Európa, balra át?
2011. december 06. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Európa, balra át?

  Nem áll jól az európai baloldal szénája: a minap lemondott az Európai Szocialista Párt elnöki tisztségéről Poul Nyrup Rasmussen. A dán politikus családi és egészségügyi okokra hivatkozott, ám nem lehet eltekinteni attól, hogy egy nappal a spanyol szocialisták történelmi veresége után jelentette be távozását – Zapateróék bukása ugyanis korszakhatár az európai baloldal történetében. Messze van a balra át.

  Hogy miért beszélhetünk korszakhatárról? Érdemes rápillantani a hajtás alatti térképre: a 27 tagú Európai Unióban mindössze négy-öt baloldali irányítású ország maradt, de ezen is érdemes árnyalni. Ausztriában a szocdemek a konzervatív Néppárttal alkotnak nem túl hatékony kényszer-nagykoalíciót az Ausztria legerősebb táborának számító radikális jobboldali pártokkal szemben. Szlovéniában épp vasárnap tartottak választásokat, ahol elbukott a simán helyi Gyurcsánynak nevezhető Borut Pahor szociáldemokrata pártja: csak harmadikként futottak be, alig 10 százalékos eredménnyel (valaki rákérdezhetne, hogy áll Magyarország elszigetelésével). Meglepetés ugyanakkor, hogy a győzelemre esélyesnek hitt konzervatív Szlovén Demokrata Pártot megelőzte egy alig két hónapja alakult, balos színezetű médiapárt, a Pozitív Szlovénia. Ott van még a kies Ciprus, ahol elnöki rendszer működik, és Dimitris Christofias személyében az EU első és egyetlen kommunista elnöke regnál 2008 óta. Az európai baloldal jelenlegi szerény bástyáit csak Dánia erősíti, ahol az idén szeptemberben tartott választások után három baloldali párt alkotott kormánykoalíciót, élén Helle Thorning-Schmidttel. Üröm a dán baloldal örömében, hogy a liberális-konzervatív Venstre most is első helyen végzett a választásokon. Még egy ország (?) lóg a levegőben: Belgiumban a másfél éve tartó interregnum állapotban épp a napokban próbál működőképes sokpárti kormányzatot összehozni a szocialista Elio Di Rupo, akivel a csokornyakkendő újra visszaköltözik az európai politikai divatba.

Néppárti (kék); konzervatív-reformer (sötétkék); liberális (sárga); szocialista (vörös); kommunista (sötétvörös); és technokrata (szürke) vezetésű államok az EU-ban

  De ami ezeken kívül van? Az EU vezető államai, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Lengyelország konzervatív vagy konz-lib irányítás alatt állnak, és a Berlusconi helyét átvevő új olasz miniszterelnök, a technokrata Mario Monti is a jobboldalhoz volt köthető pályafutása során. Aztán: Csehország, Magyarország, Szlovákia (egyelőre), Portugália, Románia, Írország, Bulgária, és még a szinte évszázados szocdem fellegvár Svédország is jobboldali irányítás alatt áll: az északi országban 2006 után 2010-ben is győzni tudott a helyi konzervatív-keresztény-liberális koalíció. Máltát, Luxemburgot, Lettországot, Litvániát és Finnországot is jobboldali kormányzat vezeti, Hollandiában és Észtországban pedig liberális vezetésű jobboldali-szabadelvű koalíció működik.

  Az európai baloldal alig tíz éve még teljes mértékben nyeregben érezhette magát: Tony Blair új baloldala, a kapitalizmus és a szociáldemokrácia végső kiegyezését hozó blairizmus terjedt egész Európában, s Gerhard Schröder is a '68-as nemzedék végső győzelmének képviselője volt, amíg 2005-ben meg nem verte őt egy NDK-s evangélikus lelkész meglehetősen szürke személyiségű leánya. Északon ezekben az években már repedezett a szocdem hegemónia, de a dél-európai országokban trükkök százaival épp népszerűséget csiholt magának a jóléti álmokat ígérő baloldal. A kelet-európai posztkommunista baloldal is élt és virult, és 2010-ig kellett várni, amíg végül Magyarországon is megbuktak.

  De mi történt az elmúlt tíz év alatt? Kifulladt a blairizmus, elfogyott az erkölcsi és pénzbeli tőke a posztkommunisták mögül, és a baloldali pártoknak Délen is szembe kellett nézniük a koraszülött jóléti állam fenntarthatatlanságával. 2008 óta, immár három éve tart az egész nyugati világot, előbb Amerikát, majd Európát megrázó gazdasági válság, és azt kell látni: a választópolgárok jellemzően nem a baloldalt, és nem is a szélsőséges nézeteket valló pártokat, hanem a mérsékelt jobboldalt, konzervatívokat és jobboldali liberálisokat választották meg az elmúlt években egymást követő tagállami választásokon.

  Jól tudjuk persze, hogy az európai jobboldal sokszínű – sokkal sokszínűbb, mint az európai bal. Nem mondható egyívásúnak David Cameron Traian Basescuval, Angela Merkel Berlusconival, Fredrik Reinfeldt Orbán Viktorral. Az európai jobboldal nem is alkot egy pártcsaládot: az Európai Néppárt mellett ott vannak a Konzervatívok és Reformisták, és ne feledkezzünk meg a liberális ALDE pártszövetségről sem, melynek tagjai inkább a konzervatívokkal, mintsem a baloldallal szoktak koalíciót kötni az európai országokban. S hogy a választók a válság éveiben miért bíznak inkább a jobboldalban, mint a baloldalban? Tavaly Joseph Daul, az Európai Néppárt frakcióvezetője így nyilatkozott erről a kérdésről a Mandinernek: „Meg kell kérdezni és meg kell érteni a szavazókat: amikor válság van, a konzervatív értékek fontosabbak lesznek. Ez egy jó pillanat, hogy az emberek elgondolkodjanak a valláshoz és a családhoz való kapcsolataikon.” Daul úgy látja, hogy „a Néppárt racionálisan áll a gazdasághoz, ellenben a szocialisták azt a pénzt költenék el, amivel nem rendelkeznek”.

