Szlovákia megőrült – és választ
2012. február 20. írta: JClayton

Szlovákia megőrült – és választ

  Képzeljük el, hogy Magyarországon a választások előtt kitör egy óriási botrány. Bizonyítékok kerülnek elő arról, hogy a Fidesz és az MSZP politikusai kéz a kézben loptak milliárdokat az államkasszából a nagy pénzügyi csoportokkal közösen. De gondoljuk egy lépéssel tovább a dolgokat, és képzeljük el azt is, hogy a csalódott szavazók Seres Máriában, Simicska Lajos hirtelen megalakult magánpártjában, valamint VV Alekoszban látják a problémák megoldását. Hasonló helyzet állt elő Szlovákiában, és nem, a szerző nem túlzott.

  Szlovákia magyarországi megítélése az utóbbi évtizedben többször is megváltozott. A kétezres évek elején még elmaradott országként számon tartott állam évek alatt zárkózott fel Magyarországhoz, majd le is hagyta azt, és a gazdasági fellendülés követendő mintájaként tartották számon. Robert Fico kormánya kerülésével Szlovákia egy nacionalista, tekintélyelvű állammá alakult a sajtó szemében, Iveta Radicová 2010-es visszatérését pedig pozitívumként lehetett értékelni a helyi magyar közösség szempontjából. Na de miként éreztette hatását a hirtelen fellendülés a szlovákiai társadalmon? Mint az most kiderült, rosszul.

  Az általános frusztráció, csalódottság és elégedetlenség a 2012-es márciusi választásokon érheti el a csúcspontját. Több okból is: a gazdasági válság miatt megtorpant a növekedés üteme, a jobboldali pártok összevesztek egymással és kiderült, képtelenek irányítani az országot, valamint kirobbant az a bizonyos botrány, és kiderült, a fénykornak hitt második Dzurinda-kormány idején nagyüzemi lopás folyt, virágzott a korrupció és a klientúrarendszer. A fellendülés vesztesei megszólaltak, és mérgesek.

  Az a felismerés, hogy a politikában mindenki lop, nem csak Szlovákiában, de Magyarországon is a népfolklór részét képezi. Miért kerülhetett mégis sor arra, hogy a Gorilla-botrány ezreket vitt az utcára egy olyan országban, ahol a tüntetéseknek gyakorlatilag semmilyen hagyománya nincs? Miért kezdtek zuhanórepülésbe a hagyományos jobboldali pártok preferenciái? Talán azért, mert a háttérügyletekről a nyilvánosság először kapott kézzelfogható bizonyítékokat. Egy hónappal a választások előtt az egész ország arról beszél, hogy ki, mivel kapcsolatban és mennyit sikkasztott, ez pedig visszacsapni látszik a jobboldalra.

  Szóljunk pár szót a legnagyobb nyertesről. Robert Fico Smerjét ugyanúgy érinti a botrány, de a választói immunisak a korrupciós hírekre. Fico kormányozni fog, és csak az a kérdés, hogy egyedül, mással, alkotmányos többséggel, vagy annak híján. Bukására pedig csak akkor kerülhet sor, ha a választói rádöbbennek, ettől még nem lett olcsóbb a kenyér.

  Egyre népszerűbbek viszont azok az új pártok, amelyek zavaros nézeteket hangoztatnak, az egyetlen valós érvük pedig mindössze annyi, hogy ők bizonyítottan nem keveredtek bele a botrányba. A változás ikonja Igor Matovic, a vállalkozó, aki kialakította magának az Egyszerű Ember imidzsét: egy kicsit nacionalista, egy kicsit alpári, felépített magának egy regionális médiabirodalmat, és a megtestesült populizmus mintapéldánya. Másfél éve tagja a szlovák parlamentnek, ezalatt elhíresült vulgáris („csak az igazságot nevezem a nevén”) felszólalásaival, sikerült elsőként verekednie a parlamentben („a másik megérdemelte”), illetve rendszeres hazugságvizsgálatokra kötelezné a kollégáit. Ezt az embert másfél éve nem ismerte senki, ma Szlovákia egyik legnépszerűbb politikusa.

