyolódott Magyarországon, de ijesztő gyorsasággal asszimilálódó kárpát-medencei honfitársaink számára is egyfajta nemzeti minimum szükséges. Magától értetődő, hogy a parlamenti kétharmad diktálja a forgatókönyvet, miután a baloldalnak nincs mit mondania ezekben az ügyekben. Az állampolgársági törvény nemcsak történelmi jelentőségű, de ténylegesen is egymáshoz fűzi a világ magyarságát. Az új alkotmány szintén fontos mérföldkő, nagy kár, hogy operettesre sikeredett a népszerűsítése - sem az alkotmány szelleme, sem az ügy komolysága nem indokolta az olcsó és népszerűséghajhász
megoldást.

  Nem hiszek a jobboldali nemzedékváltásban és generációs különállásban. Minden nemzedéknek akadnak hasznos, használható és egészen haszontalan tagjai. A jobboldali politikai életben vagy sajtóban újabban feltűnt fiatalok magától értetődően nem alkothatnak külön csoportot, hiszen kizárólag közös életkoruk és egzisztenciális igényeik fűzik össze őket. Abban a pillanatban, amikor integrálódnak a maguk szaktudása, irányultsága alapján, vége a nemzedéki együttműködésnek. Mi is így jártunk, és nyilvánvalóan így járnak majd a mai harminc körüliek is. Ennek ellenére rokonszenvvel figyelem a jobboldali szellemi műhelyekben dolgozó fiatalok munkáját, legyenek képviselők vagy újságírók, mert számos új szempontot, kritikát fogalmaznak meg.

  Hogy mit hoz a jövő, magától értetődően nem tudhatjuk, de jó volna, ha tovább oldódnának a görcsök a jobboldalon. Nagyon fontos az is, hogy a hagyományos, klasszikus műveltséget sajátítsák el, hordozzák a nemzeti felfogású magyarok. Jó volna kikeveredni a pártpolitika bűvköréből, és többet munkálkodni a magyar kultúra javára. És bárhogyan is alakuljon a helyzet, minden pillanatunkat annak az eszménynek kell áthatnia, hogy egy hazánk van, és nekünk kell valamiképpen új irányt, ízlést szabnunk. Nem azért, mert mások a maguk módján nem kívánnak jót az országnak, hanem azért, mert hitem szerint a magyar jobboldal a legjobban beágyazott, történelmi hagyományainkat leginkább beteljesítő, a magyarság egészét talán legjobban kifejező tábor, felfogás, politikai közeg, és ez alighanem így is marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr414468120

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kommunista Keresztapa 2012.04.24. 11:11:47

    "Orbán Viktor és Csányi Sándor kézfogása a bankvezetőkkel való találkozáson. Orbán az összes bankárral csak kezet fogott, a meghajlás csak Csányinak járt...."          "amikor a kormány p...

Trackback: A győztes mankurt 2012.04.24. 10:16:25

    A győztes mankurt (T. I.)   Ugar után lápban állunk Sose látott ilyet Pártunk Sose néztünk bele a Napba: A város címzetes bolondja!   Én ezekről a semmit tudtam. Soha, soha nem gondoltam Belerúgtam joggal persze mert...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.24. 09:33:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yossarian1 2012.04.24. 09:59:56

Az ország érdekében is csak remélni tudom,hogy nem ez a magyar jobboldal szellemi színvonala......

sisszi 2012.04.24. 10:05:52

nagyon nagyon kemény ez mélyről jövő kádárizmus:
" Minden nemzedéknek akadnak hasznos, használható és egészen haszontalan tagjai. "
"Abban a pillanatban, amikor integrálódnak a maguk szaktudása, irányultsága alapján, vége a nemzedéki együttműködésnek."
"a magyarság egészét talán legjobban kifejező tábor, felfogás, politikai közeg"

Robinzon Kurzor 2012.04.24. 10:16:13

Jó, hát végül is a T. Szerzőnek ez jutott eszébe a címről, rendben.

Csak lépjünk már tovább, mert ez szánalmas, ennél sokkal jobb és okosabb arcok vannak az ún. jobboldalon.

Pelso.. 2012.04.24. 10:19:48

Legalább ne elsőnek raktátok volna be Szentesit, inkább elbújtatva a sorozat közepére, max. kétmondatosra.

marko11 2012.04.24. 10:19:49

@sisszi: A mélyről jövő kádárizmusnál csak a , még mélyebb (még aljább!) "demokrácia" és "szabadság" a keményebb!
Igen! Ez egy igen-igen kemény világ! (Európa Kiadó)...és egyre keményebb!

debreceni.blog 2012.04.24. 10:28:40

Közben pedig összekapaszkodva épül szépen a saját gazdasági birodalom….
„Debrecenben is terjeszkedik a köztudottan jobboldali „kedvencnek” számító magyar üzletlánc, a CBA-csoport. Eddig 8 üzlete van a városban, de már a Vénkertben is kinézett magának egy ingatlant. Amit, persze, a helyi képviselőktől meg is kap majd. „www.vagy.hu/tartalom/cikk/2141_cba_helyezkedni_tudni_kell

sisszi 2012.04.24. 10:30:16

@marko11: a kádárizmust dicsőítéséhez az Európa Kiadót elővenni, nem akármilyen cinizmusra vall. da ha már őket idézed, én inkább a "birodalom visszavág" számot raknám a bejegyzés végére

takács bálint (törölt) 2012.04.24. 10:36:11

tippelek:

h&h: 20%
mszp: 10%
lmp: 5%
dk: 2.5%
civilek ... 2.5%
----
ellenzék (baloldal): 40%

fidesz-kdnp: 20%
----
kormány: 20%

jobbik: 10%
----
szélsőjobb: 10%

nem szavazott: 30%

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.24. 10:39:01

hát, faszikáim, ez elég lapos megmondás lett.
ha a szerkesztőségnek az a célja, hogy demonstrálja, hogy a saját és a konzi környékén összehordott műmájer, iskolaszagú kis seggfejeknél csak ostobábbak vannak a "konzi" oldalon, hát jól indul a sorozat.

Hispan07 2012.04.24. 10:48:50

@Tilikov: Szerintem az elmúlt két év rengeteget ártott a fidesznek és/vagy a jobboldalnak, bár ez majd csak két év múlva fog kiderülni. Az elmúlt két év két csoportnak jött igazán jól: a fidesz felsővezetői körének és az "elmúltnyócév" haszonlesőinek.

2012.04.24. 10:53:12

Abszolút igaza van Szentesi Zöldinek, nem tudom mit pocskondiázza itt le ez a sok bélféreg?!

Olvasd el és mondj érveket ellene, te paraszt, ha nem értesz vele egyet. Ám az, hogy "ez egy barom!" meg "ez mekkora idióta!" az a közhiedelemmel ellentétben, nem számít premisszának.

tarackos 2012.04.24. 11:02:43

"...a polgári Magyarországnak a miniszterelnök szabott fazont..."