  Talán ez lehet az oka a baloldal összezsugorodásának? A jólét könnyelmű évei után a válság idején újra előtérbe kerülnek a hagyományos társadalmi és családi értékek. Mintha az emberek egyre immúnisabbá válnának a világot újraszervezni, a múltat végképp eltörölni akaró ideológiára – amelyet akkor is elutasítanak, amikor az ideológia a saját múltját is eltörölné a korszerűség és a piacgazdaság adta előnyök élvezete érdekében.

  A blairizmus megújította és erőssé tette az európai baloldalt az ezredforduló körüli évtizedben. Az a nemzedék azonban lelép a színről, utoljára – Zapatero személyében – Spanyolország éléről is, nem egy esetben súlyos és kezeletlen gazdasági válságban hagyva az országot az őket követő mérsékelt jobboldali (és esetleg liberális) kormányzatra. Érdemes megfigyelni az Economist táblázatát, amely a gazdasági prosperálás és visszaesés, valamint a baloldali kormányzatok tündöklése és bukása között talál világos párhuzamokat: a politikai ciklusok miatt egy-két éves eltéréssel a süllyedő GDP-vel arányosan küldték a választók a süllyesztőbe az európai baloldalt.

 

  Az európai baloldal jövőjéről a minap nem más, mint Kovács László, a magyar baloldal, nagy reménysége nyilatkozott az MNO-nak: az európai szociáldemokraták szerinte a gazdaság, a társadalmi egyenlőség, az igazságos világ és az aktív demokrácia kérdéseit járják körül, a jövőben pedig a zöld gazdaságot erősítenék, valamint megvédenék a nyugdíjasokat és emelnék az adókat. Újszerű üzenetek, újszerű politikusoktól! Az európai baloldal jelenlegi zsákutcája, hogy ismét a blairizmus előtti öreg, merev szocdemek és szakszervezetisek ütik az asztalt a nagy államért, a bebetonozott munkahelyekért és a vagyonosabb rétegek megdézsmálásáért; és ugyanezt követik az ifjú mozgalmárok is, akik iPhone-nal a kezükben pipálják ki Facebook-lájkkal az aktivizmust. Mintha a kommunizmus szocializmus szociáldemokrácia összes árnyalata megfakult volna. A maoisták, '68-asok, harmadik utasok, blairisták nemzedékei után ma már nem tudnak új, vagy ami még fontosabb, megfelelőbb válaszokat adni a kihívásokra, mint a régről ismert értékekre építő, egyébként meglehetősen pragmatikus jobboldali néppártok. És hiába hívják magukat nagy mellénnyel a tengeren túl 99 százaléknak, itthon meg milliós tömegnek, valahogy nem áll össze ez a tömeg mögöttük. A világforradalom továbbra is elmarad.

  Az európai baloldalról elegendő látleletet ad a magyarországi helyzetkép: előző rendszerből itt maradt régi elvtársak, levitézlett blairisták, szocdem szívű technokraták, zöldpárti virággyerekek, kitartó szakszervezetisek, csekély létszámú, de annál hangosabb vörös aktivisták vitáznak egymással, önmagukkal és a világgal, nem egyszer lesajnálva az őket nem értő, belőlük nem kérő többséget. S ahogy a '68-as nemzedék végleg levonul a színről, mai fiatal utódaik sokszor az ő fénykorukat idéző jelszavakkal és követelésekkel vonulnak itt-ott az utcára egy olyan világban, ami minden erőszakos változtatási kísérlet ellenére valójában ugyanúgy működik, mint ahogyan mindig is működött. Ahhoz a világhoz pedig már megvannak a bevált értékeken alapuló, működő megoldások, és Európa lassan-lassan újra fel is fedezi őket. Most a konzervatív néppártokon a sor, hogy ebben a kegyelmi, viszont könnyűnek egyáltalán nem nevezhető időszakban megoldást találjanak Európa problémáira.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr123440400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.06. 08:56:49

miután az ejrópai jobboldal, az olyan kormányzóféle, alig különbözik a baloldaltól, hát az orgazmust elhalasztom.

Robinzon Kurzor 2011.12.06. 09:07:51

Ennek az elemzésnek látszó tárgynak akkor volna értelme, ha a "baloldali" kormányok mindenhol legalább nagyjából hasonlónak tűnő politikát csináltak volna.

Talán közelebb járnánk a lényeghez (ha van egyáltalán), hogy a válság kiteljesedése óta tartott választásokon hány kormány tudta megőrizni a többségét.
És amelyik igen, az vajon miért? Azért, mert "baloldali" vagy "jobboldali", vagy esetleg azért, amit és ahogyan csinált?

Mert elsőre blikkre inkább az látszik, hogy jellemzően mindenki el lett/lesz zavarva; és mivel a baloldali kormányok voltak többségben a válság kitörésekor, ezért ők lettek inkább elzavarva.

plazaboy 2011.12.06. 09:34:41

"és mivel a baloldali kormányok voltak többségben a válság kitörésekor, ezért ők lettek inkább elzavarva. "

Ez nagyon igaz.

Az elemzésből is látszik, hogy mennyire értelmetlen a baloldal-jobboldal meghatározás. A FIDESZ ellenzékben és most kormányon is inkább a baloldali populista irányt követ.

Viktus 2011.12.06. 09:41:01

Engem az jobban érdekelne, hpgy pl. itt lesz-e v.ha jobboldali kormány ? vagy csak a különböző színezetű szocik váltogatják egymást?