  A legutolsó felmérések szerint egyre közelebb kerül a parlamentbe jutáshoz a 99 Százalék Polgári Mozgalom, amelynek csak nevében van köze a tavalyi tüntetőkhöz: egy nagyvállalkozók pénzelte álbaloldali alakulatról van szó, ami már hónapok óta a törvény kiskapuit kihasználva reklámoztatja magát a médiában, de a szegény keleti országrészben egyre népszerűbb. Végül pedig egész százalékokban kifejezhető támogatottságot szerzett Nora Mojsejová valóságshow-hős, az ország legbutább vállalkozója, akinek egyedüli kampányaktivitása, hogy videóin rendszeresen mindenkit elküld az anyjába (a szerző most sem túlzott, sőt, egyenesen szépített).

  Ki az, aki veszít? A jobboldal, úgy általában. Hónapok alatt harmadára csökkent a gazdasági fellendülést levezénylő, de a Gorilla-botrányban nyakig sáros SDKÚ népszerűsége. Szavazói komoly részét elveszítette a liberális vállalkozópárt, a Szabadság és Szolidaritás, amely a napokban elvesztette egy magyar politikusát is, aki rájött arra, hogy valójában nem a kapitalizmusnak, hanem a szélsőbaloldalnak van igaza. Némi optimizmusra adhat okot, hogy a választási kampányt átitató tömény populizmus miatt akár még Ján Slota pártja is kipottyanhat a parlamentből, egyszerűen túl nagy a konkurencia idióták terén.

  Ilyen előzmények után a választásokon a magyarkérdés eddig háttérbe szorult, pedig van egy komoly tétje a voksolásnak: vajon az MKP-nak sikerül visszakerülnie a parlamentbe? A párt támogatottságát folyamatosan a küszöb alatt mérik, helyi struktúráit alapjaiban rendítheti meg négy év parlamenten kívüliség. A Gorilla-botrány a szlovákiai magyar közegre is volt némi hatással, elsősorban a Híd politikusai és háttéremberei révén – de ez önmagában az MKP-n nem segít. Bugár Béláék egyébként a szlovák szavazatoknak köszönhetően szinte biztosan bekerülnek a törvényhozásba, a kérdés az, egy Smer-domináns kormányban miféle érdekképviseletre van lehetőség.

  Mennyire lesz jó hely Szlovákia a választások után? A jobboldal már a súlyos vereségre készül, és ha valamelyik párt (a KDH vagy a Híd) koalícióra lép a Smerrel, végleg fel is bomlik. A gazdasági nehézségek nem fognak megszűnni, a társadalom sem változik meg. Talán csak mindenki megnyugodik egy kicsit. Öt-tíz év múlva mosolyogva lehet majd visszaemlékezni a választásra, amely előtt az egész ország megőrült és arra méltatlan embereket szavaztak a parlamentbe. Addig viszont az arcunkra fagy a mosoly és a várható következményeken gondolkodunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr654128951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1306. Miki mint Dugovics Titusz 2012.02.20. 08:12:06

Monnyon-e le, vagy ne monnyon le Mikuláš Dzurinda, a szlovákiai közélet veterán matadora, politikai hosszútávfutó? Szerintünk mondjon, mert már unjuk a fejét, egyébként meg az mondja rá, hogy korrupt, aki bizonyítani is tudja. De ezzel együtt is...A Sz...

Trackback: 1306. Miki mint Dugovics Titusz 2012.02.20. 08:10:59

Monnyon-e le, vagy ne monnyon le Mikuláš Dzurinda, a szlovákiai közélet veterán matadora, politikai hosszútávfutó? Szerintünk mondjon, mert már unjuk a fejét, egyébként meg az mondja rá, hogy korrupt, aki bizonyítani is tudja. De ezzel együtt is...A Sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2012.02.20. 07:51:17

> Öt-tíz év múlva mosolyogva lehet majd visszaemlékezni a választásra, amely előtt az egész ország megőrült és arra méltatlan embereket szavaztak a parlamentbe.

Nomármost eddig nem méltatlan embereket szavaztak be? Azon nem lehet mosolyogni? Valamelyest megnyugtató, hogy nem csak mi vagyunk ekkora faszok.

Viktus 2012.02.20. 08:07:08

Lopni loptak csak itt okosabban :D

kunzoo 2012.02.20. 08:18:40

Inkább arról írnátok meg a véleményeteket hogy mit nyilatkozott a nagyon nagyon demokratikus Kövér polgár/ner/nemzettárs! Sigorúan az önmérséklet jegyében.

www.hir24.hu/belfold/2012/02/19/kover-nagyobb-hatalmat-adna-a-kormanynak/

Talán így már világosabb lesz hogy oly sok ember miért nem hisz abban hogy a fidesz egy demokratikus párt.