Orbánnak nincs köze a polgári Magyarországhoz, az csak egy szlogen volt a sok közül...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 11:06:56

"magyar jobboldalként az elmúlt tíz esztendőben a Fidesz-KDNP politikája és annak gazdasági-szellemi holdudvara intézményesült"

ezt mondja egy igazi pártkutya, érvényesült vagy érvényesíteni próbálták csak?

"Orbán Viktor kiterjedt, példátlanul sikeres néppártja"

el fog jönni az idő, meglátjátok, hogy ugyanúgy kiesik a parlamentből ez a primitív posztkommunista besúgópárt, mint ahogy az MDF és ahogy az SZDSZ. pontosan azért, mert a fidesz hazug, ideológiailag hazug, az MSZP-DK meg tudja tartani a prosztó szavazóit, ugyanúgy prosztó az MSZP ahogy a szavazói, de a fidesz ->lényegében<- más, mint a szavazói.
megmondtam, 2-3 éve azt is hogy el fog jönni az idő, amikor csak a csőcselék, a buták, az informálatlanok fognak szavazni csak a fideszre, ez is beteljesedett.

"Orbán Viktor személyes elgondolásai, ízlése, világnézete akadály nélkül söpör végig az új többségen"
"a nagy formátumú politikus személyisége rávetül az egész korszakra"
"egyedül Orbán Viktor támogatottsága, kapcsolatrendszere, karizmája kecsegtet az újrakezdés reményével"

bögre! vagy egy kis csemege jár a gazditól ezért. jól van zöldike, ügyes, pitizz, lábhoz. hozd vissza!

"fontos kormányközeli hídfőállások épültek ki"

simicska a közgépben, világos. zöldbárók, maffiacsoportok. simicska orbán osztály- és szobatársa volt, ez az osztály olyan jól teljesített, biztos jó tanáruk volt.

"A magyar sajtópiac lényegében kiegyenlített"

lényegtelenében pedig ugyanazt mondják, csak néha egymásnak esnek az oszd meg és uralkodj alapján, de mindegyik eu-párti, mindegyik megszorítás-párti, mindegyik hallgat a külföldi gazdasági utasításokra, ergó hazaáruló az összes. mindegyik védi a kommunistákat, csak a fideszes néha még támadja is a komcsikat, csak mikor lényegében kéne támadni őket, akkor a fideszes (média) kiskutyaként nyűszítve hátraszalad és hátára fekszik, szabaddá téve a mellkasát.

"félő, hogy a munkahely-teremtési nehézségek miatt Magyarország legnehezebb sorsú régiói a szociális demagógia áldozatává válhatnak."

a szociális demagógáért nem kell a szomszédba menni egyik nagy pártnak se
a fidesz amúgy milyen munkahelyeket akar teremteni? behozni a multikat és cselédnépet akar csinálni az országból, ezt írják elő neki, ezt is teszi. nem is csinálná mondjuk magától se máshogy a primitív törpe.

"a Gyurcsány-korszak égre kiáltó botrányai és a társadalmi feszültség megszülte a tizenhét százalékos Jobbikot."

ha jó az ellenzék, nincs szükség Jobbikra, de a fidesz megalkotta az egyenruhás bűnőzést, tehát nem is ellenzék, hanem ugyanazt csinálja, mint az mszp.
a gárdisták a társadalom fehérvérsejtjei, ha a rendőrség korrupt és lusta és nincs is, akkor a társadalomnak joga van megvédeni magát! ennek kitermelődése a Magyar Gárda, mely a csendőrség alapja lehetne vidéken. ebben az országban rendnek kell lennie.

"tekintve, hogy a jobbikkal senki sem lép választási együttműködésre"

nyilván, mert nem a látszatellenzék részei, hanem valódi alternatíva a zöldbárók, maffiák és hazaruló pártok között

"Az állampolgársági törvény nemcsak történelmi jelentőségű, de ténylegesen is egymáshoz fűzi a világ magyarságát. "

az igazi magyar az soha nem érthet egyet trianonnal, ezért revizionista. erre törekszik és törekednie kell, ha egy csepp magyar vér folyik is az ereiben, hiszen őseink vérüket adták azért a földért, nekünk pedig tisztelnünk kell ezt a cselekedetet és azt a földet.

"jobboldali politikai életben vagy sajtóban újabban feltűnt fiatalok magától értetődően nem alkothatnak külön csoportot, hiszen kizárólag közös életkoruk és egzisztenciális igényeik fűzik össze őket"

orbanviktor.hu

"jó volna kikeveredni a pártpolitika bűvköréből"

na, ezeket ki is írta?:

"Orbán Viktor személyes elgondolásai, ízlése, világnézete akadály nélkül söpör végig az új többségen"
"a nagy formátumú politikus személyisége rávetül az egész korszakra"
"egyedül Orbán Viktor támogatottsága, kapcsolatrendszere, karizmája kecsegtet az újrakezdés reményével"

szolgalelkű ez a szentesi, biztos a nagyapja is újságíró volt, és ugyanezt írta rákosiról, fejlődik a család, onnan örökölte szentesi a "a hagyományos, klasszikus műveltséget"

"Jó volna kikeveredni a pártpolitika bűvköréből, és többet munkálkodni a magyar kultúra javára"

ezt mondtad l simonn lászlónak is?
kkbk.blog.hu/2011/03/29/szilagyi_gyorgy_interju

"a magyar jobboldal a legjobban beágyazott, történelmi hagyományainkat leginkább beteljesítő, a magyarság egészét talán legjobban kifejező tábor, felfogás, politikai közeg, és ez alighanem így is marad."

így gondokodott a liberalizmusról kóka, kuncze, pető, eörsi és bauer is.
amúgy meg:
kkbk.blog.hu/2012/04/21/a_keresztapa_9

Geo_ 2012.04.24. 11:10:03

"egyfajta nemzeti minimum szükséges"

Hogy nem szakad le az ég...

marko11 2012.04.24. 11:20:12

@sisszi:
Ha már cinizmus és birodalom:
akkor most megtapasztalhatjuk, hogy milyen is az a szabad világ, az a demokratikus pénzbirodalom!
Hogy milyen is? Cinikus! (Méghozzá: korábban soha nem gondolt mértékben!)
Ja, és a tények, tények. Nem pedig dicsőítés.
Az persze talán nem véletlen, hogy a mai napig hiányzik a Kádár rendszer korrekt elbeszélése.
Talán nem véletlenül. A Kádár-rendszer hazug narratíváján alapszik ugyanis a hazug rendszerváltásunk.

P.S.: Örvendek, hogy ismered (és szereted!?) az Európa Kiadót. Ugye milyen döbbenetes, hogy ma is milyen élők a szövegei?
Lásd pl.
liget.org/cikk.php?cikk_id=2451

marko11 2012.04.24. 11:22:01

@marko11:
Bocs, most látom, hogy ez nem a teljes cikk. Abban bőven idéz a szerző Európa Kiadót.