Bell & Sebastian 2011.12.06. 09:56:25

Jobb oldali kormány esetén nem lehet rendesen kilátni előzésnél.

maretz 2011.12.06. 11:00:46

Egyetértek a hozzászólókkal. Ez a jobboldali internacionalizmus alapvetően irreális és életidegen. Baloldali internacionalizmus van, jobboldali nem nagyon. Ez tisztán látszott az európai baloldal szégyenletes összezárásában gyurcsány és bandája mellett -- holott mindegyikük tudta, hogy egy trágya bagázs, de hát az "elvtársi hűség" erősebb volt. Ezzel szemben európai jobboldaliak minden további nélkül kritizálják egymást, akár nyíltan is.

Egyébként pedig nem lehet ilyen egyszerűen megfogalmazni a dolgokat. Olykor egy-egy jobb- és baloldali kormány két országban jobban hasonlíthat egymásra, mint a saját pártcsaládjukra.

Elég megnézni mondjuk az USA-Magyarország párhuzamot: látszólag ugyanaz történt, 8 évig regnált egy kormány, amelyik minden tekintetben lenullázta az országot, majd a választók nagy többséggel elzavarták a pi*ába, bizalmat szavazva a karizmatikus ellenzéki vezetőnek. Csak addigra akkora szarba került már a gazdaság, hogy megy a kiábrándulás az új kormánnyal szemben is. Érdekesség: az USA-ban egy jobboldali kormányt váltott egy baloldali, Magyarországon pedig fordítva.

Ezzel párhuzamosan -- jobboldaliként -- azt mondhatom, hogy Zapatero pl. határozottan szimpatikusabb az én értékelésemben, mint az judeofil Aznar. De a svéd baloldallal sincs komolyabb problémám, hiszen az egész jóléti rendszer kiépítése hozzájuk kötődik. Aztán vannak olyan helyek, ahol a jobb- és baloldal pont ugyanolyan pocsék (pl. Olaszország, Szlovákia).

ÁrPi 2011.12.06. 11:02:05

@Bell & Sebastian:

:)

Így a hüjje brit tudósok nem sejthetik hogyan s miért győzött anno a labour :)

Kárpáthy Zoltán 2011.12.06. 11:10:56

ooopsz, kisssssé wishful thinking, nem? Arról nem is beszélve, hogy a politika irányából érkező nagy össztársadalmi megújulással szemben kissé szkeptikus lennék- pláne Ejrópa felől?

ÁrPi 2011.12.06. 11:14:35

@maretz:

Az USA - Magyarország párhuzam azért nem egész tökéletes:

( Egyébként az US demokrata és a republikánus a két ottani nagypárt is csakcsupán jobb híján neveztetik jobb és baloldali pártoknak )

Obama új fiú, új remény -- viszont Orbán pedig ..hmmm...egy 2002-ben félbeszakított 2010-ben újrázó óriás!!...Nna

(( A félbeszakított óriás! Az egy kompromisszumos alternativ kifejezésmódja az "alcsúti törpe" szókapcsolatnak. ))

maretz 2011.12.06. 11:34:01

@ÁrPi:

A lényeg szempontjából ez irreleváns különbség. A lényeg az, hogy nagy reményekkel, nagy többséggel megszavazott karizmatikus személyiség mindkettő.

Abban egyetértek, hogy az USÁ-ban csak jobb híján használjuk a bal-jobb felosztást. Obamának is ez a tragédiája. Jó elképzelései voltak, amelyek valóban gatyába rázták volna a belterjes washingtoni establishmentet, csak hát ugye egy fecske nem csinál nyarat... ha a lobbicsoportok morzsái után kapkodó kongresszusi képviselők keresztbe tesznek, akkor nincs mit tenni.

plazaboy 2011.12.06. 11:37:15

@maretz: "Csak addigra akkora szarba került már a gazdaság, hogy megy a kiábrándulás az új kormánnyal szemben is."

Nagy szarba került a gazdaság és morálisan is leszerepelt a politikai elit. És erre most még rátesz egy lapáttal, hogy mostanra kiderült, hogy "a karizmatikus ellenzéki vezető" képtelen megoldani a problémákat, sokszor épp a korábbi ellenzékiként könnyen megtett ígéretei miatt.

maretz 2011.12.06. 11:37:40

@ÁrPi:

Nálunk ugyanezek a lobbi csoportok tesznek keresztbe, csak legalább Magyarországon ezek nincsenek házon belül. Amerikában viszont a kongresszus gyakorlatilag a nagyvállalati lobbi leányvállalataként működik.

Amerika nagy ország, ha a politikai elit akarna valamit, akkor a nemzetközi pénztőke nem tudná meggátolni, így ott a politikai elitet vették meg. Magyarországon (legalábbis a mostani) kormány nincs a pénzügyi körök zsebében, ellenben Magyarország kis ország, ezért külső nyomással meg lehet szopatni...

Az egész globális folyamatot nézve azért elgondolkodik az ember, hogy a modern demokráciának mi egyáltalán az értelme. Mert hogy az emberek akarata nem érvényesül, az biztos. A nagy országokban azért, mert megveszik a politikai elitet, a kis országokat meg úgy en bloc eltapossák egy-egy leminősítéssel vagy deviza-spekulációval...

maretz 2011.12.06. 11:40:35

@plazaboy:

Ezzel egyetértek. Látszólag tényleg nem képes megoldani a karizmatikus vezető a problémákat, de nem a könnyelmű ígéretek miatt, hanem mert az előző évtized katasztrofális kormányzása oly mértékben leszűkítette a mozgásteret, hogy képtelenség kimanőverezni belőle. Erre még rátesz egy lapáttal amit fent emlegettem, hogy Amerikában nincs stabil kormányzat a kongresszusi képviselők kampánypénz-hajhászása miatt, Magyarországnak pedig nincs ereje a külföldi nagytőke retorzióit kiküszöbölni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.12.06. 11:44:39

@maretz:

a svéd baloldal, a méltó véget ért palméval, addig csinált jólétet amíg végigvihette a világ egyik legördögibb tervét, elnégeresítette, fajilag lezüllesztette svédországot. hát így szeresse.

a zapatérójához már nem is szólok semmit. de! szopja le!

plazaboy 2011.12.06. 11:50:29

@maretz: Nemcsak látszólag. És ez az, ami pártállástól függetlenül bizonytalanítja el a zembereket.

maretz 2011.12.06. 12:27:16

@málnási:

Oszt már ne is haragudj, de melyik európai nem züllesztette le fajilag a saját országát? Tudod, a vécét valakinek ki kell sikálnia, és a fajilag tiszta svéd/német/francia/angol azt már egy bizonyos idő után nem volt hajlandó megcsinálni. Legalábbis annyi pénzért nem, amennyit adtak volna érte.