Helyette hüledeztek a szlovákok hülyeségén, ahelyett hogy a saját hülyeségeitekről írnátok.

Ékszíj 2012.02.20. 08:21:39

Lopnak lopnak nem újdonság, DE legalább fejlődnek is a lopás része meg van nálunk is most már fejlődhetnénk is.....

dzsobacsi 2012.02.20. 09:16:00

Siratod itt az ún. jobboldal vereségét, pedig Fico odaát pontosan ugyanazt a politikát műveli, mint itthon Orbán.

jan 2012.02.20. 09:36:10

Külső szemlélőként tök érdekes, hogy Szlovákiában stabilan több kb. 10%-os jobboldali párt működik.

Vagyis ellentétben Magyarországgal, nem történt konszolidáció, pártok összeolvadása stb. a jobboldalon.

Csak azt nem értem, hogy egy mezei jobbos szlovák szavazó mi alapján dönti el, hogy melyik jobboldali pártra szavaz?

meggyes alfonz 2012.02.20. 09:48:39

Kíváncsi leszek Viktor mit kezd Ficoval?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 10:08:47

Bizonyítékok kerülnek elő arról, hogy a Fidesz és az MSZP politikusai kéz a kézben loptak milliárdokat az államkasszából a nagy pénzügyi csoportokkal közösen."

az az igazság, hogy nekem ehhez nem kell bizonyíték.
de azért megvárom, amíg a Mandiner lehozza őket.
vajon ha rendelkezne ilyen bizonyítékok, a Mandiner lehozná?
Turul úr?

tarackos 2012.02.20. 10:17:41

Itthon sincs nagyobb bizalommal a nép a politikai elit iránt...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 10:18:52

"Bugár Béla, a Híd elnöke, az MKP akkori vezetője szintén valótlannak tartotta a Gorillában szereplő állításokat."

bugár béla nem jó magyar, ugye? ő a szlovák rmdsz-es?

"A demokrácia szar rendszer. A választó semmiről nem tud semmit, csak a felszínt látja" - jelenti ki a Penta vezére állítólag az egyik beszélgetésben)
Ami a magyar politikai közszereplőket illeti, az (akkor még egységes, tehát a "kis" MKP és a Híd politikusait tömörítő) MKP neve gyakran felmerül a 2005 és 2009 között felvett anyagokban, elsősorban három téma kapcsán. Az első kettő a privatizációhoz kapcsolódik: ezek értelmében a Nyugat-Szlovákiai Energiaszolgáltató magánosítását az MKP-hoz közeli személyek végezték, egész pontosan Világi Oszkárnak volt köze a tranzakciókhoz. A párt neve a Transpetrol körüli ügyletekkel kapcsolatban is felbukkan, az MKP ezek szerint az állami tulajdonrész kapcsán komoly összegekhez jutott provízió címén - igaz, a pénz másik fele Malchárekhez vándorolt. Ezt a mintegy 3,5 millió dolláros províziót állítólag a kőolajszállítással foglalkozó vállalat akkori vezetője, Czucz István osztotta volna el. Az aktában kitérnek arra, hogy Bugár Béla és Világi is beleegyezett a tranzakcióba. A Penta vezetője az állítólagos átiratokban egy másik helyen egyenesen Világi "rabszolgájának" nevezi a Nemzeti Vagyonalapba jelölt Duray Rezsőt.

A párt előkerül a 2006 utáni lehetséges koalíciós felállást érintő fejtegetésekben is. Haščák ezek szerint kívánatosnak tartana egy Smer-MKP-KDH felállásban megvalósuló koalíciót, amit személyesen Robert Ficónak is kifejt. Fico a KDH-val való együttműködést arra hivatkozva utasítja el, hogy irányíthatatlannak tartja a kereszténydemokratákat, az MKP-vel megkötendő koalíciót pedig azért látja problémásnak, mert pártja "nemzeti politizálást" folytat, és sok csalódott szavazója Slotához pártolna.

www.bumm.sk/63815/gorilla-ugy-szlovakia-legsulyosabb-botranya.html

2012.02.20. 10:25:08

"...egy kicsit nacionalista, egy kicsit alpári, felépített magának egy regionális médiabirodalmat, és a megtestesült populizmus mintapéldánya."

milyen ismerős :), csak nem narancs a jele?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 10:27:10