Vén Csataló 2012.04.24. 11:34:28

Mielőtt bármit hozzáfűznék a tárgyhoz, azt szeretném elmondani, hogy nagyon köszönöm a Mandinernek, hogy belefogott ebbe a beszélgetésbe.
Rengeteg kormánypártiak által megfogalmazott kritika van, amit sehogy se lehet becsatornázni, ami sehogy sem találja meg az útját a választott képviselők felé.
Ez az ötlet jó kezdeményezésnek tűnik, hogy végre a felszínre kerülhessenek ezek a vélemények is.

Kieran Hayes 2012.04.24. 11:37:34

Na es kivel folytatjuk? Bogar Laszloval? Kerenyi Imrevel?

Apeiron (törölt) 2012.04.24. 11:44:37

"Nagyon fontos az is, hogy a hagyományos, klasszikus műveltséget sajátítsák el, hordozzák a nemzeti felfogású magyarok. Jó volna kikeveredni a pártpolitika bűvköréből, és többet munkálkodni a magyar kultúra javára. "

Nyílt beismerése annak, amire minden józan gondolkodású értelmiségi már régen rájött: a magukat polgári oldalhoz tartozónak vallók nagy része egy kulturálatlan, műveletlen tahó, ismeretei mind a magyar, mind az egyetemes kultúra terén a zéróhoz konvergálnak. Gondolkodási képességeik pedig... Hát, tessék körül nézni!

Apeiron (törölt) 2012.04.24. 11:49:52

körül nézni -> körülnézni

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.24. 11:54:32

@Holger Hartland:
Marpedig mondott tenyallitasokat is.
Ezt itt peldaul:

"Jelenleg csekély a jelentősége, de azt hiszem, ha a Fidesznek holnap új műsorhoz új férfi kellene, úgy járnának, mint 2002-ben: akkor a bukott választás után csakhamar kitűnt, hogy egyedül
Orbán Viktor támogatottsága, kapcsolatrendszere, karizmája kecsegtet az újrakezdés reményével. 2002 fontos tanulsága, hogy a Fidesz vezérkara elsősorban csapatként erős, egyéni lehetőségeik az erős elnök mellett eltörpülnek."

Ez nagyon fontos allitas. Nem allit kevesebbet, mint azt, hogy a jobboldal=Fidesz es a Fidesz csak Orban vezetesevel tud gyozni. A tobbiek csupan segitenek neki ebben. Es ha 2014-ben esetleg a Fidesz veszit, akkor is igy marad.

Ez mondjuk nem meglepo egy olyan embertol, aki konkretan a fizeteset es minden mast is azert kap, mert Orban hu szolgaja, vagyis teljesen ki van szolgaltatva a Fidesz Inc.-nek. Viszont latni kell, hogy a Fidesz ma gyakorlatilag ilyen emberekbol all. Ezert szoktam mondani, hogy a Fideszbol nem lehet csak ugy kilepni.

Zb74 2012.04.24. 11:54:38

@takács bálint: Egyrészt nem világos, hogy a hozzászólásodnak mi köze a bejegyzés témájához. Másrészt ha már ezt így idekörmölted (-másoltad), érdekelne, hogy a jelenleg csak alapítvány és blog formájában létező h&h - amelynek épp ezért nincs is tagsága, aktivistahálózata stb., ráadásul az ismertebb arcai sem csináltak végig egyetlen választási hadjáratot sem - ugyan mitől szerezne húsz százalékot?

mkati 2012.04.24. 11:56:03

Ez a karizmatikus, nagy formátumú, stb. vezetőnk azért nem annyira nagy formátumú, stb, hogy figyelembe venné azt a tényt, hogy a minden körülmények között is mellette kitartó bő 1 millió emberen kívül van még kb. 7 millió itt élő magyar ember, akik nem értenek vele egyet! És ebből a "maradványból" sokan vannak jobboldali (igazi jobboldali!) felfogásúak, és keresik a vezetőjüket - de nem találták még meg. Tudja ez az újságíró, mit jelent a jobboldali értékrend? Szerintem lövése nincs erről

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 11:56:27

@spinat: ez így van!
@Counter: aki jobb, az fideszes! ez ilyen egyszerű

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 11:59:00

@marko11: és ez mit jelent? most akkor visszakéne vennie a nyugatnak az arcából?
vagy akkor az itteni 2/3-nak kéne nem teljesíteni az ő akaratukat? az itteni 2/3 miért is nem a népesség legalább 2/3 -t képviseli? vagy te úgy látod azt teszik?

az hogy támadják a kinti komcsik az országot, már tradíció

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 12:00:19

@spinat: hát pl a nemzet nem egyenlő a néppel, és vannak pártok, amiknek közük sincs egyikhez se

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 12:02:53

@Doomhammer: Jelenleg ezek olyan közhelyek, amelyekkel nagyjából mindenki egyetért, legfeljebb az a különbség, hogy vidáman, közönyösen vagy szomorúan. Vagyis újat nem mondott.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.24. 12:03:48

@Kieran Hayes:
Lassunk mondjuk egy mersekelt polgari konzervativot, mondjuk Borokai Gabort.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.24. 12:08:18

@Holger Hartland:
"Jelenleg ezek olyan közhelyek, amelyekkel nagyjából mindenki egyetért,"

Valoban, ezek kozhelyek lennenek? Vagyis adva van egy ember, aki mindig a partja miniszterelnok-jeloltje volt (akar nyertek, akar vesztettek). Most egy olyan ket ev utan all, amikor o szemelyesen egy olyan programot vitt vegig, amire nem kapott felhatalmazast se a valasztoktol, se a partvezetestol. Az elkuras most mar nyilvanvalo es jokora eselye van, hogy a 2014-es valasztast elvesztik.

Ezek utan maga szerint kozhely, hogy ennek az embernek kell a "jobboldalt" 2014 utan tovabbra is egy szemelyben kepviselnie, fuggetlenul attol, mi lesz akkor az eredmeny?

Ha ezt maga unalmas kozhelynek tartja, akkor az onmagaban is egy dramai ereju allitas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 12:16:53

@mkati: @Doomhammer: borókai mondjuk sokkal-sokkal értelmesebb, mint szentesizöld, de ő is szolga és ő se tudna semmi értelmeset mondani.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.24. 12:20:06

@Doomhammer: "jokora eselye van, hogy a 2014-es valasztast elvesztik"

Esély mindig van, de miben látod ennek jeleit? a közvélemény-kutatások és az időközik szerint messze a Fidesz a legerősebb, és nincs még olyan egységes ellenzéki erő, aminek alapján már most látni lehetne, hogy meg lesz szorongatva két év múlva. Legfeljebb nem szerez kétharmadot. Más kérdés, ha legerősebb párt marad, de nem lesz egyedül többsége...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.24. 12:27:01

@tesz-vesz:
vicceltem. borokai ugyanolyan huseges szolgaja orbannak, mint ez a zoldi itt. mindenekelott azert, mert a megelhetese fugg tole.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 12:29:50

@Doomhammer: Aaaah, nem értette.