Jólét nem nagyon lett volna "faji lezüllesztés" nélkül, legalábbis ekkora biztosan nem. Ahhoz ugyanis, hogy valakik sokat keressenek, valakiknek keveset kell. Ez a világ bizony így működik...

Amúgy meg csak nem rasszista tetszik lenni?

maretz 2011.12.06. 12:32:26

@plazaboy:

Szerintem azért várjuk ki a végét... a helyzet itt bizony az, hogy mindenki szarban van Európában, függetlenül attól, hogy milyen oldali kormánya van. Ez Magyarországra hatványozottan igaz, miután olyan szinten "vagyunk túl a lehetőségeinken" (egy klasszikus után szabadon), hogy itt már sok választás nincs: vagy devalváljuk a forintot és lenullázzuk a megtakarításokat (vagy durván megszorítunk, de ez ugyanahhoz vezet, csak két lépésben), vagy megpróbáljuk legalább a dolog egy részét elverni azokon akiken lehet, vagyis a multikon és a bankokon. A probléma ott van, hogy a fagyi visszanyal, márpedig ez a bizonyos nemzetközi nagytőke-fagyi erőset tud nyalni...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 12:32:50

@maretz: "jobboldaliként -- azt mondhatom, hogy [...] a svéd baloldallal sincs komolyabb problémám, hiszen az egész jóléti rendszer kiépítése hozzájuk kötődik."

Kevesen tudják egyetlen bekezdésben összesűríteni a magyarországi politikai identitásválasztás alapvető problémáit. A teljesítményt mindenképpen el kell ismerni :-)

maretz 2011.12.06. 12:41:52

@Counter:

Bocs, nem tudtam, hogy óvodások is vannak itt, akiknek külön kell magyarázni, hogy a jobb- és baloldaliságnak Magyarországon egész más jelentése van, mint Európában máshol:) Nem tilos kérdezni, ha valamit nem értesz!

ÁrPi 2011.12.06. 12:43:33

@maretz:

Falangistának szoktuk gondolni :-D

Amúgy Senor Aznarral szemben az az egy kritikám, ha megengedhetem kivülállóként, hogy abban a kritikus választási kampányban amikor Madridban vonatrobbantásos merényletek történtek, akkor ő(k) rárontottak a rosszfiú baszk eta-ra, ahelyett hogy rácsatlakoztak volna az
alkaida-s-arabterrorrizmus ellenes vonatra, és ha esetleg mégsem amaz bizonyosodik be hanem belügy, akkor jóval a választás után plusz legitimitást adott volna korábbi megfontoltságuk. Ez a kritikusan el..hibázott időszak így kétségtelenül Zapatero oldalát emelte hatalomba

Spanyolhonban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 12:52:29

@maretz: Tegyük tisztába egy kicsit. Te, magyarországi értelemben vett jobboldaliként lelkesedsz:
- a magyarországi értelemben vett jobboldalért
- az európai értelemben vett jobboldalért
- az európai értelemben vett baloldalért
- az európai értelemben vett szocializmusért
- az európai értelemben vett kommunizmusért
- az európai értelemben vett neokommunizmusért
- és az európai értelemben vett neokonzervativizmusért.
Egyszerre.

Tudod, ha valaki ennyire eklektikus világlátású, arra azt szokás mondani, hogy zavaros fejű.

ÁrPi 2011.12.06. 13:02:53

@Counter:

Egyik legjobb példaként mégis inkább az Internacionálét a csapatában bizonytalanul eléneklő Bajnai nevü wallis-nagyúr hozható fel, de persze eccerü emberek is zavarodottak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 13:06:50

@ÁrPi: Így fogalmaztam: "a magyarországi politikai identitásválasztás alapvető problémái".

ÁrPi 2011.12.06. 13:20:59

@Counter:

Így fogalmaztam: "legjobb példaként mégis inkább az Internacionálét a csapatában bizonytalanul eléneklő Bajnai nevü wallis-nagyúr hozható fel"

Te ész lény, mi a dal szövege egy wallis-nagyúr ("pol.-identitása") számára?

plazaboy 2011.12.06. 13:26:14

@maretz: "vagy megpróbáljuk legalább a dolog egy részét elverni azokon akiken lehet, vagyis a multikon és a bankokon."
Ezt kb. 60 éve már megcsinálták itthon. Csak akkor úgy hívták, hogy úton a kommunizmus felé. És ezzel most igen pikáns feladványt adnak az ideológiák szerelemeseinek, hogy akkor most mit is hívunk jobb- és baloldalnak. (Miközben naponta jönnek az újabbnál újabb államosítandó vállalatok nevei)
Ezt magyarázza már meg nekem egy kormánypárti, magát jobboldalinak definiáló valaki!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 13:26:20

@ÁrPi: Mi köze Bajnainak a cikk témájához és maretz patchwork-világnézetéhez? Úgy tűnik, szerinted rengeteg van, fejtsd már ki.

ÁrPi 2011.12.06. 13:58:54

@Counter:

Én azon a Bajnai-s kommenthelyen tán offtopik voltam , mikor állítottam hogy ontopik voltam?

Egy offtopik kommenttel elegyedtem szóba, ez van.