Az a felismerés, hogy a politikában mindenki lop, nem csak Szlovákiában, de Magyarországon is a népfolklór részét képezi. "

mi mást is állíthatna az orbanviktor.hu oldal karbantartója

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 10:37:29

Igor Matovic, a vállalkozó rendszeres hazugságvizsgálatokra kötelezné a kollégáit."

szimpatikus úriember.
már régóta mondogatom, hogy alkalmazni kell ezt a közéleti emberek között, nem lenne "vita", nem lenne balhé, persze kell a gumicsont a két nagy pártnak, mert közösen lopnak itthon is.

vizipipa 2012.02.20. 11:00:12

A Meciari idők titkosszolgálati ügyei egyértelműen jelzik, Szlovákiában erősebb a "mély" mint nálunk. Az egyik jól ismert folytatás a Malina Hedvig ügy. Lipsic hazudozása, a főügyész tevékenysége, előírt tartalmú "szakértői" anyagok készülése, mind világos jelei annak: a szlovák demokrácia még ott sem tart ahol a mienk.
Pedig nekünk sincs okunk büszkélkedni. Meg másnak sem, gondolva a hozzánk is eljutó brit-francia-spanyol-olasz-német ügyekre.
Az egyre nagyobb nyilvánosság egyre több szemétre mutat rá. A rendkívül szuper képviseleti demokrácia hitelessége egyre nagyobb válságba jut, kiút pedig nem látszik.
Kivéve persze a történelmi tanulságokat. A működésképtelen demokrácia után diktatúra jön.

Arp1 2012.02.20. 11:02:14

Ha Szlovákiában visszajön Fico, akkor megint kezdődik a pofozkodás? Esetleg tovább fokozódik, kitoloncolások, megveretések, szlovákosítás meg ilyenek? Vagy készülhetünk a robbantásokra Budapesten?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.02.20. 11:26:38

@jan: Azért ezek a jobboldali pártok eléggé különböznek egymástól. Még Magyarországgal is lehet párhuzamot találni.

Az SDKÚ, Dzurinda pártja a legnagyobb jobboldali alakulat, olyan mondjuk, mintha Navracsicsék kezében lenne a Fidesz, kevesebb karizmával, több szakértelemmel. A KDH, a klasszikus kereszténydemokraták megfeleltethetőek a KDNP-nek, az SaS, a Szabadság és Szolidaritás mondjuk egy jobboldali irányultságú és kötődésű SZDSZ. A magyar pártokat pedig az különbözteti meg a többitől, hogy ők elsősorban magyarok.

molaris 2012.02.20. 11:29:46

@Arp1:
A robbantásokhoz itt ballib kormánynak kellene lennie.

Viszont szívesen látnék egy Orbán vs. Fico meccset a ringből.XD

molaris 2012.02.20. 11:31:14

@tesz-vesz:
Értelmetlen ötlet.
Politikus - mozog a szája - hazudik.
Egyszerű ez mint a faék!!!!

maretz 2012.02.20. 12:00:09

@tesz-vesz:

"az az igazság, hogy nekem ehhez nem kell bizonyíték."

És pontosan ez a baj a magadfajtákkal... ezt láthattuk a bohózatnak is beillő EP-vitanapokon is (a notórius balfasz Swoboda még ki is mondta), vagyis hogy tulajdonképpen bizonyítékokra, tényekre nincs szükség...

Elég ha ti úgy gondoljátok, hogy valami van. Oszt kész. Bizonyíték? Ugyanmár... Csak így tovább elvtársak, ne hagyjátok, hogy az ilyen imperialista trükkök, mint a bizonyítékok, tények, érvek eltérítsenek az igaz úttól:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 12:05:35

"Matovicsnak sikerült elsőként verekednie a parlamentben („a másik megérdemelte”),"

ez melyik? amikor rafael rafaj támadt rá, vagy amikor Anna Belousovová pofozta fel? úgy olvasom egyik esetben sem ő volt a fizikai agresszor, úgyhogy várom a választ.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.02.20. 12:11:33

@tesz-vesz: A második esetről van szó. Rafaj a nyakkendőjénél fogva megragadta Matovicot, mire az fojtogatni kezdte.