"...Az elkuras most mar nyilvanvalo"
Eddig világos, egyetértünk.

"es jokora eselye van, hogy a 2014-es valasztast elvesztik."
Nem, nem nyilvánvaló, mert a lehetséges ellenfelek is lejáratódtak már korábban, illetve szét vannak esve.

"ennek az embernek kell a "jobboldalt" 2014 utan tovabbra is egy szemelyben kepviselnie"
Jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy ő fogja képviselni, ha tetszik, ha nem. Mert jelenleg nincs más. Nem kell örülni neki, ez csak egy ténymegállapítás, a dolgok jelenlegi állása szerint.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 12:30:59

@Doomhammer: "Nem, nem nyilvánvaló" helyett "Nem, nincs jókora esélye"

takács bálint (törölt) 2012.04.24. 12:35:00

@Zb74:
szentesi zöld posztja arról szól, hogy a kormánypárt nincs politikai válságban. továbbra is a fidesz toronymagasan az esélyes. mert olyan erős karizmatikus vezetője van, hogy csak na. ezzel szemben bármilyen ellenzéki (baloldali) összefogás szinte esélytelen. sőt a kormány szélső jobbtól is begyűjtheti a szavazatokat. orbán viktor szelleme rávetül a korszakra. oké, csak azt nem értem, hogy ez a fidesznek miért jó? szerintem ez egy szemellenzős elemzés.

ehhez képest minden felmérés azt mutatja, hogy van 1 millió bizonytalanok közé könyvelt választó, aki bár szavazna, de nincs pártja. és ez a tábor csak abban a sajátosan magyar értelemben baloldali, hogy nyugatos. ez egy patrióta csoport, amelyiknek nem tetszik orbán viktor unortodox politikája. egy ilyen pártra vár 1 millió bizonytalan. na most új ellenzéki párt papírforma alapján nem lesz. viszont a haza és haladás akár két, akár egy, akár egy fél évvel a választások előtt is zászlót bonthat. és ha addig nem lesz tartós konjunktúra, akkor bajnai ezt a tábort könnyen behúzhatja. és az mszp szavazói között is vannak jelentősen, akik inkább szavaznának "nagymama kedvencére", mint "d'artagnan"-ra.

ezért tippelem azt, hogy a h&h a teljes népességen belül 20%-ot kap, az mszp 10%-ot. az lmp 5%-on, a dk 2.5%-on. egy feleződve aprózódó baloldal képes 40%-ot kapni feléve, hogy összeáll.

a fidesz-kndp együttesen a jelenlegi 20% körüli támogatottságra számíthat. a törzsközönség maradt. hozzájuk beszél a vezér. illetve a szélsőjobbhoz. de ezzel együtt a jobbik a teljes népességen belül 10% körül szerezhet. 30% pedig apolitikus. nem megy el szavazni. szerintem nagyjából ezek az arányok jósolhatók jelen állás szerint.

ezt tippelem. mert szerintem ez a realitás. olvass el egy nézőpontos elemzést. az le fogja vezetni, hogy a fidesz a teljes népességen belül 50% tartja fontosnak a nemzeti érdekérvényesítést. ennyi potenciális szavazója van a fidesznek. oké. csak ebből 10% jobbik. a maradékon pedig osztozik a patrióta bal, és a nacionalista jobb. ezt tippelem. ha valaki leveszi a szemellenzőjét, akkor ez a papírforma.

Robinzon Kurzor 2012.04.24. 12:49:10

@Vén Csataló: "Rengeteg kormánypártiak által megfogalmazott kritika van, amit sehogy se lehet becsatornázni, ami sehogy sem találja meg az útját a választott képviselők felé"

Nem akarlak elkeseríteni, de a kormánypártban kurvára nem kíváncsi senki semmiféle kritikára.

Ez amolyan "ha az Öreg ezt tudná, szétcsapna közöttük" sóhajtozás a Kádár-rendszer idejéből.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.24. 12:54:45

@takács bálint: "ezért tippelem azt, hogy a h&h a teljes népességen belül 20%-ot kap" "ezt tippelem. mert szerintem ez a realitás."

látsz te itt HH pártot a pályán? és ha lenne, szerinted csak úgy teremne 20 százalék szavazója? eléggé hasbeszél jellege van az elemzésednek, nem foglalkozol mély társadalmi beidegződésekkel. emlékezz a Centrum pártra meg az MDF sorsára. olyan mély az örök bal-jobb árok, hogy a Fideszből kiábrándult jobbosok nem nagyon szavaznának egy Bajnai és más ex-MSZP-SZDSZ közeli technokraták fémjelezte pártra.

takács bálint (törölt) 2012.04.24. 12:55:02

@rajcsányi.gellért (ergé):
az időközi választáson az a kérdés, hogy a ciklus végéig ki képviselje a kerületet. a normál választás pedig arról, hogy a következő ciklusban ki vezesse az országot. nem ugyanaz a játszma.

mizrolist 2012.04.24. 12:55:36

@Doomhammer: remélem, hogy rosszul érzed. A Fidesznek kell nyernie 2014-ben is, mert akkor rájuk fog dőlni az a szarkupac, amit mostanában tologattak 2015-16-ra. Tény, hogy Magyarország ebbe bele fog rokkanni, de ha ez kell a szobatársak eltüntetéséhez, akkor irány az Albánia alatti szint.

Alfőmérnök 2012.04.24. 12:57:14

Van értelme a modernitás utáni korban jobb- és baloldalról beszélni?
Szerintem ezek ma már csak szójátékok.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.24. 13:01:02

@Alfőmérnök:
nem modernitásután kérdése. világuralmi kérdés. a világ urai az urai mindkét oldalnak. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 13:03:57

@jose maria padilla: A világ urai? Ha legközelebb nicket vált, a Krapulax nevet javaslom. :)

Robinzon Kurzor 2012.04.24. 13:05:24

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ciklus félidejében eddig sem nagyon lehetett látni, hogy mi lesz a választásokon.
1992-ben mi látszott abból, hogy az MSZP 30+%-kal 50% feletti mandátumot fog szerezni (és a Fidesz még annyit sem kap, mint 1990-ben)?
1996-ban mi látszott abból, hogy a Fidesz+ FGKP együtt lenyomják az MSZP-SZDSZ-t.
2000-ben mennyiben volt benne a levegőben a két évvel későbbi kormányváltás (az összes időközit simán nyerte a Fidesz).
2004-ben mi látszott abból, hogy az MSZP simábban nyer, mint 2002-ben?
De még 2008-ban sem volt egyértelmű, hogy a Fidesz (ekkorát) nyer, max. az, hogy az MSZP veszít.