Reagáltam egy oftopik kommentelőre aki azt okoskodta, azt fogalmazta hogy

"Kevesen tudják egyetlen bekezdésben összesűríteni a magyarországi politikai identitásválasztás alapvető problémáit. "

Ezután hoztam Számodra szóba a Bajnai nevü, az Internacionálé-t is daloló válságkezelő-miniszterelnököt.

Offtopik volt talán. Naés.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 14:33:13

@ÁrPi: Miért lenne offtopik a kommentelőt álláspontja tisztázására kérni az álláspontjában mutatkozó összevisszaságok feltárásával? Talán a cikket kommentálni párhuzamos egyenesek módjára volna csak szabad, szigorúan nem találkozva a végtelen előtt?

ÁrPi 2011.12.06. 15:00:32

@Counter:

"Miért lenne offtopik a kommentelőt álláspontja tisztázására kérni az álláspontjában mutatkozó összevisszaságok feltárásával?"

Hát ezt még kivárom, t.i. eddig direktben, explicit még nem kérted tőle.

(És az én példám sem annyira offtopik esetleg, ugyanis szembetünőbb politikai-identitásválasztási anomália Bajnai Gordon Internacionálé-éneklésében mutatkozik meg.
Nem offtopik hogy egy Bajnai ilyet követ el:
Azon kevesek közé tartozik akik top-level összesüritik a politikai-identitásválasztás honi problémáit.)

Esetleg az ime most implicite és indirekte megfogalmazott szövegelésed alapján reagál majd maretz a svéd-kérdésre és ha van itt olyan akkor esetleg a "bal-és-jobb polémiá"-ra is.

Ezt én nem tudhatom még :)

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.12.06. 15:00:43

Szerintem is felesleges manapság bal és jobboldalban gondolkozni.
Sőt a demokráciát is erősen meg lehet kérdőjelezni. Aki látta anno a Tőzsdecápák c. filmet, ott konkrétan ki is lett mondva, hogy a demokrácia értelmetlen, a nagytőke irányít. Ez megy egész Európában csak a kormányokon keresztül.
Az "Occupy Wall Street" is ezért kezdődött, mert egyre több embernek esik le ez a tény.

mzoltán · www.szuveren.hu 2011.12.06. 15:09:30

Reality check: francia és német közvélemény-kutatások szerint az ottani jobbközép koalíciók/jelöltek ma komoly vereséget szenvednének baloldali riválisaiktól, míg Angliában fej-fej mellett vannak a toryk és a munkáspártiak, utóbbiak enyhe fölényben. Óvatosan kell bánni ezekkel az átfogó elemzésekkel, főleg, ha percek alatt megtalálható a cáfoló információ. Jól emlékszem, amikor tíz évvel ezelőtt szinte mindenhol balközép kormányok voltak, és akkor mindenki azt gondolta, hogy ez valami korszakforduló. Hát nem: véletlen egybeesések és ide-oda hullámzó trendek vannak, nincs semmi masszív átrendeződés. Amikor válság van, akkor az a kormány bukik meg, amelyik épp hatalmon van, függetlenül ideológiájától.
A cikkíró nagyvonalúan egybemossa a balliberális, piacot elfogadó kormányokat a kommunistákkal és a mai antikapitalistákkal, ami gyengíti analitikus világosságát, nem is beszélve meggyőző erejéről és az értelmezői jóindulat megőrzésének esélyeiről.
Amúgy a jóléti állam tényleg bajban van, de nem azért, mert a morális alapjai megdőltek, hanem saját sikerei miatt: a második világháború utáni hatalmas fejlődés miatt sokkal tovább élünk, mint ötven éve, többen járnak egyetemre, ezért később kezdünk dolgozni, és az egészségügyi technológia robbanásszerű fejlődése miatt többféle ellátás elérhető, de persze drágán. Így demográfiailag fenntarthatatlanná váltak a korábbi modellek. Ezért az univerzális közszolgáltatások rendszere csak magasabb adószint mellett tartható fenn, mint korábban, vagy szűkíteni kell a közfinanszírozásból nyújtott ellátások körét, emelni a nyugdíjkorhatárt, stb. Ezek egy része logikus és elkerülhetetlen (korhatáremelés), más része nem feltétlenül. Ettől függetlenül igaz, hogy a mai demokratikus baloldalnak nincsenek jó gyakorlati-politikai stratégiái ezekre a problémákra, noha az elméleti modellek megvannak. Viszont a mai jobboldalnak meg arra nincsen válasza, hogy hogyan tartható egyben egy korszerű, demokratikus társadalom, hogyan biztosítható kellő számban a magasan képzett munkaerő, stb. a hatalmasra növekvő egyenlőtlenségek és megszűnő társadalmi mobilitás mellett, ami a jóléti állam eróziójának a következménye.
Üdv,
MZ

www.guardian.co.uk/world/2011/oct/19/francois-hollande-france

www.guardian.co.uk/news/datablog/2009/oct/21/icm-poll-data-labour-conservatives

conservativehome.blogs.com/international/german_cdu/

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 15:18:02

@csabapayne: "Láttam a moziban, tehát úgy van." Jó érv.

@ÁrPi: Tehát ha egy hozzászólás politikai identitásbeli problémákról árulkodik, akkor ahelyett, hogy szóvátennénk, beszéljünk inkább Bajnairól. Hm.

abaka 2011.12.06. 15:19:37

Rohadt komoly ideologiat belemagyarazni Gellert.

"A jólét könnyelmű évei után a válság idején újra előtérbe kerülnek a hagyományos társadalmi és családi értékek."

Mit kell szivni, hogy ilyen baromsagokat talaljon ki az ember? Ok tudom, ez az egesz cikk lenyegebol wishful thinking, hogy neki volt igaza es erre Europa is kezd raebredni.