Verekedés = két fél kell hozzá :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 12:14:35

@maretz: hát legyenek bizonyítékok, én nem bánom

persze hangfelvételem nincsen, de ha szabad kezet kapok és egy poligráfot, lesz vallomás is

kkbk.blog.hu/2010/04/02/orban_4

ez a gumicsontra bizonyíték:
kkbk.blog.hu/2012/02/10/orban_szerint_nincs_szukseg_ingjol_megadtuk_a_bankoknak_ami_jar_nekik_ellattuk_a_bajukat_yenes_jogas

az együttműködésre az mszp-vel, ugyanazt csinálják a gazdaságban:
kkbk.blog.hu/2011/10/01/orban_harcom

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 12:17:12

@JClayton: a verekedéshez két fél kell, de nem mindegy ki kezdte, ha csak annyit írsz, mint fenn, azt gondoljuk ő kezdte, nem pedig önvédelem volt, jogos önvédelem-féle, szóval ha megtámadnak, és úgy fojtogatok, nem ugyanaz, ha a fojtogatást támadásom előtt, nélkül kezdeném el

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 12:27:31

@molaris: de poligráffal nem lenne olyan egyszerű, miért könnyítenéd meg a dolgukat?

hakos2 2012.02.20. 12:55:46

@jan: ez szerintem a választási rendszerből adódik, Szlovákiában ugyanis arányos választási rendszer van, 5 százalékos küszöbbel.
Magyarországon az erős MSZP és a velük feltétlenül együtt kormányzó liberális párt, vagyis az egységes baloldal miatt kellett egységesülnie a széttöredezett jobboldalnak is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 13:32:46

már két órája azt a videót keresem, amikor 2011 január körül orbán szlovákiába ment és beszél ivetával, és a videó végén matovicst mutatják, ahogy feltartja a táblát orbánnal, hogy "szeretjük a magyarokat, ne lopják el tőlünk őket"

nem tudja valaki hol van ez a videó?

Bloodscalp 2012.02.20. 13:33:10

@maretz: ugyanmár te kis narancstroll:) kinn van egy hír most is az index főoldalon hogy martonyi céges géppel repkedett, az ok hogy bedöntötték a malévot és nincs gép, de legalább a látszatra adta volna és katonai gépet adtak volna alá..

off:a hét vicce volt ez kövér "interjú":)

sky.net 2012.02.20. 13:42:52

tiszta sor ez , a hivatásos politikai elitről kiderült(ami nálunk is nyilvánvaló már) hogy ócska gazdasági és saját jólét érdekeltségű prostik , és nem maradt semmi csak a hatalmi vákuum ami meg most felszippant mindenféle limlomot innen onnan

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 14:06:46

@JClayton: áhá

de melyik a jó magyar párt? tehát akkor bugár és a mkp, a híd az szdsz-i magyar, ők a szlovák rmdsz-esek? gyanítom, hogy így van, bár úgy látom te erre nem tudsz válaszolni.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.02.20. 14:09:22

@tesz-vesz: az a jó párt, amelyiket... :dobpergés: ... annak tartod. Most mit vársz? Mondjam meg, melyiket kéne szeretned? Nem kategorizáltam sem a Hídat, sem az MKP-t.

Kandeláber 2012.02.20. 15:29:01

Szlovákiában egy szlovák férfi azzal a kéréssel fordult az ottani választási bizottsághoz, hogy szíveskedjenek törölni a névjegyzékből, mert szerinte ott a választások nem oldanak meg semmit.
Úgy tűnik, az egyszerű szlovák emberek mégsem olyan hülyék, a politikusok pedig mindenütt egyformák.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.20. 21:34:14

@JClayton: Én mindenesetre kíváncsi vagyok melyik kerül be a parlamentbe. Ha az MKP kiesik, akkor annak annyi, ha Bugi kiesik, akkor annak is annyi. Ki tudja, az első lehetőséget valószínűbnek tartom mint a másodikot.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 21:45:09

@JClayton: azt várom, hogy aki ír, az tudjon értelmezni is. kb 1000 éves távlatban napjainkig bezárólag is.
fogalmad sincs a dolgokról :)

A Dolgokról.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 21:46:34

@Vhailor: de te biztos tudod melyik amelyik magyarabb?
úgy érzeb amiben bugár van, az inkább posztkommunista, jól érzem?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.02.20. 21:54:06

@Vhailor: Igen, valószínűleg annak a pártnak, amelyik nem jut be, csengettek. Mert az Híd struktúrái még, az MKP struktúrái pedig már nem olyan erősek, hogy kibírjanak négy év parlamenten kívüliséget. A Híd valószínűleg bejut, minden felmérés annak méri, az MKP-nak viszont komoly gondjai lesznek ezzel. Erős hajrával esetleg.