Ezzel csak annyit állítok, hogy konkrétan semmilyen következtetést nem lehet levonni sem a közvélemény kutatások jelenlegi állásából, sem az időközi választások eredményéből.

Robinzon Kurzor 2012.04.24. 13:11:56

@rajcsányi.gellért (ergé): "a Fideszből kiábrándult jobbosok nem nagyon szavaznának egy Bajnai és más ex-MSZP-SZDSZ közeli technokraták fémjelezte pártra"

Nem egyszerű, de nem is megoldhatatlan kérdés.
Ha az MDF-ből kiábrándult jobbosok áttudtak anno Orbánhoz pártolni, akkor ez lehetetlen.

Kérdés, hogy van-e mégy egy Wermerhez mérhető zseni, aki ezt el tudja érni, illetve Orbánhoz mérhető alakíthatósággal bíró munkadarab, akin a művelet elvégezhető.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 13:13:18

@jose maria padilla: Egy buta képregényfigura, de mindegy. Tényleg máskor voltunk gyerekek. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.24. 13:14:09

@Holger Hartland:
"Jelenleg úgy állnak a dolgok, hogy ő fogja képviselni, ha tetszik, ha nem. Mert jelenleg nincs más."

Azert elemezzuk ki a melyszerkezetet ennek az allitasnak.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/09/melyszerkezet.html

Azt mondja, nincs mas. Tehat a maradek 10 (vagy legyen 15) milliobol senki mas nem alkalmas. De mire nem alkalmas?

Ezt maga nem mondta, de nekem ugy tunik, hogy arra akar utalni, hogy nincs mas, aki alkalmas lenne arra, hogy osszetartsa ezt a rendkivul vegyes felvagottat, ami a Fidesz szavazotabora.

Ez akar meg igaz is lehet, de engem megse erdekel. Ugyanis a Fidesz jelenlegi formajaban _veszelyes_ politikai ero. Tele van specialis erdekeltsegu csoportokkal, akik mogott nincs valasztoi tamogatas, de akik nagyon jol tudjak, hogy ez nem is szamit. Csupan az szamit, hogy a megfelelo pillanatban sugjanak a Viktor fulebe es a Fidesz engedelmessegre trenirozott gardaja pisszenes nelkul hajtja vegre az utasitast. Ha meg esetleg valamelyikuk vonakodna, akkor a Fidesz Inc. konnyeden nyomast tud gyakorolni ra, hiszen legtobbjuk elemi megelhetese fugg attol, hogy szereti-e oket a Fidesz vagy sem.

Ez igy egyszeruen tul veszelyes es olyan elkurasok sorozata van bele kodolva, amilyeneket az elmult ket evben lattunk. Rendszerszinten hibas, hogy Feri kedvenc ervet hasznaljam.

Azt tudja, hogy Bogar Laszlo nem egyszeruen a Viktor tanara volt, hanem egyike annak a nagyjabol 15 embernek, aki Orban sajat bevallasa szerint a legnagyobb hatast tette ra egy 1988-as titkosugynoki jelentes szerint?

Alfőmérnök 2012.04.24. 13:15:02

@jose maria padilla: Remélem mak-ot is megkérdezik majd erről. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.24. 13:17:22

@Alfőmérnök:
mivel vennék rá, hogy nyilatkozzon? ergé megmondaná, hogy ha nem, hát megint elárulják, leköpik, teret adnak az ellenségnek ellene, ilyesmi, ugyan. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.24. 13:18:10

a 14-es választás arról fog szólni, hogy kilépjünk e az unióból. ne mondják, hogy nem szóltam.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 13:18:11

@rajcsányi.gellért (ergé): @Robinzon Kurzor:
A Fidesz 2010-ben csak kb. félmillióval kapott több szavazatot, mint 2002-ben és 2006-ban, mégis micsoda különbség. A "HH párt" (kikérem magamnak! :)) nyilván az utolsó pillanatban fog zászlót bontani és inkább a Fidesszel elégedetlen bizonytalanok szavazataira fog utazni, meg a bal/ballib oldaltól korábban elpártoltak visszacsalogatására, meg arra, hogy a kiábrándult jobbosok inkább otthon maradnak. De az új választási rendszerben még így is csak akkor van esélyük, ha szövetkeznek a többi baloldalival. (Persze államcsőd, felfordulás, földindulás esetén ki lehet dobni az ilyen forgatókönyveket.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.04.24. 13:19:43

@Doomhammer: Maga arról beszél, hogy mi (nem) jó, én meg arról, hogy mi van. Ez két dolog. :)

bz249 2012.04.24. 13:30:05

@Doomhammer: "Azt mondja, nincs mas. Tehat a maradek 10 (vagy legyen 15) milliobol senki mas nem alkalmas. De mire nem alkalmas?"

Doom az 1990-2002 idoszakban a magyar belpolitikaban viszonylag szabad versenypiaci helyzet ervenyesult (sot a Jobbik es az LMP peldaja azt mutatja, hogy 2002-2010 kozott is). Nezze meg milyen politikai elitet termelt ki az orszag! Eppen elofordulhat, hogy 2014-ben majd lesz valami mas, azonban most igy 2012 tavaszan nem latszik, hogy mi. Amugy arra tippelnek, hogyha lesz valami mas, akkor az legfeljebb a Jobbikhoz hasonlo politikai kalandorok gyulekezete lehet.

"Ugyanis a Fidesz jelenlegi formajaban _veszelyes_ politikai ero. Tele van specialis erdekeltsegu csoportokkal, akik mogott nincs valasztoi tamogatas, de akik nagyon jol tudjak, hogy ez nem is szamit. Csupan az szamit, hogy a megfelelo pillanatban sugjanak a Viktor fulebe es a Fidesz engedelmessegre trenirozott gardaja pisszenes nelkul hajtja vegre az utasitast."

Tudja mi lesz a tet 2014-ben? Hogy Fidesz vagy MSzP, ahogy 1998 ota mindig. Vagyis aki a Fidesz ellen van az szuksegkeppen az MSzP mellett, mert nincs egyeb alternativa. 2010-12 persze egy erdekes idoszak volt, mert kiderult, hogy a jobboldal sem jobb (mondjuk rosszabbnak sem mondanam, egyszeruen csak tobb eszkoz van a kezukben) mint baloldal.

"Ez igy egyszeruen tul veszelyes es olyan elkurasok sorozata van bele kodolva, amilyeneket az elmult ket evben lattunk. Rendszerszinten hibas, hogy Feri kedvenc ervet hasznaljam."