Egyszeruen annyi tortent, hogy a valsag kitoresekor donto tobbsegben kormanyoztak baloldali partok Europat. A valasztok, nem minden ok nelkul, oket tettek felelosse a valsagert es megbuntettek oket, ahogy azt a demokraciaban szokas. Ha eppen jobboldali tulsuly lett volna ekkor, akkor most a balra tolodasrol lehetne cikkezni. Az egvilagon semmi koze a csaladi ertekek eloterbe kerulesehez.

abaka 2011.12.06. 15:20:10

@abaka: Rohadt komoly ideologiat probal belemagyarazni Gellert.

Az évek meg a rutin 2011.12.06. 15:24:34

Európában az utolsó baloldali kormány a svéd Palme-kabinet volt. Azóta csak baloldali mázzal leöntve próbálnak eladni neokon/neolib gazdasági-társadalompolitikai megoldásokat. Igaz ez Jospinre, Blairre, Schröderre, Zapateróra meg a többi hasonszőrűre.

csoko20 2011.12.06. 15:38:09

Mi miért nem sötétvörössel szerepelünk a térképen?!

Idet 2011.12.06. 15:39:59

Angela Merkel szürke egyéniség? Németország első női kancellárja, aki gyermektelensége és NDK származása ellenére oda jutott, ahová jutott? Nem mellesleg egyetemi tanár is, valami nem kimondottan egyszerű természettudományi szakon.
Elég rendesen elboldogul válsággal is.

Unionista 2011.12.06. 15:40:44

csupa szerencse, hogy európa most már a jól bevált úton halad. ez mit is jelent konkrétan?

odamondom 2011.12.06. 15:46:58

Aki komolyan gondolja, hogy Ausztriában (vagy bárhol Európában) kommunista (sötétvörös a térképen) hatalom van, az nagyon nem normális!
Na én onnantól nem olvastam tovább ezt a cikket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 15:52:59

@odamondom: Ciprus sötétvörös, ha jobban megnézzük. Szerző egyébként akkurátus, olyan szép kék karikát rittyentett Málta köré, hogy csak. Bezzeg a komcsi sziget csak egy maszat :-)

@Idet: De nem egy olyan vibráló, lendületes egyéniség, mint – mondjuk – Deutsch. És nem szereti annyira Orbánt se. Tehát szürke kisegér, s ha nem vigyáz és nem tudja, hol a helye, kap még fanyalgóbb jelzőt is. Óva intjük Amerikát, üzenték az újpesti szövőnők, ugye.

Terézágyú 2011.12.06. 15:57:40

De ahol azt írod, hogy jobboldali párt vezeti, szinte mindenütt kiderült, hogy vagy koalíció, és benne vannak a liberálisok, vagy eleve a kormányzó párt is liberális is...
Szóval akkor a liberalizmus meg ennyire népszerű külföldön? :))))

civil polip 2011.12.06. 16:00:49

"a válság idején újra előtérbe kerülnek a hagyományos társadalmi és családi értékek"

Aha.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.06. 16:09:22

Attól tartok, hogy az EU pártszövetséghez tartozás nem jelent túl sok mindent.

@Az évek meg a rutin:
Bár úgy lenne, akkor most nem fuldokolnánk az adósságban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 16:09:42

@Terézágyú: Megroppant a népszerűség, megroppant a szabadságharc, megroppan az alaptörvény is, muszáj legitimációt találni, és mi sem jobb legitimáció a komplexusos magyar választópolgárnak, mint jól a fejébe tömni, hogy "Európában is pont azok vannak, mint ezek itt".
Mintha attól, hogy bekékíti az országokat, olyan sok köze volna Merkelhez, Tuskhoz, Radicovához vagy Katainenhez Orbánnak.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.06. 16:10:14

1. Majd ha egyszer olvasok olyan ballibbasztató cikket, amelyben véletlen nem szerepel a "zsákutca" szó, jó lesz nekem.

2. Válságban az európaiak visszaszoknak a családba, ezért szavaznak jobbra? Ez ugye vicc volt?

3. "bevált értékeken alapuló, működő megoldások" Na erről kéne kicsit bővebben beszámolni, hogy pontosan akkor mik volnának azok a működő megoldások.

ÁrPi 2011.12.06. 16:18:45

@Counter:

"ahelyett, hogy szóvátennénk, beszéljünk inkább Bajnairól. Hm."

Ugyanmár pajtás, hiszen szóvátehető.
Szóvátehető Maretz-é és az általam citált Bajnai-é IS.

Azzal vádolsz itt hogy én ezt megtiltanám. HMMM....

"Tehát ha egy hozzászólás politikai identitásbeli problémákról árulkodik,"

Tán nem bírtad elolvasni hogy tképpen várom maretz esetleges további kommentjét. :)

nu pagagyí 2011.12.06. 16:22:54

Mi persze ismét utat tévesztünk. Az államosításokat végrehajtó és a szabadpiacot szétverő Orbán kormány teljesen mást csinál, mint nyugati párttársai kormánya. Nyomokban sem tartalmaz Merkelt, vagy Sárközyt.

Idet 2011.12.06. 16:23:14

@Counter: Ma először nevettem egy jót! Köszi!

mizie 2011.12.06. 16:24:07

Ehhez a cikkhez már csak azt kellett volna leírni hogy itthon a Fidesz baloldali gazdaságpolitikát folytat.

ÁrPi 2011.12.06. 16:29:20

@Counter:

"Odamondom" nick sötétvöröset lát minden piroson az elfogult ergé keze nyomán...

Málta a térképvázlaton egy maszat, ezért az akkurátus ergé karikával jelöli színét, Ciprus sötétvörös szinezése pedig lehetséges mert az a sziget nagyobbacska maszat.

Komoly témák ezek, amelyek másodlagosan is ergé dúlva elfogultságát bizonygítják.

Óhhh lehetnénk bár szürkék mint Görög- vagy Olaszország! De sötétvörösök vagyunk!

Rive 2011.12.06. 16:32:39

" Az európai baloldalról elegendő látleletet ad a magyarországi helyzetkép..:"
Hát, amennyiben a hazai bal/jobb mibenlétének van valami halovány köze az európai bal/jobb fogalmához, akkor bizonyára.