@tesz-vesz: Fogalmam sincs, mire gondolsz, lehetnél konkrétabb a Dolgokkal kapcsolatban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.20. 21:58:27

@tesz-vesz: Posztkommunista? WTF?

Ha komolyan a Felvidékkel, avagy Szlovákiával akarsz foglalkozni, akkor felejtsd el az összes dolgot, amit kommunistákról, posztkommunistákról, liberálisokról, nemzetiekről, magyarokról és magyarokról tudsz, mert a politikai rendszer, a politikai kultúra alapjai olyannyira mások, hogy egyszerűen nem lehet sehogyan sem összehasonlítani. Ami magyarban simán posztkommunistának, liberálisnak tartanak, az ideát kemény jobboldal, és fordítva, de nem egészen... ismerni kell a viszonyokat.

Nagyon röviden összefoglalva - a Bugárék egy bizniszpárt, Világi Oszi adta a pénzt, és Szigeti Laci az ötletet. Keményen be van ágyazva a szlovák politikai-gazdasági rendszerben, kirobbantani onnan nem lehet.

Az MKP - nincs se pénze, se embere, se szürkeállománya, ők voltak a "lúzerek" a régi időkben, akik nem jutottak a húsosfazékhoz, de nem ám azért mert nem akartak, hanem egyszerűen azért mert nem voltak elég ügyesek.

Tömören összefoglalva - a Híd korruptabb, ügyesebb emberekből áll, az MKP éppen fordítva.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 22:09:09

@maretz: vagy itt a legújabb, szőcs géza a te embered ugye?
vastagbor.blog.hu/2012/02/20/osszefogas_producerek

van egy kis komcsi beütésű múltja neki is, de ez csak összezavarna, ami a lényeg, hogy milyen elmúlatnak dávid ibolya sógorával, de nem baj! majd a orbán elszámoltatja őket is! csak úgy dübörög az elszámoltatás, fürtökben lógnak a komcsik a lámpavasról a macska rúgja meg! nagyon kemény ez az ellenforradalmi kormány, nagyon nemzeti és nagyon keresztény.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 22:10:16

helyesen: Szőcs milyen JÓL elmúlat dávid ibolya sógorával

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.20. 22:14:44

@JClayton: Fene tudja mi lesz, max. marad majd 12 MKP-s képviselő, akik majd valahogy összedobják a Cajaková utcai székház rezsijét... Többre úgy sem számítok.

Amúgy ahogy elbeszélgettem velük, még ők maguk sem túlságosan bizakodnak, hiába ... a "lebo Bugár" effektus túl erős.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 22:16:14

@JClayton: @Vhailor: az RMDSZ-ből lenne érdemes kiindulni mert azt mindaketten tudjátok, hogy az tényleg szdsz-es, mszp-s kötődésű. az simán posztkommunista, ahogy ott a komcsik is simán átmentették a hatalmukat, nyilván, nem olyan szerviensek azért ott a vezetők a nómenklatúrában, mert véres volt az átmenet, nem bársonyos, de a hatalom gyakorlatilag ugyanazok kezében van, mint 90 előt, csaú bácsi kivételével.

én elhiszem, hogy a rendszerváltás előtt a külföldön a kommunistákban volt nacionalizmus, ugye erről szól a vicc is, és ez a nacionalizmus kiteljesedett 90 után a kommunistákban.
(erre egy lehetséges válasz lehet egy kisebbségi probléma, nem mondom, hogy ez az oka az itteni nacionalizmus hiányának a jóelvtársakban).
ezért külföldön a nacionalizmus nem nézzünk a ki a kommunista szempont alapján.

remélem érthető vagyok. na a kérdésem továbbra is az, melyik kint, Felvidéken a legvilágosultabb magyar párt, vagy ha így érthetőbb:melyikbe van a legkevesebb korrupció?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.20. 22:19:17

@Vhailor: és melyik volt az a párt, amelyik az eu-ra olyan biciklis kampányvideóra készült.
az eu választásra.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.20. 22:21:15

Kérdésedre rövid válasz - az MKP-ban, mert túl hülyék hozzá, hogy korruptak legyenek.