Hogy lehet kijavitani.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.24. 13:31:01

"Hogy mit hoz a jövő, magától értetődően nem tudhatjuk, de jó volna, ha tovább oldódnának a görcsök a jobboldalon. Nagyon fontos az is, hogy a hagyományos, klasszikus műveltséget sajátítsák el, hordozzák a nemzeti felfogású magyarok. Jó volna kikeveredni a pártpolitika bűvköréből, és többet munkálkodni a magyar kultúra javára. És bárhogyan is alakuljon a helyzet, minden pillanatunkat annak az eszménynek kell áthatnia, hogy egy hazánk van, és nekünk kell valamiképpen új irányt, ízlést szabnunk. Nem azért, mert mások a maguk módján nem kívánnak jót az országnak, hanem azért, mert hitem szerint a magyar jobboldal a legjobban beágyazott, történelmi hagyományainkat leginkább beteljesítő, a magyarság egészét talán legjobban kifejező tábor, felfogás, politikai közeg, és ez alighanem így is marad." --- írja Szentesi Zöldi.

No, ebben minden benne van! Jófej ez a Szentesi Zöldi, valószínűleg pontosan érti a dörgést. Igaza van, más sanszunk nemigen van, minthogy a magyar értelmiség mer önmaga lenni és meri beteljesíteni a hivatását. Nem kell kitalálni Magyarországot, mert már (jó ezer éve) itt van és él és műkszik. Nem szabad hitetlennek lenni és nem szabad defenzívnek sem lenni (nincs rá semmi okunk): miénk az örökség és miénk a felelősség. Ha másra próbáljuk átpasszolni a melót és a felelősséget, annak mindannyian csak a elvét fogjuk inni. Van miből építkezni, élnünk kell vele. De ahhoz vállalnunk kell tudnunk saját magunkat!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.24. 13:33:14

@bbjnick:

annak mindannyian csak a elvét fogjuk inni=annak mindannyian csak a levét fogjuk inni

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.24. 13:39:47

@bz249:
"Hogy lehet kijavitani. "

Meg kell szuntetni azt a gyakorlatot, hogy a Fidesz Inc. penzei egy helyre folynak be.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.24. 13:43:36

@jose maria padilla:

"a 14-es választás arról fog szólni, hogy kilépjünk e az unióból. ne mondják, hogy nem szóltam." --- írod.

Igazság szerint, nem is sok keresnivalónk van nekünk ott. Egy (kooperatív) nemzetek EU-jában még csak-csak, de egy (föderatív) szuperállamban, egy Európai Szövetségi Köztársaságban --- ami most formálódni látszik ---, no, ott már nekünk semmi helyünk nincs.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.04.24. 13:48:58

@jose maria padilla: Ez lesz a Jobbik programja, de nem hiszem, hogy sok embert mozgósítani tud ezzel. A 2018-as viszont már jó eséllyel erről fog szólni. Ha lesz még akkor egyáltalán Unió. (Kérdés, hogy mi az alternatíva?)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.24. 13:52:14

@jose maria padilla:

"hát, faszikáim, ez elég lapos megmondás lett." --- írod.

Hát, nem lehet minden újságíró és publicista olyan ahasveriánus megmondó, mint TGM és olyan számuélista terrorista, mint Tótavé...

ü
bbjnick

takács bálint (törölt) 2012.04.24. 13:53:29

@rajcsányi.gellért (ergé):
csakhogy a választók jelentős része nem egy társadalmilag erősen beágyazott pártot akar. nem azt akarja, hogy a győztesnek minden településen legyen egy erős embere. az iskolázott választó azt látja, hogy az erős állam (pártállam) koncepciója többpárti keretek között sem működik. a hh nem egy állampárt, hanem egy árnyékkormány, ami mögött felsorakozhat 50 képviselőjelölt. nem is minden kerületben, hanem csak minden másodikban. ehhez nem kell se párttagság, se pártelnökség, se pártkongresszus.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.24. 14:01:28

@Alfőmérnök: lehet, hogy valamelyik szerző majd erről fog írni, remélem, minél sokszínűbb írások születnek majd.

Zb74 2012.04.24. 14:02:02

@takács bálint: "a haza és haladás akár két, akár egy, akár egy fél évvel a választások előtt is zászlót bonthat. és ha addig nem lesz tartós konjunktúra, akkor bajnai ezt a tábort könnyen behúzhatja. "

Én pont ezt a Bajnai-fétisizmust nem értem. Miből gondolod, hogy képes lenne egy ilyen jelentős szavazótábort "behúzni", pláne "egy fél évvel a választások előtt"? Te azt tippeled, hogy a teljes választókorú népességen (ez több mint nyolcmillió ember) belül 20%-ot érhet el, azaz több mint 1,6 millió szavazatot szerezhet! Ezt mire alapozod? Egy ekkora szavazóbázist mégis hogyan rántana össze fél-egy év alatt egy olyan sótlan fazon, mint Bajnai, akihez képest még Schiffer András is egy karizmatikus vezető? Mindezt szervezeti háttér nélkül! Ha csak fél-egy évvel a választások előtt "bontanak zászlót", honnan lesz tagságuk, honnan lesznek egyáltalán képviselőjelöltjeik? Kik fognak nekik az ország minden pontján kopogratócédulát gyűjteni? És ezek még csak a legalapvetőbb kérdések.

everyday_normalguy 2012.04.24. 14:16:08

Kíváncsi lennék a Fidesz jobboldali hegemóniájának és a Fidesz szakpolitikák olyan jellegű kritikáira, hogy mennyi kádárizmus van ezekben (a demagógiát, vezetési stílust, szociális vízió egyes részeit tekintve), és hogy valóban szükséges-e ennyi.

Érdekes cikk, amely helyenként utal olyan dolgokra, amelyeken változtatni kéne, hogy aztán néhány sorral lejjebb kijelentse, hogy nyilván ez a világ minden világok legjobbika. Hát nyilván ez a kétfenekűség a szabad, érdekektől mentes újságírás egyik alapvető ismérve. Kicsit emlékeztet ergé viharos-hajós újévi (vagy szilveszteri?) írására.

A cikk egyik állítása, hogy kizárólag a jobboldal és kizárólag a Fidesz alkalmas egy "nemzeti minimum" megteremtésére. Két gondolat:

1) Elképzelhető egy olyan egészséges nemzettudat, amely erős polgári (citoyen) értékekkel, független és erős civil társadalommal, meg kevésbé etatista politikai elittel párosul? Mintha az ilyen elegyek jobb eredményeket hoznának...

