RHCP – A különc urak veled vannak
2011. október 05. írta: Doktor Kottász

RHCP – A különc urak veled vannak

 

  Dicsérni jöttem, nem temetni, ezt szeretném mindjárt rögtön az elején leszögezni. Hogy miért kell ezt külön bejelenteni, az nyilván nem lep meg senkit, hiszen a Red Hot Chilli Peppers legújabb lemezét elég rendesen lehúzta a sajtó. Érveiket most nem sorolnám fel, hiszen akkor ez a poszt olyan lenne, mint ha valami aktuális Fidesz-intézkedésről magyaráznám el, hogy szerintem miért is nem annyira rossz az.

 

  Egyszerűen azért, mert álláspontom szerint az I' m with you egyszerűen zseniális, csak nem árt, ha van nyitott fül is hozzá. Kellett persze már a RHCP munkásságához egy jó ideje, ugyanis ez a szupersztár státuszba jutott csapat úgy tudta folyamatosan a maximumon tartani a színvonalat, hogy közben azért alaposan megváltoztak. Lehetett ezt a mindenkori gitároscserékre fogni, hiszen a John Frusicante első távozása után érkező Dave Navarro minden szempontból másfajta fazon volt, mint a nagy felhővadász hírében álló húrművész. És a most a mestere helyébe álló Josh Klinghoffer is egészen máshogy nyúl a hangszeréhez, mint Frusicante.


  Csak hát ágyúmód süketnek kell lenni, hogy ne hallja meg valaki: az azonos felállással készült, melankolikus kalifornikációt és pörzsölő funkrockot egyaránt tartalmazó Californication is mennyivel másabb, mint a Beach Boys- Sgt. Pepper-mániában fogant By The Way, vagy a duplaalbumnyi hossza ellenére is letisztult Stadium Arcadium. Vagyis a változás Csiliéknél egy természetes folyamat, amelynek segítségével eljutunk a pöcsükre zoknit húzó hülyegyerekektől a Wyatt Earp-bajszos, lódenkabátos különc urakig.
 

  Akik azt csinálnak, amit akarnak. Ez pedig nem más, mint egyszerű zene, ami vagy Chad Smith és Flea lazaságban még az RATM-ritmusszekcióját verő funkjából indul ki, (lásd a klipnótát) vagy egy pofátlan Joy Divison-témából (halld az Annie Wants A Baby elejét), vagy az új fiú new waves, posztpunkos gitározásából (figyeld a Factory Of Faith közepét), ami aztán úgyis RHCP lesz, legkésőbb akkor, amikor Anthony Kiedis a mikrofonhoz fárad. Ja, és van még zongora, mexikói trombita és törzsi dob is.


  Fognak-e innen továbblépni ezek a zenészek? Mi lesz a következő állomás? Kit érdekel. Lesz-e ebből újabb popzenei forradalom? Aligha. Megéri vajon még a Red Hot Chilli Peppersnek lemezt kiadni és turnézni? Ezt majd eldöntik a menedzserek. És hogy akkor mindez mégis mire jó? Mi a mondanivaló, az üzenet? Hát tudja a franc. Viháncolásról rég nem beszélhetünk a zenekar kapcsán – ez is milyen: a világ legviccesebbjeként számon tartott funkrock-csapata, amelyiknek talán máig legnagyobb slágere az Under The Bridge... – maximum annyi, hogy élni és túlélni jó, minden nehézség ellenére. Klisé ez a javából, de ha egy popzenekar tudja elhiteti velünk, akkor vagy igaz a klisé, vagy jó a zenekar.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr473271440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.10.05. 14:35:22

"Érveiket most nem sorolnám fel, hiszen akkor ez a poszt olyan lenne, mint ha valami aktuális Fidesz-intézkedésről magyaráznám el, hogy szerintem miért is nem annyira rossz az."

Azert megis sikerult szerecsenmosdatnod ezt a fos zenet. Szerintem menj vissza Fidesz-intezkedesek kimagyarazasahoz, az szorakoztatobb.

Orbannak melyik gyereke szereti ezt az RHCP albumot? Mert mas okot em tudok elkepzelni, miert akarja valaki is, hogy a nickje egy postba keruljon ezzel az "albummal".

Katzenstreu 2011.10.05. 16:20:39

Géza, a szar, az szar. Amúgy légy szíves elmagyarázni, miért közérdekű az ízlésficamod?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.10.05. 17:25:21

@Katzenstreu: aláírom a véleményedet, ha eljátszod ezt: www.youtube.com/watch?v=5FrI5lNvCnQ

választhatsz a dob és a basszus közül ;)

Egyébként Californication über alles.

slingsh0t 2011.10.05. 17:43:59

A Mother's Milk óta nem csináltak olyan albumot, amit végig tudtam volna hallgatni, ezt már meg sem próbálom.

Robinzon Kurzor 2011.10.05. 18:12:23

"mint ha valami aktuális Fidesz-intézkedésről magyaráznám el, hogy szerintem miért is nem annyira rossz az"

Mindenesetre a személyiségfejlődés fontos állomásának tekinthető, hogy inkább RHCP-vel foglalkoztok.

Mondjuk ha lennétek legalább fele annyira tökös csávók, mint amilyennek hiszitek magatokat, akkor már lett volna egy re-post:
mandiner.blog.hu/2009/02/03/300_2015

jan 2011.10.05. 18:35:33

Nemtom, engem mindezeknél jobban izgat az, hogy a hírek szerint kormányunk egyik első vonalbeli (bár mostanában a kispadon üldögélő) politikusát akarja kinevezni főbírónak.

Azt hittem, az AB kiherélésénél nincs durvább, ezek szerint mégis van.

Erdő Péter helyében nagyon paráznék, lehet, hogy az ő széke sincs biztonságban...

Katzenstreu 2011.10.05. 18:49:10

@rajcsányi.gellért (ergé): Géza, fel kellene nőnötök. Ez a töketlen kiscsoportos '68-as hozzáállás már nagyon régóta nem divat, már a bohózat szülőhazájában. Az pedig nagyon ütős érv, a aki nem tud tojást tojni az nem mondhatja, hogy záp.

Bell & Sebastian 2011.10.05. 20:45:49

Annyi, de annyi jó zene van, ezt még a porszívó is lenyomja.
Az előző duplával békében voltam, a gyerek nyúzta, arra tornázott, de azóta már megjött az esze, nix meki - nix ugribugri.

Szóval, Csilivilit is elkaszálta a válság.
süti beállítások módosítása