A Híd zömében fiatal 50, de inkább 40+ évesekből áll, akik 1989-ben legfeljebb a fősulijukat végezték, de vehetnénk akár az SDKÚ vagy még inkább a SaS-t, kommereket nagyobb számban nem találsz sehol, talán a SMER-ben, de azok is inkább csak zöldfülű kis SZM-ákok voltak még annak idején.

Szóval a kommereket felejtsd el. Ideát lecserélődött az egész politikai elit, nincs itt értelme kommunistázni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.20. 22:29:17

@tesz-vesz: Fogalmam sincs, SDKÚ? Nem tudom. A pártok ideát gyorsan váltakoznak.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2012.02.20. 22:33:32

@tesz-vesz: Nos, a politikusaik minőségét tekintve az MKP meg a Híd között nincs semmilyen különbség. 2010-ig csak az MKP létezett, ebből vált ki a Híd, gründoltak maguknak egy ideológiát a piaci résre építve. Hosszan tartó ideológiai ellentétek ugyan vannak, de a romániai helyzettel nem lehet párhuzamot vonni semmilyen téren. Mivel azonban a Híd a hivatalos kommunikációjában az együttélést és a kiegyezést (a negatív olvasat szerint az asszimilációt) élteti, az MKP régiós és bevallottan etnikai párt.

A korrupciót tekintve, a Híd mögött korábban is előszeretettel álltak olyan pénzemberek, akik az MKP új vezetésével (mivel Bugárt 2010 tavaszán leváltották) nem ápoltak túl jó kapcsolatokat. Világi egyébként tényleg soha nem állt annyira közel a Hídhoz, balszerencséjére az utóbbi hónapokban vált a Gonosz Magyar Nagyvállalkozó szinonimájává a pár évvel korábbi ügyletei miatt. Cserébe az MKP egyes érdekcsoportjai kezelik a Magyarországi pénzforrásokat. És mind a két pártban meg lehet nevezni olyan személyeket, akik lelkesedésből, nem pedig érdekből politizálnak.

Biciklis kampányvideó: igen, az SDKÚ volt az.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.20. 22:38:14

@JClayton: "...mind a két pártban meg lehet nevezni olyan személyeket..."

Ismerek ilyeneket. Sajnos kevesen vannak és gyengék. Mondtam is az egyik szegről-végről csallóközi csoportnak, hogy "srácok, gazdagodjatok meg, mert amíg a kocsipénz és a telefonköltség számotokra költségvetési tétel, addig sok vizet nem zavartok"

suski 2012.02.20. 22:58:51

Lesz még M o-on is a Kétfarkú Kutyapárt parlamenti tényező:-))

Miközben a másik topikhoz a hollandok portáljait túrtam, belebotlottam ebbe:
(Gondolom nem kell magyarázni , hogy a szlovák posztban ennek mi a relevanciája)

"There are no legal grounds to ban a British-Palestinian expert in Sharia law from coming to the Netherlands to give a speech, justice minister Ivo Opstelten told MPs on Thursday night."
EU citizens can only be refused entry on the grounds they pose a serious danger to society, he said."
www.dutchnews.nl/news/archives/2012/02/no_grounds_to_ban_islamic_law.php

is 2012.02.21. 14:40:37

újabb cikk, amelyik pontosan leírja, hogy Smer=FIDESZ és a többiek a többiek. lásd elsősorban korrupciós felfogás a rájuk szavazók körében, nálunk is minden párt belebukott, de a FIDESZ, az bármennyi korrupciót túlél. ugyanúgy, ahogy a Smer: a nacionalizmussal (miattam lehet akár pozitívnak is tartani a nacionalizmust, ez itt most se nem oszt, se nem szoroz). ideje lenne már nálunk is bevezetni, hogy FIDESZ=baloldal, a többiek meg minden, ami létezik.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.02.21. 17:55:52

@is: Nagyjából úgy ahogy mondod. De pontosítok:

A szlovák baloldal - állambarát és nacionalista
A szlovák jobboldal - piacbarát és nacionalista

A magyar baloldal - állambarát és internacionalista
A magyar jobboldal - állambarát és nacionalista

Többek között ezért nem működik ideát a hazaáruló/hazafi logika, ha magyar szemüvegen keresztül nézik a szlovák politikai rendszert. Magyarországon például hiányzik egy nemzeti alapon működő SZDSZ-féle gazdaságpolitikát nyomó párt, Szlovákiában pedig teljesen hiányszik bármilyen "progresszív" hagyományokat ápoló párt.
süti beállítások módosítása