2) Lehet azt nemzeti minimumnak nevezni, amivel a nemzet 50%-a nem akar azonosulni?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.24. 14:18:16

@bbjnick: ne is legyen. de ilyen lapostetű, szellemi felhőkarcoló sem, mint ez a segg. :)

takács bálint (törölt) 2012.04.24. 14:22:46

@Zb74:
mert van egy igen jelentős réteg, aki úgy képzeli, hogy a felelős politika nem arról szól, hogy minden nap mondani kell a szövetségesekről valamilyen méretes faszságot.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 14:29:52

@jose maria padilla: orbáné? ne legyél már ilyen hülye, nem vagy te ennyire retardált alember

tevevanegypupu 2012.04.24. 14:34:02

Sokkal komplikaltabban kellett volna megirni, meg tobb idezettel, hivatkozasokkal. Es esetleg diszitosort a vegere es elejere, hogy tessen a baloldali melygondolkodoknak.

takács bálint (törölt) 2012.04.24. 14:43:24

@everyday_normalguy:
ezek alapvetően északi protestáns, és atlanti kapitalista mintázatok. ezzel szemben áll a katolikus dél, és feudális kelet. az átlag magyar választónak az fog majd egyszer leesni, hogy a népnemzeti politikával tartósan a balkánra fog sorolódni. ha nincs külföldön is piacképes foglalkozása, akkor a balkánon kell felnőnie. a gyermekeit a balkánon kell felnevelnie. a kérdés az, hogy a többség akar-e egy ilyen balkáni nemzettudatot. és a válasz szerintem az, hogy a fidesz talpasian kívül szinte senki sem akar. ez egy alapvetően téves nemzetpolitika. a vicc az, hogy a szerbek se akarnak lúzer nép lenni.

everyday_normalguy 2012.04.24. 15:13:46

@takács bálint:

A kulturális adekvátság egy nagy kérdés, és bennem is felmerül néha, hogy lehet, hogy az, amit jelenleg látunk Magyarország tulajdonképpeni optimális politikai outputja, főleg az összehasonlító értékfelmérések tükrében.

Minden értékítélet nélkül: ha valahol rendre a déli-ortodox társadalmakhoz hasonló értékminták jönnek ki, akkor lehet, hogy ott olyan a kultúra, és olyan dolgok fognak működni. Ezzel semmi gond.

Lehet, hogy csak érdekes adalék, hogy azért nem ilyennek indult a Fidesz, és mondjuk ez a cikk sem arra hivatkozik, milyen tanácsot kapott OV Franjo Tudjmantól, még a Magyar Hírlap munkatársa is (!) Helmut Kohlra hivatkozik.

Ha a kultúra szempontjából előfordulhat is, hogy valahol nem tájidegen egy nyugatos politikai kultúra, még akkor is megállja a helyét a kérdés, hogy az a fajta politikai kultúra egyébként nem vezet-e jobb élethez...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.24. 15:40:55

@jose maria padilla:

Nincs ezzel a szöveggel semmi baj:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.04.24. 15:50:59

@jose maria padilla: Nem hiszem, ahhoz még sok mindennek kéne történnie, és a politikában két év az nem nagy idő. Gondoljon a 2010-es választásokra, mintha tegnap lett volna.

tevevanegypupu 2012.04.24. 16:29:56

@bbjnick:

Amig ertheto az nem komplikalt. Es ki tudja, talan plagium is. Juj.(:

fikanick 2012.04.24. 17:04:59

Elkepeszto, ahogy nem szegyellitek sem magatokat, es meg mas, kormany altal kitartott propagandistakat is van pofatok mutogatni nagy nyilvanossag elott, ugy csinalva, mintha a velemenyuk ne lenne dokumentaltan elado.

A Magyar Hirlap nevu szennylap melle mar a Nepszavat sem lehet odatenni, annak a lapnak a puszta letezese bizonyitek a magyar lakossag propagandara valo fogekonysagara.

Egy szegyenletes folt Magyarorszag demokratikus berendezkedesen. Ez a ti saratok is.

Vén Csataló 2012.04.24. 17:06:00

A sajtó vonatkozásában egy nagy hátránya és hiányossága van még a jobboldalnak: az online sajtóban még mindig masszív ballib túlsúly van.
Ezzel előbb-utóbb (inkább előbb!) kezdeni kell valamit, mert a fiatal nemzedékeket már nem lehet se megszólítani, se informálni a televízión vagy a nyomtatott sajtón keresztül, így hiába egyenlítették ki ezeken a területeken a korábbi ballib fölényt, a jövő szavazóit el fogják veszteni, ha a nemzeti oldal webes megjelenése úgy marad, ahogy most van.

Zb74 2012.04.24. 17:41:06

@takács bálint: Van, de ez nem válasz a kérdésekre. Miért gondolod, hogy pont ez a Bajnai lenne képes megszólítani azt a réteget, amelyet egy ideje senkinek sem sikerül maga mellé állítania? Komolyan úgy képzeled, hogy Bajnai herceg fél-egy-másfél év múlva belovagol a magyar közéletbe, meglobogtat valamilyen programféleséget, és "az iskolázott választók" tömegei máris tömött sorokban vonulnak a zászlaja alá? Bálint, szállj már le a földre; a dolgok nem így működnek! Milliós szavazóbázist senki sem tud néhány hónap alatt csak úgy leakasztani magának. Ehhez vagy egy rendszerváltás-szintű kataklizma kell, új arcokkal, mint 1988-90 között, vagy hosszú évek tudatos építkezése, pártszervezése, sziszifuszi aprómunkája. Ha az adott pártnak van egy különlegesen karizmatikus vezetője, akkor egy csöppet könnyebb a dolga, ez persze igaz, de a munka nagyját akkor sem spórolhatja meg - Bajnai meg egyébként sem a karizmájáról híres. Az általad emlegetett réteg megnyerésére legfeljebb az LMP-nek lenne esélye a hátralévő időben, de amíg nem képesek I) tisztázni a politikai identitásukat és a céljaikat, II) eldönteni, hogy nagy párttá akarnak válni, III) releváns programot alkotni, és IV) rendesen megszervezni magukat vidéken is, addig sok jót ők sem remélhetnek. Ez a "Haza és Haladás" nevű izé pediglen még hozzájuk képest is sokkal rosszabb esélyekkel indul, ha elindul egyáltalán.

mehr luft 2012.04.24. 17:52:12

szentesi zöldi lászló -> LOL

Szebb Jövőt!

Robinzon Kurzor 2012.04.24. 20:01:50

@Zb74:

Bajnaiban elvileg ott a lehetőség, hogy a "sikeres válságmenedzser" pozíciójába térjen vissza, hogy ő legyen az, aki majd rendbe rakja Orbán-Matolcsy elkúrását.

Ha a kormány így folytatja, akkor 2014-ben is elég lesz azt mondani, hogy "Orbán a hibás, de majd mi jól csináljuk", ennél több nem kell majd, és a kormányfői múlt előny lesz.

Nem mondom, hogy így lesz, de szerintem ez egy lehetséges forgatókönyv.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.24. 20:14:45

@sisszi: már miért? orbán soha nem akar kilépni, beszélni meg összevissza beszél mindig a hülyéje

marko11 2012.04.24. 21:46:42

@bbjnick:
"Jó volna kikeveredni a pártpolitika bűvköréből, és többet munkálkodni a magyar kultúra javára."