A kedves posztoló szerint van?

Rive 2011.12.06. 16:39:37

@mizie: jövőre épp megb@sszák a keresők nagyrészét, kiemelten az alacsony keresetűeket. Biztos vagy benne, hogy ez baloldali (gazdaság)politika?

Mer' szerintem inkább valami totál egyedi populista/bolsevik turmix minimális kategorizálható rendezőelv (hatalommánia kivétel) nélkül.

emesz 2011.12.06. 16:56:18

Iskoláskoromban néha elvittek misére. Nem voltam vallásos, de elmormogtam a miatyánkat, mert körülöttem is mindenki ezt csinálta.

Amúgy meg nem hiszek abban, hogy ez a jobboldali előretörés cucc ennyire kiszámítható trend, de tegyük fel hogy mégis. Ha igen, akkor nekem a „(...) a konzervatív értékek fontosabbak lesznek. Ez egy jó pillanat, hogy az emberek elgondolkodjanak a valláshoz és a családhoz való kapcsolataikon” magyarázatnál logikusabbnak tűnik, hogy zemberek ilyenkor a "minden rendben lesz, mert megvédünk" (klasszikus értelemben vett) néppárti-populista szövegre harapnak, nem pedig a család bullshitre.

Aki tényleg jobboldali gazdaságpolitikát folytatott, nagyot zuhant (lsd. Cameron), és (az amúgy szimpatikus technokrata) Merkel is eljutott pédául oda energiaügyben, hogy egy skizonfréniás Greenpeace-esnél is komcsibb, populistább, barmabb dolgokat ígérgetne nála.

Persze azért fura sokaknak a helyzet, mert régen a szocik/komcsik hóbortja volt a hülyeség-ígérgetés, de mivel nagyrészük leamortizálta magát az elmúlt évtizedben, nekik már végképp senki nem hisz. Volt már ilyen, a harmincas évek elején elég sokan szavaztak Európában "nemzeti", populista-államosító politikát folytató pártokra, miután az akkori baloldal jól kinyírta magát. (Nem náciorbánozni meg fasisztaveszéllyel akarok fenyegetni, nem azért írom ezt a példát, hanem mert a legismertebb hasonló gazdasági helyzet volt a 20. században.)

Érdekes adalék, persze nem kell belőle komoly párhuzamot levonni: a weimari köztársaság vége felé (1930-32), hatalmas elégedetlenség közepette Brüning és von Papen kancellárok megpróbálták viszonylag technokrata módon megoldani a válságot. Persze buktak, jöt Hitler, és mára viszonylag egyértelműen kimutatható, hogy kvázi a hatalomra kerülése előtti gazdasági rendrakásnak köszönhetően volt annyira stabil a gazdaság, hogy Hitleréknek volt egy jó pár évük, mielőtt öszeomlott volna a gazdaságuk a túlköltekezéstől.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.12.06. 16:59:55

Nincs ezt értelme vizsgálni. A mi jobboldalunk például baloldalibb a baloldalunknál csak át van kötve nezetszín szallaggal. De az intézkedései alapján baloldali, sőt mégbalabb.

Unionista 2011.12.06. 17:12:23

@mzoltán:
konjunkturális időszakban a közönség inkább a szociális demagógiára vevő. van miből osztani, akkor tessenek csak. dekonjunktúrában jön el a nemzeti populisták ideje. mindenért lehet az előző kormányokat okolni, illetve a külföldet. csakhogy most a jobboldali néppártok sem tudják, hogy mit is kellene csinálni. az európai uniónak csúfolt föderáció működésképtelen.

is 2011.12.06. 17:15:01

de most tényleg: ez komoly akart lenni? persze, hogy mindenütt belebukott az éppen regnáló kormány a világválságba. bele fog bukni a német és francia konzervatív oldal is, Berlusconi is, csak ott még nem voltak választások. ez a létező legordasabb csúsztatás, hogy egy ilyen helyzetet, hogy véletlenül pont ott voltak előbb választások, ahol a baloldali kormány bukott bele, és a jobboldali bukások még csak most jönnek, szóval, hogy ezt kihasználva buta posztoló okoskodik. RG, RG, nagyon gyengén áll statisztikailag a szénád (értelmes poszt/hülye poszt arány). ezt már kénytelenek vagyunk az egész személyedre rávetíteni, bocs.

táltos 2011.12.06. 17:19:31

Azoknak a pártoknak, melyek ún. baloldaliak voltak Európában az volt a közös vonásuk, hogy szépen feléltek mindent amíg konjunktúra volt. A problémákat ügyesen a szőnyeg alá söpörték.
És most, hogy gallyra vágták az egészet "átadták" a kormányzást az ún. jobboldali pártoknak. Ezek most nagy szarban vannak és majd hallgathatják az ún. baloldaliakat, akik nem lesznek restek jó hangosan kiabálni, hogy mit is kellene csinálni.
Közben minden egyre drágább lesz, romlik a levegő,a víz,a föld minősége. És a sok afrikai, meg ázsiai még mindig azt hiszi, hogy tök jó lesz neki, ha Európába jön, a sok kelet-európai meg azt hiszi, hogy jó lesz neki, ha nyugatra megy.
Az ún. baloldal csak akkor tud "kormányozni", ha van miből osztogatni a haveroknak, meg a népnek, ha nincs, akkor a partvonalra áll és csak kiabál.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.06. 17:23:35

@táltos: Bezzeg most nálunk a jobboldal éli fel a felhalmozott tőkét és vagyont, a jobboldal fogja átadni a kitudjamilyen pártoknak a kormányzást, ha minden elfogyott, a jobboldal – no jó, lehet hogy csak a derék Szíjjártó – fog hangosan kiabálni a partvonal mellől (de csak miután előre megrajzolta a pályát), miközben a harmadik világbeliek ugyanazt fogják hinni, a kelet-európaiak ugyanazt fogják hinni, a környezettel meg úgyse változik semmi attól, hogy más névtáblákat csavaroznak az irodák ajtajaira.
Leszűrhető, hogy nálunk saját magyar útként a jobboldal is csak akkor tud kormányozni, ha van miből osztogatnia, s amikor nincs, akkor kiabál a partvonalról.