Bizony!

kalamajka49 2012.04.24. 23:01:44

@jose maria padilla: Szeretnéd, ha téged is felkérnének, mi?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.04.25. 21:37:57

@sisszi: @jose maria padilla:
orbán most azt nyilatkozta, hogy nagyon-nagyon-nagyon elszántak a nemzeti bank ügyének végrehajtásában, ezért reménykednek, hogy az unió engedélyezi számukra azt :) ezt hallottam ma a petőfin.

mi ez ha nem nyílt hazaárulás? mi ez ha nem az árulás teljes beismerése?
mi köze van az uniónak egy szuverén országhoz?
mi ez, ha nem az, hogy orbán teljesen alávetni magát az uniónak és barrosonak, az ostoba komcsi kutya áruló

fremskritt (törölt) 2012.04.25. 22:21:21

@takács bálint: na igen, és arról se ír (ha egyáltalán észrevette) a sok szakértő skribler, hogy jóval kevesebb képviselővel lehet országos listát állítani, ráadásul az is megszűnik, hogy csak akkor szavazhatsz valakire, ha a megyédben van jelöltje. remélem valakik már észrvették, mondjuk bajnai remélem csak addig jut hogy fletóval együtt hulljanak ki a picsába.
a most kirúgott jobbikosok pár kihagyott fidibuszossal pl. csinálhatnának egy jobboldali segéderőt, ami be is jut.

takács bálint (törölt) 2012.04.26. 00:05:41

@Fremskritt:
egy elképzelt jobbos felállás lehetne ez:
-- mérsékelt jobb (fidesz) 20%
-- szélsőjobb (jobbik) 10%
-- jobbos segéderő: 5%
-- jobbos civil "farok": 2.5% + 1.25% + 0.625% + ... = 5%

csakhogy egy ilyen jobbos segéderőre, és egy esetleges civil "farokra" senki sem szavazna, aki nem szavazna a fideszre, vagy a jobbikra. vagyis ezzel új szavazót aligha lehet szerezni. a jobboldalnak egyesülnie kell. de teljesen nem tud. kár volt torgyánt leszalámizni. akkor ugye nem lenne jobbik. torgyán jogi végzettséggel szalonképesen "cigányozna". koalíciót lehetne vele kötni. egyesített fidesz-kdnp-fkgp lista nagyon erős lenne. csak a fideszben fontosabb, hogy a fociakadémiásnak az egész megyében legyen földbirtoka. a fidesz magyar "uruszágot" akarja megszervezni. orbán pasa, kövér janicsár aga, áder a begler bég. a jobbikban a vezírek és a nagyvezír. az egész olyan, mint valami kis-ázsiai török horda lenne.

fremskritt (törölt) 2012.04.26. 00:29:47

@takács bálint: közös lista se kéne, elég lenne ha kerületenként nem indulnának egymás ellen, így minden kerületet nyerne a jobb, listák közül meg lehetne válogatnáni, ott nem cél 5%-nál több, és kevesebb van, akkor sincs veszve semmi. bizonyos helyeken, bizonyos jelölteknek még jól is jönne, ha nem fideszesként indulnának. a jelenlegi rendszer erre a trükkre lehetőséget ad, persze csak annak aki nyerni akar. a narancsos bukta pártjától ezt kár lenne várni.

mizrolist 2012.04.26. 10:57:53

@tesz-vesz: tudod, Magyarország tagja egy klubnak, ezért be kell tartania annak szabályait. Vagy mondjuk egy ENSZ-határozat végrehajtását is ilyen drámaian éled meg?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.10. 10:23:20

@mizrolist: a klub nem azért jön létre, hogy elnyomja a tagjait, és a klubbok nem fizetnek a tagoknak, hogy a tagjai beléptessék a családjukat, akik nem is voltak informálva rendesen erről a korrupt klubról. de nekik kötelező azért belépni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.10. 10:34:04

Eddig csak a mandiner kommentelői zsidózgattak, viszont végre sikerült a szerzők egyikének is, már amíg papírt nem szerez:
"Egy hatalommal, pénzzel, előmenetellel kecsegtető láthatatlan tartomány legkisebb szolgája Hugh Grant. Ha jobban tetszik, alkalmazottja. Olvasgassunk csak történeteket Marlon Brandóról, Mel Gibsonról, és ha nincs eszünk, higgyük el, hogy a színész azt mond, amit akar a liberális demokráciákban…"

Hát igen, Hugh Grant egy zsidóbérenc. Aki a magyar kormány politikáját kritizálja, az zsidóbérenc. Mi pedig nem vagyunk antiszemiták.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.07.10. 10:40:04

@Counter:
Ez volt:
www.magyarhirlap.hu/velemeny/hugh_grant_es_a_sugolyuk.html
"És a News of the World botránya? A Scotland Yard szerint 6400 embert hallgattak le a brit sajtó hóhérlegényei. Ezt a gátlástalanságot még Burundiban is megirigyelnék, Hugh… De azért köszönjük, hogy aggódsz a magyarországi sajtószabadságért."

Azert az megis impozans, hogy Zoldi ugy ir a temarol, hogy latszolag lovese sincs, miert ment Grant Brusszelbe. Pont a News of the World botranya miatt. Azt szerette volna, hogy Brusszel fekezze meg ezeket a mediamogulokat es az apropo pont a telefonlehallgatasok voltak. Magyarorszag nem is tudni, hogyan kerult oda.

Es igen:
"Egy hatalommal, pénzzel, előmenetellel kecsegtető láthatatlan tartomány legkisebb szolgája Hugh Grant. "

Ez bizony a Birodalom, amirol mar tudjuk, hogy a tudjukkik eufemisztikus megnevezese.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2012/06/csaladi-korben.html

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.10. 10:42:33

@Doomhammer: Én azért hőn remélem, hogy 2014-re már teljesen lehull a lepel és szabadon, az eddiginél sokkal szabadabban lehet a Birodalomról fogalmazni a magyar sajtóban.
Végülis a médiatörvénnyel kiteljesített sajtószabadságnak ez kell, hogy legyen a célja. Másképp minden egész eltörik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.07.10. 10:57:06

@Counter:
Azert milyen szanalmas helyzet, amikor egy Kover Laszlonak, egy kozjogi meltosagnak igy kell kontorfalaznia:

www.magyarhirlap.hu/belfold/teljes_allamreformot_hajtottunk_vegre.html
"– Egy közép-európai kis nemzet tagjaként egy kicsit fárasztó már elviselni a nagyhatalmak különböző személyiségeinek folyamatos kioktatását. Huszonkét éve megy ez, előtte pedig egy másik hatalom vezetői oktattak ki bennünket állandóan. Igaz, hogy egy kicsit más módszerekkel, de a hozzáállás, a mentalitás nem nagyon változott."

Legyen mar kimondva, hogy ez ugyanaz a Birodalom!

Egyebkent a Professzor Lacaval is kituno kapcsolatot apol.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.hu/2011/03/baratomnak.html
süti beállítások módosítása