emesz 2011.12.06. 17:23:39

Ja, még egy mai adalék a cseh jobboldalhoz: www.origo.hu/nagyvilag/20111206-csehorszagban-mar-szabadon-lehet-termeszteni-hallucinogen-gombakat.html

Fordulnak vissza a hagyományos értékekhez az emberek, ja. Most komolyan, ilyet csak egy politikus mond.

is 2011.12.06. 17:23:56

@sagia77: ez is két pont, csak már nem akartam írni. ezen már nincs mit magyarázni: index.hu/velemeny/2011/12/06/a_kormany_a_faxok_es_matrixnyomtatok_allamositasara_keszul/

Kámasuka 2011.12.06. 17:33:47

@táltos: Teljesen mást jelent a jobb meg bal minden Eu-i országban úgyhogy ennek sok értelme nincs.

2 féle párt van ma, aki a világkormány tervet szolgálja ki, vagy ellenáll neki.

Mo-n a kiszolgáló az mszp(szdsz,lmp), az ellenálló meg a fidesz.

Azért nincs semmi értelme a posztnak, mert a Mo-i jobber radikál cigány/zsidóellenes, a nyugati jobber/radikál meg zsidópárti muszlimellenes.

plazaboy 2011.12.06. 17:41:37

@táltos: "szépen feléltek mindent amíg konjunktúra volt."
Azt azért tegyük hozzá, hogy ezeket a baloldali intézkedéseket (hazai viszonylatban) a FIDESZ is megszavazta és amikor a baloldal behúzta volna fékeket, akkor szociális népszavazási kampány és hasonlók jöttek. Már bocsánat, de a partvonalról bekiabálás "oldalsemleges" tulajdonság.

Unionista 2011.12.06. 17:53:54

@táltos:
az összes párt akkor oszt, amikor csak lehet, akkor megszorít, ha muszáj. nem ebben van a különbség. hanem a szövegben. a baloldali néppártok büszkén vállalják az osztogatást. mert ebben a társadalmi igazságot látják megvalósulni. a jobboldaliak meg ugyanezt gazdaságélénkítés címén adják el.

de ha a szentkoronát lecseréled a vörös csillagra, az árpád sávot lecseréled munkásmozgalmi zászlóra, az mszmp helyére behelyettesíted a hazafias népfrontot, a gárda helyére a munkásőrséget, akkor sok különbséget nem fogsz találni. még a személyekben sem nagyon. nemhogy a szellemiségben.

billy reed 2011.12.06. 17:54:09

ergé:
"mindössze négy-öt baloldali irányítású ország maradt"

Nem "maradt", hanem "van jelenleg".
Ugyanis lesznek még választások Európában, és bármennyire fáj is a szívednek, lesznek még baloldali kormányok is.
A poszt csak a szokásos csúsztatás, semmi említésre méltó.

billy reed 2011.12.06. 17:55:19

@Unionista: Nem akarok piszkálódni, de nem vagy otthon a politikai ideológiák témakörében.

Unionista 2011.12.06. 18:13:01

@billy reed:
a mai európai tömegpártoknak nincs eszmeiségük (ideológiájuk), és pláne nincs identitásuk (önazonosságuk). mégis mit jelent európában néppártinak lenni?

Unionista 2011.12.06. 18:33:05

szóval az ideális a balos (humanista) parlament lenne, és a jobbos (pragmatikus) kormány. de ezt össze lehet kapcsolni akármilyen ideológiával.

tehát felteszem, hogy a keresztényszocialista, vagy az agrárszocialista valamilyen balos (humanista) konzervatív gondolkodó. de ilyen attitűddel nem lehet kormányozni. a kormányzás mindig pragmatikus (a jobbos). de a tartományi parlamentet mégis balos konzervatívokból kellene összerakni. mert az úgy civilizált.

ugyanígy egy városban balliberális képviselőkből kell összerakni egy köztestületet. az úgy civilizált. de a városvezetőknek jobboldali liberálisokból kell állniuk. mert másképp nincs városvezetés.

na most mivel európában a balos és a jobbos gondolkodás egymással szembefordultak. bal, és jobboldali néppártok néppártok versengenek a totális hatalomért, ezért balos képviselők nem fognak jobbos kormányt választani.

pedig ha jobban meggondoljuk, akkor mindig ezek voltak a sikeresek.

elfelejtette 2011.12.06. 20:21:39

Az Economist grafikon alapjan meg is talaltam a megoldast a GDP novelesere: Baloldali kormany kell, fuggetlenul a valasztasok eredmenyetol. Empirikusan bizonyitott.

Bloodscalp 2011.12.06. 21:10:40

Most a konzervatív néppártokon a sor, hogy ebben a kegyelmi, viszont könnyűnek egyáltalán nem nevezhető időszakban megoldást találjanak Európa problémáira.

nyilván, úgy mint olaszban megtalálták vagy mint idehaza találják már lassan évek óta az ország örömére

a szerző el van a több százezres fizujával, és erről világról nem sok fogalma van, ez már világosan látható

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2011.12.07. 13:35:27

Nálunk mióta van jobboldali kormány? Lemaradtam valamiről? Még az országgyűlésben is csak balos-demokrata pártok vannak, esetenként szabadelvű színezettel.

Kabbe (törölt) 2011.12.08. 08:57:00

ha utálom a szegényeket és hajléktalanokat, az most jobboldali?

Friedman 2011.12.09. 17:03:00

A Fidesz, mint jobboldali néppárt? He? Olyan kommcsi politkát folytatnak, mint ide Moszkva.
süti beállítások módosítása